edmondfieri123
(3/23/01 8:06:34 am)
Incidenti i Korfuzit
--------------------------------------------------------------------------------
Ishte ketu me 22 Tetor 1946 ku incidenti i Korfuzit ndodhi. Dy anije luftarake Saumarez dhe Volage u sulmuan m mina te mbiujshme, incident ky qe helmoj mardheniet Anglo - Shqiptare per shum vjet dhe sekuestroj rezervat e arit Shqiptar ne Banken e Anglis ne Londer der me 1992. Gjera me te hollesishme mund ti gjeni tek libri i Leslie Gardiner "the Eagle Spreads his Craws" (blackpool,London 1966) dhe The Corfu Incident" i Eric Leggett (New English Library ,London 1976). Evidenca per te hedhur posht se minat origjinalisht nuk ishin Shqiptare jan sshfaqur vitet e fundit, dh nje akaunt i lart partizan per c ka ndodhi qe ka ddominuar diskutimet publike dhe akademike mbi inidentin n SHBA dhe Angli mund te ken neoj per nikonsiderim nga historianet e ardhshem. Por edhe nese minat nuk Shqiptare apo Jugosllave ne origjin, nga ngjrja vdiqen me shum usshtar Britanik qysh nga lufta me Gjermanin, ne nje koh kur publiku Britanik me opinione te papergatutura nukmund te mesohej me humbje te tilla.

Gjyqi Nderkombetar i Hages e pa ceshtjjen se ishte legjitime per Britanin dhe refuimi i Shqiperis te pagunte kompesim ishin padyshim shkaku i prishjes se mardhenieve bilaterale. Shikimi nga ana e popullit shqiptar qe regjimi ekurdisi se anijet Angleze kishin hyr me zor ne ujrat Shqiptare. duhet te kujtojm se ne ate koh shum operacione te mbuluara nga Anglo-Amerikanet dhe inteligjenca e tyre te rrezojn regjimin komunist.

Eshte supozuar se spiuni Sovjetik Kim Filbi, qe punonte per inteligjencen Britanike, luajti pjes duke informuar qeverrin ne Tiran per c far po ndodhte dhe ishte pergjegjes per deshtimin e ketyre planeve per rrezimin e regjimit. te tjere kan ndier se regjimi komuniste ishte i siguruar qysh ne fund te viteve 40 e ne fillim te viteve 50, dhe se operacionet do te ishin pafat dhe gjithmon do te deshtonin ne cdo kohe. Paksa ne falje paragjykim-politik per opercionet e mbuluara eshte shkruajtur nga Lord Nicholas Bethell ne librin e tij The Great Betrayal (londer 1984) i publikuar ne merik po ne kete vit me titull Betray


brari
(4/10/01 10:42:50 pm)

--------------------------------------------------------------------------------

Ne ate kohe shteti shqiptar jetonte me lemosha te Planit marshall ose ndonje kock nga tito per tu lepire,ose ndonje planc nga molotovi per tu rrujt.
Anijet angleze nuk besoj se kan dashur te rrezojn qeverin e tiranes,llafe kot jane.
Minat do jen mbeturina lufte ose ndonje grup xhenjer jugosllav i ka len aty.
Nuk besoj as enver hoxha ta ket dashur nji incident te tille.
po ne ate kohe qeveria tiranes ish nji "marionet" e beogradit dhe moskes.
Pra dhe neper forume nderkombetare pra dhe ne gjyqet ka mbajtur qendrim te diktuar ose nga ambasadori jugosllav ose nga Sovietiku.
Edhe me pare ne konferencen e Paqes ne Paris Enver hoxha lexoi fjal per fjale nji fjalim qe ja dha te shkruar ne beograd Mosha pijade.
Me qe Tito ne ate kohe shikonte me frike Greqine si pretenduse ne rajonet kufitare (jug i jugosllavise-veri i greqise) ai e ndihmoi Tiranen zyrtare ne mbrojtjen nga Greqia llafazane e asaj kohe ndaj Jugut tone.
Kim filbi nuk ka te bej ktu ndonji rol besoj.

xhandari3
(4/26/01 9:06:01 am)

--------------------------------------------------------------------------------
Minat jane vene nga forca te specializuara ushtarake jugosllave, te cilat moren si demshperblim lufte edhe anije te specializuara italiane ne venien dhe luften kunder minave (dragamina), me dijenine e plote te pales sone.
Nuk eshte e qarte nese pati apo jo nje kerkese zyrtare nga pala e jone per vendosjen e minave (interesi politik i ketij veprimi ishte i perbashket - mos harroni: "Rreziku anglo-amerikan per Shqiperine"). Megjithate akoma nuk kam arritur ta zbuloj qarte. Sa shkrova me siper eshte rezultat i nje bisede te terthorte me nje ish-perfaqesues te pales shqiptare ne Hage.