Shteti Arbror n More (Peleponez)Propaganda bizantine e kishs dhe shtetit grek kan shtrembruar

vazhdimisht historin; aq m shum kur shqiptart nuk e shkruanin

gjuhn Arbrore ose u ndalohej t shkruanin faktet dhe t vrtetn.

Nj rast i dukshm sht kryengritja arbrore e Mores e vitit 1453,

pr t ciln historiani amerikan Xhon Fajn shkruan n librin e tij, faqe 564:"....duke qen se sulltani kishte mjaft telashe nga shqiptart e Sknderbeut,

ai nuk dshironte t shihte nj shtet t ri shqiptar n Peloponez dhe prandaj

drgoi nj ushtri t madhe atje n dhjetor 1453, e cila shtypi me gjak e hekur

kryengritjen e arbrorit Pjetr Bova.

John V. A. Fine, Jr., The late medieval Balkans: a critical survey from

the late 12th century to the Ottoman Conquest, University of Michigan Press,

Ann Arbor, 1994. ISBN 047-2100-793