Tema eshte interesante por besoj se duhet te kishte tjeter titull.
Dihet qe popujt e ballkanit kane kombesine e tyre perkatese e nuk eshte per ta vene ne dyshim dicka te tille.
Me kombesi ti nenkupton cfare?
Une nenkuptoj te qenit shqiptar sepse flas gjuhen shqipe dhe jam lindur ne Shqiperi.
Kjo eshte kombesia ime.
Tani , lidhur me thelbin e vete temes mund te them kete:
Nese greket mendojne se jane pasardhesit e heleneve atehere kjo eshte deshira e tyre per te menduar keshtu.
Shikuar nga aspekti antropologjik ky argument eshte i dyshimte.
E njejta gje mund te thuhet akoma me teper per popullin tone.
Ne shqiptaret nuk jemi pasardhesit e ilireve.
Kete mund ta vertetoj me qindra argumente e fakte konkrete.
Se pari , iliret banonin edhe ne territorin ku ndodhen sot serbet , kroatet , slovenet ,malazezet dhe boshnjaket.
Faktikisht ata shtriheshin aq larg ne lumin Danub saqe preknin edhe territorin e sotem te Hungarise.
Gjuha ilire ka ngjashmeri me ate shqipe por nuk eshte paraardhesja e saj.
Mendohet se gjuha shqipe i perngjason me teper thrakishtes se vjeter me fjale latine dhe greke te huazuara.
Mund te thuhet qe ndoshta populli shqiptar ka qene i influencuar nga iliret por kurrsesi mund te thuhet qe ne jemi pasaardhes te tyre.
Kur nuk mund ta vertetojme kete as edhe nga aspekti linguistik , a mendoni se antropologjia do e vertetoje?
Ne fakt , historia e kombit shqiptar asqe nuk dihet se ku e ka fillin!!!
Keshtu pra , kalojme edhe tek nje vend si Maqedonia.
Ca kombi jane maqedonasit , serb apo bullgar?
Apo ndoshta bullgare te sllavizuar?
Perzierjet midis 2 ish-perandorive ishin aq sa u formua edhe ky etnicitet i vecante i quajtur populli maqedon.
Duke mos vazhduar metej per ndikimin suedez ne Skandinavi , ate gjerman ne Europen Qendrore , ate rus ne Azi dhe Europen Lindore ate spanjoll ne Ameriken Latine , ate anglosakson ne 4 kontinente te botes .... etj, etj.
Popujt jane formuar fale ketyre ndryshimeve te dukshme historike , ketyre levizjeve dhe sundimeve.
Kombesia e tyre vjen si shperblim i ketyre influencave qe i dha koha.
Te mendosh qe ne jemi komb 2000 vjecar i Ballkanit do te thote qe kerkon ti vendosesh perden realitetit dhe historise.
Nuk ka absolutisht asnje fakt te vetem qe deshmon ekzistencen e shqiptareve qofte edhe para 1000 vitesh.
Faktet qe fliten rreth kesaj nuk kane peshe.
Ato bazohen ne teori.
Krijoni Kontakt