Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 50
    i/e regjistruar Maska e Irfan
    Anėtarėsuar
    08-07-2002
    Vendndodhja
    Aty ku Allahu me krijoji
    Postime
    464

Gaius Plinius Secundus, i njohur si Plini Plaku (23-79 p.e.s.)

Gaius Plinius Secundus, i njohur si Plini Plaku (79-23p. e.s.)

Natyralist romak i famshėm qė botoi nė vitin 43p. e.s. serinė madhėshtore

prej 37 vėllimesh pėr historinė natyrore tė titulluar Naturalis Historia.

Kėtu, nė vėllimin VII, ai shkruan:

[[SIZE=]B]"Ilirėt kanė krijuar tė parin alfabet dhe romakėt shkrimin e tyre e morėn nga ilirėt."
    [/B] [/SIZE]
    Shqiperi eshte aty ku flitet shqip.....aty ku u nda toka dhe qielli

-==|ylli_forumit|==- Maska e ElMajico
    Anėtarėsuar
    11-07-2004
    Vendndodhja
    [Milano].Me Zemer Atje...Tek e Vjetra e Bukura [Shqiperi!!!]
    Postime
    1,042
    mendoj se erdhi koha te ecim dhe ne perpara....

si e gjithe europa dhe bota e perparuar te mos i veme re dallimet nder etinike..

por te ecim se bashku perpara per nje te ardhme me te mire...kaq kisha..

Perjashtuar Maska e Bėrrnutsi
    Anėtarėsuar
    09-09-2004
    Postime
    183
    Tema eshte interesante por besoj se duhet te kishte tjeter titull.
    Dihet qe popujt e ballkanit kane kombesine e tyre perkatese e nuk eshte per ta vene ne dyshim dicka te tille.
    Me kombesi ti nenkupton cfare?
    Une nenkuptoj te qenit shqiptar sepse flas gjuhen shqipe dhe jam lindur ne Shqiperi.
    Kjo eshte kombesia ime.

Tani , lidhur me thelbin e vete temes mund te them kete:

Nese greket mendojne se jane pasardhesit e heleneve atehere kjo eshte deshira e tyre per te menduar keshtu.
    Shikuar nga aspekti antropologjik ky argument eshte i dyshimte.

E njejta gje mund te thuhet akoma me teper per popullin tone.
    Ne shqiptaret nuk jemi pasardhesit e ilireve.
    Kete mund ta vertetoj me qindra argumente e fakte konkrete.

Se pari , iliret banonin edhe ne territorin ku ndodhen sot serbet , kroatet , slovenet ,malazezet dhe boshnjaket.
    Faktikisht ata shtriheshin aq larg ne lumin Danub saqe preknin edhe territorin e sotem te Hungarise.
    Gjuha ilire ka ngjashmeri me ate shqipe por nuk eshte paraardhesja e saj.
    Mendohet se gjuha shqipe i perngjason me teper thrakishtes se vjeter me fjale latine dhe greke te huazuara.
    Mund te thuhet qe ndoshta populli shqiptar ka qene i influencuar nga iliret por kurrsesi mund te thuhet qe ne jemi pasaardhes te tyre.
    Kur nuk mund ta vertetojme kete as edhe nga aspekti linguistik , a mendoni se antropologjia do e vertetoje?
    Ne fakt , historia e kombit shqiptar asqe nuk dihet se ku e ka fillin!!!

Keshtu pra , kalojme edhe tek nje vend si Maqedonia.
    Ca kombi jane maqedonasit , serb apo bullgar?
    Apo ndoshta bullgare te sllavizuar?
    Perzierjet midis 2 ish-perandorive ishin aq sa u formua edhe ky etnicitet i vecante i quajtur populli maqedon.

Duke mos vazhduar metej per ndikimin suedez ne Skandinavi , ate gjerman ne Europen Qendrore , ate rus ne Azi dhe Europen Lindore ate spanjoll ne Ameriken Latine , ate anglosakson ne 4 kontinente te botes .... etj, etj.
    Popujt jane formuar fale ketyre ndryshimeve te dukshme historike , ketyre levizjeve dhe sundimeve.

Kombesia e tyre vjen si shperblim i ketyre influencave qe i dha koha.

Te mendosh qe ne jemi komb 2000 vjecar i Ballkanit do te thote qe kerkon ti vendosesh perden realitetit dhe historise.
    Nuk ka absolutisht asnje fakt te vetem qe deshmon ekzistencen e shqiptareve qofte edhe para 1000 vitesh.
    Faktet qe fliten rreth kesaj nuk kane peshe.
    Ato bazohen ne teori.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Bėrrnutsi : 06-01-2005 mė 00:30

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    Citim Postuar mė parė nga Bėrrnutsi
    Tema eshte interesante por besoj se duhet te kishte tjeter titull.
    Dihet qe popujt e ballkanit kane kombesine e tyre perkatese e nuk eshte per ta vene ne dyshim dicka te tille.
    Me kombesi ti nenkupton cfare?
    Une nenkuptoj te qenit shqiptar sepse flas gjuhen shqipe dhe jam lindur ne Shqiperi.
    Kjo eshte kombesia ime.

Tani , lidhur me thelbin e vete temes mund te them kete:

Nese greket mendojne se jane pasardhesit e heleneve atehere kjo eshte deshira e tyre per te menduar keshtu.
    Shikuar nga aspekti antropologjik ky argument eshte i dyshimte.

Se pari , iliret banonin edhe ne territorin ku ndodhen sot serbet , kroatet , slovenet ,malazezet dhe boshnjaket.
    Faktikisht ata shtriheshin aq larg ne lumin Danub saqe preknin edhe territorin e sotem te Hungarise.
    Gjuha ilire ka ngjashmeri me ate shqipe por nuk eshte paraardhesja e saj.
    Mendohet se gjuha shqipe i perngjason me teper thrakishtes se vjeter me fjale latine dhe greke te huazuara.
    Mund te thuhet qe ndoshta populli shqiptar ka qene i influencuar nga iliret por kurrsesi mund te thuhet qe ne jemi pasaardhes te tyre.
    Kur nuk mund ta vertetojme kete as edhe nga aspekti linguistik , a mendoni se antropologjia do e vertetoje?
    Ne fakt , historia e kombit shqiptar asqe nuk dihet se ku e ka fillin!!!

Keshtu pra , kalojme edhe tek nje vend si Maqedonia.
    Ca kombi jane maqedonasit , serb apo bullgar?
    Apo ndoshta bullgare te sllavizuar?
    Perzierjet midis 2 ish-perandorive ishin aq sa u formua edhe ky etnicitet i vecante i quajtur populli maqedon.

Duke mos vazhduar metej per ndikimin suedez ne Skandinavi , ate gjerman ne Europen Qendrore , ate rus ne Azi dhe Europen Lindore ate spanjoll ne Ameriken Latine , ate anglosakson ne 4 kontinente te botes .... etj, etj.
    Popujt jane formuar fale ketyre ndryshimeve te dukshme historike , ketyre levizjeve dhe sundimeve.

Kombesia e tyre vjen si shperblim i ketyre influencave qe i dha koha.

Te mendosh qe ne jemi komb 2000 vjecar i Ballkanit do te thote qe kerkon ti vendosesh perden realitetit dhe historise.
    Nuk ka absolutisht asnje fakt te vetem qe deshmon ekzistencen e shqiptareve qofte edhe para 1000 vitesh.
    Faktet qe fliten rreth kesaj nuk kane peshe.
    Ato bazohen ne teori.
    ju skeni thene ndonje argument apo jo??? per vete faktin qe ky mendim po perdoret nga nje minoritare sduhet te biem brenda. keto teori jane hedhur e propoganduar shume nga sllavet me qellimin per te na zhdukur. Dhe dihen gjenjeshtrat e tyre dhe manipuloimi qe i kane bere historise. P.Sh maqedonesit (dhe kjo shumica e tyre) besojne se shqiptaret ne maqedoni na paskan emigruar nga Kosova dhe shqiperia gjate 50-60 viteve te fundit dhe kane filluar te bejne shume femije dhe prandaj popullata eshte rritur. ndersa per shqiptaret thone publikisht qe ne kemi ardhru nga azia dhe se na kane sjelle osmanet. besoj ska nevoje ta provoj qe kjo seshte e vertete sepse mendoj se kaq pak histori ti e di.
    Nencmimi qe sllabvet kane ndaj nesh eshte i parabarte ne diferencen midis njeriut dhe kafshes. pra kujdes kur te marrim idete e tyre dhe te infuencohemi nga to.

pa na e verteto zoteri jote. se qenke i mire per te lehur por faktet nuk na i sillke.

sigurisht kjo nuk verteton se shqiptaret e sotem nuk jane pasardhes te ilireve apo jo???
    duhet thene qe ajo pjese e ilirise ishte me pak e populluar dhe prandaj ishte me e lehte per sllavet te vendosen. duhet thene qe deri afro 100 vjet me pare qytete si nishi podgorica dhe shkupi ishin krejtesiht shqiptare. U kryen gjenocide ndaj shqiptareve dhe popullsia vendese u shperngul pothiajse e tera me dhune. te keshilloj te lexosh nje cike me shume per kete dhe lidhjen e prizrenit.
    Jo vetem kaq por kjo ka qene historikisht e vertete. e vertetuar nga historine romake kur sllavet u vendosen ne ballkan, ne vendet ku u vendosen shpergulen dhe popullsine vendase.

tani eksiston prova qe iliret eksistoni, por nuk eksiston asnje prove tjeter qe ne vendet ilire u vendosen ndonje popull tjeter. kjo nje te con te mendosh domosdoshmerish qe ne jemi pasardhes te ilireve. le te shkojme pak nja 600 vjet mbrapsht ne kohe. Dhe te flasim per shqiptaret/ iliret gjon buzuku dhe Skenderbeu. duhet thene qe skenderbeu na paraqitet si ilir/ epiriot nga historianet romake dhe gjuha e ketij iliri e shrkuar na buzuku nba verteton prejardhjen e saj prej ilirishtes.
    Kohet e fundit po behen teste ne teste ne kockat e gjetura te ilireve per te vertetuar se kush ishin ato dhe kjo me se miri do te vertetoje prejardhjen tone.

Gjuha ilire ka ngjashmeri me ate shqipe por nuk eshte paraardhesja e sajGjuha ilire ka ngjashmeri me ate shqipe por nuk eshte paraardhesja e saj.
    Mendohet se gjuha shqipe i perngjason me teper thrakishtes se vjeter me fjale latine dhe greke te huazuara..

ti arrin konklusione pa i vertetuar ato. ne qofte se smund te vertetosh se shqipja ka ardhur nga ilirishtja atehere si mund te vertetosh se ka ardhur nga trakishtja per derisa keto gjuhe nuk ekzistojne te shkruara.

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    bindja jote e qorre se shqiptaret nuk jane pasardhes te ilireve eshte bias dhe e bazuar ne ndjenja. Juve nuk i beni ndonje analize historike kesaj ceshtje por thjesht hidhni mendimet tuja. kjo me ben te mendoj qe dicka nuk eshte sic duket.

Perjashtuar Maska e Bėrrnutsi
    Anėtarėsuar
    09-09-2004
    Postime
    183
    Citim Postuar mė parė nga rudo
    ju skeni thene ndonje argument apo jo??? per vete faktin qe ky mendim po perdoret nga nje minoritare sduhet te biem brenda. keto teori jane hedhur e propoganduar shume nga sllavet me qellimin per te na zhdukur. Dhe dihen gjenjeshtrat e tyre dhe manipuloimi qe i kane bere historise. P.Sh maqedonesit (dhe kjo shumica e tyre) besojne se shqiptaret ne maqedoni na paskan emigruar nga Kosova dhe shqiperia gjate 50-60 viteve te fundit dhe kane filluar te bejne shume femije dhe prandaj popullata eshte rritur. ndersa per shqiptaret thone publikisht qe ne kemi ardhru nga azia dhe se na kane sjelle osmanet. besoj ska nevoje ta provoj qe kjo seshte e vertete sepse mendoj se kaq pak histori ti e di.
    Nencmimi qe sllabvet kane ndaj nesh eshte i parabarte ne diferencen midis njeriut dhe kafshes. pra kujdes kur te marrim idete e tyre dhe te infuencohemi nga to.

pa na e verteto zoteri jote. se qenke i mire per te lehur por faktet nuk na i sillke.

sigurisht kjo nuk verteton se shqiptaret e sotem nuk jane pasardhes te ilireve apo jo???
    duhet thene qe ajo pjese e ilirise ishte me pak e populluar dhe prandaj ishte me e lehte per sllavet te vendosen. duhet thene qe deri afro 100 vjet me pare qytete si nishi podgorica dhe shkupi ishin krejtesiht shqiptare. U kryen gjenocide ndaj shqiptareve dhe popullsia vendese u shperngul pothiajse e tera me dhune. te keshilloj te lexosh nje cike me shume per kete dhe lidhjen e prizrenit.
    Jo vetem kaq por kjo ka qene historikisht e vertete. e vertetuar nga historine romake kur sllavet u vendosen ne ballkan, ne vendet ku u vendosen shpergulen dhe popullsine vendase.

tani eksiston prova qe iliret eksistoni, por nuk eksiston asnje prove tjeter qe ne vendet ilire u vendosen ndonje popull tjeter. kjo nje te con te mendosh domosdoshmerish qe ne jemi pasardhes te ilireve. le te shkojme pak nja 600 vjet mbrapsht ne kohe. Dhe te flasim per shqiptaret/ iliret gjon buzuku dhe Skenderbeu. duhet thene qe skenderbeu na paraqitet si ilir/ epiriot nga historianet romake dhe gjuha e ketij iliri e shrkuar na buzuku nba verteton prejardhjen e saj prej ilirishtes.
    Kohet e fundit po behen teste ne teste ne kockat e gjetura te ilireve per te vertetuar se kush ishin ato dhe kjo me se miri do te vertetoje prejardhjen tone.

Gjuha ilire ka ngjashmeri me ate shqipe por nuk eshte paraardhesja e sajGjuha ilire ka ngjashmeri me ate shqipe por nuk eshte paraardhesja e saj.
    Mendohet se gjuha shqipe i perngjason me teper thrakishtes se vjeter me fjale latine dhe greke te huazuara..

ti arrin konklusione pa i vertetuar ato. ne qofte se smund te vertetosh se shqipja ka ardhur nga ilirishtja atehere si mund te vertetosh se ka ardhur nga trakishtja per derisa keto gjuhe nuk ekzistojne te shkruara.

Ah sa mire kur lehtesohet menyra e debatimit

Perse ti mendon medoemos qe une duhet te jem minoritar?
    Perse nuk mund te mendosh qe une ndoshta jam konservator ne mendime dhe qe besoj ate qe gjykoj te arsyeshme??
    Nuk me intereson cfare thone serbet.
    Me intereson ate qe them une dhe ti citove vetem 2 fragmente te postit tim.

Ku jane provat qe ne jemi pasardhes se ilireve?
    Ato jane teori por jo fakte!!

Nqs ti nuk me siguron qe gjuha shqipe rrjedh nga ilirishtja e vjeter , atehere si mund te arrijme ne konkluzionin qe ne jemi pasardhes te ketij populli???

Ne besojme ate qe duam te besojme.
    Pastaj , shikuar nga aspekti antropoligjik , populli yne i perngjan me teper turqve.
    Asqe behet fjale per iliret kur ne jemi perzier me turqit me shekuj.
    Per cfare flet ti?
    Per 5% te gjakut ne trupin tend?
    Ate 5% ilire mund ta kene edhe sllavet pasi dihet mire perzierja qe ato paten me popullaten vendase si cdo perandori pushtuese vepronte.

Citim Postuar mė parė nga Bėrrnutsi
    Per cfare flet ti?
    Per 5% te gjakut ne trupin tend?
    Ate 5% ilire mund ta kene edhe sllavet pasi dihet mire perzierja qe ato paten me popullaten vendase si cdo perandori pushtuese vepronte.
    Une nuk jam minoritare, por pyetja ime ka lidhje pikerisht me kete qe thote Berrnutsi me siper. Une jam lindur ne Shqiperi, gjuha e nenes eshte shqipja, femijes sim po i mesoj shqip. Jam shqiptare, me prejardhje ku ta di une, te perzier.
    Pershendetje
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Sipas ideatorit madheshtor te ketij forumi Shqiptaria eshte gjenetike. Manulajka paska problem me kete teze...Ne fakt eshte budallallek te mendosh qe s'jemi shkartisur njeri me tjetrin sllave, shqiptare e greke e turq perpara Revolucionit Francez qe na solli konceptin e kombesise.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Do doja te isha pjese e ketij debati por shoh se nuk keni nje linje diskutimi te qarte. Manulaki, a mund ta permbledh gjithe thelbin e diskutimit ne nje pyetje me te kuptueshme? Ndoshta e akm gabim por me duket sikur postimet po shkojne tangent...

Citim Postuar mė parė nga [xeni]
    Do doja te isha pjese e ketij debati por shoh se nuk keni nje linje diskutimi te qarte. Manulaki, a mund ta permbledh gjithe thelbin e diskutimit ne nje pyetje me te kuptueshme? Ndoshta e akm gabim por me duket sikur postimet po shkojne tangent...
    Ke shume te drejte kur thua se diskutimet po shkojne tangent. Pyetja ime eshte :"Ku fillon kombesia e nje njeriu 2000 vjet perpara (ku faktet jane lesh e li), apo ne ne si njerez sot?"
    Pershendetje dhe nuk ka nevoje per histori shume, sepse mendimi im eshte qe historia e ballkanit eshte si politika - nga ta dredhesh, dridhet .
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Popujt e zhdukur
    Nga Fatih nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 03-01-2010, 19:27
  2. Kadare: Poshtėrimi i Ballkanit
    Nga dodoni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 11-12-2006, 19:57
  3. E kujt ishte Kosova para 115 vitesh?
    Nga Brari nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 12-02-2004, 15:21
  4. Samiti i Selanikut dhe qendrimi i pales shqiptare
    Nga Orku nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 22-06-2003, 20:04
  5. Maredheniet Shqiperi-Jugosllavi pas Luftes II Boterore
    Nga Albo nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-03-2003, 21:01

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •