Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 53
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga Highlander
    Albo, jap dorėheqje. Ėshtė e kotė tė merresh me ju. Anekdotat tuaja janė gjėja mė fyese qė kam parė nė kėto faqe forumi. Ju kėshilloj tė filloni njė kurė dezintoksikimi, sepse jeni krejtėsisht i shfazuar (en décalage) nga realiteti.
    Kur te tilla fjale vine nga njerez qe e kerkojne filozofine ne bankat e shkolles, une i marr si kompliment pasi asnjehere nuk me ka interesuar ti afrohem filozofise me syzet e dikujt tjeter, por me syte e mia. Ndryshe nga ty, une nuk filozofoj mbi hicin, filozofoj mbi jeten.

Anekdodat jane jete kurse termat qe ti perdor si fjale te medha jane hici, te pakten per mua. Ndryshe nga ty, mua nuk me shqeteson mendimi i tjetrit.

Albo

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Kur te tilla fjale vine nga njerez qe e kerkojne filozofine ne bankat e shkolles, une i marr si kompliment pasi asnjehere nuk me ka interesuar ti afrohem filozofise me syzet e dikujt tjeter, por me syte e mia. Ndryshe nga ty, une nuk filozofoj mbi hicin, filozofoj mbi jeten.

Anekdodat jane jete kurse termat qe ti perdor si fjale te medha jane hici, te pakten per mua. Ndryshe nga ty, mua nuk me shqeteson mendimi i tjetrit.

Albo

Mė nė fund, njė postim pa pėrralla, por kėsaj rradhe me dokrra. Ndryshe nuk unė, ju filozofoni mbi jetėn. Mos more ! Por nga ku e nxore kėtė pėrfundim, kėtė ju nuk merrni mundimin t'a thoni. Nuk besoj se duhet tė jetė nga vetėmjaftueshmėria e juaj, por thjesht sepse ju nuk mund tė argumentoni ato ēka thoni. Pėr ju ėshtė mė mirė tė fshiheni pas "i thashė... mė tha..." sesa tė mendoni njėherė pėr tė patur respekt pėr veten tuaj. Sepse kur nuk e dimė pse mendojmė kėshtu apo ashtu, kjo do tė thotė qė ju as qė i vini veshin vetes tuaj. Nqs keni vėnė re postimet qė kam bėrė, ato nuk kanė ndonjė fjalė tė pakuptueshme qė mund tė tregonte njėfarė padurimi nga ana ime pėr t'u ulur nė rradhėt e para tė sallės.

Ju thoni qė nuk ju shqetėson mendimi i tjetrit. Pikėrisht kėtu ėshtė e keqja. Sepse ballė-pėr-ballja me tjetrin ėshtė situata nga ku merr kuptim qenia e njeriut. Kuptimi im si qenie njerėzore fillon tė shfaqet aty ku unė pėrballem me tjetrin. Por mbyllja juaj nė "kullėn e fildishtė" apo nė majat e Olimpit nuk ju shpėton nga mėrzia qė ju shkakton mendimi i tjetrit. Dhe ditėn kur do tė zbrisni nga kėto "maja", ju do tė shikoni qė mendimi vjen nga ajo qė i del pėrpara mendimit pėr t'u menduar, dhe jo nga ajo ēka ju preferoni tė mendoni.

bitter girl Maska e marsela
    Anėtarėsuar
    11-06-2002
    Postime
    1,163
    po dal nga tema eepo kam nje propozim per ju me lart..hapim nje teme Albo vs Highlander..ose filozofia e te parit kundrejt te dytit,se ne gjithe temat ku keni shkruar vetem njeri tjetrit i jeni referuar..te pakten kur te hyhet ne teme te dime cdo lexojme

persa iperket temes mendoj se ne universitete njerzit nuk mesojne sesi te filozofojne po marrin bazat mbi te cilat do ndertojn dicka te veten..nuk ka perse filozofia vetem pse lidhet direkt me te menduarit te beje perjashtim nga shum profesione te tjera..jan ca koncepte tashme te ndertuara,te cilat mendoj se duhen njohur.profesoret e ketyre degeve(perfshij ketu edhe psikologjine disi..)duhet te jene jo vetem shum te pergatitur por edhe shum te kujdesshem ne paraqitjen e asaj cka dihet dhe eshte thene mbi filozofine ose psikologjine deri sot!
    jo cdokush mund te filozofoje,thjesht se mendon ne nje lloj menyre dhe di ta shprehe me vecante ate..
    Inner beauty takes some finding, but it lasts forever..

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Marsela, jam nė njė mendje me ju pėrsa pėrket paragrafit tė dytė tė postimit tuaj. Por nė lidhje me tė parin, do tė thoja qė unė nuk kam asnjė dėshirė tė ndeshem me ndonjė anėtar tė forumit (dhe fakti pėr kėtė ėshtė qė ne paraqitemi kėtu anonimisht), por do tė kisha dashur tė dialogoj me shumė anėtarė mbi atė ēka mendoj unė dhe ata. Fakti qė unė marr mundimin tė komentoj postimet e tė tjerėve tregon respektin qė ndjej kundrejt tyre. Por ēfarė shoh unė kėtu ? Njė kullė babeliane ku tė gjithė flasin gjuhė tė ndryshme dhe madje nė tė njėjtėn kohė, ēka kjo bėn qė me ne ndodh sikur tė thėrrasėsh nė shkretėtirė. Askush nuk dėgjon askėnd, askush nuk debaton me idetė e tjetrit, por thjesht pėrsėrit nė mėnyrė tė vazhdueshme tė njėjtėn muzikė qė njeh : muzikėn e monologut. Monologu nuk ka asgjė tė keqe nė vetvete, por po u kthye qėllim nė vetvete, dhe jo njė hap i parė drejt dialogut, atėherė ai ėshtė krejtėsisht shterpė.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Highlander, edhe femija 3 vjec eshte kurioz per gjithcka, dhe di te beje edhe pyetje. Edhe ai e ka dashurine per dijen/urtesine. A filozofon ai femija 3 vjecar?

Nga ndryshon pyetja e asaj femijes nga pyetja qe ti shtron qe je me i rritur se ai femija 3 vjecar, edhe pse ne pamje te jashtme eshte e njejta pyetje?

Albo

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Problemi yt, Highlander, eshte se ti i merr gjerat shume seriozisht, dhe me pas zhgenjehesh. Kur lodhesh e shkruan me paragrafe te ter dhe sheh se diskutuesi fillon e tregon perrala te tjera demoralisohesh, por ky eshte forum. Ky eshte mentaliteti i diskutimit ketu ne forum. Nuk i intereson njeriu gjetja e se vertetes, nuk i intereson njeriu qe te kuptoje te tjeret. Une e kam provu edhe tek forume te tjera (ku ti nuk merr pjese ), dhe e di. Ta kam thene edhe njehere kete shprehjen por po e perseris, duke shpresu se s'do bezdisesh: "Njerezit perdorin logjiken per te argumentu paragjykimet."

Persa i perket temes: Vete tema eshte hape gabim. Filozofia nuk eshte arti i mendimit. Apo jo?

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Albo, tė gjitha ēka kam shkruar mė lart vlejnė vetėm pėr ato qė mundohen tė respektojnė tė tjerėt. Shoh se kjo nuk ka lidhje me ju. Ju lutem, mė thoni ku ka ndonjė temė pėrrallash, qė tė vij t'ju vizitoj ndonjėherė para gjumit. E kėshtu do tė keni mirėnjohjen time tė plotė.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar mė parė nga [xeni]
    Problemi yt, Highlander, eshte se ti i merr gjerat shume seriozisht, dhe me pas zhgenjehesh. Kur lodhesh e shkruan me paragrafe te ter dhe sheh se diskutuesi fillon e tregon perrala te tjera demoralisohesh, por ky eshte forum. Ky eshte mentaliteti i diskutimit ketu ne forum. Nuk i intereson njeriu gjetja e se vertetes, nuk i intereson njeriu qe te kuptoje te tjeret. Une e kam provu edhe tek forume te tjera (ku ti nuk merr pjese ), dhe e di. Ta kam thene edhe njehere kete shprehjen por po e perseris, duke shpresu se s'do bezdisesh: "Njerezit perdorin logjiken per te argumentu paragjykimet."

Persa i perket temes: Vete tema eshte hape gabim. Filozofia nuk eshte arti i mendimit. Apo jo?

Nuk e di nėse ėshtė problem t'i marrėsh gjėrat seriozisht, nė njė kėnd tė tillė tė quajtur Filozofia. Kam parė shumė raste, nė temėn e filozofisė, kur diskutohet mbi vdekjen (filozofikisht, pra), ka tė tillė qė hyjnė e shkruajnė njė fjali tė vetme : "Unė kam shumė frikė nga vdekja". Dakort, ēdokush mund tė ketė ose jo frikė nga vdekja, por tė mos thuash asgjė mbi tė, nė njė temė filozofike, kjo do tė thotė tė tallesh me tė tjerėt.

Nga shprehja qė ju pėrsėrisni, unė nuk bezdisem, sepse ajo ėshtė e futur nė kontekstin e postimit dhe nuk ėshtė me qėllim pėr tė ulur tjetrin.

Nė lidhje me vėrejtjen qė ju bėni mbi emėrtimin e temės, unė kam thėnė pak mė lart qė unė do tė preferoja "artizanati" i mendimit. E them kėtė sepse arti hyn nė fushėn e arritjeve tė njeriut ashtu siē shkenca dhe kultura, dhe kėshtu ai ka gjithmonė njė kuptim "industrial". Kurse artizanati ėshtė krejt tjetėr nga arti, pasiqė ai ka tė bėjė me thjeshtėsinė e njė njeriu qė krijon nga duart e veta njė lug, psh, ku dhentė do tė marrin kripėn e tyre. Artizanati ėshtė urtėsia dhe thjeshtėsia e njeriut e trashėguar prej shekujsh, me qėllimin e vetėm pėr tė kryer detyrėn e tyre si tė vdekshėm. Heidegger thotė nė njė konferencė tė tij, "Das Ding", "Gjėja", qė kupa e argjendtė tė cilėn e prodhon argjendari, pėrmbledh tė gjithė thjeshtėsinė e botės : kjo kupė do tė mbushet me verė nė blatim tė zotave tė hershėm. Nė kėtė blatim kryhet ndenja e tė vdekshmėve mbi tokė, nėn qiell, duke pritur hyjnorėt. Pra, kur unė them qė mendimi vjen nga ajo qė ėshtė pėr t'u menduar, kam parasysh Heideggerin kur ai thotė qė mendimi ėshtė paja tė cilėn n'a e sjell ajo qė ėshtė mė shumė pėr t'u menduar, dhe kjo pajė ėshtė vetė qenia jonė.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152
    Citim Postuar mė parė nga Dessaretis
    Shoqeria njerezore ka pranuar ne gjirin e saj shume profesione, zanate, ka hapur vende pune etj., nder te cilat edhe filozofine dhe katedrat e filozofise neper universitete.

Si e justifikoni ju kete gje? A mund te mesohet arti i mendimit? Dhe per me teper a jane vertet te justifikuar ata profesore qe marrin persiper te mesojne dike se si "te mendoje"?

Si mund te mesosh nje njeri tjeter mbi filozofine dhe cfare i meson atij njeriu, nqs. kjo eshte e mundur?
    Njeriut mund ti tregosh disa koncepte, disa menyra te menduarit, disa arsyetime, disa argumenta, disa opsione, etj...etj..., POR nuk mendoj se mund te mesosh dike se si te "mendoj". Cdo njeri ka mendimet e tij dhe nuk mund te imponohet nje mendim apo nje menyr studimi. Secili prej nesh duhet te zgjedh vete ate mendim qe perkrah ... apo edhe te gjej vete menyren e tij te mesuari...

Per mendimin tim, detyra e nje profesori nuk eshte qe ti mesoj nje studenti nje menyre sepcifike te mesuarit (apo te menduarit) por eshte qe ta shtyj ate student qe te gjej menyren e vete....

Individi vete i jep kuptimin e tij filozofise.

i/e regjistruar Maska e Dessaretis
    Anėtarėsuar
    30-10-2003
    Postime
    17
    Citim Postuar mė parė nga Veshtrusja
    Per mendimin tim, detyra e nje profesori nuk eshte qe ti mesoj nje studenti nje menyre sepcifike te mesuarit (apo te menduarit) por eshte qe ta shtyj ate student qe te gjej menyren e vete....
    A ka nevoje per profesor kjo gje? Valle a s'mund ta gjeje menyren e tij i vetem ky njeri? Apo disa njerez kane nevoje per profesor, dhe disa te tjere s'kane?

(Do thoja qe nuk ka asnjeri nevoje per profesor ne fakt, por me sa po shoh ketu ne forum, dhe per gjithe gafat logjike dhe argumentative qe behen, heq dore nga ai mendim. Por e lezetshmja ama eshte se shume njerez qe te flasin me me teper gafa logjike, thone qe filozofia s'mesohet nga profesoret por nga jeta. hehe)

Nuk ka asgje te keqe te pushtohesh nga nje ndenje cudie jo vetem per ate qe te rrethon por edhe per veten tende dhe per maredheniet e tua si njeri me njerezit e tjere. Kjo ndienje cudie te shtyn qe besh pyetje dhe te kerkosh te dish. Deri ne kete pike, te gjithe njerezit jane te gjithe se bashku, dhe ne kete pike degezohen: ata per te cilet e rendesishme eshte dituria me ane te arsyes dhe llogjikes; ata per te cilet e rendesishme eshte te njohin me ane te zemres dhe jo te dine. Ata qe perpiqen te ngrejne nje kala mendimi brenda natyres njerezore me shprese se nje dite do te dalin ne te verteta universale, dhe ata qe braktisin gjithcka te kesaj bote materiale apo mendore, ne menyre qe te njohin ate natyren tjeter matane njerezores, natyren hyjnore. Te dyja keto natyra i gjejme tek njeriu te manifestuara ne menyren e vete.

Shkolla te meson shume gjera, por nje gje nuk ta meson. Nuk te meson si te duash njerezit dhe si ta manifestosh kete dashuri ndaj tyre. Prandaj edhe filozofet i qendrojne larg dashurise dhe e zevendesojne ate me dijen. Une personalisht nuk ndjek ate filozofine e "dashurise per dijen", por ate filozofine e "dijes mbi dashurine".

A mund te zevendesoje dija e gjithe botes dashurine e nje femije per prindin apo dashurine e prindit per femijen?!
    Ne rradhe te pare ne s'po flasim ketu per gjera qe keqija (i referohem menyres se si fillon ky citim). Ti thua njerezit arrijne ne njefare pike dhe degezohen ne 2 grupe:

1) robotet (perdorin vetem dhe vetem logjiken, qenie te ftohta, ... robote perfekte ne logjiken e tyre, por prape robote ama)
    2) kafshet. Une them se dashuria e femijes se porsalindur per prindin e tij nuk eshte shume e ndryshme nga ajo e kafshes per prinderit e vet. Instikt pra! Femija nuk kupton ne kete stad te zhvillimit, nuk eshte i ndergjegjshem per asgje. Vete natyra i ka dhene kete instikt (qe ti e quan "dashuri") ndaj prindit, se per shembull atij i duhet me patjeter te fuse gojen tek e jema per te pire qumesht. Instikt mbijetese. Tjeter dashuri qe shpreh femija ne kete stad me ndergjegjje te pazhvilluar ndaj prindit, une nuk di. Edhe diku tjeter ke thene dicka te tille qe "ah sikur te ishin njerezit si ne kopeshtin e Edenit, kur ishin te paster, kur e kishin ndergjegjjen te pafajshme tamam si te nje femije." Une fare kollaj mund te zevendesoj fjalen tende femije ketu, me fjalen kafshe. Ne ate gjendje, ku s'mund te mendonin/logjikonin, ku jetonin vetem me "instikte dashurie" per njeri-tjetrin (mos harroni ka shume lloje zogjsh plus pinguinet qe kane vetem nje partner seksual gjate gjithe jetes se tyre), pse jo edhe instikte seksuale, kur s'mund te benin procese abstrakte te menduari sic po perpiqemi te bejme ne tani, Adami dhe Eva s'ishin ndryshe nga kafshet.

Thua se vetem keto 2 lloj grupesh ekzistojne tek njerezit, 'robote' dhe 'kafshe'? Kjo s'do mend qe nuk eshte aspak e vertete pasi tek cdo njeri edhe tek Highlanderi edhe tek Alboja bashkejetojne te dyja keto cilesi, ne menyre qe ata te quhen nejrez. Edhe logjika edhe instikti, (qe Alboja e quan shpesh dashuri, apo dhe akoma me shpesh fut fjalen "hyjnore" atje qe une s'e preferoj, po nejse.)

Plus, per cka ke thene me poshte ne lidhje me shkollen, shkolla nuk merr persiper te te mesoje instiktin (qe perseris, ti e quan dashuri), por logjiken. Instikti eshte pjeserisht i lindur dhe ai vazhdon te skalitet brenda nesh saje eksperiencave personale te jetes derisa vdesim.

Po te ndiqje ti Albo "filozofine e dijes mbi dashurine" ashtu sic thua, ti do operoje vetem ne saje te instiktit, veprimet tende jo vetem ne kjo teme por dhe ne jete, ne cdo gje, do ishin te nxitura thjesht nga instikti/dashuria.... dhe ne s'ta besojme kete hic fare fare, po fare ama.

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. At Gjergj Fishta, Nder i Kombit
    Nga Albo nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 112
    Postimi i Fundit: 24-10-2022, 18:27
  2. Kontributi i shkenctarėve islam nė shkencė
    Nga Bleti002 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
  3. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-04-2006, 05:56
  4. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-05-2005, 10:22
  5. Shkaqet e mjerimit tė Shqipėrisė
    Nga Iceberg nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 53
    Postimi i Fundit: 19-03-2005, 18:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •