Nga interneti.
Nji Bashk atdhetar nga Kosova shkruan..
---------------------
Letėr e hapur: Presidentit, Kryeministrit dhe Organeve punėdrejtuese tė KEK-ut dhe opinionit tė gjerė Kosovar
--------------------------------------------------------------------------------
Kanada, 24 korrik 2002 / Mr. Sci. inxh Nysret B. Dedinca
Ish Elektroekonomia e Kosoves (KEK i sotem) dikur gjiganti yne i zhvillimit ekonomik dhe industrial ne pergjithesi po i perjeton ditet me te veshtira ne historin e egzistences se vet. Si njohes i mire i rrethanave ne kete gjigant te industrise sone ( kam punuar aty prej vitit 1987 deri ne vitin 1999 si inxhinier i elektroteknikes ne termocentralin Kosova-B) me pergjegjesi te plot mund ti permendti factoret kryesor qe kan ndikuar dhe i kan koontribuar nje gjendjeje te till tejet te palakmueshme:
1.Eshte e vertet se, prej vitit 1989 kur filloi largimi i puntoreve shqipetar nga vendet e punes, dhe zevendesimi i tyre me punetor dhe organe punedrejtuese serbe KEK eshte shfrytezuar ne menyre te pameshireshme, nuk jane bere riparime kapitale edhe pse qdo vit jane pere te ashtuquajturat remont gjeneral te cilat nuk kan ndryshuar aspak nga ato remontet gjeneral te cilat ne i kemi bere kur ishim me organert punedrejtuese shqipetare. Ne Kosoven B ne Bllokun e dyte pak para fillimit te luftes eshe bere nje riparim shume i rendesishem ne Kaldaje ku jane ndrruar nje pjese kapitale e gypave qe kan qene probem dhe kishte rrjedhje te shpeshta gjate punes. Problemi me i madh per pune te vazhdueshme te termocentraleve kan qene Pompat furnizuese.
2.Vjetersia e termocentraleve tona eshte problem tjeter qe ndikon ne kapacitetin, reliabilitetin, dhe qendrueshmerin e punes, mirepo vjetersia mund te kompensohet me kujdese me te madhe dhe me reparime te vazhdueshme.
3. Eshte interesant qe pas luftes si organe punedreftuese u kthyen personat e njejte te cilet ka qene ne organet pundrejuese se bashku me serbet dhe te cilet kan dhene nje kontibut te madh direkt ose indirekt per nje gjendje te till ne KEK. Shumica e ketyre personave gjithmon kan pasur per qellim qe ti rregullojne punet e veta dhe te njerzve te vet, me djersen e punetoreve, kurse per te tjeret dhe per KEK-un ne pergjithesi nuk e kan qar shume koken - te njejtin qellim e kan edhe sot.
4. Ne organet punedrejtuese te KEK-ut pas luftes kan ardh edhe disa persona qe kinse kan luftue me pushk ne dore lavdi u qofte te gith atyre qe ran per liri dhe te githe atyre qe sa do pak kan kontribuar per lirin e sotme , por udheheqja dhe menaxhimi i kesaje korporate dhe tjerave nuk mund te behet me pushke Kjo behet me dije, experience dhe njohje te te rregullave boterore te menaxhimit dhe inxhinjeringut.
5. KEK-u ka nje numer jashtzakonishte te madh dhe te mire te kuadrove te cilet jane ne gjendje te perballen me sfidat qe i presin dhe jane ne gjendje qe ti tejkalojne ato, mirepo aty eshte edhe nje numer i punetoreve , teknikeve dhe inxhiniereve te cilet nuk meritojne te punojne aty qofte pershkak te mungeses se dijes profesionale qofte pershkak te joseriozitetit, papergjegjesis dhe neglizhences.
6. Ishte rasti i fundit qe ndodhi ne Kosoven-B qe me shtyri qe te shkuaj kete leter. Ne termocentralin Kosova-B qe moti dihet se jan keqperdorur shuma te medha te te hollave per qdo kontrate qe eshte nenshkruar me partner te jashtem , pastaj per futboll etj. Pjesa ansore dhe kulmi i objektit te saje qe moti kan qene te demoluar dhe uji nga shiu vazhdimishte, per nje kohe te gjat, ka rrjedhur neper object, pastaje kemi pasur raste te ngrirjes se matjeve pershkak te depertimit te ujit, bores dhe te ftohtit nda pjeset ansore de demoluara. Te githa keto kan mundur te riparohen me shpenzime te vogla. Duhet te presim rezultatet zyrtare te hetimit ( qe shpesh din te modifikohen) por jam i sigurt se factori njeri dhe neglizenca ne pune kane qene shkaktoret kryesor te nje havarie te till.
Kurse deklarata Si duket shkaktar i zjarrit eshte rrufeja eshte qesharake dhe joprofesionale. Une pesonalishte, punoje dhe jetoje ne Kanade, ketu kam ardhur si refugjat, kam vazhduar maxhistraturen ne Electrical and Computer Engineering tema e mxhistratures Validiteti dhe Saktesia e Simulatorit ne TC Point Lepreau (650MW), ku kam shtruar ne methode originale te parametrave komputerik valid or invalid ne TC ne krahasim me ato ne Simulator. Flas shkruaje ne menyre fluente Shqip, Anglishte, Frengjisht dhe Serbokroatisht.
Punoje per qeverin e New Brunswick Canada , si menager i dizajnit elektrik- menagjoje punen e inxhiniereve dhe teknikeve ne projectet e ndrysheme electrike, beje shqyrtimin dhe pranimim e projekteve te kontraktoreve te jashtem, jam antare i Shoqates se Inxhiniereve Porfessional qe eshte e pranueshme kudo ne Kanade, SHBA dhe Europe. Jam i gatshem qe ti pergjigjem propozimit te Besim Krasniqit dhe te kthehem ne Kosove ne kushte dhe kondita te caktuara dhe te japi kontributim tim ne mekembjen e KEK-ut duke zbatuar diturin dhe experience ne perendim.
Me nderime: Mr. Sci. inxh Nysret B. Dedinca
Manager Electrical Design
Marysville Place PO box 6000
Fredericton, NB, Canada , E3B 5H
E-mail: nysret.dedinca@gnb.ca ; ndedinca@hotmail.com
Krijoni Kontakt