Labeat, po me pyet se a kam lexuar artikuj qe une i kam publikuar tek Albasoul 2 muaj me pare?
ketu.
Ai artikull eshte shkruajtur perpara se lufta te fillonte, kur Italia po bente pergatitjen e saj per luften. Faik Konica qe mban mbiemrin e nje fshati qe eshte ne kufi me Permetin, eshte verbuar nga deshira per te pare vendlindjen e tij ne anen shqiptare te kufirit, dhe ka arritur deri atje sa te perligje luften italo-greke qe nuk behej aspak per clirimin e tokave shqiptare, por per shtrirjen e hegjemonise italiane ne Ballkan e me gjere.
Humbja e luftes nga italianet dhe pjesmarrja e shqiptareve ne te bene qe:
1. Greqia te dilte fitimtare ne krahune e Aleateve, kurse statusi i Shqiperise ne luften e II boterore nuk dihet me ekzaktesi nga historianet edhe sot e kesaj dite. Historine e shkruajne fitimtaret dhe shqiptaret jo vetem qe nuk e morren Camerine, por per 50 vjet Cameria u harrua si nga rregjimi komunist edhe nga fuqite e medha te botes.
2. Shteti grek i shpalli lufte Shqiperise, pasi lufta erdhi nga Shqiperia dhe shqiptaret ishin pjese e saj, kerkesat publike propagandistike te italise (dhe Konices me lart) ishin gjoja "clirimi i Camerise dhe bashkimi me Shqiperine". Pra Italia luajti me fatin e popullit tone dhe i acarroi maredheniet midis fqinjeve ne ate mase, sa Greqia mban ne fuqi ligjin e luftes me Shqiperine edhe sot e kesaj dite.
Eshte Italia jote e dashur fashiste qe i ka vene zjarrin Ballkanit. Ministri i rendit grek e falenderoi popullin shqiptar para disa kohesh, per ndihmen qe ata u dhane popullit grek pas luftes se II boterore, ku greket ishin katandisur me keq nga lufta se shqiptaret. Familjet greke kane lypur buke ne familjet shqiptare matane kufirit, dhe per kete Greqia sot po fillon te tregoje mirenjohjen e vonuar.
Keshtu qe je ti qe duhet te lexosh me shume histori e jo une. Por te lexosh historine eshte nje ane, ta kuptosh ate eshte dicka tjeter.
Albo
Krijoni Kontakt