Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 1
 1. #1

  Mirsia e katr fjalve

  Mirsia e katr fjalve  Falnderimi i takon Allahut t Lartsuar, Zotit t botrave, paqja dhe shptimi qofshin mbi Muhamedin salallahu alejhi ue selem, mbi familjen e shokt e tij dhe mbi doknd q ndjek rrugn e tij deri n ditn e gjykimit. E m pas:  Me t vrtet Allahu i Lartsuar i ka veuar kto katr fjal me mirsi t mdha dhe me cilsi q dshmojn pr rndsin dhe dallimin e tyre ndaj fjalve t tjera. Kto fjal jan: Subhanallah, Elhamdulilah, Allahu Ekber, Lailahe il-lallah.  Jan transmetuar n mirsit dhe veantit e ktyre fjalve argumente t shumta nga Profeti salallahu alejhi ue selem q dshmojn pr t mirat e tyre dhe shprblimin e madh q ka n dunja dhe Ahiret ai i cili punon me kto fjal. Prandaj o vlla musliman- do sjellim m posht disa nga kto mirsi ashtu q t meditosh n to dhe t shrbejn si ndihmes n ruajtjen dhe praktikimin e ktyre fjalve. Allahu sht Ai i cili me mirsin e Tij plotsohet do e mir, nuk ka forc e as ndryshim vetm se me ndihmn e Tij.  Prej ktyre mirsive:  1}Kto fjal jan fjalt m t dashura tek Allahu i Lartsuar, si ka ardhur n nj transmetim nga imam Muslim n Sahihun e tij nga hadithi i Semurate ibn Xhundub i cili tha: Ka thn Profeti salallahu alejhi ue selem: "Fjalt m t dashura tek Allahu jan katr, nuk t prish pun se me k prej tyre fillon: Subhanallah, Elhamdulilah, Lailaheil-lallah, Allahu Ekber". {Sahihu Muslim, nr 2137}.  Ka transmetuar Ebu Daud et-Tajalisi n Musnedin e tij: "Katr jan nga fjalt m t mira dhe ato jan prej Kuranit, nuk t prish pun se me ciln prej tyre fillon: Subhanallah, Elhamdulilah, Lailaheil-lallah, Allahu Ekber". {Musnedi i Tajalisit, fq 122}  2}Ka lajmruar Profeti salallahu alejhi ue selem se kto fjal jan m t dashura tek ai se kjo dunja dhe ka ka n t, si ka transmetuar imam Muslimi n Sahihun e tij nga hadithi i Ebu Hurejres radijallahu anhu i cili tha: Ka thn Profeti salallahu alejhi ue selem: "Q t them: Subhanallah, Elhamdulilah, Lailaheil-lallah, Allahu Ekber, sht m e dashur tek un se do gj mbi t ciln lind dielli {dunjaja me far ka n t}". {Sahihu Muslim, nr 2695}  3}
  Prej mirsive t tyre si ka ardhur n 'Musnedin' e Imam Ahmedit dhe 'Shuabul Iman' t Imam Bejhakiut nga Asim bin Behdeleh nga Ebu Salih nga Umu Hani bintu Ebi Talib i cili tha: Kaloi pran meje Profeti salallahu alejhi ue selem dhe i thash: Un tashm jam plakur dhe m ka dobsuar pleqria -ose si ka thn ajo- m urdhro me nj pun q ta bj duke qen e ulur, i tha Profeti salallahu alejhi ue selem: "Thuaj 100 her Subhanallah sepse ajo sht e barabart me lirimin nga robria e 100 robrve nga djemt e Ismailit alejhi selam, dhe thuaj 100 her Elhamdulilah sepse ajo sht e barabart me pregatitjen e 100 kuajve q t mbartin mbi to 100 kalorsa n rrugn e Allahut {xhihad}, dhe thuaj 100 Allahu Ekber sepse ajo sht e barabart me 100 deve t pregatitura {pr n xhihad}, dhe thuaj 100 her Lailaheil-lallah". Tha Ibn Halef {ai q transmeton kt hadith nga Asim}: "E mbush ka ka mes qiellit e toks, dhe nuk i ngrihen asnjrit punt at dit vese nqoftse vjen me t njjtat fjal me t cilat do vish ti". {Musned Ahmed, vllimi 6, fq 344. Shuabul Iman i Bejhakiut, nr 612} Tha Mundhiri: E ka transmetuar imam Ahmedi me zinxhir t mir n et-Tergibu uet-Terhib, vllimi 2, fq 409, e ka br hadithin hasen, dijetari i madh i kohs ton Albani {Allahu i mshiroft t gjith}.  Vshtro me vmendje n shprblimin e madh t ktyre fjalve, kush thot 100 her Subhanallah sht e barabart me lirimin e 100 robrve nga bijt e Ismailit, ka veuar bijt e Ismailit alejhi selam sepse rrjedhin nga nj fis i nderuar arab. Kush thot 100 her Elhamdulilah ka si shprblim si ai i cili pregatit 100 kuaj pr t luftuar n rrug t Allahut pr lartsimin e fjals s Tij. Kush thot 100 her Allahu Ekber sht si t ket pregatitur 100 deve pr xhihad, e kush thot 100 her Lailahe il-lallah, ajo mbush hapsirn mes toks e qiellit, dhe nuk i ngrihet asnjrit puna tek Allahu vetm atij i cili vjen me kto fjal.  4}Prej mirsive t shumta t ktyre fjalve: Ato jan shkak pr faljen e gjynaheve, n lidhje me kt ka transmetuar Imam Ahmedi n Musnedin e tij, Tirmidhiu n Sunenin e tij dhe Hakim n Mustedrakun e tij, nga hadithi i Abdullah ibn Umer radijallahu anhu: "Nuk ka person mbi tok i cili thot kto fjal: Laihe il-lallah, Allahu Ekber, Subhanallah, Elhamdulilah, La haule ue la kuuete il-la bil-lah vetm se i falen atij gjynahet, edhe sikur t jen sa shkuma e detit". E bri hasen Tirmidhiu, Hakimi, e aprovoi Dhehebiu dhe e bri hasen Albani. {Musned vllimi 2, fq 158-210, Tirmidhi nr 3460, Mustedrak vllimi 1, fq 503, Sahihul Xhami'u nr 5636} Hadithi q prmendm ka pr qllim gjynahet t cilat falen jan t vogla, si ka ardhur n Sahihu Muslim nga Ebu Hurejra radijallahu se Profeti salallahu alejhi ue selem thoshte: "Pes namazet, e xhumaja deri n xhuma dhe Ramazani deri n Ramazan falin do gj mes tyre nse u largohet gjynaheve t mdha". {Sahihu Muslim, nr 2333}  U prmend mosfalja e gjynaheve t mdha, sepse ato nuk shlyhen ndryshe vetm se me pendim {teube}, n lidhje me kt ka transmetuar Imam Tirmidhi dhe t tjer ve tij nga hadithi i Enes bin Malik radijallahu anhu se Profeti salallahu alejhi ue selem kaloi pran nj peme me gjethe t thara dhe e goditi me shkopin e tij dhe ran gjethet prej saj, tha Profeti salallahu alejhi ue selem: 'Me te vrtet Elhamdulilah, Subhanallah, La ilahe il-lallah, Allahu Ekber, ia shlyejn gjynahet robit ashtu si bien gjethet e ksaj peme".{E bri hasen Albani, Sunen Tirmidhi, nr 3533, Sahihul Xhamiu nr 1601}  5} Prej mirsive: Kto fjal jan q mbillen n xhenet, sic ka transmetuar Tirmidhiu nga Abdullah ibn Mesud radijallahu anhu nga Profeti salallahu alejhi ue selem se ai ka thn: "Takova Ibrahimin alejhi selam natn e Isras dhe m tha: "O Muhamed, oji selam umetit tnd nga un dhe lajmroi se xheneti ka tok t mir, uj t mbl, sht tok pjellore dhe t mbjellat n t jan: Subhanallah, Elhamdulilah, Lailaheil-lallah, Allahu Ekber". {Sunen Tirmidhi nr 3462, e bri hasen Albani n Silsiletus-Sahihah nr 105}  6} Prej mirsive: sht se Allahu i Lartsuar i ka zgjedhur kto fjal pr robrit e Tij dhe caktoi pr at i cili i thot kto fjal shprblim t madh, si sht transmetuar n 'Musned' Ahmed, 'Mustedrak' Hakim, me zinxhir t sakt nga Ebu Hurejra nga Ebu Seid radijallahu anhuma se Profeti salallahu alejhi ue selem ka thn: "Me t vrtet Allahu i ka zgjedhur katr fjal dhe ato jan: Subhanallah, Elhamdulilah, Lailaheil-lallah, Allahu Ekber. Kush thot Subhanallah i shkruhen atij 20 t mira dhe i shlyhen 20 t kqija, kush thot Allahu Ekber ka t njjtin shprblim, kush thot Lailahe il-lallah ka t njjtin shprblim, e kush thot Elhamdulilahi Rabil alemin nga vetja e tij, i shkruhen atij 30 t mira dhe i shlyhen atij 30 t kqija". {'Musned' Ahmed vllimi 2, fq 302, 'Mustedrak' Hakim vllimi 1, fq 512, tha Albani n Sahihul Xhamiu nr 1718: sahih}  7}Prej mirsive:Ato jan mbrojtje nga xhehenemi pr at q i thot kto fjal dhe jan shptuese e fillim i mbar pr t Ditn e Gjykimit, sic tranmeton Hakimi n Mustedrak dhe Nesai n Amelul Jeumi ue Lejleh dhe t tjer vec tyre nga hadithi i Ebu Hurejres radijallahu anhu tha : Ka thn Profeti salallahu alejhi ue selem:" Merrni mburojat e tuaja" Tham: O i drguari i Allahut, nga armiku q sht pran? Tha:" Jo, porse mburoj pr ju nga zjarri i xhehenemit, thuani Subhanallah,Elhamdulilah,Lailaheil-lallah,Allahu Ekber,sepse ato ju vijn Ditn e Gjykimit si fillim i mbar dhe shpetuese pr ju ,ato jan veprat e mira q ngelen". Tha Hakim: Ky hadith sht i sakt sipas kushtit t Muslimit, por nuk e ka nxjerr. E aprovoi kt Dhehebiu dhe e saktsoi Albani.


  {Mustedrak vllimi 1, fq 541, Amelul Jeumi ue Lejleh, vllimi 6, fq 212, Sahihul Xhamiu i Albanit nr 3214}  8}Prej mirsive: Kto fjal sillen rreth Arshit t Rrahmanit dhe kan nj z q i prngjan zhurms s blets dhe e prmendin thnsin e ktyre fjalve, si sht transmetuar n Musnedin e Imam Ahmedit dhe Sunen Ibn Maxheh dhe Mustedrak t Hakim nga hadithi i Numan ibn Beshir radijallahu anhu i cili tha: Ka thn Profeti salallahu alejhi ue selem: "Dijeni se me t vrtet prej madhshtis s Allahut q ju prmendni sht: tesbihu {Subhanallah}, tekbiri {Allahu Ekber}, tehlili {Lailaheil-lallah}, tehmidi {Elhamdulilah} dhe sillen rreth Arshit, kan nj z q i prngjan gumzhims s blets dhe prmendin thnsin e tyre. A nuk dshiron ndonjri prej jush t ket kt, apo t jet dikush q e prmend at vazhdimisht". Tha Buejsiri n 'Zeuaid' Ibn Maxheh: Zinxhiri i tij sht i sakt, me transmetues t sakt, e ka saktsuar Hakimi.


  {Musned Ahmed, vllimi 4, fq 268-271, Sunen Ibn Maxheh nr 3809, 'Mustedrak' vllimi 1, fq 503}.  9}Prej mirsive: Ka lajmruar Profeti salallahu alejhi ue selem se ato jan t rnda n peshoj si e ka transmetuar Nesaiu n 'Amelul Jeumi ue Lejleh' dhe Ibn Hibani n Sahihun e tij, Hakim dhe t tjer nga hadithi i Ebu Selmeh radijallahu anhu tha: Kam dgjuar Profetin salallahu alejhi ue selem duke thn: "Bekh, bekh , - bri shenj 5 me dorn e tij - sa t rnda jan n peshore: Subhanallah, Elhamdulilah, Lailaheil-lallah, Allahu Ekber, dhe nj fmij i mir q i vdes muslimanit dhe ai duron duke pritur shprblimin {prej Allahut}". E saktsoi Hakimi dhe e aprovoi Dhehebiu. {Nesai n 'Amelul Jeumi ue Lejleh', vllimi 6, fq 50, Sahih Ibn Hiban n kapitullin el Ihsan, vllimi 3, fq 113, nr 338, Mustedrak vllimi 1, fq 511-512, ky hadith ka rrug tjetr q dshmon pr t, hadithi i Theubanit radijallahu anhu, e ka transmetuar Bezari n Musnedin e tij dhe tha: Zinxhiri i tij sht i mir. Vllimi 4, fq 9, nr 3072}  10}Prej mirsive: Ai person i cili i thot kto fjal kan shprblim t madh si ka transmetuar Muslimi n Sahihun e tij nga hadithi i Ebu Dherrit radijallahu anhu: Disa persona nga shokt e Profetit salallahu alejhi ue selem i than: O i Drguari i Allahut, na e kaluan pasanikt n shprblime, falen si falemi ne dhe agjrojn si agjerojm ne dhe japin sadeka nga pasuria e teprt e tyre. Tha Profeti salallahu alejhi ue selem: "A nuk ju ka dhn Allahu me far t jepni sadaka! do tesbih sht sadaka, do tekbir sht sadaka, do tahmid sht sadaka, dhe do tehlil sht sadaka, edhe urdhrimi pr t mir dhe ndalimi nga e keqja sht sadaka, dhe marrdhnia juaj me grat tuaja sht sadaka. "Than: O i Drguari i Allahut, a edhe n kryerjen e epsheve me bashkshorten ka shprblim? Tha: "Po sikur t'i kryente kto marrdhnie n haram, a do ndshkohej?! Po kshtu nse e kryen n hallall do ket shprblim". {Sahihu Muslim nr 1006}  Menduan t varfrit se nuk ka sadaka vetm se me pasuri, gj nga e cila ata ishin t privuar, prandaj i lajmroi Profeti salallahu alejhi ue selem se t gjith punt e mira jan sadaka, dhe prmendi n fillim t ktyre punve katr fjalt.  11} Prej mirsive: Ajo q ka thn Profeti salallahu alejhi ue selem se kto fjal jan prej Kuranit, sic transmeton Ebu Daudi, Nesaiu, Darekutni dhe t tjer nga hadithi i Ibn Ebi Eufa radijallahu anhuma, i cili tha: Erdhi nj burr tek Profeti salallahu alejhi ue selem dhe tha: O i Drguari i Allahut, un nuk mundem ta msoj Kuranin, m mso dika e cila m mjafton mua. I tha Profeti salallahu alejhi ue selem: "Thuaj: Subhanallah, Elhamdulilah, Lailaheil-lallah, Allahu Ekber, La haule ue la kuuete il-la bilah". Tha personi: Kshtu -duke kapur duart e tij- kjo sht pr Allahun, po pr mua? I tha:"Thuaj, O Zot, m fal mua, m mshiro, m jep shndet e furnizim dhe m udhzo." I mori ato personi dhe i mbylli pllmbt e duarve, tha Profeti salallahu alejhi ue selem: "Sa i prket ktij, i ka mbushur duart e tij me hajr {mirsi}". {Sunen Ebu Daud nr 832, Nesaiu vllimi 2, fq 143, Darekutni vllimi 1, nr 313-314} Ka thn muhadithi Ebu Tajjib el Adhijm Abadij n shtesn e tij tek Darekutni: Zinxhiri i tij sht i sakt. Ka thn Albani: Zinxhiri i tij sht hasen. Sahih Ebu Daud, vllimi 1, fq 157}  Kto pra ishin disa mirsi dhe vlera t transmetuara n Sunet n lidhje me kto katr fjal. Kush vshtron me vmendje n mirsit e ktyre fjalve, dshmon pr rndsin e tyre pa asnj lloj mdyshje. Kan prmendur disa dijetar se emrat e Allahut t lartsuar jan t prmbledhura n kto fjal, psh: Subhanallah prmbledh emrat t cilat pastrojn Allahun nga do e met si psh: Kudus, Selam. Fjala Elhamdulilah pohon plotsin e Allahut n emrat dhe cilsit e Tij. Fjala Allahu Ekber prmban madhrimin dhe lartsimin e Allahut, dhe se askush nuk e falnderon Allahun ashtu si duhet. Pra duke qen se Allahu sht i Vetmi i Cili i posedon kto cilsi, do t thot se nuk ka tjetr q e meriton adhurimin prve Tij .  N prfundim e lusim Allahun t na jap sukses n prmendjen e ktyre fjalve dhe na bft prej atyre t cilt i ruajn dhe kujdesen pr kto fjal dhe prej atyre t cilt gjuha e tyre nuk pushon s prmenduri Allahun e Lartsuar, Ai sht i Cili zotron do gj dhe ka mundsi pr do gj.  Lutja jon e fundit sht: Elhamdulilahi Rabil alemin, ue salallahu ue seleme ala nebijjina Muhamed ue ala alihi ue as'habihi exhmein.
  Shkroi dhe mblodhi: Shejh AbduRrezak bin AbdulMuhsin bin Hamd el-Abad el-Bedr {Allahu e ruajt}  Prktheu: Ebu Abdurrahman {student n Medine}. 15 sefer, 1424 hixhri
  Ndryshuar pr her t fundit nga Blerimi boy : 10-06-2004 m 18:57

Tema t Ngjashme

 1. Ethymologjia e fjalve: rod e rob
  Nga ZANOR n forumin Gjuha shqipe
  Prgjigje: 23
  Postimi i Fundit: 19-04-2009, 18:31
 2. Info per Eqerem Cabej?
  Nga rrogozhinsi n forumin Gjuha shqipe
  Prgjigje: 6
  Postimi i Fundit: 18-04-2009, 18:36
 3. Prgjigje: 3
  Postimi i Fundit: 03-02-2009, 11:35
 4. Probleme me shqiptimin e fjaleve
  Nga Lelab n forumin Mjeku pr ju
  Prgjigje: 3
  Postimi i Fundit: 03-02-2007, 09:03
 5. Miresia: Mallkim apo Dhurate?
  Nga green n forumin Tema shoqrore
  Prgjigje: 31
  Postimi i Fundit: 18-11-2004, 18:12

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •