Tahir Zemaj Ka lindur me 28 dhjetor 1951 nė Strellc tė Epėrm.
Shkollėn fillore dhe tetėvjeēare i mbaron nė Strellc dhe Isniq.
Pas tyre ndjek gjimnazin “11maji”, nė Pejė, pas vitit tė dytė orientohet nė drejtimin shkencor. Ai rrjedh nga njė familje punėtore e fshatare, ka katėr vėllėzėr dhe tri motra. Dėshira e babės sė tij, si e ēdo prindi tė etur pėr arsimin e fėmijėve tė vet, ka qenė t’u krijonte mundėsi fėmijėve pėr shkollim. Zemaj pėrmend dėshirėn e babės sė tij qė njėri nga djemtė tė studjonte nė njė akademi ushtarake. “ Vėllai i madh nuk ka qenė shumė i lidhur me familjen dhe prindėrit, ndaj kam pranuar tė konkuroj dhe kam fituar tė drejtėn pėr t’u regjistruar nė Akademinė Ushtarake. Kam kaluar pa asnjė pengesė kontrollet psiqike dhe fizike.
Kėshtu kam filluar studimet nė Akademinė Ushtarako-Teknike nė Zagreb. Gjatė vitit tė parė kam pasur vėshtėrsi tė jashtėzakonshme lidhur me gjuhėn.
Tė gjitha provimet i kam dhėnė duke pėrdorur fjalorėt dy gjuhėsh dhe ia kam arritur.
Megjithatė, Zagrebi ishte larg nga shtėpia ime, gjė qė mė pengonte edhe nė mėsime. Ndaj kam kėrkuar tė takohem me gjeneral Ramiz Abdylin, Kryeshef i
Akademisė Ushtarake nė Zagreb. Nė atė takim ai mė ka sugjeruar qė tė vazhdoja vitin e dytė nė Beograd nė akademinė e forcave toksore.
Rrjedhimisht vitin e dytė. Me disa provime shtesė, e fillova nė Beograd. Kemi qenė 28 shqiptarė tė regjistruar. Aty kam gjetur edhe Ahmet Krasniqin. Kjo
kohė i pėrket vitit 1969. Plan-programi mėsimor ka qenė shumė i ngarkuar. Ka pasur mė tepėr lėndė shkencore se sa ushtarake. Matematika, fizika, mekanika, kibernetika, elektroteknika etj, program i ngjeshur mėsimor qė nuk pėrballohej lehtė nga studentė qė kishin ardhur nga gjimnaze apo shkolla tė mesme pa
njė traditė tė konsoliduar.
Nė fund tė vitit tė dytė kemi mbetur vetėm dy vetė, unė dhe Ahmet Krasniqi. Nė vitin e tretė dhe tė katėrt kemi vazhduar specializimin nė Sarajevė, ku edhe jemi diplomuar. Gradėn e parė si “nėntoger” e kemi marrė nė Beograd. Nė qershor tė vitit 1973, kemi filluar punė.
Kam kėrkuar qė tė emėrohem nė Pejė, pėr fatin tim kėrkesa mė ėshtė pranuar dhe kam filluar punė nė kazermėn e Pejės. Aty kam qenė komandues i togės sė
pėrzier qė pėrfshinte lloje tė ndryshme armėsh, tė lehta e tė mesme. Nė atė post kam qėndruar njė vit.
Nėnkolonel Ali Muhaxheri, i cili ka qenė njė njeri dhe ushtarak i mrekullueshėm, me vizione tė qarta atdhetare, punonte nė degėn e korparmatės sė Kosovės.
Kam kontaktuar me tė. Ai njeri ka pasur dije tė gjėra ushtarake, por edhe pėr shumė gjėra tė tjera.
Ai mė ka nxitur tė mėsoj e tė pėrvetėsoj mė thellė disa dije speciale ushtarake. Aty kanė qenė fillesat.
Jam promovuar nė postin e komanduesit tė kompanisė.
(Nė ndryshim nga terminologjia qė pėrdoret nė Shqipėri, nė ushtrinė Jugosllave tė asaj kohe, pozitat e drejtuesve ushtarak deri nė rang batalioni janė
quajtur komandues dhe jo komandant. Njė ndikim i tillė ėshtė reflektuar edhe gjatė luftės nė Kosovė, ku, njė drejtues skuadre ėshtė quajtur komandant – kjo mund ta ketė krijuar edhe atė pėrshtypjen qė ka pasur “shumė komandantė” nė luftėn e Kosovės. Kur janė mbledhur tre veta, njėrin e kanė shpallur komandant ! Rrjedhimisht, ka pasur dhjetėra “komandantė” nė njė fshat). Deri nė nivel batalioni e sipėr, kemi tė bėjmė me komandant, hiearki qė shkon deri nė komandant armate.
Shkallėn e dytė tė kualifikimit ushtarak, magjistraturėn e kam pasė regjistruar nė Beograd dhe ato provime i kam dhėnė me sukses. Nė Sarajevė jam
specializuar pėr komandant dhe aty kam njohur edhe njė epror shqiptar, i cili mė vonė ėshtė pėrfshirė nė Shtabin Suprem tė Republikės sė Kosovės, zotin Agim Mehmeti. Ai ka qenė mėsimdhėnės nė akademinė e ulėt ushtarake nė Sarajevė.
Pas pak kohe ai u burgos pėr shkaqe politike, humbi edhe karrierėn ushtarake. Kam qenė komandant nė krahinėn e Timokut, pastaj kam punuar nė organet e
zbulimit dhe tė kundėr-zbulimit pranė organit tė Sigurimit pėr shtete ballkanike. Pėrsėri ka qenė Muhaxheri, i cili nė atė kohė bėnte stazhin pėr komandant divizioni pėr tė marrė gradėn e gjeneralit, qė mė ka sygjeruar “t’i lė punėt nėpėr shtabe dhe tė filloj tė aftėsohem pėr komandant – do tė thotė tė
punoja me trupat dhe jo nė administratėn ushtarake”.
Propozimi i tij ka qenė qė unė tė kaloja nė njėsitė operative dhe tė merrja postin e zėvėndės komandantit tė batalionit. Vetėm pas njė viti jam emėruar
komandant batalioni nė Zajeqar, nė njė moshė shumė tė re pėr atė detyrė. Kjo nė vitin 1980. Nuk kam pėrmendur disa kurse, speciale pėr zbulim dhe kundėr
zbulim, pastaj njė tjetėr pėr njė armė-raketėn tokė-tkė tė tipit “malutka” 9K11M, minahedhėsit 82 milimetra, madje kam qenė i vetmi instruktor i kėsaj
arme nė Armatėn e Dytė. Armė tė cilėn e kam pėrdorur mė vonė nė luftė kunėr forcave serbe nė Kosovė. Ka qenė e vetmja armė artilerike e kėmbėsorisė, vonė kemi marrė disa minahedhėsa 120 nė luftėn e Kosharės.
Mė kujtohet - thotė Zemaj – i ashtuquajturi « kundėrrevolucion » i vitit 1981 nė Kosovė. Ushtria, edhe pase me kushtetutė e kishte tė ndaluar qė tė pėrzihej nė trazirat e brendshme, i futi hundėt. Eprorėt shqiptarė e kanė kundėrshtuar njė gjė tė tillė duke e paguar disa herė shumė shtrenjtė. Presioni ndajh eprorėve shqiptarė u rrit jasht mase, ndėrkohė, qė nė mėnyrė enigmatike disa kolegė disa kolegė tė mi, oficerė shqiptarė « u zhdukėn » !
Kjo gjė ka ndodhur edhe me shumė ushtarė shqiptarė. Nė Krahinėn e Timokut, ku unė shėrbeja gjatė asaj kohe, nuk kanė ndodhur kėto gjėra dhe jo krejt pėr meritė timen, pasi edhe komandanti i divizionit ka qenė shqiptar. Pėr pesė vite nuk ka ndodhur asgjė, asnjė ushtar i plagosur apo i vrarė, asnjė epror i zhdukur.
Sigurisht qė tentimet pėr tė na provokuar, me qėllim qė tė na akuzonin e mė vonė edhe tė na gjykonin nėpėr gjykatat ushtarake, kanė qenė tė shpeshta, por kanė dėshtuar.
Ndoshta kemi qenė edhe me fat, por edhe e kemi mbėshtetur njėri-tjetrin. Ali Muhaxheri avancoi nė gradėn gjeneral dhe u kthye nė Kosovė nė postin e
kryeshefit tė Korpormatės sė Kosovės, mė vonė edhe komandant i mbrojtjes territoriale tė Kosovės. Eshtė po ai qė ka kontribuar nė afrimin tim nė Prishtinė, ku fillova punė nė Shtabin e Mbrojtjes territoriale tė Kosovės.
PARA HYRJES SONĖ NĖ KOSOVĖ NUK KA PASUR NJĖSI TĖ ORGANIZUARA NĖN HIERARKINĖ USHTARAKE
Kjo ėshtė njė e vėrtetė qė duhet ta pranojnė tė gjithė
Fshatrat e Rrafshit tė Dukagjinit janė furnizuar me armė falas nga qendra logjistike e MM. Sipas disa tė dhėnave tė paplota akoma, kjo qendėr ka shpėrndarė rreth tre mijė armė qė fillojnė nga pistoletat, armatimi i kėmbėsorisė deri topa 82 mml, topa pa dridhje etj. Transporti i armėve ėshtė bėrė me kafshė tė marra me qira nga fshatarėt e rrethit tė Tropojės. Njė bazė tjetėr ka qenė nė pronat e familjes Berisha nė Viēidol.
Aty unė kam shkuar me urdhėr tė MM sė bashku me 22 oficerė tė tjerė tė lartė. Fillimisht kemi shkuar pėr tė parė se ku mund tė bėnim bazat stėrvitore. Se bashku me Sali Cekun, Ismet Cekun, Zenun Idrizin dhe disa punonjės tė policisė kufitare tė Shqipėrisė, kemi zgjedhur fshatin Papaj pėr tė ngritur qendrėn tonė stėrvitore.
Aty janė bėrė stėrvitjet e para tė njėsive operative, tė brigadės 131, 134, 133. E kam pėrmendur edhe mė parė se si kanė ardhur djemtė dhe vajzat nga Rrafshi i Dukagjinit pėr t'u mobilizuar nė rradhėt e kėtyre njėsive. Do ripėrmend kontributin e dhėnė nga eprorėt ushtarak qė vepronin brenda nė Kosovė. Ata kanė komunikuar me familjet e tė rinjve e rekrutėve, kanė organizuar pėrcjelljen e tyre pėr nė bazėn stėrvitore tė Papajt, dhe asnjėherė nuk kanė pranuar tė rekrutojnė dikė me forcė apo duke e kercėnuar. Jo, baza e punės sė tyre ka qenė bindja dhe rekrutimi vullnetar pėr tė forcuar rradhėt e UCK-sė.
Kur ėshtė caktuar data e ceremonisė sė betimit tė brigadave tė para, 134, dhe bėrthamave tė tė dy tjerave, po atė ditė fillon edhe fushata kundėr njėsive operative, kundėr MM, kundėr gjithė atyre parimeve pėr tė cilat ishim marrė vesh nė Oslo. Nė atė betim ka qenė e parashikuar tė merrnin pjesė edhe luftėtare e eprorė tė tjerė tė UCK-sė.
Bie fjala Xhavit Haliti me kolegėt e tij qė merreshin me logjistikė. Ata kanė qenė tė ftuar dhe tė informuar. Grupet dhe grupacionet e ndryshme tė krijuara mė herėt nė rrafshin e Dukagjinit, kishin alarmuar "strukturat e tyre drejtuese", se MM po pėrgatit dhe stėrvit trupa, njėsi dhe brigadat e para. Para nesh nė Kosovė nuk ka pasur as brigada, as njėsi tė organizuara nėn hierarki ushtarake, kjo ėshtė njė e vėrtetė qė duhet ta pranojmė tė gjithė.
Para fillimit tė stėrvitjes sė ushtarėve nė Papaj, merret lajmi se Sali Veseli, Ramush Haradinaj etj, duke parė krijimin e kėtyre njėsive profesioniste, mblidhen nė Jabllanicė sot Shqiponja, aty takohen edhe me Rexhep Selimin nga Shtabi i Pėrgjithsėm dhe aty vendosin pėr tė krijuar njė Drejtori Operative pėr Rrafshin e Dukagjinit. Nė atė takim kanė marrė pjesė edhe eprorėt Skender Rexhahmetaj, Isuf Haklaj, Rrustem Tetaj, Shemsedin Ceku etj. Nė atė takim, Rexhep Selimi, ka kėmbėngulur qė nė krye tė kėsaj drejtorie Operative tė mos zgjidhet Ramush Haradinaj, por Lahi Brahimi, daja i Ramushit, si komandant.
Por aty dominon procedura e votimit, nga e cila fiton Ramushi. Votimi ėshtė praktikisht njė metodė e huaj, pėr tė mos thėnė qesharake nė ushtri. Komandantėt nuk zgjidhen me vota, por emėrohen nė detyrė si rrjedhojė e analizave mbi aftėsitė e tyre profesionale, mbi nevojat taktike dhe strategjike tė njėsive. Nejse, ata kanė luftuar partizanēe dhe po ashtu i kanė zgjidhur punėt.
Kryeshef i shtabit tė Gllogjanit zgjidhet Sali Veseli. Shtabi i sapo formuar, ėshtė informuar pėr aktivitetin tonė ushtarak nė Papaj. Aty pėr aty Sali Veseli ka caktuar tre persona, ermat e tė cilėve pėr arsye tė sigurisė sė tyre personale nuk do t'i pėrmend publikisht, i ka pajisur me njė letėr pėrcjellėse tė nėnshkruar prej tij me pseudonimin "vetima" dhe i ka nisur me mision spiunazhi pėr tė parė se si po pėrgatiteshim ne, ēfarė masash sigurie kishim, kur e si do tė hynim nė terren etj. Kėta tre persona gjetėn nė bashkėpunim tė pėrsosur me Shik-un dhe me njė grup eprorėsh politk, qė erdhėn pėr tė komunikuar me mua, Jashar Salihu, Azem Syla, "Qorri" Xhabir Zharku e Adem Grabofci.
Pėr takimin tim me kėta njerėz kam foluar nė librin e parė. Bashkėrendimi i tyre kishte si qėllim mbledhjen e sa mė shumė informacioneve mbi ne, mbi format e organizimit dhe tė furnizimit, por ata tė tre personart e nisur nga Kosova kanė kontaktuar me mua, mė kanė treguar edhe letrėn shoqėruese dhe unė kam qenė dakort qė ata tė informoheshin pėr gjėra tė pėrgjithshme, por njė ditė ata u zunė duke vėzhguar fshehtas tė dhėna ushtarake qė ne i mbanim sekret, si pėr shembull llojin dhe sasinė e armatimit, numrin e ushtarėve dhe aftėsitė e tyre.
Njėsia jonė e vėzhgimit i zuri me "pelė pėr dore" dhe gjatė pyetjeve ata u shprehėn se kishin ardhur gjoja pėr tė kthyer nė Kosovė ata tė rinj qė sapo i kishin pėrcjellė familjet e tyre, pra gjoja ishin nė rolin e policisė ushtarake. Ata kanė pasur njė telefon pėrmes tė cilit komunikon me shefat e tyre. Edhe nga Shiku, tre drejtues tė tij tė rėndėsishėm, nga Tirana, Bajram Curri dhe Tropoja erdhėn pėr tė parė e pėr t'u informuar se "si po na shkonin punėt". "Interesimin dhe dashurinė e tyre vėllazėrore" e kemi ndjerė nė shpatulla gjatė gjithė kohės sė Luftės, madje edhe sot nė paqe.
Pas dhėnies sė betimit, jam urdhėruar nga Kolonel Ahmet Krasniqi, Ministri i Mbrojtjes pėr tė filluar marshimin drejt Kosovės. Ka qenė e paraparė me urdhėr qė saktėsisht me 22 qershor 1998, nė ora 01.00, njėsitė duhej tė hynin nė Kosovė. Kėta njerėz qė pėrmenda, ata tė tre tė nisur prej Kosove, ata eprorėt politik si dhe strukturat e Shikut, kanė qenė jo veē tė informuaa saktėsisht pėr orarin e lėvizjeve e tona. Pėr tė garantuar qė ne do tė lėviznim atė natė, dhe do tė binim pre e skemės sė tyre, disa oficerė tė Shikut, kanė ardhur nė kazermė dhe mė kanė bėrė presion, me kėmbėngulje shumė tė madhe duke mė thėnė se "sonte ėshtė nata e fundit pėr t'u larguar nga objekti".
Nė kufi ata kishin organizuar edhe njė skuadėr ushtarėsh pėr tė na "pritur" pranė piramidės C2. Kjo skuadėr kishte marrė urdhėr qė sapo njėsitė tona tė kalonin kufirin, ata tė shtinin me breshėri nė ajėr, pėr tė alarmuar forcat serbe tė kufirit, pėr tė na hedhur nė pritė, pėrfundimisht pėr tė na asgjėsuar, pėr tė sabotuar pėrpjekjet e MM dhe tė Institucioneve tė Republikės ė Kosovės.
Duke nuhatur se gjithė asaj sjellje po i vinte era e njė loje tė pistė, e njė komploti tė poshtėr me rrjedhoja shumė tė pėrgjakshme, kam lajmėruar Krasniqin dhe i kam thėnė se nuk do ta zbatoja urdhėrin e tij pėr hyrje, pasi kisha vėnė re se ēka do tė ndodhte. I garantova "emisarėt" e Shikut se gjithēka do tė bėhej siē e kėrkonin ata, madje ua tregova edhe urdhėrin, edhe planin e marshimit, tė cilat ata i dinin prej kohėsh.
Tė garantuar dhe tė kėnaqur ata i kanė dhėnė urdhėr skuadrės qė na "priste" nė kufi tė kryente detyrėn. Ata kanė pritur gjithė natėn, por ne i jemi shmangur asaj kurthe duke i lėnė me gisht nė…edhe Shikun, edhe Veselin edhe eprorėt politik, sigurisht edhe shkiet, qė mezi prisnin tė na grinin.
Ndėrrimi i planit ka sjellė ēoroditjen e tyre, ndėrkohė qė ka realizuar me sukses marshimin e trupave pėr nė Kosovė. Trupat tona kanė qenė tė parat trupa tė organizuara qė kanė kaluar nga territori-politiko administrativ i Shqipėrisė drejt Kosovės nė 50 vjet.
MEKANIZMAT MBROJTĖS QĖ KEMI GJETUR NĖ RRAFSHIN E DUKAGJINIT, KANĖ QENĖ RUDIMENTARE
Nuk ėshtė kurrė e tepėrt tė pėrmendet ndihma e jashtėzakonshme qė ka dhėnė fshati Jasiq dhe mė vonė Isniq, (nė Isniq jemi vendosur nė shtėpinė e familjes Rexhahmetaj) pėr vendosjen e trupave, pėr mbėshtetjen morale, logjistike etj. Disa njėsi tė specializuara tė policisė ushtarake tė krijuara nė terren kishin mbledhur informacion tė vlefshėm ushtarak, (njė prej kėtyre njėsive ka qenė e drejtuar nga Haxhnikaj).
Ai informacion na ka vlejtur shumė pėr vlerėsimin e situatės nė tė cilėn ndodheshim dhe nė tė cilėn do tė zhvilloheshin aktivitet tona tė sė ardhmes. Kėto njėsi kanė mundur tė identifikojnė tė gjithė bashkėpunėtorėt e Serbisė nėpėr fshatrat e Rrafshit tė Dukagjinit, jo dyshime tė kota se ky apo ai mund tė ketė bėrė kėtė apo atė spiunim, por ekzistojnė fakte, dėshmitarė dhe prova konkrete pėr fajėsinė e tyre si bashkėpunėtorė tė Serbisė nė fushatėn e kėsaj tė fundit kundėr shqiptarėve. Ne e kemi listėn e tyre tė plotė si dhe dėshmitė pėrkatėse, por ato nuk janė pėr botim.
Gjatė kohės sė veprimeve luftarake nė Rrafsh tė Dukagjinit ne i kemi neutralizuar ata njerėz, e kemi bėrė tė pavlefshėm bashkėpunimin e tyre. Fshati Isniq ka pasur njė shtab tė krijuar para mbėrritjes sonė, me njė organizim tė mirė, tė drejtuar me profesionalizėm nga ushtarakė aktiv dhe rezervė. Njė rol tė jashtėzakonshėm nė kėtė drejtim ka luajtur eprori Skender Rexhahmetaj i cili ka kontribuar shumė nė profesionalizmin e njėsive tė atij fshti, tė cilat arrinin deri nė 300 ushtarė. Por mbi tė gjitha fama e fshtit Isniq do tė rritej nga fundi i verės sė vitit 1998, kur me njė heroizėm, mikpritje dhe organizim tė pėrsosur mundi tė pėrballojė vėrshimin e 60 mijė civilėve tė pėrndjekur nga shtėpitė e tyre.
Mekanizmat mbrojtėse qė kemi gjetur nė Kosovė, praktikisht nė Rrafshin e Dukagjinit, kanė qenė rudimentare, tė bazuara kryesisht nė njėsite fshatrash, dhe organizimi mė i lartė kanė qenė njėsitet e mbrojtjes territoriale. Por nė aspektin ushtarak, diferencat mes njėsive tė mbrojtjes territoriale dhe njėsive operative janė shumė tė mėdha nė aspektin e aftėsisė pėr tė luftuar, sulmuar e mbrojtur njė territor apo njė numėr tė caktuar forcash tė kundėrshtarit.
Tjetėr gjė ėshtė patriotizmi dhe heroizmi apo trimėria personale, kėto janė kategori qė gjenden me shumicė edhe tek njėsitė e mbrojtjes territoriale. Ky arsyetim nuk ka pėr qėllim tė nėnvleftėsojė, ta paraqesė si tė parėndėsishme punėn e bėrė deri mė atėherė, pėrkundrazi, pėr njėsitė operative, prania dhe ndihma e forcave tė njėsive territoriale ėshtė jo rrallė jetike, me rėndėsi vendimtare. Kjo gjė ėshtė provuar praktikisht edhe nė betejėn e Logjės.
Fshatrat e Rafshit tė Dukagjinit i kanėr ofruar njėsive tona djemtė dhe vajzat e tyre, pėr katėr ditė njėitė tona janė shtuar me rreth 30 luftėtarė tė rinj. Kjo shifėr duket e ulėt, por kemi qenė ne qė kemi insistuar nė shmangien e rrjedhjes sė pakontrolluar tė tupave. Ne nuk kemi dashur t'i dobėsojmė njėsitė territoriale tė fshatrave.
Ata na kanė ofruar edhe pjesė tė armatimit qė kishin blerė mė parė, ne u kemi ofruar atyre pėrvojėn dhe njohuritė tona, kemi organizuar dhe prefeksionuar njėsitet e mbrojtjes territoriale, kemi shndėrruar pikat e rastėsishme tė vrojtimit nė linja tė rregullta fronti. Kjo gjė ka mundėsuar rritjen e sigurisė brenda territoreve tona, rritjen e mundėsive pėr stėrvitje dhe pėrgatitje pėr luftimet e ardhshme.
Nė kėtė kuadėr duhet tė pėrmendet se ne kemi organizuar kurse stėrvitorte tė shkurtėra, nėpėr tė gjitha shtabet e fshatrave, kemi organizuare qitje luftarake pėr stėrvitjen e rekrutėve tė rinj, qė nuk ia kishin haberin as armės, as plumbit. Ne nė fakt kemi dhėnė e marrė me njėri-tjetrin nė mėnyrė reciproke. Nė vend tė Rrustem Berishės si Komandant i Brigadės 131 qė u vendos nė Baran, u urdhėrua Nazif Ramabaja. Deri nė ato ēaste marrėdhėniet tona me shtabin e Bardhaniqit, siē njė het tashmė Shtabi i Ramushit, kanė qenė shumė tė mira.
Gjithēka bėhej me koordinim dhe marrėveshje. Brigada 133 vendoset nė Bardhaniq. Komandant i saj ka qenė Kemajl Shaqiri. Por ky, me kėmbėngulje mė lutet qė tė mos e dėrgoj atje. Arsyet se pse, ai i di vetė. Nė kėtė situatė kam emėruar Shemsedin Cekun dhe ai ka vazhduar komandimin e saj deri sa kalon nė detyrėn e re, kur formohet Zona e tretė Operative, si ndihmės i Komandatit pėr Njėsitė e MT tė Rrafshit tė Dukagjinit.
Komandėn kėsaj brigade e ka marrė pastaj Musa Gjakova. Edhe kjo brigadė konsolidohet, plotėsohet me armatim dhe trupa, mbėshtet dhe mbahet nga qytetarėt e zonės ku vepronte, dhe merr pjesė nė luftimet e herėpashershme me forcat serbe, sidomos nė mbrojtje tė lugut tė Dushkajės gjatė ofensivės sė parė dhe tė dytė serbe.
Dėshiroj tė pėrmend me kėtė rast njė fakt qe lidhet me numrat dhe emrat e brigadave. Pas tėrheqjes sonė, ka filluar riemėrimi i Brigadave, krijimi i zonave operative, ashtu siē kanė qenė tė parashikuara tė krijoheshin nga MM. Bie fjala kanė qenė tė parashikuara gjashtė zona operative nė tė gjithė Kosovėn, ashtu janė krijuar sot nga TMK-ja. Psh. Ėshtė krijuar "njė brigadė e re" me numėr 134 dhe i ėshtė vėnė emri Jusuf Gėrvalla.
Manipulimi me shifra dhe emra ka qenė i sofistikuar, pasi janė pėrdorur jo vetėm pothuajse tė njėjat njėsi, por shtabi i brigadės 134, qė kam drejtuar unė ka qenė i vendosur nė lokalet e shkollės Jusuf Gėrvalla. Brigadės 131 qė ka vepruar nė Baran, aty ku Adrian Krasniqi ka rėnė dėshmorė, ata kanė krijuar njė brigadė tė re 131 dhe ia kanė vėnė emrin Ardian Krasniqi.
Nga kjo lojė me erma dhe numra tė njėjtė brigadash kanė pasur pėr qėllim tė pėrfitonin nga ēdo gjė tė mirė qė kishim lėnė ne prapa, tė pėrvetėsonin meritat qė nuk u pėrkisnin, nė tė njėjtėn kohė tė injoronin, tė hidhnin pluhurmbi ēdo gjė qė ishte arritur nga ana jonė.
Por tashmė ėshtė bėrė e qartė pėr tė gjithė se gjatė qėndrimit tonė nė Dukagjinit, gjatė luftės dhe pėrpjekjeve tona, gjėrat kanė shkuar mė mirė, mirėkuptimi ndėrmjet faktorėve politik dhe ushtarak shqipar nė terren ka qenė nė pikėn e tij mė tė lartė, organizmi i mbrojtjes sė popullsisė ka qenė mė i pėrsosur, dėmet qė i kemi shkaktuar armikut kanė qenė mė serioze.
Por njė ecuri e tillė e punėve nuk u shkonte pėr shtat "gjeneralėve e komisarėve" tė tė ashtuquajturit Shtab i Pėrgjithshėm. E kam pėrmendur nė librin parė se ēafrė qėllimi kanė pasur, si kanė vepruar dhe sesi e kanė pasur mė me prioritet shkatėrrimin e instuitucioneve tė brishta tė Republikės sė Kosovės se luftėn e drejtėpėrdrejtė me forcat e pushtuesit.
AHMET KRASNIQI: LUFTOJ KUDO QĖ TĖ MĖ KĖRKOHET DHE NĖN KOMANDĖN E KUJTDO VEĒ QĖ TĖ MOS KETĖ VĖLLAVRASJE
Pėr pėrpjekjet e jashtėzakonshme tė kolonel Ahmet Krasniqit pėr tė siguruar njė unitet efektiv brenda faktorit ushtarak shqiptar, nuk ėshtė asnjėherė tepėr tė flitet. Kėsaj radhe do tė sjell pėr lexuesit njė detaj tė ri, njė moment tė rėndėsishėm tė pėrpjekjeve tė tij pėr tė garantuar respektimin e marrėveshjes se Osllos. Nė mes tė korrikut tė vitit 1998 ministri Krasniqi ka kėrkuar, pėrmes njė tė njohuri tė tij, tė takohej me ish-presidentin e Republikės se Shqipėrisė, zotin Sali Berisha. Takimi ėshtė realizuar.
Sipas dėshmitarit okular, organizatorit dhe realizuesit tė takirmt, zotit Flamur Gashi, nė atė kohė kryeredaktor i Radiokontaktit nė Tiranė, kolonel Krasniqi, sapo ka shkelur nė zyrėn e zotit Berisha, nė atė kohė shef i opozitės, ka thėnė : "Zoti President, Ju paraqitet Ahmet Krasniqi, Ministėr i Mbrojtjes i Republikės se Kosovės. E kam kėrkuar me dėshirėn time kėtė takim.
Ju falėnderoj pėr kohėn dhe vulinetin pėr tė mė pritur". Berisha e ka mirėpritur kortezinė, respektin dhe korrektėsinė e paraqitjes se Ministrit Krasniqi. Ministri e ka informuar shkurtimisht pėr gjendjen duke thėnė se raportet nga terrent ishin shqetėsuese, se kishte mundėsi shkallėzimi tensionesh brendashqiptare pėr shkak tė mosrespektimit tė detyrimeve tė ndėrmarra nė kuadėr te marrėveshjes se Osllos.
Pastaj drejtpėrdrejt ka kėrkuar qė ish- Presidenti Berisha tė pėrdorte autoritetin dhe njohjet e tij me Adem Demaēin, pėrfaqėsuesin politik te Shtabit tė Pėrgjithshėm pėr tė garantuar respektimin e marrėveshjes se Osllos. Berisha i ka premtuar ministrit Krasniqi se do tė bėnte gjithēka brenda mundėsive tė tij pėr tė kontribuar nė uljen e kėtyre tensioneve. Po ashtu, z. Krasniqi ka kėrkuar edhe ndihmėn e themeluesit te pluralizmit politik nė Shqipėrinė e pasiuftės, tė deputetit dhe kryetarit tė Komisionit Parlamentar pėr Mbrojtjen z. Azem Hajdarit.
Takimi me tė ėshtė organizuar pėrsėri me ndėrhyrjen e gazetarit Flamur Gashi dhe qė tė dy, domethėnė Krasniqi dhe Hjajdari kanė preferuar qė takimi i tyre tė zhvillohej nė njė vend publik dhe ėshtė zgjedhur hoteli ,,Rogneri" i Tiranės. Ministri Krasniqi ka kėrkuar qė Azem Hajdari tė influenconte me njohjet e tij tek njė grup njerėzish te Shtabit tė Pėrgjithshėm.
Z. Hajdari shprehu gatishmėrinė qė tė bėnte maksimumin e mundshėm pėr tė ndėrhyrė pranė njerėzve qė njihte qė ata tė hiqnin dorė nga sjelljet e egra bajraktariste e tė rrezikshme pėr ardhmėninė e luftės. Vetėm pak ditė pas kėtij takimi ministri Krasniqi ėshtė nisur pėr nė veri tė vendit, saktėsisht nė Kukės, pėr te inspektuar trupat dhe qendrat stėrvitore dhe nga atje ka marrė vesh vrasjen e Azem Hajdarit.
Vetėm pak ditė mė vonė, do tė pėsonte edhe vetė tė njėjtin fat. Vrasja e Hajdarit ka qenė njė goditje e rendė morale dhe psikologjike pėr pėrpjekjet pėr liri. Ai ka qenė njė njeri qė inspironte shpresė dhe mbėshtetje. Te njėjtėn shpresė dhe besim nė garancinė e fitores e inspironte edhe aftėsia profesionale, pėrkushtimi kombėtar dhe pėrpjekjet serioze tė Ahmet Krasniqit. Ja sepse nuk ėshtė e nevojshme te kėrkohen shumė mė thellė arsyet e pushkatimit tė tyre.
Nė fakt, njerėzit e tė ashtuquajturit Shtab i Pėrgjithshėm nė terren, nuk i respektonin detyrimet i marrė nė kuadėr tė asaj marrėveshjeje, nuk respektonin as pėrfaqėsuesin e tyre politik, pėrkundrazi tregonin njė alergji tė pajustifikueshme pėr te. Njė sjellje tė tilė arrogante dhe mospėrfillėse ndaj Demaēit e kanė manifestuar pothuajse tė gjithė ata qė thirreshin nėn Shtabin e Pėrgjithshėm, ndėr ta edhe Haradinaj, Bislim Zyrapi etj.
DILEMA E TĖRHEQJES:
KOHA PROVOI SE VEPRUAM DREJT!
Dua tė pėrqėndrohem edhe njėherė nė tėrheqjen time nga Rrafshi i Dukagjinit. Forcat serbe morėn sinjalin jeshil! Do tė thotė atyre u lejohej pastrimi i territorit tė Kosovės nga tė gjitha njėsitė e armatosura, qofshin ato institucionale, qofshin ato vullnetare, qofshin njėsi operative, qofshin mbrojtje territoriale. Serbėt angazhuan trupat elite tė Korparamatės 52, tė armatės sė parė dhe tė dytė, nė bashkėveprim me aviacionin, artilierinė e rėndė dhe batalionet e blinduara.
Avionėt ushtarak bombardues tė tipit "Jastrebc" dhe "Orl" kanė sulmuar pėr herė tė parė mbi fshatin Loxhė. Unė i kam pėrmendur tashmė lokacionet e brigadave dhe tė trupave qė kisha nėn komandė. Mė duhet tė pėrsėris se civilėt e shihnin shpėtimin e tyre vetėm nėn mbrojtjen e brigadave tona. Ata kishin plotėsisht te drejtė. Kujt kishin pėr t'i kėrkuar dihmė ata veē nesh? Por, problemi nga ana ushtarake ka qenė tmerrėsisht i vėshtirė pėr t'u zgjidhur.
Civilėt duke iu afruar trupave tona, shėrbenin pa vetėdije si zbulues tė pozicioneve tona para armikut, i cili menjėherė, sapo shihte diku pėrqendrime civilėsh bombardonte ose me aviacion, ose me tanke, ose me artilieri! Ishte e pamundshme t'i shpėtosh civilėt nga bombardimet. Ne kemi qenė tė gatshėm dhe plotėsisht tė zotėt t'i mbronim nga ēdo sulm kėmbėsorie, nga ēdo masakėr qė mund te shkaktohej nga dora e ushtarit shka, por ne nuk mund tė mbronim askėnd nga bombat, nga raketat dhe napalmi i hedhur nga avionėt serbe.
Sapo janė lajmėruar tė plagosurit dhe viktimat e para tė bombardimeve serbe, njė pjesė e spitalit ushtarak qė ndodhej nė Kryshec, ėshtė transferuar nė Prapaēan, ku kishim ngritur strehimore antiajrore.
Gjatė gjithė kohės kam kontaktuar me mjekėt e spitalit si dhe me ekipin e mjekėve shqiptarė nga Prishtina qė bashkėpunonin me njė ekip te Kryqit tė Kuq Ndėrkombėtar tė Gjenevės pėr tė mundėsuar evakuimin e tė plagosurve rėndė, tė atyre qė janė vierėsuar nga mjekėt si tė plagosur shumė tė rendė e qė kishin nevojė pėr pėrkujdesje intensive, qė nuk mund t’u ofrohej nė kushtet e marshimit.
Para se tė bėhej largimi i tė plagosurve nga spitali i Kryshecit kam folur me dr. Ilir Tolajn, disa herė, (dr. Tolaj ka qenė ne atė kohė drejtues i grupit qė pėrmendėm me sipėr) dhe kemi rėnė dakort se shpėtimi i tė plagosurve prej grupit qė ai drejtonte do te ishte i mundshėm vetėm pas largimit tė trupave ushtarake.
Kjo do t’u jepte dorė tė lirėmjekėve shqiptarė dhe tė huaj te thirreshin ne Konventėn e Gjenevės pėr mbrojtjen e te plagosurve dhe tė garantonin tėrheqjen dhe shpėtimin e tyre. Ja se si rrėfen dr. Ilir
Tolaj pėr kėtė rast :
"Shpėtimi i te plagosurve- prioritet i punės se grupit tonė"
Pas dy dite pritjeje ne Pejė dhe pas pėrpjekjeve te vazhdueshme qė pėrmes mekanizmave ndėrkombėtarė te na lejohej hyrja ne zonėn e luftimve, kemi arritur ta realizojmė kėtė gjė mė 9 shtator. Spitali i Kryshecit qe nėn kontrollin policor serb, pajisjet vidheshin e transportoheshin, ndėrsa tė plagosurit nuk gjendeshin me ne spital.
Nė Dubovik jemi informuar nga vendėsit se tė plagosurit rėndė gjendeshin nė xhaminė e Isniqit. Aty kemi arritur nė tė njėjtėn kohė me forcat policore serbe qė kishin dėpertuar nga ana tjetėr. Kemi hyrė ne xhami bashkė me kolegėt e huaj dhe kemi vendosur qė te mos ndaheshim me nga te plagosurit. Numri i tyre i saktė nuk me kujtohet, por kanė qenė mhi dhjetė veta.
Pavarėsisht prej kėrcėnimeve, kemi organizuar transportin e tyre me automjetet qė kishim pėr ne spitalin e Pejės. Disa kolegė tanė te huaj kanė vazhduar kujdesin pėr ta ne kėtė spital ndėrsa mua, bashkė me dr. Shpetim Robaj dhe dr. Imer Aliun, me njė pėrkthyese dhe njė anėtar te stafit teknik ndėrkombėtar na kanė shoqėruar me dhunė deri ne kufirin e Kosovės me Malin e Zi ku na kanė urdhėruar : Kurrė mos u ktheni me ne Kosovė. Pas mesnatės, OSBE dhe Kryqi i Kuq Ndėrkombėtar kanė ndėrhyrė dhe kanė mundur te garantojnė kthimin tonė ne Kosovė.
Te nesėrmen, kur jemi kthyer, kemi transferuar te plagosurit ne Prishtinė dhe ėshtė e vėrtetė, herė pas herė ata edhe janė keqtrajtuar nė spitalet e okupuara prej forcave serbe. Tė plagosurit e nxjerrė nga zona e luftimit kanė qenė nėn pėrkujdesjen e Linda Bunjakut dhe zonjės Magy Brysson. Tė gjithė ata janė liruar mė vonė dhe kanė mbijetuar.
Rasti i Ylli Morinės, me vdekjen e tė cilit kanė luajtur aq shumė agjitatorėt e majtė, ėshtė fatkeq pėr arsye tė plagėve tė pashėrueshme qė ka marrė nė betejė dhe jo pėr shkak te "braktisjes" siē spekulohet. Ai, nga spitali i Prishtinės, me dėshirėn e tė afėrmve tė tij, ėshtė transferuar pėr nė spitalin e Novi Sadit. Nė atė udhėtim ai ėshtė shoqėruar edhe nga famiijarė tė tij. Atje ai ka vdekur prej plagėve tė pashėrueshme". Kjo ėshtė e vėrteta rreth gjithė atij rrebeshi shpifjesh qė janė krijuar mbi tė plagosurit e spitalit te Kryshecit.
Pas njė rivlerėsimi te situatės luftarake nė tė cilėn ndodhesha, kam vendosur tė informoj tė gjithė instancat e erporėve tė mi ushtarakė dhe civilė, zotin Krasniqi, kryeministrin Bukoshi, nėpėrmjet QIK-u dhe Enver Malokut dhe kam kėrkuar ndėrhyrjen e presidentit tė Republikės qė ky, me lidhjet e tija ndėrkombėtare, tė ushtronte sa tė mundte presion qė te paktėn serbėt tė ndalnin aviacionin, i cili ishte duke bėrė namin e viktimave. Nga ana tjetėr kam telefonuar edhe nė New York. Kam biseduar me z.Hajdar Bajraktarin; ai ėshtė njė qytetar shqiptar nga Lugu i Baranit, me njė aktivitet tė shquar kombėtar nė SHBA.
Ai ka marrė nė telefon ambasadorin Hollbrook, qė ky tė ndėrhynte pranė autoriteteve serbe pėr tė ndaluar bombardimet. Bombardimet ne fakt janė ndalur pas dy-tri oresh duke shmangur njėrėn ndėr masakrat mė tė paimagjinueshme qė do te mund tė kishin ndodhur nė Kosovė.
Vetėm pak kohė me vonė, kam marrė kontakt me shefin e atasheve ushtarake tė vendeve tė OSBE-sė Wolfgang Kaufmann, i cili mė ka dhėnė garanci nė Lugun e Baranit nė prani tė Komandės sė Mbrojtjes Territoriale tė fshatrave tė Lugut tė Baranit, tė Komandės se Brigades 131 dhe te njė pjese tė Shtabit tė Zonės sė Tretė Operative, se : nėse do tė tėrhiqeshim ne, mbi populisinė civile nuk do tė ndodhte asnjė masakėr.
Pas kėtyre shkėmbimeve tė shpeshta, Ministria e Mbrojtjes pėr herė tė tretė mė ka urdhėruar tė pėrgatis tėrheqjen e trupave. Pėr procedurat teknike te tėrheqjes kam folur gjerėsisht nė librin e parė. Nga ana strategjike, tėrheqja ėshtė njė ndėr taktikat me te njohura tė luftimit, shpeshherė mė efektive sesa sulmi apo prita. Nga ana tjetėr mundėsitė pėr t'u furnizuar urgjent me municion dhe armatim, qenė praktikisht zero. Municioni qė kisha, majftonte pėr te rezistuar 4-5 orė efektivisht pastaj... !
Mashtrimet dhe akuzat gjoja se Tahir Zemaj ka dorėzuar armėt, janė jo thjesht tė pavėrteta, por janė akuza tipike tė ndyra, pasi bėhen nga njerėz qė ose kanė pasur shumė pak tė bėjnė me luftėn, ose nga individė qė, pėr te mbuluar krimet e tyre, mundohen tė hedhin baltė mbi tė tjerėt. Unė e kam thėnė publikisht: Tahir Zemaj as nuk ka dorėzuar armė, as nuk ka urdhėruar njeri tė dorėzojė armėt.
Pėr kėtė gjė mund te dėshmojnė tė gjilhė bashkėpunėtorėt e mi, mund te dėshmojnė komandat e shtabeve tė Mbrojtjes Territoriale, por mund tė dėshmojnė edhe qindra - mijėra civilė tė Rrafshit tė Dukagjinit. E vetmja sallė gjyqi qė mund t'i zėrė dėshmitarėt nė favor tė sė vėrtetės dhe nė pėrkrahjen time, ėshtė hapėsira e Zotit e quajtur Rrafsh i Dukagjinit deri nė Malėsi tė Gjakovės. Por, ata qė thurnin intriga bodrumeve tė Nexhmie Hoxhės, apo zyrave te mykta te sigurimit te Koēi Xoxes nė Tiranė, ata shpifnin atėherė, e vazhdojnė tė shpifin edhe tani, sepse atyre liria e Kosovė ua xė frymėn.
Pėrfundimisht dua te theksoj edhe njė herė: Une jam tėrhequr me urdhėr te Ministrisė se Mbrojtjes sė Republikės sė Kosovės. Nėse sot Ahmet Krasniqi nuk jeton mė, jetojnė bashkėpunėtorėt e tij ish Zv. Ministri Agim Mehmeti, ushtarakėt Hilmi Nebihu e Ismet Ibrahimi si dhe shumė tė tjerė qė kanė deklaruar dhe deklarojnė vazhdimisht kėtė tė vėrtetė.
Une e kam zbatuar atė urdhėr tėrheqjeje, sepse unė kam zbatuar dhe zbatoj urdhėrat e eprorėve te mi ushtarake dhe civilė, urdhėrat e institucioneve te Republikės se Kosovės. Koha provoi se vendimi pėr t’u tėrhequr ka qenė njė vendim i drejtė, ushtarakisht i justifikuar.
TAKIMI ME AHMET KRASNIQIN NĖ TIRANĖ, RAPORTIMI IM PĖR GJENDJEN NĖ TERREN, RAPORTI I MINISTRIT PĖR ĒFARĖ KISHTE NDODHUR NĖ NDĖRKOHĖ
Nė pritjen time kam vėnė re se njerėzit kanė qenė shumė tė prekur. Ata e dinin se nė ēfarė vėshtirėsish qeshė gjendur unė nė terren. Unė kam informuar me detaje nga mė tė imtat pėr gjithēka ka ndodhur nė Kosovė, me vėshtirėsitė dhe betejat e fituara, me theks tė caktuar tėrheqjen e sukseshme dhe shmangjen e masakrave mbi civilėt.
Pastaj kam raportuar mbi faktin e mbėshtetjes qė u ėshtė dhėnė njėsive tona duke theksuar veēanarisht kontributin e fshtrave Isniq, Jasiq, Prapaqan etj. Kam vėnė nė dukje heroizmin dhe burrėrinė e bashkėluftėtarėve tė mi tė rėnė nė beteja, por edhe tė atyre qė kishin mbetur gjallė, i kam shqiptuar me emra oficerėt qė i qenė bashkangjitur njėsive tona, pastaj ata qė na kishin penguar me nė krye Sali Veselin, Naim Malokun, disa njerėz tė mbrojtjes territoriale nė fshatin Junik, personat qė paraqiteshin si pėrfaqėsues tė Shtabit tė Pėrgjithshėm, tė gjitha kėto i unė i kam pėrmendur me emra nė librin e parė.
Zoti Ministėr ka shprehur mirėnjohjen e tij tė thellė pėr tė gjithė ata qytetarė qė na kishin ndihmuar, pėr ata djem e vajza luftėtarė dhe eprorė ushtarak qė na qenė bashkangjitur, duke shtuar se Kosova e lirė do t'ua mirėnjihte kontributin.
Ahmet Krasniqi ka folur pėr moszbatimin qė i qe bėrė Marrėveshjes sė Oslos.
Sė dyti pengesat qė kishte sjellė SHIK-u, rrėmujat dhe situata tepėr e rėndė e sigurisė nė Shqipėri. Pengesat nė Mobilizimin dhe rekrutimin e trupave. Ministri ka theksuar se edhe brenda radhėve tė MM ka njerėz qė nuk ia donė tė mirėn Kosovės dhe janė nė mėnyrė indirekte me shėrbimet e huaja. Ata njerėz qė kishin hyrė me qėllime tė caktuara, pas vrasjes sė Ministrit janė imponuar me emra dhe mbiemra. Siē duket ministri e dinte, ishte i informuar pėr prezencėn e tyre.
Dua tė vė nė dukje edhe njė fakt: pas vrasjes sė Ahmet Krasniqit, sikur u krijua frikė te disa njerėz qė tė qėndronin pranė meje, magjithėkėtė tėrheqjen time e ndihmuan Besnik Gjukaj dhe Elton Brahimi nga Vlora.
Kush i bllokonte armėt qė nevoiteshin pėr ēlirimin e Kosovės?
Ekzistonte njė grup pranė sektorit Logjistik tė LPK-sė qė merrej veēanėrisht me pengimin e armatosjes sė luftėtarėve shqiptarė tė njėsive operative tė Ministrisė sė Mbrojtjes.
Ky grup duke vėnė re kualitetin dhe sasinė e armatimit tė porositur nga Ministriesė sė Mbrojtjes, i cili, po tė arrinte nė terren dhe tė pėrdorej nė luftė kundėr forcave serbe do tė siguronte njė epėrsi tė padiskutueshme ushtarake dhe morale te Forcave tė Armatosura tė Republikės sė Kosovės. Do tė thotė do tė sigurohej epėrsia e luftėtarėve shqiptarė tė kėtyre njėsive ndaj atyre tė Serbisė. Kjo gjė nuk mund tė tolerohej nga LPK e cila kėrkonte qė mė parė tė shkatėrronte konkurentin pėr pushtet brenda shqiptar, dhe kėtė ta bėnte nėpėrmjet Serbisė, me shpresė se kėshtu do ta kishte mė tė lehtė tė vinte nė pushtet.
Miopia e njė lėvizjeje tė tillė politike, ka qenė dhe ėshtė e rrezikshme pėr nteresat e kombit shqiptar, por pėr shtabet staliniste tė LPK-sė, pushteti personal ėshtė mė i rėndėsishėm se sa liria e kombit, pėrparėsia ideologjike enveristo- staliniste ėshtė mė e rėndėsishme se sa pluralizmi politik dhe demokracia.
Nga meesi i muajit qershor 1998 nė LPK ekzistonin tė paktėn tri fraksione kryesore qė udhėhiqeshin nga Ibrahim Kelmendi, Xhavit Haliti dhe Muhamet Kelmendi. Qė tė tri kėto grupe instruktoheshin nga komesarė specialė tė Partisė Socialiste, tė Qeverisė sė Shqipėrisė sė asaj kohe, tė Sherbimit Informativ Kombėtar dhe tė shėrbimeve speciale tė ministrive tė rendit dhe tė mbrojtjes.
Publikisht janė paraqitur emrat e Bedri Islamit, Koēo Danajt, Dilaver Goxhaj, Shaban Brahaj, Fatos Klosi dhe njė pjesė e mirė e komunikatave tė fillimit nė emėr tė Shtabit tė Pėrgjithshėm janė pėrpiluar nga Shaban Sinani, ish-zėdhėnės i Ramiz Alisė.
Fraksioni i LPK-sė, drejtuar nga Ibrahim Kelmendi, bashkėpunonte me pjesėn tjetėr tė LPK-sė, vetėm kur vinte puna pėr tė bllokuar armatimin, pėr tė bllokuar vprimtarinė e Ministrisė sė Mbrojtjes. Njė degė e kėtij fraksioni qe instaluar nė MM dhe pėrbėhej nga Xhafer Jashari, shef i logjistikės, zėvendėsi i tij ka qenė Tahir Zejnullahu. Fadil Demiri, Ramadan Gashi, Binak Gashi, Agim Hazirin Skender Hasimi, Armando Arbana, Genc Kelmendi etj. Kėta njerėz pas vrasjes sė Ahmet Krasniqit kanė marrė fuqi tė madhe nė Ministrinė e Mbrojtjes duke u bėrė krahu i djathtė i ministrit tė ri, zotit Bicaj.
Pėr tė ilustruar kėtė tė vėrtetė po sjell edhe emrin e njė nėnoficeri Ramadan Gashi, qė drejtonte tė gjitha referimet. Tė gjithė ushtarakėt nga terreni raportonin para ministrit nė prezencėn tij. Behxhet Mehmeti, (Bajrami) njė njėri i LPK-sė, jo fort i pastėr para drejtėsisė zicerane, vjeni dhe vepron pranė Ministrisė sė Mbrojtjes, ndėrkohė qė ministri Bicaj nuk bėnte asgjė pa praninė e kėtyre njerėzve.
Vetė ish ministri mund ta shpjegojė mė mirė pozitėn e tij, veprimet dhe mos veprimet nė kėtė drejtim. Tė gjitha strukturat ushtarake tė Shqipėrisė, ushtria, policia, policia financiare, SHIK-u etj, kanė synuar shkurajimin e strukturave tė Ministrisė sė Mbrojtjes.
Lind pyetja: pse armatimi, qė blehet dhe u dėrgohet njėsive tė Ministriesė sė Mbrojtjes, duhej tė kalonte pėrmes duarve tė Nasim Haradinajt? Ministri Bicaj duhet tė ketė njė pėrgjigje pėr kėtė pyetje tė thjeshtė. Ministri duhet tė ketė informacione se sa herė ėshtė shitur, se ēfarė drejtimi ka marrė dhe ku ka pėrfunduar armatimi modern. Unė kam pėrshtypjen se i gjithė ky pėshtjellim ėshtė bėrė nė koordinim me Shtabin e Pėrgjithshėm tė LPK-sė.
Pėr kėtė shkak Ministria e Mbrojtjes ėshtė detyruar tė armatosė njėsitė e veta, 6 brigadat e vendosura nė Verim me armatim tė vjetėr kinez e sovjetik. Nė fakt tė njėjtin fat kanė pasur edhe njėsitė qė pėrgatiste dhe armatoste Shtabi i Pėrjithshėm i LPK-sė.Edhe armatimi i tyre ka qenė i tė njėjtės kategori.
Kėtu duket loja e dyfishte qė bėnte qeveria e Fatos Nanos me luftėtarėt shqiptarė, nga njėra anė i detyronte tė blinin armatim tė cilėsisė sė dobėt nėpėr Shqipėri, me njė ēmim marramendės, duke ēarmatosur shqiptarėt, nga ana tjetėr i vinte luftėtarėt shqiptarė nė pozita inferiore armatimi me kundėrshtarėt e tyre serbė. Pra as Serbia nuk dėmtohej dhe shqiptarėt e armatosur, tmerri i qeverisė sė ardhur nė pushtet me gjak, ēarmatoseshin.
Pėr armatimimn e ardhur nga importi, nė Ministrinė e Mbrojtjes ekzistojnė dokumente, qė, megjithėse i pajisur sipas tė gjitha marrėveshjeve ndėrkombėtare pėr kalime tranzit, pėr kalimin e tij na ėshtė dashur tė paguajmė shuma ekstravagante pranė autorirteteve policore dhe tė shėrbimit informativ nė port, pėr t'i kaluar nė drejtim tė veriut dhe mė pas Kosovės.
Ka pasur shtete qė na kanė dhuruar armė, por qė kėrkonin garanci kalimi ilegal nėpėr Shqipėri. Ne nuk kemi mundur t'i marrim ato armė pasi porti i Durrėsit, Aeroporti i Rinasit dhe tė gjitha pikat e hyrjes e daljes nga Shqipėria ruheshin me fanatizėm nga "bodigardėt" e Serbisė nė Tiranė.
Po nė atė takim janė marrė vendimet dhe janė caktuar njerėzit qė do tė merreshin me rimobilizimn dhe riorganizimin e brigadave tė tėrhequra. Ideja ishte pėrqėndrimi i tyre nė njė bazė stėrvitore dhe pėrgatitja pėr aktivitetet e ardhme luftarake nė terren.
Shtabi Suprem ka pėrcaktuar detyrat duke mė caktuar mua tė merresha me detajet. Unė kam emruar eprorėt Esat Ademaj, Skender Rexhahmetaj, Gjukaj, dhe Isuf Haklajn, qė tė bėnin pranimin e ushtarėve dhe eprorėve, tė bėnin transportin e tyre pėr nė Papaj, furnizimin e tyre me armė dhe uniforma dhe fillimin e rehabilitimit dhe stėrvitjes sė tyre.
Qenė krijuar pesė baza stervitore, katėr brigada tė reja dhe dy njėsi speciale
Nga ana tjetėr Ministri ka informuar se qenė krijuar edhe qendra tė tjera stėrvitore pėrveē asaj qė kishim pasur para 5 muajve. Tė tilla qenė krijuar nė Kolē, Kalimash, Babinė, Papaj dhe Viēidol. Qenė formuar gjithashtu edhe pesė brigada tė tjera, 142, e drejtuar nga Fuat Ramiqi, Brigada "Skenderbeu", Brigada e Istogut, Brigada e komanduar nga Muharrem Rrahmanit dhe njėsia diversanto vėzhguese e drejtuar nga Anton Ēuni, Batalioni i Policisė Ushtarake i komanduar nga Hafir Hoxha. Nė kėto qendra stėrvitore kishte filluar pėrgatitja, ristrukturimi i kazermave, pasi pranė ministrisė qe krijuar edhe njė batalion pėr ndėrtime.
Kėto punė qenė kryer, me shpirt nė fyt siē thotė populli, pasi siē kam pėrmendur ekzistonte njė strategji konstante bllokimi, me qėllime destruktive, pasi ata kishin vėnė re se kualiteti dhe kuantiteti i armėve qė kishim porositur ne, po tė hynte nė terren do tė siguronte njė epėrsi tė dukshme, do t'u garantonte forcave tona njė rezistencė efektive kundėr pushtuesit, do tė mund ta kishte afruar edhe mė shumė, vetė ēlirimin e Kosovės.
Por ata kishin frikė se kjo gjė do tė sillte edhe fuqizimin politik tė institucioneve shqiptare nė Kosovė, gjė qė ata i tmerronte, pasi tė tjera plane kishin bėrė pėr Kosovėn e pas luftės. Ja sepse ata kanė bėrė pėrpjekje pėr bllokimin e kėtij armatimi.
Destruktiviteti ka filluar qysh nė procesin e mbledhjes sė mjeteve prej bashkėatdhetarėve nė diasporė. Veprimtarėt e institucioneve tė Kosovės u vunė nė shėnjestėr tė gangsterėve tė LPK-sė, komisionerėt e tre pėrqindėshit, apo aksioneve tė tjera financiare u kėrcėnuan edhe me likujdim fizik.
Emrat e kėrtyre veprimtarėve lakoheshin nėpėr seanca obskurantiste hetimi nėpėr bjeshkėt dhe pėrrojet e Kosovės, ku hajnat e dikurshėm, tė veshur me pushtet imagjinativ hetuesash, jepnin denime me vdekje nė mungesė pėr veprimtarė shqiptarė qė gjithė jetėn ishin pėrpjekur pėr lirinė e Kosovės.
Mund tė pėrmend kėtu disa emra njerėzish, klubesh dhe shoqatash shqiptare nė mėrgim qė janė kėrcėnuar. Ramadan Gashi nga Amerika, Ilmi Gashi nė Gjermani, shoqata e Bukėpjekėsve nga Kroacia, Marian Pnishi nga Zvicra, Klubi shqiptarė "Kadri Zeka" nė Sierrė, Shoqata "Vatra" nė Amerikė etj
Nė Ministri u afruan njerėz tė dyshimtė kombėtarisht por tė besueshėm nga ana ideologjike
Nė fakt, afrimi i njė njeriu tė specializuar, e njė ish ushtaraku profesionist siē ishte Xhafer Jashari presupozonte qė logjistika tė funksiononte mė me efektivitet. Pėrveē profesionalizmit tė tij, duke njohur edhe lidhjet qė kishte me LPK-nė, kryesisht ato familjare me Ibrahim Kelmendin, kemi menduar se do tė mund tė influenconte qė tė mos pengohej furnizimi i njėsive luftarake, nė fakt nuk ka ndodhur ashtu. Ne kemi pasur vėshtirėsi edhe mė parė, kur kemi pasur staf tė kufizuar, por problemet nuk janė zgjidhur edhe pse numri i stafit tė MM ėshtė shtuar shumė.
Nė kėtė kontekst vlen tė pėrmendet emri i njėfarė Skender Hasimit, qė ka punuar nė Sigurimin e MM, e cili me ndihmėn e Shaban Brahės, njė ish oficeri tė vjetėr tė Sigurimit tė Shqipėrisė, ka kontribuar shumė nė afrimin e njerėzve tė dyshimtė pėr ēėshtjen kombėtare, por ideololigjiksht tė besueshėm pėr ta.
Ne kemi arritur nė fillim qė me njė numėr shumė tė vogėl njerėzish tė armatosim dhe uniformojmė njėsitė e para operative, jo me ndonjė kualitet shumė tė lartė, por gjithsesi nė njėfarė mase kanė qenė tė mirėpajisura. Mė vonė, pra, kur prania e kėtyre njerėzve tė specializuar nė MM do tė thoshte mė shumė armė, uniforma dhe municion pėr trupat tona, nuk ka ndodhur ashtu. Pėrkundrazi, sasi uniformash dhe armėsh, qė kanė qenė tė planifikuara pėr njėsitė operative, pa u konsultuar fare me shtabin e MM, janė dėrguar nė drejtime tjera.
Pėr tė ilustruar po pėrmend vetėm njė fakt: Blerja e 2000 uniformave nė Gjermani nga Xhafer Jashari, Fadil Demiri, Agim Haziri me paratė e MM-sė. Prej tyre 1500 copė i dėrgohen Xhavit Halitit, pesėqind Halil Bicajt. Pėr tė mos spekulluar mė gjatė sjell nė evidencė fjalėt qė qarkullojnė se uniformat i kanė marrė falas apo me gjysmė ēmimi, ndėrsa faturat e paraqitura janė pėr uniforma tė reja dhe tė blera si tė tilla.
Ėshtė fakt qė 1500 uniformat e pėrmendura nuk kanė shkuar pėr ta veshur Halitin dhe tė afėrmit e tij, ato kanė shkuar nė Kosovė tek luftėtarėt e lirisė, problemi ėshtė tek mėnyra e pėrdorur, tek preferencat politike, ndėrkohė qė ushtarėt e njėsive tona kanė qenė shpesh herė pa unioformė dhe kėpucė.
Nė kėtė libėr nuk kam ndėrmend t'i nxjerr tė gjitha faktet qė ilustrojnė qendrimet e mia, nėse personat e pėrmendur do tė polemizojnė, kundėrshtojnė ose hedhin poshtė me sharje, siē e kanė zanat, konstatimet e mia, atėherė unė do tė botoj shifra dhe fakte tė pafund tė kėtij lloji qė pėrmenda mė lart. Dokumentet ekzistojnė.
Njė pengesė tjetėr, e cila rezultoi tė ishte e paramenduar mirė, ka qenė edhe rezistenca qė i bėhej rikthimit tim nė gjirin e MM. Siē kam shpjeguar, pas tėrheqjes nga Kosova, kam pasur disa ditė pushim. Pastaj do tė mė duhej t'u bashkohesha trupave nė Papaj pėr tė filluar stėrvitjen dhe pėrgatitjen e tyre pėr operacionet e mėvonshme ushtarake pėr ēlirimin e Kosovės. Ritkhimi im ėshtė penguar me gjithfarė justifikimesh nga Halil Bicaj.
Megjithatė unė kam vendosur t'u bashkangjitem trupave tė brigadave 131, 134, 133 tė Zonės sė Tretė Operative, qė, pėrveē Papajt, qenė vendosur edhe nė qendrat e reja stėrvitore nė veri tė Shqipėrisė. Pėrpara se tė vija unė, Xhafer Jashari me nja 15 eprorė tė tjerė nė MM mbajnė njė takim me rend dite a tė lejohet apo tė mos lejohet kthimi i Tahir Zemajt pranė MM? Pas debatesh ėshtė vendosur qė tė votohet. Kundėr meje kanė votur Xhafer Jashari dhe Fadil Demiri, me justifikimin se ai nuk bėn tė vijė pasi…
Para se tė nisesha pėr nė Papaj, pėr tė marrė komandėn e trupave tė Zonės sė Tretė Operative, komandant i tė cilave isha, mė ėshtė bėrė njė lojė shumė e madhe : te komandanti i brigades 131 Rrustem Berisha, kanė shkuar qė t’i bėjnė presion ish-zėdhėnėsi i Shtabit te Pėrgjithshėm, Jakup Krasniqi.
Takimi vetėm mes tyre ka zgjatur 3-4 orė dhe Jakupi ka ushtruar presion ndaj Rrustem Berishės qė ky dhe oficerėt e tjerė tė bėnin tė pamundshmen pėr te penguar rikthimin tim ne komandė tė trupave, rrjedhimisht tė pengonin edhe influencėn e institucioneve tė Republikės sė Kosovės. Tė njėjtėn gjė e ka bėrė edhe Azem Syla, me tė njėjtin person; siē duket ata kishin vėnė re se Rrustem Berisha qe njė njeri me tė cilin ata mund te "bisedonin".
E keqja e kolegut Berisha ka qenė se ai nuk ka informuar asnjė prej kolegėve tė tij oficerė te Brigades 131. Pse ? Ka qenė i kėrcėnuar ? Ka marre ryshfet apo ka qenė vullneti i tij i lirė ? Rrustem Berisha ua ka borxh bashkėluftėtarėve tė tij, tė gjallė dhe te vdekur, sidomos emrave tė Sali Ēekut dhe Agim Ramadanit, kėtė sqarim.
A e ka ditur H.Bicaj se ka po ia mbante Ministria e Mbrojtjes?
Kėto gjėra janė toleruar siē thashė edhe nga Ministri Bicaj me vetėdije apo pa vetėdije unė nuk dua tė spekuloj, por disa javė mė vonė, kur kam shkuar nė Ministri pėr tė takuar zotin Bicaj, njė individ i LPK-sė, njė farė Bajram Gashi ka kėrkuar me insistim qė tė merrte pjesė nė takimin tim me Ministrin.
Kur e kam pyetur se pse ai mė ėshtė pėrgjigjur se "Duhet tė marr vesh se ēfarė do tė bisedoni!" Ndėrkohė zoti Bicaj ėshtė larguar nga Ministria duke mė lėnė vetėm dhe falė vetėm gjeturisė sime dhe ndihmės sė disa shokėve e kolegėve brenda ministrisė kam mundur t'i shpėtoj njė likujdimi tė planifikuar brenda Ministrisė sė Mbrojtjes.
Atentati ka qenė i planifikuar nga ky person dhe nga dy tė tjerė. Falė zotit unė jam gjallė dhe nuk i jam ndarė punės e as qė kam ndėrmend t'i ndahem para kėsilloj kėrcėnimesh. Atė ditė, veē jam dėshpėruar shumė. Ministria e Mbrojtjes po rrėshqiste me shpejtėsi nė anėn tjetėr. Ata edhe do ta kishin deklaruar publikisht si njė fitore tė tyre, pushtimin e Ministrisė sė Mbrojtjes, njė gjė tė tillė nuk e kanė bėrė thjesht pėr arsye pragmatike, pasi kanė mundur nėpėrmjet Ministria e Mbrojtjes tė shfrytėzojnė mjaft fonde tė qeverisė sė Republikės sė Kosovės, qė nė kushte tė tjera ka qenė thjesht e vėshtirė tė shfrytėzoheshin.
Por edhe njė element tjetėr ėshtė pėrdorur me dinakėri nga ky fraksion i LPK-sė. Ibrahim Klemendi, Xhavit Haliti, LPK-ejcėt dhe fraksionet e tjera e dinin se ēfarė mbėshtetjeje kishin Institucionet e Republikės sė Kosovės tek qytetarėt e saj.
Ndaj ai ka dashur qė duke u maskuar nėn hijen e njėrit prej kėtyre institucioneve, Ministrisė sė Mbrojtjes, tė fitonin kredibilitet politik pas luftės, duke iu shmangur kėshtu reaksionit negativ, qė kishin dhe kanė qytetarėt e Kosovės pėr shumicėn e strukturave tė LPK sė, strukturave tė Partisė Socialiste tė Shqipėrisė dhe elementėve greko-serbė nė administratėn shtetėrore tė Shqipėrisė.
Siē kam shpjeguar nė librin e parė, unė mora vendimin dhe shkova pranė trupave tė brigadave tė Zonės sė Tretė Operative nė Papaj. Atje ka qenė i organizuar njė atentat tjetėr nga Nasim Haradinaj, pėr rrethanat e tė cilit kam folur. Pėr tė shmangur incidente tė rėnda jam larguar ngaaj dhe sė bashku me kolegėt e mi oficerė kemi vendosur krijimin dhe stėrvitjen e njė brigade tė re nė Mamurras, me emrin „Mėrgimi“.
Rishtas hyn nė skenė Shefi i Logjistikės pranė Ministrisė sė Mmrojtjes Xhafer Jashari, i cili ka bėrė tė pamundurėn pėr tė mė penguar, jo veē qė nuk ka ndihmuar nė sigurimin e uniformave, ambjenteve stėrvitore, armėve e municionit, qė e kishte pėr detyrė, por edhe ato qė kemi gjetur vetė nėpėrmjet burimeve tė tjera, ėshtė munduar me tė gjitha mjetet tė na i ndalojė, tė na sabotojė e pengojė ashtu edhe siē ndodhi nė fund tė fundit.
Kur ėshtė rasti tek ky epror ushtarak, pra tek zoti Jashari, duhet theksuar se ka luajtur njė rol shumė negativ porpagandistik kundėr Ministrisė sė Mbrojtjes. Njerėz e institucione vendase e tė huaja qė shfaqnin admirim pėr pėrpjekjet tona, qė shfaqnin interes pėr tė na ndihmuar, dekurajoheshin nga fjalori acid, nga deklaratat e papėrgjegjshme tė Xhafer Jasharit, i cili nuk linte njeri pa sharė nė tė gjithė hierarkinė civile dhe ushtarake tė institucioneve tė Kosovės.
Ja sepse ministri Halil Bicaj e ka detyrim t’u pėrgjigjet disa pyetjeve pėr tė cilat unė nuk kam tė dhėna tė mjaftueshmė, rrjedhimisht nuk dua as tė spekuloj me to e kėto pyetje janė :
Z. Bicaj, a i zbatonte urdhėrat e Inslitucioneve tė Republikės apo tė LPK-jcėve dhe urdhėrdhėnėsve tė tyre nga partia e themeluar nga Dushan Mugosha dhe Miladin Popoviēi nė Shqipėri ? A ka qenė ministri Bicaj ideator dhe organizator i veprimeve dhe mosveprimeve qė kanė penguar punėn e Ministrisė se Mbrojtjes ?
Me sugjerimin e kujt i mori ata bashkėpuntorė, pse nuk u konsultua asnjėherė me bashkėpunėtorėt e tij tė emėruar sipas hierarkisė ushtarake e tė pranuar nga te gjithė ? Nga ėshtė nisur ministri Bicaj pėr tė emėruar Ramė Marajn shef te zbulim-kundėrzbulimit te Ministrisė se Mbrojtjes, kur dihej publikisht se kush ishte ai ? Cila ėshtė pėrgjegjėsia e ministrit Halil Bicaj dhe shefit tė zbulim-kundėrzbulimit te Ministrisė se Mbrojtjes Ramė Maraj rreth fatit te papėrshkrueshėm tragjik tė marshimit te Brigades ,,Mėrgimi" nė drejtim te Kosovės (pėrshkruar ne librin e pare)?
Megjithatė mė duhet tė theksoj se ndaj meje nuk ėshtė bėrė thjesht luftė personale, lufta ndaj meje nuk pasur thjesht si qėllim shkatėrrimin tim fizik, jo, ajo kryesisht drejtohej kundėr institucioneve qė pėrfaqėsoja, kundėr institucioneve nėn urdhėrin dhe autoritetin e tė cilave veproja, lufta kundėr kėtyre institucioneve ishte luftė kundėr vullnetit tė qytetarėve tė Kosovės, ishte luftė nė tė njėjtin front me Serbinė, ndaj kur mė ėshtė dashur tė luftoj kundėr Serbisė mė ėshtė dashur tė luftoj edhe kundėr pengesave tė tilla qė krijoheshin nga vegla ose shėrbėtorė, qoftė edhe tė pavetėdijshėm tė Serbisė.
Vazhdon >>
Krijoni Kontakt