Postuar mė parė nga
bregu26
Ngadale more mik ngadal, mos e kap per fyti kete pune, se c“do gje ka arsyen dhe zgjedhjen e saj.
Po te them edhe nje here "shul shqip" ( po me duket se nga Kosova dhe e kupton shprehjen).
Ulu per pese minuta te pakten ne "me te shtrenjeten" dhe merr fryme.
Largohu te pakten per momentet e te te menduarit ne menyre te komplikuar, dhe merr fryme ngadal, nese e pi duhanin, ndize nje.
Mundohu bre vlla ti konceptosh ato qe kerkon nga ti, te pakten formo nje sistem te vogel, pa marr parasyesh nga komlikimet.
Me eshte e qarte se un e kam ndoshta te lehte te them diqka, meqense nuk jam ne situaten tende, mirpo edhe per kete shkak, mund te shof me qarte se ti.
Puno per keto pese minuta qe te thash vetem ne te tashmen, pa shikuar nga para apo prapa.
Nese te eshte ndihme, mer nj laps dhe shkruaj ato qe pret ti nga vehtja jote.
I shkruaj nje nga nje.
Mirpo te lutem gjera konkrete, e jo psh. te ndryshohet krejt jeta ime....
Formula eshte e thjeshte:
Ja nje shembull, qe s“ka fare te bej me ty, mirpo mund te te sqaroj mbi ate qe dua ta them, eshte nje shembull ku eshte me i thjeshti. Mundohem vetem ta tregoj konceptin:
Jam i pa knaqur me jeten time, c“fare te bej:
Problemet:
1. jam ne hall financave
2. Kaqurrelja ma mori mendjen, s“i flas dot!
3. Me dhemb koka
4. Nuk fle dot naten
Zgjedhja:
1. Me duhet te gjej nje pune!
1.1 Per c“ka jam i kualifikuar, c“ka mund te bej?
Di te punoj si ndihmes kuzhine! --> Kerkoj pune, nuk gjej, mirpo sikur te dija te beja
gjella, ndoshta do gjeja.
Shko ne nje restaurant, dhe kerko te besh nje praktike, pas nje kohe do te dish te
gatuash, dhe vjen edhe deri te puna
Dua te them te jesh "fleksibel", e jo te ngulitesh per nje gje.
2. Ta provoj ti flas, te mundohem ta kuptoj, etj ( ketu secili sipas asaj c“e di me se miri)
3. Me dhemb koka!
Marr nje hap --> Shkoi te mjeku --> nuk ka diagnoze! --> Problemi eshte tek un --> mesohem ta ndal mendjen nga mendimet: mirrem me diqka qe me qetson.
4. Nuk me merr gjumi:
Kshillohem te mjeku --> nuk ka diagnoz ---> problemet psiqike ---> qfar tash
Ve rene shenjave qe ti jap trupi yt. Japi vehtes tende pak me shume vemendje, para se ta paragjykosh se eshte fajtore per te gjitha.
Mundohu te gjesh nje menyre qe te ndihmon me se shumti.
.....
Kur te gjitha gjerat jane rremunje ne koke, edhe situata ashtu behet.
Kur te pakten ke nje koncept ne jete, apo situate, atehere gjerat mund ti shofish me qarte, e nga nje here zgjedhja eshte me e lehte.
Formo konceptin e nje problemi qe ke, vizato ne leter nese eshte nevoja, eshte me lehte.
Simulo ne mendime rrjedhojen e asaj situate ashtu si te pelqen.
Ne qofte se e shef se po del "llugave", kthe traken prapa, fillo nga fillimi ne nje rruge tjeter.
Ne qofte se ti situatat i simulon, dhe e gjene rrugen me te mire per ty, atehere pa tjeter do te jeshe me i pergaditur gjate situates ne realitet.
Beje kete pune si loje, atehere kur ke kohe. Nuk kerkon shume mund.
Te lutem kushtoj vehtes me shume vemendje, dhe mesohu te akceptosh gjera qe ndodhin, pa marr parasyesh se a je ti fajtor apo jo.
E kaluara nuk mund te kthehet.
Situatat e shkaktuara nga e kaluara mund te permisohen.
Ketu i ke ti gjerat ne dore.
Te them edhe nje here, nuk eshte rrugedalje te futesh ne vehtekeqardhje, dhe te sillesh ne mendime te kaluara...
Te pershendes dhe suksese,
Bregu
P.S. Ky eshte vetem nje sygjerim imi, nese ju duket pa lidhje, mos i veni mendjen!
Nuk dua te shkaktoi "lufte" mes psikologve ketu ne forum. Eshte thjeshte nje ide e imja
ndaj problemit!
Tung tung
Krijoni Kontakt