Armand Mero
7 mars 2004 (17:10 UTC)


Gjat vitit t kaluar Kontrolli i Lart i Shtetit ushtroi 156 kontrolle n ministri dhe institucione qendrore, institucione t qeverisjes vendore, drejtorit dhe degt e tatim-taksave e doganave, si dhe institucionet financiare dhe shoqrit shtetrore. Kontrollet kishin si objektiv t verifikonin se si ishte zbatuar buxheti i sejcilit prej ktyre organizmave, si ishin prdorur fondet publike, si ishin administruar t ardhurat dhe masa jan marr pr zbutjen e evazionit fiskal (shmangia e taksave).
Sipas konstatimeve dhe prfundimeve t kontrolleve, vlera e dmeve financiare arrin n 28 milion dollar. Dmet m t mdha jan t ardhurat e munguara n arkn e shtetit. 23 milion dollar u prkasin ktyre t ardhurave, kurse pjesa tjetr prfaqson abuzime me prdorimin dhe shpenzimet e fondeve publike. Sipas raportit t Kontrollit t Shtetit, dmet m t mdha jan shumat e paarktuara nga tatimet dhe taksat: n mbi 11 milion e 400 mij dollar. Ndrsa detyrimet doganore t pashlyera jan afr 1,5 milion dollar, ku pjesa drmuese i prket dogans s Durrsit.

Prsa u prket shpenzimeve, abuzimet m t mdha jan konstatuar n fushn e prokurimeve publike, si adhe ato t pagave, shprblimeve dhe honorareve. N raportin e tij, Kontrolli i Shtetit krkon q pr dmet e shkaktuara n buxhet t bhen ndalesat dhe t zhdmtohet arka e shtetit nga personat prgjegjs n masn 99 pr qind t vlers totale t dmit.

Kontrolli i Shtetit ka rekomanduar t merren gjithsej 486 masa disiplinore dhe administrative, si dhe ka drguar pr ndjekje penale n prokurori 11 shtje.

Shkeljet dhe abuzimet financiare do vit mbeten n vlera t larta, por megjith masat e krkuara, nuk dihet nse ndonjher shtetit i jan zhdpmtuar humbjet q i jan shkaktuar. //az//