Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 53
    Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Gaius Plinius Secundus, i njohur si Plini Plaku (23-79 e.s.)

Natyralist romak i famshëm që botoi në vitin 77 e.s. serinë madhështore prej 37 vëllimesh për historinë natyrore të titulluar Naturalis Historia.

Këtu, në vëllimin VII, ai shkruan:

"Ilirët kanë krijuar të parin alfabet dhe romakët shkrimin e tyre e morën nga ilirët."

Shenim: Nuk jam ne gjendje te vertetoj apo konfirmoj kete, por po e percjell ne forum pasi me ka ardhur me email nga "Arberia".
    Une vetem kete po e shoh nga Administratori i Forumit

Dhe po pyes a keni referenca qe vertetojne kete apo jo ... shum pyetje e thjesht eshte kjo...

kjo qe po thua ti nuk po argumenton asgje.

Te thuash "Po eshte mese e vertete " nuk eshte e mjaftueshme Genesis i nderuar...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Ajo or vlla eshte referenca, vete libri i Plinit. Car te te them une me ty. Ik shko bleji vellimet e tia. E ke te shenuar nje permbledhje edhe tek libri i Dhimitri Pilikes - Pellazget origjina jone e mohuar.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Styx
    Citimi i sakte nga Plinit eshte:

"The first that brought the Alphabet into Latium or Italie, were the Pelasgians. Euryalus and Hyperbius, two brethren at Athens, caused the first bricke and tile kils, yea, and the houses therof to be made: wheras before their time men dwelt in holes and caves within the ground. Gellius is of opinion, that Doxius, the sonne of Cælus, devised the first houses that were made of earth and cley: taking his patterne from swallowes and Martines neasts. Cecrops founded the first towne that ever was, and called it after his own name Cecropia: which at this day is the castle or citadell in Athens. "

Pra pellazget e sollen alfabetin ne Itali. Kjo korrespondon me se miri me Etrusket.
    Do me thene saktesisht keshtu thuhet dhe nuk ka ndonje ndryshim te vocgel dikund, sikur ajo me Iliret nga ai zotriu me lart qe e ka derguar me eMaila kete ?

(o medet pur neve, po pse more vllazen nuk i ipni referencat saktesisht q'ashtu qysh jan t'shkrume nga autori origjinal, pa ia shtue pak uje e me ba falls, se kjo nuk na nimon asgja, kjo shkon veq n'dam t'kombit tone, n'kof qi nuk asht qellimi i juve ky ... se pe lidhi pak me shaka: kish pas than njani "Ai njeri qi nuk gajlohet pur sene t'vogla, po m'doket qi kurre s'paska pas miskonja n'dhone ku flen", pra t'keni kujdese se nji miskonje e vocgel e ban namin e madh)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 05-03-2007 më 22:54

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Zeri si e ke hallin? Aty me lart ke citimin korrekt nga Plini. Cfare dhe kush i ka shkruar administratorit askush nga ne nuk e di. Ty po te pelqeu merr fjalegojen ne vend te citimit.

Bile ke edhe me shume se aq. Sic po sheh, Cekropet ndertuan Akropolin e Athines, dhe Akropol rrjedh nga Cekropia (nga Cekropet).
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 05-03-2007 më 22:48
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    O Styx, po kjo nuk eshte e shkruar sot, kjo fjali ashtu pakez e shtremberuar (a ka edhe tjera ???) ekziston qe disa vite neper Forume Shqiptare , eshte dashur moti te korrigjohet nga ju qe e keni dite, pse me lene ashtu te desinformohen njerzit palidhje ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 06-03-2007 më 00:01

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    PLINI, LIBER VII

Iliret permenden ne keto paragrafe:

paragrafi 16

in eadem Africa familias quasdam effascinantium Isigonus et Nymphodorus, quorum laudatione intereant probata, arescant arbores, emoriantur infantes. esse eiusdem generis in Triballis et Illyris adicit Isigonus, qui visu quoque effascinent interemantque quos diutius intueantur, iratis praecipue oculis, quod eorum malum facilius sentire puberes; notabilius esse quod pupillas binas in oculis singulis habeant.

paragrafi 123

Variarum artium scientia innumerabiles enituere, quos tamen attingi par sit florem hominum libantibus: astrologia Berosus, cui ob divinas praedictiones Athenienses publice in gymnasio statuam inaurata lingua statuere; grammatica Apollodorus, cui Amphictyones Graeciae honorem habuere; Hippocrates medicina, qui venientem ab Illyriis pestilentiam praedixit discipulosque ad auxiliandum circa urbes dimisit, quod ob meritum honores illi quos Herculi decrevit Graecia. eandem scientiam in Cleombroto Ceo Ptolemaeus rex Megalensibus sacris donavit centum talentis servato Antiocho rege.

paragrafi 149

tot seditiones militum, tot ancipites morbi corporis, suspecta Marcelli vota, pudenda Agrippae ablegatio, totiens petita insidiis vita, incusatae liberorum mortes luctusque non tantum orbitate tristis, adulterium filiae et consilia parricidae palam facta, contumeliosus privigni Neronis secessus, aliud in nepte adulterium; iuncta deinde tot mala: inopia stipendi, rebellio Illyrici, servitiorum dilectus iuventutis penuria, pestilentia urbis, fames Italiae, destinatio expirandi et quadridui inedia maior pars mortis in corpus recepta;

paragrafi 155

Ephorus Arcadum reges tricenis annis, Alexander Cornelius Dandonem quendam in Illyrico D vixisse, Xenophon in periplo Lutmiorum insulae regem DC atque, ut parce mentitus, filium eius DCCC. quae omnia inscitia temporum acciderunt. annum enim alii aestate determinabant et alterum hieme, alii quadripertitis temporibus, sicut Arcades, quorum anni trimenstres fuere, quidam lunae senio, ut Aegyptii. itaque apud eos et singula milia annorum vixisse produntur.

Pellasget vetem ne kete:

paragrafi 193

Anticlides in Aegypto invenisse quendam nomine Menen tradit, XV annorum ante Phoronea, antiquissimum Graeciae regem, idque monumentis adprobare conatur. e diverso Epigenes apud Babylonios DCCXX annorum observationes siderum coctilibus laterculis inscriptas docet, gravis auctor in primis; qui minimum, Berosus et Critodemus, CCCCXC. ex quo apparet aeternus litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Baptisti eshte korrekt. Libri VII ka citimet qe ka vene ai. Citimi mbi Alfabetin nuk eshte ne Librin VII.
    Aeneas Dardanus

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s

(Genesis, ma ke borgj nji skjarim-pergjegjie ose nje kerim falje si burrat tek tema "Mbreterite dardane qe krijuan Britanine, mbreteria e YLLI-t")
    Pse Kreksi nga eshte ? Andej nga je dhe ti. Nuk e morra vesh pse u hodhe perpjet. Nuk te ktheva pergjigje sepse je keqkuptuar. Dhe tani qe po ngulmon po me ben te kem dyshime qe nuk kam patur.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

fushori Maska e Ermal 22
    Anëtarësuar
    19-07-2005
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    549
    Sipas Aristotelit Iliriret ishin ata qe perdoren per here te pare fjalen grek dhe me kete emer u quajten fillimisht fiset dore.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s
    O Styx, po kjo nuk eshte e shkruar sot, kjo fjali ashtu pakez e shtremberuar (a ka edhe tjera ???) ekziston qe disa vite neper Forume Shqiptare , eshte dashur moti te korrigjohet nga ju qe e keni dite, pse me lene ashtu te desinformohen njerzit palidhje ?
    Zeu, di gje ne se paguajne dhe sa forumet, qe te rrime 24/7 aty? Sa per dijeni, e kam vene edhe njehere tjeter, por fshine menjehere, bashke me shume postime te tjera me vlere nga Cyclotomic, Arcas, Tiras, dhe Harmonies. Me falni ne se kam harruar ndonje tjeter.
    Aeneas Dardanus

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Sa ilire jemi?
    Nga tani_26 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 173
    Postimi i Fundit: 01-01-2007, 08:41
  3. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  4. Ilirada Origjina Dhe Shtrija Gjeografike
    Nga Kallmeti në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-09-2006, 16:24
  5. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •