Wir leben alle unter dem gleichen Himmel, aber wir haben nicht alle den gleichen Horizont.
THIRRJA E DHEUT
Shokč jam i mejtuar sot
Se djalit i ka lind djalč
E ka filluar mem tč thotč
Ka filluar tč thotč babč
Ka filluar tč mč pies
Po ti gjish a ke njč babč
Kčngčn mema ku ta thesh
Nč sjanč gjallč, a kanč njč varr
Pčrse nga juga gjishi včshtron
Po ki si, pčrse tč qan
Ku čshtč Mema Camčri
Thuam se dhe u ,
jam ēam !
Mu bč burrč djali i djalit
Dhe ma pi lotin né si
E mč thotč:
falma gjithč dhimbjen e mallit
pér at dhč né Camčri
Paē uratčn gjak i gjishit
Shko ku toka tč thčrret
Jem shqiptar i Camčrisč
Atje baba im u tret
Fluturo bir ti m at anč
E pčr kufi mč mos piet
Atje bčji gjishit njč varr
Tč prehet né shpi tč vet
Babč, gjish, mč jep uratčn
Qč ta mbaj rrugčs né gji
Ndčr varret tona u do ndalem
Atje !
Do puth Memčn Camčri !
Nga Ervin Kerluku.
Pershendetje sofres .
Nga Krenar Lasko
Jam njė djalė Ēamėrie
Jam shqiptar Shqipėrie,
Mbaj aromė Ēamėrie,
Mė krren mall, kėmb e krie
Pėr legjenda gjyshėrie.
Ēisht njė fllad, flori i artė,
Mė drithron zemrėn e ngratė,
Mė jep hov djalėrie,
Se kam lind prej Ēamėrie.
E nė gji ruaj njė hartė,
Ku djeg si ferr lot i mallkuar,
Ku tė parėt mu bėnė baltė,
Ku mbenė dhe varret pėrvėluar.
Historia na mėrgoi,
Larg prej syrit dritėn ēoi,
Foshnja mbetėm, kėtu jetimė,
Nana jonė, aty robinė.
Tokė amė, tokė atė,
E bekuar dhe e begatė,
Ninanullė e ėndrrės sime,
Me gjak shkruar ndėr kujtime
Je ti, Ēamėria ime.
sa thenie nga nu'ja:
-Ore i glati si hosten droko vete droko vjen (kthim pa baruar pune)
- bjeri me teftik prite me teftik, kater kemb kish gjer i gjall sish. (argalija)
-hudhra sa rallonet aq me shum bithonet.
Miresenavjen O Arvanitis Korca nga Preveza. Ckemi asaj ane? a ke shkuar ndonjehere ne Tre Guret e zeze qe jane atje ne Preveze?
Te pergezoj per gluhen qe perdor po ku ke mesuar ta shkruash o evlat?
Hahahahaha. Mos ma mer per keq por do te ishte dita ime me e lumtur te zbuloja nje shqiptar te krishter prej Camerie ketu ne forum.
A thua je ti i pari? Hallall klumeshti i nanes. Une do te ngalasja i pari.
Me punen e ature hudhrave atje me siper na shkule gazit. Me thene te drejten eshte hera pare qe e e shikoj foljen "bithonet" Hahahahaha.
Na shkruaj meta.
Mirese u gjeta Dialiepirotas
Po kam shkuar shum here ketej verdalla jam ritur.
Origjinen e kam nga Filiati por nuk na lan grekomanet te jetojm atje.
po mos te ishe grekoman preps te ikje se te keputin.
Ketej jemi ne gjendje te depressuar vitet e fundit. Kety vendi i lipset shpirti.
Filiati ka katandisur me pak se 2000 shpirt, me shtepite te vjetra edhe te ra te klicutira mandallosur. Te rit ikin edhe fshatrat adhiasen.
E thoshin te vjetrit se ky vend nuk do bej prokopi qe kur i iku shpirti. Tani e shohim perpara syve. Ekonomia vdiki gjisej, vetem shkarpat beten.
Sa per te shkruar e dhiavasur shqip vet ekemi mesuar sa ka neve qe kemi vajtur ne skolionje edhe mesuar alphabetin latin po nuk eshte e leht te dalic hapur ketej. Sa arvanit qe dollen pak i katharisen.
Na katastrepsi politika e osmanliut se na davi si krishter edhe muslyman.
Jemi viktima te gjith. Pas ikjes te pjeses muslymane politika greke u kthe ne shtypjen e krishterve cam qe beten edhe cdo cilit qe lafosej shqip.
I erdhi koha qe te kthenet shpirti kesaj botes te gjallet prap.
Ato sa lafe qe thomi ketej ka te vjetrit i kemi mesuar. Te isoluar ne qytete ose fhatra prodhojm sipas anangeve.
Jan gjall akoma sa te vjeter qe bajn mend chamerin si ka qen edhe na i tarnsmitojn historin.
ju faleminderit per miqpritjen patriote
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga arvaniti.korca : 17-09-2009 mė 00:11 Arsyeja: alphabetic
Pershendetje sofra Came !
Me beri pershtypje gjuha te cilen perdore arvaniti . korca . Me pelqeu shume , por me duhet te them se nuk e kuptova te teren . Me vie shume shume mire qe pashe nje arvanit ketu ne kete forum . Deri me tani jam munduar vetem nepermjet kengeve arvanite , kryesisht te Thanas Moraitit , ta kuptoj shqipen ( arberishten ) e arvaniteve . Tani besoj se do te mesoj ngapak edhe nga arvaniti . korca .
Respekt per te gjithe patriotet e forumit , posaqerisht per arberoret e Camerise !
Pershendetje Sofra e Qame ju kam ne zemer dhe ndaj e kujtoj vuajtjet me Ju.
Te besojme,punojme dhe shpresojme qe Sofra Qame te rritet shume e shpejt.
Si ne tjera vendet shqiptare edhe ne cameri kemi karakteristikat lokale te vecanta edhe rajonale.
Cameria ne kulturen esaja dahet ne dy rajone. Nje an e lumit, kallamajt edhe matan lumit.
Nje an kryesore perfaqsohet nga Filiati me qender ku konsideroheshin si me te qytetruar edhe kuptohet di si me agallar ose burgjezia. megith se te njejtat fenomene ishen edhe ne Paramythi, edhe Parge margellec e gumenic me aktivitete tregtare.
Per brenda ketyre fshatrat me ekonomin edhe zakonet etyre keshen zhvilluar edhe sa karakteristika linguistike.
kryesisht dahen ne dy lloi shprehje.
Nga nje an e lumit, Filiati edhe rethet perdorin shprehjen "ore" - more. kurse matan lumit "bre".
Ne conceptin kulturor lokalist ana qe perdor shprehjen bre njiheshin si "bre"-te nga tjetra an e lumit. Bile ky differencim ne sa zona merrte keptumin te ashper ku refuzoheshin mardheniet martesave.
Ta themi shkurt, "bret" i veshtrojn si malesor edhe etiketa "bre"kesh marr kuptimin malok. per keta perdornin fjalin "pera ap'to potami ute dini ute imani"
(matan lumit as fe as iman)
Per shkak geografike "bre" te si malesor me te ashper per bijetes manifestojn edhe zakonet etyre ku me teper zoteronin lidhjet klaneve, sojeve e shprehur me teper si <shtepia ...filanit> p. sh. Fenomeni hakmarrja e gjakut megiyth se nuk lipsej ne te gjitha rajonet mund te thuhet se eshte me e institusonalizuar me zakone ne krahun e breve. Veshtirre pranonin shkeljen e kodeve e si resultat me e perhapur ceshtja e gjakmarrjes-hakut.
Kurse ana tjeter nga brete shiheshin si tip politikan dhe si ashtu di si dredharak.
Se keta edhe peneseshin me aftesit diplomtike te vehtes.
Ne sa zona te bre've veshtirre te jetonin kombsi te huaja biles skish asnje grek.
Vetem shqiptar te dya feve.
Sot, sa fshatrat ku flitet shqip akoma jan banuar me popullsi kompakte puro came ku shprehen mospelqyerja e te huajve te infiltrojn ne zonen etyre.
Doshta, memoria historike me zakonet te prezervuara edhe kunder ndryshimit
edhe zhvillimit te kohes jep nje perspektiv realitetit per diplomatet por edhe bret i justifikon.
Theoria e bre've e gjall akoma sot "puno qe te hash, vjeth qe te kesh" i jep nje shjegim kesaj historis.
More vesh bre?
More bre, pera ap'to potami ute dini ute imani ore.
Krijoni Kontakt