Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 55
    Ne fakt, ka ca kohe qe shumica derrmuese e antropologeve (atyre sociale te pakten, socioantropologeve) ne bote i kane hyre psikiatrise. Me sakte, pyetja qe u intereson me shume atyre eshte se cfare eshte cmenduria, dhe me sa di, jane ende duke punuar ne kete drejtim... Pra cmenduria nuk qenka e percaktuar ende shkencerisht aq sa duhet, dhe kjo i para dhe pas prin rastit te skizofrenit. Sidoqofte, me aq sa dihet deri tani, skizofrenia eshte dhe ajo nje fare dalje (masa e papercaktuar) nga natyra njerzore ndaj njerzia perpiqen "ta kurojne" skizofrenin. Por meqenese ne nuk dime shume mbi skizofrenine (jo vetem une dhe ti por as mjeket psikiater) eshte e kote ta konsumojme. Gjithsesi skizofreni prape duhet te haje buke e te pije uje qe te mbijetoje qenia e tij apo jo?

Une kam pershtypjen se ata qe thone "gjithcka eshte relative" nuk jane shume te ndergjegjshem mbi vetite e termit "GJITHCKA".
    Gjithcka dmth gjithckaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
    Gjera qe jo vetem logjika reptile nuk i pranon, ajo deduktive por as ajo induktive. E imagjinoni dot cdo te thote gjithcka? Dmth. qe prinderit e cdo filani psh. edhe mund te mos jene prinderit e tij e une dyshoj se ka qef njeri ta pranoje, por dhe ne e pranofte, logjika induktive, ajo puro gjakftohta, s'te le.

Megjithate, une e thashe dhe me siper qe terhiqem nga teza ime nese dikush nga ju prononcon se nuk ka nevoje per dije.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Postuar më parë nga Sokoli

Megjithate, une e thashe dhe me siper qe terhiqem nga teza ime nese dikush nga ju prononcon se nuk ka nevoje per dije.
    Me duket se jemi duke debatuar apo jo? Nese jo terhiqem dhe une.

Per sa i perket punes relative, a nuk ka qene Hume nje nga te paret qe ka bere goxha ne kete drejtim. Lidhje ndermjet corelacionit dhe te "nevojshmes". Hume thoshte qe gjithshka qe nuk mund t'i behet nje reduksion qe ne ta "eksperiencojm" me senset tona nuk ka kuptim. Dhe gjith filozofia e tij qe e drejtuar se eksperienca eshte ajo qe na "formon" ne si njerez, dhe qe formulon idete tona mbi boten reale.

Pra une prandaj thashe me siper punen e abstraktet dhe reales. Nje person psh qe e shef me syrin e mesiperm ka justifiket e tija qe jane komplet te bazuara ne degen empirike dhe aspak racionale. Dhe po ta shoh dhe motivacioni i Kant-it qe te shkruante erdhi pikerisht nga ky njeri qe i shpartalloi te gjithe me idete e tija. Mirepo Kant-i sado qe u mundua te formuloj etiken e tij , kishte nje cmim per te paguar, dhe ai cmim qe qe nuk kishte me solucione perfekte ne filozofi.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Ne fakt, ka ca kohe qe shumica derrmuese e antropologeve (atyre sociale te pakten, socioantropologeve) ne bote i kane hyre psikiatrise. Me sakte, pyetja qe u intereson me shume atyre eshte se cfare eshte cmenduria, dhe me sa di, jane ende duke punuar ne kete drejtim... Pra cmenduria nuk qenka e percaktuar ende shkencerisht aq sa duhet, dhe kjo i para dhe pas prin rastit te skizofrenit. Sidoqofte, me aq sa dihet deri tani, skizofrenia eshte dhe ajo nje fare dalje (masa e papercaktuar) nga natyra njerzore ndaj njerzia perpiqen "ta kurojne" skizofrenin. Por meqenese ne nuk dime shume mbi skizofrenine (jo vetem une dhe ti por as mjeket psikiater) eshte e kote ta konsumojme. Gjithsesi skizofreni prape duhet te haje buke e te pije uje qe te mbijetoje qenia e tij apo jo?
    .
    Sokol,
    Duke pare cfar ke shkruajtur siper dhe me pare, atehere ku e gjejm sigurine absolute per te thene se ka dicka absolute 100 % dhe se ajo nuk do hidhet poshte nje dite prej ditesh? Apo duhet ta kufizojm sferen e veprimit dhe te themi qe per keta qe ende nuk njohim gje nuk ka absolute ndersa per ne te tjeret ka?

Apo po flasim thjesht per momentin dhe me aq sa dime? Pasi me sa ca e kuptoj une absolutin, nje definicion i thjeshte far eshte dicka qe ka ekzistuar gjithmone dhe nuk ndryshon.

------------
    PS: naten per sot, me zuri dita kendeja, dhe
    jo per gje po na vjen dhe Edi pastaj e kush e di cdo thote kesaj rradhe
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 05-03-2004 më 06:09
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Padyshim qe po debatojme por ka momente qe debati vijohet per inertesi. (mos ma merr per keq pls)

Une nuk dua ta kthej debatin ne c'tha njeri e si iu pergjigj tjetri.
    Nese do te njihesh me bindjet e mia s'ka ndonje problem, por s'ka as kushedi c'vlere. Ashtu si dhe eshte i pavlere fakti qe ti marrim filozofet nje e nga nje e te egzaminojme c'tha njeri e c'tha tjetri. Do dilnim krejtesisht nga tema pasi ne te grijme per te bere lidhje, lidhim dhe gjera pa lidhje bile.

Nje gje me beri pershtypje, shprehja qe ke perdorur "shpartalloi".
    Per vete nuk besoj se ka ndonje filozof te vertete qe "shpartallon" apo "mposht" idete e nje filozofi tjeter. Ajo "mposhtja" nuk eshte filozofim por sofizem dhe vertete filozofi me i mire eshte dhe me i miri i sofisteve, ashtu si roja me i mire eshte dhe kryehajdut por mua me pelqen ta shikoj kete pike gjithmone stoikisht.

Persa i perket egzaminimt te argumentave, ka 3 rruge ne fakt e jo 2. Pervec induktives dhe deduktives egziston dhe nje e trete qe mbase eshte me e mira, ajo abduktive. Abduktivja thone se eshte per peshat e renda, por ne fakt nuk eshte. Te gjithe e aplikojme nga pak por ne menyre paksa te pandergjegjshme.

Abduktivja s'eshte vecse shkrirje e dy te parave dhe teorikisht ben fjale se gjerat duhen vertetuar empirikisht, perjetuar pra, si dhe logjikisht. Duke u munduar te jap nje kendveshtrim disi praktik mund ta identifikoja me Sherlok Holmsin, metoden qe perdor ai per te gjetur fajtorin.

Gjithsesi une i thashe ne postimet e mesiperm ato qe desha te them.

Pershendetje

i/e regjistruar Maska e Eve
    Anëtarësuar
    20-06-2002
    Vendndodhja
    albania
    Postime
    1,150
    per zotin nuk di te jap pergjigje, por di qe e adhuroj natyren dhe jo njerezit!!
    Lost time is never found again.
    -Benjamin Franklin-

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Eshte natyra e njeriut qe ti shikoje gjerat si relative. Relativiteti eshte imagjinate, enderr, liri. Relativiteti na ben te ndihemi mire per "vdekjen" absolute, per "gravitetin" absolut, per "vogelsine" tone absolute. Nqs njeriu e shikon gjithcka si absolute, atehere ne jemi vetem kukulla ne nje teater gjigand. Asnjeri nuk mund te jetoje me kete mendim prandaj eshte e nevojshme te shikojme gjithcka si relative qe te genjejme veten per aftesite, dhe statusin tone.1

Nga shembujt qe jane dhene me lart, eshte e qarte qe ka shume gjera absolute ne kete bote qe as i urti e as budallai nuk ka mundur ti bej relative.

Cyclotomic, shikoje relativitetin si "infiniti" i matematikes dhe mbase do ta kuptosh me mire absolutizmin real.
    Edi

VOGUE Maska e degnis
    Anëtarësuar
    11-02-2004
    Vendndodhja
    Tek Vendi I Qenit
    Postime
    100
    Postuar më parë nga Ervisa
    per zotin nuk di te jap pergjigje, por di qe e adhuroj natyren dhe jo njerezit!!
    Vallahaj me kto njerez te sotshem esht ma mir me athuru gamorin sa kto njerzit e sotshem lol tani njeri jam dhe un por sjam politikan ne parlament

adhuroje natyren rrrusho adhuroje se ajo te duhet
    The Queen's Head Is Kissing my Ar$$!

In God I Trust! Maska e MisCongeniality
    Anëtarësuar
    02-05-2003
    Vendndodhja
    QHC
    Postime
    417
    Pergjigja jote me gezon ne fakt se tregon qe paska pasur impakt.

Sidoqofte, e deklaroj qysh tani se nese dikush prej jush pranon qe nuk ka nevoje per dije une i terheq ato qe kam thene. Ne te kundert kam te drejte pasi e kam mbeshtetur me fakte qe te pakten nje gje absolute egziston (nevoja per dije) dhe rrjedhimisht shprehja "gjithcka eshte relative" eshte e pavertete.
    Koli,
    Ne kete bote, njerezit apo news bien ne sy (bejne impact) per dy gjera: 1) per te mire 2) per keq. Nderkohe qe pranoj qe mendimet e tua me pelqyen, te them kete tjetren qe i pashe te nderthurura me percmim ndaj ideve qe ne te tjeret kishim dhene. Prandaj kuptoje vete llojin e impaktit

Askush ne kete forum nuk do te dale dhe do te thote s'kemi nevoje per dije. Per kete te jesh garant. Dhe jam e bindur qe shume lexues e kane gjetur debatin tend me cyclotomic interesant. Por, me teper elastik ne mendime, pamvaresisht se ndoshta ti jeten dhe egzistencen e ke "all figured out for yourself." Ashtu sic e ka secili nga ne. Por sic thote nje shprehje e urte popullore, "nje mbret i mencur, dhe nje femije ia degjon mendimin."

Sa per ate qe jo gjithcka eshte relative, jam dakort me ty, ok? Dhe kete e kam shprehur dhe me pare.

Me te mira,
    What bond is there between me and the world? I am like a rider on a summer day who takes shelter to rest under the shade of a tree, then goes on his way. ~ Profeti Muhamed Salallahu Alayhi Wa Salam

Comes With Attitude
    Anëtarësuar
    11-11-2002
    Vendndodhja
    Leeds
    Postime
    94

hmmmm

Imagjinoni sikur keni perpara dy kutia identike(ie,,druri,kartoni etj) jo te tejdukshme dhe nje pale doreza.

Sikur te fusnim respektivisht dorezen e majte ne njeren kuti dhe te djathten ne kutine tjeter dhe pasi ti perzienim keto kutia dhe te mundoheshim te gjenim se ne cilen kuti eshte doreza e majte dhe ne cilen eshte doreza e djathte ne do perfundonim me probabilitetin fifty fifty ne xhep. Ketu shfaqet relativiteti

Nese ne do hapnim njeren nga kutiat me mendimin se do jete doreza e djathte/majte brenda dhe ta zeme se na doli e majta, ne menjehere do konkludonim me saktesi se ne kutine tjeter do jete doreza e djathte.,,,,ooops....fakt absolut.

Pra vlera relative dhe ajo absolute qendrojne ne te njejten kohe.

--------------------------------------------------------------------------------
    Njeri me lart, paraqiti si fakt absolut ate qe *Gjithshka qe lind vdes* dhe shume nga ju e perkrahen kete fakt. Ama ai ishte fakt ^futja shpatit^.

Vdekja eshte thjesht proces e jo barriere e fundit e dickaje.

Vjen era ateizem ktu por sic ka thene Robert Griffiths "If i need an atheist for a debate, I go to the philosophy department. The physics department isn't much use"

MisCongeniality,,,,,firmen e paske fiks fare

pa he!... Maska e korçar
    Anëtarësuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Nevoja per dije...?!!!
    Shikoj se njerezit nuk ndryshojne hiç. Dhe relativiteti me i madh eshte dogmatizmi.

Nejse po a ka mundesi te jepet nje shpjegim se pse ka nevoje per dije? Ku eshte eshte gjithe kjo nevoje per dije? Thjesht vetem nje arsye...
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Pa Ty, asgjë!
    Nga Dritez në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-12-2008, 17:47
  2. Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 24-02-2005, 12:21
  3. Vrasës të lindur, gjithçka programohet tek nëna
    Nga [xeni] në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 23-02-2005, 15:58
  4. Vendet arabe dhe perendimi
    Nga Eni në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 10-09-2003, 08:47
  5. Drejtësia është gjithçka që na mungon.
    Nga drini_në_TR në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 29-05-2003, 02:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •