Diskriminimi racor
Teoria e diskriminimit racor bazohet në idetë e shkrimtarëve, mendimtarëve, madje edhe filozofëve të cilët e mohojnë barazinë e popujve. Ithtarët e teorisë së "superioritetit racor" e predikojnë sundimin e të fortëve në botë, ndërsa të dobëtit dhe të pafuqishmit duhet të jenë vetëm shërbëtorë.
Një pikëpamje e tillë, natyrisht, është krejt në kundërshtim me filozofinë njerëzore të jetës dhe themelet e lirisë individuale dhe shoqërore. Më tej, kjo e pengon çdo zhvillim të të dobtëve. Shumica e hulumtuesve modernë teorinë e superioritetit të një race ndaj tjetrës e konsiderojnë të pa bazë dhe paragjykim artificial, kur shikohet në dritën e studimit historik dhe shkencor.
"Nuk ekziston racë e pastër. Studimet shkencore kurrë nuk e kanë konflrmuar teorinë radste. Disa hulumtuesë konsiderojnë oe raca 'ariane' është mit. Historia nuk e përmend ekzistimin e jë race e dla është ouajtur 'ariane'. Familja 'ariane' e gjuhëve është fakt. Mirëpo, ka shumë shembuj kur grupadone të ndryshme racore kanë një gjuhë të njejtë për komunikim." (Historia e feve, f. 219)
Ngritja e nacionalsocializmit pjesërishë është shkaktuar nga Lufta e dytë botërore. Ideologjia gjermane e Hitlerit predikonte se 'një racë duhet të sundojë', natyrisht ajo "gjermane', e cila duhet të vendosë një oendër të fortë të pushtetit në mes të Evropës. Ky regjim kishte tërheoyr forcat nacionaie dhe atdhetarre, ashtu që organizonte tubime dhe bënte propagandë të gjithpërfshirëse. Prej kësaj ky regjim ka nxjerrur dobi të madhe për qëllimet e veta të padrjeta dhe ekspansioniste.
Dr. Gustav Le Bon, në librin e tij "Baza e frymës diktatoriale" (f. 194), shkruan:
"Racizmi ka luajtur rol parësor në shoogri. Politikanët e mëhershëm i kanë kushtuar vëmendje të posaçme, madje ka oenë themel i politikës ë tyre, si dhe konflikteve dhe luftrave të përgjakshme. Ai e ka imponuar paogn me armë, e oe ka rezultuar me konflikte të tmerrshme dhe shkatërrimtare. Ajo oë e ka rudtur përhapjen e racizmit është iluzioni se vendi më i fortë dhe më i sigurt është ai oe posedon territor më të madh dhe popullatë më të shumtë. Kurse në të vërtetë popujt dhe vendet e tilla janë më afer shkatërimit."
Sot vendet më të zhvilluara të botës konsiderojnë se njerëzit 'e bardhë' janë më superiorë në krahasim me të ng(yrosurit dhe kultivojnë paragjykimet racore. Në djepin e civilizimit perëndimor është krim të jesh 'zezak', dhe njerëzit e ngjyrosur janë të privuar nga shumë të drejta dhe liri njerëzore. Në disa shtete të Amerikës 'njeriu 'i zi' nuk mund të martohet me një grua të bardhë; ndërsa shkollat, universitetet e spitalet dallojnë nga të njejtat për të zinjtë. Atyre i ndalohet hyrja në objektet publike të të bardhëve, ndërsa në autobusë u ndalohet të ulen me të bardhët në një ulëse, ndërsa më e turpshme nga të gjitha është fakti se u ndalohet hyrja në disa kisha për t'i kryer ceremonitë fetare.
Sipas të dhënave të një reviste iranase zezakëve në njëmbëdhjetë shtete amerikane u është ndaluar e drejta e të menduarit dhe e drejta e zgjedhjes së vendit të banimit, restaurantit, punës dhe të gjitha të drejtave tjera që kanë të bëjnë me jetën e përditshme. Në shkollat e Misisipit dhe Karolinës Jugore nuk ka asnjë zezak.
"Gjyqi kushtetues, në vitin 1954 u ka dhënë të drejte zezakëve për shkollim. Mirëpo, shkollat e bardha i pranonin vetëm 4 zezakë në 100 studentë, ndërsa regjistrimi i vetëm ndonjërit prej tyre në shkollat e bardha ka qenë i mundur vetëm me dhunë dhe intervenim të polidsë." (Ilustrated News, nr. I I 74)
Të bardhët i janë kthyer realitetit bruta! në luftën e tyre për ta mbajtur zezakun prapa që të kujtonte barbarizmat më të poshtra të mesjetës. Deklarata universale mbi të drejtat e njeriut nuk kishte fuqj t'i imponojë principet e veta të barazisë racore.
Në kohën e pushtimit të gjithsisë Toka po ngulfatet nga konfliktet e ndryshme në bazë të ngjyrës së lëkurës tek njerëzit. A. Sorokin, në "Sundimtari i dy qabeve (f. 198), shkruan:
"Unë jam kundër teorisë e dla thotë: 'Lindja është Lindje dhe Perëndimi është Perëndim, dhe këto dy]a kurrë nuk do të bashkohen. Përse jo? Çferë dallimi njerëzor ekziston ndërmjet një njeriu dhe njeriut tjetër? Para dy milenie Krishti na ka mësuar cjë virtytet dhe humaniteti pasqyrohen në oëllime dhe vepra të mira. Mirëpo, njerëzit e shekullit 20 e dijnë me mirë dhe deklarojnë se superioriteti varet nga ngjyra e lëkurësl Hitlerin e kanë konsideruar kriminel për shkak të potendmit të një race, mirëpo ambientljnë i sotmë është përplot Hitlera të vegjël. Sikur do të klshin rast, ata do të bënin atë q£ do t'ua kishin lakmi edhe nazistët më të shouar. Shikojenl Afrikën (ogore. Aparthejdi dhe diskriminim! janë gjithandej. Shikojeni Vijetnamin. Vallë nuk ka oenë lufta jonë në Vijetnam raciste, në bazë të teorisë se 'racës së bardhë perëndimore' mbi superioritetin në raport me 'racen e evrdhë aziatike?
Në Afrikën lugore, ku zezakët e përbajnë tri të katërtat e popullatës, të bardhët e aplikojnë politikën e diskriminimit në bazë të ligjit mbi aparthejdin i cili i ndanë tërësisht të bardhët dhe të zinjtë d'ie i vendosë në bashkësi të ndara. Sipas këtij ligji letërnjohtimet përcaktojnë cilit grup i përkasin njerëzit. Segregacioni aplikohet në autobusa, tren, kishë, restaurant, kabina telefonike, spitale dhe varreza. |anë ndaluar rreptësisht martesat e përziera. Zezakët nuk mund të punojnë në hapësirën e të bardhëve, as të fitojnë ndonjë punë të nivelit më të lartë intelektual dhe shkencor. Për zezakët janë rezervuar punët e rangut të ulët. Nuk është kurrfarë çudie që nganjëherë edhe gjysëm milioni njerëz të gjenden nëpër burgje. Gjyqtarët e bardhë kryesojnë seancat ku janë të implikuar zezakët.
Revista 'Keyhan" nr. 7013 informon se një vajze të zezë të lindur në shtëpinë e njg familje të bardhë jugafrikane i eshtë lejuar, në bazë të ligjeve raciste, të qëndrojë në shtëpinë e babait vetëm si shërbëtore, ose të Jetojë në pjesën zezake të Johanesburgut. Prindërit e saj nuk dinin si t'ia bënin.
Babai kishte deklaruar:
"Nëse nuk mund të luftojë për të drejtën e vajzës sime oë të jetojë në shtëpinë time, dhe nëse Gjyoi suprem nuk e shpeton nga ky ligj johuman, atëherë do t'ia oforj te parit që e pranon jashtë këtij shteti." "Sharpville ka oenë një nga disa cytete jugafrikane ku, në demonstratat e 12. 03, 1960 klshin protestura kundër ligjit qe të gjithë zezakët duhet të bartin karta dhe t'i tregojnë ato sa herë që dikush të kërkojë prej tyre. Polida e Sharpvilit kishte shtënë ndaj demonstrantëve paogsorë, me ç'rast ishin vrarë 69 dhe ishin plagosur 180 persona." (e përditshmja Ettelaat, nr. 13149). Ç'është një represalie e tillë nëse nuk është imponim i robërisë?! Cili pastaj mund të thotë se robëria në botën e sotme është eliminuar? Harry Hervvood, në librin e tij "Liria e zezakëve", shkruan: "Është e vërteta që robëria në formën e tij të vjetër është ndaluar, mirëpo ka mbetur në formën e shtypjes klasike në shoqërinë tonë, me synim që t'i mbajë zezakët në shkallën më të ulët të zhvillimit shooëror." Popullacioni zezak i është nënshtruar ligjeve të padrejta, të cilët i gjykojnë dhe vrasin, për etikën dhe sistemin e normave juridike të cilit nuk ekziston kurrfarë kontrolli.
Ruaj Lidhjet