Me emrin e All-llahut, Tė Gjithėmėshirshmit, Mėshirėplotit.
1. Nga emiri i besimta_rėve, Ebu Hafse Umer ibn el Hattab ibn Nu_fejl ibn Abduluzzi ibn Rijah ibn Abdil-lah ibn Kurt ibn Rezah ibn Adijj ibn Kab ibn Luejj ibn Galib el Kurshijj el-Adevijj, All-llahu qoftė i kėnaqur me tė, trans_me_to_het se ka thėnė: E kam dėgjuar Tė Dėrguarin e All-llahut (s.a.v.s) duke thėnė: Veprat vlerėsohen sipas qė_lli_meve dhe ēdokujt i takon ajo qė e ka pėr qėllim. Prandaj, kush shpėrngulet (bėn hixhret) pėr shkak tė All-llahut dhe Tė Dėrguarit tė Tij, shpėrngulja e tij ėshtė pėr All-llahun dhe Tė Dėrguarin e Tij. Ndėrsa kush shpėrngulet tė fitojė disa tė mira tė kėsaj bote ose tė martohet me ndonjė femėr, shpėrngulja e tij vlerėsohet pėr atė qė ėshtė shpėrngulur. (Mutte_fekun alejhi)
2. Trans_me_tohet nga Ebu Ab_dull-llah Xhabir ibn Abdull-llah el-Ensarijj r.a., qė thotė: Nė njė be_tejė ishim me Tė Dėrguarin e All-llahut (s.a.v.s) me ērast na tha: Vėrtet nė Medine ka burra tė cilėt kanė qenė me ju, qoftė kur keni ecur nėpėr kodra, qoftė nėpėr lugina. Ata i ka penguar sė_mund_ja. Sipas njė transmetimi tjetėr: Ata janė pjesėmarrės me ju nė shpėrblim. (Muslimi)
3. Kurse sipas transmetimit tė Buhariut, hadithi i tra_nsmetuar nga Enesi r.a. thotė: Ne u kthyem nga beteja e Tebukut me Tė Dėrguarin e All-llahut (s.a.v.s) i cili tha: Vėrtet ka njerėz tė cilėt kanė mbetur nė Medine pas nesh, e tė cilėt janė me ne kudo qė tė shko_jmė; nė kodra apo nė lugina, ata i ka penguar sėmundja.
4. Trans_me_tohet nga Ebu Jezid Man ibn Jezid ibn Ahnes r.a., ba_bai dhe gjy_shi i tė cilit kanė qenė as-habė, se ka thėnė: Babai im Jezidi, i ka marrė disa dinarė (prej ari) qė ti ndajė sadaka dhe i lė te njė njeri nė xhami. Pastaj unė shkova, i mora dhe i solla, e ai mė tha: Pasha All-llahun, unė nuk ti kam destinuar ty. U ankova pėr tė tek I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. i cili na tha: E jotja ėshtė ajo ēka ke vendos, o Jezid, kurse e jotja ajo qė e ke marrė o Man. (Buhariu)
5. Trans_me_tohet nga Ebu Hure_jre Abdurrahman ibn Sahr r.a. se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet All-llahu nuk shikon nė trupat tuaj as nė fizionomitė tuaja, por shikon nė zemrat tuaja. (Muslimi)
6. Trans_me_tohet nga Ebu Musa Abdull-llah ibn Kajs el-Esharij r.a. qė thotė: E kanė pyetur Tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s. pėr njeriun qė lufton pėr tė treguar trimėri, qė lufton pėr fanatizėm (nacional, fisnor ose familjar) dhe pėr sy tė botės, cila prej kėtyre (luftėrave) ėshtė nė rrugė tė All-lla_hut? I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. thotė: Kush lufton (me armikun) vetėm pėr dominim dhe epėrsi tė fjalės sė All-llahut (fesė sė Tij - Islamit), vetėm ai ėshtė nė rrugė tė All-llahut. (Muttefekun alejhi)
7. Nga Ebu Bekrete Nufeji ibn el-Harith eth-Thekafijj trans_me_to_het se Pej_gam_be_ri (s.a.v.s) ka thėnė: Kur tė pėrleshen dy mus_limanė me shpatat e tyre (pėr ta vrarė njėri-tjetrin), edhe vrasėsi edhe i vrari janė nė zjarr. Atėherė i thashė: O I Dėrguari i All-llahut, pėr vrasėsin ėshtė e qartė, por pėrse edhe i vrari? Pej_gam_be_ri atėherė pėrgjigjet: Sepse edhe i vrari ka dėshiruar ta vret shokun e vet. (Muttefekun alejhi)
8. Ebu Hurejre r.a. pėrcjell se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s ka thėnė: Namazi i njeriut nė xhemat ėshtė mė i vlefshėm se namazi i tij nė shtėpinė e tij apo diku tjetėr pėr njėzet e disa shkallė. Kush merr abdest, nė formėn mė tė mirė, pastaj shkon nė xhami me tė vet_min qėllim qė ta falė namazin nė xhemat, duke mos i interesuar as_gjė tjetėr, pėr ēdo hap tė tij i shto_het nga njė gradė dhe i shlyhet nga njė mėkat derisa tė hyjė nė xhami, e kur tė hyjė nė xhami, atėherė nė namaz ėshtė aq sa i ka marrė kohėn namazi (nė xhami). Secilin prej jush e bekojnė engjėjt, derisa tė gjendet nė vendin ku ėshtė falė namazi, ata thonė: O Zot, mėshiroje! O Zot, fale! O Zot, pranoja pendimin. Engjėjt vep_roj_nė kėshtu pėrderisa njeriu tė mos fillojė tu pengojė tė tjerėve, apo ta prish abdestin nė xhami. (Mu_tte_fekun alejhi)
9. Trans_me_tohet nga Ebu-l-Ab_bas Abdull-llah ibn Abbas ibn Ab_dul-Mutalib r.a., nga I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s., se All-llahu i Madhėrishėm ka thėnė: Vėrtet All-llahu i ka pėrcaktuar cilat janė veprat e mira e cilat tė kėqija, pastaj i ka sqaruar ato: Kush dėshiron me zemėr tė bėjė njė vepėr tė mirė por nuk mund ta kryejė, All-llahu nė tėrėsi do tia shkruajė atė vepėr si tė kryer, kurse nėse dėshiron tė bėjė njė vepėr tė mirė dhe e kryen, All-llahu do tia shkruajė dhjetė deri nė shtatėqindherė mė tepėr. Por nėse dėshi_ron tė bėjė ndonjė vepėr tė keqe e nuk e kryen, All-llahu do ti shkr_uajė njė vepėr tė mirė nė tėrėsi, kurse nėse dėshiron dhe kryen njė vepėr tė keqe, atėherė All-llahu ia shėnon vetėm njė vepėr tė keqe. (Muttefekun alejhi)
10. Trans_me_tohet nga Abdur_rahman Abdull-llah ibn Umer ibn el-Hattab r.a. se ka thėnė: E kam dėgjuar Tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s. duke thėnė: Tre veta nga gjeneratat para jush u nisėn pėr nė rrugė, e njė ditė i zuri nata para njė shpelle nė tė cilėn hynė dhe bujtėn. Njė shkėmb u rrokullis nga kodra dhe plotėsisht e mbylli hyrjen e shpellės. Ata thanė: Shpė_timi nga ky shk_ėmb ėshtė vetėm qė ta lusim All-llahun e madhėrishėm qė ta largojė pėr hir tė veprave tona tė mira.
Njėri prej tyre tha: O Zoti im, unė i kam pasur prindėrit pleq tė thinjur dhe asnjėherė para tyre nuk ju kam dhėnė tė hanė e as tė pijnė fėmijėve tė mi e as mallit tim (shėrbėtorėve). Njė ditė mė hutoi kėrkimi i kullosės mė tė mirė pėr kopenė time, e nuk ju erdha me kohė dhe ata kishin fjetur. Unė e mola qumėshtin nė enė dhe ua solla por i gjeta duke fjetur. Mė erdhi keq ti trazoj, por edhe qė ti ushqej para tyre familjen dhe shėrbėtorėt, andaj kam pritur me enė nė dorė dhe kam shikuar kur do tė zgjohen, e kjo pritje ka zgjatur deri nė agim. Fėmijėt e mi aty te kėmbėt e mia klithnin tė uritur, tė cilėve u kam dhėnė qumėsht pasi janė zgjuar prindėrit dhe e kanė pirė qumėshtin tė cilin ua kisha sjellur. O Zoti im! Nėse kėtė e kam bėrė vetėm pėr Ty, e pėr askėnd tjetėr, atėherė na e largo kėtė shkėmb nga hyrja e kėsaj shpe_lle nė tė cilėn gjendemi! Shkėmbi pak u lėviz, por jo edhe aq sa tė mund tė dalin!
Njeriu i dytė tha: O Zoti im, e kam pasur njė kushėrirė tė afėrme tė cilėn e kam dashuruar mė tepėr se tėrė botėn, - sipas njė trans_metimi tjetėr - e kam dashur aq fort siē i duan burrat gratė, andaj kėrkova prej saj (siē kėrkojnė bu_rrat prej grave tė tyre), por ajo nuk mė lejoi. Njė vit mbre_tėronte uria e kushėrira e dashur u detyrua tė vijė tek unė dhe unė i dhashė 120 dinarė (monedha ari) qė tė vetmohet vetėm ajo me mua, dhe kur ajo ashtu veproi dhe unė plotėsisht e pėrfitova, - sipas njė transmetimi tjetėr - kur i bashkova kėmbėt e mia me tė saj, ajo (duke qarė) mė tha: Frikėsoju All-llahut dhe mos e pėrbiro unazėn (mos e kryej aktin) pa tė drejtė. Atėherė u largova prej saj duke e kursyer nga akti i turpshėm edhe pse e doja mė tepėr se ēdokėnd tjetėr, e lėshova nė liri duke ia dhuruar tė hollat e dhėna. O Zoti im, nėse unė kėtė e kam bėrė vetėm pėr tė fituar kėnaqėsinė Tėnde, na e largo kėtė nė tė cilėn jemi! Shkėmbi pėrsėri edhe pak lėvizi nga hyrja e shpe_llės, por jo edhe aq sa tė mund tė dilet prej saj.
Njeriu i tretė tha: O Zoti im, unė kam pasur rrogtarė dhe tė gjithėve ua kam paguar menjėherė fitimin e merituar pėrveē njė njeriu i cili u largua para se ta marrė mėditjen. Unė mėditjen e tij pastaj e kam pėrdorur si du_het dhe pasu_ria e tij u shumėzua. Pas njė kohe rrogtari im mė erdhi e mė tha: O robi i Zotit, mi jep tė hollat pėr mėditjen time tė papaguar! Unė i thashė: Krejt ēka sheh, pasuria, delet, lopėt, devet dhe robėrit janė prej mėditjes tėnde qė ėshtė shtuar. Ai tha: O robi i Zotit, mos u tall me mua! Unė atėherė i thashė: Unė nuk po tallem me ty, pastaj e mori tėrė mallin dhe e ēoi, duke mos mė lėnė asgjė. O Zoti im, nėse unė kėtė e kam bėrė vetėm pėr Ty, atėherė na e largo kėtė shkėmb nga hyrja e shpellės! Shkėmbi u rrokullis, kurse udhėta_rėt dolėn dhe e vazhduan rrugėn! (Mutte_fe_kun alejhi)
Tė gjithė dijetarėt islamė janė tė njė mendimi, se tevbeja (pendimi dhe lėnia, braktisja e mėkateve) ėshtė obligim i fortė is_lam (vaxhib). Nėse mėkati ka tė bėjė vetėm me All-llahun e jo edhe me tė drejtėn e ndonjė njeriu, atėherė pendimi ka tre kushte. I pari, qė menjėherė tė largohet nga mėkati, i dyti qė me zemėr tė bėhet pendimi pėr kryerjen e tij dhe i treti, qė paluhatshėm tė vendoset qė as_njėherė tė mos i kthehet tė njėjtit mėkat. Nėse mungon njėri prej kėtyre kushteve atėherė pendimi nuk ėshtė i vlefshėm.
Nėse mėkati ka tė bėjė me ndonjė njeri atėherė pendimi ka katėr kushte: tre tė theksuarit dhe (i katėrti) borxhin tia kthejė atij qė i ka borxh. Nėse borxhi ėshtė i natyrės materiale atėherė tė njėjtin ia kthen, kurse nėse mėkati ėshtė i atillė qė ka dėnim mė tė madh gjy_qėsor ose tė ngjashėm, atėherė ėshtė i obliguar tė mundėsojė ekze_ku_timin e dėnimit ndaj tij, ose tė kėrkojė falje nga ai tė cilin e ka dėmtuar, e nėse ka tė bėjė me ofendim gjuhėsor - atėherė do tia kėrkojė hallallin personit tė cilin e ka ofenduar.
Pendimi duhet tė bėhet pėr tė gjitha mėkatet. Nėse pendimi bėhet vetėm pėr disa mėkate - ai ėshtė i vlefshėm - dhe i falen ato mėkate, por tė tjerat i mbesin pa iu falė. Pėr domosdoshmėrinė e pendimit dhe braktisjes sė mėkateve ekzistojnė shumė argumente tė Librit tė All-llahut, tė Sunnetit tė Pej_gam_be_rit dhe tė Ixhmai Ummetit.
All-llahu i Madhėrishėm thotė:
...Dhe tė gjithė pendo_huni tek All-llahu, o besim_tarė, ndoshta do tė shpė_to_ni. (en-Nūr, 31)
Dhe qė tė kėrkoni falje nga Zoti juaj dhe tė pendo_heni. (Hud, 3)
O besimtarė! Pendohuni tek All-llahu me sinqeritet tė thellė (Tahrim, 8)
11. Ebu Hurejre r.a. thotė se e ka dėgjuar Tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s. duke thėnė: Pasha All-llahun, unė i drejtohem me tevbe dhe istigfar All-llahut pėr mėshirė dhe falje mė tepėr se shtatėdhjetėherė nė ditė. (Buhariu)
12. Nga el-Egarr ibni Jesar el-Muzennij r.a. trans_me_tohet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: O njerėz, drejtohuni All-llahut me tevbe dhe kėrkim pėr falje, edhe unė i bėj tevbe All-lla_hut nga njėqindherė nė ditė. (Muslimi)
13. Ebu Hamza Enes ibni Malik el-Ensarij r.a, shėrbėtori i Tė Dėr_guarit tė All-llahut s.a.v.s. thotė se Alejhisselami ka thėnė: All-llahu mė tepėr gėz_ohet pėr pendimin e robit tė vet se sa qė do tė gėzohej ndonjėri prej jush kur do ta gjente devenė e humbur nė shkretėtirė, pa ujė dhe fryte. (Mutte_fekun alejhi)
Ndėrsa sipas transmetimit tė Muslimit, ky hadith ėshtė si vijon: All-llahu mė tepėr gėzo_het pėr pendimin (tevben) e robit tė vet kur tė pendohet, se ndonjėri prej jush i cili ka udhėtuar me deve nėpėr shkre_tė_tirė, e i humbet, kurse me tė edhe i tėrė uji dhe ush_qimi, e kėrkon por e humb shpresėn pėr ta gjetur, pastaj vjen nėn njė lis dhe nga lodhja shtrihet nėn hijen e tij me shpresė tė humbur, dhe duke qenė nė kėtė gjendje, e sheh devenė e vet duke qėndruar pėrpara tij, ai ngrihet, e kap pėr litari dhe nga gėzimi i madh bėrtet: O Zoti im! Ti je robi im, kurse unė jam zoti yt duke u shpre_hur gaboi nga gėzimi i fortė.
14. Nga Ebu Musa Abdull-llah ibn Kajs el-Esharij r.a. pėrcillet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet All-llahu i Madhėri_shėm gjatė natės e mban tė shtrirė dorėn pėr tė pranuar pendimin e mėkatarėve tė ditės; dhe e shtrin dorėn gjatė ditės pėr tė pranuar pendimin e mėkatarėve tė natės, derisa tė lind Dielli nga Perėndimi. (Muslimi)
15. Nga Ebu Hurejre r.a. pėrci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Kush pendohet para se tė lind Dielli nga Perėndimi, All-llahu do ta falė. (Muslimi)
16. Nga Ebu Abdurrahman Ab_dull-llah ibn Umer ibn el-Hattab pėrcillet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet All-llahu i Gjithėfuqishėm e pranon pendi_min e robit tė vet deri para gargarės sė tij (frymės sė tij tė fundit). (Tirmidhiu thotė se ėshtė hadith hasen)
17. Nga Ebu Seid Sad ibn Ma_lik ibn Sinan el-Hudrij r.a. pėr_ci_llet se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Moti para jush ka qenė njė njeri qė ka vrarė nėntėdhjete e nėntė veta, ka pyetur pėr njeriun mė tė dijshėm nė botė. Atė e udhė_zuan te njė murg (prift). Shkon te murgu e i thotė se ka vrarė 99 veta, andaj a ka pėr tė tevbe (mėshirė prej All-llahut dhe falje). Murgu i thotė se pėr tė nuk ka tevbe. Ky e vret edhe murgun dhe me tė i plotėson njėqind tė vrarėt. Pastaj vazhdon tė kėrkojė njeriun mė tė ditur nė botė, e udhėzuan te njė dijetar. Ky pasi e gjen i tregon se ka vrarė 100 njerėz dhe e pyet edhe kėtė se a ka pėr tė tevbe? Dijetari i tha: Po! E cili ėshtė ai qė mund tė ndėrhyjė ndėrmjet tij dhe tevbes sė tij? -Shko nė atė vend dhe nė atė vend, aty banojnė njerėz tė cilėt e adhurojnė All-lla_hun edhe ti adhuroje All-llahun me ta dhe mos u kthe kurrė nė vendin tėnd, sepse ėshtė vend i keq. Njeriu u nis pėr nė vendin e adhu_rimit tė All-llahut dhe kur arriti nė gjysmė tė rrugės i erdhi vdekja. Atėherė lindi grindja nė mes en_gjėjve tė mėshirės dhe engjėj_ve tė dėnimit. Engjėjt e mėshirės thanė: Ai deri kėtu ka ardhur i penduar pėr mėkatet me zemėr tė drejtuar kah All-llahu i Madhėrishėm. Kurse engjėjt e dėnimit thanė: Asnjėherė mė parė nuk ka bėrė mirė. Atėherė kėtyre engjėjve u vjen njė engjėll tjetėr nė formė tė njeriut e kėta e morėn pėr gjykatės qė tė gjykojė se cilėt kanė tė drejtė. Ky u thotė: Matni nė mes dy vendeve (vendit tė adhurimit dhe atij tė mėkateve), e mė afėr cilit vend tė jetė, atij vendi edhe i ta_kon. Engjėjt e matėn hapė_sirėn nė mes dy vendeve dhe konstatuan se i penduari ishte mė afėr vendit qė synonte, andaj e morėn engjėjt e mėshirės. (Mutte_fekun alejhi)
Nė Sahihun e Buhariut ėshtė ky transmetim: Njeriu i pen_duar ishte mė afėr vendit tė ibadetit vetėm pėr njė pėllėm_bė, andaj dhe u llogarit si banor i tij. Po ashtu, nė Sa_hihun e Buhariut i shtohet edhe ky citat: All-llahu i urdhė_ron njėrit vend (tė keqit) largohu kurse tjetrit vend (tė mirit) afrohu, pastaj urdhėron engjėjt ta masin largėsinė nė mes dy vendeve, e engjėjt kon_statojnė se i penduari ėshtė vetėm pėr njė pėllėmbė mė afėr vendit tė tevbes dhe ibadetit - andaj iu falėn mėkatet. Kurse nė njė trans_metim qėndron: Me gjoksin e zemrėn e tij ishte mė afėr ven_dit tė tevbes dhe de_votshmėrisė.
18. Nga Ibni Abbasi dhe Enes ibni Maliku r.a. pėrcillet se I Dėr_guari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Sikur njeriu tė kishte njė luginė me arė, do tė dėshironte ti ketė dy lugina (nė vend tė njėrės). Dhe gojėn e tij asgjė nuk mund ta mbushė (ngopė) pėrveē dheut. Atyre qė bėjnė tevbe All-llahu xh.sh. ua pranon tevben e tyre. (Muttefekun alejhi)
19. Nga Ebu Hurejre r.a. pėrci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: All-llahu i Madhė_rishėm qeshet (ėshtė i kėna_qur) me dy njerėz, tė cilėt luftojnė nė mes veti, e njėri e vret tjetrin, dhe tė dy hyjnė nė Xhennet! Njėri prej tyre lufton nė rrugė tė All-llahut, vritet dhe hyn nė Xhen_net, kurse vrasėsin e mėshiron All-llahu, e ky e pranon Islamin e pas_taj edhe vet bėhet shehid (vritet nė xhihad). (Mutte_fekun alejhi)
O besimtarė, kini durim dhe jini tė qėndrueshėm... (Ali Imran, 200)
Ne gjithsesi do tju spro_vojmė me diēka nga frika dhe uria, edhe me hu_mbje tė pasurisė dhe tė jetės e tė fry_teve. Dhe ti (Muhammed) pėrgėzoi durimtarėt. (el-Bekare, 155)
...Vetėm ata qė janė tė durueshėm realizojnė shpėr_blim tė pakufizuar. (ez-Zu_mer, 10)
Por kush duron dhe falė, ajo ėshtė nga punėt e men_ēura. (esh-Shūrā 43)
...Kėrkoni ndihmė pėr vete duke duruar dhe duke kryer faljen! All-llahu pa dyshim ėshtė me durim_tarėt. (el-Bekare, 153)
Ne do tju sprovojmė de_risa ti dallojmė luftėtarėt nga me_si juaj dhe durim_tarėt. (Muhammed, 31)
Ajetet tė cilat flasin pėr sabrin dhe shpjegojnė rėndėsinė e tij janė tė shumta dhe tė njohura, kurse nė vazhdim ja hadithet e Alejhis_s_elamit:
20. Nga Ebu Malik el-Harith ibn Asim el-Esharij r.a. pėrcillet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Pastėrtia ėshtė gjysma e imanit (besimit), el-hamdu li-l-lahi (falėnderimi All-llahut) ia plotėson (besimtarit) peshojėn (e veprave), subhanall-llahi velhamdu li-l-lahi (lavdia dhe falėnderimi All-llahut) e mbush krejt nė mes tė qiejve dhe tė Tokės, namazi ėshtė dritė (e zemrės), sadakaja (lėmosha) ėshtė dėshmi (e besimit), durimi (sabri) ėshtė shkėlqim, kurse Kurani ėshtė argument pėr ty ose kundėr teje. Ēdo njeri kur gdhin, shpirtin e vet e shet, e shpėton ose e shkatė_rron. (Muslimi)
21. Nga Ebu Seid Sad ibni Malik el-Hudrij r.a. trans_me_tohet se ka thėnė: Njė grup njerėzish prej Ensarėve kėrkoi (gjėsende tė ndryshme) nga I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. dhe ai u dha, ata pėr_sėri kėrkuan, e ai prap u dha ēka kėrkuan derisa nuk i mbeti atij as_gjė, e kur harxhoi krejt ēka kishte ju tha atyre: Ēdo gjė tė mirė qė posedoj do tju jap, asgjė nuk do tė kursej as sdo tė mbaj pėr vete, por kush kėrkon nderė (duke mos zgjatur dorėn dhe edhe pse ka shumė nevojė) All-llahu do ta nderojė, e kush kėrkon tė jetė i pavarur (tė kėtė sa mos tia shtrijė dorėn tjetėrkujt), All-llahu do ta pavarėsojė, e kush bėn shumė durim, All-llahu do ti ndihmojė nė durim. Askujt nuk i ėshtė dhėnė dhuratė mė e mirė dhe mė e rėndėsishme se sa durimi (sabri). (Muttefekun alejhi)
22. Nga Ebu Jahja Suhejb ibn Sinan r.a. pėrcillet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: E ēuditshme ėshtė ēėshtja e besim_tarit. Ēėshtja e tij ėshtė krejt mirė pėr tė dhe nuk ėshtė e tillė pėr as_kėnd tjetėr. Nėse besimtarin e go_det gėzimi, ai falėnderon (All-lla_hun), e kjo i sjell dobi, kurse nėse e godet e keqja, ai bėn durim (sabėr) andaj edhe kjo i sjell dobi. (Mus_limi)
23. Trans_me_tohet nga Enesi r.a. qė thotė: Pasi qė e rėndoi sėmund_ja Pej_gam_be_rin s.a.v.s., e kaploi mundimi i vdekjes, ndėrsa Fatimeja r.anha tha: O mundimi i babait tim! (Ai alejhisselam) Tha: Pas sodit, babai yt nuk do tė ketė mė mundime. Kurse pasi ndėrroi jetė Alej_his_selami, Fatimeja r.a. tha: O babai, im iu pėr_gjigje thirrjes sė Zotit tėnd, o babai im xhenneti Firdeus u bė shtrati yt, o babai im, te Xhibrili po e ndajė pikėllimin tim. Ndėrkaq, kur u varros, Fatimeja r.a. tha: A u pajtuan shpirtrat tuaj qė tė hedhin dhé mbi Tė Dėrguarin e All-llahut? (Buhariu)
24. Trans_me_tohet nga Ebu Zejd Usame ibn Zejd ibn Hārithe - rob i liruar i Tė Dėrguarit tė All-llahut s.a.v.s., i dashur i tij dhe bir i tė dashurit tė tij r.a. se ka thėnė: Vajza e Pej_gam_be_rit s.a.v.s. mė dėrgoi tek Alejhisselami me porosi se djalin e ka tė sėmurė pėr vdekje, qė tė vijė tek ajo. Pej_gam_be_ri e kthen me selam dhe i thotė: Vėrtet, e All-llahut ėshtė gjithēka qė merr, gjithēka qė jep dhe ēdo gjė tek Ai ėshtė me afat tė caktuar, andaj le tė bėjė durim duke llogaritur shpėrblim me tė tek All-llahu. Vajza e Alejhisselamit e dėrgoi pėrsėri dhe i betohet qė tė vijė. (Alejhisselami) U ngrit nė kėmbė, e me tė ishin: Sad ibn Ubade, Muadh ibn Xhebel, Ubej ibn Kab, Zejd ibn Thabit dhe tė tjerė radi_jall-llahu anhum. Kur erdhi Pe_j_gam_be_ri te vajza e tij ia dhanė fėmijėn nė duar, ky e mori nė pre_hrin e vet, trupi i dridhej ndėrsa lotėt i shpėrthyen. Sadi i tha: Ēėshtė kjo, o I Dėrguari i All-llahut? (Pej_gam_be_ri) Tha: Kjo ėshtė mėshirė tė cilėn All-llahu e vendos nė zemrat e robėrve tė tij. Kurse sipas njė transmetimi tjetėr: Nė zemrat e robėrve tė tij tė cilėve dėshiron, dhe njėmend, All-llahu bėn mėshirė ndaj robėrve tė tij qė janė tė mėshirueshėm. (Muttefekun alejhi)
25. Trans_me_tohet nga Enesi r.a. qė thotė: Pej_gam_be_ri s.a.v.s. kaloi pranė njė gruaje e cila qante mbi njė varr dhe i tha: Frikėsoju All-llahut dhe bėj durim. Gruaja i tha: Largohu prej meje, sepse ty nuk tė ka goditur fatkeqėsia ime! Ajo nuk e njihte Tė Dėrguarin. Kur i treguan se ai ishte Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ajo shpejtoi deri te dera e shtėpisė sė Pej_gam_be_rit dhe pasi nuk gjeti roje te dera, e hapi derėn dhe tha: (O I Dėrguari i All-llahut) Unė ty nuk tė kam njohur. (Pej_gam_be_ri) Tha: Durimi ėshtė nė goditjen e parė (sepse atėherė ėshtė mė sė vėshtiri). (Muttefekun alejhi)
Nė Sahihun e Muslimit qėn_dron: Gruaja qante pėr fėmi_jėn e saj (tė vogėl).
26. Nga Ebu Hurejre r.a. pėr_ci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: All-llahu i Madhė_rishėm thotė: Shpėrblimi i ro_bit tim besimtar, kur tia merr tė dashurin e tij nga banorėt e kėsaj bote, e ai bėn durim pėr tė duke llogaritur shpėrblim, ėshtė me Xhennet. (Buhariu)
27. Trans_me_tohet nga Aisheja r.a. se ajo e ka pyetur Tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s pėr murtajėn (taūn) dhe ai e ka lajmėruar se: Ishte dėnim (vuajtje) qė All-llahu ia dėrgonte kujt tė dojė, kurse pėr besimtarėt e ka bėrė mėshirė (rahmet). Nuk ka asnjė rob qė gjendet nė vendin ku ėshtė pėr_ha_pur murtaja dhe qė qėndron nė ven_din e vet, duke duruar dhe duke llogaritur nė shpėrblimin e All-lla_hut (pėr durim) dhe duke ditur se asgjė nuk mund ta godasė pėr_veē asaj qė All-llahu ia ka pėr_cak_tu_ar - e qė tė mos e ketė shpėr_bli_min e shehidit. (Buhariu)
28. Trans_me_tohet nga Enesi r.a. qė thotė se e ka dėgjuar Tė Dėr_guarin e All-llahut s.a.v.s. duke thėnė: All-llahu xh.sh. thotė Nė_se robin tim e sprovoj me dy tė dashurit e tij (me humbjen e syve) e ai bėn durim, do t'ia kompensoj me Xhennet. (Buha_riu)
29. Nga Ataibn Ebi Rebahu trans_me_tohet se ka thėnė: Mua ibni Abbasi mė ka thėnė: A do tė ta tregoj njė nga gratė e Xhennetit? Gjithsesi - i thashė, e ai mė tha: Kjo grua zezake erdhi te Pej_gam_be_ri s.a.v.s. e i tha: Mua nga_njė_he_rė mė godet epilepsia dhe unė (nė atė gjendje) zhvishem, andaj lute pėr mua All-llahun e madhė_ri_shėm. (Pej_gam_be_ri) Tha: Nėse do, bėj durim nė sėmundje, do ta fitosh Xhennetin, e nėse do, po i bėj lutje All-llahut tė madhėrishėm qė tė tė shėrojė. Ajo tha: Do tė duroj. Pastaj ajo vazhdoi: Unė (nė atė gjendje) zhvishem, andaj lute All-llahun qė mos tė zhvishem. Dhe Pej_gam_be_ri i bėri lutje. (Muttefekun alej_hi)
30. Trans_me_tohet nga Ebu Ab_du_rrahman Abdull-llah ibn Mesudi r.a. i cili ka thėnė: Sikur e shikoj Tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s se si tregon pėr njėrin nga pej_gam_berėt e All-llahut, sala_va_tull-lla_hi ve selamuhu alejhim, se si e rrahu populli i vet aq shumė sa e ka pėrgjakur, ndėrsa ai duke e fshirė gjakun nga fytyra thoshte: O Zoti im, fale popullin tim, se ata nuk dinė. (Muttefekun alejhi)
31. Nga Ebu Seidi dhe Ebu Hurejre r.anhuma pėrcillet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Ēkado qė e godet muslimanin, qoftė lo_dhje, pikėllim, brengė, hidhėrim, mundim nga sėmundje a fatkeqėsi, madje edhe tė shpuarit e ferrės - me cilėndo prej kėtyre, All-llahu ia shlyen mėkatet atij. (Muttefekun alejhi)
32. Nga Ebu Hurejre r.a. pėrci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Kujt dėshiron All-llahu t'i japė tė mira, do tė sprovohet nga Ai (nė trup, nė pasuri, apo nė tė dashurit. (Buhariu)
33. Nga Enesi r.a. pėrcillet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Assesi askush prej jush mos ta dėshirojė vdekjen e vet pėr shkak se e ka goditur ndonjė e keqe. E nėse ėshtė i detyruar, atėherė le tė thotė: O Zoti im, mė le tė jetoj pėrderisa jeta tė jetė pėr mua mė e dobishme, kurse mė vdis nėse vdekja ėshtė pėr mua mė e dobishme. (Muttefekun alejhi)
34. Trans_me_tohet nga Ebu Ab_dull-llah Habbab ibn el-Eret'ti r.a. qė thotė: Iu ankuam Tė Dėrguarit tė All-llahut s.a.v.s. (pėr per_se_ku_timet nga mushrikėt) derisa ai ishte i mbėshtetur nėn hije tė Qabesė nė burdėn e tij qė e kishte bėrė jastėk, e ne i thamė: A nuk bėnė tė kėrkosh ndihmė pėr ne, a nuk do tė na bėsh lutje (dua)? Ai na tha: Mė parė (para jush), pėr shkak tė fesė e merrnin njeriun, e hapnin njė gropė, e vendosnin nė tė, e pastaj e merrnin sharrėn dhe ia vendosnin nė kokė dhe e pėrgjysmonin, pastaj ia rrjepnin mishin dhe lėkurėn me krehėr hekuri, por as kjo nuk e largonte nga feja e tij. Pasha All-llahun, All-llahu do ta plotėsojė kėtė fe ashtu qė kalorėsi do tė shkojė prej Sana-sė deri nė Hadramevt e nuk do tė frikėsohet prej askujt tjetėr pėrveē prej All-llahut, dhe prej ujkut pėr kopenė e vet, mirėpo ju po nguteni. (Buhariu)
Nė njė transmetim shtohet ky citat: Ai e pat vendosur burdėn si jastėk, kurse neve mushrikėt ashpėr na per_sekutonin.
35. Nga Enesi r.a. pėrcillet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Kur All-llahu i dėshiron njė robi tė vet diē tė mirė (hajr), Ai ia shpejton dėnimin nė kėtė botė, ndėrsa kur All-llahu dėshiron qė njė rob tė vet ta qėllojė e keqja (sherr), Ai ia lė mėkatet e pafalura nė kėtė botė, ashtu qė tė vijė me mėkate nė Ditėn e Gjykimit (dhe aty e gjen e keqja). Pej_gam_be_ri s.a.v.s. po ashtu ka thėnė: Vėrtet, madhė_sia e shpėrblimit ėshtė sipas ma_dhėsisė sė vėshtirėsisė (fat_ke_qė_si_sė). Vėrtet, All-llahu kur e do njė popull, Ai e sprovon me fat_ke_qė_si_. Kush ėshtė i kėnaqur me All-llahun nė fatkeqėsi (bela), edhe All-llahu ėshtė i kėnaqur me tė, ndėrsa kush hidhėrohet pėr kėtė, edhe All-llahu hidhėrohet me tė. (Tirmidhiu thotė se ėshtė hadith hasen)
36. Nga Ebu Hurejre r.a. pėrci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Nuk ėshtė trim ai qė fiton nė (mundje), por trim ėshtė ai qė e pėrmban veten nga zemėrimi. (Muttefekun alej_hi)
37. Nga Sulejman ibn Sured r.a. pėrcillet se ka thėnė:Isha ulur me Pej_gam_be_rin s.a.v.s. kurse dy njerėz grindeshin ndėrmjet veti. Njėri prej tyre u skuq prej zemėrimit dhe iu frynė damarėt e qafės. I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. tha: Vėrtet unė e di njė fjalė qė nėse e thotė do t'i kalojė ajo qė e ka gjetur. Nėse thotė: E udhu bi-l-lahi minesh-shejtanirr-rraxhim (I mbėshtetem All-llahut nga djalli i mallkuar), do ti kalojė ajo qė e ka kapluar. Tė pranish_mit i thanė: Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė qė ti mbėshtetesh All-llahut nga djalli i mallkuar. (Muttefekun alejhi)
38. Nga Muadh ibn Enesi r.a. pėrcillet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Kush e pėrmban zemė_ri_min e tij atėherė kur ka mundėsi tia kthejė (personit qė e ka zemėruar), All-llahu i Madhė_rishėm nė Ditėn e Gjykimit do ta ftojė qė para tė gjitha krije_sa_ve ta zgjedhė cilėn tė dojė nga hyri_tė. (Ebu Davudi dhe Tirmi_dhiu thonė se ėshtė hadith hasen)
39. Nga Ebu Hurejre r.a. trans_me_tohet: Njė njeri i tha Tė Dėr_guarit tė All-llahut s.a.v.s.: Mė porosit diēka (mė pėrudh). I Dėrguari tha : Mos u zemėro! Ky e pėrsėriti pyetjen disaherė. I Dėrguari sėrish tha: Mos u zemėro!. (Buhariu)
40. Nga Ebu Hurejre r.a. pėr_ci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Besimtarit dhe besim_tares nuk i pushojnė sė godituri fatkeqėsitė nė ve_tveten e tij, nė fėmijėt e tij dhe nė pasurinė e tij, derisa tė takohet me All-lla_hun e madhėrishėm kur nė tė nuk do tė mbetet asnjė mėkat. (Tirmi_dhiu thotė: hadith hasen sahih)
41. Nga Ebu Ibrahim Abdull-llah ibn Ebi Evfa r.anhuma pėrci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. nė njė prej ditėve kur e pritte taki_min me armikun deri nė fillim tė perėndimit tė diellit, u ngrit dhe tė pranishmėve u tha: O nje_rėz, mos e dėshironi pėrleshjen me armikun, luteni All-llahun pėr shėndet, por kur tė pėrlesheni me armikun, atėherė bėhuni tė qėndru_eshėm dhe di_jeni se Xhenneti ėshtė nėn hije tė shpatave. Pastaj Pej_gam_be_ri s.a.v.s. tha: O Zoti im, qė je Shpallės i Librit, Lėvizės i reve, Mundės i aleatėve, mundi ata dhe neve na ndihmo ndaj tyre! (lutja u bė nė Luftėn e Hendekut). (Mu_ttefekun alejhi)
Ndihma dhe suksesi janė nga All-llahu xh.sh..
- Besimi i fortė dhe i sinqertė
O besimtarė, frikėsojuni All-llahut dhe jini me ata qė janė tė sinqertė! (et-Tewbe, 119)
.. Edhe tė sinqertėve e tė sinqertave. (el-Ahzab, 35)
.. Do tė ishte mė mirė pėr ata tė jenė besnikė ndaj All-llahut. (Muhammed,21)
Kurse prej haditheve mbi kėtė temė janė edhe kėto:
42. Nga Ibni Mesudi, r.a. pėr_cillet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Sinqeriteti (sidk) shpie nė mirėsi, kurse mirėsia shpie nė Xhennet. Vėrtet njeriu i cili vazhdimisht ėshtė i sinqertė (nė besim dhe nė tė folur), tek All-llahu shkruhet besimtar i vėrtetė (siddik). Gėnjeshtra shpie nė prish_je (morale), kurse prishja shpie nė Xhehennem. Njeriu qė gėnjen vazhdimisht, mė nė fund tek All-llahu shkruhet gėnjeshtar. (Muttefekun alejhi)
43. Nga Ebu Muhammed el-Hasan ibn Ali ibn Ebi Talib r.a. pėrcillet se ka thėnė: Kam mba_jtur nė mend se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Largohu prej gjithēkaje qė ėshtė e dyshimtė, kurse pėrmbaju asaj qė nuk ėshtė e dyshimtė. Vėrtet sinqe_ri_teti nė be_sim ėshtė siguri, kurse gėnjeshtra ėshtė dyshim. (Tir_mi_dhiu thotė se ėshtė hadith sahih)
44. Nga Ebu Thabiti, e ėshtė thėnė nga Ebu Seidi, e ėshtė thėnė edhe nga Ebu-l-Velidi, Sehl ibn Hunejfi qė ishte pjesėmarrės i Luftės sė Bedrit thuhet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Kush dėshiron dhe kėrkon sinqerisht nga All-llahu qė tė jetė shehid, All-llahu do tia japė gradėn e shehidit edhe nėse vdes nė shtratin e vet. (Muslimi)
I cili tė sheh kur ngrihesh tė kryesh faljen, namazin, me tė tjerėt. (esh-Shuara, 2l8-2l9)
Ai ėshtė me ju, kudo qof_shi. (el-Hadid, 4)
Pėr All-llahun nuk ka asgjė tė fshehur,as nė tokė e as nė qiell. (Ali Imran, 5)
Sepse Zoti yt ėshtė njėmend nė pritė. (el-Fexhr,l4)
Ai e di ēfshehin sytė mashtrues dhe ēfshehin kraharorėt. (el-Muminu, l9)
Ajetet e Kuranit mbi kėtė temė janė tė njohura dhe tė shumta, kurse prej haditheve po i thekso_jmė disa:
45. Trans_me_tohet nga Umer ibn Hattabi r.a. se ka thėnė: Njė ditė ishim duke ndenjur tek I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. kur u duk njė njeri me rroba shumė tė bardha dhe flokė shumė tė zeza. Nė tė nuk hetohej shenja e udhėtimit dhe askush prej nesh nuk e njohėm.U ul pranė Pej_gam_be_rit s.a.v.s. duke i mbėshtetur gjunjtė e vet nė gjunjtė e tij, i vendosi duart e veta nė kof_shėn e tij dhe tha: O Muhammed, mė trego ēėshtė Islami? I Dėr_gu_a_ri i All-llahut s.a.v.s. tha: Islami ėshtė tė dėshmosh se nuk ka zot tjetėr pėrveē All-llahut dhe se Muham_medi ėshtė i dėrguar i All-llahut, ta kryesh namazin, ta ndash zekatin, ta agjėrosh Ramazanin, ta vizitosh Qabenė, nėse ke mundėsi ta bėsh kėtė! Ai tha: Tė vėrtetėn e the. Ne u ēuditėm: Po e pyet dhe po ia vėrteton. Ai tha: Mė trego, ēėshtė imani? (Pej_gam_be_ri) Tha: Tė besosh All-llahun, engjėjt e Tij, librat e Tij, tė dėr_guarit e Tij, Ditėn e fundit dhe tė besosh nė tė caktuarit e Tij tė tė mirės dhe tė keqes. Tha: Tė vėrtetėn e the. Tha: Mė trego ēėshtė ihsani? (Pej_gam_be_ri) Tha: Ta adhurosh All-llahun sikur ta shohėsh, sepse edhe pse ti nuk e sheh, Ai vėrtet tė sheh ty. Tha: Mė trego ēėshtė ēasti (i fundit, Dita e shka_tė_rri_mit)? (Pej_gam_be_ri) Tha: Pėr kėtė i pyeturi nuk di mė shumė nga ai qė pyet. Tha: Mė trego mbi shenjat e tij? (Pej_gam_be_ri) Tha: Kur robėre_sha ti lind vetes zo_njushė, kur tė shihen barinjtė kem_bėzbathur, tė zhveshur e tė mjerė se si garojnė nė ndėrtimin e godi_nave tė mėdha. Pastaj shkoi, kurse unė mbeta njė kohė. Pastaj (I Dėrguari) tha: O Umer, a e di kush ishte pyetėsi? Thashė: All-llahu dhe I Dėrguari i Tij mė sė miri e dinė. Tha: Vėr_tet ishte Xhibrili, erdhi tua mėsojė fenė tuaj. (Muslimi)
46. Nga Ebu Dherr Xhundub ibn Xhunadeh dhe Ebu Abdurrahman Muadh ibn Xhebeli r. anhuma trans_me_tohet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Ki ndėr_mend (frikėsohu) All-llahun kudo qė tė jeshė. Tė keqen pėrcille me tė mirė, ajo do ta fshijė tė keqen. Dhe me njerėzit bėhu i moralshėm-me moral dhe sjellje tė mira. (Tir_mi_dhiu thotė se ėshtė hadith hasen)
47. Trans_me_tohet nga Ibni Ab_basi r.a. i cili ka thėnė: Isha pas Pej_gam_be_rit s.a.v.s. njė ditė, kur mė tha: O vogėlush, unė po ti mėsoj disa fjalė: Ruaje All-llahun (duke i kryer urdhrat e Tij dhe duke u larguar nga ndalimet e Tij), dhe Ai ty do tė ruajė, ruaje All-llahun dhe Ai do tė jetė me ty (do tė mbrojė dhe ndihmojė), nėse dikėnd e lut, atėherė lute vetėm All-llahun, nėse kėrkon ndihmė, atėherė kėrko vetėm prej All-lla_hut, dije se sikur mbarė populli tė mblidhet pėr tė ndihmuar nė diēka, ata nuk mu_nd tė tė ndihmojnė as_gjė mė tepėr se sa qė tė ka pėr_caktuar All-llahu. Po edhe sikur tė mblidhen pėr tė dėmtuar diēka, ata nuk do tia dalin tė tė dėmtojnė pėrveē asaj qė All-llahu tė ka pėr_caktuar. Lapsat (pėr shėnimin e pėrcaktimeve) janė ngri_tur, kurse ngjyra e shkrimit (tė fatit) ėshtė tharė. (Don tė thotė:nuk mund tė shlyhet dhe tė ndryshohet pėrcak_timi). (Tirmidhiu thotė se ėshtė hadith hasen sahih)
Kurse nė njė transmetim tjetėr tė kėtij hadithi shėnohen edhe kėto fjalė: Ruaje All-llahun, do ta gjesh pėrpara teje, njihe All-llahun (duke e respektuar) nė rehati, e Ai ty do tė njohė (me ndihmėn e Tij) nė vėshtirėsi, dije se ajo prej tė cilės ke shpėtuar nuk ka mundur tė tė godasė, dhe asaj qė tė ka goditur nuk ke mun_dur ti shpėtosh, dije se fitorja arrihet me durim, kurse suksesi me mundim dhe se pas vėshtirėsive vjen lehtėsimi.
48. Trans_me_tohet nga Enesi r.a. se ka thėnė: Vėrtet ju i bėni disa punė tė cilat nė sytė tuaj janė mė tė vogla se qimja e flokut, kurse ne nė kohėn e Tė Dėrguarit tė All-lla_hut s.a.v.s. i numėronim dhe kon_sideronim prej ga_bimeve (mėkat_eve) mė tė mėdha. (Buhariu)
49. Nga Ebu Hurejre r.a. pėrci_llet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet All-llahu i Madhėruar ėshtė xheloz. Xhelozia e All-llahut vjen nė shprehje kur njeriu i bėn ato vepra tė cilat i ka ndaluar All-llahu. (Muttefekun alejhi)
50. Nga Ebu Hurejre r.a. pėrci_llet se e ka dėgjuar Pej_gam_be_rin s.a.v.s. duke thėnė: Tre njerėz nga Beni Israilėt, All-llahu xh.sh. dėshiroi ti sprovojė. Njėri prej tyre ishte zgjeban, i dyti qelan kurse i treti i verbėr. All-llahu ua dėrgoi njė engjėll i cili sė pari i vjen zgjebanit dhe i thotė: Ēki_she dėshiruar mė sė shum_ti? Tha: Mė sė shumti kisha dėshiruar tė kem ngjy_rė dhe lėkurė tė mirė dhe tė ēlirohem nga kjo pėr shkak tė sė cilės mė urrejnė njerėzit. Engjėlli e fėrkoi me dorė dhe prej tij ranė krejt zgjebet dhe e fitoi ngjyrėn e mirė (tė tru_pit). (Pastaj engjėlli) Tha: Cilėn pasuri mė sė shumti e dėshiron? Tha: Devetė - ose lo_pėt (nuk i kujtohet sakt trans_me_tu_esit), ai ia jep njė deve barsė dhe i thotė: All-llahu tė bekoftė me tė! Pastaj shkoi te qelani dhe i tha: Ēkishe dėshiruar mė sė shumti? (Qelani) Tha: Flokė tė bukura dhe tė largohet prej meje ajo prej sė cilės njerėzit neveriten nga unė. Engjėlli e fėrkon dhe ai shėrohet e i jipen flokė tė bukur. (Engjėlli) Tha: Cilėn pasuri e dėshiron mė sė shumti? (Qelani) Tha: Lopėt. Engjėlli ia jep njė lopė barsė dhe i thotė: All-llahu tė bekoftė me tė. Engjėlli i shkon tė verbėrit e i thotė: Ēkishe dėshiruar mė sė shumti? (I ver_bėri) Tha: Tė ma kthejė All-llahu tė pamurit, qė ti shoh njerėzit. Engjėlli e fėrkon dhe All-llahu ia kthen tė pamurit. (Engjėlli) Tha: Cilėn pasuri e dėshiron mė sė shumti? (I verbėri) Tha: Dhen_tė! Engjėlli ia jep njė dele qė lind. Te tė tre pasuria u shtua e u rrit kėshtu qė njėri (zgjebani) e bėri njė luginė me deve, i dyti (qelani) e bėri njė luginė me lopė dhe i treti (i verbėri) e bėri njė lu_gi_nė me dele. Pas kėsaj engjėlli i vjen zgjebanit nė formėn dhe pam_jen e tij tė mėparshme e i thot_ė: Unė jam njė njeri i mjerė, mė janė kėputur lidhjet nė kėtė udhėtim timin, andaj sot askush nuk mund tė mė ndihmojė pėrveē All-llahut, e pastaj ti, andaj po tė lutem nė em_rin e Atij qė tė ka dhėnė ngjyrė dhe lėkurė aq tė bukur dhe qė tė ka dhėnė kaq deve, tė mė japėsh njė deve qė tė mund ta va_zhdoj rrugėn. (Ish-zgjebani, tash pasa_nik) Tha: Jo, unė kam shumė ob_li_gime (borxhe). (Engjėlli) I tha:Sikur po tė njoh unė ty, a mos ke qenė njė zgjeban nga i cili neveriteshin njerėzit, njė i varfėr tė cilin All-llahu e ka pasuruar! Tha: Unė kėtė pasuri e kam trashėguar nga tė parėt e mė_dhenj. (Engjėlli i) Tha: Nėse po gėnjen, le tė tė kthejė All-llahu nė atė gjendje nė tė cilėn ke qenė.
Engjėlli pastaj i shkon qelanit - por nė formėn dhe pamjen e tij tė mėparshme e i thotė ashtu siē i tha zgjebanit, por edhe ky i pėrgjigjet ashtu siē iu pat pėrgjigjur zgje_bani. (Engjėlli) Tha: Nėse po gėnjen le tė tė kthejė All-llahu nė atė gjendje nė tė cilėn ke qenė!
Pastaj engjėlli i shkon ish tė verbėrit, por nė formėn dhe pam_jen e tij tė mėparshme dhe i thotė: Unė jam i mjerė dhe udhėtar, mė janė kėputur lidhjet nė kėtė udhėtim timin, andaj sot askush nuk mund tė mė ndihmojė pėrveē All-llahut, pastaj ti. Tė lutem me atė qė tė ka kthyer tė pamurit, mė jep njė dele, qė (tė ndihmohem me tė e) tė vazhdoj rrugėn. (Ish i verbėri) Tha: Vėrtet unė kam qenė i ver_bėr, por All-llahu ma ka kthyer tė pamurit, merr vėlla ēka tė duash dhe lė ēka tė duash! Pasha All-lla_hun, asgjė sot nuk tė ndaloj tė marrėsh nė emėr tė All-llahut tė Gjithėfuqishėm e tė Madhėrishėm. (Engjėlli) Tha: Mbaje krejt pasurinė, ju vetėm keni qenė tė sprovuar. All-llahu ėshtė i kėnaqur me ty, kurse ėshtė i hidhėruar me dy shokėt e tu. (Muttefekun ale_jhi)
Nė transmetimin e Buhariut qėndron: Nuk tė falėnderoj nėse lė diēka qė tė nevojitet.
51. Nga Ebu Jala Shedad ibn Evs r.a. pėrcillet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Mendjemprehtė ėshtė ai qė e kontrollon vetveten dhe punon pėr jetėn pas vdekjes, kurse kokėtul ėshtė ai qė ndjek dėshirat e epshit tė vet dhe (pa kurrfarė merite) shpreson se All-llahu do t'ia falė. (Tirmidhiu thotė: hadith ha_sen)
52. Nga Ebu Hurejre r.a. pėrci_llet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Nga e mira e Islamit tė njeriut ėshtė lėnia e asaj nga ajo qė nuk i intereson. (Hadith hasen. Trans_me_ton Tirmidhiu dhe tė tjerėt)
O besimtarė, frikėsojuni All-llahut me devotshmėri tė vėrtetė. (Ali Imran, l02)
Prandaj, shprehni de_votshmėri All-llahut sa tė mundeni. (et-Tegabun, l6)
O besimtarė! Frikėsojuni prej All-llahut dhe flisni vetėm tė vėrtetėn! (el-Ahzab, 70)
Ajetet qė urdhėrojnė pėr de_votshmėri janė tė shumta dhe tė njohura. Po ashtu All-llahu i Madhėrishėm thotė:
...Ai qė i ruhet All-llahut, pėr atė ka rrugėdalje. Dhe do ta furnizojė prej nga nuk e kujton fare. (et-Talak 2-3)
...Nėse i frikėsoheni All-llahut Ai do tju bėjė tė aftė ta dalloni tė pavėrtetėn nga e vėrteta dhe do ti largojė veprat tuaja tė kėqija e do tua falė. All-llahu ėshtė bamirės i madh. (el-Enfal, 29)
Aje_tet rreth kėsaj temė janė tė shumta dhe tė njohura, kurse prej hadi_theve ja disa:
53. Trans_me_tohet nga Ebu Hurej_re r.a. qė thotė se e kanė pye_tur Pej_gam_be_rin: O I Dėrguari i All-llahut, cili ėshtė njeriu mė i ndershėm? (Pej_gam_be_ri) Tha: Ai qė ėshtė mė i devotshėm. (Tė pranish_mit i) Thanė: Nuk tė pye_tėm pėr kėtė. (Pej_gam_be_ri) Tha: Jusufi ėshtė pej_gam_ber i All-llahut, bir i pej_gam_be_rit tė All-lla_hut, bir i pej_gam_berit tė All-llahut, bir i dostit (halilit) tė All-llahut. Thanė: Ne as pėr kėtė nuk tė pyetėm! (Pej_gam_be_ri) Tha: Atėherė pėr tė parėt e arabėve po mė pyetni? Mė tė dalluarit prej tyre nė xhahilijjet do tė jenė mė tė dalluarit nė Islam nėse vetėdijėsohen (e pranojnė Islamin). (Muttefekun alejhi)
54. Nga Ebu Seid el-Hudrij r.a. pėrcillet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet kjo botė (dunjaja) ėshtė e ėmbėl dhe tėrheqėse dhe vėrtet All-llahu juve nė tė ju ka bėrė mėkėmbės (zėvendės), Ai ju vėshtron si vepro_ni, andaj ruajuni dunjasė dhe ruajuni grave, sepse vėrtet intriga (fi_tneja) e parė e Beni Israilėve ka qenė pėr shkak tė grave. (Muslimi)
55. Nga Ibni Mesudi pėrcillet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: O Zoti im, unė tė lutem Ty pėr udhė_zim (pėrudhje), pėr devotshmėri, pėr ndershmėri dhe pėr pavarėsi (nga njerėzit). (Muslimi)
56. Nga Ebu Tarif Adij ibn Hatim et-Taij r.a. pėrcillet se e ka dėgjuar Tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s. duke thėnė: Kush betohet me betim pėr diēka, e pastaj vėren diē mė tė devotshme (se ajo pėr tė cilėn ėshtė betuar), le ta marrė (apo veprojė) atė qė ėshtė mė e devot_shme (duke e thyer-shkelur beti_min!). (Muslimi)
57. Nga Ebu Umame Suddejj ibn Axhlan el-Bahilij r.a. pėrcillet se e ka dėgjuar Tė Dėrguarin e All-lla_hut s.a.v.s. duke e mbajtur hutbenė nė Haxhxhin lamtumirės ku thotė: Frikėsojuni All-llahut, falni pesė kohėt e namazit, agjėroni muajin e agjėrimit, jepni zekatin e pasu_ri_sė suaj dhe respektoni udhė_heqėsit tuaj, kėshtu do tė hyni nė Xhe_nnetin e Krijuesit tuaj. (Tir_mi_dhiu nė fund tė kaptinės pėr namazin thotė: hadith hasen sahih)
Dhe kur besimtarėt i panė aleatėt, thanė: Kjo ėshtė ajo qė na pat premtuar All-llahu dhe Pej_gam_be_ri i Tij; All-llahu dhe I Dėrguari i Tij e kanė folur tė vėrtetėn dhe kjo atyre vetėm ua ka forcuar besimin dhe bind_shmė_rinė. (el-Ahzab, 22):
Ata tė cilėve kur u thanė njerėzit: Po tubohen njerėzit pėr shkak tuajin, kini fri_kėn, ajo ua forcoi be_simin dhe thanė: Na mjafton All-llahu, eh sa Zot i mirė ėshtė Ai dhe u kthyen aleatėt me mirėsinė e All-llahut. Nuk i qėlloi (besim_tarėt) kurrfarė e keqe dhe pasuan kėnaqėsinė e All-lla_hut. All-llahu ėshtė i mirė pa masė. (Ali Imran, 173-174)
Ti kij bindje (mbėshtetje) nė atė qė ėshtė i gjallė, qė nuk vdes. (el-Furkan, 58)
...Dhe besimtarėt vetėm tek All-llahu le tė mbėsh_te_ten! (Ibrahim, 11)
..E kur tė vendosėsh, atė_he_rė mbė_shtetu tek All-lla_hu. (Ali Imran, l59)
Ajetet pėr urdhrin e mbėshte_tjes (nė All-llahun) janė tė shumta dhe tė njohura. I Lartmadhėrishmi thotė:
Kush mbėshtetet tek All-llahu, pa dyshim Ai i mjafton atij. (et-Talak, 3)
Besimtarė tė vėrtetė janė ata, zemrat e tė cilėve kur pėrmendet All-llahu mbu_shen me frikė, e kur u lexo_hen ajetet e Tij, ua shtojnė be_si_min dhe qė mbėshteten vetėm te Zoti i tyre. (el-En_fal, 2)
Ajetet pėr vlerėn e tevekkulit janė tė shumta dhe tė njohura. Nė vazhdim po i the_ksojmė hadithet mbi kėtė temė:
58. Trans_me_tohet nga Ibni Ab_basi r. anhuma se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: O Zoti im, Ty tė jam dorėzuar, Ty tė kam be_suar, nė Ty jam mbėshtetur, te Ti jam kthyer dhe nė emėr Tėnd hasmohem. O Zoti im, i mbėshtetem madhėrisė Tėnde, nuk ka zot tjetėr pėrveē Teje, tė mė ruash nga lajthitja. Ti je i gjallė qė nuk vdes, kurse xhinnėt dhe njerėzit vdesin. (Muttefekun alejhi)
Ky ėshtė transmetim i Mu_s_limit kurse Buhariu e ka shkur_tuar.
59. Trans_me_tohet po ashtu nga Ibni Abbasi r.a. se ka thėnė: Has_bunall-llahu ve nime-l-vekil (Na mjafton All-llahu, Ai ėshtė mė i miri mbrojtės). Kėtė shprehje e ka thėnė Ibrahimi s.a.v.s. kur e kanė hedhur nė zjarr. E ka thėnė Muhammedi s.a.v.s. kur (armiqtė) i kanė thėnė: Vėrtet njerėzit (ar_miqtė tuaj) kanė tubuar grumbull tė madh kundėr jush, andaj frikėso_huni. Pėrkundrazi, kjo ua shtoi e ua forcoi besimin (besimtarėve) dhe thanė: Hasbunall-llahu ve nime-l-vekil (Na mjafton All-llahu, Ai ėshtė mė i miri mbro_jtės). (Buhariu)
Nė njė transmetim tjetėr nga Ibni Abbasi r.a. thuhet: Fjala e fundit e Ibrahimit s.a.v.s. kur e kanė hedhur nė zjarr, ka qenė: Hasbijall-llahu ve nime-l-vekil (Mė mjafton All-llahu, Ai ėshtė mė i miri mbrojtės)
60. Trans_me_tohet nga Umeri r.a. se e ka dėgjuar Tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s. duke thėnė: Sikur ju tė mbėshteteshit nė All-llahun me mbėshtetje tė njėmendtė, do t'ju furnizonte siē i furnizon shpezėt, gdhijnė tė uritur, ndėrsa ngrysen tė ngopur. (Tirmidhiu thotė: hadith ha_sen)
61. Trans_me_tohet nga Ebu Umarete el-Berį ibn Azib r. an_huma se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: O filan, kur tė biesh nė shtratin tėnd, thuaj: 'O Zoti im, shpirtin tim ta dorėzova Ty, fytyrėn time e drejtova kah Ti, ēėshtjen time ta dorėzova Ty, shpinėn time e mbėshteta te Ti - duke shpresuar nė Ty dhe duke u frikėsuar nga Ti, nuk ka nga Ti vendstrehim as vendshpėtim pėr_veē te Ti. Kam besuar nė Librin Tėnd tė cilin e ke shpallur dhe nė Pej_gam_be_rin Tėnd qė e ke dėr_guar'. Nėse vdesish atė natė, do tė vdesish me iman, e nėse gdhihesh, atėherė (gdhihesh) i shpėrblyer me mirėsi. (Muttefekun alejhi)
Nė njė transmetim tjetėr tė dy sa_hihėve thuhet: Mė ka thėnė I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s.: Kur tė nisesh pėr nė shtrat merr abdest sikur pėr namaz, pastaj bjer nė anėn tėnde tė djathtė dhe thuaj atė qė u cek mė lartė. Pastaj tha: Bėri kėto fjalėt tė fundit qė i thua (para gjumit)!
62. Trans_me_tohet nga nėna e be_simtarėve, Ummi Seleme, emri i sė cilės ishte Hind bintu Ebi Umejje Hudhejfe el-Mahzumijje r. anha, se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. kur dilte nga shtėpia e tij thoshte: Nė emėr tė All-llahut, mbėshtetem nė All-lla_hun: O Zoti im, tė drejtohem pėr mbrojtje tė mos lajthitem e as tė mė lajthis dikush, tė mos rrėshqas e as tė rrėshqitem nga dikush, tė mos bėj zullum e as tė mė bėjnė zullum, tė mos injoroj kėnd, e as mos tė injorohem nga tė tjerėt. (Hadithi sahih, e trans_me_tojnė Ebu Davudi, Tirmidhiu dhe tė tjerė me senede sahih. Tirmidhiu thotė: hadith hasen sahih. Ndėrsa ishte nė shprehje tė Ebu Davudit)
63. Nga Enesi r.a. trans_me_tohet se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Kush thotė - kur del prej shtėpisė - Nė emėr tė All-llahut, jam mbėshtetur nė All-llahun dhe nuk ka kurrfarė fuqie as forcė pėr_veē nė All-llahun - i thuhet atij: Je i udhėzuar, i mbrojtur dhe i ruajtur, dhe prej tij ik djalli. (Ebu Davudi, Tirmidhiu, Nesaiu etj. Tirmidhiu thotė: hadith hasen. Ebu Davudi e shton kėtė fjali: Djalli i thotė djallit tjetėr: Si ia del me njeriun i cili ėshtė i udhė_zuar, i ruajtur dhe i mbrojtur?)
Ti shko rrugės sė drejtė siē je urdhėruar. (Hud, ll2)
Atyre qė thonė, Zoti ynė ėshtė All-llahu e pastaj qėn_drojnė nė kėtė, u vijnė en_gjėjt: Mos u frikėsoni dhe mos u pikėlloni por gėzohuni Xhennetit qė u ėshtė prem_tuar. Ne jemi miqtė tuaj nė jetėn e kėsaj bote dhe nė botėn tjetėr. Atje do tė keni tėrė ato qė dėshirojnė shpirtrat tuaj dhe ēdo send qė tė kėrkoni. Si shpėrblim nga ai qė fal dhe ėshtė mėshirėplotė. (Fussilet, 30-32)
Ata qė thonė: Zoti ynė ėshtė All-llahu dhe qėndro_jnė nė kėtė, tė mos frikėso_hen as tė mos pikėllohen! Ata janė banorė tė Xhen_netit. Aty do tė mbesin pėrgjithmonė si shpėrblim pėr atė ēka kanė punuar. (el-Ahkaf, l3-l4)
64. Nga Ebu Amri - ose Ebu Amrete - Sufjan ibn Abdull-llahu r.a. trans_me_tohet se ka thėnė: Thashė: O I Dėrguari i All-llahut! Mė thuaj pėr Islamin atė pėr ēka nuk do tė kem nevojė tė pyes askėnd pėrveē teje. Tha: Thuaj, e besoj All-llahun, pastaj vazhdo me ngulm (nė kėtė). (Muslimi)
-Pėr kalueshmėrinė e kėsaj bote, pėr tmerret dhe ēėshtjet e tjera tė Ahiretit, pėr mangėsitė dhe vetedukimin personal dhe nxitjen e vetvetes nė korrektėsi
All-llahu i Madhėruar thotė:
Thuaj! Unė ju kėshilloj vetėm njė gjė. Ngrihuni ndaj All-llahut me sinqeritet, dy nga dy, ose njė nga njė, e pastaj mendoni. (Sebe, 46)
Nė krijimin e qiejve dhe tė tokės, edhe nė ndėrrimin e natės e tė ditės ka me tė vėrtetė argumente pėr ata qė kanė mend. Pėr ata qė pėr_mendin All-llahun nė kėmbė, edhe ulur, edhe ratė dhe men_dojnė thellė pėr krijimin e qiejve dhe tė tokės. O Zoti ynė, Ti nuk e ke krijuar kėtė mė kot, qofsh lartėsuar! Dhe ruana prej dėnimit tė zja_rrit. (Ali Imran, l90-l9l)
A nuk i shikojnė devetė si janė krijuar. Edhe qiellin - sa lart ėshtė ngritur. Edhe malet - si janė vėnduar. Edhe tokėn si ėshtė zgjeruar? Ti kėshillo - Ti je vetėm kėshillues. (el-Ga_shije, l7-2l)
Pse ata nuk shkojnė nėpėr botė tė shohin si pėr_funduan. (Muhammed, l0)
Ajetet pėr kėtė temė janė tė shumta, kurse prej haditheve, ėshtė hadithi i theksuar mė lart: Njeri i menēur ėshtė ai i cili e kontrollon vetveten. (Hadithi nr. 51 i kėsaj pėrmbledhjeje)
- Qė ta pranojė atė me seri_ozitet dhe pa kurrfarė ngurrimi -
All-llahu i Madhėruar thotė:
...Por ju bėni konkurren_cė me vepra tė mira.. (el-Bekare, l48)
dhe thotė:
Dhe shpejtoni pėr tė kėrkuar falje nga Zoti juaj dhe pėr nė Xhennet, gjerėsia e tė cilit kap qiejt dhe tokėn, e ėshtė pėrgatitur pėr tė de_votshmit. (Ali Imran, l33).
Ndėrsa prej haditheve pėr kėtė temė janė kėto:
65. Trans_me_tohet nga Ebu Hurejre r.a. se ka thėnė: Erdhi njė njeri te Pej_gam_be_ri s.a.v.s. dhe i tha: O I Dėrguari i All-llahut, cila sadaka e ka shpėrblimin mė tė madh? Tha: Tė japėsh sadaka kur tė jesh i shėndoshė e koprrac, e frikėsohesh nga varfėria, dhe e dėshiron pasurinė. Mos e vono kėtė gjer kur tė vjen shpirti nė fyt, e atėherė tė thuash: Jepjani kėtė atij dhe kėtė atij tjetrit, ndėrsa kjo qysh mė herėt veē ka qenė e tij. (Muttefekun alejhi)
66. Trans_me_tohet nga Ebu Hurejre r.a. se I Dėrguari i All-lla_hut s.a.v.s. ka thėnė: Bėni vepra tė mira para se tu gjejė njėra prej shtatė soshėve: Mos pritni tu gjejė varfėria e rėndė, ose pasuria qė ju masht_ron, ose sėmundja qė ju dėm_ton, ose pleqėria qė ju shkatėrron, ose vdekja e shpejtė, ose dexhxhalin - ai ėshtė mė i keqi qė pritet e nuk ka ardhė, ose ēasti i fundit - kurse ēasti i fundit do tė jetė mė i ziu dhe mė i hidhuri. (Tirmidhiu qė ka thėnė: hadith hasen)
Ata, tė cilėt bėjnė luftė pėr ne, Ne do ti drejtojmė me siguri rrugėve tona; Ndėrkaq All-llahu ėshtė me tė vėrtetė nė anėn e ba_mi_rės_ve. (el-Ankebut, 69)
Por pėrmende emrin e Zotit tėnd dhe Atij pėrkushtoju plotėsisht! (el-Muzemmil, 8)
Dhe adhuro Zotin tėnd sa tė jesh gjallė (deri nė vdek_je) (el-Hixhr, 99)
Ai qė punon mirė, sa grima - e sheh atė. (ez-Zel_zele, 7)
...Ndėrsa tė mirat qė tek All-llahu i siguroni pėr vete qysh mė parė, do ti gjeni edhe mė tė mėdha tek All-llahu dhe do tė fitoni shpėr_blim edhe mė tė madh. (el-Muzemmil, 20)
...Dhe ēkado qė jepni pėr tė mirė, All-llahu me siguri e di. (el-Bekare, 273)
Ajetet mbi kėtė temė janė tė shumta dhe tė njohura.
Kurse prej haditheve tė kėsaj teme janė kėto:
67. Trans_me_tohet nga Ebu Hurejre r.a. se I Dėrguari i All-lla_hut s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet All-llahu i Madhėrishėm ka thėnė: Kushdo qė tregon armiqėsi ndaj mikut (velij) Tim, unė do ti shpall luftė. Me asgjė robi Im nuk mund mė mirė tė mė afrohet, pos me atė me ēfarė Unė e kam obliguar dhe vazhdimisht robi Im mė afrohet me vepra tė mira (nafile), derisa ta dua, e kur ta dua, Unė bėhem veshi i tij me tė cilin dėgjon; syri i tij me tė cilin sheh; dora e tij me tė cilėn sulmon fuqishėm; kėmba e tij me tė cilėn ec. I kėtilli nėse mė kėrkon diē, do tia jap, e nėse kėrkon mbrojtje nga Unė, do ta mbrojė atė. (Buhariu)
68. Nga Enesi r.a. trans_me_tohet se Pej_gam_be_rit s.a.v.s. i ėshtė pėr_cjellur nga Krijuesi i tij i Madhėri_shėm i cili ka thėnė: Kur tė mė afrohet robi Mua njė pėllėmbė, Unė atij i afrohem njė krah; kurse nėse ai Mua mė afrohet njė krah, Unė atij i afrohem njė pash, dhe kur tė mė vjen ai duke ecur, Unė i vijė atij duke vrapuar. (Buhariu)
69. Trans_me_tohet nga Ibni Ab_basi r. anhuma se I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Nė dy begati janė tė papėrfillshėm shumica e njerėzve, e ato janė: shėndeti dhe koha e lirė. (Buhariu)
70. Nga Aisheja r. anha trans_me_tohet tė ketė thėnė se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ngrihej natėn (pėr namaz) aq gjatė saqė kėmbėt i patėn pėl_citur (nga dhembjet), andaj unė i thashė: Pėrse po vepron kėshtu o i Dėrguari i All-llahut, kur ti ka falur ty All-llahu mėkatet e mėparshme dhe tė pastajmet? Ai tha: A nuk dua qė tė jem rob falėnderues? (Muttefekun alejhi)
Ky ėshtė citat i Buhariut. Si ky ėshtė edhe nė sahihajn nė transmetim tė Mugire ibn Shube.
71. Trans_me_tohet se Aisheja r. anha ka thėnė: Kur vinte dhjetėshja (dhjetė ditėt e fundit tė Ramazanit) i Dėrguari i All-llahut s.a.v. e gjallėronte natėn (me ibadet), e zgjonte familjen e tij, angazhohej mė tepėr dhe vetmohej (pėr ibadet dhe izolim prej grave). (Muttefekun alejhi)
72. Trans_me_tohet nga Ebu Hurejre r.a. se i Dėrguari i All-lla_hut s.a.v.s. ka thėnė: Besimtari i fortė (nė besim) ėshtė mė i mirė dhe mė i dashur tek All-llahu se sa besimtari i dobėt, dhe te secili ka dobi. Kujdesu pėr atė qė tė sjell dobi. Kėrko ndihmė nga All-llahu e mos u bėj i dobėt.Nėse tė godet diēka, mos thuaj: sikur tė veproja kėshtu do tė ndodhte kjo, por thuaj: All-llahu e ka caktuar dhe ēka ka dashur Ai ka vepruar. Sepse lev-i (sikur tė...) e fillon veprimin e djallit. (Muslimi)
73. Nga Ebu Hurejre r.a. trans_me_tohet se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Xhehennemi ėshtė i rrethuar me epshe, kurse Xhenneti ėshtė i rrethuar me vėshtirėsi. (Muttefekun alejhi)
74. Trans_me_tohet nga Enesi r.a. se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Tė vdekurin e pėrcjellin tri gjėra: familja e tij, pasuria e tij dhe veprat e tij. Dy kthehen kurse njė mbetet me tė. Kthehet familja dhe pasuria e tij, kurse me tė mbe_sin veprat e tij. (Muttefekun ale_jhi)
75. Nga Ibni Mesudi trans_me_tohet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Secilit prej jush Xhenneti i ėshtė mė i afėrt se sa rripi i sandalles (lidhė_sja e kėpucės) sė tij, e po ashtu ėshtė edhe Xhehennemi. (Buhariu)
76. Nga Ebu Abdull-llah - Ab_durrahman Thevbįn, shėrbėtor (mevlį) i tė Dėrguarit tė All-llahut s.a.v.s trans_me_tohet se ka thėnė: E kam dėgjuar tė Dėrguarin e All-llahut s.a.v.s., duke thėnė: Tė re_komandoj tė bėsh shumė sexhde, sepse ti nuk bėn asnjė sexhde pėr All-llahun e qė All-llahu tė mos lartėsojė ty nga njė shkallė dhe ta shlyen me tė nga njė mėkat. (Muslimi)
77. Trans_me_tohet nga Ebu Safvįn Abdull-llah ibn Busr el-Eslemij r.a. se i Dėrguari i All-lla_hut s.a.v.s. ka thėnė: Njeriu mė i mirė ėshtė ai qė jeton gjatė dhe bėn vepra tė mira. (Tirmidhiu thotė: hadith hasen)
78. Nga Ebu Mesud Ukbe ibn Amr el-Ensarij r.a. trans_me_tohet se ka thėnė: Pasi u shpall ajeti i sadakasė, ne asokohe punonim si hamej, pastaj erdhi njė njeri dhe dha shumė pasuri sadaka. (Tė pranishmit) Thanė: Dėshiron tė tregohet, pastaj erdhi njė njeri tjetėr dhe dha njė tas sadaka. Thanė: Vėrtet All-llahu ėshtė i panevojshėm pėr kėtė tas! Me atė rast u shpall ajeti: Ata qė pėrgo_jojnė besimtarėt nė dhėnien vull_netare tė kontributeve, madje i pėrbuzin edhe ata tė cilėt japin me pėrpjekje tė madhe. (et-Tewbe, 79) (Muttefekun alejhi)
79. Nga Seid ibn Abdul-Aziz, nga Rebija ibn Jezid, nga Ebu Idris el-Havlįni, nga Ebu Dherr Xhun_dub ibn Xhunade r.a. pėrcillet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. trans_me_ton nga All-llahu i Gjithėfuqishėm, qė ka thėnė: O robtė e Mi! Unė ia kam ndaluar dhunėn Vetes dhe e kam ndaluar edhe ndėr ju, prandaj mos i bėni dhunė njėri-tjetrit. O robtė e Mi! Tė gjithė ju jeni tė la_jthitur, pėrveē atij qė e pėrudhi Unė, prandaj kėrkoni udhėzime nga Unė, do tju pėrudhė. O robtė e Mi! Tė gjithė ju jeni tė uritur, pėrveē atij qė e ushqej Unė, pran_daj kėrkoni tju ushqej, do tju ushqej. O robtė e Mi! Tė gjithė ju jeni tė zhveshur, pėrveē atij qė e veshi Unė, prandaj kėrkoni veshje nga Unė, do tju vesh. O robtė e Mi! Vėrtet ju gaboni natėn dhe ditėn, kurse Unė i fali tė gjitha mėkatet, prandaj kėrkoni nga Unė falje, do tju fal. O robtė e Mi! Ju kurrė nuk mund tė arrini tek ajo me ēka Mua dėm do tė mė shkak_tonit qė tė mė dėmtonit, as qė ndonjėherė do tė arrini tek ajo qė Mua dobi do tė mė sjellė, qė tė mė kontribuonit. O robtė e Mi! Sikur i pari nga ju dhe i fundit nga ju dhe njerėzit nga ju dhe xhinnėt nga ju tė ishin tė devotshėm, si zemra mė e devotshme e njėrit nga ju, kjo nuk do ta shtonte sundimin Tim nė asgjė.
O robtė e Mi! Sikur i pari nga ju dhe i fundit nga ju dhe njerėzit nga ju dhe xhinnėt nga ju tė ishin tė prishur si zemra mė e prishur e njėrit nga ju, kjo nuk do ta pakėsonte sundimin Tim nė asgjė. O robtė e Mi! Sikur i pari nga ju dhe i fundit nga ju dhe njerėzit nga ju dhe xhinnėt nga ju tė ngriheshi (qėndroni) nė njė vend dhe dėshi_rat dhe lutjet Mua tė mi drejtoni, dhe Unė ti pėrgjigjesha lutjes sė ēdonjėrit, kjo nuk do ta zvogėlonte atė qė kam Unė pėrpos sa zenė vend gjilpėra kur ngulitet nė det. O robtė e Mi! Ēdo gjė varet nga veprat tuaja, tė cilat tek Unė janė tė ruajtura dhe tė llogaritura, kurse pėr tė cilat Unė do tju shpėrblej. Kush gjenė mirė, le ta falėnderojė All-llahun kurse kush gjenė tė kundėrtėn, mos ta fajėsojė askė pėrveē vetvetes. (Muslimi)
A nuk ju kemi lėnė tė je_toni mjaft, e ai qė ka dashur tė mendojė ka pasur mjaft kohė, madje ju erdhi edhe Pej_gam_be_ri! (el-Fatir, 37)
Ibni Abbasi dhe dijetarėt tjerė islamė rreth kuptimit tė kėtij ajeti thonė: A nuk ju kemi lėnė tė je_toni 60 vjet dhe kėtė e provojnė me hadithin qė do tė theksohet mė poshtė. Thonė edhe pėr 18 vjet ose 40 vjet. Po ashtu, El-Hasani, el-Kelbiu dhe Mesruki transmetojnė nga Ibni Abbasi se kur ndonjėri prej medinasve mbushte 40 vjet, vetmohej pėr ibadet. Kurse pėr pjesėn e ajetit: Madje u erdhi edhe Pej_gam_be_ri Ibni Abbasi dhe Xhumhuri thonė: Ai ėshtė Pe_j_gam_be_ri Muhammed s.a.v.s., e ka pasur edhe mendime tė tjera.
Kurse hadithet mbi kėtė temė janė:
80. Nga Ebu Hurejre trans_me_tohet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: All-llahu e arsyeton njeriun qė ia ka shtyer exhelin derisa ti ketė mbushė gja_shtėdhjetė vjet. Dijetarėt thonė: Kuptimi i hadithit ėshtė: Pas kėtij afati (gjashtėshjetė vjet) All-llahu nuk i jep rast njeriut tė arsyetohet.
81. Trans_me_tohet nga Aisheja r. anha se ka thėnė: Pasi u shpall sureja En-Nasr (Kur vjen ndihma e fitorja e All-llahut), i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. nuk ka falė asnjė namaz e tė mos ketė thėnė: Suhbhaneke rabbena ve bi ham_dike, All-llahummagfir lī (Lavdia tė qoftė Ty, Krijuesi ynė dhe qofsh i falėnderuar. O All-llahu im, mė fal) (Muttefekun alejhi)
Sipas njė transmetimi tjetėr nė dy sahihėt nga Aisheja r.a. trans_me_tohet: I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. shpeshherė thoshte nė kėrrusjet (ruku) dhe nė sexhdet e tij: Sub_hānekall-llahumme rabbenā ve bihamdike, All-llahu_mmag_fir lī (Lavdia tė qoftė Ty, Krijuesi ynė dhe qofsh i falėnderuar, O All-llahu im, mė fal), duke e bėrė kėshtu tevīl Kuranin. Te vīl i Kuranit do tė thotė: veprim i asaj qė urdhėrohet nė Kuran sipas fjalėve tė La_rtmadhėri_shmit: Fe sebbih bi_hamdi rabbike ve-s-tagfirhu (Ti madhėroje Zotin tėnd me lavdėresa dhe kėrko falje nga Ai). Sipas njė tra_nsmetimi tė Muslimit, I Dėrguari i All-lla_hut s.a.v.s. e shpeshtoi tė thoshte para se tė vdesė: Subhānekall-llahumme ve bihamdike estagfiruke ve etūbu ilejke (Lavdia tė qoftė Ty, All-llahu im dhe qofsh i falėnderuar, te Ti kėrkoj falje dhe pendohem). Aisheja r.a. thotė: I thashė: O i Dėrguari i All-llahut, ējanė kėto fjalė tė reja qė po i thua? (Pej_gam_be_ri) Tha: Mua mė ėshtė dhėnė njė shenjė (alamet) pėr um_metin tim, qė kur ta shoh, tė them: Idhā xhāe nasrull-llahi ve-l-fethu (Kur vjen ndihma e All-llahut dhe fi_torja) e deri nė fund tė sures. Ndėrsa sipas njė transmetimi po ashtu tė Muslimit, i Dėr_guari i All-llahut s.a.v.s. shumėherė thoshte: Sub_hānall-llahi ve bihamdihī, Estagfirull-llahe ve etūbu ile_jhi (Lavdia i qoftė All-llahut dhe qoftė i falėnderuar, kėrkoj falje nga All-llahu dhe tek Ai pendohem). Ka thėnė (Ai_sheja): I thashė: O i Dėr_guari i All-llahut po tė shoh shpesh se thua: Subhanall-llahi ve bihamdihī. Estagfirull-llahe ve etūbu ilejhi? Pej_gam_be_ri tha: Mė ka la_jmėruar Krijuesi im se unė do tė shoh njė shenjė (alamet) nė um_me_tin tim, dhe kur ta shoh atė ta shpeshtoj thėnien: Subha_n_all-llahi ve biham_dihi. Estagfi_rullahe ve etūbu ilejhi. Unė e kam parė atė, e ajo ėshtė: Idhā xhāe nasrull-lahi ve-l-fethu. (Kur vjen ndihma e All-llahut dhe fi_torja. Dhe i sheh njerėzit qė po hyjnė nė fenė e All-llahut grupe-grupe. Ti madhėroje Zotin tėnd me lavdėresa dhe kėrko falje nga Ai! Ai me tė vėrtetė e pranon pendimin. (en-Nasr: 1-4)).
82. Trans_me_tohet nga Xhabiri r.a. se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Secili njeri do tė ringjallet (nė Ditėn e gjykimit) nė gjendjen nė tė cilėn ka vdekur. (Muslimi)
...Dhe ēka tė bėni nga tė mirat, All-llahu me siguri e di atė. (el-Bekare, 215)
Ēkado qė tė bėni mirė, All-llahu e di. (el-Bekare, 197)
Ai i cili punon mirė, sa grima - e sheh atė (ez-Zel_zele, 7)
Kush ka bėrė mirė, ka bėrė pėr vete. (el-Xhathije, 15)
Pėr kėtė temė ka shumė ajete. Sa u pėrket haditheve, ato janė mjaft shumė dhe tė panumėruara, po i theksojmė disa sosh:
83. Trans_me_tohet nga Ebu Dherr Xhundub ibn Xhunade r.a. se ka thėnė: I thashė: O i Dėrguari i All-llahut, cila ėshtė vepra mė e mirė? Tha: Besimi nė All-llahun dhe lufta (xhihadi) nė rrugėn e Tij. I thashė: Cili lirim robėrie ėshtė mė i miri? Ai tha: Ai qė ėshtė mė i vlefshėm pėr familjen e tij (aty ku ka shėrbyer) dhe qė ėshtė mė i shtrenjtė nė ēmim. I thash: Nėse nuk mund ta bėjė? (Pej_gam_be_ri) Tha: Ndihmoji atij qė bėn mjeshtėri, ose bėni mjeshtėri atij qė nuk di mjesh_tėri. Thashė: O i Dėrguari i All-llahut, e ēka mendon nėse unė nuk mund tė bėj diē nga dobėsia? (Pej_gam_be_ri) tha: Ruaju mos u bėsh keq tė tjerėve, e kjo do tė jetė sadaka jote pėr veten tėnde. (Muttefekun alejhi)
84. Nga Ebu Dherri r.a. po ashtu trans_me_tohet se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s ka thėnė: Ēdo mėngjes pėr ēdo nyje (tė trupit) tuaj ka sadaka. Ēdo tesbih - lavdėrim (tė shprehurit subhanall-llah) ėshtė sadaka; ēdo tahmid - falėnderim (tė shprehurit elhamdu li-l-lah) ėshtė sadaka; ēdo tekbir - madhėrim (tė shprehurit All-llahu ekber) ėshtė sadaka; urdhėresa pėr tė mirė ėshtė sadaka, ndalesa kundėr tė keqes ėshtė sadaka. Krejt kėtė e zėvendėsojnė dy rekate namaz nafile tė paraditės (duhā). (Muslimi)
85. Trans_me_tohet pėrsėri nga Ebu Dherri r.a. se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Mė janė prezentuar veprat e ummetit tim, tė mirat dhe tė kėqijat. Ndėr veprat e tyre tė mira e kam gjetur edhe lar_gimin nga rruga atė qė i mundon kalimtarėt. Kurse ndėr veprat e tyre tė kėqija bėn pjesė edhe pėshtyma e cila nėse bėhet nė xhami (nė ndonjė mėnyrė paraqitet e) nuk groposet. (Muslimi)
86. Po ashtu trans_me_tohet nga Ebu Dherri r.a. se disa njerėz kanė thėnė: O i Dėrguari i All-llahut, pasanikėt na tejkaluan me shpėr_blime, ata falin namaz si ne, agjė_rojnė si ne, kurse (pėrveē kėsaj) nga teprica e pasurisė sė tyre japin sadaka. (Pej_gam_be_ri) Tha: A nuk ju ka dhėnė All-llahu edhe juve me ēka tė bėni sadaka? Vėrtet, ēdo tesbih (lavdėrim All-llahut) ėshtė sadaka, ēdo tekbir (madhėrim All-llahut) ėshtė sadaka, ēdo tahmid (falėnderim All-llahut) ėshtė sadaka, ēdo tehlil (thėnia: La ilahe il-lall-llah) ėshtė sadaka. Urdhė_resa pėr tė mirė ėshtė sadaka, ndalesa kundėr tė keqes ėshtė sadaka, edhe marrėdhėnia seksu_ale (bashkėshortore) ėshtė sadaka. Njerėzit i thanė: O i Dėrguari i All-llahut, a edhe kur ndonjėri prej nesh kryen marrėdhėnie epshore ka shpėrblim? Tha: Mė thuani, nėse epshin e tij e pėrdor nė haram, a nuk ka pėr tė mėkat? Po ashtu nėse e pėrdor nė hallall do tė ketė shpėrblim. (Muslimi)
87. Pėrsėri trans_me_tohet nga Ebu Dherri r.a. i cili thotė: Mė tha Pej_gam_be_ri s.a.v.s.: Assesi nė asnjė mėnyrė mos e nėnēmo asnjė vepėr tė mirė, po qoftė edhe ta takosh vėllain tėnd me buzėqeshje. (Muslimi)
88. Trans_me_tohet nga Ebu Hurejre r.a. se i Dėrguari i All-lla_hut s.a.v.s. ka thėnė: Pėr ēdo nyje tė njeriut, ēdo ditė kur lind dielli, duhet dhėnė sadaka. Nėse pajton dy veta - edhe kjo ėshtė sadaka, nėse dikujt i ndihmon qė tė hipėn nė kafshėn e tij, ose i ndihmon qė barrėn ta ngarkojė nė kafshėn e tij (kalė ose deve) edhe kjo ėshtė sadaka, edhe fjala e mirė ėshtė sadaka, ēdo hap tė cilin e bėn pėr tė shkuar nė namaz ėshtė sadaka, edhe largimi nga rruga i asaj qė i pengon kalimtarėt ėshtė sadaka. (Muttefekun alejhi)
Kurse nė Sahih tė Muslimit sipas transmetimit tė Aishes r.a. thuhet se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet secili njeri prej Beni Ademėve ėshtė krijuar me 360 (treqind e gjashtėdhjetė) nyje. Kush e madhėron All-llahun (duke thėnė: All-llahu ekber), kush e falėnderon (me elhamduli-l-lah), kush i bėn tehlil (duke thėnė: La ilahe il-lall-llah), kush i shpreh lavdi (tesbih), kush i kėrkon falje (istigfār), kush e mėnjanon njė gur, njė ferrė apo njė kockė nga rruga e njerėzve, ose urdhėron pėr tė mirė, ose ndalon kundėr sė keqes (shpėrblimi i tij ėshtė) sa 360 (nyjet), ai atė ditė do tė ecė i shpėtuar nga zjarri.
89. Nga Ebu Hurejre r.a. trans_me_tohet se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Kush shkon nė xhami pėr namaz nė mėngjes ose nė mbrėmje, All-llahu pėr kėtė do ti pėrgatisė atij gosti (nė Xhennet) nė mėngjes ose nė mbrėmje. (Muttefekun alejhi)
90. Nga Ebu Hurejre r.a. trans_me_tohet se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s ka thėnė: O ju gratė mus_limane, asnjėra nga ju mos ta pėr_buzė shoqen fqinje tė saj, qoftė ajo edhe pėr njė thundėr deleje. (Muttefekun alejhi)
91. Ebu Hurejre r.a. thotė se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Imani (besimi) ėshtė gjashtėdhjetė e disa apo shtatėdhjetė e disa degė: Mė e vlefshme ėshtė fjala: La ilahe il-lall-llah (nuk ka Zot tjetėr pėrveē All-llahut), kurse mė e ulta ėshtė tė larguarit nga rruga e asaj qė i mundon kalimtarėt. Edhe turpi ėshtė njė degė e imanit. (Mutte_fekun alejhi)
92. Ebu Hurejre r.a. thotė se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Njė njeri duke udhėtuar nė njė rrugė e kaplon etja e madhe, e gjen njė pus, zbret nė tė dhe pi ujė. Pastaj del nga pusi dhe has njė qen me gjuhė tė nxjerrė jashtė qė han baltė nga etja. Njeriu thotė: Kėtė qen e paska kapluar etja siē mė pat kapluar edhe mua mė parė. Pastaj njeriu zbret nė pus dhe mbush kėpucėn e vet me ujė, pastaj e kap me gojė derisa ngjitet lartė dhe i jep tė pijė qenit. All-llahu pėr kėtė e falėnderon dhe ia fal mėkatet. (Ashabėt i) Thanė: O i Dėrguari i All-llahut, edhe pėr kafshėt kemi shpėrblim? (Pej_gam_be_ri) Tha: Nė gjithēka qė ka mėlqi tė lagur ka shpėrblim. (Muttefekun alejhi)
Nė transmetimin e Buhariut theksohet: E falėnderon All-llahu, ia falė mėkatet dhe e fut nė Xhennet. Kurse nė njė transmetim tė Buhariut dhe Muslimit (ku kjo ngjarje thek_sohet mė gjerėsisht), thekso_het: Njė ditė njė qen u soll rreth pusit, pasi qė etja e kishte kapluar pėr vdekje. Atė e sheh njė lavire dhe horre prej Beni Israilėve e cila e zbathi kėpucėn e saj dhe me tė i dha ujė qenit derisa e ngopi; pėr kėtė vepėr iu falėn mėkatet.
93. Ebu Hurejre r.a. po ashtu thotė se Pej_gam_be_ri s.a.v.s. ka thėnė: Vėrtet e kam parė njė njeri duke u dėfryer nė Xhennet pėr shkak se kishte prerė njė dru i cili i pengonte nė rrugė duke kaluar muslimanėt. (Muslimi)
Kurse nė njė transmetim tjetėr thuhet: Njė njeri has nė njė degė tė lisit nė mes tė rrugės, e thotė: Pasha All-llahun, unė kėtė do tua largoj muslimanėve qė mos ti mun_dojė. Andaj u fut nė Xhen_net. Kurse nė njė transmetim tė Buhariut dhe Muslimit: Duke ecur rrugės njė njeri e gjen njė degė tė ferrės dhe e largon. All-llahu e falėnderoi atė dhe ia fali mėkatet.
94. Ebu Hurejre r.a. trans_me_ton se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Kush merr abdest bukur e mirė, pastaj shkon nė namaz tė xhumasė, atje hesht dhe dėgjon (hutben), i falen mėkatet e bėra nė mes tė dy xhumave dhe tri ditė mė tepėr. Kush argėtohet nė xhami me rėrė (dhe gjėra tė tjera), e ka zhvlerėsuar dobinė e xhumasė. (Muslimi)
95. Nga Ebu Hurejre r.a. trans_me_tohet se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Kur njė rob musliman, apo njė besimtar merr abdest, kur e lanė fytyrėn, prej tij bien tė gjitha mėkatet e syve tė tij me tė cilėt ka shikuar, bashkė me ujin ose me pikėn e fundit tė ujit. Kur ti lajė duart, i bien tė gjitha mėkatet e duarve me ujin ose me pikėn e fundit tė ujit, derisa tė dalė i pastėr nga mėkatet. Kur ti lajė kėmbėt e tij, i bien tė gjitha mėkatet e kėmbėve bashkė me ujin ose me pikėn e fundit tė ujit, ashtu qė ai mbetet plotėsisht i pastėr prej mėkateve. (Muslimi)
96. Ebu Hurejre r.a. thotė se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s ka thėnė: Pesė namazet - prej njėrit deri te tjetri, namazi i xhumasė - prej njėrit deri te tjetri dhe prej njė ramazani gjer nė ramazanin tjetėr, janė pastrues tė mėkateve nė mes tyre - nėse ruheni prej mėkateve tė mėdha. (Muslimi)
97. Nga Ebu Musa el-Esharij r.a. trans_me_tohet se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Njė rob (musliman) kur tė sėmuret, ose kur tė jetė nė rrugė, i shėnohen (shpėrblimet) njėsoj sikur ka qenė i shėndoshė dhe nė shtėpi. (Buhariu)
98. Trans_me_tohet nga Xhabiri r.a. se i Dėrguari i All-llahut s.a.v.s ka thėnė: Ēdo vepėr e mirė ėshtė sadaka. (Kėtė hadith e trans_me_ton Buhariu, kurse Muslimi e trans_me_ton prej Hudhejfes r.a.)
99. Xhabiri r.a. thotė se i Dėr_guari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Asnjė musliman nuk do tė mbjell njė fidan e tė mos ketė pėr ēdo fryt qė hahet prej tij sadaka, e edhe pėr atė qė i vidhet ai ka sadaka, edhe pėr atė qė i humbet ka sadaka. (Muslimi)
Nė njė transmetim tjetėr tė tij thuhet: Secili musliman qė mbjell njė fidan (pemė) e prej saj hanė njerėzit, kafshėt dhe shpezėt, do ti jetė kjo sadaka deri nė Ditėn e Gjykimit. Kurse nė njė transmetim tjetėr po ashtu tė Muslimit thuhet: Pėr ēdo pemė apo bimė qė mbjell muslimani e prej tyre ushqehen njerėzit dhe kafshėt, ai ka sadaka. Transmetimi i kėtillė ėshtė prej Enesit r.a.
100. Trans_me_tohet nga Adijj ibn Hatim se ka thėnė: E kam dėgjuar Pej_gam_be_rin s.a.v.s. duke thėnė: Frikėsohuni (ruajuni) nga zjarri, qoftė edhe me gjysmė hurme. (Muttefekun alejhi)
Nė njė transmetim tjetėr po nga ky transmetues, Buhariu dhe Muslimi theksojnė hadi_thin nė tėrėsi si vijon: I Dėr_guari i All-llahut s.a.v.s. ka thėnė: Secilit prej juve Kri_juesi i vet do ti drejtohet drejtpėrdrejt (me tė folur-pyetje) pa pėrkthyes. Do tė shikojė nga ana e tij e djathtė, e nuk do tė sheh tjetėr gjė veēse veprat e tij (tė mira). Pastaj do tė shikojė nga ana e tij e majtė, e nuk do tė sheh tjetėr gjė veēse veprat e tij (tė kėqija). Do tė shikojė pėrpara vetes e nuk do tė sheh tjetėr veēse zjarrin (e Xhehennemit) para fytyrės sė tij. Andaj, mbrohuni nga zjarri (i Xhe_hennemit), qoftė edhe me gjysmė hurme, e kush nuk e gjen kėtė, atėherė me fjalė tė mirė.
Krijoni Kontakt