Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 3
 1. #1
  i/e regjistruar
  Antarsuar
  31-05-2003
  Vendndodhja
  NYC,usa
  Postime
  3

  Kushtetuta e Kaanikut, themelet e shtetit shqiptar n Kosov

  Info rreth qytetit,djepit te shtetit bashkohor Shqiptar"Kaaniku":

  [Kaaniku eshte ne pjesen jugore te kosoves,neper qytet
  kalojnedy lumenje,ka kushte te mira klimatike.Kaaniku ka
  pozite me rendesistrategjike,neper te cilen magjistralja
  kryesore Prishtine-Shkup,njeashtu hekurudha e trenit
  Fushe Kosove-Selanik.
  Kaaniku eshtenyje lidhese e gadishullit ballkanik.
  Kaaniku,si qytet daton qysh nga shek.XVI.Kaaniku,
  gjithnje ishte fortifikate e Kosoves,gjate lufterave.
  Zoti e bekofte Kaanikun,popullin e saj,Kosoven dhe
  tere Shqiperine etnike]

  ------------------------------------------------------------------------------
  -Kushtetuta e Kaanikut,djep i zhvillimit te nje shteti
  shqiptare demokratik,kushtetute e cila figuron me se
  bukuri kulturen demokratike te shpirtit shqiptar,si harmonine,humanizmin,respektin,lirine,e vlera tjera,
  qe populli dhe qeveria asaj kohe te viteve `90,
  i tha botes qe:
  "Edhe ne dijme te ndertojme shtet bashkohore dhe mbi
  vlera njerezore".
  -Ne ate kohe,kur evropa juglindore,ende i sundonte ligji i tiranise,dhunes e diskriminimit,ndersa kosova ishte vendi i
  pare qe formuloi djepin e shtetit bashkohor shqiptare,te ashtuquajtur:
  ' KUSHTETUTA E KAANIKUT '


  -Bazuar ne DEKLARATEN E PAVARESISE SE 2 korrikut 1990,
  KUVENDI I REPUBLIKES SE KOSOVES NXJERR:

  -KUSHTETUTA E KAANIKUT-

  I.DISPOZITAT E PERGJITHSHME

  Neni 1
  Republika e Kosovs sht shtet demokratik i Kombit shqiptar dhe i pjestarve t
  kombeve t tjera dhe i pakicave kombtare, t shtetasve t vet; serbve, muslimanve,
  malazezve, kroatve, turqve, romve e t tjerve q jetojn n Kosov.

  Neni 2*
  Republika e Kosovs si shtet sht antare e Bashksis s Jugosllavis.

  Neni 3
  Sovraniteti n Republikn e Kosovs buron nga populli dhe i takon popullit.
  Vullneti i popullit sht baz e pushtetit shtetror.

  Neni 4
  Sovraniteti i popullit realizohet prmes prfaqsuesve t zgjedhur n organet e pushtetit shtetror dhe me referendum.

  Neni 5
  T gjith antart e organeve prfaqsuese t pushtetit shtetror i zgjedhin shtetasit e moshs madhore n baz
  t t drejts s vots s prgjithshme, t barabart, t drejtprdrejt dhe t fsheht, nga radha e m shum kandidatve.
  Prfaqsuesit e zgjedhur t popullit n organet e pushtetit shtetror jan prgjegjs para zgjedhsve t tyre.

  Neni 6
  Qytetart si barts t pushtetit kan t drejt t organizohen n parti politike, lidhje, lvizje e shoqata t qytetarve.

  Neni 7
  Cdo njeriu dhe qytetari i garantohen lirit dhe t drejtat politike, ekonomike, sociale,
  nacionale e kulturore dhe t drejtat e tjera t prcaktuara me Kushtetut.
  Askujt nuk mund ti mohohet liria dhe e drejta pr t marr veprim n qoft se veprimi nuk sht i ndaluar shprehimisht me Kushtetut dhe ligj.
  *Dispozitat e nenit 2 dhe t neneve t tjera prkatse do t harmonizohen varsisht ngaprcaktimi
  i te gjitha njsive t tjera prkitazi me organizimin e ardhshm t Jugosllavis

  Neni 8
  Teritori i Republiks s Kosovs sht unik, i patjetrsueshm dhe i pandashm.
  Kufijt e Republiks mund t ndryshohen vetm n baz t vendimit t Kuvendit t Republiks s Kosovs dhe n pajtim
  me vullnetin e shprehur t popullit me t cilin ka t
  bj ndryshimi.

  Neni 9
  Qytetart e Republiks s Kosovs gzojn t drejtn e shtetsis s Republiks.Shtetasit e njsive t tjera t Bashksis s Jugosllavis gzojn lirit dhe t drejtat e prcaktuara me aktin e saj.

  Neni 10
  Organizimi teritorial i Republiks regullohet me ligj.
  Komuna dhe Qyteti jan form e Bashksis teritoriale ku realizohen vetadministrimi lokal.

  Neni ll
  N Republikn e Kosovs sht n prdorim zyrtar gjuha shqipe dhe shkrimi i saj.
  N rajonet e republiks s Kosovs ku jetojn edhe pjestart e nacionaliteteve tjera, n prdorim t barabart zyrtar jan edhe gjuha serbokroate e turke dhe shkrimet e tyre, n pajtim me ligjin.

  Neni 12
  Republika e Kosovs ushtron pushtetin shtetror n mnyr sovrane.
  T drejtat sovrane t Republiks s Kosovs, siguria e saj, si dhe regullimi shoqror ekonomik e politik jan t mbrojtur me kt Kushtetut.

  Neni 13
  Pushteti kushtetutdhns dhe ligjdhns i takon Kuvendit t Republiks s Kosovs dhe prcaktohen me kt Kushtetut.

  Neni 14
  Kryesia e Republiks s Kosovs sht shef kolegjial i shtetit.
  T drejtat e detyrat e Kryesis prcaktohen me kt Kushtetut.

  Neni 15
  Organi m i lart i pushtetit ekzekutiv sht Qeveria.
  T drejtat e detyrat e Qeveris prcaktohen me kt kushtetut.

  Neni l6
  Pushtetin gjyqsor e ushtrojn gjyqet e pavarura.
  Gjyqet punojn vetm n baz t Kushtetuts dhe ligjit.

  Neni 17
  Gjyqi Kushtetues i Kosovs, si organ i pavarur i Republiks, mbron kushtetutshmrin dhe ligjshmrin.

  Neni l8
  Puna e organeve t pushtetit shtetror sht publike.
  Puna publike e organeve t pushtetit shtetror mund t prjashtohet vetm n rastet e prcaktuara me ligj.

  Neni l9
  Republika ka stemn e vet.
  Prmbajtja dhe prdorimi i stems prcaktohet me ligj.

  Neni 20
  Republika ka flamurin e vet.
  Prmbajtja dhe prdorimi i flamurit prcaktohet me ligj.

  Neni 21
  Republika ka himnin e vet.
  Prmbajtja dhe prdorimi i himnit prcaktohet me ligj.

  Neni 22
  N Republikn e Kosovs sht e drejt e pjestarve t kombeve dhe pakicave kombtare q t prdorin simbolet
  e veta.
  Kushtet dhe mnyra e prdorimit t simboleve t tyre rregullohen me ligj.

  Neni 23
  Kryeqyteti i Republiks s Kosovs sht Prishtina.


  II. RENDI EKONOMIK DHE SOCIAL


  Neni 24
  Organizimi i jets ekonomike dhe sociale rregullohet n
  mnyrn q t gjith qytetarve t'u siguroj standard t
  jetess n pajtim me drejtsin, t bazuar n punn e trsishme, si burim i mirqnies, dhe n pajtim me dinjitetin njerzor.
  Esht detyr e shtetit t nxit dhe realizoj, n pajtim me parimet demokratike,zhvillimin
  ekonomik, social dhe kulturor, me qllim t ritjes s t
  ardhurave kombtare dhe n kt baz edhe t mirqenies ekonomike, sociale dhe kulturore t qytetarve, por edhe t
  barazis s tyre. Pr kt qllim shteti merr prsipr t bj investime ku krkon interesi
  shoqror, vemas n rajonet m pak t zhvilluara, si dhe t prgatis planet e zhvillimit dhe ndrtimit harmonik t
  Republiks.
  N kto kufinj dhe baza sigurohet ekonomizimi i lir i tregut,
  liria ndrmarse dhe e bashkimit,pavarsia dhe barazia e subjekteve ekonomike n treg, si dhe iniciativa e lir
  private ekonomike, duke i mundsuar secilit q me punn e vet t'ia siguroj vetvehtes ekzistencn adekuate.

  Neni 25
  Me ligj prcaktohet m hollsisht se veprimtaria ekonomike e lir nuk mund t zhvillohet
  n kundrshtim me interesin shoqror, ose n mnyrn q t'i shkaktoj dme siguris, liris, barazis dhe dinjitetit njerzor. Me ligj prcaktohet mnyra sipas s cils veprimtaria ekonomike publike dhe private drejtohet dhe koordinohet pr qllimet e
  shoqris. N qarkullim ekonomik vlen parimi i marrveshjes s lir n pajtim me ligjin.

  Neni 26
  Garantohen t gjitha format e pronsis.
  T gjitha format e pronsis jan t barabarta dhe gzojn mbrojtje t njejt.
  Barts t s drejts s pronsis jan personat fizik dhe juridik.

  Neni 27
  Me ligj mund t prcaktohet shfrytzimi dhe regjimi i pronsis n pajtim me interesin e prgjithshm.
  Shpronsimi(eksproprijimi) lejohet vetm pr qllime shoqrore t bazuara n ligj dhe vetm n baz t kompensimit q i prgjigjet vlers s sendit n treg n ditn e shpalljes
  s aktit t shpronsimit.
  Shpronsimi lejohet vetm n qoft se qllimet e prgjithshme shoqrore nuk mund t arrihen n mnyr tjetr.
  Kompensimin do her e prcakton gjyqi civil.

  Neni 28
  Qytetarve u garantohet e drejta e pronsis n tokn bujqsore.
  Me ligj prcaktohen kushtet dhe kufijt n baz t t cilave mund t fitohet e drejta e pronsis n pyje dhe n tokn pyjore.

  Neni 29
  Pasurit e natyrs dhe t mirat n prdorim t prgjithshm,
  si dhe t mirat me interes t prgjithshm, jan n pronsi shoqrore ose shtetrore. Me ligj mund t prcaktohen
  kushtet e fitimit t t drejts s shfrytzimit n pasurit e natyrs dhe n t mirat n prdorim t prgjithshm.

  Neni 30
  Mbrojtja e toks, e pasurive t natyrs, e ujrave dhe e ajrit nga prishja dhe ndotja, sht
  detyr e shtetit, e organizatave ekonomike e shoqrore dhe e t gjith qytetarve.

  Neni 31
  Personi i huaj mund t fitoj t drejtn e pronsis nn kushtet e prcaktuara me ligj.
  Personit t huaj i garantohet e drejta q t veproj e t organizoj veprimtari t pavarrur, ose t investoj n
  ndrmarjet e vendit ose t formoj ndrmarje t przier n kushtet e prcaktuara me ligj.

  Neni 32
  Me ligj rregullohet mbrojtja dhe zhvillimi i zejes.

  Neni 33
  T gjitha pasurit kulturore dhe historike, pa marr parasysh n pronsin e kujt jan,
  paraqesin pasuri t popullit.Ato jan nn mbrojtjen e shtetit dhe me ligj prcaktohen
  masat e ruajtjes s tyre.

  Neni 34
  Garantohet mbrojtja e puns intelektuale, e drejta e autorit, e shpikjes dhe e risimeve si
  dhe e artit e letrsis.
  Shkenca dhe krkimet shkencore, si dhe zbatimi i njohurive t tyre,jan baz qensore e
  shoqris, t cilat shteti dhe shoqria detyrohet t'i ndihmoj gjithanshm.

  Neni 35
  E drejta e trashigimis garantohet dhe regullohet me ligj.

  Neni 36
  Qytetart kan t drejta n sigurim,pensionim dhe ndihm n rast t paaftsis pr pun
  pr shkak t smundjes, fatkeqsis, amsis, invaliditetit, moshs ose vdekjes, n rastin
  e ngritjes s fmijs si dhe pr ndihmat pr rastet e prcaktuara me ligj.
  Shteti u siguron qytetarve shrbimin e nevojshm mjeksor n qendrat shndetsore n
  Republik.

  Neni 37
  Cdo fmije, sipas pozits s tij t mitur, pa dallim race, gjinie, gjuhe, besimi, t
  prejardhjes nacionale ose sociale, t pasuris ose lindjes, ka t drejta n masat mbrojtse
  nga ana e familjes, e shoqris dhe e shtetit.

  Neni 38
  Personat e mitur,personat e paaft pr pun dhe t moshuarit, q nuk kan t afrm, ose
  q kan ngelur pa kujdesin e t afrmve t vet, gjenden n mbrojtje t veant t shtetit.

  Neni 39
  Cdo qytetar ka t drejt n vendosje adekuate banimi.Me ligj prcaktohet vendosja
  higjenike dhe ekonomike me an t masave t drejtuara n lehtsimin e shfrytzimit e t
  fitimit t pronsis dhe t nxitjes s investimit t kapitalit privat pr kt qllim.

  Neni 40
  Mjetet pr realizimin e t drejtave t qytetarve t garantuara me Kushtetut dhe ligj nga
  lmi i shndetsis, i mbrojtjes sociale dhe t fmijve dhe t formave t tjera t sigurimit
  social, t arsimit, t shkencs, t kulturs, t kulturs fizike, si dhe n lmit e tjera t
  prcaktuara me ligj, sigurohen me bugjet.
  Mjetet pr realizimin e t drejtave t t znve me pun n baz t sigurimit t
  detyrueshm social ( shndetsor, pensional, invalidor e t tjer), i sigurojn t znt me
  pun dhe pundhnsit n pajtim me ligjin.

  Neni 41
  Me ligj mund t prcaktohen veprimtarit q kan vetit e shrbimeve publike dhe
  prcaktohet mnyra e ushtrimit t tyre.  III. LIRITE, TE DREJTAT DHE DETYRAT E NJERIUT DHE TE QYTETARIT

  Neni 42
  Lirit dhe t drejtat e njeriut dhe t qytetarit jan t kufizuara vetm me lirit dhe t
  drejtat e barabarta t t tjerve.

  Neni 43
  Qytetart jan t barabart n t drejta dhe detyra dhe gzojn mbrojtje t njjt para
  organeve shtetrore dhe organeve t tjera, pa dallim kombsie, race, gjinie, feje, bindje
  politike dhe bindje tjetr, arsimi, prejardhjeje sociale, gjendje materiale ose vetie tjetr
  personale.

  Neni 44
  Jeta e njeriut sht e pacnueshme.
  Dnimi me vdekje mund t prcaktohet me ligj dhe shqiptohet prjashtimisht vetm pr
  format m t rnda t veprave t rnda penale.

  Neni 45
  Liria e njeriut sht e pacnueshme.
  Askujt nuk mund t'i hiqet liria, prve n rastet dhe n procedurn e prcaktuar me ligj,
  n baz t vendimit t gjyqit kompetent.
  Heqja e kundrligjshme e liris dnohet.

  Neni 46
  Personi, pr t cilin ekziston dyshimi i bazuar se ka kryer vepr penale, mund t vihet n
  paraburgim dhe t mbahet n paraburgim vetm kur kjo sht e domosdoshme pr
  zbatimin e procedurs penale ose pr sigurin e njerzve.Paraburgimi caktohet me
  vendim t gjyqit, e vetm n raste t jashtzakonshme, n kushtet e caktuara me ligj, me
  vendim t organit tjetr t autorizuar me ligj- m s shumti deri n tri dit.
  Personit q sht vn n paraburgim duhet t'i dorzohet vendimi me shkrim, i arsyetuar,
  n momentin e paraburgimit.Kundr ktij vendimi ky person ka t drejt ankese mbi t
  ciln gjyqi vendos brenda afatit prej 48 orsh.
  Koha e paraburgimit duhet t reduktohet n masn m t vogl t domosdoshme.
  Paraburgimi sipas vendimit t shkalls s par mund t zgjas m s shumti tre muaj nga
  dita e vnies n paraburgim. Ky afat me vendim t Gjyqit Suprem mund t zgjatet edhe
  tre muaj. N qoft se deri n kalimin e ktyre afateve nuk ngritet padia, i pandehuri lirohet.

  Neni 47
  Qytetarve u garantohet liria e qarkullimit dhe e banimit dhe e drejta q t largohen nga
  vendi dhe q t kthehen n t.
  Liria e qarkullimit dhe e banimit mund t kufizohen vetm me ligj, nse kt e krkon
  zhvillimi i procedurs penale,parandalimi i smundjeve ngjitse ose interesat e mbrojtjes
  s vendit.

  Neni 48
  Dinjiteti i njeriut dhe jeta e tij private jan t pacenueshme.

  Neni 49
  Qytetarve u garantohet liria e puns, zgjedhja e lir e profesionit dhe e puns dhe e drejta, n kushtet e njejta,
  pr do vend pune dhe funksion.Ndalohet puna me dhun.

  Neni 50
  Puntori ka t drejt pr kushtet e puns q i sigurojn integritetin dhe sigurin fizike dhe
  morale t tij.

  Neni 51
  T znt me pun, n mnyrn e prcaktuar me ligjin dhe kontratn kolektive, kan t drejt n kompensim adekuat
  pr pun.

  Neni 52
  T znt me pun kan t drejt n grev, n mnyrn e prcaktuar me ligj.

  Neni 53
  N pajtim me ligjin, t znt me pun kan t drejt n koh t kufizuar t puns prej 42
  orve n jav, n pushim ditor dhe javor dhe n pushim vjetor me pages.

  Neni 54
  Qytetart t cilt nuk jan plotsisht t aft pr pun u garantohet aftsimi pr pun
  gjegjse dhe krijohen kushtet pr punsimin e tyre, n pajtim me ligjin.
  N kushtet e prcaktuara me ligj, garantohet e drejta n sigurin materiale gjat kohs s
  papunsis s prkohshme.

  Neni 55
  Qytetari q i ka mbushur tetmbdhjet vjet ka t drejt t zgjedh dhe t jet i zgjedhur.
  N zgjedhje marin pjes partit politike, lvizjet, lidhjet e shoqatat, t cilat formohen e
  veprojn lirisht, si dhe grupet e qytetarve. Ato duhet t respektojn parimin e sovranitetit
  popullor e t demokracis dhe t'u prmbahen kufinjve t aktivitetit t prcaktuar me
  Kushtetut dhe ligj.

  Neni 56
  Garantohet liria e bashkimit, e mbledhjes dhe e tubimit publik t qytetarve, si dhe liria e
  organizimit dhe aktivitetit politik dhe sindikal, n mnyrn e prcaktuar me ligj.
  T znt me pun, me qllim t mbrojtjes s t drejtave dhe interesave t veta, mund t
  organizojn aktivitete sindikale dhe t antarsohen n to sipas vullnetit.
  Ndalohet organizimi dhe aktiviteti politik i drejtuar n ndryshimin me dhun t
  rregullimit t prcaktuar me Kushtetut dhe cnimin e trsis teritoriale e t pavarsis
  s Bashksis s Jugosllavis e t Republiks, nxitjes s urrejtjes dhe mosdurimit
  nacional, racor e fetar. Mnyra e realizimit t liris s organizimit dhe t aktivitetit politik
  e sindikal rregullohet me ligj.

  Neni 57
  Fshehtsia e letrave dhe e mjeteve t tjera t komunikimit sht e pacnueshme.
  Me ligj mund t prcaktohet q vetm n baz t vendimit t gjyqit mund t bhet
  prjashtim nga parimi i pacnueshmris s fshehtsis s letrave dhe t mjeteve t tjera
  t komunikimit, po qe se kjo sht e domosdoshme pr zhvillimin e procedurs penale
  ose pr sigurin e vendit.

  Neni 58
  Garantohet mbrojtja e t dhnave personale.
  Mbledhja, prpunimi dhe shfrytzimi i t dhnave personale regullohet me ligj.

  Neni 59
  Banesa sht e paprekshme.
  Me ligj mund t prcaktohet q personi zyrtar vetm n baz t vendimit t gjyqit mund
  t hyj n banes ose n lokalet e tjera kundr vullnetit t mbajtsit t tyre dhe n to t
  bj bastisje.
  Bastisja mund t bhet vetm n pranin e dy dshmitarve.
  N kushtet e prcaktuara me ligj, personi zyrtar mund t hyj n banes ose n lokale pa
  vendimin e gjyqit dhe t bj bastisjen nse kjo sht e domosdoshme pr t zn
  drejtprsdrejt kryesin e veprs penale ose pr t shptuar njerzit dhe pasurin.

  Neni 60
  Secili ka t drejt pr mbrojtjen e barabart t t drejtave t veta n procedur para gjyqit,
  organeve shtetrore dhe organeve e organizatave t tjera, q vendosin mbi t drejtat,
  obligimet dhe interesat e tij.
  Secilit i garantohet e drejta e ankess, ose e mjetit tjetr juridik kundr vendimeve t
  gjyqit, t organeve shtetrore dhe t organeve e organizatave
  t tjera, me t cilat vendoset mbi t drejtn ose interesin e tij t bazuar n ligj.

  Neni 61
  Askush nuk mund t dnohet pr vepr e cila, para se t kryhet, nuk ka qen e
  parashikuar me ligj ose me dispozit t bazuar n ligj si vepr e dnueshme, e as t
  shqiptohet dnimi q nuk ka qen i parapar pr at vepr.
  Veprat penale dhe sanksionet penale mund t caktohen vetm me ligj.
  Sanksionet penale i shqyrton gjyqi kompetent sipas procedurs s prcaktuar me ligj.
  Askush nuk mund t konsiderohet fajtor pr vepr penale pr derisa kjo t mos vrtetohet
  me aktgjykim gjyqsor t forms s prer.Personi q sht dnuar pa arsye pr vepr
  penale ose i cili pa baz sht privuar nga liria, ka t drejt pr rehabilitim dhe pr
  shprblimin e dmit nga mjetet shtetrore, si dhe t drejtat e tjera t prcaktuara me ligj.

  Neni 62
  Secilit i garantohet e drejta pr mbrojtje para gjyqit. Askush q nxirret para gjyqit ose
  organit tjetr kompetent pr zhvillimin e procedurs, nuk mund t dnohet n qoft se
  sipas ligjit nuk sht marr n pyetje ose nuk i sht dhn mundsi q t mbrohet.
  I pandehuri ka t drejt t marr mbrojtsin t cilit, n pajtim me ligjin, i bhet e mundur
  mbrojtja dhe sigurimi i t drejtave dhe i interesave t t pandehurit.
  Me ligj prcaktohet se n cilat raste i pandehuri medoemos duhet t ket mbrojtsin.

  Neni 63
  Qytetari, sipas kushteve t prcaktuar me ligj, ka t drejt t krkoj zhdmtim nga shteti,
  pr dmin q i shkaktohet nga veprimet e paligjshme t organeve shtetrore gjat
  ushtrimit t detyrs, ose nga organizata q ushtron autorizime publike.

  Neni 64
  Garantohet rrespektimi i personalitetit t njeriut dhe i dinjitetit njerzor n procedurn
  penale dhe n do procedur tjetr, n rast heqjeje, rrespektivisht kufizimi t liris, si dhe
  gjat kohs s ekzekutimit t dnimit.
  Garantohet pacnueshmria e integritetit t personalitetit t njeriut, t jets personale dhe
  familjare, si dhe t drejtat e tjera personale.
  Ndalohet dhe sht i dmshm do detyrim pr t pranuar dhe pr t'u deklaruar.
  Ndaj askujt nuk mund t zbatohen mundime apo ndshkime, rrespektivisht sjellje
  nnmuese. Posarisht sht e ndaluar q ndaj ndokujt, pa lejen e tij, t bhen
  eksperimente medicinale ose eksperimente t tjera shkencore.

  Neni 65
  Esht e drejt e njeriut q t vendos lirisht pr lindjen e fmijes.

  Neni 66
  Familja gzon mbrojtje t posame ligjore.
  Nna dhe fmija gzojn mbrojtje t posame.
  Martesa dhe marrdhniet juridike n martes e n familje rregullohen me ligj.

  Neni 67
  Esht i obligueshm shkollimi fillor q zgjat s paku tet vjet.
  Qytetart kan t drejt q, n kushte t barabarta t prcaktuara me ligj, t fitojn dije
  dhe prgatitje profesionale n t gjitha shkallt e arsimit.
  N shkollat q financohen nga t ardhurat publike shkollimi sht pa pages.

  Neni 68
  N shkollat fillore, t mesme, t larta e fakultete, respektivisht n paralelet e tyre
  sigurohen kushtet pr msimin n gjuhn amtare, respektivisht n gjuhn shqipe,
  srbokroate dhe turke, n pajtim me ligjin.
  N rajonet ku jetojn romt, varsisht nga kushtet, sigurohet msimi fillor edhe n gjuhn
  rome.

  Neni 69
  Garantohet liria e krijimit dhe e publikimit shkencor, profesional dhe artistik si dhe e
  krijimeve t tjera kulturore.

  Neni 70
  Garantohet liria e mendimit dhe e shprehjes publike t mendimit.

  Neni 71
  Garantohet liria e shtypit dhe e formave t tjera t informimit publik.
  Qytetart kan t drejt q n mjetet e informimit publik t botojn mendimet e veta.
  Qytetart, organet shtetrore,partit politike, lidhjet, lvizjet, e qytetarve, n kushtet e
  caktuara me ligj, mund t botojn shtypin dhe t prhapin informata me an t mjeteve t
  tjera t informimit.
  Me ligj dnohet cenzura dhe do mas tjetr preventive q e cenon lirin e shtypit dhe
  format e tjera t informimit publik.

  Neni 72
  Qytetari ka t drejt t kritikoj publikisht punn e organit shtetror, partis politike,
  lidhjes, lvizjes ose shoqats s qytetarve dhe t bartsve t autorizimeve publike si dhe
  q t'u paraqes parashtresa, peticione, propozime e inisiativa dhe q pr to t marr
  prgjigje.

  Neni 73
  Shtetasi i Republiks s Kosovs n botn e jashtme gzon mbrojtjen e Republiks s vet.
  Shtetasi i Republiks s Kosovs nuk mund t zhvishet nga shtetsia, t largohet nga
  vendi, e as t ekstradohet.
  Shtetasit t Republiks s Kosovs, i cili nuk gjendet n vend, e i cili disponon me
  shtetsi tjetr, mundet q vetm prjashtimisht, n baz t ligjit, t'i merret shtetsia, n
  qoft se me punn e vet u shkakton dm interesave ndrkombtare ose interesave t tjera
  t Republiks s Kosovs ose n qoft se refuzon t kryej obligimet qytetare.

  Neni 74
  U garantohet e drejta e strehimit shtetasve t huaj dhe personave pa shtetsi,t cilt
  ndiqen pr shkak t angazhimit t tyre pr pikpamje dhe lvizje demokratike, pr lirimin
  social dhe nacional, pr lirin dhe t drejtat e personalitetit t njeriut ose pr lirin e
  krijimit shkencor ose artistik.

  Neni 75
  Qytetarit i garantohet liria e shprehjes s prkatsis kombtare, liria e shprehjes s
  kulturs kombtare dhe liria e prdorimit t gjuhs e t shkrimit t saj.
  Qytetari nuk sht i detyruar t deklarohet se cils prkatsi kombtare i takon, as t
  prcaktohet q t'i takoj njrit nga kombet, respektivisht pakics kombtare.
  Esht kundrkushtetuese dhe dnohet do propagim ose zbatim i pabarazis kombtare, si
  dhe do mbjellje e urrejtjes dhe mosdurimit kombtar, racial ose fetar, mohimi i historis,
  kulturs dhe i vlerave t tjera kombtare.

  Neni 76
  Garantohet liria e ndrgjegjes, besimit fetar dhe e manifestimit t fes.
  Bashksit fetare jan t ndara nga shteti dhe jan t lira n kryerjen e punve fetare dhe
  t ceremonive fetare.
  Bashksit fetare mund t hapin shkolla fetare dhe ente bamirse.

  Neni 77
  Mbrojtja e vendit sht e drejt e pacnueshme dhe e patjetrsueshme dhe obligim dhe
  nder i madh i do qytetari.

  Neni 78
  Esht detyr e secilit t'i jap ndihm tjetrit n rrezik dhe t marr pjes n mnjanimin e
  rrezikut t prgjithshm.

  Neni 79
  Lirit dhe t drejtat e garantuara me Kushtetut nuk mund t merren e as t kufizohen.
  Lirit dhe t drejtat realizohen, ndrsa detyrimet prmbushen n baz t Kushtetuts.
  Me ligj mund t caktohet vetm mnyra e realizimit t disa lirive dhe t drejtave kur kjo
  sht e prcaktuar me Kushtetut ose kur kjo sht e domosdoshme pr realizimin e tyre.
  Sigurohet mbrojtja gjyqsore e lirive dhe t drejtave t garantuara me Kushtetut.


  IV. KUSHTETUTSHMERIA DHE LIGJSHMERIA


  Neni 80
  Prkujdesja pr kushtetutshmrin dhe ligjshmrin sht obligim i t gjithve dhe i
  secilit.

  Neni 81
  Ligjet, dispozitat dhe aktet e tjera duhet t jen n pajtim me Kushtetutn.
  Dispozitat dhe aktet e tjera t organeve republikane duhet t jen n pajtim me ligje.
  Dispozitat dhe aktet e tjera nuk mund t jen n kundrshtim me ligjin dhe me dispozitat
  e tjera republikane.

  Neni 82
  Ligjet, dispozitat dhe aktet e tjera hyjn n fuqi jo m par se ditn e tet pas shpalljes, n
  qoft se pr shkaqe posarisht t arsyeshme nuk sht parashikuar q t hyjn n fuqi n
  afat m t shkurtr.
  Ligjet, dispozitat dhe aktet e tjera t organeve republikane,komunale e t qytetit shpallen
  n "Gazetn Zyrtare t Republikes s Kosovs".

  Neni 83
  Ligjet, dispozitat dhe aktet e tjera nuk mund t ken efekt prapaveprues.
  Vetm me ligj mund t caktohet q disa dispozita t tij, nse kt e krkon interesi i
  prgjithshm, t ken efekt prapaveprues.
  Veprat e dnueshme prcaktohen dhe dnimet pr kto vepra shqiptohen sipas ligjit,
  prkatsisht dispozits tjetr q ka qen n fuqi n kohn e kryerjes s veprs, prve
  nse ligji,prkatsisht dispozita e re sht m e but pr kryesin.

  Neni 84
  Organet shtetrore dhe organizatat q ushtrojn autorizime publike, n shtjet
  individuale mund t vendosin mbi t drejtat dhe detyrat ose, n baz t ligjit, t aplikojn
  masa detyrimi ose kufizimi, vetm n procedurn e prcaktuar me ligj n t ciln i jipet
  mundsia secilit q ti mbroj t drejtat e interesat e veta dhe q kundr aktit t nxjerr t
  paraqes ankes ose t prsris mjetin tjetr juridik t parashikuar me ligj.

  Neni 85
  Kundr vendimeve dhe akteve t tjera individuale t organeve gjyqsore, administrative
  dhe t organeve t tjera shtetrore, si dhe kundr akteve t ktilla t organeve dhe
  organizatave q ushtrojn autorizime publike t nxjerra n shkalln e par, mund t'i
  paraqitet ankesa organit kompetent.
  N rastet e jashtzakonshme dhe t caktuara me ligj mund t prjashtohet ankesa, po qe
  se n mnyr tjetr sht sigurua mbrojtja e t drejtave dhe e ligjshmris.
  Mbi ligjshmrin e akteve individuale prfundimtare, n t cilat organet shtetrore ose
  organizatat q ushtrojn autorizime publike vendosin mbi t drejtat ose obligimet, vendos
  gjyqi n konfliktin administrativ, po qe se pr shtjen e caktuar nuk sht parashikuar
  me ligj mbrojtja tjetr gjyqsore.
  Vetm me ligj pr llojet e caktuara t shtjeve administrative, mund t prjashtohet
  konflikti administrativ.

  Neni 86
  Mosnjohja e gjuhs n t ciln zhvillohet procedura nuk mund t jet penges pr
  mbrojtjen dhe realizimin e t drejtave dhe interesave t qytetarve.
  Secilit i garantohet e drejta q n procedurn para gjyqit, organeve t tjera shtetrore, t
  organeve dhe organizatave q n ushtrimin e autorizimeve publike vendosin mbi t
  drejtat dhe obligimet e njerzve e t qytetarve, t prdor gjuhn e vet dhe q, n kt
  procedur t njihet n gjuhn e vet me faktet.


  V. ORGANIZIMI TERITORIAL I REPUBLIKES

  Komuna dhe Qyteti

  Neni 87
  Komuna sht njsi teritoriale n t ciln qytetart realizojn vetadministrimin, n
  harmoni me statutin e komuns.
  Republika me ligj mund ti besoj kryerjen e disa punve komuns.

  Neni 88

  Komuna n baz dhe n suaza t Kushtetuts dhe t ligjit nprmjet organeve t veta:
  l. miraton programin e zhvillimit, planin urbanistik, buxhetin dhe llogarinprfundimtare;
  2. siguron zhvillimin e veprimtarive komunale dhe me dispozitat e veta rregullon kushtet
  e prgjithshme pr kryerjen e tyre;
  3. prkujdeset pr ndrtimin, mbrojtjen dhe shfrytzimin e rrugve lokale dhe rrugicave si
  dhe t objekteve t tjera publike me interes komunal;
  4. rregullon shfrytzimin e toks ndrtimore dhe t hapsirs afariste;
  5. prkujdeset pr prmbushjen e nevojave t qytetarve n lmin e kulturs, arsimit,
  shndetsis, mbrojtjes sociale dhe t fmijve, t kulturs fizike, zejtaris, turizmit dhe t
  hoteleris, t mbrojtjes e prparimit t mjedisit jetsor dhe n sferat e tjera me interesa t
  drejtprdrejt pr qytetart;
  6. siguron zbatimin e dispozitave komunale, si dhe ligjeve dhe dispozitave t tjera
  republikane, realizimi i t cilave i sht besuar komuns dhe
  7. formon organe, organizata dhe shrbime t komuns.
  Komuns i takojn t hyrat e prcaktuara me ligj.
  Mjetet pr prmbushjen e nevojave t qytetarve mund t sigurohen edhe me
  vetkontribut, n pajtim me ligjin.Pr zbatimin e vetkontributit qytetart vendosin me
  referendum.

  Neni 89
  Komuna ka statutin me t cilin regullohen funksionet e komuns, organizimi dhe puna e
  organeve komunale, si dhe shtjet e tjera me interes pr komunn.
  Statutin e nxjerr kuvendi i komuns.

  Neni 90
  Pr punt e komuns qytetart vendosin me referendum dhe nprmjet deputetve n
  kuvendin e komuns.
  Kuvendin e komuns e prbjn deputet t zgjedhur n zgjedhjet e lira, t drejtprdrejta,
  me vota t fshehta.

  Neni 91
  Me ligj mund t prcaktohet se komuna ka statusin e Qytetit.
  Me ligj prcaktohen punt, t cilat Republika ia beson Qytetit.

  Neni 92
  Qyteti i Prishtins sht njsi e posame teritoriale.
  Qyteti ka statutin me t cilin rregullohen funksionet e qytetit,organizimi dhe puna e
  organeve t qytetit, si dhe shtje t tjera me interes pr qytetin.
  Statutin e Qytetit e nxjerr Kuvendi i Qytetit.
  Kuvendin e Qytetit e prbjn deputett e zgjedhur n zgjedhjet e lira, t drejtprdrejta,
  me vota t fshehta.
  Qyteti i Prishtins kryen punt e komuns t prcaktuar me Kushtetut, t cilat jan me
  interes pr Qytetin e Prishtins si trsi.
  Me ligj, n kompetenc t qytetit, mund t barten disa t drejta dhe obligime t
  Republiks.


  VI. TE DREJTAT DHE DETYRAT E REPUBLIKES

  Neni 93
  T drejtat dhe detyrat e Republiks i ushtrojn organet republikane t caktuara me
  Kushtetut.
  Lirit dhe t drejtat e njeriut e t qytetarit, barazia prpara ligjit, pavarsia dhe pozita e
  barabart e t gjith subjekteve t ekonomizimit, jan baz dhe suaz e autorizimeve dhe
  e prgjegjsis s organeve republikane.

  Neni 94
  Organet republikane, n kuadr t t drejtave e t detyrave t Republiks, t prcaktuara
  me ligj, prcaktojn politikn, miratojn e zbatojn ligjin dhe dispozitat dhe aktet e tjera,
  ushtrojn mbrojtjen kushtetuese- gjyqsore dhe at gjyqsore t kushtetutshmris dhe
  ligjshmris.
  Organeve t tjera n Republik mund t'u besohet zbatimi i ligjeve dhe i dispozitave t
  tjera si dhe i akteve t tjera nga suazat e t drejtave e t detyrave t Republiks, me kusht
  q organet republikane t jen prgjegjs pr kryerjen e ktyre punve.

  Neni 95
  Republika realizon dhe siguron:
  1. sovranitetin, pavarsin dhe trsin teritoriale t Republiks dhe pozitn
  ndrkombtare e marrdhniet e Republiks me shtetet e tjera dhe me organizatat e
  ndryshme ndrkombtare;
  2. lirit dhe t drejtat e njeriut e t qytetarit dhe kushtetutshmrin e ligjshmrin;
  3. mbrojtjen dhe sigurin e qytetarve dhe mbrojtjen e sistemit t prcaktuar me
  Kushtetut;
  4. t drejtat sendore dhe detyrimet, pozitn juridike t subjekteve t ekonomizimit,
  sistemin n sferat e financave, t marrdhnieve ekonomike me botn e jashtme, t tregut,
  t planifikimit, t marrdhnieve t puns, t mbrojtjes n pun, t sigurimit social dhe
  format e tjera t siguris sociale dhe qshtjet e tjera n sfern e marrdhnieve
  ekonomike,sociale me interes t prgjithshm;
  5. sistemin e shndetsis, t mbrojtjes sociale e t fmijve, t arsimit, t shkencs, t
  kulturs e t kulturs fizike,informimit shoqror e publik;
  6. kontrollin e ligjshmris lidhur me disponimin e mjeteve t personit juridik, revizionin
  financiar t t dalurave publike dhe mnyrn e organizimit t ktyre punve;
  7. qllimet themelore dhe drejtimet e zhvillimit ekonomik, demografik, rajonal e social,
  organizimin dhe shfrytzimin e hapsirs, mbrojtjen dhe prparimin e mjedisit jetsor,
  politikn dhe masat pr orientimin dhe nxitjen e zhvillimit, duke prfshir edhe
  zhvillimin e rajoneve m pak t zhvilluara,rezervat e mallrave;
  8. financimin e ushtrimeve t funksioneve t Republiks t prcaktuara me Kushtetut e
  me ligj;
  9. organizimin, kompetencn dhe punn e organeve shtetrore;
  l0.punt e tjera t prcaktuara me Kushtetut.


  VII. ORGANET REPUBLIKANE

  l. KUVENDI I REPUBLIKES
  Neni 96
  Kuvendi i Republiks sht organ i pushtetit ligjdhns.

  Neni 97
  KUVENDI I REPUBLIKES:
  1.vendos pr nxjerrjen dhe ndryshimin e Kushtetuts s Republiks, si dhe jep plqimin
  mbi aktin m t lart t bashksis s Jugosllavis;
  2.prcakton politikn, nxjerr ligje dhe dispozita t tjera si dhe akte t prgjithshme;
  3. miraton planin e zhvillimit, planin hapsinor, buxhetin dhe llogarin prfundimtare;
  4. vendos pr ndryshimin e kufijve t Republiks;
  5. prcakton organizimin teritorial t Republiks;
  6.vendos pr luftn dhe paqn;
  7. ratifikon marrveshjet ndrkombtare;
  8. shpall referendumin republikan;
  9. shpall huat publike republikane dhe vendos pr hyrjen borxh t Republiks;
  10. zgjedh dhe shkarkon: kryetarin dhe nnkryetarin e Kuvendit t Republiks, kryetarin,
  nnkryetarin dhe ministrat n Qeverin e Republiks,kryetarin dhe gjyqtart e Gjyqit Kushtetues,
  Gjyqit Suprem dhe t gjyqeve t regullta n Republik,prokurorin publik republikan dhe prokurort
  publik n Republik dhe bartsit e tjer t funksioneve publike t caktuara me ligj;
  ll. bn kontrollin e puns s Qeveris dhe t organeve t tjera, si dhe bartsve t
  funksioneve publike q jan prgjegjs prpara Kuvendit t Republiks, n pajtim me
  Kushtetutn dhe ligjin;
  l2. shpall zgjedhjet e parakohshme pr kuvendet e komunave dhe t Qytetit n rastet kur
  konstaton se sht br shkelje e rnd e Kushtetuts dhe e ligjit, si dhe kur jan cnuar t
  drejtat e qytetarve dhe t nacionaliteteve;
  l3. amniston kryesit e veprave penale;
  l4. shpall ligjet;
  l5. jep interpretime autentike t ligjeve;
  l6. kryen edhe pun t tjera t prcaktuara me Kushtetut.

  Neni 98
  Kuvendi i Republiks prbhet nga nj dhom dhe ka 130 deputet.
  Deputett zgjedhen n zgjedhjet e lira, t drejtprdrejta, me vota t fshehta.
  Kandidatt pr deputet mund t'i propozojn: partit politike, lvizjet, lidhjet, shoqatat
  dhe grupet e qytetarve.
  Mnyra e zgjedhjes dhe e revokimit t deputetve dhe formimi i njsive zgjedhore
  regullohen me ligj.

  Neni 99
  Deputeti prfaqson qytetart e njsis zgjedhore n t ciln zgjedhet.
  Deputeti sht prgjegjs para zgjedhsve t njsis zgjedhore.

  Neni 100
  Deputeti gzon imunitet.
  Deputeti nuk mund t thirret n prgjegjsi penale, t arrestohet apo t dnohet pr
  mendimin e shprehur ose pr dhnien e vots n Kuvendin e Republiks.
  Deputeti nuk mund t arrestohet pa lejen e Kuvendit te Republiks, e n qoft se thirret
  n imunitet, kundr tij nuk mund t inicohet procedura penale pa lejen e Kuvendit t
  Republiks.
  Deputeti mund t arrestohet pa lejen e Kuvendit t Republiks vetm n qoft se sht
  zn n kryerjen e veprs pr t ciln sht prcaktuar dnimi me burg n kohzgjatje m
  tepr se pes vjet.
  Kuvendi i Republiks mund t vendos q t zbatohet imuniteti ndaj deputetit i cili nuk
  sht thirr n imunitet n qoft se kjo sht e nevojshme pr kryerjen e funksionit t tij.

  Neni 101
  Deputett zgjedhen pr katr vjet.Po pr kt periudh zgjedhet edhe kryetari dhe
  nnkryetari i Kuvendit t Kosovs.
  Ditn e verifikimit t mandatit t deputetve t rij pushon funksioni i deputetve,mandati
  i t cilve kalon.
  Kuvendi i Republiks, n rast rreziku t drejtprdrejt nga lufta, ose n rast t gjendjes
  s lufts, vendos mbi zgjatjen e mandatit t deputetve t Republiks, si dhe mbi zgjatjen
  e mandatit t deputetve n kuvendet e komunave dhe t qytetit.

  Neni 102
  Kuvendi i Republiks mban mbledhje t rregullta.
  Mbledhja e Kuvendit mund t thirret edhe me krkes t Kryesis s Republiks, t
  Qeveris s Republiks, ose t m s paku 30 deputetve me rend dite t prcaktuar m
  par.
  Kuvendi i Republiks vendos n mbledhjen n t ciln merr pjes shumica e numrit t
  prgjithshm t deputetve.Kuvendi merr vendime me shumic votash, n qoft se me
  Kushtetut nuk sht parashikuar shumica e posame.
  T drejtn e propozimit t ligjeve dhe t dispozitave t tjera e kan Qeveria, do deputet
  dhe m s paku 20.000 qytetar-barts t t drejts zgjedhore.

  Neni 103
  Kryetari i Kuvendit t Republiks, e n munges t tij, nnkryetari i Kuvendit, prfaqson
  Kuvendin, thrret mbledhjet e Kuvendit, nnshkruan aktet q i nxjerr Kuvendi dhe shpall
  me dekret ligjet republikane, si dhe shpall zgjedhjet.

  Neni 104
  Pr shqyrtimin e propozimit t ligjeve dhe t akteve t tjera dhe prcjelljen e realizimit t
  tyre, Kuvendi mund t formoj forume punuese t prhershme dhe t prkohshme.
  N Kuvend formohet Komisioni pr lirit dhe t drejtat e qytetarve si dhe barazin
  nacionale.

  Neni 105
  Kuvendi i Republiks mund t vendos q, pr disa shtje nga kompetenca e tij,
  qytetart t vendosin n referendum republikan.

  Neni 106
  Puna e Kuvendit t Republiks dhe e forumeve punuese, organizimi i tyre i brendshm
  dhe t drejtat e detyrat e deputetve rregullohen me Regulloren e puns.


  2. KRYESIA E REPUBLIKES
  Neni 107
  Kryesia e Republiks s Kosovs prfaqson Republikn.

  Neni 108
  Kryesia e Republiks:
  l. vendos mbi shtjet nga sfera e mbrojtjes popullore, n pajtim me Kushtetutn dheligjin dhe
  udhheq rrezistencn popullore n luft;
  2. miraton dekrete me fuqi ligjore, n rast t rrezikut t drejtprdrejt nga lufta, gjat
  kohs s gjendjes s lufts, rrezikimit t pavarsis nacionale, ose t trsis teritoriale
  dhe pamundsis s funksionimit t rregullt t organeve republikane n qoft se Kuvendi
  i Republiks nuk ka mundsi t mbaj mbledhje. Me dekrete me fuqi ligjore mund t
  suprimohen disa dispozita t Kushtetuts q kan t bjn me lirit dhe t drejtat e
  qytetarve dhe me organizimin, prbrjen dhe autorizimet e disa organeve republikane.
  Dekretet me fuqi ligjore Kryesia e Republiks ia paraqet Kuvendit t Republiks pr
  verifikim menjiher posa ai t ket mundsi t mblidhet;
  3. prcakton planet dhe masat pr mbrojtjen e vendit, jep udhzime pr marrjen e
  masave pr prgatitjen dhe mobilizimin e burimeve dhe forcave t vendit pr mbrojtje
  dhe pr kordinimin e planeve dhe t masave t subjekteve t tjera, prcakton ekzistimin e
  rrezikut t drejtprdrejt nga lufta, urdhron mobilizimin e prgjithshm dhe t
  pjesrishm dhe, n qoft se Kuvendi i Republiks nuk ka mundsi q t mbaj mbledhje,
  shpall gjendjen e lufts;
  4. prcakton planin e prdorimit t forcave t armatosura n rast lufte dhe urdhron
  prdorimin e forcave t armatosura n paq;
  5.vendos mbi shtjet nga sfera e politiks s jashtme dhe e marrdhnieve
  ndrkombtare n pajtim me Kushtetutn dhe ligjin;
  6. n marrveshje me partit politike, i propozon Kuvendit t Republiks kandidatin pr
  kryetar t Qeveris;
  7. i propozon Kuvendit t Republiks kandidatt pr kryetar dhe gjyqtar t Gjyqit
  Kushtetues;
  8. shqyrton dhe i propozon Kuvendit t Republiks dhe Qeveris shqyrtimin e shtjeve
  me interes t prgjithshm pr Republikn;
  9. u fal dnimin kryersve t veprave penale;
  10. jep dekorata e mirnjohje t prcaktuara me ligj;
  ll. kryen edhe pun t tjera t prcaktuara me Kushtetut.

  Neni 109
  Kryesia e Republiks ka kryetarin dhe gjasht antar t cilt i zgjedhin qytetart e
  Republiks n zgjedhjet e lira, t drejtprdrejta, me vota t fshehta n pajtim me ligjin.
  Mandati i kryetarit dhe i antarve t Kryesis s Republiks zgjat katr vjet.
  I njjti person mund t zgjedhet n kt detyr m s shumti dy her.
  N rast reziku t drejtprdrejt nga lufta ose n rast t gjendjes s lufts, me vendimin e
  Kryesis, mandati i antarve t Kryesis s Republiks mund t zgjatet deri sa t zgjat
  gjendja e ktill.
  Kryetari dhe antart e Kryesis s Republiks nuk mund t kryejn funksion tjetr
  publik.
  Kryetari dhe antart e Kryesis s Republiks gzojn imunitet sikurse deputett.

  Neni 110
  Kryesia e Republiks vendos me shumicn e numrit t prgjithshm t antarve t
  Kryesis.
  Kryetari i Kryesis prfaqson Kryesin, thret mbledhjet e Kryesis dhe i kryeson,
  nnshkruan aktet q i nxjerr Kryesia dhe kujdeset pr zbatimin e akteve dhe
  prfundimeve t Kryesis.

  Neni 111
  Kryesia e Republiks kryen pun nga kompetenca e vet n mbshtetje dhe n kuadr t
  Kushtetuts dhe ligjit dhe sht prgjegjse para qytetarve t Republiks.
  Kryetari dhe antart e Kryesis prgjigjen pr shkeljen e Kushtetuts.
  Prgjegjsin e kryetarit ose t antarve t Kryesis s Republiks mund ta inicoj m
  s paku dy t tretat e deputetve ose Gjyqi Kushtetues i Kosovs.

  3. QEVERIA E REPUBLIKES
  Neni 112
  Qeveria e Republiks sht organ i pushtetit ekzekutiv.

  Neni ll3
  Qeveria e Republiks:
  1. propozon dhe realizon politikn e Republiks dhe zbaton ligjet e dispozitat dhe aktet e
  tjera t Kuvendit t Republiks, n pajtim me Kushtetutn;
  2. miraton dekretligje, vendime dhe dispozita t tjera pr zbatimin e ligjeve;
  3. propozon ligje,planin e zhvillimit, planin hapsinor, buxhetin dhe logarin
  prfundimtare si dhe dispozita t tjera dhe akte t prgjithshme;
  4. orienton punn e ministrive dhe organeve t tjera t administrats;
  5. bn mbikqyrjen e puns s ministrive, abrogon ose anulon dispozitat e tyre q jan n
  kundrshtim me ligjin ose me dispozitat q i ka miratuar;
  6. prcakton organizimin e brenshm t ministrive; formon shrbime profesionale dhe
  shrbime t tjera pr nevojat e veta, cakton dhe shkarkon funksionart n ministri;
  7. kryen edhe pun t tjera t prcaktuara me Kushtetut dhe me ligj.

  Neni 114
  Qeverin e prbjn kryetari, nnkryetart dhe ministrat.
  Organizimi, mnyra e puns dhe vendosjes s Qeveris rregullohet me ligj dhe me
  rregulloren e puns.

  Neni ll5
  Kandidati pr Kryetar t Qeveris ia paraqet Kuvendit t Republiks programin e vet dhe
  propozon prbrjen e Qeveris.
  Qeveria konsiderohet e zgjedhur n qoft se pr zgjedhjen e saj voton shumica nga numri
  i prgjithshm i deputetve n Kuvend.
  Pas konstituimit t Kuvendit t Republiks zgjedhet edhe Qeveria.
  Kryetari,nnkryetart dhe antart e qeveris gzojn imunitet sikurse deputett.

  Neni 116
  Qeveria dhe do antar i saj pr punn e vet i prgjigjen Kuvendit t Republiks.
  Qeveria dhe do antar i saj mund t'i paraqesin dorheqje Kuvendit t Republiks.
  Dorheqja ose shkarkimi nga detyra e kyetarit t Qeveris trheq dorheqjen e Qeveris.
  Kryetari i Qeveris mund t'i propozoj Kuvendit t Republiks shkarkimin e disa
  ministrave t Qeveris.
  Kuvendi i Republiks mund t mos i jap votbesim Qeveris apo ndonj antari t saj.
  Propozimin pr votimin e mosbesimit t Qeveris mund ta paraqesin m s paku 30
  deputet.
  Votimi pr shkarkimin e Qeveris mund t konsiderohet i miratuar, n qoftse pr kt
  voton shumica e numrit t prgjithshm t deputetve t Kuvendit.
  Qeveria t cils nuk i sht dhn votbesimi, ose q ka paraqitur dorheqje, mbetet n
  detyr deri n zgjedhjen e Qeveris s re.

  Neni 117
  Ministrit jan bartse t funksioneve administrative.
  Ministrit zbatojn ligjet, dispozitat dhe aktet e tjera t Kuvendit republikan dhe t
  Qeveris, si dhe aktet e Kryesis s Republiks, vendosin pr shtjet administrative,
  bjn mbikqyrjen administrative dhe t inspektimit dhe kryejn pun t tjera
  administrative t prcaktuara me ligj.
  Ministrit jan t pavarura n kryerjen e kompetencave t caktuara me Kushtetut dhe
  ligj.
  Punn e ministris e udhheq ministri.
  Pr punn e ministris, ministri i prgjigjet Kuvendit dhe Qeveris.
  Organizimi dhe kompetenca e ministrive prcaktohen me ligj.

  4. GJYQET DHE PROKURORITE PUBLIKE
  Neni 118
  Funksionin gjyqsor e ushtrojn gjyqet e rregullta si organe t pushtetit shtetror.
  Me ligj mund t themelohen edhe lloje t tjera t gjyqeve pr zgjidhjen e kontesteve t
  caktuara.

  Neni 119
  Gjyqet e rregullta jan t pavarrura dhe gjykojn vetm n baz t Kushtetuts dhe ligjit.

  Neni 120
  Shqyrtimi n gjyq sht publik.
  Pr mbrojtjen e sekretit, mbrojtjen e moralit, interesave t t miturve ose mbrojtjen e
  interesave t tjera t prgjithshme, me ligj caktohet se n cilat raste n shqyrtim mund t
  prjashtohet opinioni.
  Gjyqi punon n kolegj.
  Me ligj mund t caktohet q disa shtje t gjykoj gjyqtari individual.

  Neni 121
  N gjykim marrin pjes gjyqtart dhe gjyqtart- qytetar, n mnyrn e prcaktuar me ligj.
  Me ligj mund t prcaktohet se n disa gjyqe t caktuara dhe n disa shtje t caktuara t
  gjykojn vetm gjyqtart.

  Neni l22
  Formimi, organizimi, kompetencat dhe prbrja e gjyqeve si dhe procedura para gjyqeve
  rregullohet me ligj.

  Neni 123
  Gjyqtart e gjyqeve t rregullta zgjedhen dhe shkarkohen n mnyrn e prcaktuar me
  ligj.

  Neni 124
  Gjyqet themelohen si gjyqe t shkalls s par dhe t shkalls s dyt.
  Gjyqi suprem i Kosovs sht gjyqi m i lart i Republiks.

  Neni 125
  Prokuroria publike sht organ i pavarrur shtetror i cili ndjek kryesit e veprave penale
  dhe t veprave t tjera t caktuara t dnueshme sipas ligjit dhe parashtron mjete juridike
  pr mbrojtjen e kushtetutshmris dhe t ligjshmris.
  Prokuroria publike ushtron funksionin e vet vetm n baz t Kushtetuts dhe ligjit.
  Formimi,organizimi dhe kompetencat e Prokuroris publike rregullohen me ligj.

  Neni l26
  Funksioni, mnyra e zgjedhjes dhe e shkarkimit t prokurorit publik rregullohet me ligj.
  Prokurori publik republikan kryen funksionin e Prokuroris publike, n kuadr t t
  drejtave dhe t detyrave t Republiks n mnyrn e prcaktuar me ligj.

  5. BANKA POPULLORE
  Neni 127
  Republika e ka Bankn Popullore.
  Statusi,organizimi,qeverisja dhe veprimtaria e Banks Popullore rregullohet me ligj.


  6. GJYQI KUSHTETUES I KOSOVES
  Neni 128
  Gjyqi Kushtetues i Kosovs.
  l. vendos mbi pajtueshmrin e ligjeve, dispozitave e akteve t tjera dhe statuteve tkomunave e
  t qytetit me Kushtetutn;
  2. vendos mbi pajtueshmrin e dispozitave dhe t akteve t tjera t organeve republikane
  me ligjin;
  3. vendos mbi pajtushmrin e t gjitha dispozitave dhe akteve t tjera me ligjin dhe
  dispozitn tjetr republikane;
  4. vendos mbi pajtushmrin e statutit ose t aktit tjetr t partive politike, t lvizjeve, t
  lidhjeve dhe t shoqatave me Kushtetutn prkatsisht mbi kundrshtin me ligj;
  5. vendos mbi ndalimin e puns s partive politike, t lvizjeve, t lidhjeve dhe t
  shoqatave;
  6. vendos mbi prgjegjsin e kryetarit dhe t antarve t Kryesis s Republiks pr
  shkelje t Kushtetuts;
  7. zgjedh shtjet kontestuese t zgjedhjeve n qoft se nuk jan n kompetenc t
  gjyqeve dhe t organeve tjera shtetrore;
  8. kryen edhe pun t tjera q i jan ln n kompetenc me Kushtetut.
  Gjyqi Kushtetues vlerson kushtetutshmrin e ligjeve dhe kushtetutshmrin e
  ligjshmrin e dispozitave e t akteve t tjera q kan pushuar s vepruari, nse nga
  pushimi i veprimit deri n fillimin e procedurs nuk ka kaluar m shum se nj vit.

  Neni 129
  Gjyqi Kushtetues prbhet nga shtat gjyqtar.
  Funksioni i gjyqtarit t Gjyqit Kushtetues zgjat tet vjet dhe mundet prsri t zgjidhet n
  t njejtin funksion.
  Kryetari i Gjyqit Kushtetues zgjedhet nga radht e gjyqtarve pr katr vjet dhe mund t
  zgjedhet edhe pr nj periudh mandatore.
  Gjyqtari i Gjyqit Kushtetues nuk mund t ushtroj funksione t tjera me autorizime
  publike ose funksione profesionale.
  Gjyqtari i Gjyqit Kushtetues gzon imunitet sikurse deputett n Kuvend.

  Neni 130
  Gjyqtari i Gjyqit Kushtetues shkarkohet sipas krkess s vet, nse dnohet pr vepr
  penale me dnim heqje lirije, nse humb prher aftsin e puns pr t ushtruar
  funksionin e vet dhe kur t'i plotsoj kushtet pr realizimin e t drejts n pensionin e
  pleqris t prcaktuar me ligj.
  Gjyqi Kushtetues e njofton Kuvendin mbi ekzistimin e shkaqeve pr shkarkimin e
  gjyqtarit t Gjyqit Kushtetues.
  Gjyqi Kushtetues mund t vendos q gjyqtari i Gjyqit Kushtetues kundt t cilit ka
  filluar procedura penale t mos ushtroj detyrn deri sa t zgjas kjo procedur.

  Neni 131
  Secili mund t marr inisiativ pr fillimin e procedurs pr vlersimin e
  kushtetutshmris dhe ligjshmris.
  Procedurn para Gjyqit Kushtetues e fillojn organet shtetrore.
  Gjyqi Kushtetues mundet edhe vet ta filloj procedurn pr vlersimin e
  kushtetutshmris e t ligjshmris.

  Neni l32
  Gjyqi Kushtetues vendos me shumicn e votave t antarve t gjyqit.
  Vendimet e Gjyqit Kushtetues jan t obligueshme dhe t ekzekutueshme.

  Neni 133
  Kur Gjyqi Kushtetues vrteton se ligji, dispozita ose akti tjetr i komuns e i qytetit nuk
  sht n pajtim me Kushtetutn, ai ligj, dispozita ose akti tjetr ose statuti i komuns e i
  qytetit pushon s vepruari.
  Kur Gjyqi Kushtetues vrteton se dispozita republikane,dispozita dhe akti tjetr nuk sht
  n pajtim me ligjin, dispozita ose akti tjetr pushon s vepruari.

  Neni l34
  Procedura para Gjyqit Kushtetues dhe efekti juridik i vendimeve t tij rregullohen me
  ligj.
  Organizimin e Gjyqit Kushtetues e rregullon Gjyqi Kushtetues me rregulloren e puns.
  VIII. NDRYSHIMI I KUSHTETUTES

  Neni l35
  Propozimin pr t'i hyr ndryshimit t Kushtetuts mund ta paraqesin s paku 50.000
  zgjedhs, m s paku 30 deputet t Kuvendit t Republiks, Kryesia e Republiks dhe
  Qeveria e Republiks.
  Mbi propozimin pr t'i hyr ndryshimit t Kushtetuts vendos Kuvendi i Republiks me
  shumicn e votave t gjith deputetve t Kuvendit.
  Propozimi pr ndryshimin e Kushtetuts mund t ket formn e amandamentit
  kushtetues, t ligjit kushtetues ose t Kushtetuts s re.

  Neni l36
  Projektaktin pr ndryshimin e Kushtetuts e prcakton Kuvendi i Republiks dhe e nxjerr
  n diskutim publik.
  Kuvendi, pas zbatimit t diskutimit publik, prcakton propozimin e aktit mbi ndryshimin
  e Kushtetuts dhe vendos mbi t.
  Ndryshimi i Kushtetuts sht i aprovuar n Kuvend nse pr t kan votuar shumica nga
  numri i prgjithshm i t gjith deputetve n Kuvend.
  N qoft se ndryshimi i Kushtetuts nuk aprovohet, propozimi pr ndryshimin e
  Kushtetuts pr shtje t njejt nuk mund t prsritet para se t kaloj nj vit nga dita
  kur sht rrefuzuar propozimi pr ndryshimin e saj.
  N qoft se Kuvendi nuk e aprovon propozimin pr ndryshimin e Kushtetuts lidhur me
  at shtje edhe pasi t kaloj nj vit nga dita kur sht refuzuar propozimi pr
  ndryshimin e saj, propozimi pr ndryshimin e Kushtetuts nxirret n referendum.

  Neni l37
  Akti mbi ndryshimin e Kushtetuts sht i aprovuar n referendum nse pr t jan
  deklaruar m tepr se gjysma e numrit t prgjithshm t zgjedhsve.
  N qoft se akti mbi ndryshimin e Kushtetuts nuk miratohet as me referendum,
  propozimi i ri pr ndryshimin e Kushtetuts pr shtjen e njjt nuk mund t
  parashtrohet prsri para se t kaloj nj vit nga dita kur akti i till nuk sht miratuar.
  Ndryshimin e aprovuar t Kushtetuts e shpall Kuvendi i Republiks s Kosovs.

  Neni 138
  Mbi dhnien e plqimit pr aktin m t lart t bashksis
  s Jugosllavis vendos Kuvendi i Republiks me shumicn
  prej dy t tretave t t gjith deputetve n Kuvend.  IX. DISPOZITAT KALIMTARE DHE TE FUNDIT


  Neni 139
  Pr zbatimin e ksaj Kushtetute dhe sigurimin e kalimit n aplikimin e saj do t nxirret
  Ligji i veant kushtetues.
  Ligjin kushtetues e nxjerr Kuvendi i Kosovs me shumicn e votave t t gjith
  deputetve t Kuvendit.
  Ligji kushtetues pr zbatimin e Kushtetuts s Kosovs shpallet dhe hyn n fuqi
  njkohsisht me Kushtetutn e Kosovs.

  Neni l40
  Kjo Kushtetut hyn n fuqi ditn e shpalljes.
  Kaanik,07.shtator 1990
  KK. Nr. 1/90

  REPUBLIKA E KOSOVES KUVENDI I REPUBLIKES

  N baz t nenit 397 dhe 398 t Kushtetuts s Krahins
  Socialiste Autonome t Kosovs,Kuvendi i Kosovs n
  mbledhjen e mbajtur m 7 shtator 1990, merr kt V E N D I M
  MBI SHPALLJEN E KUSHTETUTES SE REPUBLIKES SE KOSOVES.

  Sh p a ll e t:
  Kushtetuta e Kaanikut,Kushtetut e Republiks s Kosovs t ciln e aprovoi Kuvendi i Kosovs n mbledhjen e mbajtur m 7 shtator 1990.

  KK nr. 2/90 NENKRYETARI I KUVENDIT
  Kaanik, 7 shtator 1990
  Kryesuesi i mbledhjes:
  Iljaz Ramajli[ KUSHTETUTA E KAANIKUT ]
  Be yourself, its good.

 2. #2
  i/e regjistruar
  Antarsuar
  31-05-2003
  Vendndodhja
  NYC,usa
  Postime
  3

  Vere!

  Kushtetuta eshte nxjerrur nga teksti origjinal.

  Vere!,se kjo kushtetute sot edhe pse nuk vlen,mjafton qe
  eshte deshmi per vetedijen e popullit shqiptar,si popull
  liridashes,paqedashes,e human.
  Gjithashtu,deshmone se populli shqiptare ka vetedije te plote
  te krijoj shtet dhe t`a mbajne ate.

  Kjo kushtetut,si baze-siq e shihni edhe ju ka vlerat me te
  larta demokratike,nje historian i ligjit nderkombetare:
  Fransies Jegoi Briun ka thene se:
  'Kushtetuta e Kacanikut',ze vend te kenaqshem ne kushtetutat
  ne historine e ligjeve ,dhe ishte nje nga kushtetutat me moderne
  te evropes juglindore atebote".Washington Post

  Me keqardhje,se ca nene kan qene te formuluara pershtatur mjedisit e gjendjes se atehershme,sikur kemi rastin kur theksohet ne fjale ne nenin 2;e kosova shtet i pavarur,
  e pjese e bashkesise se jugoslavis ...etj

  Ju lutem,postoni kritikat apo komentet tua rreth kesaj kushtetute.

  Me respekt
  SkyThinks
  NYC,usa
  Be yourself, its good.

 3. #3
  i/e regjistruar Maska e Akuamarini
  Antarsuar
  19-02-2015
  Postime
  1,792

  Pr: Kushtetuta e Kaanikut, themelet e shtetit shqiptar n Kosov

  Adem Mikullovci, Delegat i 2 Korrikut t vitit 1990Tema t Ngjashme

 1. fare historie false mesohet ne shkollat shqiptare?
  Nga BARAT n forumin Historia shqiptare
  Prgjigje: 38
  Postimi i Fundit: 31-07-2009, 09:54
 2. Prgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 18-11-2008, 07:40
 3. Shteti dhe Individi ne Islam.
  Nga Klevis2000 n forumin Komuniteti musliman
  Prgjigje: 13
  Postimi i Fundit: 17-12-2005, 08:55
 4. Partia Islamike Shqiptare
  Nga Hyllien n forumin Tema e shtypit t dits
  Prgjigje: 104
  Postimi i Fundit: 27-03-2004, 12:23

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •