Opera e ndaluar nga Stalini vjen në Shqipëri
Në Akademinë e Arteve nis festivali i Muzikës së re; më 28 maj në "Houes of arts" do të luhet opera e Shostokovich
Është një grishje e shkëlqyer në muzikë. Nuk vjen vetëm kultura por për herë të parë në Shqipëri mbërrin një opera e veçantë. Bëhet fjalë për engimën e operas që e pat ndaluar Stalini. Intepretimi i saj, përpos muzikës së vlereësuar, ka qëndruar në heshtje për një kohë të gjatë. Ndërsa më 28 maj në "Hous of arts" vjen kompozitori Shostakovich, pikërisht autorit të kësaj opere.
Nuk është ftesë e veçantë porse kjo shfaqje hyn në axhendën e festivalit të 11-të të muzikës së re.
Prej një dekade kjo veprimtari po mban muzikën shqiptare në këmbë. Festivali i muzikës së re ngritur prej 11 vitesh është bërë e vetmja veprimtari inkurajuese për muzikantët.
Për muzikën shqiptare është mirfilli krijimtari dhe pasuri që nuk e ka lënë traditën. Ndërsa këtë vit mendohen të tjera prurje nga kompozitorët tanë. Ashtu si në edicionet e kaluara ky festival është nismë që nuk ballafaqon vetëm kulturën shqiptare. Përballja me muzikën e huaj është pika në të cilët është mbështetur fort këtë vit kjo veprimtari.
Nga Amsterdami në sallën e Akademisë së Arteve do të vijë për të interpretuar Marcel Ëorms. Më 31 maj ai ka zgjedhur për publikun shqiptar interpretimin në Piano Blues.
Ndërsa muzika kontemporane do ketë befasi ndryshe nga interpretimi i muzikantëve italiane që priten të ngjiten në skenë më 29 maj.
Mund të thuhet pa frikë së është ndër krijuesit më vitalë dhe në formë të përhershme të muzikës sonë. Pasi ngrihet sukseshëm opera e parë shqiptare në këto 13 vite, kompozitori Aleksandër Peçi nuk rresht së krijuari për tabanin origjinal të muzikës. Fanatik dhe cilësime melodioze të vlerësuar nga kritika brenda dhe jashtë vendit, për përfaqësime kontemporane dhe dinjitoze, Peçi vjen në këtë eveniment muzikor, më datë 30 maj me visare të këngës popullore të orkestruara prej tij.
Ruaj Lidhjet