Close

Rezultati i Sondazhit: ABORTI : MĖSHIRĖ APO VRASJE ?

Votues
28. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Meshire

7 25.00%
  • Vrasje

6 21.43%
  • Asnjera

15 53.57%
Faqja 3 prej 10 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 100
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Vendndodhja
    Po bredh ne koken tende tani!
    Postime
    1,269
    Me ngavash djema me ngazazh. Jo me kaq yrysh, vrull.
    I kam ndjekur te gjitha diskutimet dhe po me terheq kjo teme edhe me shume.

ja se si do te veproja une si femer per rastet e mesiperme.

N.q.s femija do te lindte me shume komplikime dhe jeta ime apo e femijes rrezikohej atehere duhet vene situata ne kandar, (peshore). Cila ane rendon me shume?

Une dhe partneri im fare lehte mund te lindnim nje femije tjeter se bashku. jeta ime rrezikohet, sigurisht edhe e femijes, por duke marre parasysh kohet e sotme dhe gjithcka tjeter do te thoja se do te zgjidhja jeten time.
    Perderisa une kam ardhur ne kete bote, jam ketu per nje qellim. Qellimi i vetem nuk eshte qe une te lind ate femije, por ta ushqej me gjirin tim dhe ta edukoj ta nxjerr ne jete. Si do te rritej ky femije pa nene?
    Pastaj varet se c'fare relatash keni me partnerin apo burrin tuaj.
    N.q.s do te isha e martuar dhe me femije, nuk do te vija kurre femijet para burrit tim. Me ate do kaloj jeten do te ndaj kafshiten e bukes dhe gjithcka tjeter. Femijen kam per detyre ta nxjerr ne jete ti tregoj rrugen e suksesit, c'fare zgjedhje bejne ata eshte puna e tyre. Do ti dua me shume se cdo gje tjeter, por nuk do ti krahasoja kurre kurre me dashurine per partnerin, shokun e jetes. Nje krahasim i tille eshte i pamundur.

Ne anen tjeter n.q.s femija qe une kisha ne bark do te lindte jo normal, varet se ne c'fare shkalle do te ishte abnormaliteti.

N.q.s femija i lindur do te ishte i paralizuar dhe nuk do te mundte kurre te arrinte te bente dicka vete, e si mund une si nene ta sillja ate ne jete. Do te me mallokonte gjithe jetes se tij, per c'fare e kisha lindur, c'fare arsyme me kishin shtyre ta beja ate.
    Jam me se e informuar dhe e sigurt se shkenca gabon por duke u bazuar ne statistike sa prej 100 rasteve shkenca ka gabuar?

Po ju tregoj nje histori familjare.
    Daja dhe nusja e dajes sim kishin nje djale. mbas 2 vjetesh linden nje vajze. Kur vajza ka linduar doktori e ka kuptuar se jeta e saj nuk do te ishte e gjate sepse grupet e gjakut te tyre ishin te njejte dhe ajo nuk ishte vaksinuar qe te perballonte dicka te tille.
    Vajza u rrit dhe u be 1 vit e gjysem dhe semuret shume shume rende. I duhej me patjeter transfuzion gjaku. Gjinekologu ua beri prinderve te ditur se dicka e tille do te ndodhte ne vitet e para te jetes se saj. Ata nuk e degjuan. e rriten vajzen pothuajse 2 vjet dhe u vdiq. Jepnin e merrnin dhe pyesnin veten pse e kishin bere kete kur ata e dinin dicka te tille. faktikisht para se te lindte femija.
    E ku nuk u perpoqen prinderit e shkrete ta conin madje edhe ketu ne Amerike e sollen por asgje nuk ishte e mundur.

Mbas 2 muajsh mbasi i kish vdekur goca ajo ngeli perseri shtatzane por kete here kish bere gjilperen dhe femija (djali) i doli normal pa asnje komplikacion. Ai gezon shendet te plote dhe ata jane shume shume te lumtur.
    Ky eshte vetem nje shembull i cili ka ndoshur ne familjen time. Ka shume te ngjashem me kete. Une ne kete rast do te kisha zgjedhur te abortoja femijen dhe te mundohesha perseri te ngelesha shtatzane serish.

Ju falenderoj per cka shkruani por perseri dua te shtoj se vendimet varen nga situatat ne te cilat ndodhen njerzit.

Me respekt
    Estella

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Aborti (jo) i drejtpėrdrejtė!

I nderuar Anakondakiss, tė pėrshėndes!
    Ti e di se po bisedojmė pėr gjėra delikate dhe tė rėndėsishme. Nė rend tė parė nuk mund tė pajtohem me mendimin tėnd: "...mendoj se e drejta per jete e embrionit (sepse nuk mund ta quash njeri) kalohet nga e drejta e femres ..."
    Nė ēka e bazon kėtė pohim: embrioni nuk ėshtė njeri?
    Lidhur me rastes qė i ke parashtruar do tė sjell reflektimin tim pak mė poshtė.
    -------
    GUESS^WHO, mė vjen keq qė nuk mė ke kuptuar!
    -------
    E nderuar Estella, pėrshėndetje!
    Para se t'i shqyrtojmė rastet e sjella, pak t'i pėrsėrisim disa gjėra.

Ē'ėshtė aborti? Aborti ėshtė nxjerrja e fetusit – fėmijės nga kraharori i nėnės me ndėrhyrjen e njeriut pėr ta vrarė. Kemi dy lloje tė abortit:
    a) abortimi spontan – pa ndėrhyrjen e njeriut. Kjo ndodh pėr shkak tė defekteve tė proceseve natyrale nė nėnėn.
    b) Abortimi i qėllimshėm – kjo ėshtė ndėrhyrje e njeriut nė mėnyrė qė tė vritet fėmija i palindur, pėr ta nxjerrė jashtė prej ambientit natyror dhe pėr ta vrarė. Mirėpo, kėtu lypset dalluar: - abortimi direkt (i drejtpėrdrejt) kur me vetėdije njeriu niset pėr tė vrarė; - abortimi indirekt (jo i drejtpėrdrejt) (profesionalisht pėrdoret fjala: actu cum duplici efectum) ndodhet diēka tjetėr nė akcion, edhe pse dihet se kjo do tė lė si pasojė abortimin – shėrohet ndonjė organ, e nė tė njėjtėn kohė dihet se ky ilaē do tė sjell dėshtimin e fėmijės.

Aborti ėshtė vrasje e rendit tė parė. Ēdo qenie njerėzore (embri, fetusi, fėmija) ka tė drejtėn pėr jetė prej Zotit, jo prej prindėrve apo dikujt tjetėr; nuk ekziston kurrfarė pushteti qė do tė kishte mundur tė dispononte me jetėn e njeriut; vetėm aborti indirekt (jo i drejtpėrdrejtė) mund tė jetė i arsyetuar dhe i toleruar. Nė kėtė rast (qė ndėrlidhet me ato rastet e sjellura) ne nuk shkojmė pėr ta vrarė personin (kjo apsolutisht ėshtė e ndaluar), por shkojmė pėr ta shėruar nėnėn (nė rastin tonė). E pėr shkak tė kėsaj ndoshta do tė ndodhė vdekja e fėmijės, mirėpo ky ėshtė si pasojė, efekti i dytė i aktit (pėr dallim prej tė parit qė ėshtė shėrim i nėnės = prandaj quhet: actus cum duplici efectum).

Jeta ka vėshtirėsi, ka drama, ka traume, ka kryqe. Kjo ėshtė normale – po tė ishte e kundėrta do tė ishte diēka abnormale. Me abortim nuk pushojnė problemet – ato qysh me tė fillojnė.
    Prindėrve qė kanė fėmijė tė sėmurė duhet dhėnė zemėr, dhe jo t'u flitet se ėshtė dashur tė bėnin abort – kjo ėshtė njė logjikė e djallit (satanit) nėse ua imponojmė mendimin se ėshtė dashur tė bėnin abort. Familja duke u pėrkujdesur pėr fėmijėn e hendikepuar pjeket dhe bėhet e vetėdijshme pėr vlerat e vėrteta tė jetės.
    Duhet ndryshuar kushtet shoqėrore, dhe jo tė mbytet fėmija. Standardi nuk guxon tė bėhet ai qė e pėrcakton numrin e fėmijėve. Ata qė kanė mė shumė fėmijė janė mė tė lumtur dhe mė tė kėnaqur se ata qė kanė pak fėmijė. Njeriu ka fėmijė jo pėr shkak tė pareve por pėr shkak tė dashurisė.

T'i themi edhe disa fjalė me rastin e mbarsjes me dhunė.
    Fėmija qė ėshtė ngjizur me dhunė mund tė pranohet. Ėshtė gėnjeshtėr se nuk mund tė pranohet. Kisha dhe karitasi u kanė thėnė haptas tė gjithė atyre qė janė shtatzėnė me dhunė se do t'i pranojė ajo fėmijėt dhe se do tė pėrkujdeset pėr ta.

Spitalet janė pėr t'i shėruar fėmijėt dhe tė rriturit, nuk janė kėtu pėr tė vrarė. Pėr fat tė keq nė disa «spitale» mė shumė mbysin se sa shėrojnė.

Pas kryerjes sė abortit 80% tė femrave sėmuren prej sėmundjeve tė ndryshme; 60% tė femrave ndjehen fajtore qė kanė bėrė abort. Aborti ėshtė faktor rreziku dhe shpesh herė lind sėmundje.

Me shpresė se ju kam pėrgjigjur dhe sqaruar ēėshtjet, ju pėrshėndes sinqerisht dhe miqėsisht duke jua dėshiruar tė mirėn!
    IHS

i/e regjistruar Maska e Klerinda
    Anėtarėsuar
    04-05-2002
    Vendndodhja
    Toronto Canada
    Postime
    7

Unhappy wawwww

Ne radeh te pare keni kap nje teme qe nuk do i gjeni kurre zgjidhjen dhe nuk i dihet mbarimi.Tani persa i perket abortit te them te drejten jam shume kundra sepse nje jete qe ta dha zoti sepse ti ose ai nuk ishte i kujdesshem eshte krimi me i madh qe ta besh po ta hedhesh posht eshte nje krijese qe sado duket si pa goje po po te kishte goje do thoshte te njejten gje qe keni them edhe ju. Pse nuk u kujdeset ??
    Mendoni sikur nenat tuaja te benin nje abort kur kane qen vajza te reja dhe sikur ajo krijes te ishit ju ca do thonit????
    Nuk eshte e leht te gjykosh asnjeri po dhe qe te besh nje krim ndaj nje krijese qe eshte si engjell dhe nuk ka te drejten e mendimit dhe te fjales kur ndodhet ne barkun e nje femre.Nuk e di se si mendoni por dhe djemt jane nje nga arsyjet qe femrat bejne abortet dhe jo per gje po me eshte dhene rasti te njoh nje gjinekollog i cili eshte shume i ri ne moshe (ata qe jetojne ne tirane duhet ta njohin nejse) . Ne nje bisede qe bera me te mbi abortin ai me tha qe shumica e vajzave ose e femrave qe vijen ketu ne spital eshte sepse te dashurit e tyre u thone qe une nuk te dua dhe ti bej ca duash une nuk pergjigjem per ate femi. Dhe si komkluzjon dhe qe te mos kene dhe probleme me te shtepis i bien shkurt'' ABORT'' dhe jo me shume nuk mendojne fare se ai abort mund di ler ato femra dhe pa femi gjithe jeten e tyre por kete nuk e mendojne shume ne ato caste vetem thon si e si te shpetojne per momentin .
    Tani sa per ate qe thoni po sikur femia te kete probleme te jete me problem mendore ose fizike . Dhe per kete kam nje pergjigje .Ne qoftese ti gjithe jetes tende ke qen nje njeri i pa meshire per te tjeret dhe ke qen i keq zoti te shikon e ta jep aty ku te dhem me shume shpirti dhe me kete rast ta jep te femia dhe te gjitha te keqiat e tua qe ke ber ti kur ke qen i ri i paguan ajo krijese e pafajshem.
    Me falni n.q.f. kam prekur dike qe nuk eshte keshtu po ky eshte mendimi im dhe po ju them dhe nje gje qe te besh nje gabim ne jete nuk ka gje se me siper do e rregullosh po te besh nje vrasje nuk te fal zoti sa te jesh gjalle mos ne nje vend ne nje tjete do ta japi qe keshtu mendimi im eshte qe si ju femrat dhe ju meshkujt mendohuni mire kur doni te keni sex me nje vajze sepse nuk eshte vetem qefi po ka raste qe ndoshin dhe gabime te tilla dhe pastaj doni si e si te shpetoni nga ajo qe bete duke bere nje krim .
    Ky qe mendimi im .
    Me shume respekt Klerinda
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Klerinda : 01-06-2002 mė 18:02

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    United Kingdom
    Postime
    5
    I nderuar Shpresmir te pershendes dhe une serisht,

ne rradhe te pare doja te beja nje sqarim te vogel 'teknik'. Jam:
    E nderuar Anankondakiss, dhe jo'I nderuar'. Megjithate nuk ka problem.

Tani te futem ne teme.
    E shoh se ke lexuar filozofi, por nese do te kishe lexuar pak me tej, do te kishe pare se argumenti qe quhet actus cum duplici efectum' njihet ne filozofi dhe si 'slipery slop argument', dmth nje nga argumentet me te dobet qe njeh historia e filozofise, qe bazohet vetem ne loje fjalesh dhe 'empty reasoning'. (Te me falni qe perdor diku anglishten, e kam me te lehte me disa terma)

Ti thua qe po shpeton nenen, dhe vdekja e fetusit eshte vetem efekt dytesor. Ti nuk ke per qellim te vrasesh fetusin. Si ka mundesi kur ti E DI se duke shpetuar nenen, do te vdes fetusi(duke shpetuar nenen ti vret fetusin)Ti nuk e ke qellim te vrasesh fetusin megjithate e di se do te vdese me ate qe ti po ben.
    Eshte nje shembull qe perdoret shume ne kete rast si pegjigje:

Une kam dike perpara meje. Kam edhe nje pistolete ne dore. Vendos te shkrep pistoleten, POR PA PATUR QELLIM te vras personin qe kam perpara. Une e di qe po te shkrep pistoleten personi do te vdes por ama nuk eshte qellimi im qe ta vras ???????? Kjo eshte loja me e madhe e fjaleve. Nuk e shikon se argumenti qe ti ofron nuk mund te qendroje, sepse nuk bazohet ne ekzistence te premisave nga te cilat rrjedh konkluzioni llogjik. Eshte nje argument vetshkaterrues.

Nga ana tjeter, ne c'baze vendose te shpetosh nenen e jo fetusin? Nuk duhet te kene, sipas mendimit tend te njetat te drejta mbi jeten? Pse mos te themi atehere, nena vdes ne menyre indirekte nga tentativa per te shpetuar fetusin? (per ty jetet e tyre duhet te kene te njeten vlere meqe te dy jane njerez te te njetit nivel)

Kur une tashe me siper se nuk e konsideroj fetusin njeri, sepse me njeri ne pergjithesi nenkuptoj nje qenie e afte per te menduar with reasoning ability) Fetusi pervec ndertimit te sistemit te organeve, nuk ka asgje tjeter te perbashket. Ne qofte se thua se perseri nuk mund ta vrasesh se edhpse nuk eshte njeri (me kuptimin qe shpreha me lart-ose mund ta quaj person per te evituar konfuzion) ne te ardhmen mund te behet, eshte njesoj sikur te thuash: eshte krim qe te hedh kete fidanin poshte sepse ne te ardhmen do te behet nje lis gjigand, dhe se fidani ka brenda esencen e te qenit lis.
    Me kupto nuk dua te krahasoj njeriun me lisin. Dhe edhepse duket sikur jam ndaj abortit nuk eshte e vertete, thjesht nuk jam bardh e zi ne lidhje me kete teme, kam dyshimet e mia. Nuk me pelqen ideja e abortit por thjesht me duket se argumentat e tua nuk mbrojne qendrimin tend ashtu sic edhe te miave ua gjen anet e tyre.

Nuk me duket se ka te drejte apo te gbuar, per mua ndikon shume situata konkrete,

Me respekt, Anakondakiss

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Akti me dy efekte

Anakondakiss E nderuar (kėrkoj falje qė gabova gjininė tė mramen herė)!

Mė duket se po nxjerr bishta atje ku nuk ka!
    Ato thėniet nė anglisht pėr fat tė keq nuk i kam kuptuar pasi nuk di anglisht, kėshtu qė nuk mund tė them nėse qėndron ai mendim atje.

Tė kuptohemi: unė jam gjithmonė kundėr abortit, qė mos tė dalė se unė po nxjerr bishta kėtu. Dhe pėr dallim nga ti unė jam gjithmonė kundėr abortit, nė ēdo situatė (a u morem vesh?!).
    Nė rastin qė e kemi n'goje, fjala ėshtė pėr rast SPECIFIK! Ky rast ėshtė kur DĖSHIROJMĖ ta shpėtojmė njė JETĖ! E kemi fjalėn pėr QĖLLIMIN e njeriut, sepse nė bazė tė qėllimit njeriu ėshtė pėrgjegjės pėr njė akt! Pėr shkak se aborti gjithmonė ėshtė KRIM qė duhet ndėshkuar, pėr kėtė arsye sollėm rastin specifik duke treguar se kėtu jemi munduar tė mbrojmė njė jetė qė ka qenė nė RREZIK (nėna) dhe duke i ndihmuar kėsaj pėr t'ia shpėtuar JETĖN, ka ardhur edhe deri te aborti! Me njė mėnyrė "pėrligjemi" pėr kėtė akt! Embri, fetusi ėshtė i varur nga nėna! Unė nuk kam thėnė se e dijmė SIGURISHT (!) se do tė vdesė fėmija si efekt dytėsor, por NĖSE vdes atėherė mund tė shfajėsohemi duke u bazuar nė shėrimin e nėnės.
    Kėshtu, pra, sigurisht se unė kurrė nuk do ta kish kėshilluar nėnėn e fėmijės nė kėtė rast: Aborto nėse dėshiron tė jetosh. Fjalėn e kemi pėr pėrgjegjėsinė morale (fajin) qė do tė lindte pasi tė ėshtė bėrė aborti! Kur kemi tė bėjmė vetėm me dy alternativa, atėherė ėshtė mė sė vėshtiri - sepse jemi tė detyruar tė zgjedhim. Nė rastin tonė nėna do tė jetė nė pozitėn mė tė vėshtirė. Nėse aborton e mė vonė kjo e keqe i kthehet "kundėr", e tė filloj ta "godasė" nė kokė, do tė thotė: pse nuk e lash tė jetojė fėmija im ndėrsa unė mė mirė tė kisha vdekur? Nė kėtė qėndrim shpirtėror do tė mė kishte mallkuar edhe mua qė e kam kėshilluar tė abortojė.

Edhe me atė shembullin me pistoletė kundėr sulmuesit, mund tė them se: nė kėtė rast kemi tė bėjmė me agrosorin. Mirėpo, edhe nė kėtė rast unė nuk shtje nė personin pėr ta vrarė, por qė ta bėjė tė paaftė pėr tė mos ma marrė jetėn. Kemi tė bėjmė prapė me QĖLLIMIN e personit. Sigurisht se nuk ėshtė njėnjė tė dėshirosh ta vrasėsh dhe tė dėshirosh ta mbrosh jetėn tėnde. A po mė kupton?

Ti the:
    "...e di qe po te shkrep pistoleten personi do te vdes por ama nuk eshte qellimi im qe ta vras..."

Prapė ajo e jotja e pakuptueshme "E DI", e di, por nuk ėshtė e thėnė se do tė vdesė patjetėr: e di se do ta bėj tė paaftė, se a do tė vdesė apo jo, kjo ėshtė dytėsore - nuk ėshtė e sigurtė! Prandaj edhe po e cek qėllimin e njeriut, sepse nėse ky (me pistoletė) shkon direkt pėr tė vrarė edhe nėse nuk vjen te vdekja e sulmuesit, ai (me pistoletė) ėshtė fajtor sepse ka dashtė ta vrasė njeriun.

Unė nuk po loz me fjalė dhe aspak nuk ėshtė qesharake, tė lutem!!! Sot ėshtė nė kėtė gjendje dikush i huaj, kush thotė se nesėr nuk do tė gjendesh ti nė njė pozitė tė tillė. Atėherė ke pėr tė kėrkuar tė vendosė dikush tjetėr nė vend tėnd, por nuk do tė kesh askėnd!

Mos harro: shumė nėna e pranojnė qė ato tė VDESIN nė vend tė fėmijės, por ē'ti bėsh kur ti nuk je e informuar pėr kėtė. Shumė nėna heroike japin JETĖN pėr fėmijėn e vet. A e kupton ti kėtė? Dhe unė pikėrisht kėto nėna dėshiroj t'i paraqes si shembull pėr tė gjithė nėnat tjera. Shpesh herė ka ndodhur qė edhe kjo tė jetojė pasi ėshtė shpėtuar fėmija.

Edhe njė herė: nuk kam thėnė se ME SIGURI do tė vijė deri te aborti si efekt dytėsor, por e kam nėnkuptuar NĖSE vjen... Dhe pikėrisht pėr shkak tė pasigurisė qė ndodhet nė shėrimin e nėnės, kemi tė bėjmė me shfajėsimin tonė... Sepse, kuptohet, po ta dija unė ME SIGURI se fėmija do tė lindte i shėndoshė, atėherė edhe rasti ėshtė krejt tjetėr. A mė kuptove?

Tani tė lutem jam shumė kurioz tė di qėndrimin tėnd lidhur kėtė rastin e nėnės kur duhet tė zgjedhė: VETEN APO FĖMIJĖN? Ēka do tė kishe bėrė ti? Unė ta kam dhėnė pėrgjigjen, tė shohim ēfarė argumentesh ke ti pėr njė vepėr tė kėtillė, pasi mendon se argumentet e mia nuk mbrojnė qėndrimin tim. T'i shohim argumentet tua!

Me nderime!
    IHS

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    United Kingdom
    Postime
    5
    Shpresmir,vete per faktin se nuk ke mundur te kuptosh fjalet e mia ne anglisht, duhet te jesh me i kujdesshem ne te replikuar. Si mund te me kundervihesh kur ke kuprtuar vetem nje pjese te idese qe une kam shprehur.

Shembullin me pistoleten qe une solla, me vjen keq qe e ke interpretuar ne menyre krejtesisht te gabuar . Sitiuatata eshte e bazuar ne hipoteze. Nuk ekziston agresori, je ti psh qe mban ne dore nje pistolete dhe dikush tjeter qe nuk ka lidhje me ty dhe as qe ka bere gje kunder teje. Dhe nuk mund te fillosh te nxjerresh alternativa per te dale nga kjo sitiuate sepse nuk eshte ai qellimi i saj. Eshte stuate e perdorur vetemsi paralelizem m rastin e abortit. Ideja nuk eshte te analizosh shembullin por paralelizmin.Mund te vazhdoj edhe me tej per kete por nuk dua te zgjatem sepse nuk eshte e rendesishme.

Me c'te drejte me drejtohesh duke me thene 'A e kupton ti kete?' Nese une kam marr mundimin te trajtoj kete teme eshte sepse shoh dicka shqetesuese ne te. Dhe kur vendos pozicionin tim ne lidhje me nje problem eshte pasi kam imagjinuar vetem time ne te. Nese une them se ne nje situte te caktuar aborti mund te lejohet, dua te them,= ne nje situate te caktuar UNE mund te kisha abortuar.

Dhe meqe me kerkove pergjigje per pyetjen qe une te drejtova, po te pergjigjem:

Ne rradhe te pare dua te perseris, ate c'ka kam thene vahdimisht, qe per mua aborti varet nga situata.
    Nese une personalisht do te isha shtatzan, dhe do te informohesha se nese lind femijen, une do te vdes por nese jetoj une, do te vdes femija, atehere, nese mua me thuhet se po te linde femija do te jetoje pa probleme, atehere besome pa pike dyshimi une do te zgjihja te lindja femijen. (dhe dicka, nuk mund te perpiqesh ti t'i mesosh dashurine e nenes per femijen nje femre, edhe nese nuk eshte ende nene.)
    Ne kete situate nuk do te zgjidhja abortin.
    POR
    Ne nje situate tjeter: psh ne rast perdhunimi, pa pike dyshimi, do te vendosja te abortoja.

Shpresoj se iu pergjigja pyetjes tende. Dhe te lutem nuk eshte e domosdoshme te me pyesesh nese 'te kuptova'. Vete fakti qe po nxjerr ''bishta'' tek ti e tregon kete.

Dhe je here dua te perseris, se nuk ka te drejte apo te gabuar ende per kete problem, por ka NDJENJE per te drejte e te gabuar, dhe besome, ndryshime eshte i madh.

me shume nderime, Anakondakiss

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Sqarim

E nderuar Anakondakiss, shoh se tani e ke kuptuar mė mirė atė qė kam shkruar. E sheh se edhe unė mund tė jem i pakėndshėm. Pranoj se kam qenė pakėz i ashpėr nė tė shprehur pėr faktin se shkrimin tėnd tė parafundit e kam pėrjetuar si "ironi" ndaj asaj qė unė kisha shkruar mė parė. Nė rend tė parė pėr principin "actus cum duplici efecu" qė e rrotullove sipas qejfit. E dyta, nė shkrimin tėnd (tė parafundit) pata pėrshtypjen se unė po bėja lojė fjalėsh, kurse unė kisha shkruar diēka shumė serioze - jo qė kishte tė bėnte me ty, por me njė mentalitet tė prishtė (perendimor) helmues qė i ka bazat jo nė dashuri ndaj jetės por nė gėnjeshtra fėmijėsh qė premton lumturi tė lirė.

Pėr atė fjalėn "a e kupton ti kėtė" qė t'u kam drejtuar, mė beso asgjė nuk kam pasur qė tė pėrul apo diēka tjetėr, vetėm se kam dashur tė ta tėrhjek vėrejtjen se ėshtė diēka me rėndėsi pėr qėllimin e asaj qė shkruaja dhe argumentoja, me shpresė qė mos tė mė rrotullohen fjalėt. Ndoshta nė Shqipėri ajo fjalė ėshtė ofenduese (nuk jam nga Shqipėria), kėshtu qė nė atė rast tė kėrkoj falje.

Nė pėrgjithėsi, kam shkruar me njė stil pakėz mė tė ashpėr, dhe kėtė me vetėdije, sepse mentaliteti shkatėrrues ka marrė hov edhe tek shqiptarėt, e nuk e dėshiroj njė Atdhe vrastar!

Edhe diēka, mos mendo se ėshtė lehtė tė flitet pėr jetėn e njeriut, sidomos kur sulmohet ajo, dhe nė tė ardhmėn unė do tė jem gjithmonė i ashpėr ndaj kėsaj ēėshtje qė po trajtojmė, sepse realiteti ėshtė i tillė qė kėrkon seriozitet, dhe mos prit se unė do tė lėshoj pe nė ndonjė "situatė" tėnde!
    Unė assesi nuk dyshoj nė dashurinė tėnde pėr fėmijėn personal. Sigurisht se pėr shumė gjėra tė kėqia qė bėhen nuk ėshtė fajtor vetėm njėra palė, kėtė duhet ta kemi tė qartė, pasi njeriu nuk ėshtė ishull. Mirėpo, duhet tė luftojmė pėr njė botė mė tė drejtė, ku nuk do tė ketė dhunė dhe vrasje!
    Unė assesi s'mund tė pajtohem me qėndrimin "...ne rast perdhunimi, pa pike dyshimi, do te vendosja te abortoja." Pėr kėtė kam shkruar mė parė. Vetėm njė po e them: askush nuk ka tė drejtė t'i merrė jetėn tjetrit! A e ke pyetur ndonjėherė veten: ē'faj ka fėmija qė ka ardhė nė botė nė atė mėnyrė?! A thua e ka pyet ndokush para se kjo tė ndodhte! Ai ėshtė kėtu - ky ėshtė realiteti, kurse personi qė dėshiron ta likvidojė nuk dėshiron ta sheh realitetin dhe ta pranojė atė, dhe pėr kėtė arsye nuk mund tė tolerohet njė gjė e tillė.
    Mos mendo se unė do tė detyroj qė ta pranosh kėtė gjė! Jo, jo, fare! Dhe ti e di kėtė fort mirė, se secili vendos pėr jetėn e vet, sepse secili e ka vullnetin e lirė. Unė nuk jam kurrfarė polici kėtu, apo kontrollori qė tė shikoj se kush ēka po bėka! Unė po tė flas nga ajo qė kam dėgjuar e qė kam parė, se tė "heqėsh qafesh" njė jetė ėshtė tragjedi qė sjell tragjedinė e personit bėrės dhe tė afėrmėve tė tij pėrreth. Dhe pėr kėtė arsye do ta luftoj njė qėndrim shkatėrrues sepse mund tė bėhet pretekst pėr shumė persona tjerė qė tė veprojnė sipas tij. Nuk e bėn jetėn tė lumtur komfori por jeta e ndershme me sakrifica, flijim dhe dashuri tė sinqertė.

Me shpresė se jemi pajtuar tė pėrshėndes si motrėn time!
    IHS

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    A mund te quhet "nene" nje femer qe i merr jeten gjakut te gjakut te vet, dhe mishit te mishit te vet? Nuk e di se si mund te jetoje me veten e saj nje femer qe aborton nje femije megjithate me duhet te pranoj qe njerezit jane te ndryshem.

Une personalisht mendoj se pavaresisht nga rrethanat, pavaresisht se si nje femer perfundon me nje femije te padeshiruar, ti mohosh asaj femije jeten, eshte krim.
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    United Kingdom
    Postime
    5
    i dashur shpresmir,

shoh se nuk me paske kuptuar fare, megjithate nuk te ve faj, dhe nuk do te vazhdoj duke e vene ne pah kete.

Vetem dicaka doja te thosha, qe eshte e mundur te abortosh qe ne faza shume te para, kur nuk ekziston asnje forme njeriu ne barkun e nenes, kur nuk jane krijuar as format e para neper te cilat kalon per te arritur ne forme njerezore, por kur embrioni eshte i paforme vetem bashkim qelizash. Si mund te thuash qe po vret nje femije kur ne fakt nuk ekziston asnje femije, asnje lloj i perngjashem me te vetem nje grusht qelizash. (eshte sikur te thuash nuk i pres floket se po vras nje pjese te njeriut, ju lutem shikoni paralelizmin dhe mos u mundoni te analizoni shembullin qe dhash: ...jo po ne kete rast ...e jo po ne ate rast)
    Aborti nuk ndodh vetem ne muajt e avancuar kur ke t besh me nje forme humane. Megjithate jam shume e bindur se edhe per kete do te kthesh pergjigje negative. Por sic e the edhe ti vete, ketu nuk shkruaj per ti kthyer mendjen njeriut.

Perpiquni te vehgoni me teper jeten sesa teorite letrare. Don kishotizmi eshte i rrezikshem, sepse eshte i verber, edhepse ka romantiiszmin. Shpresoj se e merrnin kuptimin, pa qellim personal.

Me respekt Anakondakiss.

i/e regjistruar Maska e Taulanti
    Anėtarėsuar
    11-05-2002
    Postime
    48
    Nje nga pyetjet me interesante dhe me te rendesishmet qe kam lexuar.
    Kam pare filmin shqiptar"Une e dua Eren" dhe me ka prekur
    Une per veten time jam kunder abortit dhe pajtohem me albon dhe shpresmirin.E kam fjalen se jemi njerez ne fund te fundit.
    Ana ke bere nje paralelizem te goditur sepse keshtu do quanim kriminele ato vajza qe pijne kontraceptive qe shkaterrojne keto qeliza. E leme anen sentimentale dhe ti kthehemi fakteve.
    Por a je e sigurt se aborti nuk do ndikoje ne sterilizim duke te hequr mundesine e te qenurit nene??? Kuptohet jo gjithnje aborti shoqerohet me sterilizim.Por a do ta benit ju abortin duke e ditur kete fakt??
    Me nderime
    Asnje komb apo njeri nuk mund te egzistoje pa nje ide sublime
    Dostojevski

Faqja 3 prej 10 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Aborti
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 26-09-2009, 11:26
  2. Gruaja nė Islam
    Nga Xhenneta-Morina nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 23-08-2009, 19:32
  3. Kushtetuta e Republikės sė Kosovės
    Nga YlliRiaN nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 01-04-2009, 19:17
  4. A duhet tė legalizohet aborti?
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 27-02-2006, 18:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •