Dezinformimi i Pentagonit që Ushqente Mitologjinë Amerikane të UFO-ve
Ushtria amerikane sajoi prova të teknologjisë aliene dhe lejoi që thashethemet të përhapeshin për të mbuluar programe të vërteta të armëve sekrete.
Nga Joel Schectman dhe Aruna Viswanatha
6 qershor 2025, ora 21:00 ET
Një zyrë e vogël e Pentagonit kishte kaluar muaj duke hetuar teoritë e konspiracionit në lidhje me programet sekrete të Uashingtonit UFO kur zbuloi një të vërtetë tronditëse: të paktën një nga ato teori ishte nxitur nga vetë Pentagoni.
Sonda e urdhëruar në kongregale i çoi hetuesit përsëri në vitet 1980, kur një kolonel i Forcave Ajrore vizitoi një bar afër zonës 51, një vend i lartë i sekretit në shkretëtirën e Nevadës. Ai i dha pronarit foto të asaj që mund të jetë pjata fluturuese. Fotografitë u ngjitën në mure dhe në lore lokale shkuan idenë se ushtria amerikane po testonte fshehurazi teknologjinë e hijshme.
Por koloneli ishte në një mision - të dezinformimit. Fotografitë u doktrinuan, oficeri i pensionuar tani rrëfeu për hetuesit e Pentagonit në vitin 2023. E gjithë ushtrimi ishte një ruse për të mbrojtur atë që po ndodhte me të vërtetë në Zonën 51: Forcat Ajrore po përdorin sitin për të zhvilluar luftëtarë të fshehtë të fshehtë, të shikuar si një avantazh kritik kundër Bashkimit Sovjetik. Drejtuesit ushtarakë ishin të shqetësuar se programet mund të ekspozoheshin nëse vendasit disi shikonin një fluturim provë, të themi, F-117 Stealth Fighter, një aeroplan që me të vërtetë e shikonte këtë botë. Më mirë që ata besojnë se erdhi nga Andromeda.
Ky episod, i raportuar tani për herë të parë, ishte vetëm një nga një seri zbulimesh që ekipi i Pentagonit bëri ndërsa hetoi dekada të pretendimeve se Uashingtoni po fsheh atë që dinte për jetën jashtëtokësore. Kjo përpjekje arriti kulmin në një raport, të lëshuar vitin e kaluar nga Departamenti i Mbrojtjes, që zbuloi se pretendimet për një mbulim të qeverisë ishin të pabaza.
Në fakt, një hetim i Wall Street Journal zbulon, vetë raporti arriti në një mbulim - por jo në mënyrën se si do të besonte industria e komplotit UFO që njerëzit do t'i besonin njerëzit. Shpalosja publike la të vërtetën pas disa prej miteve themelore për UFO: Pentagoni vetë nganjëherë me qëllim i nxori flakët, në atë që i arrinte qeveria amerikane që synonte qytetarët e vet me dezinformim.
Në të njëjtën kohë, vetë natyra e operacioneve të Pentagonit - një burokraci e errët që mbante programe sekrete të ngulitura brenda programeve sekrete, të veshura me histori mbuluese - të krijuara terren pjellor për të përhapur mitet.
Këto gjetje paraqesin një kthesë të re mahnitëse në historinë e obsesionit kulturor të Amerikës me UFO. Në dekadat pas një transmetimi në radio të vitit 1938 të H.G Wells "Lufta e Botëve" e përhapur në të gjithë vendin, spekulimet për vizitorët e huaj mbetën kryesisht krahina e tabloideve të supermarketeve, bllokuesit e Hollivudit dhe konferenca me kostum në Las Vegas.
Kohët e fundit, gjërat morën një kthesë ogurzi kur një pjesë e vogël e ish zyrtarëve të Pentagonit dolën në publik me akuzat e një programi qeveritar për të shfrytëzuar teknologjinë jashtëtokësore dhe për ta fshehur atë nga amerikanët. Këto pretendime çuan në hetimin e Pentagonit.
Tani, prova po shfaqet se përpjekjet e qeverisë për të përhapur mitologjinë e UFO -së datojnë deri në vitet 1950.
Kjo llogari bazohet në intervista me dy duzina zyrtarë aktualë dhe ish -amerikanë, shkencëtarë dhe kontraktorë ushtarakë të përfshirë në hetim, si dhe mijëra faqe dokumente, regjistrime, postë elektronike dhe mesazhe me tekst.
Ndonjëherë, si me mashtrimin rreth zonës 51, oficerët ushtarakë përhapin dokumente të rreme për të krijuar një ekran tymi për programe të vërteta të armëve sekrete. Në raste të tjera, zyrtarët lejuan që mitet e UFO -së të zënë rrënjë në interes të sigurisë kombëtare - për shembull, të parandalojnë Bashkimin Sovjetik të zbulojë dobësitë në sistemet që mbrojnë instalimet bërthamore. Tregimet priren të marrin një jetë të tyre, siç është udhëtimi me tre dekada të një pjese të supozuar të metaleve hapësinore që doli të mos ishte asgjë e llojit. Dhe një praktikë e gjatë ishte më shumë si një ritual i bezdisshëm i vëllazërimit që rrotullohej egërsisht jashtë kontrollit.
Hetuesit ende po përpiqen të përcaktojnë nëse përhapja e dezinformimit ishte akti i komandantëve dhe oficerëve lokalë ose një program institucional më i centralizuar.
Pentagoni lëshoi faktet kryesore në versionin publik të raportit të vitit 2024 që mund të kishin ndihmuar në vendosjen e disa thashethemeve UFO për të pushuar, si për të mbrojtur sekretet e klasifikuara dhe për të shmangur sikletin, gjeti hetimi i ditarit. Në veçanti Forcat Ajrore shtynë të lëshojnë disa detaje që besonte se mund të rrezikonte programet sekrete dhe karrierat e dëmtimit.
Mungesa e transparencës së plotë i ka dhënë vetëm më shumë karburant teorive të komplotit. Anëtarët e Kongresit kanë formuar një grup, të përbërë kryesisht nga republikanët, për të ekzaminuar fenomenet anomale të paidentifikuara, ose UAP, në foljen burokratike. Grupi ka kërkuar që komuniteti i inteligjencës të zbulojë se cilat agjenci "janë të përfshirë në programet e marrjes së përplasjeve UAP".
Skepticizmi Maga për "shtetin e thellë" ushqen më tej idenë se burokratët qeveritarë i kanë mbajtur ato sekrete nga publiku amerikan. Në një seancë në nëntor të dy nënkomisioneve të mbikëqyrjes së shtëpive, Rep. Nancy Mace, një republikan nga Karolina e Jugut, hodhi dyshime në raportin e Pentagonit. "Unë nuk jam një matematikan, por mund t'ju them se nuk shtohet," tha ajo.
"Budalla Fare"
Sean Kirkpatrick, një shkencëtar i saktë, i rrethuar, i cili dikur kaloi vite duke studiuar dridhje në kristale lazer, ishte afër daljes në pension nga shërbimi qeveritar kur ai mori thirrjen që do të ndryshonte jetën e tij.
Deri në vitin 2022 ai ishte ngjitur në Shef Shkencëtar në Qendrën e Inteligjencës së Raketave dhe Hapësirës në Arsenalin Redstone afër Huntsville, Ala. Ndërsa ai ishte ulur në tryezën e tij në orën 6:30 një mëngjes, duke pirë kafe dhe duke skalitur përmes raporteve të inteligjencës që kishin ardhur brenda natës, telefonit të tij të tavolinës Tandberg - në të vërtetë një version i klasifikuar i FaceTime - Rang.
Ishte një zëvendës sekretari nga Pentagoni, i cili po vinte një kravatë ndërsa i tha Kirkpatrick për një kongres të ri të zyrës urdhëroi departamentin të krijonte për të ekzaminuar fenomenet anomale të paidentifikuara. "Nënsekretarja dhe unë bashkuam një listë të shkurtër se kush mund ta bënte atë, dhe ju jeni në krye," u transmetua zyrtari, duke shtuar se ata ishin vendosur në Kirkpatrick sepse ai të dy kishte një sfond shkencor dhe kishte ndërtuar një gjysmë duzine organizata brenda komunitetit të inteligjencës.
A është kjo arsyeja e vërtetë, Kirkpatrick kundërshtoi, "Apo unë jam i vetmi budalla sa të them," Po? ""
Me pak fjalë, Kirkpatrick kishte zyrën e rezolucionit të anomalisë në të gjitha fushat. Vetëm më e fundit në një supë alfabeti të projekteve të veçanta të qeverisë të krijuara për të studiuar UFO që shtrihen më shumë se gjysmë shekulli, Aaro, siç dihet, operohet nga një zyrë e pa shënjuar pranë Pentagonit, me disa duzina punonjës dhe një buxhet të klasifikuar.
Misioni ra në dy kova. Njëra ishte mbledhja e të dhënave për shikimet, veçanërisht rreth instalimeve ushtarake dhe të vlerësohej nëse ato mund të shpjegohen me teknologji tokësore. Mes vëmendjes në rritje të publikut, numri i raporteve të tilla është rritur shumë në vitet e fundit, në 757 në 12 muaj pas majit 2023 nga 144 midis 2004 deri në 2021. Aaro lidhi shumicën e incidenteve me balona, zogj dhe përhapjen e drones që rrëmon qiellin.
Shumë llogari pilot të orbs lundruese në të vërtetë ishin reflektime të diellit nga satelitët StarLink, gjetën hetuesit. Ata ende po shqyrtojnë nëse disa ngjarje të pashpjegueshme mund të jenë teknologji e huaj, siç është avionët kinezë që përdorin metoda të gjeneratës së ardhshme që shtrembërojnë pamjen e tyre.
Zyra zbuloi se disa ngjarje në dukje të pashpjegueshme nuk ishin aq të çuditshme në fund të fundit. Në një, një video e vitit 2015 u shfaq për të treguar një objekt sferik që gumëzhiste një luftëtar jet me një shpejtësi pothuajse të pamundur. "Oh, djaloshi im," piloti mund të dëgjohet duke thënë në video, duke qeshur. Por më vonë, hetuesit përcaktuan se nuk kishte asgjë për të parë - çfarëdo që të ishte objekti, këndi i kamerës dhe shpejtësia relative e avionit e kishte bërë që të duket se po shkonte shumë më shpejt sesa ishte.
Misioni i dytë i zyrës dëshmoi të ishte më i veçantë: të rishikojë rekordin historik që kthehet në vitin 1945 për të vlerësuar pretendimet e bëra nga dhjetëra punonjës të ish -ushtarakëve që Uashingtoni operonte një program sekret për të korrur teknologjinë e huaj. Kongresi i dha zyrës qasje të paparë në programet më të klasifikuara të Amerikës për të lejuar ekipin e Kirkpatrick të drejtojë tregimet në tokë.
Ndërsa Kirkpatrick ndoqi hetimin e tij, ai filloi të zbulojë një sallë pasqyrash brenda Pentagonit, të veshur me mbulesë zyrtare dhe jo zyrtare. Në një nivel, fshehtësia ishte e kuptueshme. Sh.B.A.
Por Kirkpatrick shpejt zbuloi se disa nga obsesioni me fshehtësi u verifikuan në Farcical. Një ish oficer i Forcave Ajrore u tmerrua dukshëm kur u tha hetuesve të Kirkpatrick se ai ishte informuar për një projekt të fshehtë të huaj dekada më parë, dhe u paralajmërua se nëse ai përsëriti ndonjëherë sekretin, ai mund të burgoset ose të ekzekutohej. Pretendimi do të përsëritej për hetuesit nga burra të tjerë që nuk kishin folur kurrë për këtë çështje, madje edhe me bashkëshortët e tyre.
Doli se dëshmitarët kishin qenë viktima të një rituali të çuditshëm të bezdisshëm.
Për dekada të tëra, disa komandantë të rinj të programeve më të klasifikuara të Forcave Ajrore, si pjesë e konferencave të tyre të induksionit, do t'u jepej një copë letër me një foto të asaj që dukej si një tigan fluturues. Zanat u përshkruan si një automjet manovrimi i antigravitetit.
Oficerëve u është thënë që programi me të cilin po bashkoheshin, e quajti Yankee Blue, ishte pjesë e një përpjekjeje për të rikthyer inxhinierin e teknologjisë në zanat. Ata u thanë që të mos e përmendin më kurrë. Shumë kurrë nuk e mësuan se ishte e rreme. Kirkpatrick zbuloi se praktika kishte filluar dekada më parë, dhe dukej se vazhdonte akoma. Zyra e Sekretarit të Mbrojtjes dërgoi një memorandum në të gjithë shërbimin në pranverën e vitit 2023 duke urdhëruar praktikën të ndalet menjëherë, por dëmi u bë.
Hetuesit ende po përpiqen të përcaktojnë pse oficerët kishin mashtruar vartësit, qoftë si një lloj testi besnikërie, një përpjekje më e qëllimshme për të mashtruar ose diçka tjetër.
Pas kësaj zbulimi të vitit 2023, Zëvendës i Kirkpatrick informoi drejtorin e Presidentit Joe Biden për Inteligjencën Kombëtare, Avril Haines, i cili ishte i habitur.
A mund të jetë kjo baza për besimin e vazhdueshëm se Sh.B.A ka një program të huaj që ne e kemi fshehur nga populli amerikan? Haines donte të dinte, sipas njerëzve të njohur me çështjen. Sa e gjerë ishte? pyeti ajo.
Zyrtari u përgjigj: "Zonjë, ne e dimë se vazhdoi për dekada. Ne po flasim për qindra e qindra njerëz. Këta njerëz nënshkruan NDA. Ata menduan se ishte e vërtetë."
Gjetja mund të ishte shkatërruese për Forcën Ajrore. Shërbimi ishte veçanërisht i ndjeshëm ndaj akuzave të mashtrimit dhe kërkoi që Aaro të ndalte duke përfshirë gjetjen në raportin publik, edhe pasi Kirkpatrick kishte informuar ligjvënësit në episod. Kirkpatrick doli në pension para se të mbaronte dhe u lëshua ai raport.
Në një deklaratë, një zëdhënëse e Departamentit të Mbrojtjes pranoi se Aaro kishte zbuluar prova të materialeve të programeve të klasifikuara të rreme në lidhje me jashtëtokësore, dhe kishte informuar ligjvënësit dhe zyrtarët e inteligjencës. Zëdhënësi, Sue Gough, tha që departamenti nuk e përfshiu atë informacion në raportin e tij vitin e kaluar sepse hetimi nuk ishte përfunduar, por pret që ta sigurojë atë në një raport tjetër të planifikuar për më vonë këtë vit.
"Departamenti është i angazhuar të lëshojë një vëllim të dytë të raportit të tij historik të regjistrave, për të përfshirë gjetjet e Aaro për raportet e prangave të mundshme dhe materialeve joautentike," tha Gough.
Një bunker në Montana
Kirkpatrick hetoi një mister tjetër që shtrihej 60 vjet.
Në vitin 1967, Robert Salas, tani 84 vjeç, ishte një kapiten i Forcave Ajrore të ulur në një bunker me madhësi të dollapit, duke drejtuar kontrollet e 10 raketave bërthamore në Montana.
Ai ishte i përgatitur të nisë greva apokaliptike nëse Rusia Sovjetike sulmon ndonjëherë së pari, dhe mori një telefonatë rreth orës 8 të mëngjesit. Një natë nga stacioni i rojes më lart. Një ovale e ndezur e kuqërremtë-portokalli po lëvizte mbi portën e përparme, Salas u tha hetuesve të Kirkpatrick. Rojet i kishin tërhequr pushkët e tyre, të drejtuara në objektin ovale që dukeshin të notonin sipër portës. Një bri tingëllonte në bunker, duke sinjalizuar një problem me sistemin e kontrollit: të gjitha 10 raketat ishin të çaktivizuara.
Salas shpejt mësoi se një ngjarje e ngjashme ndodhi në silos të tjera aty pranë. A ishin ata nën sulm? Salas kurrë nuk mori një përgjigje. Të nesërmen në mëngjes një helikopter po priste të merrte Salas përsëri në bazë. Pasi atje u urdhërua: Asnjëherë mos diskutoni për incidentin.
Salas ishte një nga pesë burrat e intervistuar nga ekipi i Kirkpatrick i cili ishte dëshmitar i ngjarjeve të tilla në vitet 1960 dhe '70. Ndërsa u betuan për fshehtësi, burrat filluan të ndajnë tregimet e tyre në vitet '90 në libra dhe dokumentarë.
Ekipi i Kirkpatrick u fut në histori dhe zbuloi një shpjegim tokësor. Barrierat e betonit dhe çelikut përreth raketave bërthamore të Amerikës ishin mjaft të trasha për t'u dhënë atyre një shans nëse goditen së pari nga një grevë sovjetike. Por shkencëtarët në kohën kur kishin frikë nga stuhia e fortë e valëve elektromagnetike të krijuara nga një shpërthim bërthamor mund ta bënte pajisjen e nevojshme për të filluar një kundërshtim të papërdorshëm.
Për të provuar këtë cenueshmëri, Forca Ajrore zhvilloi një gjenerator ekzotik elektromagnetik që simuloi këtë puls të energjisë përçarëse pa pasur nevojë për të shpërthyer një armë bërthamore.
Kur aktivizohet, kjo pajisje, e vendosur në një platformë portative 60 metra mbi objekt, do të mblidhte fuqi derisa të shkëlqejë, ndonjëherë me një dritë portokalli verbuese. Pastaj do të ndizte një shpërthim energjie që mund të ngjante me rrufe.
Pulset elektromagnetike rrëmbyen kabllot e lidhura me bunkerin, ku komandantët e nisjes si Salas u ulën, duke prishur sistemet e udhëzimit, paaftësinë e armëve dhe përhumbjen e burrave edhe sot e kësaj dite.
Por çdo rrjedhje publike e testeve në atë kohë do t'i lejonte Rusisë të dinte se arsenali bërthamor i Amerikës mund të çaktivizohej në një grevë të parë. Dëshmitarët u mbajtën në errësirë.
Edhe sot e kësaj dite Salas beson se ai ishte palë në një ndërhyrje ndërgalaktike për të ndaluar luftën bërthamore të cilën qeveria është përpjekur ta fshehë. Ai ka gjysmën e duhur. Përvoja e la oktogenarian thellësisht skeptik ndaj ushtrisë amerikane dhe aftësinë e saj për të thënë të vërtetën. "Ekziston një mbulim gjigant, jo vetëm nga Forcat Ajrore, por çdo agjenci tjetër federale që ka njohje të kësaj teme," tha ai në një intervistë për Gazetën. "Asnjëherë nuk u informuam për aktivitetet që po ndodhnin, Forcat Ajrore na mbyllën nga çdo informacion."
Duke fshehur të vërtetën nga burrat si Salas dhe përpjekjet e qëllimshme për të synuar publikun me dezinformim të lëshuar brenda sallave të Pentagonit vetë një forcë të rrezikshme, e cila do të bëhej pothuajse e pandalshme ndërsa kalonin dekadat. Mitologjia paranojake që ushtria amerikane ndihmoi të përhapet tani ka një numër në rritje të zyrtarëve të saj të vjetër që numërojnë veten si besimtarë.
Kriza u rrit në një çiban mbi një copë metal të dërguar me postë në një mikpritës të radios së natës vonë në 1996, për të cilën dërguesi tha se atyre u ishte thënë se ishte pjesë e një anijeje të rrëzuar.
Burimi: Wall Street Journal
Krijoni Kontakt