Krimbi i egër “Njeringrënës” po vjen
Pas një fushate dhjetëvjeçare për të mposhtur parazitët deri në Panama, ata po kthehen me shpejtësi në veri.
Nga Sarah Zhang
27 maj, 2025
Shtetet e Bashkuara, për 70 vjet, kanë zhvilluar një luftë të vazhdueshme ajrore kundër krimbit të Botës së Re, një parazit që ha kafshë të gjalla: lopë, derr, dre, qen, madje edhe njerëz. (Emri i tij shkencor, C. hominivorax, përkthehet si "ngrënës njerëzish".) Larvat e mizës parazitare përtypin mishin, duke i shndërruar prerjet e vogla në plagë të mëdha e të tmerrshme. Por në vitet 1950, Departamenti i Bujqësisë i SHBA-së hodhi themelet për një sulm në të gjithë kontinentin. Punëtorët rritnin krimba të tillë në fabrika, i rrezatonin derisa të bëheshin sterilë dhe i hidhnin krimbat e rritur sterilë me miliona - madje qindra miliona - çdo javë mbi SHBA-në, pastaj më në jug në Meksikë dhe përfundimisht në pjesën tjetër të Amerikës së Veriut. Mizat sterile vazhduan, në fakt, t’i zhduknin popullatat e egra të kontinentit dhe në vitin 2006, një barrierë e padukshme u krijua në Darién Gap, xhunglën që shtrihet përgjatë kufirit Panama-Kolumbi, për të rrethuar veriun pa krimba vidhos nga jugu. Barriera, siç e vura re kur raportova nga Panamaja disa vite më parë, përbëhej nga aeroplanë që lëshonin miliona krimba vidhos sterilë për të rënë mbi Darién Gap çdo javë. Kjo betejë e pafundme e mbajti kërcënimin e krimbave vidhos larg Amerikës.
Por në vitin 2022, barriera u thye. Rastet në Panama - kryesisht në bagëti - u rritën ndjeshëm nga dhjetëra në vit në 1,000, pavarësisht rënies së vazhdueshme të mizave sterile. Paraziti më pas filloi të lëvizte drejt veriut, fillimisht ngadalë dhe pastaj me shpejtësi deri në vitin 2024, kur fillova të merrja email-e alarmuese nga ata që ndiqnin situatën në Amerikën Qendrore. Që nga ky muaj, paraziti ka përparuar 1,600 milje përmes tetë vendeve për të arritur në Oaxaca dhe Veracruz në Meksikë, me 700 milje të mbetura deri në kufirin e Teksasit. SHBA-të më pas pezulluan importet e bagëtive të gjalla nga Meksika.
Pasi u përhap ky lajm i fundit, fola me Wayne Cockrell, një fermer nga Teksasi i cili ka frikë se kthimi i krimbit të vidhos në Teksas tani është çështje kohe, jo nëse. Programi kundër krimbit të vidhos nuk mund të prodhojë mjaftueshëm miza sterile për të ndaluar përparimin e parazitit, e lëre më ta zmbrapsë atë në Panama, shpjegoi Cockrell. Ai e ka ndjekur nga afër shpërthimin si kryetar i komitetit të shëndetit të bagëtive për Shoqatën e Rritësve të Bagëtive të Teksasit dhe Jugperëndimit, madje duke vizituar edhe fabrikën e mizave sterile kohët e fundit. "Tani kam një ndjenjë frike nga ana ime," më tha ai.
Në moshën 60 vjeç, ai është shumë i ri për të kujtuar vetë krimbat e vidhos, por i ka dëgjuar historitë e tmerrshme. Çdo prerje, çdo gërvishtje, çdo kërthizë e një viçi të porsalindur kërcënonte të bëhej fatale në epokën para zhdukjes. Nëse paraziti vendoset përsëri në SHBA, mund të duhen dekada për t'i shtyrë krimbat e vidhos përsëri në Panama. Në fund të fundit, kaq kohë u desh herën e parë. Dekada të tëra vigjilence ndaj krimbave të vidhos janë zhvlerësuar vetëm në dy vjet.
Mjafton të hedhësh një vështrim në hartë për të kuptuar pse shpërthimi i krimbave të vidhave është tani në një pikë alarmante kthese.
Amerika Qendrore ka formën e një gypi me një bisht të gjatë dhe me gungë që arrin pikën e tij më të hollë në Panama. Në të kaluarën, USDA ndihmoi në financimin e zhdukjes së krimbave të vidhave deri në Panama jo nga altruizmi i pastër, por nga pragmatizmi ekonomik: Vendosja e një barriere krimbash të vidhave prej 100 miljesh atje është më e lirë sesa krijimi i një të tille në kufirin 2,000 miljesh SHBA-Meksikë. Edhe pasi krimbat e vidhave filluan të zvarriteshin në bishtin e gypit kohët e fundit, fushata kundër krimbave të vidhave pati një shans të fundit të mirë për t'i ndaluar ata në një istm të ngushtë në Meksikën jugore - pas së cilës gypi zgjerohet në mënyrë dramatike. Ajo dështoi. Zbulimet e fundit të krimbave të vidhave në Oaxaca dhe Veracruz janë pak përtej istmit.
Sa më i gjerë të rritet fronti i ri i luftës së krimbave të vidhave, aq më shumë krimba sterilë të vidhave nevojiten për të ndaluar përparimin e parazitit. Por furnizimi është tashmë i mbingarkuar. Fabrika e mizave në Panama ka rritur prodhimin nga 20 milionë miza të zakonshme në javë në maksimumin prej 100 milionësh, të cilat tani po shpërndahen të gjitha mbi Meksikë. Por aeroplanët lëshonin 150 milionë miza në javë mbi istmin në Meksikë gjatë fushatës së parë të zhdukjes në vitet 1980. Dhe kur fronti ishte edhe më në veri të Meksikës, një fabrikë atje prodhonte deri në 550 milionë miza çdo javë për të mbuluar zonën e madhe. Ajo fabrikë, si dhe një në Teksas, janë mbyllur prej kohësh.
Shoqata e Rritësve të Bagëtive të Teksasit dhe Jugperëndimit po i kërkon USDA-së të ndërtojë një fabrikë të re mizash sterile në SHBA, një fabrikë mjaftueshëm të madhe për të prodhuar qindra milionë që mund të jenë të nevojshme së shpejti. "Ne po punojmë ngushtë me Meksikën për të rivendosur një barrierë biologjike dhe për të parandaluar përhapjen e mëtejshme gjeografike", shkroi një zëdhënës i USDA-së në përgjigje të pyetjeve në lidhje me mjaftueshmërinë e prodhimit të mizave sterile. "Nëse miza përhapet më tej gjeografikisht, do të na duhet të rivlerësojmë kapacitetin e prodhimit." Disa ligjvënës të Teksasit prezantuan së fundmi Aktin STOP Screwworms, i cili udhëzon USDA-në të hapë një fabrikë të re, por i gjithë procesi mund të zgjasë ende me vite. "Objekti duhet të fillojë nesër," tha Cockrell.
Industria e bagëtive në SHBA është e papërgatitur për kthimin e krimbit të vidhos, tha ai, duke përmendur më shumë arsye: Disa ilaçe për të trajtuar infeksionin e krimbit të vidhos nuk janë të licencuara në SHBA, pasi kanë qenë të panevojshme për gjysmë shekulli. Fermat dikur punësonin 50 kauboj që inspektonin rregullisht bagëtinë, dhe tani mund të kenë vetëm pesë. Dhe praktikat rutinë të industrisë, të tilla si damkosja dhe etiketimi në vesh, i lënë kafshët të ndjeshme ndaj infeksionit të krimbit të vidhos. Për t'u përballur me krimbin e vidhos, industria e bagëtive do të duhet të përshtatet shpejt me një normalitet të ri. Paraziti mund të rrisë çmimet e mishit të viçit, të cilat tashmë janë shumë të larta për shkak të thatësirës.
Se si krimbat e vidave arritën të kapërcenin barrierën në vitin 2022 nuk është plotësisht e qartë. Por në vitet menjëherë para kësaj, pandemia e koronavirusit thuhet se krijoi bllokime në zinxhirin e furnizimit në fabrikën e mizave në Panama dhe ndërpreu inspektimet e rregullta të bagëtive që mund të kishin ndezur kambanat e alarmit më herët. Dhe kufiri midis Panamasë dhe Kolumbisë u bë shumë më i ngarkuar; Gapi Darién, dikur një xhungël famëkeqe e padepërtueshme, u bë një rrugë e njohur për migrantët. Megjithatë, krimbi i vidave përparoi relativisht ngadalë përmes Panamasë dhe Kosta Rikës për dy vitet e para. Pastaj goditi Nikaraguanë dhe, vetëm për 10 javë në vitin 2024, u nis nga kufiri verior i vendit përmes Hondurasit dhe Guatemalës për të arritur në Meksikë. Ky përparim i shpejtë ishte për shkak të tregtisë së paligjshme të bagëtive, më tha Jeremy Radachowsky, drejtori për Mesoamerikanin dhe Karaibet Perëndimore në Shoqërinë e Konservimit të Jetës së Egër. Organizata e tij ka ndjekur praktikën në Amerikën Qendrore, ku 800,000 bagëti në vit rriten ilegalisht në rezervatet natyrore dhe më pas kontrabandohen me anije dhe kamionë deri në Meksikë. Kjo i lejoi krimbit të përhapej shumë më shpejt sesa mund të fluturojë. Radachowsky tha se radha e rasteve të reja të krimbit të krimbit ndoqi rrugë të njohura kontrabande. Lëvizja e vazhdueshme drejt veriut e bagëtive të infektuara tani mund ta bënte më të vështirë zhdukjen e tyre. Është si të përpiqesh të zbrazësh një pishinë kur "rubineti është ende i hapur", tha ai.
Dekada të tëra ekzistence pa krimba të krimbit të krimbit nënkuptonin që edhe fermerët, jetesa e të cilëve preket drejtpërdrejt, ishin të ngadaltë në njohjen e emergjencës në rritje. "Ne ishim aq të suksesshëm saqë njerëzit harruan fjalë për fjalë", më tha një zyrtar amerikan në Amerikën Qendrore i njohur me situatën (duke folur anonim për shkak të politikës delikate të përfshirë). Inspektimet, raportet në kohë të infeksionit dhe kufizimet në lëvizjen e bagëtive janë pjesë të rëndësishme të zhdukjes, përveç lirimit të mizave sterile.
Gjatë viteve, shkencëtarët kanë propozuar gjithashtu mënyra më të përparuara për të kontrolluar krimbin e krimbit përmes gjenetikës, megjithëse asnjëra nuk është ende gati për kohën e duhur. USDA mbështeti kërkimin nga Max Scott, një entomolog në Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut, për të krijuar një lloj vetëm për meshkuj që mund të zvogëlojë numrin e mizave të nevojshme për shpërndarje, por financimi përfundoi verën e kaluar. Ai ka propozuar gjithashtu përdorimin e nxitësve gjenetikë, një teknikë ende e diskutueshme që mund të "nxisë" me shpejtësi materialin gjenetik që i bën femrat sterile në popullatën e egër. USDA nuk ishte e interesuar, më tha ai. (Një zëdhënës thotë se USDA "vazhdon të hulumtojë dhe hetojë mjete të reja", duke përfshirë krimbat e vidhave vetëm meshkuj të modifikuar gjenetikisht.) Por ai krijoi një bashkëpunim disa vite më parë me shkencëtarë në Uruguai që studiojnë një nxitës gjenetik për krimbat e vidhave sterile.
Uruguai është i interesuar sepse nuk përfitoi kurrë nga zhdukja e krimbave të vidhave; vendi ndodhet rreth gjysmës së Amerikës së Jugut, thellë në territorin e krimbave të vidhave. Një shkencëtar në pension i USDA-së, Steven Skoda, më tha se ai dhe kolegët e tij ëndërronin për "një botë krejtësisht të lirë nga krimbat e vidhave". Por zhdukja nuk arriti kurrë në Amerikën e Jugut, dhe tani edhe barriera që mbron Amerikën e Veriut nuk është më e paprekur. Fushata për të shtyrë krimbat e vidhave nga jugu i Meksikës - afërsisht aty ku është paraziti tani - në skajin jugor të Panamasë zgjati 21 vjet. Sipas mënyrës se si po shkojnë gjërat, tha Cockrell, disa nga kolegët e tij të hershëm në Panama mund të mos i shohin krimbat e egër të zhdukur përsëri në vendin e tyre gjatë jetës së tyre.
Burimi: The Atlantic
Krijoni Kontakt