Moody’s ul vlerësimin e kreditit të Shteteve të Bashkuara, duke përmendur rritjen e borxhit qeveritar
Pikat kryesore
- Moody’s kishte qenë një pengesë në mbajtjen e borxhit sovran të SHBA-së në vlerësimin më të lartë të mundshëm të kreditit dhe e sjell agjencinë 116-vjeçare në një linjë me rivalët e saj.
- Vendimi për të ulur profilin e kreditit të Shteteve të Bashkuara pritet, në margjina, të rrisë rendimentin që investitorët kërkojnë për të blerë borxhin e thesarit të SHBA-së për të reflektuar më shumë rrezik, dhe mund të ulë ndjesinë drejt zotërimit të aseteve amerikane, përfshirë aksionet.
Kent Nishimura | Los Angeles Times | Getty Images
Moody’s e ulën vlerësimin sovran të kreditit të Shteteve të Bashkuara me një nivel në Aa1 nga Aaa, më i larti i mundshëm, duke përmendur barrën në rritje të financimit të deficitit buxhetor të qeverisë federale dhe koston në rritje të rifinancimit të borxhit ekzistues për shkak të normave të larta të interesit.
“Ky ulje me një nivel në shkallën tonë të vlerësimit me 21 nivele pasqyron rritjen gjatë më shumë se një dekade të borxhit qeveritar dhe raporteve të pagesave të interesit në nivele që janë dukshëm më të larta se shtetet me vlerësim të ngjashëm”, tha agjencia e vlerësimit në një deklaratë.
Vendimi për të ulur profilin e kreditit të Shteteve të Bashkuara pritet, në margjina, të rrisë rendimentin që investitorët kërkojnë për të blerë borxhin e thesarit të SHBA-së për të reflektuar më shumë rrezik, dhe mund të ulë ndjesinë drejt zotërimit të aseteve amerikane, duke përfshirë aksionet. Megjithatë, të gjitha agjencitë kryesore të vlerësimit të kreditit vazhdojnë t’u japin Shteteve të Bashkuara vlerësimin e tyre të dytë më të lartë të disponueshëm.
Rendimenti i bonove të thesarit 10-vjeçare me afat referimi u ngjit me 3 pikë bazë në tregtimin pas orarit të punës, duke u tregtuar në 4.48%. ETF-ja e Obligacioneve të Thesarit iShares 20+ Year — një tregues përfaqësues për çmimet e borxhit afatgjatë — ra me rreth 1% në tregtimin pas orarit të punës, ndërsa SPDR S&P 500 ETF Trust
që ndjek indeksin referues për aksionet amerikane ra me 0.4%.
Moody’s kishte qenë një pengesë në mbajtjen e borxhit sovran të SHBA-së në vlerësimin më të lartë të mundshëm të kreditit dhe e sjell agjencinë 116-vjeçare në një linjë me rivalët e saj. Standard & Poor’s e uli vlerësimin e SHBA-së në AA+ nga AAA në gusht 2011, dhe Fitch Ratings gjithashtu e uli vlerësimin e SHBA-së në AA+ nga AAA, në gusht 2023.
“Administratat e njëpasnjëshme të SHBA-së dhe Kongresi nuk kanë arritur të bien dakord mbi masat për të përmbysur trendin e deficiteve të mëdha fiskale vjetore dhe kostove në rritje të interesit”, thanë analistët e Moody’s në një deklaratë. “Ne nuk besojmë se uljet materiale shumëvjeçare në shpenzimet dhe deficitet e detyrueshme do të vijnë si rezultat i propozimeve aktuale fiskale që janë në shqyrtim.”
Deficit masiv
SHBA-të po përballen me një deficit të madh buxhetor, ndërsa kostot e interesit për borxhin e Thesarit vazhdojnë të rriten për shkak të një kombinimi të normave më të larta të interesit dhe më shumë borxhit kryesor për t’u financuar. Deficiti fiskal në vitin që filloi më 1 tetor është tashmë 1.05 trilionë dollarë, 13% më i lartë se një vit më parë. Të ardhurat nga tarifat ndihmuan në zbutjen e një pjese të çekuilibrit muajin e kaluar.
Në deklaratën e tyre që shoqëronte uljen e vlerësimit, analistët e Moody’s shkruan se, “Nëse Akti i Uljes së Taksave dhe Punësimit i vitit 2017 zgjatet, që është rasti ynë bazë, kjo do të shtojë rreth 4 trilionë dollarë në deficitin fiskal primar federal (duke përjashtuar pagesat e interesit) gjatë dekadës së ardhshme”.
“Si rezultat, ne presim që deficitet federale të zgjerohen, duke arritur në gati 9% të PBB-së deri në vitin 2035, nga 6.4% në vitin 2024, të nxitura kryesisht nga rritja e pagesave të interesit mbi borxhin, rritja e shpenzimeve për të drejtat dhe gjenerimi relativisht i ulët i të ardhurave”, tha Moody’s. “Ne parashikojmë që barra e borxhit federal të rritet në rreth 134% të PBB-së deri në vitin 2035, krahasuar me 98% në vitin 2024.”
Ulja e vlerësimit nga Moody’s erdhi pasi Komiteti i Buxhetit të Dhomës së Përfaqësuesve i udhëhequr nga republikanët hodhi poshtë të premten një paketë gjithëpërfshirëse për uljen e taksave si pjesë e axhendës ekonomike të Presidentit Donald Trump, duke përfshirë zgjatjen e uljeve të taksave të miratuara për herë të parë në vitin 2017.
‘Më pak kërkesë’
“Thesaret ende po merren me faktorin themelor të kërkesës më të ulët të huaj për to dhe madhësia në rritje e grumbullit të borxhit që duhet të rifinancohet vazhdimisht nuk do të ndryshojë, por [Moody’s] është simbolik në kuptimin që ja ku është një agjenci e madhe vlerësimi që po bën thirrje se SHBA-të kanë borxhe dhe deficite të tendosura”, tha Peter Boockvar, drejtor investimesh në Bleakley Financial Group.
Në fillim të prillit, rendimentet e obligacioneve të thesarit u rritën dhe dollari u dobësua kundrejt homologëve të tij globalë në reagim ndaj vendosjes së tarifave të larta nga Trump për mallrat e importuara që hyjnë në SHBA, një shenjë se investitorët mund të kenë filluar të largohen nga SHBA-ja si vendi më i sigurt në botë për të investuar.
“Kjo do ta bëjë javën e ardhshme interesante”, shkroi në X Fred Hickey, një vëzhgues i hershëm i aksioneve të teknologjisë dhe redaktor i The High-Tech Strategist në Nashua, New Hampshire , duke e quajtur uljen e vlerësimit nga Moody’s një “bombë të premten pasdite (pas mbylljes)”. Ai tha se pritet që vlera e obligacioneve dhe e dollarit të bjerë dhe çmimi i arit të rritet, si përgjigje.
Moody’s i vlerësoi zyrtarisht obligacionet amerikane në vitin 1993 për herë të parë , por i kishte caktuar SHBA-së një “vlerësim tavani vendi” prej Aaa që nga viti 1949.
Burimi: CNBC
Krijoni Kontakt