Themeluesi i Forumit Ekonomik Botëror Klaus Schwab tërhiqet nga posti ekzekutiv
World Economic Forum/Wikimedia Commons
Themeluesi i Forumit Ekonomik Botëror dhe kryetari ekzekutiv Klaus Schwab do të tërhiqet nga roli i tij në drejtimin e mbledhjes globale që kur e themeloi atë në 1971.
Schwab njoftoi synimet e tij në një email drejtuar stafit të martën që u nda me Semafor nga një person i lidhur me organizatën.
Ai do të largohet si kryetar ekzekutiv dhe do të kalojë në një rol si kryetar joekzekutiv, tha ai, duke shtuar se ndryshimi në rolin e tij është në pritje të miratimit nga qeveria zvicerane.
Në një deklaratë, një zëdhënës i Forumit tha se organizata po "transformohet nga një platformë mbledhjesh në institucionin kryesor global për bashkëpunimin publik-privat". Struktura e qeverisjes së Forumit është vendosur të ndryshojë si rezultat i atij evolucioni, tha zëdhënësi, dhe Schwab "do të kalojë nga Kryetar Ekzekutiv në Kryetar i Bordit të Administrimit" deri në janar 2025.
Schwab nuk e ka emëruar pasardhësin e tij, por tha se gjatë vitit të kaluar, bordi ekzekutiv i grupit, "nën udhëheqjen e Presidentit Børge Brende, ka marrë përgjegjësinë e plotë ekzekutive".
Brende është një ish-lider konservator norvegjez.
Schwab, 86 vjeç, është sinonim i organizatës që ai ka menaxhuar për më shumë se 50 vjet.
Fillimisht i njohur si Forumi Evropian i Menaxhimit, përsëritjet e hershme të ngjarjes tërhoqën shumë më pak pjesëmarrës në Davos sesa mijëra që tani ngjiten në qytetin malor zviceran.
Tani, takimi vjetor i WEF në Davos tërheq dhjetëra liderë dhe CEO të rangut të lartë botëror çdo vit, me më shumë se 50 krerë shtetesh të pranishëm në vitin 2024, sipas organizatës.
Forumi funksionon shumë si një biznes familjar, me fëmijët e Schwab të emëruar në pozita të larta dhe gruan e tij Hilde që drejton themelimin e organizatës dhe ceremonitë e ndarjes së çmimeve në Davos.
Vitet e fundit, Forumi e ka zhvendosur fokusin e tij drejt qendrës dhe larg politikës liberale, raportoi më parë Semafor.
Pasardhja në WEF ka qenë subjekt i spekulimeve të nxehta dhe një artikull i Politico me emra të mundshëm tronditi mbledhjen në vitin 2023.
Forumi ka qenë gjithashtu duke lundruar në një peizazh të vështirë politik dhe është kthyer drejt qendrës vitet e fundit pasi ka përqafuar drejtime progresive në kulturë dhe financë.
WEF, ndonëse një organizatë jofitimprurëse, është një biznes i jashtëzakonshëm: Organizata solli afro 500 milionë dollarë të ardhura në vitin që përfundon në mars 2023 dhe kishte 200 milionë franga zvicerane në para të gatshme, raportoi Semafor vitin e kaluar.
Burimi: Semafor
Krijoni Kontakt