Anketa Ekonomike e Gjithë Amerikës
Shumica e amerikanëve janë gati të mbështesin Trumpin dhe pjesë të mëdha të agjendës së tij, thotë sondazhi i CNBC
Nga Steve Liesman
Presidenti i zgjedhur Donald Trump kërcen pasi foli gjatë ndarjes së çmimeve Patriot të Fox Nation në Qendrën Tilles në Greenvale, Nju Jork, 5 dhjetor 2024.
Heather Khalifa | AP
Amerikanët thonë se janë të gatshëm të mbështesin Presidentin e zgjedhur Donald Trump në mandatin e tij të dytë dhe shumica i japin dritën jeshile disa prej premtimeve të tij të diskutueshme në fushatën elektorale, sipas Anketës Ekonomike të CNBC All-America .
Megjithatë, sondazhi zbuloi gjithashtu se publiku po ndez dritat paralajmëruese të verdha dhe të kuqe në disa pjesë të axhendës së Trump.
Në përgjithësi, sondazhi zbuloi se 54% e publikut janë “të rehatshëm dhe të përgatitur për të mbështetur” Trumpin si president. Kjo është 2 pikë më pak se kur ai mori detyrën në 2016. Rreth 41% nuk janë të kënaqur, me 5 pikë më shumë se 2016.
Pra, pavarësisht se ka fituar votën popullore në këto zgjedhje krahasuar me vitin 2016, Trump merr detyrën për herë të dytë me disi më pak mbështetje neto në sondazh.
“Në vitin 2016, kishte disa njerëz të tjerë që thanë, ‘nuk jam i sigurt’ dhe morën një lloj qasjeje të pritjes dhe të shikojmë,” tha Jay Campbell, partner në Hart Research, sondazhi demokrat për sondazhin. . “Këto shifra kanë rënë përgjysmë ose më shumë ... Njerëzit e dinë se çfarë të presin me Donald Trump tani.”
Sondazhi me 1000 persona në mbarë vendin u krye nga 5-8 dhjetor. Ka një marzh gabimi prej +/- 3,1%.
Sondazhi zbuloi se 60% thonë se vendosja e ushtrisë në kufi për të ndaluar drogën e paligjshme dhe trafikimin e qenieve njerëzore duhet të jetë një prioritet i vitit 2025 për administratën e re, me 13% të tjerë që thonë se duhet të bëhet ende, por më vonë gjatë afatit. Propozimi është kundërshtuar vetëm nga 24%, duke përfshirë 51% të demokratëve, 12% të të pavarurve dhe 3% të republikanëve.
Shumica e të anketuarve mbështesin gjithashtu uljen e taksave individuale, rritjen e dëbimit të emigrantëve pa dokumente, zvogëlimin e madhësisë së qeverisë, shpimin për më shumë naftë në tokat federale dhe uljen e taksave dhe rregulloret për biznesin.
Aty ku axhenda e mundshme bëhet më e diskutueshme është më e dukshme në planet e Trump për të falur të dënuarit për krime në trazirat e Kapitolit të 6 janarit. Vetëm 43% e mbështesin masën, me 50% që e kundërshtojnë atë, duke përfshirë 87% të demokratëve, 46% të të pavarurve dhe 18% të republikanëve. Është çështja me opozitën e vetme më të madhe republikane.
Mbështetja për rritjen e tarifave është gjithashtu më e vakët, me 27% që e mbështesin atë plotësisht dhe 24% thonë se mund të bëhet më vonë gjatë afatit. Kundërshtohet nga 42% e të anketuarve.
Amerikanët në përgjithësi janë më optimistë në lidhje me perspektivën ekonomike për presidencën e dytë të Trump sesa ishin të parët, zbuloi sondazhi. Më shumë se gjysma, ose 51%, thonë se presin përmirësim të gjendjes së tyre personale financiare, 10 pikë më shumë se kur ai u zgjodh në 2016; e njëjta përqindje, 51%, thonë gjithashtu se presin që ekonomia amerikane të përmirësohet, me 5 pikë rritje nga viti 2016.
Kishte gjithashtu përfitime në përqindje që besonin se do të ishin më keq, duke sugjeruar që Trump është edhe më polarizues tani sesa ishte në mandatin e tij të parë.
Presidenti Joe Biden, ndërkohë, largohet nga posti me amerikanët mjaft të dobët në ekonomi, sipas sondazhit. Vetëm 25% besojnë se ekonomia është e shkëlqyer ose e mirë, dhe 73% thonë se është e drejtë ose e varfër. Vlerësimi përfundimtar i miratimit ekonomik të Biden është 36%, me 58% që nuk e miratojnë. Vlerësimi i tij neto pozitiv -22 është përmirësuar nga shifrat e tij më të këqija në 2022, por janë ende thellësisht negativ dhe shumë larg nga +5 kur filloi mandati i tij.
Por amerikanët janë shumë më shpresëdhënës për perspektivën ekonomike, të ngarkuar nga entuziazmi republikan në prag të zgjedhjeve. Dyzet e gjashtë për qind e publikut pret që ekonomia të përmirësohet vitin e ardhshëm, nëntë pikë më shumë se tetori, e nxitur nga një ndryshim i republikanëve dhe, në një masë më të vogël, të pavarurve nga pesimistë në optimistë. Në të njëjtën kohë, 33% thonë se ekonomia do të përkeqësohet, me 16 pikë rritje, e nxitur tërësisht nga pikëpamjet më të thella të demokratëve.
“Trump po ecën në mandatin e tij të dytë me një humor më të keq për ekonominë aktuale, por me qëndrime më shpresëdhënëse për atë që do të vijë”, tha Micah Roberts, partner në Strategjitë e Opinionit Publik, sondazhi republikan për sondazhin.
Dyzet për qind e të anketuarve thonë se tani është një kohë e mirë për të investuar në aksione, me 27% që thonë se është një kohë e keqe, amerikanët më pozitivë kanë qenë në aksione që nga viti 2019. Ishte një luhatje masive nga tremujori i fundit dhe 3 vitet e gjysmë kur Amerikanët kanë qenë neutralë deri thellësisht negativë ndaj aksioneve. Ajo u nxit nga një përballje e plotë e republikanëve në tregun e aksioneve në prag të zgjedhjeve. Ata tani janë 56 pikë më pozitivë nëse kjo është një kohë e mirë për të investuar në aksione krahasuar me gushtin.
Më vete, sondazhi zbuloi gjithashtu se ndërsa kriptovalutat mund të jenë gjëja më e nxehtë në Wall Street, kjo nuk është e vërtetë në Main Street, të paktën jo ende. Sondazhi tregon se vetëm 13% e publikut thonë se zotërojnë kriptomonedha dhe 15% thonë se është investimi më i mirë për momentin. Kjo është 4 pikë më shumë që kur CNBC e bëri pyetjen për herë të fundit në 2022, por ajo mbetet shumë pas pasurive të paluajtshme, aksioneve, arit dhe madje edhe llogarive të kursimeve në garën për investimet më të mira. Vetëm 7% e publikut thonë se do t’i pranonin pagat e tyre në kripto, por 22% e tjerë thanë se mund një ditë. Pak më shumë se 3 në 5, ose më shumë se 61%, thonë se nuk do t’i pranojnë kurrë pagat e tyre në kripto.
Një e treta e pronarëve të kriptove janë në grupin më të ri, nga 18 deri në 34 vjeç. Vetëm 9% janë 65 vjeç e lart.
Burimi: CNBC
Krijoni Kontakt