Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,322
    Postimet në Bllog
    20

Lëkundjet e tërmetit Donald Trump ndihen edhe në Rumani: Të djathtët fitojnë zgjedhjet presidenciale

Kandidati i ekstremit të djathtë merr epërsinë tronditëse në zgjedhjet presidenciale të Rumanisë

Emily Atkinson - BBC News
    Nick Thorpe - Korrespondent i Evropës Qendrore

Emri:  Screenshot 2024-11-25 at 2.29.38 PM.jpg

Shikime: 28

Madhësia:  42.9 KB
    Rezultatet paraprake nga zgjedhjet presidenciale të Rumanisë vendosin nacionalistin e ekstremit të djathtë, Calin Georgescu, në vendin e parë të befasishëm (foto fotografie)

Një kandidat i ekstremit të djathtë, pro-rus, ka marrë një epërsi të papritur në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale të Rumanisë.

Me më shumë se 99% të votave të numëruara, ultranacionalisti Calin Georgescu ishte 23%, i ndjekur nga kandidatja e qendrës së djathtë Elena Lasconi e Bashkimit Save Romania dhe kryeministri social demokrat populist Marcel Ciolacu, favoriti parazgjedhor.

Shfaqja e fortë e Georgescu, i cili nuk ka parti të tijën dhe bëri fushatë kryesisht në platformën e mediave sociale TikTok, erdhi si surpriza më e madhe e zgjedhjeve.

Numërimi i fundit sugjeron se Lasconi është pak përpara Ciolacu me rreth 2,000 vota dhe do të përballet me Georgescu në një balotazh përfundimtar për presidencën në 8 dhjetor.

Çiolacu dha dorëheqjen e tij si kreu i Social Demokratëve të hënën në mëngjes.

Komentatori politik Radu Magdin tha se mbështetja për Georgescu ishte e paprecedentë, me sondazhet e mëparshme të opinioneve që e vendosin atë në rreth 5% të votave.

"Asnjëherë në 34 vitet tona të demokracisë nuk kemi parë një rritje të tillë në krahasim me sondazhet," tha zoti Magdin.

Fitorja e Georgescu, i cili bëri fushatë nën sloganin "Rikthe dinjitetin e kombit rumun", është mirëpritur ngrohtësisht në mediat ruse.

Ai dënoi më parë mburojën e mbrojtjes raketore balistike të NATO-s me bazë në bazën ushtarake Deveselu në Rumaninë jugore si "një turp".

Georgescu ishte një figurë e shquar në një parti tjetër të ekstremit të djathtë, AUR (Aleanca për Bashkimin e Rumunëve) të George Simion-it, e cila përfundimisht e përjashtoi atë si tepër radikal, pasi ai vlerësoi udhëheqësit e Gardës së Hekurt, një lëvizje fashiste rumune gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Por vonë të dielën mbrëma, George Simion mbështeti Georgescu-n dhe u kërkoi 1.3 milion votuesve që votuan për të të dielën të mbështesin Georgescu-n në balotazh.

Suksesi i Georgescu përbën një dilemë për miliona rumunë që votuan për kandidatët e tjerë.

Nëse Elena Lasconi kalon në raundin e dytë, siç pritej, shumë mbështetës të socialdemokratëve, veçanërisht në zonat rurale, do ta kishin të vështirë të mbështesnin një figurë kaq liberale, progresive.

Fushata në këto zgjedhje u përqendrua kryesisht në rritjen e kostos së jetesës, me Rumaninë që ka pjesën më të madhe të BE-së të njerëzve në rrezik të varfërisë. Pakënaqësia e ndihmave për refugjatët ukrainas në Rumani luajti gjithashtu një rol.

Presidenti në Rumani ka një rol kryesisht simbolik, por një ndikim të konsiderueshëm në fusha të tilla si politika e jashtme.

Pjesëmarrja ishte 51%, e ngjashme me shifrën e pesë viteve më parë.

Burimi BBC

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,322
    Postimet në Bllog
    20

Demokraci apo Skllavëri? Gjykata e lartë e Rumanisë anulon rezultatin e zgjedhjeve presidenciale

Gjykata e lartë e Rumanisë anulon rezultatin e zgjedhjeve presidenciale

Emri:  gettyimages-2186353416-copy.jpg

Shikime: 14

Madhësia:  24.0 KB
    Kandidati presidencial rumun Calin Georgescu flet për mediat më 26 nëntor. Andrei Pungovschi/Getty Images

Gjykata Kushtetuese e Rumanisë ka anuluar raundin e parë të procesit të zgjedhjeve presidenciale të vendit 2024, i cili u fitua ngushtë nga kandidati ultranacionalist i ekstremit të djathtë Calin Georgescu mes akuzave për ndërhyrje ruse.

Vendimi historik nënkupton se balotazhi i raundit të dytë që ishte planifikuar për të dielën, kur Georgescu do të kishte shkuar kokë më kokë me rivalen e tij qendrore Elena Lasconi, nuk do të zhvillohet më.

Në një deklaratë për shtyp, gjykata tha se anulimi bazohej në nenin 146(f) të Kushtetutës, duke theksuar nevojën për të garantuar korrektësinë dhe ligjshmërinë e procesit zgjedhor.

Vendimi i gjykatës, i shpallur të premten, është përfundimtar dhe detyrues. Ajo kërkon që qeveria rumune të rifillojë kalendarin zgjedhor.

Vendimi i së premtes mbyll një cikël të trazuar zgjedhor në vend, me të njëjtën gjykatë javën e kaluar që urdhëroi një rinumërim të votave të raundit të parë.

Ai gjithashtu vjen vetëm disa ditë pasi votimi u godit nga frika për ndërhyrje të huaja, pasi dokumentet e deklasifikuara nga këshilli i lartë i sigurisë i Rumanisë zbuluan prova të "sulmeve agresive hibride ruse".

Ata treguan gjithashtu se si Georgescu u rrit nga ndërhyrja e mundshme në TikTok – platforma e mediave sociale në të cilën ai drejtoi kryesisht fushatën e tij – përmes algoritmeve, llogarive të koordinuara dhe promovimit me pagesë, raportoi Reuters.

Një nga dokumentet e deklasifikuara, nga agjencia e inteligjencës rumune, detajonte më shumë se 85,000 tentativa për sulme kibernetike në faqet e internetit zgjedhore dhe sistemet e TI-së dhe arriti në përfundimin se "sulmuesi ka burime të konsiderueshme specifike për një shtet sulmues", raportoi Reuters.

Këto gjetje e shtynë Departamentin e Shtetit të SHBA-së të shprehë shqetësimin dhe të paralajmërojë se një zhvendosje nga Perëndimi "do të kishte ndikime serioze negative në bashkëpunimin e sigurisë së SHBA-së me Rumaninë".

Në komentet e bëra të mërkurën, përpara anulimit të gjykatës të premten, zëdhënësi i Departamentit të Shtetit të SHBA, Matthew Miller tha në një deklaratë: “Ne jemi të shqetësuar nga raporti i Këshillit të Lartë Rumun për Mbrojtjen Kombëtare (CSAT) për përfshirjen ruse në aktivitetin keqdashës kibernetik të krijuar. për të ndikuar në integritetin e procesit zgjedhor rumun.”

Miller shtoi se "të dhënat e referuara në raport duhet të hetohen plotësisht për të siguruar integritetin e procesit zgjedhor të Rumanisë."

Emri:  gettyimages-2187786530-copy.jpg

Shikime: 16

Madhësia:  40.1 KB
    Njerëzit marrin pjesë në një tubim pro-Evropës në Bukuresht më 5 dhjetor. Andrei Pungovschi/Getty Images

Georgescu, 62 vjeç, e filloi fushatën e tij me mbështetje njëshifrore, por gëzoi një rritje tronditëse në dominim, duke dalë ngushtë si lider në raundin e parë të zgjedhjeve me 22.9% të votave ndaj Lasconit 19.2%.

Ndërsa ai nuk e ka përshkruar veten si veçanërisht pro-rus, Georgescu e kishte etiketuar më parë Ukrainën si një "shtet të shpikur" dhe deklaroi se dëshiron një "strategji" të "paqes me të gjithë, pavarësisht se kush janë ata".

Një zyrtar rumun të mërkurën e përshkroi suksesin e Georgescu në raundin e parë si tronditës. Ata i thanë CNN se fitorja e tij do të ishte “një triumf i jashtëzakonshëm për… (Presidentin rus Vladimir) Putin” dhe “do të anulonte të gjithë përparimin që Rumania ka bërë në 35 vitet e fundit”.

Georgescu e përqendroi fushatën e tij në trajtimin e krizës së kostos së jetesës në vend dhe u zotua të përfundojë mbështetjen e Rumanisë për Ukrainën. Rumania ndan një kufi prej 400 miljesh me fqinjin e saj verior dhe nën presidencën e saj të mëparshme ndihmoi të eksportonte miliona tonë drithë nga vendi i goditur nga lufta.

Ndërkohë, Lasconi i qendrës së djathtë, i partisë Save Romania Union (USR), zhvilloi një fushatë duke u zotuar të mbante Rumaninë në kursin e saj properëndimor.

Vendimi i gjykatës për të anuluar zgjedhjet erdhi një ditë pas një proteste të madhe në kryeqytetin rumun Bukuresht, kur qindra dolën në tubim në favor të Lasconit dhe kundër të djathtës ekstreme. Një grup i vogël kundër-protestues u mblodh gjithashtu në mbështetje të Georgescu të enjten mbrëma.

Emri:  2024-12-06t141737z-1211704957-rc2qjbaeh0pz-rtrmadp-3-romania-election-president.jpg

Shikime: 13

Madhësia:  61.9 KB
    Një anëtar i Jandarmërisë mbyll një portë në Pallatin e Parlamentit, pasi gjykata e lartë rumune anuloi rezultatin e raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale, në Bukuresht të premten. Louisa Gouliamaki/Reuters

Protestuesit mbanin pankarta ku shkruhej "Rumania, një pikë referimi në BE dhe NATO" dhe "Jo fashizëm".

“Unë jam këtu sot për të protestuar kundër kësaj lëvizjeje fashiste që po vjen këtu, në Rumani, kundër këtij lideri që ata kanë, Calin Georgescu, i cili u shfaq nga askund, i sponsorizuar qartë nga Putini dhe nga Moska dhe ne po luftojmë kundër të gjithëve. gjërat që shkuan keq gjatë kësaj fushate”, tha një demonstrues i quajtur Mihai për Reuters.

Një tjetër protestues, një student i quajtur Daniel, vuri në dukje "shumë mashtrime, mashtrime të dyshuara në qendrat e votimit" në votën e raundit të parë.

Burimi: CNN

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-07-2024, 11:06
  2. Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 26-10-2012, 04:24
  3. Si funksionon Gjykata e Larte ne Shqiperi
    Nga master në forumin Mentori akademik
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 04-10-2012, 18:10
  4. Përgjigje: 140
    Postimi i Fundit: 14-11-2009, 02:30
  5. Florida, gjykata anulon ligjin që mbante gjallë 40-vjeçaren
    Nga StormAngel në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 24-09-2004, 14:21

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •