Kandidati i ekstremit të djathtë merr epërsinë tronditëse në zgjedhjet presidenciale të Rumanisë
Emily Atkinson - BBC News
Nick Thorpe - Korrespondent i Evropës Qendrore
Rezultatet paraprake nga zgjedhjet presidenciale të Rumanisë vendosin nacionalistin e ekstremit të djathtë, Calin Georgescu, në vendin e parë të befasishëm (foto fotografie)
Një kandidat i ekstremit të djathtë, pro-rus, ka marrë një epërsi të papritur në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale të Rumanisë.
Me më shumë se 99% të votave të numëruara, ultranacionalisti Calin Georgescu ishte 23%, i ndjekur nga kandidatja e qendrës së djathtë Elena Lasconi e Bashkimit Save Romania dhe kryeministri social demokrat populist Marcel Ciolacu, favoriti parazgjedhor.
Shfaqja e fortë e Georgescu, i cili nuk ka parti të tijën dhe bëri fushatë kryesisht në platformën e mediave sociale TikTok, erdhi si surpriza më e madhe e zgjedhjeve.
Numërimi i fundit sugjeron se Lasconi është pak përpara Ciolacu me rreth 2,000 vota dhe do të përballet me Georgescu në një balotazh përfundimtar për presidencën në 8 dhjetor.
Çiolacu dha dorëheqjen e tij si kreu i Social Demokratëve të hënën në mëngjes.
Komentatori politik Radu Magdin tha se mbështetja për Georgescu ishte e paprecedentë, me sondazhet e mëparshme të opinioneve që e vendosin atë në rreth 5% të votave.
"Asnjëherë në 34 vitet tona të demokracisë nuk kemi parë një rritje të tillë në krahasim me sondazhet," tha zoti Magdin.
Fitorja e Georgescu, i cili bëri fushatë nën sloganin "Rikthe dinjitetin e kombit rumun", është mirëpritur ngrohtësisht në mediat ruse.
Ai dënoi më parë mburojën e mbrojtjes raketore balistike të NATO-s me bazë në bazën ushtarake Deveselu në Rumaninë jugore si "një turp".
Georgescu ishte një figurë e shquar në një parti tjetër të ekstremit të djathtë, AUR (Aleanca për Bashkimin e Rumunëve) të George Simion-it, e cila përfundimisht e përjashtoi atë si tepër radikal, pasi ai vlerësoi udhëheqësit e Gardës së Hekurt, një lëvizje fashiste rumune gjatë Luftës së Dytë Botërore.
Por vonë të dielën mbrëma, George Simion mbështeti Georgescu-n dhe u kërkoi 1.3 milion votuesve që votuan për të të dielën të mbështesin Georgescu-n në balotazh.
Suksesi i Georgescu përbën një dilemë për miliona rumunë që votuan për kandidatët e tjerë.
Nëse Elena Lasconi kalon në raundin e dytë, siç pritej, shumë mbështetës të socialdemokratëve, veçanërisht në zonat rurale, do ta kishin të vështirë të mbështesnin një figurë kaq liberale, progresive.
Fushata në këto zgjedhje u përqendrua kryesisht në rritjen e kostos së jetesës, me Rumaninë që ka pjesën më të madhe të BE-së të njerëzve në rrezik të varfërisë. Pakënaqësia e ndihmave për refugjatët ukrainas në Rumani luajti gjithashtu një rol.
Presidenti në Rumani ka një rol kryesisht simbolik, por një ndikim të konsiderueshëm në fusha të tilla si politika e jashtme.
Pjesëmarrja ishte 51%, e ngjashme me shifrën e pesë viteve më parë.
Burimi BBC
Krijoni Kontakt