Trump sugjeron që Kanadaja të bëhet shteti i 51-të pasi Trudeau tha se tarifat do të vrisnin ekonominë: burime

Trudeau bëri një vizitë të organizuar me nxitim në Mar-a-Lago të premten e kaluar pasi Trump kërcënoi Kanadanë me tarifa

Nga Greg Wehner Nga Greg Wehner, Bret Baier

Presidenti i zgjedhur Trump i sugjeroi kryeministrit kanadez Justin Trudeau javën e kaluar se nëse një tarifë për dështimin në adresimin e çështjeve të tregtisë dhe emigracionit do të vriste fqinjin e ekonomisë së veriut, ndoshta ai duhet të bëhet shteti i 51-të, thanë burimet për Fox News.

Të premten e kaluar, Trudeau fluturoi në Mar-a-Lago pa paralajmërim pasi Trump kërcënoi se do të vendoste tarifa gjithëpërfshirëse për produktet kanadeze. Në mënyrë të veçantë, Trump po kërcënon të vendosë tarifa 25% ndaj Kanadasë dhe Meksikës për dështimet e tyre për të frenuar fluksin e emigrantëve të paligjshëm dhe drogave të paligjshme nga këto vende në SHBA.

Tani, detaje të reja kanë filluar të dalin në lidhje me takimin mes dy burrave, të cilin Trump e quajti "shumë produktiv".

Përpara se të pini koktej gaforre dhe të hidhni goca deti, çështjet e tarifave, sigurisë kufitare dhe deficiteve tregtare ishin në qendër të vëmendjes.

Emri:  trudeau-trump-mar-a-lago.jpg

Shikime: 247

Madhësia:  34.2 KB
Kryeministri kanadez Justin Trudeau u takua me Presidentin e zgjedhur Trump në Mar-a-Lago në Florida të premten për të diskutuar tema si ekonomia, imigracioni i paligjshëm dhe më shumë. (Justin Trudeau X)

Sipas dy personave në tavolinë që dëgjuan diskutimin, Trump, ndonëse i përzemërt dhe mikpritës, ishte shumë i drejtpërdrejtë kur bëhej fjalë për atë që ai dëshiron nga homologu i tij në veri.

Duke perifrazuar diskutimin, Trump i tha Trudeau se Kanadaja ka dështuar kufirin amerikan duke lejuar sasi të mëdha droge dhe njerëz përtej kufirit, duke përfshirë emigrantë të paligjshëm nga mbi 70 vende të ndryshme.

Burimet thonë se Trump u bë më i animuar kur bëhej fjalë për deficitin tregtar të SHBA me Kanadanë, të cilin ai e vlerësoi të ishte më shumë se 100 miliardë dollarë.

Emri:  GettyImages-2167810138.jpg

Shikime: 207

Madhësia:  20.2 KB
Justin Trudeau, kryeministri i Kanadasë, u takua me Presidentin e zgjedhur Trump në Mar-a-Lago të premten e kaluar. (Dean Casavechia/Bloomberg nëpërmjet Getty Images)

Presidenti i zgjedhur i tha kryeministrit nëse Kanadaja nuk mund të rregullojë çështjet kufitare dhe deficitin tregtar, ai do të vendosë një tarifë 25% për të gjitha mallrat kanadeze ditën e parë kur të kthehet në detyrë.

Trudeau i tha Trumpit se nuk mund të vendosë tarifën sepse kjo do të vriste plotësisht ekonominë kanadeze. Trump u përgjigj – duke pyetur, kështu që vendi juaj nuk mund të mbijetojë nëse nuk po shkatërron SHBA-në në shumën prej 100 miliardë dollarësh?

Trump më pas i sugjeroi Trudeau që Kanadaja të bëhej shteti i 51-të, gjë që bëri që kryeministri dhe të tjerët të qeshin nervozisht, thanë burimet për Fox News.

Emri:  mar-a-lago1.jpg

Shikime: 173

Madhësia:  50.9 KB
Trudeau u takua me Presidentin e zgjedhur Trump në resortin e tij luksoz Mar-a-Lago. (Getty Images)

Por ai vazhdoi, duke i thënë Trudeau se kryeministri është një titull më i mirë, megjithëse ai mund të ishte ende guvernator i shtetit të 51-të.

Burimet i thanë Fox News se dikush në tavolinë erdhi dhe e këshilloi Trumpin se Kanadaja do të ishte një shtet shumë liberal, i cili mori edhe më shumë të qeshura. Trump sugjeroi se Kanadaja mund të bëhet dy shtete: një konservator dhe një liberal.

Ai i tha Trudeau se nëse ai nuk mund të përballojë listën e tij të kërkesave pa prishur SHBA-në në tregti, ndoshta Kanadaja duhet të bëhet vërtet një shtet ose dy dhe Trudeau mund të bëhet guvernator.

Ndërsa burimet thonë se shkëmbimi pati shumë të qeshura, Trump dha mesazhin se ai priste ndryshim deri më 20 janar.

Biseda gati tre orëshe vazhdoi për tema të tjera të ndryshme dhe në fund, të ftuarit kanadezë e quajtën darkën "shumë miqësore dhe shumë pozitive", megjithëse nuk u referua për t'u bërë shteti i 51-të.

Fox News Digital ka kontaktuar me kampin e Trump dhe ekipin e Trudeau në lidhje me deklaratat, megjithëse asnjëri nuk është përgjigjur menjëherë.

Burimi: Fox News