Australia miraton ndalimin e mediave sociale për moshat nën 16 vjeç
Ndalimi do të zbatohet nga rregullatori kombëtar i internetit
Nga Hannah Ritchie
Australia do t'i ndalojë fëmijët nën 16 vjeç të përdorin rrjetet sociale, pasi parlamenti i saj miratoi ligjet më të rrepta në botë.
Ndalimi, i cili nuk do të hyjë në fuqi për të paktën 12 muaj, mund të bëjë që kompanitë e teknologjisë të gjobiten deri në 50 milion dollarë Australianë (32.5 milion dollarë; 25.7 milion £) nëse nuk respektojnë.
Kryeministri Anthony Albanese thotë se legjislacioni është i nevojshëm për të mbrojtur të rinjtë nga "dëmtimet" e mediave sociale, diçka që shumë grupe prindërish kanë bërë jehonë.
Por kritikët thonë se pyetjet se si do të funksionojë ndalimi - dhe ndikimi i tij në privatësi dhe lidhje sociale - kanë mbetur pa përgjigje.
Kjo nuk është përpjekja e parë globalisht për të kufizuar përdorimin e mediave sociale nga fëmijët, por mosha minimale 16 vjeç është më e larta e vendosur nga çdo vend. Ndryshe nga përpjekjet e tjera, ai gjithashtu nuk përfshin përjashtime për përdoruesit ekzistues ose ata me pëlqimin prindëror.
Pasi kaloi Senatin me 34 vota kundër 19 kundër të enjten vonë, projektligji u kthye në Dhomën e Përfaqësuesve ku u miratua herët të premten.
"Ne duam që fëmijët tanë të kenë një fëmijëri dhe prindërit të dinë që ne kemi kurrizin e tyre," u tha Albanese gazetarëve më pas.
Legjislacioni nuk specifikon se cilat platforma do të ndalohen. Këto vendime do të merren më vonë nga ministri i Komunikimeve i Australisë, i cili do të kërkojë këshilla nga Komisioneri i Sigurisë e-Safety - një rregullator i internetit që do të zbatojë rregullat.
Megjithatë, ministrja, Michelle Rowland, ka thënë se ndalimi do të përfshijë Snapchat, TikTok, Facebook, Instagram dhe X. Platformat e lojërave dhe mesazheve janë të përjashtuara, siç janë faqet që mund të aksesohen pa një llogari, që do të thotë YouTube, për shembull, ka të ngjarë të të kursehet.
Qeveria thotë se a do të mbështetet në një formë të teknologjisë së verifikimit të moshës për të zbatuar kufizimet dhe opsionet do të testohen në muajt e ardhshëm. Barra do të jetë mbi platformat e mediave sociale për t'i shtuar vetë këto procese.
Sidoqoftë, studiuesit dixhitalë kanë paralajmëruar se nuk ka garanci se teknologjia e paspecifikuar - e cila mund të mbështetet në informacionin biometrik ose identitetin - do të funksionojë. Kritikët kanë kërkuar gjithashtu garanci se privatësia do të mbrohet.
Ata gjithashtu kanë paralajmëruar se kufizimet mund të anashkalohen lehtësisht përmes mjeteve si një VPN - të cilat mund të maskojnë vendndodhjen e një përdoruesi dhe t'i bëjnë ata të duken se po hyjnë nga një vend tjetër.
Fëmijët që gjejnë mënyra për të shkelur rregullat nuk do të përballen me ndëshkime.
Sondazhi mbi reformat, megjithëse të kufizuara, sugjeron se ajo mbështetet nga një shumicë e prindërve dhe kujdestarëve australianë.
"Për një kohë të gjatë prindërit e kanë pasur këtë zgjedhje të pamundur midis dorëzimit dhe marrjes së fëmijës së tyre një pajisje varësie ose ta shohin fëmijën e tyre të izoluar dhe të ndihen të lënë jashtë," tha së fundmi për BBC Amy Friedlander, e cila ishte në mesin e atyre që lobuan për ndalimin.
"Ne kemi qenë të bllokuar në një normë në të cilën askush nuk dëshiron të jetë pjesë."
Por shumë ekspertë thonë se ndalimi është "një instrument shumë i hapur" për të trajtuar në mënyrë efektive rreziqet që lidhen me përdorimin e mediave sociale dhe kanë paralajmëruar se mund të përfundojë duke i shtyrë fëmijët në qoshet më pak të rregulluara të internetit.
Gjatë një periudhe të shkurtër konsultimi përpara miratimit të projektligjit, Google dhe Snap kritikuan legjislacionin për mos dhënë më shumë detaje dhe Meta tha se ligji do të ishte "i paefektshëm" dhe nuk do të përmbushte qëllimin e tij të deklaruar për t'i bërë fëmijët më të sigurt.
Në parashtrimin e tij, TikTok tha se përkufizimi i qeverisë për një platformë të mediave sociale ishte aq "i gjerë dhe i paqartë" sa "pothuajse çdo shërbim në internet mund të përfshihej [ai]".
X vuri në dyshim "ligjshmërinë" e projekt-ligjit - duke thënë se ai mund të mos jetë në përputhje me rregulloret ndërkombëtare dhe traktatet e të drejtave të njeriut që Australia ka nënshkruar.
Disa avokatë të të rinjve akuzuan gjithashtu qeverinë se nuk e kupton plotësisht rolin që luan media sociale në jetën e tyre dhe i ka mbyllur ata nga debati.
"Ne e kuptojmë se jemi të cenueshëm ndaj rreziqeve dhe ndikimeve negative të mediave sociale... por ne duhet të përfshihemi në zhvillimin e zgjidhjeve," shkroi Këshilli Rinor eSafety, i cili këshillon rregullatorin.
Albanese e ka pranuar se debati është kompleks, por e ka mbrojtur me vendosmëri projektligjin.
"Ne nuk argumentojmë se zbatimi i tij do të jetë i përsosur, ashtu si ndalimi i alkoolit për [fëmijët] nën 18 vjeç nuk do të thotë që dikush nën 18 vjeç nuk ka kurrë akses – por ne e dimë se është gjëja e duhur për të bërë," tha ai. të premten.
Vitin e kaluar, Franca prezantoi legjislacionin për të bllokuar aksesin në mediat sociale për fëmijët nën 15 vjeç pa pëlqimin e prindërve, megjithëse hulumtimi tregon se pothuajse gjysma e përdoruesve ishin në gjendje të shmangnin ndalimin e përdorimit të një VPN.
Një ligj në shtetin amerikan të Utah - i cili ishte i ngjashëm me atë të Australisë - u rrëzua nga një gjykatës federal që e gjeti atë jokushtetues.
Ligjet e Australisë po ndiqen me shumë interes nga liderët globalë.
Norvegjia kohët e fundit është zotuar të ndjekë hapat e vendit dhe javën e kaluar sekretari i teknologjisë në Mbretërinë e Bashkuar tha se një ndalim i ngjashëm ishte "në tavolinë" - megjithëse ai më vonë shtoi "jo ... për momentin".
Raportim shtesë nga Tiffanie Turnbull në Sydney
Burimi: BBC
Krijoni Kontakt