Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 1
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,112
    Postimet në Bllog
    20

SHBA: Lëvizja për ndalimin e telefonave celularë në shkolla

Prapa Lëvizjes për ndalimin e telefonave celularë në shkolla

Shtatë shtete miratuan ligje që ndalojnë përdorimin e celularit gjatë kohës së mësimit ose që kërkojnë që distriktet të vendosin kufizime në nivel lokal.

Emri:  Screenshot 2024-10-20 at 9.07.58 PM.jpg

Shikime: 188

Madhësia:  42.0 KB

Nga Aaron Gifford

12 tetor 2024

Shkolla e mesme Mountain në Durango, Kolorado, ndaloi telefonat celularë nga klasa 12 vjet më parë.

Drejtoresha dhe drejtori ekzekutiv Shane Voss kujtoi se në atë kohë, mesazhet e vazhdueshme dhe shkrepja e fotografive ishin shumë për t'u toleruar.

“Ishte tashmë një shpërqendrim masiv përpara kësaj, në vitin 2010,” tha ai për The Epoch Times. "Papritur, të gjithë kanë një aparat fotografik në xhep."

Përpara fillimit të vitit akademik 2012–2013, Voss pyeti fakultetin e tij nëse dikush mund të mendonte për një arsye për të justifikuar studentët që kishin telefona në klasë. Asnjë dorë nuk u ngjit lart.

Me këtë, shkolla vendosi një politikë që kërkonte që telefonat të fikeshin dhe të vendoseshin në çanta shpine derisa nxënësit të dilnin nga ndërtesa në fund të ditës së shkollës. Drejtori tha se ai mund të numërojë numrin e shkeljeve totale gjatë historisë së politikës nga njëra anë.

"Fëmijët në fakt e kishin dëshirë të madhe për këtë," tha Voss, duke shtuar se studentët në vitet e fundit i thanë atij se i shijonin mëngjeset dhe pasditet pa pasur nevojë të kontrollonin mesazhet e tyre ose përditësimet e mediave sociale.

"Ata po flasin me njëri-tjetrin," tha ai. "Ata mësojnë nga ai komunikim dhe bashkëpunim personal."

Më shumë se një dekadë pas ndalimit të Mountain, pajisjet personale me valë dhe aplikacionet online të disponueshme për fëmijët janë shumë më të avancuara dhe më tërheqëse; Shqetësimet nuk kufizohen vetëm në blicet e kamerës dhe njoftimet me tekst. Faqet e mediave sociale janë gjithnjë e më shumë të lidhura me varësinë, ankthin, depresionin dhe problemet e sjelljes.

Më 23 shtator, Guvernatori i Kalifornisë. Gavin Newsom nënshkroi në ligj një masë që kërkon që distriktet të miratojnë politikat e tyre për kufizimin ose ndalimin e përdorimit të smartfonëve në shkolla. Legjislacion i ngjashëm është në pritje në shtetet e Bregut Lindor.

Përmirësimi akademik në Mountain, një shkollë publike çarter që u shërben klasave nga katër deri në tetë, u rrit pasi politika e saj hyri në fuqi. Voss tha se rezultatet e testeve shtetërore në matematikë, artet e gjuhës angleze dhe shkencë shkuan nga të vdekurit e fundit në rajonin Western Slope të Kolorados në vendin e parë gjatë 12 viteve të fundit. Ky institucion me rreth 300 studentë mbetet një performancë më e mirë në shtet. Voss u emërua Lideri i Vitit i Shkollës Shtetërore të Kartës së Kolorados 2024.

Departamenti i Arsimit i Kolorados renditi Shkollën e Mesme Mountain si përmbushjen e arritjeve akademike dhe rritjes akademike me një rezultat 75 për qind për të dyja kategoritë në vitin 2016. Shtatë vjet më vonë, rezultati i arritjeve të saj akademike ishte 99.3 për qind dhe rritja akademike u rendit si 86.8 për qind.

Emri:  Screenshot 2024-10-20 at 9.10.10 PM.jpg

Shikime: 144

Madhësia:  46.6 KB
    Një instruktor jep një mësim spanjisht në shkollën e mesme Franklin në Los Anxhelos më 25 maj 2017. Sipas Voss, pa telefona, studentët janë më pak të hutuar dhe më të fokusuar në punën e klasës. Robyn Beck/AFP nëpërmjet Getty Images

"Ndalimi ka të bëjë gjithçka me këtë," tha Voss. "Nuk ka shpërqendrime, studentët janë të përqendruar dhe të gjithë në klasë e kuptojnë pjesën e mirësjelljes."

Voss tha se kufizimet janë më sfiduese për t'u zbatuar tani sepse mësuesit nuk arrijnë të japin një shembull duke fikur telefonat e tyre. Dhe ka një reagim nga prindërit që këmbëngulin se duhet të kenë aftësinë për të kontaktuar ose gjurmuar fëmijët e tyre në çdo moment. Dy deri në tre herë në javë, tha ai, ai konsultohet me drejtuesit e shkollave dhe të shtetit që po ndjekin kufizime të ngjashme në rrethet e tyre.

"Kjo është një punë e dytë për mua," tha ai. "Është një lëvizje tani."

Edhe pse kufizimet e telefonit mund të përcaktohen në nivel klase, ku mësuesve dhe drejtuesve të shkollave shpesh u mungon vullneti për t'u përballur me rezistencën, kriza e shëndetit mendor të të rinjve ka nxitur veprime nga legjislaturat shtetërore vetëm në nëntë muajt e fundit.

Gjithsesi, Kalifornia, Indiana, Luiziana, Minesota, Ohio, Karolina e Jugut dhe Virxhinia miratuan ligje që ndalojnë përdorimin e telefonave gjatë kohës së mësimit ose që kërkojnë distriktet individuale të vendosin politika deri në vitin 2025, sipas ndjekjes së faturave të uebfaqes të Konferencës Kombëtare të Legjislativëve të Shtetit.

Ndalimi i celularëve në Florida, i miratuar në vitin 2023, gjithashtu ndalon përdorimin e orëve inteligjente gjatë kohës së mësimit.

Ligje të ngjashme për kufizimin e telefonave celularë janë në pritje në shtetin e Nju Jorkut, Nju Xhersi, Pensilvani dhe Puerto Riko.

Javën e kaluar, Sindikata e Mësuesve të Shteteve të Bashkuara të Nju Jorkut (NYSUT) u takua me ligjvënësit e shtetit, ofruesit e kujdesit shëndetësor, drejtuesit e zbatimit të ligjit, prindërit dhe studentët si pjesë e Konferencës së Disconnected në Albany. NYSUT kërkon një politikë mbarëkombëtare që kufizon celularët dhe pajisjet personale për gjatësinë e ditës së shkollës, sipas një njoftimi për lajmet e 27 shtatorit.

"Studentët po përpiqen të flasin me studentët, të flasin me të rriturit, të zgjidhin probleme se si të lundrojnë në situata sociale, si t'i shikojnë njerëzit në sy dhe thjesht të përballen me botën përreth tyre," Nick Harris, një psikolog shkolle në shkollën e mesme Guilderland. thuhet në komunikatën për shtyp. “Shumicën e kohës, studentët tanë po na raportojnë se në çfarëdo faqeje në të cilën janë, çfarëdo që po bëjnë, ata thjesht po bëhen më të depresionuar, më të shqetësuar dhe më të hutuar.”

Shumë rrethe shkollore në të gjithë vendin nuk janë duke pritur për një mandat shtetëror.

Shkolla e mesme Riverton në Wyoming filloi të kufizojë përdorimin e celularëve në vitin 2022. Ndihmësdrejtori Brady Slack tha se numri i referimeve disiplinore ka rënë që atëherë. Ai nuk është në dijeni të ndonjë incidenti në vitin e kaluar në lidhje me ngacmimin ose shpërndarjen e fotove ose postimeve të papërshtatshme në mediat sociale.

"Ajo thjesht largohet," tha Slack për The Epoch Times. "Dhe studentët dhe prindërit janë mirë me të tani."

Emri:  Screenshot 2024-10-20 at 9.11.51 PM.jpg

Shikime: 131

Madhësia:  48.9 KB
    Një mësuese e shkollës së mesme që kujdeset për një provim në një klasë shkolle. Disa shkolla që zbatuan politikën që kërkon që telefonat celularë dhe pajisjet personale të fiken deri pas shkollës kanë vërejtur rritje akademike te nxënësit e tyre. Caia Image/Gettyimages

Në San Mateo, Kaliforni, dy nga 10 shkollat ​​në Distriktin e Shkollës së Mesme Union (SMUHSD) kanë një politikë zile në zile që kërkon që nxënësit të vendosin telefonat e tyre në qese Yondr që mund të zhbllokohen vetëm nga një magnet në daljet e ndërtesës pas periudha e fundit e mësimit. Shkolla e Mesme San Mateo zbatoi politikën në vitin 2019, dhe Shkolla e Mesme e Gadishullit e ndoqi në vitin 2021, tha Laura Chalkley, drejtoreshë e komunikimit e qarkut, për The Epoch Times me email.

Bordi i Administrimit të SMUHSD rishikoi politikën më 11 shtator në pritje të ligjit mbarëkombëtar. Zyrtarët e shkollës nuk dhanë dëshmi për përmirësime akademike, por ata raportuan sjellje dhe angazhim më të mirë të nxënësve.

Dallimi më i dukshëm është se korridoret dhe kafeteritë janë shumë më të zhurmshme, tani që studentët nuk po shohin më nga poshtë telefonat e tyre gjatë drekës ose mes orëve.

Sipas drejtoreshës së shkollës së mesme San Mateo, Yvonne Shiu, studentët janë më pak të vetëdijshëm dhe më energjikë në mitingje dhe asamble, sepse e dinë se studentët e tjerë nuk do t'i filmojnë nëse duken të sikletshëm.

Shiu tha se prindërit informohen nëse një nxënës disiplinohet për gjetjen e një mënyre për të hyrë në një telefon gjatë ditës së shkollës dhe shkolla është e gatshme të mbajë telefona gjatë fundjavës nëse një prind e kërkon atë.

"Kjo pengon që një shtëpi të plaçkitet nëse duan të marrin telefonin e tyre," tha ajo gjatë takimit të 11 shtatorit. Ajo shtoi se gjatë katër viteve të fundit, studentët i kanë thënë asaj se frika e tyre për "humbjen e vazhdueshme", e cila i lidhte me telefonat e tyre, është zbehur. Fëmijët kapin mesazhet e tyre ndërsa largohen nga ndërtesa në fund të ditës dhe kuptojnë se ajo që humbën nuk ia vlente shpërqendrimi nga të mësuarit.

Gjatë të njëjtit takim, drejtori i shkollës së mesme të Gadishullit Ronald Campana tha se zënkat dhe përleshjet u bënë të pakta pasi ndalimi hyri në fuqi dhe ato pak që ndodhën "nuk arritën kurrë në YouTube".

Lëvizja jofitimprurëse e shkollave pa telefon u formua vitin e kaluar nga prindër, fëmijët e të cilëve u traumatizuan nga episodet e mediave sociale. Ai mbron ndalimin e telefonave celularë, orëve inteligjente, gjurmuesve të fitnesit dhe kufjeve të lidhura me Bluetooth. Bashkëthemeluesja Sabine Polak raportoi se në shkollat ​​anembanë vendit, ka sjellje më të mirë të nxënësve, më pak shkelje të privatësisë dhe moral dhe mbajtje më të mirë të mësuesve kur barra e përdorimit të telefonit policor është zhdukur.

Emri:  Screenshot 2024-10-20 at 9.13.32 PM.jpg

Shikime: 137

Madhësia:  52.3 KB
    Nxënësit e shkollës fillore lënë shkollën në fund të ditës. Kur fëmijët kapin mesazhet e tyre në fund të ditës, ata kuptojnë se ajo që humbën nuk ia vlente shpërqendrimi nga të mësuarit, sipas Shiu. Fly View Productions/Gettyimages

Organizata dekurajon politikat që lejojnë telefonat ose pajisjet personale gjatë periudhave të drekës ose për aktivitete të caktuara në klasë, e lëre më t'ua lërë zgjedhjen mësuesve individualë.

“Është efekti i tymit të dorës së dytë, jo vetëm një zgjedhje personale”, tha Polak për The Epoch Times. “Ato prekin të gjithë rreth tyre. Ata i largojnë fëmijët nga mësimet në klasë, dhe ata që i fikin ato ende duhet të shqetësohen për regjistrimin në video.”

Opozita

Mbrojtësit e ndalimit të telefonave celularë njohin shqetësimet e sigurisë si arsyen kryesore që familjet dhe ligjvënësit kundërshtojnë kufizimet.

Më 6 shtator, Unioni Kombëtar i Prindërve publikoi rezultatet e sondazhit dhe një deklaratë që pohon luftën e saj kundër kufizimeve në shkollë.

"Ndalimet e celularëve nuk marrin parasysh skenarët tragjikë të jetës reale që për fat të keq ndodhin shumë shpesh në shkolla," tha në njoftimin për shtyp presidenti i Unionit Kombëtar të Prindërve, Keri Rodrigues. “Dhe shkollat ​​ende nuk e kanë përmirësuar komunikimin me ne.

“Shqetësimet e prindërve amerikanë janë reale dhe meritojnë të merren parasysh edhe në krijimin e çdo politike që ndikon në aftësinë tonë për të komunikuar me fëmijët tanë.”

Kthehu në Kolorado, një tjetër drejtor shkolle që pretendoi nderime shtetërore për drejtimin e një shkolle me performancë të lartë, njësoj si Voss në Mountain Middle School, tha se është i lumtur të diskutojë politikat e tij me rrethe të tjera që kërkojnë drejtim. Por ky njeri, Chris Page nga Highlands Ranch High School, lejon dhe madje inkurajon përdorimin e celularëve gjatë orës së mësimit.

Page tha se misioni i shkollës është të përgatisë studentët për jetën pas diplomimit, qoftë ky kolegj apo një punë me kohë të plotë që kërkon që punëtorët t'i kushtojnë vëmendje telefonave të tyre. Ai tha se mbron një kurrikulë të qytetarisë dixhitale K–12 që i trajnon fëmijët të balancojnë përdorimin e pajisjeve me ndërveprimin dhe mësimin njerëzor.

"Është përgjegjësia jonë t'i mësojmë fëmijët t'i përdorin ato në mënyrën e duhur," tha për The Epoch Times Page, drejtoresha e vitit 2023 e shkollës së mesme të Kolorados. “Ju mund t'i hiqni celularët, por ngacmuesit do të vazhdojnë të kërcejnë pas orës 16:00.

“Ne nuk e kontrollojmë më teknologjinë si kjo. Përçarjet kanë ekzistuar gjithmonë. Mënyra se si ne i udhëzojmë ata është arti i të mësuarit.”

Burimi: The Epoch Times
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 20-10-2024 më 21:21

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 30-11-2016, 18:48
  2. Pergjimet: Bie miti i Telefonave Celulare mbi pergjimet
    Nga news24 në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 29-10-2006, 09:25
  3. 'Alba', shkolla shqiptare e muzikës në NY, SHBA
    Nga Fiori në forumin Muzika shqiptare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 25-10-2006, 12:26
  4. Yahoo, futet në tregun e telefonave celularë
    Nga Davius në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-11-2005, 08:56
  5. Si përgjohen politikanët shqiptarë me anë të telefonave celularë
    Nga karaburuni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-04-2004, 21:01

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •