Zyrtarët amerikanë mbështetën në heshtje ndërhyrjen ushtarake të Izraelit kundër Hezbollahut

Zyrtarët kërkuan kujdes dhe theksuan nevojën për diplomaci. Por koha ishte e duhur për një ndryshim të tillë ushtarak, përfunduan ata.

Emri:  download.jpg

Shikime: 47

Madhësia:  15.4 KB
Disa në administratë thonë se ajo që duket si një përçarje është që Shtetet e Bashkuara të ndjekin disa rrugë në të njëjtën kohë. | Husein Malla/AP

Nga Erin Banco dhe Nahal Toosi

30/09/2024 22:07 EDT

Figura të larta të Shtëpisë së Bardhë i thanë privatisht Izraelit se SHBA. do të mbështeste vendimin e saj për të rritur presionin ushtarak kundër Hezbollahut – edhe pse administrata Biden i kërkoi publikisht qeverisë izraelite javët e fundit që të pakësojë sulmet e saj, sipas zyrtarëve amerikanë dhe izraelitë.

Këshilltari presidencial Amos Hochstein dhe Brett McGurk, koordinatori i Shtëpisë së Bardhë për Lindjen e Mesme, u thanë zyrtarëve të lartë izraelitë në javët e fundit se SHBA. u pajtua me strategjinë e gjerë të kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu për të zhvendosur fokusin ushtarak të Izraelit në veri kundër Hezbollahut, në mënyrë që të bindë grupin që të angazhohet në bisedime diplomatike për t'i dhënë fund konfliktit, thanë zyrtarët për POLITICO.

Jo të gjithë në administratë ishin në bord me ndryshimin e Izraelit, pavarësisht mbështetjes brenda Shtëpisë së Bardhë, thanë zyrtarët. Vendimi për t'u fokusuar në Hezbollahun ndezi përçarje brenda SHBA-së. Qeveria, duke tërhequr kundërshtimin e njerëzve brenda Pentagonit, Departamentit të Shtetit dhe komunitetit të inteligjencës, të cilët besonin se lëvizja e Izraelit kundër milicisë së mbështetur nga Irani mund të tërhiqte forcat amerikane në një tjetër konflikt në Lindjen e Mesme.

POLITICO foli me dy izraelitë dhe katër amerikanë. Zyrtarë për këtë histori, shumica e të cilëve u lanë anonim për të folur për bisedime të ndjeshme diplomatike.

Këshilli i Sigurisë Kombëtare nuk pranoi të komentojë.

Danny Danon, ambasadori i Izraelit në Kombet e Bashkuara, nuk pranoi të komentojë të hënën mbi bisedimet private midis liderëve izraelitë dhe SHBA. zyrtarët kur u pyetën për shkëmbimet e Hochstein dhe të tjerëve.

“Ne nuk kërkojmë gjithmonë leje për çdo gjë që bëjmë”, tha ai për të dy vendet, duke shtuar, “Unë mendoj se ajo që ata thonë publikisht pasqyron qëllimin që ata do të donin të shihnin një zgjidhje diplomatike, të cilës ne nuk jemi kundër. ”

Në telefonatat dhe takimet e mesit të shtatorit, zyrtarët izraelitë theksuan gjerësisht se ushtria e tyre po përgatitej të bënte ndryshimin. Ata nuk dhanë detaje. Hochstein dhe McGurk u thanë homologëve të tyre izraelitë se – ndërsa ata ende kërkonin një qasje të kujdesshme – koha ka të ngjarë të ishte e përshtatshme për një lëvizje të tillë, veçanërisht pasi Hezbollahu ishte degraduar ndjeshëm në muajt e mëparshëm.

Ndërsa Hezbollahu kishte thënë prej kohësh se do të angazhohej me Izraelin vetëm nëse arrin një armëpushim me militantët e Hamasit, ai po lufton në Gaza, SHBA. Vlerësimet treguan në atë pikë se Hamasi nuk kishte gjasa të binte dakord për një marrëveshje armëpushimi së shpejti. Dhe kjo do të thoshte se mund të ishte një moment për t'u fokusuar më shumë vetëm tek Hezbollahu - dhe për të shkëputur dy konfliktet.

Kjo luftë e fundit me Hezbollahun filloi një ditë pas tetorit. 7, kur grupi filloi të gjuante raketa nga Libani në Izrael – duke detyruar përfundimisht dhjetëra mijëra civilë të largoheshin nga zona në të dyja anët. Hamasi nisi luftën kundër Izraelit nga Gaza në tetor. 7.

SHBA-ja Zyrtarët dinin pak për atë që Izraeli po planifikonte, por edhe pse e mbështetën Izraelin që të bënte presion ndaj Hezbollahut, ata kërkuan kujdes. Ata paralajmëruan se nëse Izraeli shkon shumë larg, mund të rrezikojë përshkallëzimin e situatës në një luftë rajonale gjithëpërfshirëse - diçka që administrata është përpjekur ta shmangë për gati një vit. Ata theksuan gjithashtu se e vetmja mënyrë për t'i dhënë fund konfliktit ishte përmes një marrëveshjeje diplomatike të negociuar.

Zyrtarët në komunitetin e inteligjencës, në informimet dhe bisedimet me anëtarët e Kongresit javën e kaluar, kishin thënë se ishin gjithnjë e më të shqetësuar për mundësinë e një konfrontimi të drejtpërdrejtë tokësor midis Izraelit dhe Hezbollahut. Biseda të ngjashme po ndodhnin në Departamentin e Shtetit, ku zyrtarët ishin të shqetësuar për rritjen e numrit të viktimave civile në Liban.

Disa në administratë thonë se ajo që duket si një përçarje është që Shtetet e Bashkuara të ndjekin disa rrugë në të njëjtën kohë.

“Të dyja gjërat mund të jenë të vërteta – SHBA. "Mund të dëshirojë diplomaci dhe të mbështesë qëllimet më të mëdha të Izraelit kundër Hezbollahut", tha një zyrtar i lartë i SHBA. tha zyrtari. “Ekziston qartë një linjë që administrata po e ndjek, thjesht nuk është e qartë se cila është ajo linjë.”

Pas skenave, Hochstein, McGurk dhe të tjerë të lartë të SHBA-së. Zyrtarët e sigurisë kombëtare po i përshkruajnë operacionet e Izraelit në Liban si një moment përcaktues të historisë – një moment që do të riformojë Lindjen e Mesme për më mirë për vitet në vijim.

Mendimi vazhdon: Izraeli ka zhdukur strukturën e lartë komanduese të Hezbollahut në Liban, duke nënvlerësuar rëndë aftësitë e grupit dhe dobësuar Iranin, i cili e përdori Hezbollahun si një përfaqësues dhe projektues fuqie.

Ndarja e administratës së brendshme duket se është shpërndarë disi ditët e fundit, me kryesimin e SHBA-së. Zyrtarët mblidhen të hënën në Shtëpinë e Bardhë me Presidentin Joe Biden për të diskutuar situatën në terren. Shumica ranë dakord se konflikti, megjithëse i brishtë, mund të ofrojë një mundësi për të reduktuar ndikimin e Iranit në Liban dhe rajon.

Megjithatë, Shtëpia e Bardhë po ecën në një vijë të mirë, SHBA. dhe zyrtarët izraelitë thanë. Administrata e Bidenit dëshiron të mbështesë veprimet e Izraelit kundër një grupi terrorist të caktuar nga SHBA, i cili ka vrarë amerikanë dhe kërcënon rajonin. Por nuk është e rehatshme të miratohet plotësisht - ose publikisht fushata e Izraelit - sepse është e shqetësuar se do të zvarritet shumë larg në territorin libanez, duke nxitur një luftë të gjithanshme, një nga SHBA. thanë zyrtarët.

Mesazhi publik i administratës për Izraelin vazhdon të jetë: Shmangni përshkallëzimin dhe vazhdoni të ndiqni diplomacinë me Hezbollahun - në veçanti, një armëpushim 21-ditor i propozuar nga SHBA. dhe Franca javën e kaluar.

Kështu ka ndodhur pavarësisht zhvillimeve në operacionin izraelit. Ato përfshinin sulme ndaj mijëra operativëve të Hezbollahut duke përdorur pager dhe telekomandë shpërthyese dhe shkatërrimin e gradave të larta të Hezbollahut, duke përfshirë një sulm që vrau udhëheqësin e tij, Hassan Nasrallah të premten.

Sekretari i Shtetit, Antony Blinken i ka kërkuar Izraelit dhe Hezbollahut që të pranojnë një armëpushim, edhe pse ai – si Biden dhe të tjerët – është i lumtur të shohë largimin e Nasrallahut.

“Në lidhje me Libanin, cila është mënyra më e mirë për të arritur objektivin e deklaruar për të krijuar një mjedis në Izraelin verior që u jep njerëzve besim për t'u kthyer në shtëpitë e tyre? Siç thashë, ne besojmë se kursi diplomatik është më i miri,” tha ai të premten mes raporteve se Nasrallah ishte vrarë.

Kur Biden u pyet në një konferencë shtypi të hënën nëse ai ishte i kënaqur me sulmet tokësore të synuara të Izraelit në Liban, presidenti tha: “Jam rehat që ata të ndalojnë. Ne duhet të kemi një armëpushim tani.”

Por negociatat mbi propozimin 21-ditor të armëpushimit, SHBA. shpallur javën e kaluar janë ndërprerë në thelb, një nga U.S. zyrtarët thanë, ndërsa Izraeli vazhdon të ndjekë pozicionet e Hezbollahut përtej kufirit në Liban.

Situata u përshkallëzua më tej të hënën kur forcat speciale izraelite lëvizën përtej kufirit, duke synuar rrjetin e tunelit të Hezbollahut dhe qendra të tjera komanduese, një tjetër SHBA. tha zyrtari për Politico.

Izraelitët kishin planifikuar të fillonin një inkursion shumë më të madh tokësor në Liban këtë javë, por zyrtarët e Biden kanë kërkuar kundër tij, duke i kërkuar Izraelit që të jetë më i shënjestruar në mënyrën se si i kreu operacionet e tij.

Burimi: Politico