Partia e djathtë austriake FITON zgjedhjet e 'tërmetit' pasi u zotua të mbyllë kufijtë dhe t'i japë fund mbështetjes për Ukrainën: Udhëheqësi bëri thirrje që 'evropianët jo-etnikë' të dëbohen
Herbert Kickl, 55 vjeç, është zotuar se do ta transformojë vendin në "Fortesën e Austrisë".
Nga Ryan Prosser dhe Elena Salvoni dhe Katherine Lawton
Publikuar: 3:06 pasdite EDT, 29 shtator 2024 | Përditësuar: 29:58 EDT, 29 shtator 2024
Partia e Lirisë së djathtë e Austrisë ka kryesuar zgjedhjet kombëtare të vendit, duke fituar votën popullore për herë të parë në historinë e saj.
Ndërsa partia ka qenë disa herë në qeveri, është hera e parë që fiton më shumë vota, pasi ka fituar mbështetjen e 29.1 për qind të elektorëve, sipas parashikimeve të bazuara në më shumë se 60 për qind të votave të numëruara.
Por edhe me fitoren, është ende e pasigurt se partia do të jetë në gjendje të formojë qeverinë e ardhshme.
Në përputhje me kryengritjen e partive të ekstremit të djathtë kudo në Evropë, Partia e Lirisë ka parë popullaritetin e saj të rritet, e ushqyer nga zemërimi i votuesve për migrimin, inflacionin dhe kufizimet e Covid.
Udhëheqësi i saj Herbert Kickl, 55 vjeç, është zotuar se do ta transformojë vendin në "Fortesën e Austrisë", duke kritikuar "politikën e dështuar të migracionit" të qeverisë aktuale si fajtore për komplotin terrorist islamik në një koncert të Taylor Swift .
Bazuar në parashikimet aktuale, Partia Popullore konservatore, e udhëhequr nga kancelari aktual Karl Nehammer, është në rrugën e duhur për t'u bërë grupi i dytë më i madh, me 26.3 përqind të votave.
Kreu i Partisë së Lirisë Herbert Kickl duke folur të dielën në mbrëmje pas fitores së partisë së tij në zgjedhje
Herbert Kickl flet në një tubim ndërsa parashikimet tregojnë se Partia e tij e Lirisë ka fituar më shumë vota në zgjedhjet e përgjithshme
Z. Kickl, lideri i Partisë së Lirisë së Austrisë feston sot me mbështetësit në Vjenë, Austri
Z. Kickl dhe partia e tij kanë promovuar 'emigrimin', konceptin e diskutueshëm që promovon dëbimin e emigrantëve me prejardhje etnike jo-evropiane, të cilët mendohet se nuk kanë arritur të integrohen.
Ai shihet gjithashtu nga kritikët si i butë ndaj Vladimir Putinit dhe ka bërë thirrje vazhdimisht për t'i dhënë fund mbështetjes austriake për Ukrainën, duke argumentuar se vendi duhet të mbetet neutral.
Austria ka pranuar dhjetëra mijëra ukrainas të zhvendosur dhe ka ofruar miliona euro ndihmë humanitare për vendin e shkatërruar nga lufta. Ajo gjithashtu ka nënshkruar një marrëveshje kuadër me vlerë 600 milionë euro për ndërtimin e disa spitaleve në Ukrainë.
Një tifoz i Viktor Orban, presidenti pro-Putin i Hungarisë , ai ka akuzuar BE-në për 'luftënxitës' dhe tha se nëse bëhet kancelar do të vërë veton ndaj sanksioneve kundër Rusisë.
Fitorja e tij shënon herën e parë që një parti e djathtë fiton një votim parlamentar në Austri që nga rënia e Rajhut të Tretë.
Social Demokratët e qendrës së majtë ishin në vendin e tretë me 21 përqind të votave, pasi qeveria në largim, një koalicion i partisë së zotit Nehammer dhe ambientalistëve të Gjelbër, humbi shumicën në dhomën e ulët të parlamentit.
E djathta ekstreme e Austrisë ka 'shkruar një pjesë të historisë' duke dalë e para në zgjedhjet kombëtare të së dielës për herë të parë ndonjëherë, tha kreu i partisë së saj.
"Ne kemi shkruar një pjesë të historisë së bashku sot... Ne kemi hapur një derë për një epokë të re... Ajo që kemi arritur tejkalon ëndrrat e mia më të çmendura," u tha zoti Kickl mbështetësve të partisë brohoritëse në Vjenë.
Duke iu drejtuar rezultatit të partisë së tij, Nehammer tha se ishte 'e hidhur' që ajo humbi vendin e parë, por vuri në dukje se ai e kishte rikthyer atë nga vlerësimet më të ulëta të sondazheve. Ai e përjashtoi edhe një herë mundësinë e një koalicioni me zotin Kickl, duke shtuar se "ajo që kam thënë para zgjedhjeve, e them edhe pas zgjedhjeve".
Protestuesit anti-djathtas dolën në rrugë në Vjenë të dielën mbrëma për të shprehur pakënaqësinë e tyre për rezultatin, me disa që mbanin pankarta ku shkruhej "mos i lini nazistët të sundojnë dhe mos i lini kurrë të marshojnë".
Ndërkohë, liderët e partive të tjera të krahut të djathtë në të gjithë Evropën uruan Partinë e Lirisë për fitoren e saj, duke përfshirë liderin holandez të ekstremit të djathtë Geert Wilders dhe Alice Weidel, bashkë-drejtuese e Alternative fur Deutschland (AfD) të Gjermanisë.
Z. Kickl, lideri i Partisë së Lirisë së Austrisë, u jep dorë mbështetësve në Vjenë
FPOe u themelua në vitin 1956 si një alternativë ndaj dy partive kryesore të Austrisë dhe dy udhëheqësit e saj të parë ishin ish-nazistë dhe oficerë të rangut të lartë SS.
Më vonë ajo u bë një pjesë e vendosur e peizazhit politik të Austrisë dhe marrja e saj nga populisti Jorg Haider e pa që ajo filloi të tërheqë votuesit me mesazhin e saj kundër imigracionit.
Nën Kickl, FPOe ka fituar me shpejtësi mbështetje dhe tani ka gjasa të marrë në pushtet si partneri kryesor në një koalicion të ri me Partinë Popullore Austriake (OVP) konservatore.
Që kur mori drejtimin e partisë në vitin 2021, ajo është rritur në sondazhe në rreth 27 për qind - dukshëm më shumë nga 18 për qind tre vjet më parë.
Udhëheqësi populist ishte më parë një operator i prapaskenave në parti, duke ndihmuar në ripaketimin e saj në vitet 1990 dhe për ta futur atë në qeveri në Vjenë në 2000.
I nxitur nga pakënaqësia për rritjen e inflacionit, Kickl ka përfituar nga rënia e popullaritetit të koalicionit qeverisës të konservatorëve dhe të Gjelbërve.
Në zgjedhjet evropiane të qershorit, FPOe kryesoi sondazhin për herë të parë në shkallë kombëtare, duke marrë më shumë se një të katërtën e votave.
Një politikan profesionist, Kickl studioi filozofi, histori, komunikim dhe shkenca politike përpara se të fillonte të punonte për FPOe në 1995.
Udhëheqësi i Partisë së Lirisë, Herbert Kickl, është zotuar se do ta transformojë vendin në "Fortesën e Austrisë".
Por dihet pak për jetën e tij private dhe ai ka mbajtur një profil të ulët, me votuesit që ndiejnë sjelljen e tij të rregullt dhe të besueshme, në kontrast me paraardhësit e tij flakërues.
Por imazhi i tij i butë dhe i thjeshtë bie në kontrast me retorikën e tij virulente, të cilën ai e përdor me mjeshtëri kundër kundërshtarëve politikë, duke e kritikuar presidentin Alexander Van der Bellen si një 'mumje senile'.
“Ai është politikani më i vrazhdë në vend”, gazetarja Nina Horaczek, e cila analizoi fjalimet e Kickl në një libër të botuar këtë vit.
“Është një mënyrë për të diskredituar ata që mendojnë ndryshe”, shtoi ajo.
Mirëpo, Kickl i është shmangur edhe debateve dhe intervistave, duke denoncuar mediat për 'mungesë objektiviteti'.
Ai refuzoi kërkesën e AFP për një intervistë.
Në vend të kësaj ai është mbështetur në rrjetet sociale. FPOe shkaktoi tërbim vitin e kaluar me një video që përkrahte një teori konspirative ekstremiste se evropianët e bardhë po zëvendësohen nga emigrantët.
Ajo shfaqte gjithashtu ballkonin e Vjenës ku Adolf Hitleri mbajti fjalimin e tij kur u kthye në atdheun e tij në triumf pasi nazistët aneksuan Austrinë në 1938.
FPOe u themelua nga ish-nazistët dhe Kickl ka përdorur shpesh terma që të kujtojnë të kaluarën e trazuar të partisë, duke e quajtur veten si "Volkskanzler" i ardhshëm - kancelari i popullit - siç quhej Hitleri në vitet 1930.
“Është një provokim i shënjestruar mirë me dy qëllime - për t'i bërë njerëzit të flasin dhe për të dërguar sinjale shumë të qarta' në skajet më radikale të partisë, tha Horaczek.
Kickl mohon se 'Volkskanzler' është një referencë naziste, duke këmbëngulur se disa politikanë e kishin pretenduar termin për veten e tyre në të kaluarën.
Por lideri i ekstremit të djathtë nuk e ka fshehur kurrë afërsinë e tij me grupet ekstremiste, duke shprehur mbështetjen e tij për Lëvizjen Identitarian që në vitin 2016.
Ai ka përkrahur gjithashtu konceptin e ekstremit të djathtë të 'emigrimit' që bën thirrje për dëbimin e njerëzve me prejardhje etnike jo-evropiane që mendohet se nuk kanë arritur të integrohen.
Në vitin 2018 gjatë kohës së tij si ministër i Brendshëm, Kickl mbikëqyri një bastisje të diskutueshme në shërbimin sekret të vendit, ku u sekuestruan dokumente mbi lidhjet midis FPOe dhe qarqeve ekstremiste.
Dhe në prill, prokurorët nisën një hetim korrupsioni kundër tij mes pretendimeve se paratë publike ishin përvetësuar për të paguar reklamat në këmbim të mbulimit të pretenduar të favorshëm.
Vitin e kaluar, Kickl u shfaq në postera në rajonin e tij të lindjes në Carinthia, i veshur me një xhaketë parku të gjelbër me nuanca ushtarake, së bashku me sloganin: "Fortesa Austri - mbyllja e kufijve, garantimi i sigurisë".
Për zgjedhjet nacionale ai u shndërrua në kostum, por e ka mbajtur sloganin.
Rikthimi i Partisë së Lirisë
Partia ka bërë një rikthim të rëndësishëm pas rënies në zgjedhjet e 2019-ës dhe tani pritet të fitojë, qoftë edhe me një diferencë të vogël.
FPOe është më e popullarizuara në mesin e votuesve të moshës nga 30 deri në 59 vjeç, sipas një sondazhi të fundit.
Votuesit e saj kanë më shumë gjasa të jetojnë në zona rurale sesa në qytete të mëdha, të jenë më pak të arsimuar dhe të kenë një pikëpamje më pesimiste për botën, zbuloi sondazhi.
Ndërsa baza e saj ishte kryesisht meshkuj për vite me radhë, kjo ka ndryshuar, me më shumë gra sesa burra që parashikohet të votojnë FPOe të dielën.
Burimi: Daily Mail
Krijoni Kontakt