Evropa jugore është e lodhur nga turistët

Mungesa e ujit, rrugët e mbipopulluara dhe rritja e kostove të banesave po zemërojnë vendasit.

Emri:  GettyImages-829236040-scaled.jpg

Shikime: 131

Madhësia:  67.2 KB
Protestuesit thonë se turizmi i tepërt rrit çmimet e banesave. | Josep Lago/AFP nëpërmjet Getty Images

Roma, Barcelona dhe Athina e kanë humbur durimin me pushuesit.

Ndërsa pandemia Covid-19 u dha një lehtësim të mirëseardhur shumë banorëve vendas nga një mori udhëtarësh që fluturonin brenda, turistët problematikë po i shqetësojnë sërish nervat e tyre.

Aq shumë, sa vendasit dhe aktivistët kanë dalë në rrugë në qytete të ndryshme anembanë Spanjës, Italisë, Portugalisë dhe Greqisë, disa të armatosur me pistoleta uji dhe afishe që u thonë vizitorëve të zhurmshëm të shkojnë në shtëpi.Protestuesit thonë se turizmi i tepërt rrit çmimet e banesave, përshpejton zbutjen dhe i bën më të pakta furnizimet me ujë tashmë të shtrirë. Në qendrat urbane të goditura nga thatësira si Barcelona , ​​turistët konsumojnë shumë më shumë ujë se sa banori mesatar. Në Siçilinë e djegur, një sërë qytetesh kanë filluar të largojnë turistët për shkak të mungesës së ujit.

Qeveritë, nga ana e tyre, janë më pak të prirura për të zbatuar masa të qëndrueshme. Për shumë vende të BE-së, veçanërisht ato në Evropën Jugore, turizmi është një shtyllë kryesore e ekonomisë së tyre: 11.3 për qind për Kroacinë dhe midis 6 dhe 8 për qind për Portugalinë, Greqinë, Spanjën dhe Italinë, sipas një analize nga Allianz.

Pasi pandemia ndaloi turizmin për dy vjet, njerëzit e etur për të udhëtuar filluan të ashtuquajturin "turizëm hakmarrjeje" - duke korrur përsëri udhëtimet që kishin humbur.

Emri:  GettyImages-2162323494.jpg

Shikime: 126

Madhësia:  57.3 KB
Protestuesit thonë se turizmi i tepërt rrit çmimet e banesave. | Jamie Reina/Getty Images

Pjesërisht për shkak të turizmit, Spanja, Portugalia dhe Greqia – që prej kohësh kanë mbetur prapa në mesin e ekonomive të mëdha të Evropës – ia kaluan pjesën tjetër të BE-së në vitin 2023. Ndërsa PBB-ja në të gjithë bllokun u rrit në 0.5 për qind, ekonomitë e Portugalisë, Greqisë dhe Spanjës të gjitha postuan norma mbi 2 për qind.

"Ajo që ne po shohim në media është ajo që filluam të shohim edhe para pandemisë," tha për POLITICO Sandra Carvão, drejtore e inteligjencës së tregut, politikave dhe konkurrencës në agjencinë e turizmit të Kombeve të Bashkuara.

“Tashmë atëherë, ne pamë një lëvizje dhe protesta kundër turizmit në destinacione dhe i shohim ata të kthehen”, tha ajo.

Rritje e temperaturave, prishje e temperamentit

Nga fundi i korrikut, rreth 20,000 aktivistë kundër turizmit u mblodhën në Palma de Mallorca , duke kërkuar një ndryshim në një model turistik që ata thonë se po dëmton Ishujt Balearik, tre ishujt kryesorë të të cilëve janë Mallorca, Menorca dhe Ibiza.

Në vitin 2023, numri i përgjithshëm i turistëve në ishuj u rrit në 14.4 milion - një sasi dërrmuese për ishujt që kanë një popullsi totale gjatë gjithë vitit prej rreth 1.2 milion banorë.

Në Barcelonë, aktivistët spërkatën vizitorët e huaj me pistoleta uji në një protestë në shkallë më të vogël. Ministri i Turizmit i Spanjës dënoi veprimin, duke thënë se ato nuk përfaqësonin kulturën e mikpritjes së vendit. Në rrugët dhe hapësirat publike anembanë Spanjës, ngjitëse dhe mbishkrime që i referohen " guiris ", një term bisedor pak nënçmues për turistët që kanë vështirësi të respektojnë ligjet dhe kulturën lokale.

Protesta të ngjashme kundër turizmit janë zhvilluar këtë verë në qytete në të gjithë Spanjën, duke përfshirë Madridin, Malaga, Granada dhe Alicante. Jashtë Spanjës, pikat e nxehta turistike si Portugalia, Italia dhe Greqia kanë përjetuar protesta të shkallëve të ndryshme.

Një problem më i madh se ndalimi i selfie-ve

Qytetet kanë luftuar mbi-turizmin me gjoba, tarifa dhe ndalime - në shkallë të ndryshme suksesi.

Disa kanë zbatuar rregulla më të vogla për të penguar turistët: nuk ka selfie në zonat e qytetit italian të Portofino, nuk ka ulje në shkallët spanjolle në Romë, nuk ka anije të mëdha turistike në Dubrovnik të Kroacisë ose në Santorini të Greqisë dhe pa rrokullisje në Cinque Terre.

Në Venecia, autoritetet vendosën një tarifë simbolike prej 5 € për të kufizuar numrin e turistëve. Masa, megjithatë, rezultoi mbrapsht, duke nxitur protesta të mëtejshme nga vendasit të cilët pretenduan se qyteti ishte shndërruar në një park tematik.

Disa janë baste më të mëdha: kryetari i bashkisë së Barcelonës njoftoi në qershor se qyteti do të mbyllë qiratë afatshkurtra të apartamenteve për turistët deri në vitin 2028, në një përpjekje për të shmangur më të keqen nga mungesat në rritje të banesave në Evropë . Në dekadën e fundit, Ishujt Kanarie, së bashku me qytetet e Berlinit dhe Lisbonës kanë miratuar masa të ngjashme.

Sipas Carvão, një strategji e suksesshme e turizmit duhet të fokusohet në balancën e ndikimit ekonomik, social dhe mjedisor dhe duhet të marrë parasysh nivelin e kërkesës si dhe kapacitetin mbajtës të destinacionit (përsa i përket madhësisë së qytetit, infrastrukturës, ose burimeve).

Emri:  GettyImages-2162323595.jpg

Shikime: 112

Madhësia:  55.7 KB
Qytetet kanë luftuar mbi-turizmin me gjoba, tarifa dhe ndalime - në shkallë të ndryshme suksesi. | Jamie Reina/Getty Images

Carvão përmendi Amsterdamin si një shembull të një qyteti në një rrugë të mirë për të vënë nën kontroll turizmin.

Qyteti, i cili ka fituar një reputacion si kryeqyteti i partisë evropiane, ndaloi pirjen e duhanit në lagjen e tij të dritave të kuqe dhe nisi një fushatë qëndrimi larg , që synon të rinjtë britanikë të zhurmshëm që vizitojnë vetëm për festë. Së fundmi, ajo shpalli edhe ndalimin e ndërtimit të hoteleve të reja.

Ndryshe nga destinacionet e tjera që shtrëngojnë udhëtarët, disa kanë zgjedhur një qasje më të hapur: Kopenhaga po ofron shpërblime për të inkurajuar sjelljen turistike miqësore me klimën . Ata që ngasin një biçikletë, marrin transportin publik ose mbledhin mbeturina në qytet mund të fitojnë gjithçka nga një filxhan kafeje falas deri te një hyrje falas në një muze.

“Strategjia duhet të jetë e përbërë nga tre aspekte. Ju duhen të dhëna për lëvizjen, qeverisjen e dëgjimit aktiv të banorëve dhe e treta është një kombinim i politikave të ndryshme, "tha Carvão.

Burimi: Politico