Njeriu që shpëtoi botën nga Lufta e Tretë Botërore
Nënkolonel Stanislav Yevgrafovich Petrov mund të kishte bërë thirrje për hakmarrje bërthamore, por nuk e bëri.
Nga Walker Larson
Presidenti Ronald Reagan mban një fjalim mbi Iniciativën e Mbrojtjes Strategjike nga Zyra Ovale, më 23 mars 1983. Ky fjalim u mbajt vetëm pesë muaj përpara se Stanislav Petrov të zgjidhte të hezitonte, një vendim që parandaloi luftën bërthamore. Domain Publik
Arritën pesë raketa bërthamore. Sirenat gjëmuan dhe vajtuan sipër, duke thyer heshtjen e bunkerit si varr. Monitori i kompjuterit lexonte: "Launch" me shkronja të kuqe. Disa sekonda më vonë, mesazhi ndryshoi në "Goditje raketore". Kjo ishte ajo. Ky ishte fundi.
Atje, në gjysmëdritën pa frymë të bunkerit, nën shkëlqimin fantazmë të butonave dhe monitorëve, oficeri i shërbimit 44-vjeçar Stanislav Yevgrafovich Petrov luftoi me tronditjen. Për pesë minuta ai priti, duke vonuar thirrjen telefonike me eprorët e tij që do të fillonte sulmin hakmarrës bërthamor të Bashkimit Sovjetik ndaj Shteteve të Bashkuara. Gjithçka që ai duhej të bënte ishte të ngrinte receptorin dhe t'u thoshte disa fjalë komandantëve, dhe një e ardhme apokaliptike do të siguronte, një skenar makthi të sjellë në jetë, globin të mbuluar me flakë. Sistemi i paralajmërimit satelitor i ofron Petrovit shkallën më të lartë të sigurisë se sulmi ishte i vërtetë.
Por diçka e bëri Petrov të hezitonte.
E ardhmja e njerëzimit varej e pezulluar në atë moment të gjatë e të vetmuar brenda një bunkeri 80 milje larg Moskës në prag të dimrit rus.
Njeriu dhe Vendimi
Stanislav Petrov kishte flokë dhe vetulla të trasha, të errëta dhe një vështrim shpues. Ai ishte krijues, artistik, skeptik, mendimtar dhe i talentuar në inxhinieri. I lindur në vitin 1939, Petrov ishte rritur në një shtëpi abuzive dhe pa dashuri. Prindërit e detyruan të hynte në ushtri në moshën 16-vjeçare, ku ai u njoh për aftësitë e tij intelektuale dhe u caktua të punonte në objektin kërkimor të mbrojtjes ajrore pas përfundimit të studimeve në Kolegjin e Lartë Inxhinierik Radio-Teknik të Kievit. Në vitin 1973, ndërsa ishte ende në ushtri, Petrov u takua dhe u martua me një operator kinemaje të quajtur Raisa. Ata patën dy fëmijë dhe Petrov mbeti i përkushtuar ndaj familjes gjatë gjithë jetës së tij.
Në shtator të vitit 1983, kur Petrov u përball i vetëm me alarmin në hyrje të raketave, marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe BRSS ishin afër fundit. Siç deklaroi eksperti i sigurisë bërthamore, Bruce G. Blair, "Bashkimi Sovjetik ishte në gatishmëri për shkaktimin e flokëve". Jo shumë kohë përpara incidentit bërthamor, një avion sovjetik kishte rrëzuar një aeroplan civil, duke vrarë të gjithë në bord, duke përfshirë një kongresmen amerikan. Më tej, Presidenti Ronald Reagan kishte shpallur një sistem evropian të mbrojtjes raketore që i bëri sovjetikët të pakëndshëm. Udhëheqësi sovjetik Yuri Andropov kishte frikë nga një sulm parandalues nga amerikanët që do të zhdukte aftësitë bërthamore të sovjetikëve.
Një fotografi e Korean Air Lines HL7442, avioni i cili u rrëzua nga avioni sovjetik pasi u zhvendos në hapësirën ajrore të ndaluar. (Commonist/CC BY-SA 3.0)
Pra, kur paralajmërimet për lëshimin e raketës erdhën vetëm pas mesnatës së 26 shtatorit 1983, Petrov mund të kishte dhënë lehtësisht alarmin. Ndoshta, shumë rusë të tjerë do ta kishin. Petrov më vonë kujtoi: “Kolegët e mi ishin të gjithë ushtarë profesionistë; ata u mësuan të jepnin dhe t'u bindeshin urdhrave.”
Por Petrovit, i cili ishte në një formë disi të ndryshme, diçka iu duk. "Kisha një ndjenjë qesharake në zorrët e mia," tha Petrov në një intervistë të vitit 1999 me The Washington Post. Një pikë e të dhënave anormale që e paralajmëroi Petrov kundër një reagimi të nxituar ishte kjo: Vetëm pesë raketa ishin lëshuar. Megjithatë Petrov i ishte thënë vazhdimisht se nëse do të vinte një lëshim, do të ishte masiv, një goditje e parë që synonte të zhdukte menjëherë mbrojtjen sovjetike, ndoshta edhe duke parandaluar një hakmarrje të çdo lloji. Petrov reflektoi, "Kur njerëzit fillojnë një luftë, ata nuk e fillojnë atë vetëm me pesë raketa. Ju mund të bëni pak dëm me vetëm pesë raketa.” Nëse amerikanët do të kishin lëshuar vërtet vetëm pesë koka luftarake, ato pesë nuk do të shkatërronin Bashkimin Sovjetik dhe komandantët amerikanë thjesht po ftonin për një hakmarrje shumë më shkatërruese. Pse t'i paralajmëroni sovjetikët me një goditje të përmbajtur, duke u dhënë atyre mundësinë për të zhdukur Shtetet e Bashkuara në këmbim? Plus, instalimet e radarëve sovjetikë me bazë tokësore nuk raportuan asnjë sulm. Nuk u shtua.
Për më tepër, Petrov luajti një rol në projektimin dhe instalimin e teknologjisë në bunker. Ai e njihte sistemin satelitor të paralajmërimit të hershëm më mirë se shumica. Dhe ai e dinte se kishte të meta. Në fund, ai llogariti se gjasat që goditja të ishte reale ishin rreth 50 për qind. Ai nguli sytë nga fundi i botës dhe nuk i mbylli sytë. "Kam marrë një vendim dhe kjo ishte ajo."
Ai thirri eprorët e tij dhe u tha se ishte një alarm i rremë, edhe pse ai vetë mbeti i pasigurt. Sidoqoftë, siç i tha BBC-së në vitin 2013, "Askush nuk do të ishte në gjendje të korrigjonte gabimin tim nëse do ta kisha bërë një të tillë." Dhe ai tha më vonë, "Unë nuk doja të isha përgjegjës për fillimin e një lufte të tretë botërore."
Realiteti ishte ky: sistemi satelitor kishte keqkuptuar dritën e diellit që reflektonte nga retë si shkarkimi i motorit të raketave balistike. Ai dërgoi një alarm të rremë në bunker, duke treguar se raketat ishin lëshuar nga një vend në Dakotën e Veriut, por, në realitet, nuk kishte asnjë sulm.
Pasojat
Koka e ftohtë dhe temperamenti i zhytur në mendime i Petrovit ka të ngjarë të parandalojnë Harmagedonin bërthamor atë ditë, duke shpëtuar miliona jetë. Por ai kurrë nuk i pëlqente të fliste për këtë, duke pështyrë përgjigjet në pyetjet e gazetarëve në rreshtat e: “Pa kuptim! Unë thjesht po bëja punën time.”
Protesta kundër garës së armëve bërthamore midis Shteteve të Bashkuara/NATO-s dhe Bashkimit Sovjetik, në Hagë, Holandë, 1983. (Marcel Antonisse/CC0)
Një hetim intensiv nga autoritetet sovjetike pasoi incidentin. Zbulimi i dështimit të sistemit nga Petrov përbënte një problem për eprorët e tij; ishte një siklet për ta. Petrov u ricaktua në mënyrë joceremonike dhe iu mohua promovimi i ardhshëm. Ai doli në pension nga ushtria jo shumë kohë më vonë. Sovjetikët e mbajtën të fshehtë incidentin për 10 vjet dhe historia e plotë pa dritën e diellit vetëm pas rënies së Bashkimit Sovjetik. Pas kohës së tij në ushtri, Petrov jetoi një jetë të qetë si pensionist në një periferi të Moskës.
Petrov besonte se një ditë do të ndodhë një sulm bërthamor nëse nuk eliminojmë të gjitha armët bërthamore. Ai ishte skeptik ndaj sistemit të paralajmërimit në vitin 1983 (i cili ndoshta shpëtoi botën), dhe ai mbajti të njëjtin skepticizëm në lidhje me njerëzit.
Siç shkroi Stella Kleinman nga Britannica, “Petrov nuk u beson njerëzve, as makinave. Ajo që ai beson më së paku është një person që bëhet dhëmbëz në një makinë.” Petrov i tha revistës Time, "Lëvizja më e vogël e rreme mund të çojë në pasoja kolosale".
Në vitet e mëvonshme të jetës së tij, Petrov më në fund mori njohjen për heroizmin e tij stoik dhe vendimin e niveluar që mori në dhomën e kontrollit me fatin e botës të varur në balancë. Në vitin 1998, një komandant ajror sovjetik në pension i vlerësoi Petrov për marrjen e vendimit të duhur. Në vitin 2004, Shoqata e Qytetarëve të Botës i dha atij një trofe dhe disa para. Dhe, në vitin 2014, u realizua një dokumentar për të duke festuar vendimin e tij historik. Megjithatë, këto çmime dhe njoftime janë të pakta në krahasim me shërbimin që ai i bëri njerëzimit. Është shumë e mundur që pa Petrov dhe çfarëdo forca që e bindi të qëndronte i qetë dhe kritik në atë moment vendimtar, ju nuk do t'i lexonit këto fjalë tani.
Stanislav Petrov në shtëpinë e tij periferike në 2016. (Queery-54 /CC BY-SA 4.0)
Burimi: The Epoch Times
Krijoni Kontakt