New Mexico padit Snapchat për shantazh seksual ndaj fëmijëve të mitur
Prokurori i Përgjithshëm i shtetit thotë se dizajni i aplikacionit lehtëson tregtinë e imazheve të qarta dhe zhvatjen e fëmijëve.
Snapchat thotë se mesazhet dhe fotot e tij zhduken, por New Mexico argumenton se ato mund të ruhen, duke e bërë faqen një destinacion unik tërheqës për të rriturit që kërkojnë imazhe seksuale të fëmijëve. (Kevork Djansezian/Getty Images)
Nga Cat Zakrzewski
Snapchat është një "tokë e mbarështimit" për grabitqarët që kërkojnë të mbledhin imazhe seksualisht eksplicite të fëmijëve dhe t'i zhvasin ata, argumenton shteti i New Mexico në një padi të ngritur të mërkurën në mbrëmje kundër pronarit të aplikacionit social popullor, Snap.
Padia pretendon se mesazhet dhe fotot e zhdukura që kanë diferencuar prej kohësh Snapchat nga konkurrentët e tij e kanë bërë atë një destinacion tërheqës unik për bisedat më të shëmtuara në internet. Gjatë një hetimi të fshehtë njëmujor, Departamenti i Drejtësisë në Nju Meksiko tha se zbuloi prova se aplikacioni rekomandon llogari të mbajtura nga të panjohur për përdoruesit e mitur të Snapchat-it, të cilët më pas kontaktohen dhe nxiten të tregtojnë imazhe të tyre seksualisht eksplicite.
“Ndërsa nuk arriti të parandalonte, identifikonte apo mbronte edhe fëmijët e vegjël në platformën e tij, Snap i prezantoi ata me ekuivalentin e një shfaqjeje vetëm për të rriturit për të cilën ata ishin jo vetëm audienca e papërshtatshme, por shpesh edhe objekti kryesor”, thuhej në padi. e cila u shikua ekskluzivisht nga The Washington Post.
Hetimi përfshinte ngritjen e një llogarie mashtrimi të quajtur "Sexy14Heather", duke përdorur imazhe të krijuara nga AI për të simuluar një vajzë 14-vjeçare. Padia pretendon se llogaria e rreme ka marrë një lumë rekomandimesh për të kontaktuar llogaritë që kërkojnë të tregtojnë mesazhe dhe foto eksplicite seksuale, duke përfshirë nga përdoruesit me emra duke përfshirë "teentradevirgin" dhe fraza të tjera seksuale.
Padia e ngritur nga Prokurori i Përgjithshëm i New Mexico, Raúl Torrez thotë se Snap ka shkelur ligjin e shtetit kundër praktikave mashtruese tregtare, duke mashtruar publikun se sa e sigurt ishte platforma në mënyrë që të mund të vazhdonte të përfitonte nga përdoruesit e rinj. Padia pretendon se kompania bëri një sërë pretendimesh dhe lëshimesh mashtruese në lidhje me përhapjen e përmbajtjes së paligjshme në Snapchat, edhe pse hulumtimi i saj i brendshëm tregoi se përdoruesit e rinj hasnin shpesh në përmbajtje të dëmshme.
Pamjet e llogarive të Snapchat me emra sugjerues përdorues të përfshirë në ankesën e shtetit të New Mexico kundër Snap. (Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Nju Meksikës, Raul Torrez)
Padia e katapulton Santa Monica, me bazë në Kaliforni, Snap në qendër të një përpjekjeje ndërkombëtare në rritje për të trajtuar përhapjen në internet të materialeve të abuzimit seksual të fëmijëve, ose CSAM. Mes një debati në rritje rreth asaj se si të mbrohen fëmijët në internet, zbatuesit po përqendrohen në rolin e aplikacioneve që ndërthurin mesazhet dhe rrjetet sociale në nxitjen e përmbajtjes së paligjshme.
Zëdhënësi i Snap Russ Caditz-Peck tha se kompania po shqyrtonte ankesën dhe planifikoi t'i përgjigjet pretendimeve në gjykatë.
“Ne ndajmë shqetësimet e Prokurorit të Përgjithshëm Torrez dhe publikut për sigurinë në internet të të rinjve dhe jemi thellësisht të përkushtuar që Snapchat të jetë një vend i sigurt dhe pozitiv për të gjithë komunitetin tonë, veçanërisht për përdoruesit tanë më të rinj”, tha Caditz-Peck në një deklaratë.
Kompania në qershor publikoi një postim në blog duke detajuar mënyrat se si po përmirësonte sigurinë në platformë, duke përfshirë zgjerimin e paralajmërimeve kur të huajt shtojnë një adoleshent në aplikacion dhe duke e bërë më të lehtë bllokimin e dikujt që një përdorues nuk dëshiron të kontaktojë më.
Javën e kaluar, në një shfaqje mahnitëse të forcave zbatuese që goditën, prokurorët francezë paditën CEO të shërbimit popullor të mesazheve Telegram me akuza që përfshinin bashkëpunim në shpërndarjen e imazheve të abuzimit seksual të fëmijëve.
Rregullatorët kanë shqyrtuar prej kohësh rolin që luajnë rrjetet sociale në lehtësimin e abuzimit seksual të fëmijëve dhe vitin e kaluar, Prokurori i Përgjithshëm i Nju Meksikës ngriti një padi të ngjashme kundër Metës dhe CEO Mark Zuckerberg. Njëkohësisht, agjencitë e zbatimit të ligjit në mbarë botën kanë paralajmëruar se aplikacionet e koduara ofrojnë një strehë për pedofilët dhe kriminelët e tjerë, sepse e bëjnë të pamundur për hetuesit qasjen në përmbajtjen e mesazheve të tyre. Veprimet e fundit kundër Snap dhe Telegram tregojnë se zbatuesit po hedhin një rrjet më të gjerë dhe po shikojnë gjithnjë e më shumë shërbimet hibride, të cilat paraqesin rreziqe unike.
Hetuesit e New Mexico gjetën gjithashtu një lidhje midis Snap dhe Telegram, duke gjetur llogari në aplikacionin e mesazheve me bazë në Emiratet e Bashkuara Arabe që shpërndanin imazhe eksplicite të të rinjve të kapur në Snap. Kërkimet e hetuesve në Telegram u shfaqën në llogari që shpërndanin imazhe seksualisht eksplicite të vajzave të reja.
Snapchat është jashtëzakonisht i popullarizuar në mesin e adoleshentëve, me gjysmën e të gjithë adoleshentëve në Shtetet e Bashkuara që raportojnë duke përdorur aplikacionin çdo ditë. Torrez, një demokrat, i tha The Post në një intervistë se zyra e tij pa shumë raste kur të rinjtë – veçanërisht djemtë – ranë viktimë e skemave të “shantazhit” në Snap, sepse ata besonin se natyra e zhdukur e mesazheve e bënte atë një vend të sigurt për të ndarë informacione të qarta. imazhe. Snap njofton përdoruesit kur merret një pamje nga ekrani ose regjistrimi i një mesazhi, por ka shumë aplikacione të palëve të treta dhe zgjidhje për t'iu shmangur kësaj veçorie.
Shumë përdorues të rinj të Snapchat-it, të pavetëdijshëm se sa e lehtë është të ruhen imazhet, zhvaten kur grabitqari ruan foton dhe kërcënon ta lëshojë atë në shkollën ose familjen e tyre.
"Ekziston një nocion që përmbajtja që shkëmbehet në platformë zhduket përgjithmonë," tha Torrez. Snap "ka krijuar këtë ndjenjë të rreme sigurie në mënyrën se si e tregton platformën ... dhe kjo e bën atë kaq të rrezikshëm, veçanërisht për të rinjtë".
Gjatë hetimit të tij, Departamenti i Drejtësisë në New Mexico zbuloi një rrjet të gjerë faqesh në rrjetin e errët të fokusuar në ndarjen e imazheve të vjedhura, jokonsensuale, seksuale nga Snapchat, duke përpiluar atë që padia i referohej si një "vjetar virtual i shfrytëzimit të fëmijëve". Hetuesit gjetën më shumë se 10,000 foto dhe video eksplicite të lidhura me sa duket me Snapchat, duke përfshirë shembuj të të miturve nën 13 vjeç që u sulmuan seksualisht. Snapchat ishte deri tani burimi më i zakonshëm i postimeve të CSAM që hetuesit gjetën në faqet në ueb të errët.
Një nga ato faqe përfshinte një manual se si të përfshiheni në zhvatje, duke përfshirë këshilla për marrjen e llogarisë së viktimës. Udhëzuesi e përshkruan Snapchat si "aplikacionin më të mirë për seksin, pasi autori mund të marrë pamje nga ekrani pa e ditur viktimat".
Llogaritë e hetuesve të Nju Meksikës morën gjithashtu rekomandime për llogaritë që me sa duket ishin të përqendruara në takimin ose mbledhjen e imazheve eksplicite të fëmijëve, me emra përdoruesi të tillë si ai i quajtur "ilikekids60" që përfshin etiketën "Fëmijët nën 12" me një emoji me sy të zemrës. Snap gjithashtu shfaqi llogari me emra seksualisht të qartë në përgjigje të pyetjeve të hetuesve për termat që lidhen me abuzimin seksual të fëmijëve.
Një listë e emrave të përdoruesve që shfaqen kur kërkohet "teen_trade" në Snapchat nga një pamje ekrani e përfshirë në ankesën e shtetit të New Mexico kundër Snap Inc. (Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Nju Meksikos Raúl Torrez)
Padia pretendon se këto karakteristika lehtësojnë jo vetëm shfrytëzimin e fëmijëve, por edhe aktivitete të tjera të paligjshme, duke përfshirë shitjen e drogës dhe shitjen e armëve. Torrez tha se zyra e tij ka hapur një hetim mbi rolin e platformave të mediave sociale në trafikimin e këtyre mallrave të paligjshme.
Padia është fokusuar ngushtë në shkeljet e ligjit të shtetit të Nju Meksikos, por Torrez tha se ka në plan të ndajë gjetjet e zyrës së tij me shtetet e tjera, si dhe me Departamentin e Drejtësisë të SHBA. New Mexico nuk është ndër më shumë se 40 shtetet dhe territoret që vitin e kaluar u bashkuan për të paditur Metën për ndërtimin e veçorive të varësisë.
Zbatuesit e shtetit kanë luajtur një rol të shtuar në kontrollimin e fuqisë së kompanive të mëdha të teknologjisë, pas viteve të përpjekjeve të dështuara për të miratuar ligje të përditësuara të sigurisë në internet në Kongres. Në korrik, Senati miratoi një projekt-ligj historik për mbrojtjen e fëmijëve në internet, por projektligji nuk është marrë nga Dhoma.
“Shumica e votuesve në këtë vend – republikanë dhe demokratë – po ndërgjegjësohen për kërcënimin që paraqet kjo, jo vetëm për shëndetin mendor, por edhe për mirëqenien fizike të fëmijëve të tyre”, tha Torrez. "Përfundimisht kjo do të detyrojë një bisedë shumë më të vështirë dhe më të vështirë midis politikëbërësve në DC për të ndërmarrë veprime konkrete."
Burimi: Washington Post
Krijoni Kontakt