Pllaka e përmbytjes së Gilgameshit: Një tekst 2.600-vjeçar që është jashtëzakonisht i ngjashëm me historinë e Arkës së Noesë
Çfarë është: I njohur edhe si pllaka e 11-të e Eposit të Gilgameshit, ky fragment i një pllake argjile të pjekur përmban mbishkrime kuneiforme që përshkruajnë një përmbytje epike që përfshiu Babiloninë. Konsiderohet si një nga pjesët më të vjetra të letërsisë në botë.
Ku u gjet: Nineveh (i njohur gjithashtu si Kouyunjik), një qytet i lashtë asirian në Mesopotaminë e Epërme (Iraku i sotëm).
Kur u bë: Eposi i Gilgameshit mund të datojë deri në mijëvjeçarin e tretë p.e.re, por kjo pllakë daton nga shekulli i shtatë p.e.re
Çfarë na tregon për të kaluarën: Tregimi epik që u gdhend në pllakën e lashtë është jashtëzakonisht i ngjashëm me historinë biblike të arkës së Noesë që gjendet në Librin e Zanafillës.
Pllaka përshkruan se si perënditë dërguan një përmbytje për të shkatërruar Tokën.
Megjithatë, një perëndi, Ea, paralajmëron Utu-napishtimin, sundimtarin e një mbretërie të lashtë, për planin dhe e udhëzon të ndërtojë një varkë për të shpëtuar veten dhe familjen e tij së bashku me «zogjtë dhe kafshët e çdo lloji», sipas Muzeut Britanik, i cili e llogarit objektin si pjesë të koleksionit të tij të përhershëm.
Ashtu si në Librin e Zanafillës, udhëtarët lëshojnë zogj për të parë nëse ujërat ishin tërhequr aq sa të dilte toka. Më vonë, Utu-napishtim i tregon Gilgameshit përvojën e tij, sipas tekstit.
Edhe pse kjo pllaka ishte prova e parë e një historie të Noes që vinte nga një kulturë tjetër, arkeologët që atëherë kanë zbuluar pllaka shumë më të vjetra kuneiforme me histori të ngjashme përmbytjesh që sugjerojnë se historia qarkullonte shumë kohë përpara se të shkruhej Bibla Hebraike.
Krijoni Kontakt