Kush ishte mercenari anti shqiptar Prek Cali.

Disa informacione interesante nga biografia personale e mercenarit Prek Calit qe fshihen qellimishte nga historia shqiptare.

Ne vitin 1912 mercenari Prek Cali sebashku me kelmendasit e tij moren pjese ne ofensiven serbo- malazeze kunder “turqve” ne luften e Decanit dhe pushtimin e Shkodres nga malazezet. Ne malin e Decanit jane vrare me dhjetra shqiptare qe mbronin shkodren nga ofensiva serbo-malazeze te ndihmuar nga mercenaret katolike.
Mbas pushtimit fashist te Shqiperise, Prek Cali, kishte qene edhe nje sherbetor besnik i fashisteve italiane dhe nje mik i ngushte i grupeve cetnike serbe.
Ne vitin 1941, Prek Cali, sebashku me forcat fashiste italiane shkateruan rebelimin anti-italian te malazezeve qe kishin aritur te clironin disa qytete. Me ndihmen e Prek Calit, italianet e rrimoren perseri Kolasin dhe Andrijevicen qe ishte cliruar kohe me pare nga malazezet. Por Prek Cali ishte edhe nje mik i ngushte i cetnikeve serbe dhe simbas kujtimeve te serbit Draza Mihalovic, oficeri cetnik serb Rodolf Pehrinek, beri lidhjet e para te komunikimit te grupeve cetnike serbe me Prek Calin dhe me mbrapa Preka ftoj oficerin cetnik, Marko Vuceleic, per nje takim ne Vermosh. Sigurisht cetniku Marko e pranoi ftesen e Prek Calit dhe dergoi vellain e tij Tomo te takohej me Preken mbi Vermosh dhe me ndihmen e Prek Calit krijoi nje baze cetnikesh ne Vermosh.
Prek Cali ishte bere “vella”, kishte pire gjake me komandantin e cetnikeve, Pavle Durisic. Ne vitin 1939 cetniku Pavle Durisic ishte transferuar ne Plave me qellimin per te krijuar nje baze inteligjente per te vezhguar trupat naziste qe ne te ardhmen mund te sulmonin Jugosllavine. Me mbeshtetjen e Prek Calit, cetniku Durisic formoi nje qender spunazhi ne Plave dhe Guci, ku grupet cetnike serbe qe ishin strehuar ne kete baze kryenin aktivitete spiunazhi .
Simbas kujtimeve te serbit Draza Mihalovic, Prek Cali u pagua me shuma te konsiderushme per sherbimet e tij qe ju kishte bere cetnikeve serbe qe e kishin furnizuar ate edhe me arme. Ne Prill te vitit 1944, komandanti i cetnikeve serbe raportonte tek Mihalovici se Prek Cali nuk u shqua vetem per mbeshtetjen dhe strehimin qe ju kishte afruar cetenikeve ne Vermosh, por ai i mbeshteti cetniket edhe me trupa ushtarake nga njerzit e tij ne Plave dhe Guci qe moren pjese direkte ne sulmin dhe marjen e Andronovices nga forcat Cetnike. Ne vitin 1944 mercenari Prek Cali u caktua nga serbi cetnik Pavle Durisic si anetar i delegacionit Serbe qe do te bisedonte me qeverine shqiptare per te hapur nje rruge terheqje drejt Greqise te trupave ushtarake cetnike serbe qe mund te largoheshin nga Jugosllavia mbas fitores se komunisteve. Simbas nje desheshimtari serbe, ne bisetimet me qeverine shqiptare, per ironi, nje qeveritar shqiptar e caktoi Prek Calin si perfqesues te delegacionit shqiptare per te biseduar me komanden qendrore te cetnikeve serbe dhe percaktuan me imtesi regullat e kesaj marveshje.
Per kete vendim qesharak te qeverise shqiptare, serbi Pavle Durisic informoi Mihalovicin dhe te gjithe cetniket qeshen me te madhe kur moren veshe kete vendim idiot te qeverise shqiptare qe e kishte hequr Prek Calin si perfaqesues te delegacionit serbo-cetnik dhe e kishin caktuan si perfaqesues te qeverise shqiptare. Ky ndryshim ne perfaqesimin e Prek Calit si perfaqesues te tyre ju garantonte dhe siguronte serbo-cetnikeve te gjitha kerkesat e tyre drejtuar qeverise shqiptare. Simbas cetnikut Rodolf Pehrinek, Prek Cali ishte dhe nje kundershtar i madhe i shqiptareve muslimane te Kosoves dhe kete fakt ky serb e kishte deklaruar hapur duke u shprehur se ai e kishte perdorur Prek Calin per interesat e Serbise qe te nxiste konflikete mes katolikeve dhe muslimane shqiptare ne Veriun e Shqiperise.
Tregojani kete informacion zonjes Shllaku dhe qeveritareve shqiptare qe e dekoruan kete mercenar me dekoraten me te larte qe ka vendi yne. Prek Cali ishte dhe do te ngelet nje mercenar dhe agjent serb qe punoj me devotshmerin me te madhe per fashistet italiane dhe grupet antishqiptare cetnike serbe dhe interesat e serbise. Keshtu te “dashur” laramane, para se te tregoni zellin tuaj te madhe ne shperndarjen e perrallave te fallcifikatoreve neojesuite qe po i bejne heronje te gjithe mercenaret e tyre, pertypeni mire ushqimin qe ju afrojne keta guzhunjere te famshem se po e kaperdite pa pertypur sic po beni me perrallat e tyre per “heroizmin” e Prek Calit, do te mbyteni dhe dukeni si idiote klasi./Adem Zuka/.https://gazetaimpakt.com/kush-ishte-...tar-prek-cali/