'Si jam unë në këtë luftë?': Biografia e re e Musk ofron detaje të reja për dilemën e miliarderit në Ukrainë
Shënim i redaktorit: Pas publikimit të kësaj historie, Walter Isaacson sqaroi shpjegimin e tij në lidhje me Elon Musk që kufizon aksesin ushtarak ukrainas në Starlink, një shërbim kritik i internetit satelitor. Kjo histori është përditësuar për të pasqyruar atë ndryshim.
Elon Musk i urdhëroi fshehurazi inxhinierët e tij që të mos aktivizonin rrjetin e komunikimit satelitor Starlink të kompanisë së tij pranë bregut të Krimesë vitin e kaluar për të penguar një sulm të fshehtë ukrainas mbi flotën detare ruse, sipas një fragmenti të përshtatur nga biografia e re e Walter Isaacson e miliarderit ekscentrik të titulluar " Elon Musk.”
CNN iu dha fragmenti, i cili që atëherë është ndryshuar, sipas një versioni të publikuar tani nga The Washington Post.
Vendimi i Musk, i cili i la zyrtarët ukrainas t'i luten atij të ndizte satelitët, u nxit nga një frikë akute se Rusia do t'i përgjigjej një sulmi ukrainas në Krime me armë bërthamore, një frikë e nxitur nga bisedat e Musk me zyrtarë të lartë rusë, sipas Isaacson. , libri i ri i të cilit do të publikohet nga Simon & Schuster më 12 shtator.
Shqetësimet e Musk për një "mini-Pearl Harbor" siç e tha ai, nuk u realizuan në Krime. Por episodi zbulon pozicionin unik në të cilin u gjend Musk teksa u shpalos lufta në Ukrainë. Pavarësisht nëse kishte për qëllim apo jo, ai ishte bërë një ndërmjetës fuqie që zyrtarët amerikanë nuk mund ta injoronin.
Musk nuk iu përgjigj kërkesës së CNN për koment përpara publikimit. Por ai iu përgjigj fragmentit të librit të Isaacson të enjten vonë në X, platforma e njohur më parë si Twitter që ai zotëron, duke pohuar se shërbimi Starlink i ofruar nga kompania e tij SpaceX nuk ishte kurrë aktiv mbi Krimenë dhe se qeveria ukrainase bëri një "kërkesë urgjente ” atij për të ndezur shërbimin.
"Kishte një kërkesë urgjente nga autoritetet qeveritare për të aktivizuar Starlink deri në Sevastopol," postoi Musk në X, platforma e njohur zyrtarisht si Twitter që ai zotëron. Sevastopol është një qytet port në Krime. “Qëllimi i dukshëm ishte të fundosni pjesën më të madhe të flotës ruse në spirancë. Nëse do të kisha pranuar kërkesën e tyre, atëherë SpaceX do të ishte në mënyrë eksplicite bashkëpunëtore në një akt të madh lufte dhe përshkallëzimi konflikti.”
Libri i ri nga Isaacson, autori i biografive të njohura të Steve Jobs dhe Albert Einstein, ofron njohuri të reja mbi Musk dhe se si frika e tij ekzistenciale për të ndezur një luftë më të gjerë e shtyu atë të refuzonte kërkesat e Ukrainës për sistemet Starlink që mund të përdornin për të sulmuar rusët.
Pasi Rusia ndërpreu sistemet e komunikimit të Ukrainës pak para pushtimit të saj në shkallë të plotë në shkurt 2022, Musk ra dakord t'i siguronte Ukrainës miliona dollarë terminale satelitore Starlink të prodhuara nga SpaceX, të cilat u bënë vendimtare për operacionet ushtarake të Ukrainës. Edhe pse rrjetet e telefonisë celulare dhe të internetit ishin shkatërruar, terminalet Starlink lejuan Ukrainën të luftonte dhe të qëndronte e lidhur.
Por sapo Ukraina filloi të përdorte terminalet Starlink për sulme fyese kundër Rusisë, Musk filloi ta merrte me mend këtë vendim.
"Si jam unë në këtë luftë?" Musk pyet Isaacson. “Starlink nuk ishte menduar të përfshihej në luftëra. Ishte që njerëzit të mund të shikojnë Netflix dhe të qetësohen dhe të futen në internet për në shkollë dhe të bëjnë gjëra të mira paqësore, jo sulme me dron.
Musk së shpejti ishte në telefon me këshilltarin e presidentit Joe Biden për sigurinë kombëtare, Jake Sullivan, kryetarin e shefave të përbashkët, gjeneralin Mark Milley dhe ambasadorin rus në SHBA për të adresuar ankthet nga Uashingtoni, DC, në Moskë, shkruan Isaacson.
Ndërkohë, Mykhailo Fedorov, një zëvendëskryeministër i Ukrainës, po i lutej Musk që të lejonte lidhjen për dronët e nëndetëseve duke i treguar Musk për aftësitë e tyre në një mesazh me tekst, sipas Isaacson. "Unë thjesht dua që ju - personi që po ndryshon botën përmes teknologjisë - ta dini këtë," i tha Fedorov Musk.
SpaceX nuk iu përgjigj kërkesave të CNN për koment.
Musk, CEO i prodhuesit të makinave elektrike Tesla dhe firmës private të eksplorimit të hapësirës SpaceX, u përgjigj se ishte i impresionuar me dizajnin e dronëve të nëndetëseve, por se ai nuk do të aktivizonte mbulimin satelitor për Krimenë sepse Ukraina "tani po shkon shumë larg dhe po fton strategjik. disfatë”, sipas Isaacson.
Territori i paeksploruar në të cilin ndodheshin zyrtarët ukrainas dhe amerikanë – duke u mbështetur në bamirësinë e një miliarderi të paparashikueshëm për komunikimet në fushën e betejës – çoi gjithashtu në një ngërç se kush do të paguante për terminalet Starlink vjeshtën e kaluar.
SpaceX kishte shpenzuar dhjetëra miliona nga paratë e veta për dërgimin e pajisjeve satelitore në Ukrainë, sipas Musk. Dhe kompania i tha Pentagonit se ata nuk do të vazhdonin të paguanin faturën për pajisjet satelitore, siç raportoi për herë të parë CNN tetorin e kaluar.
Pas raportimit të CNN, Musk ndryshoi kursin, duke postuar në Twitter "dreqin... ne thjesht do të vazhdojmë të financojmë qeverinë e Ukrainës falas".
Gwynne Shotwell, presidentja e Musk në SpaceX, ishte e zemëruar me ndryshimin e Musk, sipas Isaacson.
“Pentagoni kishte një çek prej 145 milionë dollarësh gati për të më dorëzuar mua, fjalë për fjalë”, citon Isaacson të ketë thënë Shotwell. “Më pas Elon iu nënshtrua budallallëqeve në Twitter dhe urrejtësve në Pentagon që zbuluan historinë.”
Por SpaceX përfundimisht ishte në gjendje të arrinte një marrëveshje me qeveritë e SHBA dhe evropiane për të paguar për 100,000 pjata të reja satelitore në Ukrainë në fillim të vitit 2023, sipas Isaacson.
Rëndësia e Starlink në luftë nuk është zbehur.
Javën e kaluar, SHBA dhe aleatët e saj "Pesë Sytë" akuzuan hakerat rusë se kishin shënjestruar komunikimet e komandantëve ukrainas në fushën e betejës. Sipas ukrainasve, kodi keqdashës i rusëve ishte krijuar për të përgjuar të dhënat e dërguara në satelitët Starlink.
Burimi: CNN
Krijoni Kontakt