Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 3
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    28,625
    Postimet në Bllog
    12

Si Elon Musk ndali planet e neokonëve për Luftën e III Botërore duke i prerë Internetin Ukrainës

'Si jam unë në këtë luftë?': Biografia e re e Musk ofron detaje të reja për dilemën e miliarderit në Ukrainë

Shënim i redaktorit: Pas publikimit të kësaj historie, Walter Isaacson sqaroi shpjegimin e tij në lidhje me Elon Musk që kufizon aksesin ushtarak ukrainas në Starlink, një shërbim kritik i internetit satelitor. Kjo histori është përditësuar për të pasqyruar atë ndryshim.

Elon Musk i urdhëroi fshehurazi inxhinierët e tij që të mos aktivizonin rrjetin e komunikimit satelitor Starlink të kompanisë së tij pranë bregut të Krimesë vitin e kaluar për të penguar një sulm të fshehtë ukrainas mbi flotën detare ruse, sipas një fragmenti të përshtatur nga biografia e re e Walter Isaacson e miliarderit ekscentrik të titulluar " Elon Musk.”

Emri:  230209160932-starlink-ukraine-010623.jpg

Shikime: 63

Madhësia:  78.1 KB

CNN iu dha fragmenti, i cili që atëherë është ndryshuar, sipas një versioni të publikuar tani nga The Washington Post.

Vendimi i Musk, i cili i la zyrtarët ukrainas t'i luten atij të ndizte satelitët, u nxit nga një frikë akute se Rusia do t'i përgjigjej një sulmi ukrainas në Krime me armë bërthamore, një frikë e nxitur nga bisedat e Musk me zyrtarë të lartë rusë, sipas Isaacson. , libri i ri i të cilit do të publikohet nga Simon & Schuster më 12 shtator.

Shqetësimet e Musk për një "mini-Pearl Harbor" siç e tha ai, nuk u realizuan në Krime. Por episodi zbulon pozicionin unik në të cilin u gjend Musk teksa u shpalos lufta në Ukrainë. Pavarësisht nëse kishte për qëllim apo jo, ai ishte bërë një ndërmjetës fuqie që zyrtarët amerikanë nuk mund ta injoronin.

Musk nuk iu përgjigj kërkesës së CNN për koment përpara publikimit. Por ai iu përgjigj fragmentit të librit të Isaacson të enjten vonë në X, platforma e njohur më parë si Twitter që ai zotëron, duke pohuar se shërbimi Starlink i ofruar nga kompania e tij SpaceX nuk ishte kurrë aktiv mbi Krimenë dhe se qeveria ukrainase bëri një "kërkesë urgjente ” atij për të ndezur shërbimin.

"Kishte një kërkesë urgjente nga autoritetet qeveritare për të aktivizuar Starlink deri në Sevastopol," postoi Musk në X, platforma e njohur zyrtarisht si Twitter që ai zotëron. Sevastopol është një qytet port në Krime. “Qëllimi i dukshëm ishte të fundosni pjesën më të madhe të flotës ruse në spirancë. Nëse do të kisha pranuar kërkesën e tyre, atëherë SpaceX do të ishte në mënyrë eksplicite bashkëpunëtore në një akt të madh lufte dhe përshkallëzimi konflikti.”

Libri i ri nga Isaacson, autori i biografive të njohura të Steve Jobs dhe Albert Einstein, ofron njohuri të reja mbi Musk dhe se si frika e tij ekzistenciale për të ndezur një luftë më të gjerë e shtyu atë të refuzonte kërkesat e Ukrainës për sistemet Starlink që mund të përdornin për të sulmuar rusët.

Pasi Rusia ndërpreu sistemet e komunikimit të Ukrainës pak para pushtimit të saj në shkallë të plotë në shkurt 2022, Musk ra dakord t'i siguronte Ukrainës miliona dollarë terminale satelitore Starlink të prodhuara nga SpaceX, të cilat u bënë vendimtare për operacionet ushtarake të Ukrainës. Edhe pse rrjetet e telefonisë celulare dhe të internetit ishin shkatërruar, terminalet Starlink lejuan Ukrainën të luftonte dhe të qëndronte e lidhur.

Por sapo Ukraina filloi të përdorte terminalet Starlink për sulme fyese kundër Rusisë, Musk filloi ta merrte me mend këtë vendim.

"Si jam unë në këtë luftë?" Musk pyet Isaacson. “Starlink nuk ishte menduar të përfshihej në luftëra. Ishte që njerëzit të mund të shikojnë Netflix dhe të qetësohen dhe të futen në internet për në shkollë dhe të bëjnë gjëra të mira paqësore, jo sulme me dron.

Musk së shpejti ishte në telefon me këshilltarin e presidentit Joe Biden për sigurinë kombëtare, Jake Sullivan, kryetarin e shefave të përbashkët, gjeneralin Mark Milley dhe ambasadorin rus në SHBA për të adresuar ankthet nga Uashingtoni, DC, në Moskë, shkruan Isaacson.

Ndërkohë, Mykhailo Fedorov, një zëvendëskryeministër i Ukrainës, po i lutej Musk që të lejonte lidhjen për dronët e nëndetëseve duke i treguar Musk për aftësitë e tyre në një mesazh me tekst, sipas Isaacson. "Unë thjesht dua që ju - personi që po ndryshon botën përmes teknologjisë - ta dini këtë," i tha Fedorov Musk.

SpaceX nuk iu përgjigj kërkesave të CNN për koment.

Musk, CEO i prodhuesit të makinave elektrike Tesla dhe firmës private të eksplorimit të hapësirës SpaceX, u përgjigj se ishte i impresionuar me dizajnin e dronëve të nëndetëseve, por se ai nuk do të aktivizonte mbulimin satelitor për Krimenë sepse Ukraina "tani po shkon shumë larg dhe po fton strategjik. disfatë”, sipas Isaacson.

Territori i paeksploruar në të cilin ndodheshin zyrtarët ukrainas dhe amerikanë – duke u mbështetur në bamirësinë e një miliarderi të paparashikueshëm për komunikimet në fushën e betejës – çoi gjithashtu në një ngërç se kush do të paguante për terminalet Starlink vjeshtën e kaluar.

SpaceX kishte shpenzuar dhjetëra miliona nga paratë e veta për dërgimin e pajisjeve satelitore në Ukrainë, sipas Musk. Dhe kompania i tha Pentagonit se ata nuk do të vazhdonin të paguanin faturën për pajisjet satelitore, siç raportoi për herë të parë CNN tetorin e kaluar.

Pas raportimit të CNN, Musk ndryshoi kursin, duke postuar në Twitter "dreqin... ne thjesht do të vazhdojmë të financojmë qeverinë e Ukrainës falas".

Gwynne Shotwell, presidentja e Musk në SpaceX, ishte e zemëruar me ndryshimin e Musk, sipas Isaacson.

“Pentagoni kishte një çek prej 145 milionë dollarësh gati për të më dorëzuar mua, fjalë për fjalë”, citon Isaacson të ketë thënë Shotwell. “Më pas Elon iu nënshtrua budallallëqeve në Twitter dhe urrejtësve në Pentagon që zbuluan historinë.”

Por SpaceX përfundimisht ishte në gjendje të arrinte një marrëveshje me qeveritë e SHBA dhe evropiane për të paguar për 100,000 pjata të reja satelitore në Ukrainë në fillim të vitit 2023, sipas Isaacson.

Rëndësia e Starlink në luftë nuk është zbehur.

Javën e kaluar, SHBA dhe aleatët e saj "Pesë Sytë" akuzuan hakerat rusë se kishin shënjestruar komunikimet e komandantëve ukrainas në fushën e betejës. Sipas ukrainasve, kodi keqdashës i rusëve ishte krijuar për të përgjuar të dhënat e dërguara në satelitët Starlink.

Burimi: CNN

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    28,625
    Postimet në Bllog
    12

Për: Si Elon Musk ndali planet e neokonëve për Luftën e III Botërore duke i prerë Internetin Ukrainë

Musk pranon se ka çaktivizuar aksesin në internet Starlink vitin e kaluar gjatë sulmit të Ukrainës ndaj ushtrisë ruse

NGA BRAD DRESS

Elon Musk të enjten pranoi se kishte çaktivizuar aksesin në internet nga satelitët e tij Starlink gjatë një sulmi ukrainas vitin e kaluar në një flotë detare ruse, duke thënë se ai e bëri këtë për të parandaluar që SpaceX të ishte "bashkëpunëtor në një akt të madh lufte dhe përshkallëzimin e konfliktit".

Musk iu përgjigj në platformën e tij të mediave sociale X ndaj detajeve të reja nga një libër i ardhshëm që tregonte se ai urdhëroi inxhinierët e tij të mbyllnin rrjetin e komunikimit përpara sulmit në brigjet e Krimesë.

"Kishte një kërkesë urgjente nga autoritetet qeveritare për të aktivizuar Starlink deri në Sevastopol," shkroi Musk në X , platforma e njohur më parë si Twitter.

“Qëllimi i dukshëm ishte të fundosni pjesën më të madhe të flotës ruse në spirancë. Nëse do të kisha pranuar kërkesën e tyre, atëherë SpaceX do të ishte në mënyrë eksplicite bashkëpunëtore në një akt të madh lufte dhe përshkallëzimi konflikti”, shkroi Musk.

Një fragment rreth bastisjes nga biografia e ardhshme e autorit dhe gazetarit amerikan Walter Isaacson mbi Musk, e titulluar "Elon Musk", u botua nga CNN .

Dronët e nëndetëseve ukrainase të ngarkuar me eksploziv po i afroheshin një flote detare ruse në qytetin e Krimesë të Sevastopolit, kur humbën lidhjen dhe "u lanë në breg të padëmshëm", sipas Isaacson.

Musk ishte i shqetësuar për reagimin e Rusisë ndaj sulmit detar me një armë bërthamore, shkroi Isaacson në libër, sipas CNN. Zyrtarët ukrainas iu lutën që të rikthejë shërbimin, por ai nuk pranoi ta bënte atë për incidentin e Krimesë.

Starlink ka qenë një shërbim tepër i rëndësishëm për trupat ukrainase në luftën kundër Rusisë. Musk ofroi shërbimin në Kiev në fillim të vitit 2022 pasi Rusia ndërpreu sistemet e komunikimit të Ukrainës.

Megjithatë, miliarderi ka vënë në dyshim përfshirjen e tij në luftë, sipas Isaacson.

"Si jam unë në këtë luftë?" Musk pyeti Isaacson, për CNN. “Starlink nuk ishte menduar të përfshihej në luftëra. Ishte që njerëzit të mund të shikojnë Netflix dhe të qetësohen dhe të futen në internet për në shkollë dhe të bëjnë gjëra të mira paqësore, jo sulme me dron.

Në fillim të këtij viti, Musk theksoi gjithashtu në X se ai rezervoi të drejtën për të fikur shërbimin nëse ishte e nevojshme, por pretendoi se nuk e kishte bërë kurrë një gjë të tillë.

“Terminalet komerciale SpaceX, si produktet e tjera komerciale, janë të destinuara për përdorim privat, jo ushtarak, por ne nuk kemi ushtruar të drejtën tonë për t'i fikur ato,” shkroi ai në shkurt . "Ne po përpiqemi shumë të bëjmë gjënë e duhur, ku 'gjëja e duhur' është një pyetje morale jashtëzakonisht e vështirë."

Musk ishte një mbështetës i hershëm i Ukrainës që sfidoi presidentin rus Vladimir Putin në një duel menjëherë pas pushtimit rus. Megjithatë, që atëherë ai ka paraqitur plane paqeje për t'i dhënë fund luftës që tërboi mbështetësit ukrainas.

Musk gjithashtu vjeshtën e kaluar tha se nuk mund të vazhdonte financimin e Starlink në Ukrainë dhe kërkoi nga Pentagoni të merrte skedën, por përfundimisht u hoq. Megjithatë, Pentagoni njoftoi në qershor se po paguante për shërbimin Starlink në Ukrainë.

Isaacson është autor i biografive për Steve Jobs, Benjamin Franklin dhe Albert Einstein. Biografia e tij e re “Elon Musk” pritet të publikohet më 12 shtator.

Burimi: The Hill

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    28,625
    Postimet në Bllog
    12

Për: Si Elon Musk ndali planet e neokonëve për Luftën e III Botërore duke i prerë Internetin Ukrainë

Musk ia ndërpreu internetin ushtrisë së Ukrainës teksa po sulmonte flotën ruse

Detaje të reja të incidentit të raportuar më parë nënvizojnë se sa kritike është bërë SpaceX për qeverinë e SHBA

Nga Christian Davenport dhe Joseph Menn

Emri:  Screenshot 2023-09-12 at 11.47.25 AM.jpg

Shikime: 13

Madhësia:  23.5 KB
    Themeluesi i SpaceX, Elon Musk feston pas nisjes së astronautëve të NASA-s në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës në vitin 2020. (Jonathan Newton/The Washington Post)

Sipas një biografie të re të themeluesit të SpaceX, Elon Musk, SpaceX ndërpreu shërbimin e internetit satelitor Starlink për dronët e nëndetëseve ukrainase vitin e kaluar, pikërisht kur ata po nisnin një sulm ndaj flotës ruse të Detit të Zi.

Detajet e reja të incidentit të raportuar më parë nënvizojnë se sa të varura janë bërë qeveritë e shumta nga një njeri që kontrollon një mjet dominues të komunikimit me shpejtësi të lartë dhe një platformë kryesore për diskursin publik, X.

Musk bleu X, atëherë i njohur si Twitter, vitin e kaluar, pasi ndërtoi SpaceX në një central elektrik në Uashington.

Dronët e armatosur të nëndetëseve ishin gati të sulmonin flotën ruse, sipas një raporti të CNN që citonte një fragment të një biografie të ardhshme të Musk nga Walter Isaacson, ish-shefi ekzekutiv i CNN. Në vend të kësaj, sipas librit, i cili del në shitje të martën, dronët "humbën lidhjen dhe u hodhën në breg të padëmshëm".

[Lexo fragmentin]

Zyrtarët ukrainas dhe amerikanë u përpoqën për të rivendosur shërbimin, sipas raportit, duke iu drejtuar drejtpërdrejt Musk-ut. Musk përfundimisht ra dakord. Por rrëfimi i incidentit është një kujtesë se si themeluesi i SpaceX ka grumbulluar ndikim të madh duke mbajtur një ritëm marramendës inovacioni që i ka lënë konkurrentët në pluhur – dhe ka lënë qeveritë të lundrojnë me kujdes marrëdhënien.

"Një nga avantazhet është sasia e madhe e inovacionit që vjen nga sektori privat, të cilin qeveria dëshiron të përdorë për të qëndruar përpara Kinës dhe të tjerëve," tha Brian Weeden, drejtor i planifikimit të programit në Fondacionin Secure World. tank. "Ana e kundërt është se i jep shumë më tepër pushtet sektorit privat dhe veçanërisht individëve miliarderë që kontrollojnë ato kompani dhe teknologji."

Në X, fuqia dhe vendimet më të mira të Musk kanë shkaktuar shqetësim për disa zyrtarë dhe ekspertë të shoqërisë civile ndërsa propaganda përhapet përpara një valë zgjedhjesh në të gjithë botën vitin e ardhshëm.
    Ndërprerja e misionit të Ukrainës në mes të rrjedhës "është një shembull i shkëlqyer i fuqisë së platformave të komunikimit që janë të përqendruara në duart e disa kompanive private", tha Bret Schafer, një analist në Aleancën për Sigurimin e Demokracisë.

Musk ndaloi paralajmërimin e përdoruesve të X kur përmbajtja që po shikonin ishte nga media të kontrolluara nga shteti dhe propagandistët nga Rusia dhe gjetkë shfrytëzuan për të përforcuar përmbajtjen e tyre duke blerë shenja verifikimi.

Një studim i porositur nga Bashkimi Evropian zbuloi këtë javë se propaganda ruse po arrinte më shumë njerëz në X sesa para luftës në Ukrainë. Dhe përballë kritikave për rritjen e gjuhës së urrejtjes, Musk ka paditur një organizatë jofitimprurëse dhe kërcënoi të padisë një tjetër, Lidhjen Anti-Shpifje.

“Është vërtet e frikshme ta shohësh atë duke përdorur burimet e tij të korporatës për t'u përpjekur të shtypë kritikët dhe skeptikët,” tha Paul Barrett, zëvendësdrejtor i Qendrës Stern për Biznesin dhe të Drejtat e Njeriut të Universitetit të Nju Jorkut.

“Ju do të prisnit që njerëzit me këtë lloj pushteti korporativ të veprojnë nga interesi vetjak ose të bëjnë gabime. Por nuk do të prisnit dikë që i siguron një aleati teknologjinë thelbësore dhe më pas e rrëmben atë kur e përdorin atë në mes të një lufte. Çfarëdo që të jetë sjellja e përgjegjshme e korporatës, nuk është ajo.”

Kapsula Dragon e SpaceX është e vetmja mënyrë që NASA mund të dërgojë astronautët e saj drejt dhe nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor. Ai lëshon satelitë të ndjeshëm të sigurisë kombëtare për Pentagonin dhe Zyrën Kombëtare të Zbulimit. Ajo lëshon më shumë raketa se çdo kompani apo vend tjetër – këtë vit ka tejkaluar tashmë rekordin e vitit të kaluar prej 61 – dhe operon më shumë satelitë se çdo ent tjetër në Tokë, me më shumë se 4,500 në orbitë.

SpaceX filloi të ofrojë shërbimin e internetit Starlink në Ukrainë pas pushtimit të Rusisë, duke krijuar një rrugë shpëtimi për vendin kur sistemet e tij të komunikimit ishin rrëzuar kryesisht. Por sipas librit të Isaacson, Musk u rrit i shqetësuar për përdorimin e ushtrisë së Ukrainës për qëllime ofenduese, sipas raportit të CNN.

“Si jam unë në këtë luftë? Musk pyeti,” sipas Isaacson. “Starlink nuk ishte menduar të përfshihej në luftëra. Ishte që njerëzit të mund të shikojnë Netflix dhe të qetësohen dhe të futen në internet për në shkollë dhe të bëjnë gjëra paqësore, jo sulme me dron.

Në shkurt, Gwynne Shotwell, presidentja dhe shefi operativ i SpaceX, u tha gazetarëve diçka shumë të ngjashme.

"Ne ishim vërtet të kënaqur që ishim në gjendje t'i siguronim Ukrainës lidhjen dhe t'i ndihmonim në luftën e tyre për liri," tha ajo. "Ai nuk ishte menduar kurrë të armatosej, por ukrainasit e kanë përdorur atë në mënyra që ishin të paqëllimshme dhe jo pjesë e ndonjë marrëveshjeje."

Që nga raportet se SpaceX mbylli komunikimin satelitor në Ukrainë vitin e kaluar, Pentagoni i ka dhënë SpaceX një kontratë. Detajet e kontratës nuk dihen – të enjten zëdhënësi i Pentagonit Jeff Jurgenson nuk pranoi të thoshte më shumë “për shkak të natyrës kritike të këtyre sistemeve”. Por Weeden tha se vendosja e Starlink nën kontratë duhet t'i lejojë Pentagonit më shumë kontroll dhe ndoshta të parandalojë që shërbimi të mbyllet përsëri papritmas.

“Ky është ekuilibri me të cilin duhet të përballet Departamenti i Mbrojtjes, ndërsa fokusohet në këtë teknologji komerciale: A po e humb kontrollin në një farë mënyre?” tha Weeden. Por qeveria nuk është e pafuqishme dhe ka mënyra për të frenuar kompanitë: “Mund të adresoni shumë prej këtyre shqetësimeve përmes mekanizmit kontraktues ose marrëveshjeve të tjera ligjore,” tha ai.

Kur SpaceX nisi për herë të parë konstelacionin e saj Starlink, Musk tha se shanset për sukses nuk ishin të garantuara. Kompani të tjera satelitore ishin përpjekur dhe kishin dështuar në të kaluarën, duke pasur parasysh koston e madhe për lëshimin dhe funksionimin e qindra apo mijëra satelitëve. Por në pjesën më të madhe për shkak se SpaceX është i integruar vertikalisht, që do të thotë se jo vetëm që ndërton satelitët, por i lëshon ato vetë në raketën e tij të ripërdorshme Falcon 9, deri më tani ka qenë në gjendje të jetë i suksesshëm.

Përveç përdorimit në Ukrainë, konstelacioni përdoret për të lidhur komunitete të largëta dhe ka qenë një pjesë kyçe e përpjekjeve për rikuperimin e uraganeve, si dhe në fatkeqësi të tjera natyrore ku lidhja humbet.
    Kur SpaceX filloi Starlink, të tjerët po shikonin gjithashtu tregun për internetin satelitor. Në atë kohë, Musk tha, "është gjithmonë mirë të kesh konkurrencë". Por Starlink që atëherë ka tejkaluar konkurrencën e saj.

Një tjetër ofrues satelitor, OneWeb, falimentoi dhe më pas u ringjall dhe operon një rrjet shumë më të vogël. Amazon planifikon të lëshojë mijëra satelitë, por ende nuk ka dërguar një të vetëm. Ajo po përballet gjithashtu me një padi nga një prej aksionerëve të saj, i cili pretendon se kompania "veproi me keqbesim" kur u dha kontratat e nisjes kompanive të tjera tregtare, duke përfshirë Blue Origin të Jeff Bezos, por jo SpaceX.

“Pavarësisht se është ofruesi i lëshimit me historikun më të provuar dhe çmimet më të ulëta në industri, SpaceX me sa duket nuk u konsiderua nga Amazon”, thuhet në padi. (Bezos zotëron The Washington Post. CEO i përkohshëm Patty Stonesifer ulet në bordin e Amazon.)

SpaceX është gjithashtu ofruesi i vetëm i NASA-s për transportin e ekuipazhit në stacionin hapësinor. Por kjo nuk ndodh sepse NASA sapo dha një kontratë. Ai dha dy në mënyrë specifike në mënyrë që kompanitë të duhet të konkurrojnë kundër njëra-tjetrës, duke ulur koston dhe duke rritur besueshmërinë. Por kompania tjetër për të fituar një kontratë, Boeing, ende nuk ka fluturuar me ndonjë astronautë dhe mund të mos fluturojë deri në vitin e ardhshëm, duke e lënë SpaceX si ofruesin e vetëm.

“SpaceX ka qenë vërtet inovativ në disa fusha kyçe, lëshimi dhe plejada e madhe e internetit me brez të gjerë – dy gjëra që njerëzit i kanë ëndërruar prej kohësh, por janë provuar dhe dështuar më parë”, tha Weeden. “SpaceX ka arritur t'i bëjë ato realitet. Në shumë industri të tjera menjëherë pas arritjeve, kjo inkurajon më shumë konkurrencë. Dhe teknologjia inovative përhapet në shumë kompani. Por në rastin e SpaceX, ne nuk kemi parë ende konkurrentë që kanë arritur të bëjnë atë që mund të bëjnë.”

Ky pozicion dominues nuk ishte i lehtë. SpaceX fillimisht u bllokua nga kontratat e lëshimit të Pentagonit dhe duhej të padiste Forcat Ajrore për t'u lejuar të konkurronte. Ajo gjithashtu luftoi për të fituar NASA-n si klient, dhe tani është një nga partnerët më të besueshëm të agjencisë hapësinore.

Burimi: Washington Post

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-01-2023, 17:34
  2. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 08-01-2023, 17:08
  3. Elon Musk vesh kostumin e djallit për Halloween
    Nga Albo në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-11-2022, 10:38
  4. Elon Musk i prezanton publikut robotin humanoid
    Nga Albo në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-10-2022, 17:13
  5. Elon Musk blen Twitter për 44 miliardë dollarë
    Nga Albo në forumin Ekonomi & biznes
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 30-09-2022, 10:37

Fjalët Kyçe për Temën

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •