Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 8
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    29,104
    Postimet në Bllog
    15

Neokonët amerikanë duan luftë më çdo çmim: Gati t'i japin Ukrainës raketa me bomba thërrmuese

Ekskluzive: Ukraina mund të marrë raketa me rreze të gjatë të armatosur me bomba thërrmuese amerikane

Nga Mike Stone

Emri:  CLEAT5C3Z5ON7O3OU5LVCOF52A.jpg

Shikime: 96

Madhësia:  20.2 KB
    Trupat e Shteteve të Bashkuara dhe Koresë së Jugut që përdorin Sistemin Raketor Taktik të Ushtrisë (ATACMS) dhe raketën Hyunmoo II të Koresë së Jugut, lëshojnë raketa në ujërat e Detit Lindor, jashtë Koresë së Jugut, 5 korrik 2017. Ushtria e 8-të e Shteteve të Bashkuara/Fletorja nëpërmjet REUTERS/ Fotografia e skedarit Merrni të drejtat e licencimit

UASHINGTON, 11 shtator (Reuters) - Administrata Biden është afër miratimit të dërgesës së raketave me rreze më të gjatë të mbushura me bomba thërrmuese në Ukrainë, duke i dhënë Kievit aftësinë për të shkaktuar dëme të konsiderueshme më thellë brenda territorit të pushtuar nga Rusia, sipas katër zyrtarëve amerikanë.

Pasi panë suksesin e municioneve thërrmuese të dorëzuara në raundet e artilerisë 155 mm në muajt e fundit, SHBA po shqyrton dërgimin e njërit ose të të dy sistemeve raketore taktike të ushtrisë (ATACMS) që mund të fluturojnë deri në 190 milje (306 km), ose Sistemi i Raketave të Udhëzuara të Shumëfishta. Raketat (GMLRS) me rreze veprimi 45 milje të mbushura me bomba thërrmuese, thanë tre zyrtarë amerikanë.

Nëse miratohet, secili opsion do të jetë i disponueshëm për dërgesë të shpejtë në Kiev.

Ukraina aktualisht është e pajisur me artileri 155 mm me një distancë maksimale prej 18 miljesh që mban deri në 48 bomba. ATACMS në shqyrtim do të lëvizte rreth 300 ose më shumë bomba. Sistemi i raketave GMLRS, një version i të cilit Ukraina e ka në arsenalin e saj prej muajsh, do të jetë në gjendje të shpërndajë deri në 404 municione thërrmuese.

Me shtytjen e Ukrainës kundër forcave ruse që tregojnë shenja përparimi, administrata është e prirur të forcojë ushtrinë ukrainase në një moment jetik, thanë dy nga burimet.

Shtëpia e Bardhë nuk pranoi të komentojë raportin e Reuters.

Vendimi për të dërguar ATACMS ose GMLRS, ose të dyja, nuk është përfundimtar dhe ende mund të bjerë, thanë katër burimet. Administrata Biden për muaj të tërë ka luftuar me një vendim për ATACMS, nga frika se dërgesa e tyre do të perceptohej si një veprim tepër agresiv kundër Rusisë.

ATACMS janë krijuar për "sulm të thellë të forcave të nivelit të dytë të armikut", thotë një uebsajt i Ushtrisë Amerikane, dhe mund të përdoret për të sulmuar qendrat e komandës dhe kontrollit, mbrojtjen ajrore dhe vendet logjistike shumë prapa vijës së frontit.

Kievi i ka kërkuar vazhdimisht administratës Biden për ATACMS për të ndihmuar në sulmin dhe ndërprerjen e linjave të furnizimit, bazave ajrore dhe rrjeteve hekurudhore në territorin e pushtuar nga Rusia.

Javën e kaluar Ministri i Jashtëm i Ukrainës Dmytro Kuleba tha se ai dhe Sekretari i Shtetit Antony Blinken kishin diskutuar për ofrimin e raketave me rreze të gjatë veprimi nga SHBA dhe ai shpresonte për një vendim pozitiv.

"Tani është koha," tha një nga zyrtarët amerikanë ndërsa forcat e Ukrainës po përpiqen të shpojnë linjat ruse në jug të qytetit të Orikhiv në një përpjekje për të ndarë forcat ruse dhe për të vënë në rrezik linjat kryesore të furnizimit. ATACMS ose GMLRS me këtë aftësi jo vetëm që do të rriste moralin ukrainas, por do të jepte një goditje taktike të nevojshme në luftë, tha zyrtari.

Plani i SHBA-së është të përfshijë armët e mbushura me granata në një tërheqje të ardhshme nga rezervat amerikane të municioneve, sipas katër zyrtarëve amerikanë, të cilët folën në kushte anonimiteti për shkak të natyrës së ndjeshme të planit.

Aktualisht, Ukraina ka vetëm një municione thërrmuese të pajisura nga SHBA-ja, ato 155 mm që u njoftuan në korrik.

Armët e reja do të rrisin raketat aktuale të Ukrainës me rreze 45 miljesh GMLRS, një version që shpërthen më shumë se 100,000 fragmente të mprehta tungsteni, por jo bomba.

Prodhuar nga Lockheed Martin (LMT.N) , ATACMS vijnë në disa versione, disa prej të cilave mund të fluturojnë katër herë në rrezen e GMLRS, dhe përdorimi i tyre mund të rivendosë llogaritjet e fushës së betejës.

Autoriteti Presidencial i tërheqjes (PDA), i cili lejon administratën të marrë nga stoqet amerikane dhe të dërgojë në Ukrainë, ka dëshmuar se është mënyra më e shpejtë - ditë ose javë - për të marrë armatim në Ukrainë.

Në periudhën e ndërmjetme - përpara mbërritjes së ATACMS - përmirësimet e nevojshme të softuerit mund të kryhen në lëshuesit duke përfshirë M270 dhe Sistemet e Raketave të Artilerisë së Lëvizshmërisë së Lartë (HIMARS) të cilat Kievi ka përdorur në fushën e betejës, thanë dy nga zyrtarët.

Por për shkak se nuk ishte marrë një vendim përfundimtar, ishte e paqartë nëse armët do të përfshiheshin në PDA-në e ardhshme. Armët mund të vijnë në një PDA sa më shpejt që këtë javë, rreth një takimi të 19 shtatorit të Grupit të Kontaktit të Mbrojtjes së Ukrainës në bazën ajrore Ramstein në Gjermani.

Presidenti Joe Biden mund të vendosë përfundimisht kundër ose të vonojë një vendim për transferimin.

Municionet thërrmuese janë të ndaluara nga më shumë se 100 vende. Rusia, Ukraina dhe Shtetet e Bashkuara nuk e kanë nënshkruar Konventën për Municionet Thërrmuese, e cila ndalon prodhimin, grumbullimin, përdorimin dhe transferimin e armëve.

Ata zakonisht lëshojnë një numër të madh bombash më të vogla që mund të vrasin pa dallim në një zonë të gjerë. Ato që nuk arrijnë të shpërthejnë përbëjnë një rrezik për dekada pas përfundimit të një konflikti.

Uashingtoni ka dhënë më shumë se 40 miliardë dollarë ndihmë ushtarake për Kievin që kur Rusia nisi pushtimin e saj në shkallë të plotë të fqinjit të saj më 24 shkurt 2022.

Raportimi nga Mike Stone në Uashington; Redaktimi nga Chris Sanders dhe Lisa Shumaker

Burimi: AP

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    29,104
    Postimet në Bllog
    15

Për: Neokonët amerikanë duan luftë më çdo çmim: Gati t'i japin Ukrainës raketa me bomba thërrmuese

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,438

Për: Neokonët amerikanë duan luftë më çdo çmim: Gati t'i japin Ukrainës raketa me bomba thërrmuese

Albo ri,ri dhe ti edhe na thua ndonje gje te re,ke filluar te kthjellohesh me lajme te reja ! Albo,pse e mendoje edhe ti si Putini,qe Amerika do jepte ca dollare dhe Europa do vdiste nga i ftohti !

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    29,104
    Postimet në Bllog
    15

Citim Postuar më parë nga SERAFIM DILO Lexo Postimin
    Albo ri,ri dhe ti edhe na thua ndonje gje te re,ke filluar te kthjellohesh me lajme te reja ! Albo,pse e mendoje edhe ti si Putini,qe Amerika do jepte ca dollare dhe Europa do vdiste nga i ftohti !
    Nese Putini do te leshoje ndonje pellumb nuklear, ku kujton ti se do ta hedhi, ne Ukraine qe te vrasi vellezerit e tij te gjakut rus? Do t'ia hedhi Amerikes qe ka raketat e saja dhe ia kthen pergjigjen? Apo do t'ia hedhi nje prej atyre vendeve te NATO ne Evropen Perendimore?

Lutu Serafim qe te mos vije puna deri atje, se cmimin nuk e paguan as Rusia e as Amerika. E paguan Serafimi i varfer ne Evrope.

Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,438

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Nese Putini do te leshoje ndonje pellumb nuklear, ku kujton ti se do ta hedhi, ne Ukraine qe te vrasi vellezerit e tij te gjakut rus? Do t'ia hedhi Amerikes qe ka raketat e saja dhe ia kthen pergjigjen? Apo do t'ia hedhi nje prej atyre vendeve te NATO ne Evropen Perendimore?

Lutu Serafim qe te mos vije puna deri atje, se cmimin nuk e paguan as Rusia e as Amerika. E paguan Serafimi i varfer ne Evrope.

O Albo deri dje ishe i mendimit se Putini po ben lufte te drejte dhe ti e ke mbrojur kete lufte .Tani, simbas teje hedhja e bombes nukleare ne Europe eshte vendim i drejte,eshte vendim qe e merr nje njeri i zgjuar apo eshte nje vendim qe e merr nje i çmendur dhe nje budalla ?

Albo shpresoj qe do vije koha e do ta kuptosh dhe do ndryshosh mendim edhe per Putinin dhe per kete lufte (shpresoj qe mos vazhdoj 10 vjet si per Lulzim Bashen)

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    29,104
    Postimet në Bllog
    15

O Albo deri dje ishe i mendimit se Putini po ben lufte te drejte dhe ti e ke mbrojur kete lufte .Tani, simbas teje hedhja e bombes nukleare ne Europe eshte vendim i drejte,eshte vendim qe e merr nje njeri i zgjuar apo eshte nje vendim qe e merr nje i çmendur dhe nje budalla ?

Albo shpresoj qe do vije koha e do ta kuptosh dhe do ndryshosh mendim edhe per Putinin dhe per kete lufte (shpresoj qe mos vazhdoj 10 vjet si per Lulzim Bashen)
    Amerikanet shpenzojne $120 miliarde per luften, Ukrainasit paguajne me gjak 450,000 njerez te vrare nga lufta, dhe ti akoma mendon se kjo eshte "lufta e Putinit"?

Cfare kujton se kerkon te arrijne amerikanet dhe ukrainasit duke hedhur raketa me rreze te gjate ne territorin e Rusise dhe duke goditur qendrat e banuara apo instalimet strategjike ushtarake ruse? Duan qe te provokojne Rusine ne ate pike qe Putini te leshoje nje nga ato pellumbat kunder Ukraines apo kunder Evropes. Duan te shohin nje zgjerim te vatres se konfliktit. Duan te shohin nje lufte boterore. Dhe ti ne vend qe ti japesh kredi Putinit per durimin e tij, edhe pse ne Moske e gjen veten nen sulmin e panderprere te atyre qe duan ti tregojne botes se kush eshte "ariu rus", ti thua lufta qenka e Putinit. Mos dil nga autobuzi Serafim, shikoje boten vetem nga dritarja e autobuzit.

Njerezit si ty me dhimbsen pasi jeni aq naive, sa nuk e kuptoni qe gjeopolitika po luan me kokat tuaja. Momenti i vetem kur ju do te kthjelloheni eshte kur te jete teper vone e te perballeni me nje realitet te frikshem ne terren. Vetem kur autobuzi te jete i pushtuar nga flaket, ti do te kerkosh te dalesh nga autobuzi.

Viktikma e pare e konfliktit ne Rusi do te jete Bashkimi Evropian, pastaj NATO e ne fund SHBA. Qellimi i ruseve nuk eshte Ukraina, qellimi i ruseve eshte permbysja e rendit aktual boteror dhe instalimi i nje rendi te ri boteror. Dhe deri me sot, po ia arrijne me se miri ketij qellimi. Ekonomia gjermane eshte drejt falimentimit fale "teknologjise se gjelber" dhe 70% e gjermaneve jane te pakenaqur me kancelarin e tyre dhe duan te shohin nje udheheqes se ri ne krye te Gjermanise. Gjermanet po zgjohen nga gjumi e po dalin nga autobuzi, por Serafimi vazhdon te dremisi ne autobuz. Me budallenj te tille ne krye te pushtetit ne Evrope, Putini duhet te beje vetem durim. Keta njerez po veteshkaterrojne ekonomite e tyre.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 25-09-2023 më 10:37

Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,438

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Amerikanet shpenzojne $120 miliarde per luften, Ukrainasit paguajne me gjak 450,000 njerez te vrare nga lufta, dhe ti akoma mendon se kjo eshte "lufta e Putinit"?

Cfare kujton se kerkon te arrijne amerikanet dhe ukrainasit duke hedhur raketa me rreze te gjate ne territorin e Rusise dhe duke goditur qendrat e banuara apo instalimet strategjike ushtarake ruse? Duan qe te provokojne Rusine ne ate pike qe Putini te leshoje nje nga ato pellumbat kunder Ukraines apo kunder Evropes. Duan te shohin nje zgjerim te vatres se konfliktit. Duan te shohin nje lufte boterore. Dhe ti ne vend qe ti japesh kredi Putinit per durimin e tij, edhe pse ne Moske e gjen veten nen sulmin e panderprere te atyre qe duan ti tregojne botes se kush eshte "ariu rus", ti thua lufta qenka e Putinit. Mos dil nga autobuzi Serafim, shikoje boten vetem nga dritarja e autobuzit.

Njerezit si ty me dhimbsen pasi jeni aq naive, sa nuk e kuptoni qe gjeopolitika po luan me kokat tuaja. Momenti i vetem kur ju do te kthjelloheni eshte kur te jete teper vone e te perballeni me nje realitet te frikshem ne terren. Vetem kur autobuzi te jete i pushtuar nga flaket, ti do te kerkosh te dalesh nga autobuzi.

Viktikma e pare e konfliktit ne Rusi do te jete Bashkimi Evropian, pastaj NATO e ne fund SHBA. Qellimi i ruseve nuk eshte Ukraina, qellimi i ruseve eshte permbysja e rendit aktual boteror dhe instalimi i nje rendi te ri boteror. Dhe deri me sot, po ia arrijne me se miri ketij qellimi. Ekonomia gjermane eshte drejt falimentimit fale "teknologjise se gjelber" dhe 70% e gjermaneve jane te pakenaqur me kancelarin e tyre dhe duan te shohin nje udheheqes se ri ne krye te Gjermanise. Gjermanet po zgjohen nga gjumi e po dalin nga autobuzi, por Serafimi vazhdon te dremisi ne autobuz. Me budallenj te tille ne krye te pushtetit ne Evrope, Putini duhet te beje vetem durim. Keta njerez po veteshkaterrojne ekonomite e tyre.

Albo
    Ti i do te thjeshta gjerat se nuk i kupton ; hedhja apo kercenimi i hedhjes se bombes atomike eshte çmenduri apo budallik. Per cilen nga keto dy kategori ben tifo ti Albo per te çmendurin apo per budallain ?

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    29,104
    Postimet në Bllog
    15

Ti i do te thjeshta gjerat se nuk i kupton ; hedhja apo kercenimi i hedhjes se bombes atomike eshte çmenduri apo budallik. Per cilen nga keto dy kategori ben tifo ti Albo per te çmendurin apo per budallain ?
    Nje djalosh i ri ne moshe u be trim dhe mori nje shkop dhe ia nguli arriut te zi qe flinte poshte nje peme afer shtepise se tij në malet e Poconos në shtetin e Pennsylvanisë. Arsyeja përse djaloshi e bëri këtë akt ishte se donte te dukej i fortë në sytë e shokëve e shoqeve të tij. Arriu i zi u zgjua nga gjumi, ulëriti dhe iu vërsul djaloshit që vraponte. E mbërtheu me putrat e tij, ia corri me thonj fytyren, e kafshoi ku mundi, e hodhi dy apo tre here ne ajer si rrecke, dhe pastaj u largua nga trupi i pajete i djaloshit. Shoket e tij te tmerruar nga skena qe pane, morren ne telefon policine.

Për Serafimin, Arriu është budalla dhe i çmendur që u soll në këtë mënyrë ndaj djaloshit. Për Albon, djaloshi nuk duhetj ta kish provokuar arriun e zi në këtë mënyrë pasi arriu është egërsirë.

Që nga ajo ditë, gjithë fëmijët e asaj zone, nuk guxonin të bënin më lojra të tilla me arinjtë e zinj të zonës.

Albo

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-07-2023, 02:19
  2. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-04-2023, 00:01
  3. Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 07-03-2023, 05:26
  4. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 18-01-2023, 14:43
  5. Gati për luftë”, NATO 300 mijë forca në përballjen me Rusinë
    Nga Vinjol në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 10-12-2016, 08:51

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •