Nga Dan Mangan & Agimi Giel
- Një firmë investimi e udhëhequr nga miliarderi Stephen Deckoff ka blerë dy ishuj privatë në Ishujt e Virgjër të SHBA-së, të zotëruara më parë nga krimineli i ndjerë i seksit, Jeffrey Epstein.
- Deckoff, themeluesi i firmës private të kapitalit Black Diamond Capital Management, bleu dy ishujt për 60 milionë dollarë.
- CEO i JPMorgan Chase Jamie Dimon do të thirret të dëshmojë në fund të majit për padi që akuzojnë bankën për përfitim nga trafikimi seksual nga Epstein në ishullin e tij privat.
Ishulli i vogël St. James, një nga pronat e financierit Jeffrey Epstein, shihet në një pamje ajrore pranë Charlotte Amalie, St. Thomas, Ishujt e Virgjër të SHBA, 21 korrik 2019.
Marco Bello | Reuters
Një firmë investimi e udhëhequr nga miliarderi Stephen Deckoff ka blerë dy ishuj privatë në Ishujt e Virgjër të SHBA-së, të zotëruara më parë nga krimineli famëkeq i seksit, Jeffrey Epstein , konfirmoi Deckoff për CNBC të mërkurën.
Forbes fillimisht raportoi se Deckoff, themeluesi i firmës private të kapitalit Black Diamond Capital Management , bleu dy ishujt për 60 milionë dollarë, më pak se gjysma e çmimit të tyre fillestar të kërkuar.
Një nga ishujt u përdor nga Epstein për të abuzuar seksualisht me të rejat për vite me radhë, sipas dosjeve gjyqësore.
“Z. Deckoff planifikon të zhvillojë një resort luksoz të klasit botëror me 25 dhoma, me pesë yje, i cili do të ndihmojë në nxitjen e turizmit, krijimin e vendeve të punës dhe nxitjen e zhvillimit ekonomik në rajon, duke respektuar dhe ruajtur mjedisi i rëndësishëm i ishujve”, thuhet në një njoftim për shtyp në lidhje me shitjen.
SD Investments, e cila drejtohet nga Deckoff, njoftoi blerjen.
“Një pjesë e konsiderueshme e të ardhurave nga shitja po i paguhet Qeverisë së Ishujve të Virgjër të SHBA-së sipas një marrëveshjeje zgjidhjeje të shpallur më parë midis qeverisë dhe pasurisë së zotit Epstein”, thuhet në njoftim.
Pasuria e Epstein dhe subjektet e lidhura me to në nëntor ranë dakord t’i paguanin qeverisë së Ishujve të Virgjër më shumë se 105 milionë dollarë për të zgjidhur pretendimet për trafikim seksual dhe shfrytëzim të fëmijëve. Kjo marrëveshje kërkonte që pasuria t’u paguante Ishujve të Virgjër gjysmën e të ardhurave nga shitja e ishujve, Little St. James dhe Great St. James, dhe 450,000 dollarë të tjera për të adresuar dëmet në Great St. strukturave që u thanë qindra vjet për të lënë vend për zhvillim.
Gjatë një interviste të shkurtër telefonike me CNBC, Deckoff konfirmoi se kishte blerë ishujt.
“Asnjë koment,” tha ai kur u pyet për planet e tij për të.
Deckoff më pas e mbylli telefonin.
Little St. James mbulon më shumë se 70 hektarë dhe Great St. James është më shumë se dyfishi i madhësisë së fqinjit të tij.
Blerja u raportua në të njëjtën ditë kur CNBC zbuloi se avokatët për Ishujt e Virgjër të SHBA dhe një akuzues i Epstein do të shkarkojnë CEO të JPMorgan Chase Jamie Dimon duke filluar nga 26 maj.
USVI dhe gruaja anonime akuzuan JPMorgan në padi civile federale për përfitim nga trafikimi seksual i grave të reja nga Epstein në pronën e tij në Ishujt e Virgjër. Epstein ishte për vite klient i JPMorgan Chase dhe kishte miliona dollarë depozita atje.
Banka mohon pretendimet në padi. Por kjo e mbajti Epstein si klient deri në vitin 2013, pesë vjet pasi ai u deklarua fajtor në një akuzë të gjykatës shtetërore të Floridës për kërkimin e seksit për para nga një vajzë e mitur.
Shumë gra kanë thënë se janë përdhunuar ose sulmuar seksualisht në Little St. James, ku Epstein kishte një rezidencë. Ata përfshinin Virginia Giuffre, e cila ka pretenduar se ishte abuzuar seksualisht atje, dhe në vende të tjera, nga Princi Andrew , vëllai më i vogël i mbretit Charles të Britanisë së Madhe.
Andrew e ka mohuar pretendimin e saj, por në shkurt 2022 ra dakord për një marrëveshje konfidenciale me Giuffre për t’i dhënë fund një padie civile kundër tij në Gjykatën e Qarkut të SHBA në Manhattan.
Padia e USVI kundër JPMorgan thekson se Epstein “ishte banor i Ishujve të Virgjër dhe ai mbante një rezidencë në Little St. James, të cilën e fitoi në 1998 dhe në 2016 bleu gjithashtu Great St. James”.
Ishujt u vlerësuan kolektivisht në 86 milionë dollarë pas vdekjes së Epstein në gusht 2019, kur ish-miku i Donald Trump dhe Bill Clinton kreu vetëvrasje në një burg në Manhatan një muaj pasi u arrestua me akuza federale për trafikim seksual të fëmijëve.
“Epstein Enterprise në 1998 bleu Little St. James në Ishujt e Virgjër si strehë dhe strehë e përsosur për trafikimin e grave të reja dhe vajzave të mitura për robëri seksuale, abuzim me fëmijët dhe sulme seksuale,” thotë padia.
“Little St. James është një ishull i izoluar, privat, gati dy milje nga Shën Thomas pa banorë të tjerë”, theksoi padia. “Ai mund të vizitohet vetëm me varkë ose helikopter privat... Epstein kishte qasje të lehtë në St. , dhe të mbajtur atje nuk ishin në gjendje të largoheshin pa lejen dhe ndihmën e tij, pasi ishte shumë larg dhe e rrezikshme për të notuar në Shën Thomas.”
Padia vazhdon duke thënë se në vitin 2016, Epstein përdori një blerës kashte për të fshehur identitetin e Epstein dhe bleu Great St. James ishullin më të afërt me Little St. James.
“Deri atëherë, Epstein ishte një i dënuar për shkelje seksuale,” thotë padia. “Epstein Enterprise e bleu ishullin për më shumë se 20 milionë dollarë, sepse pjesëmarrësit e saj donin të siguroheshin që ishulli të mos bëhej një bazë nga e cila të tjerët mund të shikonin aktivitetet ose vizitorët e tyre.”
Ai shton: “Duke fituar pronësinë dhe kontrollin e Great St. James duke përjashtuar të tjerët, Epstein Enterprise krijoi pengesa shtesë për të parandaluar që ata që mbaheshin në mënyrë të pavullnetshme në Little St. James të arratiseshin ose të merrnin ndihmë nga të tjerët.”
Ish-prokurorja dhe prokuruesja e Epstein për një kohë të gjatë, Ghislaine Maxwell, u dënua qershorin e kaluar me 20 vjet burg për rekrutimin dhe kujdesin e vajzave adoleshente për t’u abuzuar seksualisht nga Epstein.
Burimi: CNBC
Ruaj Lidhjet