Beetleburgers së shpejti mund të arrijnë prodhimin masiv - duke ndihmuar për të ushqyer botën
“Të përziera me sheqer, brumbujt supozohet se shijojnë njësoj si mishi i vërtetë. Ato gjithashtu mund të bëhen alternativa ndaj salsiçeve ose copëzave të pulës.”
PARIS - Sipas një studimi të ri, Beetleburgers së shpejti mund të ndihmojnë për të ushqyer botën. Larvat rrëqethëse të zvarritësve - të njohura më mirë si krimbat e miellit - mund të veprojnë si një alternativë mishi për të lehtësuar urinë në mbarë botën. Procesi përdor një pjesë të tokës dhe ujit dhe lëshon një gjurmë më të vogël karboni në krahasim me bujqësinë tradicionale.
Për ta bërë këtë realitet, kompania franceze bioteknike Ynsect po planifikon një rrjet global të fermave të insekteve, duke përfshirë çerdhe dhe thertore. Një fabrikë pilot tashmë është ngritur në Dole në rajonin Bourgogne-Franche-Comte të Francës.
Ndryshe nga industria e blegtorisë, ku rritja është zakonisht e ndarë, i gjithë ky operacion i bazuar në insekte është nën një çati.
“Ne jemi në kontroll të plotë të zinxhirit të prodhimit. Kjo na jep forcë për sa i përket cilësisë, sigurisë dhe sigurisë,” thotë Benjamin Armenjon, menaxher i përgjithshëm i Ynsect, sipas një deklarate nga SWNS.
Krahët robotikë dhe shiritat transportues të automatizuar transportojnë pirgje tabakash të kuqe në çdo drejtim. Ato janë të mbushura me miliarda larva beetle molitor Tenebrio . Krimbet e thara janë më shumë se 50 për qind proteina dhe të pasura me fibra dhe yndyrna gjithashtu.
Linja e prodhimit të krimbit të miellit në kompaninë e ushqimit të insekteve Ynsect.
Ato mund të shndërrohen në pluhur proteinash, shake, hamburgerë, drithëra, madje edhe vajra gatimi me një fraksion të kostos mjedisore të bujqësisë tradicionale. Për çdo kilogram proteinë, Ynsect përdor 98 për qind më pak tokë dhe lëshon 40 herë më pak karbon sesa mishi i viçit. Ai gjithashtu përdor 40 herë më pak ujë se prodhimi i derrit.
Krimbat e miellit ushqehen me nënprodukte nga përpunimi i grurit. Të përziera me sheqer, brumbujt supozohet se shijojnë njësoj si mishi i vërtetë. Ato gjithashtu mund të bëhen alternativa për salsiçet ose copat e pulës.
Firma po eksperimenton me kushte optimale për prodhim masiv – si ushqimi,
temperatura dhe lagështia – në selinë e saj në Paris.
Studiuesit e Ynsekteve po analizojnë gjithashtu përmbajtjen ushqyese dhe potencialin e përdorimit të insekteve të tjera. Një fabrikë më e madhe do të hapet në Amiens më vonë këtë vit. Ajo do të prodhojë 200,000 tonë ushqime me bazë insektet në vit, duke e bërë atë fermën më të madhe të insekteve në botë.
Projekti ambicioz do të ulë kostot për të konkurruar me rivalët që prodhojnë hamburgerë me soje dhe perime.
Vakt me prejardhje nga insektet nga Ynsect.
Vlerësimet parashikojnë se popullsia njerëzore do të arrijë pothuajse 10 miliardë deri në vitin 2050. Mishi është kryesisht proteina, yndyra dhe ujë. Ka një kërkesë në rritje për produkte me bazë burimesh, me bazë shtazore. Megjithatë, rajonet e pasigurta ushqimore kanë nevojë të dëshpëruar për më shumë opsione.
Studiuesit besojnë se ndryshimi i klimës do të ketë implikime të rëndësishme për dietën dhe ushqimin në të ardhmen. Ushqimi i insekteve është bërë një temë në trend për shkak të rritjes së kostos së proteinave shtazore, si dhe çështjeve mjedisore që lidhen me to.
Konsumimi i lopëve, derrave dhe deleve kërkon sasi të mëdha ushqimi, ujë dhe tokë. Nga ana tjetër, brumbujt janë të ngrënshëm, ushqyes dhe shumë më të qëndrueshëm. Në shumë vende, përtypja e tyre i mbush njerëzit me neveri. Disa prodhues po shesin krimbat e gatuar si ushqime krokante dhe të kripura, por pranimi nuk është i përhapur.
Ynsect prodhon plehra kimike për bimë, ushqim për kafshët shtëpiake dhe ushqime për ferma për derrat dhe pulat. Megjithatë, krimbat e miellit u miratuan për konsum njerëzor në Bashkimin Evropian në vitin 2021. Kompania pret që tregu të rritet me shpejtësi në vitet e ardhshme.
Kompania thotë se shpreson të hapë 15 fabrika të tilla deri në vitin 2030, duke përfshirë
fermën më të madhe në botë të insekteve në Amiens, Francë. Në dhjetor, Mbretëria e Bashkuar shpalli një konkurs prej 19 milionë dollarësh për të gjetur mënyra me emetim të ulët për të prodhuar ushqim. Insektet mund të jenë një pjesë e madhe e zgjidhjes.
"Proteina e insekteve thjesht do të rritet për sa i përket pranimit të saj dhe sa njerëz e hanë atë - tregu do të rritet dhe zhvillohet," thotë Olivia Champion e Entec Nutrition, një kompani e ushqimit të kafshëve me bazë insektet në MB.
Suksesi do të varet në masë të madhe nga forma në të cilën njerëzit konsumojnë ushqimin me bazë insektet, shton Champion.
Një hamburger me proteina insektesh në të ka të ngjarë të jetë më i shijshëm për konsumatorët sesa krimbat e skuqur të
plotë, për shembull. Ynsect beson se me edukim të mjaftueshëm, qëndrimet kulturore do të ndryshojnë me kalimin e kohës. Armenjon i sheh insektet si pjesë e një ekosistemi alternativ të mishit, me disa njerëz që hanë mish të rritur në laborator dhe të tjerë i përmbahen alternativave me bazë bimore. Megjithatë, ai shpreson se disa do të zgjedhin ushqime me bazë insektet.
“Ka njerëz veganë, fleksitarianë, vegjetarianë, adhurues të mishit – kjo është mirë, ne nuk duam t'i ndryshojmë njerëzit,” thotë Armenjon për SWNS.
Burimi: StudyFinds
Ruaj Lidhjet