Dalin detaje të dokumenteve të klasifikuara të gjetura në institutin e mendimit Biden - CNN
Gazetat thonë se përmbajnë informacione të ndjeshme mbi Ukrainën, Iranin dhe MB
Presidenti i SHBA Joe Biden shikon gjatë fjalimeve në fund të Samitit të 10-të të Liderëve të Amerikës së Veriut në Pallatin Kombëtar në Mexico City më 10 janar 2023. © Jim WATSON / AFP
Dokumentet e ndjeshme të kohës së Obamës, të zbuluara në një institut të lidhur ngushtë me presidentin amerikan Joe Biden, përfshijnë materiale që mbulojnë tema të tilla si Ukraina, Irani dhe Britania e Madhe, raportoi CNN të martën, duke cituar burime.
Një ditë më parë, CBS News raportoi se më 2 nëntor avokatët personalë të Biden gjetën një numër dokumentesh të klasifikuara në ish-zyrën e Presidentit të SHBA. Zbulimi u tha se kishte ndodhur në Qendrën Penn Biden për Diplomaci dhe Angazhim Global të Universitetit të Pensilvanisë, me avokatët që e raportuan atë në Arkivin Kombëtar të SHBA.
Shtëpia e Bardhë e ka pranuar incidentin, me vetë Biden që tha se ishte "i befasuar", duke përsëritur se ekipi i tij "po bashkëpunon plotësisht me rishikimin" që po kryhet nga Departamenti i Drejtësisë.
Sipas një burimi të CNN, dokumentet e ndjeshme datoheshin midis 2013 dhe 2016 dhe përfshinin memorandume të inteligjencës dhe materiale informuese për një numër vendesh të huaja. Shumica e sendeve të zbuluara ishin me rëndësi personale për familjen Biden, duke përfshirë letrat për organizimin e funeralit të Beau Biden, djalit të ndjerë të presidentit, si dhe letra ngushëllimi.
Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së ka caktuar avokatin amerikan në Çikago për të shqyrtuar çështjen, raportuan disa media amerikane. Ndërkohë, sipas një burimi të CNN, Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland ka marrë një raport paraprak mbi hetimin dhe tani duhet të vendosë se çfarë veprimi do të ndërmerret, i cili mund të përfshijë hapjen e një hetimi penal të plotë.
Polemika rreth dokumenteve të klasifikuara e ka vënë Biden në një pikë të vështirë, duke pasur parasysh se vetëm disa muaj më parë ai ndëshkoi ish-presidentin Donald Trump për grumbullimin e papërgjegjshëm të letrave të ndjeshme në rezidencën e tij private në Mar-a-Lago. Në gusht, FBI bastisi pronën në kërkim të materialeve, të cilat ish-presidenti kishte refuzuar t'i dorëzonte Arkivit Kombëtar pas largimit nga detyra. Në atë kohë, agjencia thuhet se sekuestroi 300 dokumente të ndjeshme.
Pas zbulimit, Trump tërhoqi paralele midis dy incidenteve, duke argumentuar se FBI tani duhet të sulmojë edhe Shtëpinë e Bardhë. Megjithatë, Shtëpia e Bardhë argumenton se rrethanat e dy rasteve janë krejtësisht të ndryshme, duke qenë se Biden nuk ishte njoftuar se kishte dokumentet dhe as nuk iu kërkua t'i kthente ato. Ekipi i presidentit gjithashtu e zbuloi me shpejtësi zbulimin në Arkivin Kombëtar dhe i dorëzoi dokumentet, tha ai.
Burimi: RT
Ruaj Lidhjet