Të gjitha fluturimet e brendshme të SHBA-së u ndaluan pas një defekti softuerik
Administrata Federale e Aviacionit (FAA) ka raportuar një dështim të sistemit vendimtar të Njoftimit për Misionet Ajrore
Një defekt softuerësh në sistemin e Administratës Federale të Aviacionit të SHBA-së (FAA) që përdoret për të dërguar informacione thelbësore në avion, ka bërë që rregullatori të ndalojë të gjitha nisjet e mëtejshme të brendshme në SHBA.
Çështja preku Sistemin e Njoftimit për Misionet Ajrore (NOTAM) të mërkurën në mëngjes, tha FAA në një deklaratë. Kjo përdoret për të komunikuar të dhëna thelbësore për kontrollin e trafikut ajror.
Rregullatori tha se fatkeqësia po prekte të gjitha fluturimet nëpër SHBA dhe se stafi i tij teknik po kryente kontrolle të vërtetimit dhe po përpiqej të rindizte sistemin, por nuk ofroi asnjë tregues se sa kohë do të zgjaste.
The FAA is working to restore its Notice to Air Missions System. We are performing final validation checks and reloading the system now.
— The FAA ✈️ (@FAANews) January 11, 2023
Operations across the National Airspace System are affected.
We will provide frequent updates as we make progress.
Më vonë gjatë ditës, agjencia tha se kishte urdhëruar pezullimin e nisjeve brenda vendit për disa orë, pasi sistemi po rikthej gradualisht funksionalitetin. FAA deklaroi se avionët tashmë në qiell nuk ishin në rrezik si pasojë e ndërprerjes së NOTAM.
Probleme serioze me fluturimet janë raportuar më parë nga mediat amerikane. FlightAware, një shërbim që ndjek ngjarje të tilla, raportoi më shumë se 2,500 vonesa dhe mbi 300 anulime të fluturimeve që udhëtonin drejt ose nga aeroportet amerikane.
Dy orë pas raportit fillestar, rregullatori njoftoi se ndalesa në tokë ishte hequr.
Sekretari amerikan i Transportit Pete Buttigieg informoi Presidentin Joe Biden për ndërprerjen, sipas sekretares së shtypit të Shtëpisë së Bardhë Karine Jean-Pierre. Nuk ka “asnjë dëshmi të një sulmi kibernetik në këtë pikë” , shtoi ajo.
Burimi: RT
Ruaj Lidhjet