Origjina e shqiptarve n katakombet e historis botrore. Studiuesi Besnik Imeri. Realizoi.G.Banaj
Apr 12, 2022
Teza e origjins iliree sht e fuqishme dhe e qndrueshme. Por autort e lasht dhe modern flasin edhe pr popuj t tjer, gjuha e t cilve kishte ngjashmri me gjuhn ilire. Kta ishin Trakt dhe Maqedonasit, por edhe Epirott. Nj nga m t shquarit n kt drejtim ishte Straboni. Madje, n koht e reja, shekujt XVIII-XX, pati shum autor, q nisur nga kto ngjashmri arritn n klasifikime t tilla, se gjuha shqipe, pra edhe origjina e shqiptarve, ishte trako-ilire. Informohu dhe ruaj t pastr vlern dhe kulturn e lasht Ilirike
A kan ilirt nj panteon perndish, dhe n se kan, kush bn pjes n t? Ka mjaft studiues nga tant q prmendin perndit ilire, Medaurin (perndin e lufts), binjakun e tij, Bindin, Redonin (perndin e mbrojtjes s detarve), madje fusin ktu edhe Diann e Kandavis. Po ku sht panteoni i plot me dymbdhjet perndi? Ku jan tempujt, nymfejt, orakujt, statujat, terakotat, mbishkrimet, emrtimet e qyteteve, stampimet n monedha, etj, etj me emrat e perndive ilire?
Shum nga studiusit tan perndit pellazge q jan adhuruar n Epir, Iliri, Paioni, Dardani dhe Maqedoni i quajn perndi greke, kjo pr faktin e thjesht se, n antikitet, ato jan adhuruar nga helent. Ndrkoh q edhe vet helent n periudhn prehistorike, kur ata nuk quheshin t till dhe nuk flisnin kt gjuh, greqishten e vjetr, por pellazgjishten, ata njiheshin me emrat e tyre pellazg si arkadian, minian, thesalian, jonian, dorian, eolian, beotian, etj,
Herodoti na tregon: “M par, si kam dgjuar n Dodon, pellazgt gjat t gjitha flijimeve q kryenin, u luteshin “perndive”, por pa prmendur ndonj emr apo epitet t veant…I emrtonin “perndi” – THEOI - sepse ata kishin vendosur thentes, RENDIN, (rregullin, ligjsin.B.I) n bot dhe secilit send kishin caktuar vendin e tij (Civilizim.B.I)…Ata u kshilluan me orakullin e Dodons, orakulli m i lasht i Hellads, dhe athere ishte i vetmi…qysh athere ata, pellazgt, prdorn emrat e perndive kur kryenin ritet e tyre dhe helent e kan trashguar kt zakon prej pellazgve.”