Neritan Ceka: Tezat dhe zbulimet e reja pr ilirt!Qytetrimi ilir ka ekzistuar para qytetrimit grek
26 SHTATOR. 2021

TIRAN- Arkeologu i njohur Neritan Ceka ngre tri teza interesante pr ilirt dhe qytetrimin e tyre. A ka ekzistuar ky qytetrim para grekve apo romakve. N intrevistn pr Report Tv, duke iu referuar krkimeve arkeologjike, Ceka zbulon se qytetet ilire e kan nisur jetn aktive para se t vinin n rajonet e Iliris helent dhe romakt.

“Qyteti sht trajtuar q hert n literaturn arkeologjike mbi Ilirin e Jugut, por ai prfshihej gjithmon n sfern e qytetrimit grek apo t ndikimit t tij. Mendimi arkeologjik shqiptar ka njohur nj evolucion t vazhdueshm gjat trajtimit t problemeve q lidhen me rrugn e urbanizimit t Iliris. Q n gjurmimet e para, gjeneza e qyteteve ilire sht vshtruar n kndvshtrime t ndryshme. Disa e kan par t lidhur ngusht me ndikimin e kolonive helene t bregdetit. Ndrsa t tjer e kan trajtuar si nje fenomen autokton, i lidhur me zhvillimin vendas, q nga vendbanimet e periudhs s par t hekurit", rrfen ai.