Top Channel/ Nafta helmon tokat. Mallakastr, depozitat e dmtuara shkarkojn n prrenj
Sep 10, 2021Top Channel Albania

Mbetjet hidrokarbure q dalin nga procesi i dekantimit t nafts bruto n depozitat n Qafn e Kashit n Mallakastr, shkaktojn ndotje t madhe t ajrit, toks dhe nn toks.


Nprmjet prrenjve t rastsishm, kto mbetje derdhen n rezervuarin e Marushs, i cili prej m shum se 20 vitesh nuk sht pastruar.

Prrenjt me mbetje hidrokarbure ndodhen shum pran tubacioneve t ujsjellsit nga ku furnizohet me uj t pijshm i gjith qyteti i Ballshit. Ndrkoh ndotja mjedisore q krijohet sht shqetsuese pr t gjith zonn, e sidomos banort e fshatit Kash.

Shprndarja n natyr e mbetjeve hidrokarbure, shte gjithashtu nj rrezik i prhershm pr prhapjen e zjarreve n depozitat e nafts. Katr muaj m par nj 50 vjear humbi jetn si pasoj e zjarrit q ra n stacionin e pompimit.

Depozitat e Kashit kryejn pjesn m t madhe t dekantimit t nafts bruto n zonn e Mallakastrs.

Uji teknologjik q del nga procesi i dekantimit t nafts bruto, pasi prshkon tokat bujqsore n nj gjatsi m shum se 10 km, derdhet n lumin Vjos, i specifikuar si lumi i vetm i egr n Europe, e m pas n detin Adriatik.