Mosdeklarimi i parave n kufi on n ndjekje penale. Por sa sht gjoba q vendoset n varsi t shums


Me an t nj projektligji t prgatitur nga Drejtoria e Prgjithshme e Parandalimit t Pastrimit t Parave, shteti shqiptar po forcon masat n kundrprgjigje t aktiviteteve q synojn financimin e kriminalitetit t organizuar, zyrtarve t korruptuar dhe terrorizmit ndrkombtar. Qllimi i ktij projektligji sht mbrojtja e sistemit financiar dhe e ekonomis n trsi nga krcnimet e pastrimit t parave, financimit t terrorizmit, duke forcuar integritetin e sistemit parandalues n vend dhe duke kontribuar pr paqen dhe sigurin.

Ky akt sht n kuadr edhe t prafrimit t legjislacionit me rekomandimet e Grupit t Posam t Veprimit Financiar (Financial Action Task Force- FATF) i cili prcakton standardet dhe t nxit zbatimin efektiv t masave ligjore, rregullative dhe operacionale pr luftn kundr pastrimit t parave, financimit t terrorizmit, financimit t prhapjes s armve t shkatrrimit n mas dhe krcnime t tjera q lidhen me integritetin e sistemit financiar ndrkombtar.

Ajo q bie menjher n sy n amendamentet e propozuara n ligji aktual sht caktimi me ligj i penaliteteve pr kalimin e padeklaruar n kufi t sasive t mdha t parave. Edhe n ligjin n fuqi prcaktohet se do person, shqiptar ose i huaj, i cili hyn ose largohet n ose nga territori i Republiks s Shqipris, sht i detyruar t deklaroj shumat n t holla, do lloj instrumenti t negociueshm, metalet ose gurt e muar, sendet me vler dhe objektet antike, duke filluar nga shuma nj milion lek ose kundrvlera e saj n monedha t tjera t huaja, si dhe qllimin e mbartjes s tyre, pr t cilat duhet t paraqes dokumente justifikuese. Autoritetet doganore duhet t drgojn tek autoriteti prgjegjs kopje t formularve t deklarimeve t msiprme dhe t dokumenteve justifikuese t paraqitura. M pas, autoritetet doganore kan detyrimin ligjor q ti raportojn menjher dhe jo m von se 72 or autoritetit prgjegjs do dyshim, informacion ose t dhn, q kan lidhje me pastrim parash ose financim terrorizmi, pr veprimtarit nn juridiksionin e tyre.

Kjo shifr tani caktohet n 10 mij euro ose kundrvlera e saj n monedha t tjera. Kan detyrim pr deklarim edhe prfaqsuesit e personave q hyjn apo largohen me mjete, kur kto transportohen nprmjet shrbimit t kontejnerve apo postar.

N rast mosdeklarimi apo deklarimi t rrem, t konstatuar nga autoritetet doganore apo policore, prve trajtimit t rastit si ndjekje penale, organet doganore vendosin gjob pa t drejt kthimi t mjeteve t padeklaruara, n prqindje ndaj vlers s padeklaruar si m posht.

Pr shumat nga 10.000 deri n 19.999 euro ose kundrvlera e saj n monedha t tjera, gjoba sht n vlern 5% pr hern e par, 10% pr hern e dyt si dhe 30% pr rastet e tjera.

Pr shumat nga 20.000 49.999 euro ose kundrvlera e saj n monedha t tjera, gjoba ndryshon n vlern 10% pr hern e par, 20% pr hern e dyt si dhe 40% pr rastet e tjera, shkruan shqiptarja.com.

Ndrsa pr shumat mbi 50.000 euro ose kundrvlera e saj n monedha t tjera, gjoba arrin n vlern 15% pr hern e par, 30% pr hern e dyt si dhe 50% pr rastet e tjera.

Fshehja

Ndrkoh, jan parashikuar gjob pr ato raste, q nuk prbjn vepr penale, por prbjn shkelje administrative nga subjektet kur kto nuk zbatojn procedurat identifikuese, monitoruese, si dhe t kujdesit ndaj klientve dhe transaksioneve, n baz t rrezikshmris q paraqesin. N kto subjekte prfshihen bankat, notert, hipotekat, etj.

Pr rastet kur subjektet nuk zbatojn detyrimet e parashikuara n ligj si dhe aktet nnligjore dal n zbatim t tij, gjobiten nga 100.000 lek deri n 10.000.000 lek

Pr rastet kur nuk zbatojn urdhrat, krkesat dhe afatet e autoritetit prgjegjs, t nxjerra sipas dispozitave t ktij ligji, personat ose subjektet gjobiten nga 300.000 lek deri n 20.000.000 lek.

Duke qen se gjithnj e m shum transaksionet financiare po kryhen edhe nprmjet rrugve t teknologjis moderne t informacionit (e-banking, etj) sht par me vend t sanksionohet n ligj edhe problematika q lind prej ktej. Fjala sht n radh t par tek kriptovalutat, q sht provuar se po prdoren nga krimi dhe t korruptuarit pr t transferuar parat e paligjshme. Konkretisht, n ligj shtohet koncepti i mjetit virtual, q sht nj pasqyrim digjital i nj vlere q mund t tregtohet apo t transferohet n form digjitale, si dhe q mund t prdoret pr qllime pagesash ose investimesh.

Shrbimet e mjeteve virtuale nnkuptojn shkmbim midis mjeteve virtuale dhe monedhave t njohura zyrtarisht; shkmbim midis mjeteve virtuale dhe pasurie t do lloji; shkmbim midis nj ose m shum formave t mjeteve virtuale; transferim i mjeteve virtuale; ruajtje ose administrim i mjeteve virtuale ose instrumenteve q mundsojn kontroll mbi mjetet virtual.

Detyrimet

Sistemi shqiptar i parandalimit t pastrimit t parave dhe financimit t terrorizmit i sht nnshtruar vlersimit n kuadr t Raundit t 5t t Vlersimit pr Shqiprin kryer nga Komiteti MONEYVAL i Kshillit t Evrops, q sht organi rajonal q vlerson pr vendin ton prputhshmrin me rekomandimet e FATF. Ky vlersim ka identifikuar nevojat dhe ka br rekomandimet prkatse n funksion t prputhshmris teknike me Rekomandimet e FATF-s. Me ket projektligj synohet prmbushje e nj pjese t rekomandimeve dhe/ose kritereve prkatse t rekomandimeve, me fokus ato q jan vlersuar si t pa pambushura apo t prmbushura pjesrisht.

360grade.al