Close
Faqja 44 prej 89 FillimFillim ... 34424344454654 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 431 deri 440 prej 884
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,006

Për: thënie të bukura dhe shprehje nga njerëz të mëdhenj

Aspekte të Drejtësisë Sociale

Sistemi i pajës:

Shumë njerëz e konsiderojnë sistemin e pajës, që ndiqet sot në vende të ndryshme, si të padrejtë dhe të padrejtë ndaj grave. Por në fakt kjo nuk është kështu. Çështja e drejtësisë apo e padrejtësisë ndaj grave nuk lind në lidhje me sistemin e pajës.

Problemi është kryesisht ekonomik, megjithëse ka edhe shkaqe dytësore. Në disa shoqëri, ku gratë nuk fitojnë para, ato konsiderohen si detyrim ekonomik pasi të martohen. Prandaj, në kohën e martesës, prindërit e dhëndrit nxjerrin një sasi të konsiderueshme parash ose mallrash nga prindërit e nuses për të mbajtur gruan gjatë gjithë jetës së saj. Këto janë faktet aktuale pas sistemit të pajës. Në mënyrë të ngjashme, në shoqëritë ku burrat nuk fitojnë para, prindërit e nuses marrin një prikë të konsiderueshme nga prindërit e dhëndrit. Sigurisht, një shkak dytësor i sistemit të pajës lind kur ka një pabarazi midis numrit të burrave dhe grave në një vend ose pjesë të caktuar të shoqërisë. Pra, në fakt, prindërit e nuses japin një prikë në një shoqëri të caktuar vetëm kur jetesa e gruas varet nga të ardhurat e burrit të saj, ose kur numri i burrave është më i vogël se numri i grave. Nëse janë kryesisht gratë ato që fitojnë para ose nëse numri i grave është më i vogël se numri i burrave, situata është e kundërt.

Ka nga ata që gabimisht mendojnë se sistemi i pajës do të pushojë pasi të njihen të drejtat e barabarta të vajzave për pronën atërore. Megjithatë, është vënë re se edhe në shoqëritë ku vajzat janë trashëgimtare të pasurisë atërore, sistemi i pajës gradualisht ka marrë rëndësi për arsye ekonomike dhe të tjera. Në përgjithësi, shumë pak vajza këto ditë trashëgojnë shuma joshëse të pasurisë nga prindërit e tyre, kështu që është krejtësisht joreale të pritet që prindërit e dhëndrit të heqin dorë nga pretendimi i tyre për një prikë me shpresën për të marrë pronën e trashëguar. Disa vajza nga familje të pasura ose të shtresës së mesme të lartë trashëgojnë prona shumë të konsiderueshme dhe për këtë arsye nuk kanë arsye për t'u shqetësuar, pavarësisht nëse ekziston sistemi i pajës. Edhe vajza më jo tërheqëse e prindërve të pasur martohet shumë lehtë për shkak të fuqisë së parasë.

Ndërveprimi social:

Ka pikëpamje të ndryshme midis atyre që formulojnë kode sociale në lidhje me përzierjen e lirë të burrave dhe grave. Nuk kërkon shumë logjikë për të bindur njerëzit se rezultati përfundimtar i përzierjes së lirë në një shoqëri të padisiplinuar është i pashëndetshëm. Është gjithashtu e vërtetë, megjithatë, se mungesa e ndërveprimit shoqëror krijon një dëshirë të ndrydhur, një tërheqje të veçantë ose një kuriozitet të pashëndetshëm, siç bën edhe mohimi i dëshirave të tjera. Kjo mund të çojë në përzierje të paligjshme, e cila përfundimisht minon pastërtinë shoqërore. Një sistem që pengon ndërveprimin social nuk është gjë tjetër veçse një përpjekje për të shtypur mendjen. Aty ku ka përzierje të paligjshme, i vetmi dëm që u bëhet burrave është se ata degjenerojnë moralisht, por dëmi i grave është shumë më i madh, sepse ato mund të dëbohen nga shoqëria në turp. Kështu, nga njëra anë, burrat dhe gratë do të duhet të jenë të lirë të përzihen së bashku shoqërisht, ndërsa nga ana tjetër, një kod i mirëmenduar i vetëkontrollit do të duhet të drejtojë ndërveprimin e tyre shoqëror.

Ata që duan t'i mbajnë vajzat e tyre larg ndikimit të modernizmit, dhe për këtë arsye hezitojnë t'i dërgojnë në shkollë dhe kolegj, ndoshta nuk e kuptojnë se shumë kohë më parë valët e modernizmit hynë në privatësinë e shtëpive të tyre pa dijeninë e tyre. Pra, përpjekjet e tyre për të mbrojtur vajzat e tyre dhe veten duke ndjekur zakonin e purdah dhe duke i detyruar gratë të veshin burka, janë krejtësisht farsë.

Trendi i epokës është i parezistueshëm, sepse edhe në këtë ka dinamizëm. Është detyrë e njerëzve inteligjentë të kanalizojnë prirjen e epokës drejt rrugës së dashamirësisë duke zbatuar intelektin e tyre. As individi dhe as shoqëria në tërësi nuk janë në gjendje t'i rezistojnë frymës së fuqishme të epokës. Ai rrëzon këdo që përpiqet ta pengojë dhe vazhdon përpara me shpejtësi të parezistueshme. Ata të rrëzuar dhe të shtrirë në tokë e shikojnë atë në pafuqi të plotë, me mendje të trullosur dhe sy të zbrazët, ndërsa ajo marshon.

Të arsimuar dhe të paarsimuar

Padrejtësi të mëdha po bëhen edhe ndaj të ashtuquajturve të paarsimuar, ndonëse nuk ka bazë ligjore për këtë. Ka, në fakt, një klasë studiuesish të vetëquajtur që i përbuzin të tjerët si budallenj, megjithëse unë nukkuptoni se çfarë nënkuptojnë në të vërtetë këta njerëz kur e përshkruajnë veten si dijetarë. Nëse me arsim nënkuptojnë studimin e librave të shumtë, atëherë duhet të them se ka raste të panumërta kur personat që kanë përfunduar vetëm arsimin fillor kanë lexuar më shumë libra se shumë të diplomuar. Kë të quaj atëherë të arsimuar? Nëse shkalla e njohurive të dikujt vlerësohet nga numri i diplomave që zotëron, një pyetje mbetet ende. Si mund të thuhet se dikush ka mësuar diçka kur ka grumbulluar me nxitim disa lëndë vetëm për të kaluar provimet e tij dhe ka harruar gjithçka pas disa muajsh apo disa vitesh? Nëse edukimi tregon shije të rafinuar ose sjellje të përmbajtur, edhe analfabetët mund t'i kenë këto cilësi. Pastaj përsëri, nëse edukimi do të thotë që njerëzit kanë mësuar shumë, kanë mbajtur mend shumë dhe kanë vënë njohuritë e tyre në përdorim praktik në jetën e tyre, mund të argumentohet se njerëzit mund të mos kenë nevojë të ndjekin shkollën për ta arritur këtë. Kështu që më duhet të them se kotësia e studiuesve të vetëquajtur është krejtësisht e pakuptimtë.

Në fakt, qeniet njerëzore nuk duhet të ndiejnë kotësi për asgjë në këtë univers. Kjo është edhe më e vërtetë në fushën e arsimit sesa në sferat e tjera të jetës. Disa thonë: “Me kë të përzihem? Të gjithë këtu janë budallenj, ose "Epo zotëri! Këtu nuk ka asnjë person të vetëm me të cilin mund të shoqërohem, ose “Nuk e shqetësoj të shkoj nëpër fshatra. Cili është përdorimi? Nuk mund të gjej dikë me të cilin të flas.” Nuk ka fare arsye për deklarata të tilla, vetëm mendjemadhësi e pastër dhe e patrazuar.

Ata që kanë mësuar shumë duke lexuar libra ose duke dëgjuar leksione, duhet të kujtojnë kur flasin me të tjerët, se ata me të cilët po flasin mund të kenë njohuri shumë më të mëdha se ata në disa sfera. Një fermer i zakonshëm nuk trajtohet shpesh me respekt, por detajet e kultivimit të orizit janë në majë të gishtave të tij. Një statisticien që llogarit madhësinë e të korrave të orizit, nga ana tjetër, mund të besojë me lehtësi se një karrige mund të bëhet nga "druri i orizit"! Kështu që unë them se është kulmi i marrëzisë të mburresh për shkallën e dijes së dikujt. Përkundrazi, një kotësi e tillë është simboli i gjallë i falimentimit arsimor.

Një herë një studiues erudit sanskrit i tha një varkëtari teksa kalonin një lumë: “Nuk je në gjendje t'i përgjigjesh as një prej pyetjeve të mia filozofike. Gjysma e jetës të ka shkuar kot.” Në mes të lumit, kur anija ishte gati të fundosej, varkëtari e pyeti studiuesin: "I nderuar zotëri, mund të më jepni një dorë?" Dijetari u përgjigj: "Por unë nuk di si të vozis". Varkëtari iu përgjigj: "Tani e gjithë jeta juaj do të shkojë kot!"

Në përgjithësi, të ashtuquajturit studiues nuk mund të shprehin një mendim për përbërjen e tokës së një fushe pa bërë më parë një analizë të hollësishme shkencore të saj. Por unë kam parë një fermer të zakonshëm, Kshetranath Pal (i cili as nuk mund të shihte siç duhet për shkak të pleqërisë së madhe), thjesht merr një grusht dheu dhe, pa hezituar, përshkruan të mirat dhe të këqijat e tokës dhe të korrat e ndryshme që mund të rritet më së miri në të. A duhet ta quaj këtë të ashtuquajtur të pashkolluar, Khetu Pal, budalla apo dijetar? A janë plotësisht të pavlera njohuritë e tij praktike, të marra nga përvoja shumëvjeçare e fituar me mundim dhe nga zbatimi praktik i atyre viteve të përvojës? A nuk duhet të hyjë edhe kjo njohuri nën titullin e edukimit? Është shumë e padëshirueshme që intuita e qenësishme e qenieve njerëzore të neglizhohet në preferencë ndaj njohurive teorike ose informacioneve të memorizuara përmendësh.

Të arsimuar janë ata që kanë mësuar shumë, kanë mbajtur mend shumë dhe kanë përdorur njohuritë e tyre në jetën praktike. Këto virtyte unë i quaj "edukim". Për një edukim të tillë, njohja e thjeshtë e alfabetit nuk është shumë thelbësore. Megjithatë, duhet pranuar se shkrim-leximi është jashtëzakonisht i dobishëm për të kujtuar atë që dikush tashmë ka mësuar.

Sipas mendimit tim, është një gabim i madh të mendosh se sjellja e rafinuar përfaqëson edukimin, sepse natyra e vërtetë e një personi nuk kufizohet në sjelljen e tij ose të saj të jashtme, por reflektohet në masën në të cilën ai ose ajo ka zhvilluar zemërgjerësinë e tij ose të saj. e mendjes. Nëse me vetëdije ose pa vetëdije përplasesh me dikë dhe thua: "Oh më fal", pa pyetur nëse personi është lënduar, kjo mjafton për të treguar përsosmërinë e dikujt. Edhe pse kjo është një shenjë e asaj që ne e quajmë mirësjellje, ajo nuk pasqyron madhështinë e vërtetë të mendjes. Edukimi i personit do të shihet vetëm nëse ai ose ajo aplikon lirshëm një balsam shërues në plagën e personit të dëmtuar - nëse shkelësi përpiqet maksimalisht për të zbutur problemet e personit të dëmtuar, qoftë edhe me shpenzimet e tij ose të saj. Atëherë edhe lëshimi i fjalëve "Oh më fal" nuk do të ketë rëndësi.

Shumë gjëra që bëhen në emër të edukimit dhe përsosjes janë thjesht hipokrizi. Për shembull, në vend që të përpiqen të largojnë shqetësimin e fqinjëve të tyre, disa njerëz thjesht pyesin: "Çfarë kishe me orizin sot?" Kur fëmija përgjigjet: “Mamaja gatuante vetëm spinaq”, pyetësi thjesht përgjigjet: “Oh sa keq! Familja juaj duhet të jetë në vështirësi të mëdha.” Siç thonë “grhani vështirësi” theksojnë fjalët për t'i dhënë një rimeso simpatie shqetësimit të tyre të rremë. Ky nuk është një tregues i një shqetësimi të vërtetë shoqëror ose zemërgjerësisë së mendjes.

Karakteristika kryesore e asaj që, në kuptimin modern, ne e quajmë edukatë ose qytetërim është se njeriu nuk duhet të marrë përsipër barrën e telasheve të të tjerëve; vetëm duhet t'u paguajë fjalët e tyre. Nëse njerëzit në të vërtetë bëjnë diçka konstruktive për të lehtësuar shqetësimin e të tjerëve, kjo mund të dëmtojë interesat e tyre në një masë të vogël; por nëse njerëzit thjesht marrin kauzën e të tjerëve në parlament, ata mund të arrijnë dy gjëra në të njëjtën kohë. Së pari, ata nuk do të vihen në asnjë problem vetë dhe së dyti, ata mund të fitojnë adhurim shumë lirë. Ata që protestojnë kundër një hipokrizie të tillë janë jashtëzakonisht të cenueshëm ndaj akuzave për paaftësi ose për të qenë agjentë të interesave personale. Nëse hipokritët deklarojnë se të tjerët janë budallenj, a duhet t'i pranojmë deklaratat e tyre me kokë të ulur?

Të jesh i qytetëruar do të thotë t'i japësh një formë të rafinuar çdo gjëje dhe është e lidhur në mënyrë të pandashme me edukimin. Por nëse rafinimi zë vendin e dytë dhe sjellja hipokrite bëhet mjeti kryesor i shprehjes, kjo nuk mund të quhet qytetërim apo edukim. Nëse një burrë që është i ftuar në një darkë vetëm gëlltit ushqimet e shijshme, duke thënë: "Më falni, nuk mund të ha më", pastaj shkon në shtëpi për të ngrënë një vakt të bollshëm dhe më vonë mburret se ha shumë pak, një përshtypje e abstenimi mund të krijohet në mendjet e të tjerëve, por ka një mungesë të plotë të drejtësisë në sjelljen e tij. Në shoqërinë moderne, shumë aspekte të qytetërimit dhe edukimit janë të këtij lloji.

Pak më parë po diskutonim se sa e vështirë është të dallosh të shkolluarin dhe të paarsimuarin. Njerëzit e zakonshëm gabimisht mendojnë se ata që turbullojnë mendjet e të tjerëve me erudicionin e tyre të prekur janë të arsimuar. Të tilla falsifikime nuk janë domosdoshmërisht të diplomuar në universitet. Në fakt, shumë prej tyre përpiqen ta projektojnë veten si të arsimuar duke përdorur pasurinë ose statusin e tyre zyrtar. Ata hapin klube ose biblioteka për t'u bërë përshtypje të tjerëve se nuk duhet të barazohen me njerëzit e thjeshtë. Ata pretendojnë të kuptojnë dhe dinë shumë, buzëqeshin në mënyrë skolastike me sy të mbyllur dhe flasin me kursim me rezervë dhe gravitet për t'u siguruar që të mos ekspozohen padashur!

Ndërsa lidhur me këtë temë, dua të shtoj se klube të tilla mund të jenë të pranueshme në disa rrethana. Anëtarët e një klubi duan të shijojnë të qeshurat me zemër të hapur dhe tema me interes të përbashkët në vend që t'i nënshtrohen formaliteteve të pakëndshme. Megjithatë, në parim nuk mund ta mbështes plotësisht idenë e krijimit të klubeve për grupe të veçanta gjuhësore. Nëse, për shembull, një klub ngrihet me këtë qëllim mbi bazën e një gjuhe të përbashkët për të shmangur vështirësitë gjuhësore, ai nuk duhet të kundërshtohet, por as të inkurajohet ky lloj trendi. Mund të formohen klube të veçanta nga grupe të veçanta studiuesish si mjekë dhe avokatë për kultivimin e degëve të veçanta të dijes. Nëpërmjet ndërveprimit dhe diskutimit miqësor mund të ketë një shkëmbim të ideve të rëndësishme që mund të rezultojnë në rritjen e shpejtë të një projekti të caktuar shkencor ose kërkimor. Megjithatë, në këtë kohë ekziston një klasë studiuesish të vetëquajtur që duan të krijojnë klube të veçanta për veten e tyre pa ndonjë arsye të veçantë. A ka ndonjë motiv altruist pas kërkesës së tyre? Asnjë fare. Arsyeja e vërtetë është se ata mendojnë se nëse përzihen me masat analfabete, prestigji i tyre shoqëror do të minohet. Nëse hetoni më thellë, në përgjithësi do të zbuloni se në të tilla "klube zotërinjsh" imoraliteti është i shfrenuar dhe vera rrjedh me bollëk. Pra, a duhet t'i konsiderojmë anëtarët e këtyre klubeve si dijetarë të civilizuar, të kulturuar dhe të arsimuar, ndërsa njerëzit e tjerë janë budallenj të pacivilizuar, të pakulturuar dhe të paarsimuar? Një marrëzi e tillë budallaqe e përhapur në emër të qytetërimit nuk mund të lejohet të vazhdojë.

Ne nuk mund të ndërtojmë një shoqëri të fortë nëse diskriminojmë një pjesë të njerëzimit duke nxjerrë linja imagjinare dallimi midis të arsimuarve dhe të paarsimuarve. Njerëzit duhet të zhvillojnë lidhje gjithnjë e më të ngushta me njëri-tjetrin. Një zemër duhet të fitojë një kuptim të ngrohtë dhe të thellë të një zemre tjetër.

Të ndërgjegjësosh njerëzit për të drejtat e tyre në çdo sferë të jetës – sociale, ekonomike, psikike dhe shpirtërore – quhet jiṋána vistára; dhe ushtrimi i plotë i këtyre të drejtave quhet vijiṋána sádhaná.Njerëzve të lënë pas dore, të cilët kanë mbetur të paditur për degë të ndryshme të dijes për çfarëdo arsye, duhet t'u jepen mundësitë maksimale për t'u zhvilluar. Nuk duhet të ketë asnjë diskriminim për sa i përket këtyre të drejtave.

Interesat vetjake

Interesat e veta egoiste kanë përfituar nga injoranca njerëzore dhe kanë depërtuar thellë në çdo arenë të shoqërisë: sociale, ekonomike, psikike dhe shpirtërore. Ata duan të thithin të gjithë vitalitetin e njerëzimit. Interesat e brendshme nuk duan që injorantët të shohin dritën e mençurisë ose të shtypurit të ngjiten lart në shoqëri.shkallë; ata nuk duan që të uriturit të hanë ushqimet e duhura ose supersticiozët të çlirohen nga besimet e tyre dogmatike; dhe ata nuk duan që raca njerëzore të fitojë njohuri shpirtërore dhe një kuptim të plotë të shkencës, dhe kështu të marrë mundësinë për të përparuar drejt sferës së shkëlqimit.

Për të hequr vijën imagjinare të ndarjes midis të arsimuarve dhe të paarsimuarve – për të çrrënjosur këtë dallim joracional – duhet njohur vlera e qenieve njerëzore. Dija botërore dhe njohuria shpirtërore duhet të jenë po aq të lira sa drita dhe ajri; dhe si rrjedha e papenguar e një shatërvani, ato duhet ta mbajnë shoqërinë në një gjendje dinamike dhe të jenë një burim i vazhdueshëm frymëzimi për të gjithë.

Për sa i përket të mësuarit kundrejt injorancës, interesat e veta egoiste përpiqen qëllimisht të përjetësojnë injorancën mes masave të shfrytëzuara, sepse kjo u ofron atyre një justifikim të mirë për të mohuar vlerën e qenieve njerëzore. Në fushën ekonomike, një qëndrim i tillë hipokrit është edhe më i dukshëm dhe shumë më i neveritshëm. Kur të diplomuarit e universitetit i përdorin diplomat e tyre për të siguruar jetesën e tyre, ata priren të harrojnë se njerëzit e fortë fizikisht, por analfabetët po i përdorin të njëjtat asete siç i kanë ata, domethënë aftësinë e tyre për punë fizike. Këta njerëz të arsimuar i privojnë të ashtuquajturit analfabetë të drejtat e tyre, dinjitetin njerëzor dhe respektin për veten, dhe në këtë mënyrë zhvillojnë ndjenjën e superioritetit. Në mënyrë të ngjashme, të pasurit, të cilët trashëgojnë prona të mëdha stërgjyshore, grumbullojnë sasi të mëdha pasurie duke mashtruar të tjerët ose grumbullojnë pasuri të mëdha pavarësisht nëse investojnë kapital apo jo, harrojnë se, ashtu si drita, ajri dhe uji, të gjitha burimet e zakonshme të universit janë pronë e përbashkët e të gjithëve dhe se asnjë pronë nuk është pronë personale apo atërore e askujt.

Të gjitha burimet natyrore janë menduar të përdoren për mirëqenien kolektive. Askush nuk ka monopol mbi këto burime. Disa njerëz argumentojnë: "Kur të tjerët me punën e tyre fizike fitojnë para për t'u siguruar vetes ushqim dhe veshje, pse nuk duhet të konsiderohem anëtar i masave të munduara kur fitoj me punën time intelektuale?" Si përgjigje do të them vetëm se me anë të intelektit ju mund të fitoni sa të doni nga pasuria e pakufishme në sferën intelektuale ose psikike. Askush nuk mund ta kundërshtojë këtë. Por nëse intelekti përdoret për të përvetësuar burime të kufizuara të zakonshme si shtëpitë, toka, ushqimi, veshmbathja, paratë, etj., a nuk do t'i privojë kjo qindra mijëra njerëzve nga nevojat e tyre themelore? Ju me siguri mund të fitoni jetesën tuaj duke përdorur intelektin tuaj, por paga juaj duhet të jetë në përpjesëtim me nevojat e familjes suaj, plus mjaftueshëm shtesë për t'u kujdesur për rastet e ardhshme, dhe jo një qindarkë më shumë.

Duhet mbajtur mend gjithmonë se vlera e parasë qëndron në përdorimin e duhur të saj. Nëse grumbullohen më shumë para sesa duhet, ato humbasin vlerën e tyre për shkak të mungesës së përdorimit. Në masën që i mbani paratë boshe dhe pa vlerë, bëheni përgjegjës për padrejtësitë që u bëhen njerëzve të rreckosur dhe të uritur. Do t'ju duhet t'i jepni vlerë parave tuaja të grumbulluara duke i shfrytëzuar për të ofruar mundësi për të tjerët. Pra, për mendimin tim, ata që nuk dinë të përdorin mirë paranë, e cila është një mjet këmbimi për burimet e zakonshme, janë armiq të shoqërisë. Në to mungon dukshëm ndjenja e lëvizjes kolektive, fryma reale e shoqërisë. Ata nuk mund të vendosin të drejtat e njeriut duke bërtitur parulla të forta.

Ndjenja e vlerës njerëzore duhet të pasqyrohet në çdo veprim, të madh apo të vogël. Dhe një nga motivet, nëse jo i vetmi, pas veprimeve të tilla duhet të jetë pranimi i humanizmit në sferën socio-ekonomike.

Çdo shoqëri që pranon pabarazinë, e cila dëshiron ta përjetësojë atë pabarazi duke përhapur logjikë të rreme, nuk është një shoqëri e denjë për këtë emër. Flamurtarët e një logjike të tillë të rreme maskohen me petkun e drejtësisë dhe përpiqen të bindin anëtarët e shtypur të shoqërisë se privimet e tyre ekonomike – poshtërimet e tyre, mungesa e ushqimit, veshmbathjes dhe ilaçeve, ekspozimi i tyre ndaj ekstremeve të të nxehtit dhe të ftohtit – janë dekretuar nga fati, si reagime të pashmangshme ndaj veprimeve të tyre të kaluara.

Disa kohë më parë dëgjova një milioner të fliste në një takim. Ai po argumentonte se në shoqërinë moderne karmaváda [doktrina e veprimit dhe reagimit të Giitá-it] duhet të përhapet më gjerësisht, sepse ai mendonte se nëse njerëzit mund ta kuptonin këtë doktrinë veprimi siç duhet, qeniet e panumërta njerëzore të rrudhosura që lëngojnë në koshin e plehrave. e shoqërisë nuk do të fajësonte më kapitalistët për gjendjen e tyre të mjerueshme. Ata do ta pranonin fatkeqësinë e tyre me qetësi. Vetëm imagjinoni se çfarë ideje e rrezikshme është kjo! Çfarë argumenti i mrekullueshëm kapitalist! Ndoshta ndonjë rrogë akademike në listën e pagave të këtyre kapitalistëve egoistë mund të përpiqet edhe të sajojë një filozofi për të mbështetur këtë propozim. Zoti e ruaj njerëzimin nga filozofi të tilla të çoroditura!

Dëshirat fizike të njerëzve nuk kënaqen derisa të vijnë në kontakt me një ideologji vërtet të madhe. Deri atëherë, uria e njerëzve si ujku është itë ngopur, sikur të përsërisin pandërprerë: "Unë jam i uritur, jam i uritur". Nofullat e tyre janë gjithmonë të hapura dhe njerëzit budallenj të kësaj bote i dorëzohen besimeve të tyre fataliste dhe bien në to. Tufa e egër e ujqërve gllabëron mishin dhe gjakun e tyre dhe hedh larg kockat e pakëndshme. A duhet ta mbështesim këtë filozofi ujku? Punonjësit e ditës, portierët dhe portierët rreth nesh, të cilët veshin lecka të pista dhe kanë lodhje të gdhendur në fytyrat e tyre, nuk konsiderohen si njerëz nga ata që rrotullohen në luks.

Është një karakteristikë e interesave personale që ata kurrë nuk shqetësohen të mendojnë për askënd përveç vetes së tyre. Ata duhet të hanë dhe pjesa tjetër e njerëzimit ekziston vetëm për t'u ngrënë. Ata duan gjithnjë e më shumë objekte për kënaqësinë e tyre. Ata që fitojnë tre mijë rupi në muaj mendojnë se kjo është një shumë jashtëzakonisht e varfër, por ata nuk ndalen së konsideruari nevojat e atyre që fitojnë tridhjetë rupi të papërfillshme në muaj. (2) Një i varfër duhet të paguajë qiranë e tij, të mbajë familjen, të edukojë fëmijët e tij, të blejë qumësht për foshnjat e tij dhe të kursejë diçka për të vënë në koston e martesës së vajzës së tij, të gjitha nga tridhjetë rupi. A janë këto nevoja të zbatueshme vetëm për shtresën e lartë të shoqërisë? A nuk janë ato nevojat minimale të jetës? Njerëzit e pasur nuk duan të marrin parasysh nevojat e të varfërve, sepse nëse e bëjnë këtë, do të duhet të bëjnë disa sakrifica. Nga do të vijnë luksi dhe komoditeti i tyre nëse uria nuk u djeg barkun të varfërve? A nuk është një ide e mirë nëse vajzat e të varfërve vazhdojnë të mbledhin bajgat e lopës përgjithmonë dhe djemtë e tyre punojnë si skllevër në shtëpitë e të pasurve për breza të tërë së bashku? A nuk është kjo një marrëveshje e mirë? Sa për shpresat e mëdha të të varfërve, a nuk janë qesharake? A nuk janë ata jashtë realitetit?

Nuk ka dy gjëra në këtë botë identike, kështu që unë nuk po sugjeroj që gjithçka të ripërpunohet në të njëjtin kallëp. Megjithatë, për hir të humanizmit, për hir të drejtësisë sociale, shpërndarja e barabartë e të gjithë pasurisë së universit është e domosdoshme, dhe bashkëpronësia e burimeve të botës është e drejta e lindjes së çdo individi. Edhe përpjekja më e vogël për t'i hequr dikujt këtë të drejtë përbën egoizëm të madh. Megjithatë, për sa kohë që disa vështirësi, të mëdha dhe të vogla, ekzistojnë në botën praktike, nuk do të jetë e mundur t'u jepen të gjithëve mundësi krejtësisht të barabarta në të gjitha rastet. Përveç kësaj, të gjithë njerëzve duhet t'u jepen të drejta dhe mundësi të barabarta, përveç rasteve kur është e nevojshme të frymëzohen disa njerëz për të ndërmarrë aktivitete nga të cilat do të përfitojnë drejtpërdrejt shoqëria, ose si shpërblim i përkohshëm për kontributin e tyre të dalluar në shoqëri. Përveç kësaj, çdo individ duhet të ketë të drejta të barabarta në lidhje me gjëra të tilla si ushqimi, veshmbathja, strehimi, arsimimi dhe kujdesi mjekësor, të cilat janë absolutisht thelbësore për ekzistencën.

Disa njerëz argumentojnë, “Vuajtjet që njerëzit përjetojnë sot për shkak të mungesës së ushqimit dhe veshjes janë rezultat i keqbërjeve në jetën e tyre të mëparshme. Prandaj ne nuk kemi përgjegjësi sociale për vuajtjet e tyre.” Por unë argumentoj se përkundrazi, nëse njerëzit duhet t'i nënshtrohen mundimeve në përpjesëtim me veprimet e tyre të këqija fillestare, atëherë ata mund t'i nënshtrohen vuajtjeve të tyre në një mënyrë tjetër në sferën psikike. Pa u privuar nga ushqimi dhe veshmbathja ose pa u varfëruar për shkak të pabarazisë sociale, njerëzit po aq lehtë mund të shlyejnë keqbërjet e tyre të së kaluarës përmes vuajtjeve psikike. Vuajtjet e tyre psikike, megjithatë, nuk mund të hiqen domosdoshmërisht duke sjellë drejtësi sociale.

Në vendet ku njerëzit nuk e kanë të vështirë të rregullojnë ushqimin, veshjen apo kujdesin mjekësor, ata kanë dhe do të vazhdojnë të kenë përplasje psikike. Në vende të tilla njerëzit duhet të durojnë dhimbjen e poshtërimit. Ata qajnë për vdekjen e të afërmve të tyre dhe rënkojnë në agoni për shkak të sëmundjeve torturuese. Ndërsa këto vuajtje janë përtej fushëveprimit të drejtësisë sociale, problemi i vuajtjes individuale ose kolektive për shkak të mungesës së kërkesave fizike mund të zgjidhet lehtësisht duke zbatuar një sistem të drejtësisë sociale dhe barazisë sociale. Pra, është e kotë të fajësosh keqbërjet ose fatin e të tjerëve në të kaluarën. Në fakt, fajësimi i vuajtjeve të njerëzve për keqbërjet e tyre në të kaluarën është thjesht një argument i përdorur nga interesat e veta për të justifikuar pozicionin e tyre, sepse të pranosh se këto vuajtje janë rezultat i padrejtësive sociale nënkupton që të gjithë janë përgjegjës.

Pak më parë thashë se, për shkak të disa vështirësive, të mëdha dhe të vogla, mund të mos jetë e mundur të sigurohet një shpërndarje krejtësisht e barabartë e burimeve të zakonshme, por çfarë na pengon që të paktën të punojmë në këtë drejtim? Cili është dëmi në uljen e hendekut midis pagave prej tridhjetë rupi dhe tre mijë rupi në muaj? Natyrisht, kjo me siguri do të pakësojë luksin dhe komoditetin e atyre që fitojnë tre mijë rupi në muaj, por me ato para një numër i madh njerëzish do të kenë mundësinë të jetojnë si qenie njerëzore. Këtu ndoshta do të kundërshtojnë interesat personale; këtu ata mund të ndihen të shqetësuar.Por pse? A nuk është e përshtatshme t'i sigurohet çdo individi paga minimale e nevojshme për të mbajtur familjen e tij ose të saj, plus njëzet ose njëzet e pesë rupi shtesë për të shpërblyer efikasitetin dhe ndjenjën e tij të detyrës? Kjo është mënyra se si mund të zbatohet drejtësia në lidhje me kompetencën dhe ndjenjën e përgjegjësisë së njerëzve.

Qeniet njerëzore nuk po shikojnë ende drejt sëmundjeve aktuale që prekin shoqërinë. Grupe të ndryshme profesionale kanë krijuar shoqëri dhe shoqata të bazuara vetëm në ndjenjën e interesit individual ose grupor. Për rrjedhojë ata përpiqen të zgjidhin çdo problem social vetëm nga këndvështrimi i interesave të tyre. Ata nuk duan të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve të shtresave të ulëta të shoqërisë. As edhe një për qind e energjisë që shpenzohet për t'i larguar njerëzit nga maja e shoqërisë nuk përdoret për të ngritur ata në fund. Kjo është tragjedia më e madhe.

Qasje me defekte

Është e gabuar të mendohet se askush nuk e ka konsideruar ndonjëherë individualisht këtë problem në të kaluarën. Nuk e kam fjalën këtu për filozofitë sociale të disa qindra viteve të fundit; as revolucionet shoqërore të asaj periudhe; as për vetëdijen shoqërore të mendimtarëve të ndryshëm të asaj periudhe. Në mesjetë, disa njerëz mendonin thellë për zgjidhjet e problemit të padrejtësisë sociale, dhe disa prej tyre madje u përpoqën të bënin diçka. Por nuk e kam fjalën as për iniciativat filantropike që u bënë të varfërve nga disa kapitalistë. E kam fjalën për ata që menduan se ishte e virtytshme grabitja e pasurisë së kapitalistëve dhe shpërndarja e saj mes atyre që kanë nevojë.

Robin Hoodët e periudhës mesjetare ndoshta mendonin se kjo ishte mënyra më e mirë për të zhdukur pabarazinë sociale. Por kjo nuk funksionon, kështu që nuk funksionoi.

Pothuajse në çdo vend të botës Robin Hoods të tillë janë shfaqur, por ata nuk kanë mundur të zgjidhin problemin e padrejtësisë sociale. Arsyeja kryesore është se askush nuk mund të mbijetojë me bamirësi. Një qasje e tillë krijon vetëm një shoqëri lypsash. Kjo lloj shoqërie e pangopur, indolente dhe joaktive premton varfëri edhe më të madhe në të ardhmen. Për më tepër, grabitja e pasurisë së të pasurve nuk e shkatërron kapitalizmin, sepse edhe pse grabitja mund të zvogëlojë asetet e kapitalistëve, ajo nuk shkatërron farën e kapitalizmit. Aventurat e heronjve mesjetarë mund të emocionojnë disa njerëz sot, por ato nuk mund të jenë një burim frymëzimi i vërtetë. Mund të jetë e mundur që të rrëmbehet pasuria e të pasurve me mjete të dhunshme, duke i bërë ata të varfër, por kjo nuk do t'i pengojë përgjithmonë që të bëhen përsëri të pasur. Dhuna lind dhunë. Një luzmë demonësh që humbasin pasurinë e tyre bëhen të pangopur për gjakun e njeriut dhe komplotojnë komplote më të mëdha në të ardhmen. Hajdutët më pak inteligjentë shkatërrohen përfundimisht prej tyre. Hajdutët vuajnë dënimin më të madh nga duart e shfrytëzuesve sesa shfrytëzuesit nga duart e hajdutëve.

Dhuna nuk zgjidh asnjë problem, sepse çfarëdo tendence helmuese të mendjes individuale dhe kolektive mund të shkatërrohet nga dhuna, farat e këtyre prirjeve mbeten të ngulitura në vetë mendjen. Kur presioni i rrethanave qetësohet, ato mund të mbijnë përsëri, duke krijuar një të keqe edhe më të madhe.

Atëherë ku qëndron zgjidhja e këtij problemi? Një ndryshim i zemrës është absolutisht i nevojshëm, por një ndryshim i tillë nuk do të jetë kurrë i mundur me mjete të dhunshme. Nëse dikush që mundohet nga uria e pandërprerë nuk e shpreh urinë e tij ose të saj për shkak të frikës nga forca kolektive e shoqërisë ose pretendon të jetë i lirë nga uria, kjo nuk do të thotë se ai ose ajo ka fituar qetësinë shpirtërore që vjen me jo. duke qenë i uritur ose nuk do të përfshihet në akte të pamëshirshme dhune për të qetësuar urinë e tij/saj nëse i jepet mundësia.

Disa njerëz janë të mendimit se vetëm thirrjet humaniste dhe asnjë qasje tjetër nuk mund të ndikojë në ndryshimin e zemrës. Megjithëse parimet e njerëzve të tillë mund të jenë të larta, në realitet toka e tokës është jashtëzakonisht e vështirë. Thirrjet e tyre për të bërë mirë nuk mund të fitojnë lehtësisht mbështetje.

Cilat janë thirrjet humaniste, apo satyágraha? Ato janë thjesht një mjet i veçantë i përdorimit të dhunës për të krijuar presion rrethanor. Në fakt mund t'i quajmë metoda intelektuale e përdorimit të dhunës. Ato janë një mënyrë për t'i bërë njerëzit të etur për të ecur në rrugën e mirëqenies njerëzore pa përdorur dhunën aktuale, duke u mbështetur në zbatimin e ligjit, ose duke u zemëruar dhe duke ndjekur rrugën e gjakderdhjes. Ose, me një gjuhë më të thjeshtë, ato janë një mënyrë për t'i detyruar njerëzit të lëvizin.

Çfarë është presioni rrethanor? A nuk synon të vibrojë mendjen individuale apo kolektive me valën e mirëqenies kolektive nëpërmjet aplikimit të forcës? Në fakt, kjo qasje është një përpjekje për të prekur aspektin e mendjes njerëzore që është shumë e butë dhe e aftë për t'iu përgjigjur thirrjeve humaniste. Kështu, ata që kanë ndjeshmëri më të hollë dhe gjykim racional u përgjigjen lehtësisht thirrjeve humaniste ose satyágraha.

Ky lloj apeli nuk ka shumë vlerë për ata me mendje të papërpunuar. Të vibrosh mendjet e njerëzve të tillë është dhe do të mbetet përgjithmonë,e nevojshme për të ndikuar në mendjet e tyre duke i dhënë një tronditje të vrazhdë. Përndryshe, njeriu do të duhet të presë pafundësisht që telat e ndjeshme të violinës(3) të një grope të fshehtë në mendjet e tyre të vështira të vibrohen në mënyrë të ngjashme nga thirrjet e larta për të bërë mirë. Dhe ndërkohë ekzistenca e njerëzve të pafuqishëm, të shfrytëzuar, në emër të të cilëve bëhen këto thirrje, do të jetë bërë pluhur.

Kjo është arsyeja pse, pavarësisht se sa rëndësi i është dhënë dashamirësisë së mendjes njerëzore nga lëvizjet gandhiane dhe bhudane, (4) ose sa të shenjtë mund të kenë qenë propozuesit e tyre, njerëzit egoistë dhe mendjemprehtë nuk do t'i pranojnë kurrë parimet e tyre. Plagët e gjakosura në këmbët e protestuesve në marshim nuk do të jenë kurrë në gjendje të zbusin mendjet e shfrytëzuesve të pamëshirshëm. Gandizmi mund të jetë një model i shkëlqyer utopik, por në realitetin e ashpër të botës ai është absurd dhe vetë-drejtë.

Po, mendja e njeriut duhet të vibrohet dhe për këtë nuk mund të presësh aplikimin e forcës ndijore apo thirrjeve humaniste. Përkundrazi, duhet të ndërmerren të gjithë hapat e nevojshëm për të krijuar presion rrethanor. Nuk e konsideroj aspak të pahijshme nëse shfrytëzuesit detyrohen të ndjekin rrugën e duhur nga presioni rrethanor në një shtet totalitar ose nga detyrimi ligjor në një shtet demokratik. Megjithatë, objektivi kryesor nuk është thjesht përdorimi i çdo mjeti në dispozicion për të krijuar një dridhje në mendjet e shfrytëzuesve. Trajnimi i duhur moral duhet gjithashtu të jepet për të mbajtur gjallë valët e atij dridhjeje dhe duhet të ketë një përpjekje të pandërprerë në jetën individuale dhe kolektive për të përjetësuar valët e atij dridhjeje. Njeriu duhet të ruajë zellin e tij në mënyrë që, me kalimin e kohës, vrulli i dridhjes të mos ngadalësohet. Energjia dhe vitaliteti i saj nuk duhet të kthehen në stanjacion. Staticiteti nuk duhet të zvarritet në qoshet e fshehura të mendjes njerëzore.

Ata që varen vetëm nga shpirtmadhësia ose nga apelet humaniste janë të detyruar të dështojnë. Dhe ata që aspirojnë të krijojnë sisteme komuniste qoftë përmes metodave ligjore apo në pikën e bajonetës pa ndryshuar zemrat e njerëzve, pa zbatuar programe zhvillimi dhe pa futur edukim moral dhe ideologjik për të reformuar zakonet e këqija të njerëzve, gjithashtu do të dështojnë. Nëse nuk e barazojmë këtë komunizëm, të krijuar me çmimin e kaq shumë vuajtjeve, me grabitjen, atëherë duhet ta konsiderojmë më keq se grabitjen, sepse ai shtyp me forcë brutale dëshirën e natyrshme të jetës për vetëshprehje. Është në kundërshtim me natyrën njerëzore të shtypesh në këtë mënyrë. Mendja e ndrydhur njerëzore do të revoltohet dhe do të gjejë rrugë për t'u shprehur. (Nëse disa njerëz duan ta quajnë këtë lloj shprehjeje pratiplava [kundërrevolucion] munden, por unë jo.) Njerëzve nuk u pëlqen të humbasin cilësitë e tyre të lindura njerëzore ose potencialin shpirtëror, të reduktohen në një ekzistencë të ngjashme me kafshët, vetëm të hahet dhe të rritet; ata nuk mund të jetojnë kështu.

Megjithatë, për t'i bërë njerëzit "madhështorë" dhe "të virtytshëm" nëpërmjet aplikimit të forcës brutale, liria individuale duhet të shtypet pa mëshirë. Fuqia totale duhet të përqendrohet në duart e një grupi apo partie të caktuar dhe në këto rrethana nuk ka alternativë tjetër veçse të mohohet vlera e veçantë e dikujt si qenie njerëzore. Njohja e vlerës së njerëzve do të shkaktonte vetëm telashe, sepse atëherë njerëzve do t'u jepej liria për të shprehur mendimet e tyre, ose të paktën e drejta për të demonstruar se mendimet e tyre janë të dobishme për shoqërinë. Dhe nëse kjo pranohet, do të duhet të pranohet indirekt se është e padrejtë të shtypësh qeniet njerëzore përmes forcës brutale. Nëse kjo pranohet, atëherë i ashtuquajturi komunizëm, i cili u desh kaq shumë përpjekje për t'u vendosur, do të rrezikohej si rezultat. Brenda një kohe të shkurtër grupi ose partia në duart e së cilës ishte përqendruar pushteti do të dëbohej nga përpjekjet kolektive psikike dhe shpirtërore të masave që sapo kishin arritur lirinë.

Kjo është arsyeja pse as gandizmi, as i ashtuquajturi komunizëm, i cili bazohet në forcën brutale, nuk mund të sjellë mirëqenien njerëzore.

Njerëzit do të duhet të ndjekin një rrugë ku ka hapësirë të mjaftueshme për humanizëm ose për thirrje humaniste, dhe e cila në të njëjtën kohë lejon forcën brutale si dhe aplikimin e llojeve të tjera të forcës nëse është e nevojshme.

Burimi: Aspektet e Drejtësisë Sociale

Botuar në: Diskurse mbi Edukimin Neohumanist

Shrii Shrii Anandamurti

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,704

“Ose shkruaj diçka që ia vlen të lexohet, ose bëj diçka që ia vlen të shkruhet”

Benjamin Franklini ka lindur më datën 17 Janar të vitit 1906 në Filadelfia dhe ka vdekur më 17 Prill të 1790’ës shkruan KultPlus.

Ka qenë burrë shteti, shkrimtar, botues dhe filozof politik. Konsiderohet si njëri etërit e themelimit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Gjatë karrierës së tij, ai është marrë edhe me cështjet me interes publik, duke dhënë kontribut me shkrimet e tij. Franklin botoi edhe shumë traktate dhe ese nga të gjitha llojet e temave, me theks të vecantë politike, si dhe me cështjet ligjore arsimore.

Sot, po i risjellim disa nga thëniet e tij më të famshme:

“Ose shkruaj diçka që ia vlen të lexohet, ose bëj diçka që ia vlen të shkruhet.”

“Sigurisht, duhet të thuash gjënë e duhur në vendin e duhur, por njëkohësisht duhet edhe të mos e thuash gjënë e gabuar në çastin kur ndjehesh i tunduar”.

“Ji në luftë me veset e tua, ji në paqe me fqinjët e tu, dhe bëj të mundur që çdo vit që vjen të të gjejë njeri pak më të mirë nga ç’ishe.”

“Njeriun që vështron tokën dhe është ateist, e kuptoj, por njeriun që vështron qiellin natën dhe prapë s’beson në Zotin, nuk kuptoj.”

“Në këtë botë nuk ka asgjë të sigurtë përveç vdekjes dhe taksave.”

“Ji i edukuar me të gjithë; i shoqërueshëm me shumë; i afërt me pak, mik me vetëm një; armik me askënd.”

“Nëse dëshiron të zbulosh defektet e një femre, fillo të lavdërosh shoqet e saj.”

“Kush dashurohet me veten, asnjëherë nuk ka rivalë.”

“Siguria pa lirinë quhet burg”.

“Mos kini frikë nga vdekja. Sa më shpejt të vdesim, aq më gjatë do të jemi të pavdekshëm.”

/ KultPlus.com

https://www.kultplus.com/libri/ose-s...te-shkruhet-3/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,006

Benjamin Franklin ishte një nga themeluesit e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe një politikan i njohur. Në vazhdim po sjell disa prej thënieve të tij më të njohura:

1. "Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn." (Më thuaj dhe unë harroj, më mëso dhe mund të kujtoj, më përfshij dhe unë mësoj.)

2. "An investment in knowledge pays the best interest." (Një investim në dije paguan interesin më të mirë.)

3. "In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes." (Në këtë botë asgjë nuk mund të thuhet se është e sigurt, përveç vdekjes dhe taksave.)

4. "By failing to prepare, you are preparing to fail." (Duke dështuar të përgatiteni, po përgatiteni për të dështuar.)

5. "Well done is better than well said." (Bërja e mirë është më e mirë se fjalët e mira.)

6. "An investment in the knowledge pays the best interest." (Një investim në dije paguan interesin më të mirë.)

7. "An ounce of prevention is worth a pound of cure." (Një cent parandalim është më e vlefshme se një dollar ne kurim.)

Këto janë vetëm disa nga thëniet më të njohura të Benjamin Franklin, i cili ishte një nga njerëzit më të ndritshëm dhe më të njohur të kohës së tij.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,704

Thënie jete nga njerëz të famshëm që do të ndryshojnë jetën tuaj!

Ka një arsye të fortë që i bën njerëzit të mbajnë thënie motivuese dhe pozitive në tavolinën e zyrës së tyre ose në shtëpitë e tyre. Të gjithë ne kemi nevojë për një shtytje të vogël në momente të caktuara kur s’kemi motiv.

Është e vërtetë, jeta mund të bëhet e lodhshme dhe e vështirë, kështu që çdo fjalë e mençur ose frymëzuese sigurisht që është të jep shpresë.Kur bëhet fjalë për mendimet e jetës, ka pasur shumë njerëz të famshëm gjatë gjithë historisë që na kanë dhënë përvojat e tyre përmes thënieve motivuese dhe kanë ndryshuar qasjen e shumë njerëzve ndaj jetës.

Mendimi pozitiv nuk është gjithmonë i lehtë, prandaj leximi i mendimeve të jetës nga njerëz të famshëm mund të sjellë fokusin tuaj në të gjithë të mirën në jetën tuaj. Sigurisht, ne të gjithë kemi ditë të këqija ndonjëherë, por një citim i thjeshtë mund të ndihmojë që gjërat të kthehen kur gjithçka duket e errët dhe depresive.

Këtu janë 20 thënie motivuese nga personalitete të njohura në Botë.

“E gjithë jeta është një eksperiment. Sa më shumë eksperimente të bëni, aq më mire”

Ralph Waldo Emerson

“Ja për ata që janë të çmendur, për mosbesimtarët, për rebelët, për keqbërësit, për kunjat e rrumbullakëta në vrimat e sheshit … ata që i shohin gjërat ndryshe – nuk i pëlqejnë rregullat … Ju mund t’i citoni ata, mos u pajtoni me ta, faji i tyre, por e vetmja gjë që nuk mund të bëni është t’i shpërfillni, sepse ata ndryshojnë gjërat … Ata e shtyjnë racën njerëzore përpara, dhe ndërsa disa mund t’i shohin ata si të çmendur, shohim gjeni … ”

Steve Jobs

“Mos lejoni që njerëzit që bëjnë kaq pak për ju të kontrollojnë aq shumë nga mendja, ndjenjat dhe emocionet tuaja.”

Will Smith

“Bëhu kush je dhe thuaj atë që ndien, sepse ata që mendja nuk kanë rëndësi dhe ata që kanë rëndësi nuk kanë mend”.

Dr Seuss

“Në fund, nuk janë vitet në jetën tënde. Është jeta në vitet e tua.”

Abraham Lincoln

“Sekreti i ndryshimit është që të përqendroheni të gjithë energjinë tuaj, jo në luftën kundër të vjetërve, por në ndërtimin e të riut.”

Sokrati

“Mendja e madhe diskuton idetë; mendjet mesatare diskutojnë ngjarjet; mendjet e vogla diskutojnë njerëzit.”

Eleanor Roosevelt

“Shpirtrat e mëdhenj kanë hasur gjithmonë kundërshtim të dhunshëm nga mendjet mediokër. Mendja mediokër është e paaftë për të kuptuar njeriun që refuzon të përkulet verbërisht ndaj paragjykimeve konvencionale dhe zgjedh në vend që të shprehë mendimet e tij me guxim dhe ndershmëri.”

Albert Ajnshtajni

“Errësira nuk mund të dëbojë errësirën; vetëm drita mund ta bëjë këtë. Urrejtja nuk mund të dëbojë urrejtjen; vetëm dashuria mund ta bëjë këtë.”

Martin Luther King, Jr.

“Njëzet vjet nga tani do të jeni më të zhgënjyer nga gjërat që nuk i keni bërë, sesa nga ato që keni bërë. Pra, hidhni poshtë harkat. Lundroni larg nga porti i sigurt.Exploroni, ëndërroni, zbuloni…!

Mark Twain

“Vetëm ata që do të rrezikojnë të shkojnë shumë larg mund të gjejnë se sa larg mund të shkojë.”

T. S. Eliot

“Të jesh i bukur do të thotë të jesh vetvetja. Ju nuk keni nevojë të pranoheni nga të tjerët. Ju duhet të pranoni veten. ”

Thich Nhat Hanh

“Detyra jote është të mos kërkosh dashuri, por thjesht të kërkosh dhe të gjesh të gjitha pengesat brenda vetes që ke ndërtuar kundër tij.”

Rumi

“Shumë nga dështimet e jetës janë njerëz që nuk e kuptojnë se sa afër arritën sukses kur ata hoqën dorë.”

Thomas A. Edison

“Çdo ëndërr e madhe fillon me një ëndërrimtar. Gjithmonë mbani mend, keni brenda jush forcën, durimin dhe pasionin për të arritur yjet për të ndryshuar botën. “

Harriet Tubman

“Askush nuk mund t’ju bëjë të ndiheni inferior pa pëlqimin tuaj.”

Eleanor Roosevelt

https://www.unikportal.com/thenie-je...ne-jeten-tuaj/
    Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 27-04-2023 më 12:18

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,006

Këtu janë 20 thënie motivuese nga personalitete të njohura botërore:

1. "Nëse mund të imagjinosh atë, mund ta arrijmë." - Walt Disney

2. "Unë nuk mund të gaboj kurrë, kurrë. Kam frikë vetëm nga përballja dhe gabimi." - Elon Musk

3. "Nëse ju nuk bëni sakrifica për punët tuaja, atëherë nuk jeni të motivuar apo të zoti ta arrini atë që doni." - Bill Gates

4. "Në jetë, ne njësoj tërhiqemi nga frika dhe tërhiqemi nga dëshirat tona. Ishte zgjedhja që kemi dhe besimi që kemi në veten tone që na determinon drejtimin." - Oprah Winfrey

5. "Është e pamundur të arrijmë diçka të madhe në jetë pa kaluar shumë sfida." - Nelson Mandela

6. "Shpresa është diçka krejtësisht e kotë nëse ajo nuk të nxit mua për veprim." - Robert Collier

7. "Nuk ka asgjë të pasigurt në këtë botë përveç asaj që nuk keni provuar kurrë." - Helen Keller

8. "Nëse ju nuk bëni asgjë tjetër, imagjinoni veten tuaj si të suksesshme këtë javë." - Barbara Sher

9. "Unë jam i vetmi që mund të më ndaloj." - Usain Bolt

10. "Thuaj po dhe ti je në rrugë drejt suksesit. Thuaj jo dhe ti ke dështuar." - Mark Twain

11. "Suksesi është gjëja më e mirë e hakmarrjes." -Elizabeth Anne Swift

12. "Arsyeja pse disa njerëz arrijnë shumë më pak se aftësitë e tyre është se ata nuk kanë aspirata të mjaftueshme." - Frank Tyger

13. "Nëse ti guxon të ëndërrosh, guxon të bësh." - Walt Disney

14. "Nëse ju nuk mund ta imagjinoni, nuk mund ta krijoni." - Arnold Schwarzenegger

15. "Suksesi: Kërkon që të zgjatësh përtej çfarë të duket e mundur." - Mark Twain

16. "Udhëzuar nga ëndrrat tuaja, jo nga frika." - Nelson Mandela

17. "Mos i merr gjërat me të lehta. Mundo fort dhe shpejt." - Amelia Earhart

18. "Nëse ndihesh sikur po fali, provoni më shumë." - Nancy Lopez

19. "Toka i përket atyre që kanë shpirtin dhe guximin për të ëndërruar; fati në fund u përket atyre që veprojnë." - Robert Collier

20. "Për ta arritur atë që kurrë nuk e ke pasur, duhet të bësh atë që kurrë nuk e ke bërë." - Anonymous

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,006

Atimánasa Yoga Samádhi

Publikuar ne:

Ánanda Vacanámrtam Pjesa 33

[Një sádhaka (praktikues shpirtëror) i mirë ishte mjeti për demonstrimin e këtij samádhi.

Fillimisht nga Bábá  iu kërkua ketij aspiranti shpirteror që të shqyrtonte auditorin me kujdes me sy hapur dhe të vlerësonte afërsisht numrin e individëve. Ai vlerësoi se ishin rreth dyqind e pesëdhjetë individë. Më tej ai tha se teksa pa të gjithë ata individë të ndryshëm, mendja e tij regjistroi ndjenja të ndryshme dhe u shqetësua. Pastaj Bábá e bëri të mbyllte sytë dhe e preku.

Kur u pyet se çfarë po shihte me sy të mbyllur, ai u përgjigj: "Bashkim". Ai nuk shihte gjë tjetër veç njëshmërisë.

Pastaj Bábá-i i kërkoi të përqendrohej në cakras të ndryshme, nga múládhára e lart, dhe çdo herë të përpiqej të imagjinonte ose perqendrohej  shihte vetem  njëshmëri. Ndërsa cakras nën përqendrim ngriheshin gjithnjë e më lart, sadhaka tha se po ndiente njëshmëri më shumë. Për më tepër, mendja e tij po qetësohej gjithnjë e më shumë, në ndryshim nga shqetësimi që kishte ndjerë më herët kur shikonte audiencën. Më në fund, kur përqendrimi i tij arriti dhe e tejkaloi ájiṋá cakra në trikut́i (midis vetullave), sádhaka u zhyt gjithnjë e më thellë në samádhi apo ekstazi hyjnore derisa më në fund humbi kontrollin e trupit të tij.

Bábá shpjegoi se Kozmosi ishte, nga jashtë, një fenomen analize (vishleśańa), diversiteti, përplasjeje, shqetësimi mendor dhe materializmi (jad́atá); dhe nga brenda, një çështje sinteze (saḿshleśańa), njëshmëri, paqe, qetësi dhe shpirtërore (ádhyátma). Njohuria Apará, domethënë njohja e objektivitetit të jashtëm, është e nevojshme për veprimtaritë e kësaj bote, por njohuria para, domethënë njohja e çështjeve të brendshme, është supreme dhe superiore. Njohuria e jashtme Apará duhet të kontrollohet nga njohuritë e brendshme ose para. Institucionet arsimore ku jepet vetëm njohuri apará nuk janë të mjaftueshme. Krah për krah duhet të mësohen njohuritë kontrolluese te  para. Në fakt njohuria pará e brendshme duhet të ketë përparësi mbi njohurinë apará apo te jashtem, sepse e pakontrolluar nga njohuria para, njohuria apará do të tentojë të prodhojë injorance të shkolluar që mund të keqpërdorin njohuritë e tyre për gjërat e kësaj bote. E kontrolluar nga njohuria para, njohuria apará do të përdoret për mirëqenien dhe lartësimin e të gjithë njerëzimit.

Vetja Supreme është kulmi i subjektivitetit. Për shkak se Ai është qëllimi, qasja jonë në çdo veprimtari të kësaj bote duhet të jetë subjektive; megjithatë, në kryerjen fizike faktike të aktivitetit fizik dhe punes do të duhet të ndjekim metodën e rregullimit objektiv. Edhe kur kemi të bëjmë me të shumtët diversitetin , duhet mbajtur mend mire dhe nuk duhet harruar kurre se pas të shumtëve qëndron i Vetmi. Nuk duhet të harrojmë kurrë faktin se shuma dhe individet nuk janë gje tjeter perveçse anët e të Vetmit Zot. Edhe një kriminel që mund të na duhet ta ndëshkojmë është, në fund të fundit, një çop apo pjese grimce nga i njëjti bllok, Brahma Zot. Kështu të orientuar nga brenda, veprimet tona fizike do të mbeten gjithmonë morale, etike dhe shpirtërore. Nuk do të ketë mëkate të kryera dhe nuk do të ketë degradim të shpirtit, edhe nëse një veprim fizik nga jashtë dëmton ose e denon  dikë.

Në fund, Bábá-i nxiti çdo Ananda Margi të punonte pa u lodhur me një fytyrë të buzëqeshur në shërbim të njerëzimit dhe në të njëjtën kohë të kryente me përkushtim dhe vazhdimisht sádhaná praktike shpirtërore. Pastaj ai u premtoi të gjithëve hirin e tij dhe bekimin e samádhi-t që po gëzonte sádhaka e lartpërmendur. Emri i samádhit që ai po shijonte ishte atimanasa yoga samádhi.]

Shrii Shrii Anandamurtiji

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,006

Më 2 gusht 1978, autori ishte liruar nga burgu pasi u lirua nga të gjitha akuzat kundër tij. Ai kishte qenë në burg për shtatë vjet e gjysmë dhe kishte bërë një agjërim të rreptë për pjesën më të madhe të asaj periudhe.

Nuk kishim ndërmend të dëmtonim askënd. Por kur njerëzit adhármika [të padrejtë] përdorin forcë kundër jush, ju duhet të veproni në vetëmbrojtje. Kjo nuk është hiḿsá [dhunë], është pratirodha [vetëmbrojtje]. Ata që na kundërshtuan patën një fund patetik dhe tani janë shkrirë (varrosur) me dheun.

Njerëzit që ndjekin padrejtësinë besojnë se kanë të drejtë të bëjnë gjithçka që duan. Një zonjë (indira gandi) mendoi se mund të bënte gjithçka që donte me fuqinë e saj. Kur asnjë reagim nuk vjen menjëherë, mëkatarët mendojnë se mund të shpëtojnë me më shumë. Por të fitosh pushtet, të ngjitesh, nuk do të thotë se po ngrihen. Ashtu si nje grua larëse indiane që i ngre rrobat lart mbi kokë, ato ngjiten shumë lart vetëm për të rrëzuar perplasur fort ne toke.

Disa njerëz thonë se për çdo veprim ka një reagim të barabartë dhe të kundërt. Por unë nuk e them këtë. Pas nje kohe te gjate reagimi eshte me i madh sepse vjen me interes.

Tre mijë e pesëqind aspirante shpirterore  dhe punëtorë u arrestuan nga qeveria. Të gjithë ishin të pafajshëm, megjithatë liderët politikë nuk ndiheshin aspak fajtorë në përdorimin e pushtetit të tyre kundër këtyre njerëzve të pafajshëm.

Në burg, autoritetet e Byrosë Qendrore të Hetimit më ngacmuan dhe provokuan në çdo mënyrë. Për shembull, ekzistonte një rregull që kur takohesha me vizitorët, oficerët mund të ishin të pranishëm, por jo në distancën e dëgjimit. Megjithatë, një herë, një burrë i ri i CBI-së qëndroi shumë afër, duke dëgjuar në heshtje. E pyeta se kush ishte - ai u përgjigj se ishte i sapo emëruar. Atëherë e pyeta emrin dhe adresën e tij. Ai u bë nervoz dhe nuk mund të përgjigjej. Kështu që unë bërtita dhe e dhunova me fjale derisa ai iku. Më pas oficerët e tjerë, të cilët qartazi ishin të vetëdijshëm për këtë komplot, filluan ta kritikojnë atë njeri për t'u dukur gjoja i pafajshëm.

Por unë e kisha qortuar aq fort me fjale teksa e qortoja, saqë m'u thyen dy proteza. Të nesërmen erdhën dy specialistë nga spitali shtetëror për të zëvendësuar dhëmbët e thyer. Unë i pyeta: "Si është e mundur që këta dhëmbë u thyen kaq lehtë?" Ata u përgjigjën: “Bábá, ato janë vetëm plastike, janë të brishta.” Por sipas rregulloreve të burgut, trajtimi i syve dhe dhëmbëve të të burgosurve është përgjegjësi e tyre, jo e qeverisë. E dija që këta specialistë ishin dërguar sepse oficerët ndiheshin fajtorë për atë që kishin bërë. Prandaj i pyeta: "Si mund ta përtyp ushqimin tim çdo ditë me dhëmbët e dhënë nga qeveria mëkatare?" Pastaj asistentja ime personale sugjeroi që nëse do t'i paguanim për punën, do të ishte në rregull, kështu që unë rashë dakord.

Kur u lirova, pati një procesion kaq të gjatë - ju kujtohet? Autoritetet e burgut, duke parë turmat që prisnin, më thanë se edhe ata do të ishin të gatshëm të burgoseshin nëse një procesion i tillë do t'i priste në lirimin e tyre.

U përballa me shumë telashe në burg. Kur u lirova, nuk mund të ecja. Për të shkuar në tualet më duhej të hipja në duart e mia kështu [demonstron]. Më duhej të përdorja një karrige me rrota. Mbaj mend që motra ime e madhe më solli dy lucis [bukë pa maja të fryrë me skuqje të thellë] dhe perime, por pas agjërimit tim të gjatë munda të haja vetëm gjysmën e njërit prej lucis me shumë vështirësi.

Unë nuk dua që dikush t'i nënshtrohet të njëjtit telash si unë. Por në luftën për dharma, nëse vjen ndonjë telash, duhet ta pranoni. Nëse zgjidhni një lule, mund t'ju shpojnë gjembat e saj. Ngushëllimi juaj është se lufta juaj me siguri do të përfundojë me fitore. Rruga jonë është kliśt́á-akliśt́á – fillimisht ka telashe, por në fund nuk ka telashe.

Dharma spirituale është shkaku i fitores. Njerëzit inteligjentë duhet të marrin ndihmën e dharma spirituale. Nëse dëshironi të shkoni në Jammu, duhet të uleni në trenin Jammu Express - automatikisht do të arrini atje. Në mënyrë të ngjashme ju duhet të ndiqni rrugën e Dharma spirituale dhe me siguri do të jeni fitimtar.

2 gusht 1988, Kalkuta

Publikuar ne:

Ánanda Vacanámrtam

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,006

Arritja e qetësisë së përhershme

Është përmendur në Upanishads:

Súkśmátisúkśmaḿ kalilsya madhye vishvasya sráśt́áraḿanekarúpam

Vishvasyaekaḿ pariveśt́itáraḿ jiṋátvá Shivaḿ shántimatyantamáti.

Në Vedicën e lashtë, folja rrënjë "vid" përdorej gjerësisht në vend të foljes "jiṋá". Fjala "veda" rrjedh nga folja rrënjë "vid" (të dish). "Ved" do të thotë "dije". Folja rrënjë "jiṋa" filloi të përdoret shumë më vonë.

Rk Veda u krijua për herë të parë rreth 15,000 vjet më parë. Përbërja e tij vazhdoi për 10,000 vjet të tjera, domethënë deri 5,000 vjet më parë. Ajo u pasua nga Yajurveda, dhe më pas Atharvaveda. Më vonë u zbulua se secila nga këto tre Veda përmbante pjesë të caktuara muzikore. Këto pjesë muzikore u bashkuan për të formuar Vedën e katërt, Sáma Veda. Termi Vedic "sáma" do të thotë "këngë".

Ka shtatë metra në poezinë Vedike: gáyatri, anuśt́up, tiśt́up, brhatii, jagatji, paunkti dhe uśńiik. Rks Vedike u kompozuan në uśńiik, më e vështira nga të gjitha metrat.

Kompozitorët e Rks-ve të hershëm vunë re se korda vokale e një kafshe të caktuar prodhon një lloj të veçantë tingulli me një lartësi të caktuar. Shtatë nota muzikore u evoluan nga tingujt e shtatë kafshëve: palloi (śaŕaja), kau (rśabha), dhia (gándhára), kali (madhyama), qyqe (paiṋcama), gomari (dhaevata) dhe elefanti (niśáda). Duke marrë shkronjat e para të këtyre shtatë tingujve - śa nga śaŕaja, re nga rśabha, gá nga gándhára, má nga madhyama, pá nga paiṋcama, dhá nga dhaevata dhe ni nga niśáda - septeti muzikor, śa-re-gá-m pá-dhá-ni, u bë. Kështu kishte shtatë ritme metrike dhe shtatë nota muzikore.

Çdo ide në mendje ka tingullin e vet të natyrshëm. "Në fillim kishte zë, dhe zëri ishte pranë Perëndisë, dhe zëri ishte Perëndia". Ky tingull është Śabdha dhe përbëhet nga omn, humʼ, phat, vaośat́, váśat, sváha dhe namah. Këto janë rrënjët akustike të cilat duhet të shqiptohen përpara se të kryhet veprimi përkatës. Për shembull, "Namo Brahmańe namah" [Kjo recitohet sa herë që dikush i ofron diçka Zotit dhe fjalë për fjalë do të thotë "Përshëndetje Brahma".] Para se të thotë "namah" duhet të jetë ideja e vetëdorëzimit. “Nam devatáyae namah” [përshëndetje për perënditë]. Kur dikush reciton “namah” nuk mbetet thjesht fjalë, por bëhet ide. Namah rrjedh nga folja rrënjë "nam" që do të thotë "Unë dorëzohem". Vetë-dorëzimi është ideja kryesore e namazit. Me këtë lloj tingulli ideor, ideimi dhe jo tingulli është faktori kryesor. Ka shtatë tinguj vibrues si ky.

Më vonë, u zbulua se butësia, dashuria, dashuria dhe mendimi dashamirës janë cilësi të qenësishme të mendjes. Kur ata janë mbizotërues në mendje, njerëzit prodhojnë tinguj në një mënyrë të veçantë; por aty ku nuk ka mendim dashamirës, nuk ka dashuri dhe dashuri, njerëzit prodhojnë një tingull tjetër. Supozoni se jeni pak i sëmurë dhe nuk keni dëshirë të hani. Natyrisht, ju do të informoni anëtarët e familjes suaj, duke thënë: "Nuk do të ha asgjë sot pasi nuk ndihem shumë mirë". Por kur vendosni të mos hani sepse jeni të zemëruar me familjen tuaj, nuk do ta shprehni ngurrimin tuaj në të njëjtën mënyrë. Ju do të thoni mjaft befas: "Unë nuk do të ha asgjë sot!" Ka një shprehje zemërimi në tonin tuaj. Pra, këto dy shprehje të "Unë nuk do të ha asgjë sot" nuk janë të njëjta. Ka një ndryshim të dukshëm në intonacion.

Ka dy ndjenja mendore që janë veçanërisht të vështira për t'u shtypur – madje edhe aktorët shumë të shquar e kanë të vështirë t'i fshehin ato që janë "viśa" [mospajtimi i zemëruar] dhe "amrta" [dashuri e thellë]. Shtatë tingujt akustikë, shtatë notat muzikore, viśa dhe amrta janë gjashtëmbëdhjetë tingujt e kontrolluar nga korda vokale. Në lidhje me këtë, duhet theksuar se folja rrënjë "jiṋa" nuk përfshihet në shtatë ritmet metrike të Vedave. Arsyeja është se origjina e çdo tingulli nuk është te korda vokale, por te múládhára. “Pará pashyantii madhyamá dyotamáná vaekharii shrutigocarah”. Këto janë faza të ndryshme në formimin e fjalëve. Fillimisht e kanë origjinën nga "para" [fara fillestare e një fjale] dhe përfundojnë në shrutigocarah [forma e dëgjueshme e një fjale]. Në gjendjen e pashyantii, njeriu vizualizon një ide. Në fazën dyotamána, njeriu ka një nxitje të brendshme për të shprehur idenë, por fjalët mbeten të pashprehura. Ju duhet ta keni përjetuar shpesh gjendjen kur kuptoni shumë gjëra, por nuk gjeni fjalë për t'i shprehur ato. Kjo do të thotë, ju nuk kuptoni se si t'i shprehni ato ide dhe kështu nuk mund të ctregoni ndjenjat tuaja të brendshme. Kjo është faza e dyotamáná. Nëse dëshironi të futeni thellë në temën e muzikës, do t'ju duhet të merrni një njohuri të plotë të këtyre shtatë fazave të shprehjes.

Folja latine e vjetër "keno" rrjedh nga fjala Saḿskrta e ditëve të mëvonshme "jiṋa", dhe folja moderne angleze "di" rrjedh nga "keno". Shkronja "k" e "di" ka humbur shqiptimin e saj origjinal, por ne ende e ruajmë atë në drejtshkrim sepse rrënja e saj është "keno". Ata që studiojnë gjuhën angleze mund ta kenë këtë informacion të dobishëm për të bërë kërkime.

"Jiṋátvá Shivaḿ shántimatyantamati". Në Saḿskrta, fjala "shiva" ka shumë kuptime. E para është "mirëqenia". Ndërsa bekoni dikë, mund të thuhet "shivamastu" në vend të "sukhamastu" [ju begatoftë]. Kuptimi i dytë është "vetëdija". "Shiva shaktyatmakaḿ Brahma" [Brahma është përbërja e Ndërgjegjes supreme dhe Parimit Suprem Operativ]. Kuptimi i tretë është "ai që mbetet i shtrirë" ose "i paaftë të ngrihet", domethënë një trup i vdekur. Në këtë sloka Shivam do të thotë Parama Puruśa ose Ndërgjegjja Supreme. Jiṋátvá do të thotë "pasi të dish"; shántiḿ do të thotë "paqe". Sham + ktin = shánti; sham + anat = shamana.

Ai që, i udhëhequr nga Intelekti Suprem, kontrollon të gjitha entitetet kudo; i cili nuk lejon asnjë subjekt të devijojë ose të shkelë parimet e vendosura; dhe që kontrollon gjithçka me dorë të hekurt, quhet Shamana. Ky është Zoti mitologjik i Vdekjes (Yama). Shamana gjithashtu rregullon popullsinë e të gjitha qenieve të krijuara. Sipas mitologjisë, kur numri i krijesave rritet në mënyrë të pakontrolluar, mëkatarët asgjësohen duke i lënë të virtytshmit të punojnë në paqe. “Samanam karoti yah sah shántá”. Sham + ktin = shánti. Çdo qenie njerëzore dëshiron qetësinë mendore. Mënyra e vetme për të arritur këtë gjendje është të njohësh atë Shivam, atë Parama Puruśa, atë Entitet Suprem. Nuk ka rrugë tjetër, "Shivaḿ shántmatyantamati."

Në shumë raste të ndryshme në jetë, qofshin të mëdha apo të vogla, mund të shpresohet të arrihet një shkallë e caktuar qetësie mendore, por gjakftohtësi e përhershme ose "prashánti" ose "átyántikii shánti" (qëndrueshmëri përtej së cilës nuk ka më qetësi dhe e cila, një herë i arritur nuk humbet kurrë) nuk mund të arrihet lehtë. Në luftë, një ushtri mund të fitojë një betejë, duke arritur kështu një shkallë të caktuar qetësie, por ato mund të mposhten në betejën tjetër. Fitorja, pasi të arrihet, nuk mund të jetë domosdoshmërisht e përhershme. Vetëm vijaya, pra fitorja që nuk pasohet kurrë nga disfata, është e përhershme. Një person që dëshiron të arrijë qetësinë e përhershme do të duhet të arrijë Shiva ose Parama Puruśa. Nuk ka alternativë tjetër. Prandaj thuhet: "Gatvam Shivaḿ shántimatyantamati". Sapo dikush hyn thellë në mbretërinë e qetësisë së përhershme, ai fiton një vendbanim të përhershëm në atë gjendje supreme të lumturisë.

--

Burimi: Arritja e Qetësisë së Përhershme

Botuar në: Ánanda Vacanámrtam Pjesa 8

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,006

Átman, Paramátman dhe Sádhaná

Për shkak të përplasjes së brendshme dhe kohezionit midis tre parimeve imanente (sensitive, mutative dhe statike), forca rezultante shpërthen në çdo kulm të trekëndëshit të formuar për shkak të forcës së përjetshme që rrjedh vazhdimisht. Puruśa, ose ZOTI, është Bërthama nga e cila fillon procesi i saiṋcara-s, ose lëvizjes uniforme nga delikateja në bruto, nga njëshi te shumë.nga uniteti ne diversitet, Mahattattva, Ahaḿtattva dhe citta formohen si rezultat i rritjes së vrazhdësisë dhe mendja lind në fazën ku të treja - Mahattattva, Ahaḿtattva dhe citta - janë të pranishme.

Entiteti origjinal është Makrokozmosi i pandarë i pakualifikuar. Me kryqëzimin e mëtejshëm citta metamorfozohet në pesë faktorë themelorë, përkatësisht, eterik, ajror, ndriçues, i lëngët dhe i ngurtë. Që nga Bërthama Puruśottama deri te trupi më i papërpunuar, nuk ka asnjë ndryshim në Puruśadeha. Veprimi dhe ndërveprimi i tre forcave të Prakrtit shkakton një ndryshim në pamje, ku Entiteti Transcendent duket se ka humbur transcendentitetin e tij. Kjo fazë e evolucionit, e quajtur saiṋcara, është faza e pajetë e krijimit dhe përfaqëson Mendjen Kozmike, ose Makrokozmosin, në faza të ndryshme. Në trupat e gjallë pas formimit të kśititattva, ose faktorit të fortë, ndarja dhe shoqërimi i materies rezulton në formimin e mendjes.

Procesi i pratisaiṋcara fillon në këtë pikë. Është kundër-lëvizja ku mendja e njësisë zgjerohet gjithnjë e më shumë, vëllimi dhe masa e mendjes së njësisë rritet për shkak të rritjes së reflektimit të Ndërgjegjes Kozmike dhe materia shkatërrohet vazhdimisht, derisa në fund mendja e njësisë të arrijë çlirimin mendor. Filozofia e quan ketë savikalpa samádhi.

Gjatë gjithë pratisaiṋcara-s, mendja e njësisë ose mikrokozmosi ekziston në faza të ndryshme. Kështu, faza e pajetë e krijimit, ose saiṋcara, është një fazë e Mendjes Kozmike dhe faza e gjallë e pratisaiṋcara është faza e mendjeve të njësisë.

Çdo atom dhe molekulë e Makrokozmosit nuk është gjë tjetër veçse Puruśottama. Është Ai që rrezaton veten kudo; është Ai që është i kudondodhur si entitet dëshmitar gjithashtu. Ashtu si dielli nga rrezatimi i tij përshkon sistemin diellor, po ashtu edhe Puruśottama sistemi i Tij nga Citishakti i Tij. Kështu, në mendjen kozmike, si gjërat e rrezatuara ashtu edhe entiteti dëshmues janë vetë Puruśottama. Në fazën e dytë të evolucionit, domethënë në fazat e ndryshme të mendjes së njësisë, Puruśottama është entiteti dëshmues, të gjitha objektet e tjera janë derivate të papërpunuara të citta-s. Në fazat e saiṋcara dhe pratisaiṋcara, Puruśottama është VETEDIJA. Ai dëshmon mikrokozmosin dhe makrokozmosin. Prandaj, Puruśottama quhet edhe "ndërgjegje kolektive".

Si entitet dëshmitar Puruśottama e lidh veten me objektin e tij mendor me ndihmën e Avidyámáyá-s së Tij dhe e reflekton Veten mbi objektin si Citishakti. Ky reflektim nuk është si një reflektim në një pasqyrë, por një reflektim që përfshin shoqërim si rrezet e diellit. Lidhja e Puruśottama me mendjen kozmike, ku Ai funksionon si entitet dëshmitar, quhet prota yoga; Lidhja e Puruśottama me mendjet e njësive veçmas dhe individualisht, ku Ai funksionon si entitet dëshmues për çdo mendje të njësisë individuale, quhet joga ota. Lidhja e tij me mendjet e njësive në kolektivitet quhet gjithashtu prota yoga. Kështu në saiṋcara ka vetëm prota yoga, por në pratisaiṋcara janë edhe prota yoga dhe ota yoga.

Është shpjeguar plotësisht më parë se forca rezultante e Prakrtit shpërthen nga një nga kulmet e trekëndëshit të forcave të Prakrtit dhe se kjo është origjina e krijimit. Pika e mesit e këtij trekëndëshi të forcave nga kulmi i të cilit ndodhi shpërthimi është Puruśottama. Pikat e mesit të këtyre trekëndëshave të forcave që kanë kulme shpërthyese përkojnë, dhe për këtë arsye Puruśottama është një entitet i vetëm. Filozofët e kanë përcaktuar Paramátman si emër kolektiv për Puruśottama, yoga e tij prota në saiṋcara dhe ota dhe prota yoga në pratisaiṋcara. Paramátman nënkupton "të ndërgjegjshëm për krijimet". Është vetëdija në Bërthamë dhe vetëdija në Makrokozmos dhe mikrokozmos.

Vetë makrokozmosi dhe mikrokozmosi nuk janë përfshirë në Paramátman. Kolektiviteti i Paramátman, Makrokozmosit dhe mikrokozmosit është Saguńa Brahma, domethënë Brahma në të cilën Prakrti shfaqet në manifestim. Në Saguńa Brahma, Puruśottama është Ndërgjegjja e Bërthamës dhe kështu kjo e fundit quhet edhe Kút́astha. Vetëdija qendrore ose Átman në strukturën e njësisë quhet gjithashtu kút́astha caetanya. Kundër saj stacioni trolling është pika e mesme midis vetullave, vendi ku ndodhet funksionimi i gjëndrrës së hipofizës.

Saiṋcara është largimi nga Bërthama - vetë Bërthama është qendra e Brahma Cakra, ose cikli i madh i krijimit. Prandaj, forca e saiṋcara-s është centrifugale. Filozofia i referohet kësaj lëvizjeje të jashtme si dominim nga Avidyámáyá ose iluzion i injorancës. Nën efektin e Avidyámáyá krijimi lëviz nga delikate në bruto, duke arritur më në fund pikën më të largët në saiṋcara ku formohet ngurta më e papërpunuar ose kśititattva - ku forma e metamorfozuar e citta-s posedon afinitetin maksimal kimik, pa asnjë mundësi për ndonjë reduktim të mëtejshëm. në hapësirat ndërmolekulare dhe ndëratomike.

Në varësi të kushteve, ose struktura e njësisë shpërthen në këtë pikë ose ndodh jad́asphot́a, ose mendja formohet nga një proces i ndarjes dhe shoqërimit të materies. Formimi i mendjes është fillimi i procesit të pratisaiṋcara ose ciklit që njësia të përparojë nga e papërpunuara në delikate. Ky përparim është shkaktuar nga dominimi i Vidyámáyá ose iluzioni i dijes, ku drejtimi i lëvizjes është drejt Bërthamës Puruśottama, qendra e të gjitha krijimeve. Çdo hap në këtë drejtim është një hap më afër qendrës, qëllimit të destinuar të të gjithëve, rezultati përfundimtar i të gjitha krijimeve. Kjo forcë është centripetale dhe shoqërohet me tërheqjen në rritje të Puruśottama. Kjo tërheqje është bekimi i Tij me të cilin Ai e udhëheq çdo qenie të Tij drejt dritës dashamirëse hyjnore. Reflektimi i shoqëruar i Puruśottama rrit afërsinë e mendjes së njësisë me Puruśottama. Mendja zgjerohet në mënyrë proporcionale dhe përparon derisa zgjerimi gradual të sjellë ngjashmërinë e mikrokozmosit dhe makrokozmosit dhe i pari shkrihet në të dytin. Ky proces ndodh në pratisaiṋcara nën forcën centripetale të tërheqjes nga Ndërgjegjja e Bërthamës, Puruśottama.

Megjithatë, mendja e njësisë mund ta përshpejtojë shpejtësinë e kësaj lëvizjeje duke e realizuar gjithnjë e më shumë bekimin e Tij dhe duke përvetësuar në këtë mënyrë një paralelizëm psiko-shpirtëror me shpejtësi më të madhe. Kjo përpjekje për të përshpejtuar lëvizjen drejt qëllimit përfundimtar është sádhaná. Vetëm qeniet njerëzore kanë unin për të kryer këtë sádhaná. Sádhaná shpirtërore nuk është gjë tjetër veçse përpjekja për të përshpejtuar lëvizjen e pratisaiṋcara-s dhe në këtë mënyrë për të mbuluar sa më herët orët e dhimbshme të ndarjes hyjnore. Prandaj, guri i provës i sádhaná-së shpirtërore është ndjenja se "Unë jam duke u prirur drejt Tij". Çdo moment i vonuar i jetës është vetëm një moment dhimbjeje. Vetëm ajo që sjell realizimin e Tij është praktika e Tij shpirtërore, të gjitha veprimet e tjera janë shfaqje rituale.

Vetëdija në strukturat e njësisë psiko-fizike manifestohet në procesin e pratisaiṋcara kur Puruśottama nga joga e tij ota reflekton në mënyrë asociative në pllakën psikike të njësisë. Është nëpërmjet këtij procesi, pratisaiṋcara, që i Gjithëmëshirshmi lartëson çdo krijim të Tij me anë të forcës së Vidyámáyá. Siç u diskutua tashmë, përplasja fizike dhe psikike dhe tërheqja e të Madhit shkaktojnë zgjerim psikik dhe në fund të fundit trupi psikik i njësisë mund të arrijë çlirimin ose mukti përfundimtar nëpërmjet sádhaná-së së tij shpirtërore. Mendje të ndryshme njësi ekzistojnë në nivele të ndryshme dhe përjetojnë shkallë të ndryshme të dashurisë dhe afërsisë së Tij në varësi të përparimit të tyre në procesin e pratisaiṋcara. Dita e mbarë e ánanda-s së pafund zbret dhe të gjitha robëritë e Prakrtit shkatërrohen, kur të arrihet Brahmatva.

Individë të tillë vendosin idealin për njerëzimin dhe, nga ana tjetër, njerëzimi fillon t'u bëjë homazhe atyre. Vetëm qenie të tilla të larta mund dhe duhet të quhen Mahápuruśa, që do të thotë kështu qenie psikike të ngritura. Në këmbët e tyre të shenjta, mund t'u ofrohen lulet e përkushtimit dhe aspiratës, por ata nuk dëshirojnë lule dhe oferta të papërpunuara tokësore.

Ardhja e Mahápuruśa-s keqinterpretohet si mishërim. Mishërimi është një hipotezë e palogjikshme. I gjithë universi i krijuar prej Tij dhe prej Tij është mishërimi i Tij. Termi avatára do të thotë një "arritje" dhe zbatimi i këtij termi për njësitë individuale që janë shumë të avancuara në procesin e pratisaiṋcara është një emërtim i gabuar mashtrues. Është e palogjikshme të mendohet se Makrokozmosi e metamorfozoi Veten direkt në një strukturë njësie-njeriu, në shumicën e rasteve një qenie njerëzore. Qeniet njerëzore janë njësitë individuale më të evoluara si klasë në krijimin e Tij dhe çdo fazë e Mahápuruśa psikike e ngritur është rezultat i saiṋcara-s dhe më pas i pratisaiṋcara-s. Është një ngritje graduale dhe jo një zbritje apo dukuri e papritur.

Prandaj, duke folur logjikisht, do të ishte e saktë të caktohet çdo ndërgjegje e njësisë si mishërim i Zotit ose të thuhet se i Dërguari i Zotit përshkon rrugën e saiṋcara, kalon përmes një procesi evolucioni dhe rëndësie dhe përmes zgjerimit psikik në procesin e pratisaiṋcara. arrin faza të ndryshme të lartësisë. Megjithatë, teoria e mishërimit, ose avatáraváda, hipotezon se qenia e mishëruar është zbritja e drejtpërdrejtë e të Plotfuqishmit, pjesa tjetër e krijimit të Tij mbetet e pashpjegueshme për sa i përket burimit të origjinës.

Fjala avatára [rrjedh nga ava – tr, që do të thotë] "zbres", "rrjedh" . Qenia e mishëruar, sipas kësaj dogme të Puruśottama, nuk mund të ketë një status të barabartë me Puruśottama. Kur statusi psikik i një qenieje të krijuar merr ngjashmëri me Entitetin Kozmik, entiteti psikik i njësisë në të vërtetë shkrihet në Mendjen Kozmike duke mos lënë dualizëm. Prandaj, si mund të imagjinohet çdo status i barabartë me Puruśottama që ekziston si një entitet i veçantë në çdo fazë brenda Brahma Cakra?

Prandaj, e gjithë teoria e mishërimit ose avatáraváda nuk është bindëse dhe racionale për një analizë intelektuale.

Pas besimit supersticioz të avatáraváda qëndron një rrymë tjetër shoqërore e krijuar nga një klasë per interesat të veta. Kërkueshmëria dhe arsyetimi është një impuls i natyrshëm në qeniet njerëzore. Për shkak të disa rrethanave urgjente apo rilindjes intelektuale pati një reagim kundër besimeve dhe bestytnive të palogjikshme të përhapura në shoqëri. Këto bestytni siguruan një bazë të fortë për shfrytëzimin e shoqërisë nga parazitët intelektualë që kishin mësuar të jetonin me gjakun dhe punën e të tjerëve. Për të ruajtur dominimin e tyre përmes një sistemi besimi supersticioz, këta parazitë shpikën mjete për të frenuar këtë rritje të reaksionit dhe racionalizmit intelektual dhe i paraqitën masës një thirrje sentimentale. Çdo urdhër, racional ose irracional, zbatohej mbi shoqërinë me të ashtuquajturën forcë hyjnore duke shpallur teorinë e mishërimit. Korrupsioni u krye në emër të Zotit dhe të gjithë ata që ngrenë kokën kundër urdhrave apo predikimeve të tilla quheshin reaksionarë, ateistë dhe u frenuan në mënyrë drastike. "Vërini qenin një emër të keq dhe vareni", ishte motoja e tyre. Ata arritën deri në atë masë sa të manipulonin, ndotën dhe keqinterpretuan madje edhe shkrimet e çmuara të shumë filozofëve të mëdhenj, puna e të cilëve ishte respektuar si traktate fetare që nga kohërat e lashta – të gjitha me një qëllim të fshehtë, për t'i shërbyer interesave të tyre.

Táraka Brahma

Në Brahma Cakra (emri kolektiv i saiṋcara dhe pratisaiṋcara) nuk ka uniformitet të rrjedhës. Shpejtësia e forcës ndijore është më e madhe se ajo e mutativit dhe mutativi ka më shumë shpejtësi se ai statik. Kështu në fillim të saiṋcara shpejtësia është më e madhe. Në mënyrë të ngjashme, pas ngritjes, nën ndikimin e forcës ndijore ose arritjes së sámánya deha (një fazë përtej hirańmaya kośa ku mendja e njësisë përjeton vetëm forcën e ndjeshme), shpejtësia është më e madhe. Shpejtësia e mendjes së njësisë tejkalon shumë rrjedhën normale në Kozmos dhe përshpejtohet nëse mendja e njësisë si rezultat i praktikës shpirtërore priret drejt Ndërgjegjes së Bërthamës.

Që nga fillimi i krijimit, njerëzit kanë aspiruar për këtë bashkim me VETEDIJEN e Bërthamës. Jo uniformiteti i shpejtësisë ndryshon lëvizjen e mendjes së njësisë në një forcë eliptike dhe lëvizja ndryshon në ovale nga rrethore. Ata shkrihen në Puruśottama që aspirojnë për Të si fatin përfundimtar, por ata që synojnë mokśa, ku sádhaná është dorëzimi i plotë i vetvetes në atë (Nirguńa Brahma, Ndërgjegjja e Pa objekteve), dalin nga kjo Brahma Cakra me një prekje tangjenciale. . Në këtë pikë të prekjes tangjenciale është vendbanimi i Táraka Brahma (i cili banon brenda fushës së Nirguńa dhe Saguńa Brahma). Táraka Brahma është një koncept i Tantra.

Në Tantra i gjithë krijimi njihet si sambhúti. Kur Táraka Brahma me vullnetin e Tij merr ndihmën e pesë faktorëve themelorë (paiṋcabhútas), entiteti i tij fizik hyn brenda fushëveprimit të Saguńa Brahma, përndryshe Ai është Nirguńa Brahma. Kur Táraka Brahma merr ndihmën e pesë faktorëve themelorë, sipas Tantra quhet Mahásambhúti i Tij.

Në Tantra sádhaná ose në Ananda Marga sádhaná, ai që synon Puruśottama bashkohet në Saguńa Brahma dhe ai që synon Nirguńa Brahma dorëzohet në Entitetin pa Objekt. Është vetëm në Tantra që sádhaná e Táraka Brahma është përcaktuar posaçërisht e dallueshme nga sádhaná e Nirguńa dhe Saguńa dhe ka veçantinë e saj. Duke folur teorikisht, Saguńa Brahma ka saḿskára të pafundme dhe kështu për një kohë të pafundme që do të vijë Saguńa Brahma do të vazhdojë të shijojë frytin e veprimeve të veta të së kaluarës. Nirguńa është Entiteti pa objekt pa veprim ose rrjedhim, por Táraka Brahma është pika e mesme dhe mund të përmbushë funksionin e të dyjave. Ai i udhëheq, i do dhe i favorizon bijtë dhe bijat e Tij të dashura. Fëmijët e tij thonë se Ai nuk mund të jetojë pa i dashur ata dhe i drejtohen: “O Ati ynë i madh, Nëna jonë e dashur, Gjithçkaja jonë, ne të kujtojmë Ty, të adhurojmë. O Enti Dëshmitar, ne të ofrojmë nderimet tona për Ty, Ti je shpëtimi i vetëm në këtë oqean të papërpunuar të kësaj bote, ndaj Ty të dorëzohemi.” Ky dorëzim i plotë është sumum bonum i të gjitha sádhaná-praktikave shpirtërore, të cilat vetëm mund të çojë tek Ai nga ku rënia as që mund të imagjinohet. Me të vërtetë i bekuar është ai që e ka arritur këtë dorëzim të plotë ndaj Tij, si copa e kripës që shkoi për të matur thellësinë e oqeanit – por ndodhi një hov hyjnor dhe një tërheqje e rëndësishme dhe grimca e kripës humbi, askush nuk e di se ku.

(Táraka Brahma nuk është një figurë e filozofisë - është një krijim i ndjenjës devocionale.)

Burimi: Átman, Paramátman dhe Sádhaná

Publikuar ne: Ananda Marga Filozofia

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,704

‘Është e rrezikshme të jesh i drejtë në çështjet për të cilat autoritetet janë gabim’- Voltaire

François-Marie Arouet, i njohur me emrin e tij të pendës Voltaire, konsiderohet si një nga shkrimtarët më të mëdhenj të Francës i Epokës së Iluminizmit.

Volteri ishte një njeri me arsye, një deist që urrente fanatizmin, bestytninë, idhujtarinë dhe kryesisht faktin që burrat janë të aftë të dëmtojnë njëri – tjetrinë për të mbrojtur një doktrinë që ata mezi e kuptonin.

Puna më e njohur e Volterit është Candide. Novela satirike mbi gjendjen njerëzore botuar në 1759, ishte një nga më të shiturat nga momenti kur u shfaq dhe u përkthye në çdo gjuhë të mundshme.

Volteri tha për veten e tij se ai “shkroi për të vepruar” dhe dëshira e tij më e madhe si filozof ishte të ndryshonte mënyrën e të menduarit dhe të sjellurit të njerëzve. Ai besonte fort në arsyen, tolerancën, lirinë e fjalës dhe një shoqëri të lirë dhe liberale.

Këtu janë 20 citime të Volterit që do të lënë mbresa të forta te çdokush që i lexon thellësisht ato. Ne duam prej jush, siç është traditë tashmë, të na thoni cilën prej mençurive të Volterit vlerësuat apo pëlqyet më së shumti.

Sa më shpesh që përsëritet një budallallëk, aq më shumë ai merr pamjen e mençurisë.

Është e rrezikshme të jesh i drejtë në çështjet për të cilat autoritetet janë gabim.

Mendoni për veten tuaj dhe lërini të tjerët të gëzojnë këtë privilegj gjithashtu.

Ata që mund t’ju bëjnë të besoni absurditete, mund t’ju bëjnë të kryeni mizori.

Pasqyra është një shpikje e pavlefshme. E vetmja mënyrë për të parë me të vërtetë veten është në pasqyrimin e syve të dikujt tjetër.

Vlerësoji ata që kërkojnë të vërtetën, por ki kujdes nga ata që e gjejnë.

Nëse Zoti nuk do të ekzistonte, do të ishte e nevojshme ta shpiknim atë.

Le të kultivojmë kopshtin tonë.

Speciet tona të mjera janë bërë aq të tilla, saqë ata që ecin në shtegun e shkelur mirë, hedhin gjithmonë gurë në drejtim të atyre që po tregojnë një rrugë të re.

Gjykojeni një njeri nga pyetjet e tij më tepër sesa nga përgjigjet e tij.

Çdo njeri është fajtor për të gjitha të mirat që nuk bëri.

Dyshimi është një gjendje e pakëndshme, por siguria është një gjë qesharake.

Vlerësimi është një gjë e mrekullueshme. Kjo e bën atë që është e bukur tek të tjerët, të na përkasë edhe neve.

Mos mendoni se paraja bën gjithçka ose do të përfundoni duke bërë gjithçka për paranë.

Është e qartë se individi që persekuton një njeri, vëllain e tij, sepse nuk është i të njëjtit mendim, është një përbindësh.

Sa më gjatë që të qahemi mbi fatkeqësitë tona, aq më e madhe është fuqia e tyre për të na dëmtuar.

Zoti më mbroftë nga miqtë e mi: se nga armiqtë ruhem vetë.

Burrat janë të barabartë; nuk është lindja por virtyti që bën ndryshimin./shkollaesuksesit/KultPlus.com

Faqja 44 prej 89 FillimFillim ... 34424344454654 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Aktoret e medhenj
    Nga Kryeplaku në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 27-03-2024, 06:17
  2. Shprehje
    Nga Eureka në forumin Prezantoni veten në forum
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 05-01-2015, 14:46
  3. Shprehje të bukura në shqip
    Nga anaksimenus në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 371
    Postimi i Fundit: 04-06-2012, 11:02
  4. Njerëz të mëdhenj
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 05-10-2007, 15:54
  5. Shprehje....
    Nga Dita në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 03-03-2003, 13:01

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •