F.A. E DIELA 26 Ord. VITI A.
PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 26 Ord. VITI A.
MË 1-10-2023
UNGJILLI: Mt. 21, 28 – 32.
28 “Më thoni si e mendoni këtë gjë: një njeri kishte dy djem. Iu drejtua të parit e i tha: ‘Biro, dil sot e puno në vresht!’
29 Ai iu përgjigj: ‘Nuk dua!’ Pastaj ndërroi mendim dhe shkoi.
30 Atëherë iu drejtua të dytit po ashtu. Ai iu përgjigj: ‘Po shkoj, imzot!’, por nuk shkoi.
31 Cili prej të dyve e kreu vullnetin e të atit?”
I thanë: “I pari!”
“Përnjëmend po ju them: ‑ vazhdoi Jezusi ‑ tagrambledhësit e laviret para jush hyjnë në Mbretërinë e Hyjit.
32 Sepse, erdhi Gjoni ndër ju udhës së drejtësisë e ju nuk i besuat, tagrambledhësit e laviret i besuan, ndërsa ju, edhe pasi i patë këto, nuk u penduat për t’i besuar”
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
Shëmbëlltyra që dëgjojmë sot, u tregua nga Jezusi pas një mosmarrëveshjeje me krerët e priftërinjve dhe me pleqtë; ata e kishin parë duke dhënë mësim në tempull, ndoshta nën portikun e Solomonit, atë portik që shtrihej në pjesën lindore të oborrit të tempullit, vendi ku rabinët dhe skribët uleshin për të dhënë me autoritet interpretimet e tyre biblike dhe udhëzimet e tyre .
Pastaj, këta autoritete supreme fetare iu afruan Jezusit dhe e pyetën:
“Me ç’pushtet je duke bërë kështu? Kush ta dha këtë pushtet?” (Mt. 21,27). “Me çfarë autoritet e vendos veten për të dhënë mësim në tempull? Ti nuk ke asnjë titull, asnjë autorizim për ta bërë këtë!”
Jezusi përgjigjet me një kundërpyetje…
“Do t'ju bëj gjithashtu një pyetje: nga kush e mori Pagëzuesi autoritetin për të folur? A e kishte marrë nga Zoti apo nga njerëzit?”
Ata nuk mund të përgjigjen sepse nëse do të kishin thënë: "Nga njerëzit", do të kishin pasur kundërshtime menjëherë nga njerëzit që e konsideronin Gjon Pagëzuesin një njeri të Zotit; ata nuk mund të përgjigjen: "Nga Zoti" sepse Jezusi e kishte një pyetje tjetër gati ...
"Nëse predikimi i tij erdhi nga Perëndia, pse nuk e pranuat dhe nuk u kthyet?"
Bashkëbiseduesit e kohës së Jezusit ishin njerëz të devotshëm, që respektonin edhe porositë më të vogla: gjithçka që Zoti kishte vendosur, gjithçka që mësonte tradita e respektonin në mënyrë të përsosur, ata gjithmonë i kishin thënë "po" Zotit.
Ata që thanë "jo", nuk ishin izraelitët, ata ishin popujt paganë: në fakt ka një shëmbëlltyrë shumë interesante sepse, rabinët thoshin, se para se t'i ofronte Tevratin Izraelit, Zoti ua kishte propozuar atë popujve të tjerë.
Ai ishte paraqitur para idumeasve, bijve të Esaut, atyre që banonin në jug të fisit të Judës dhe u kishte thënë atyre:
"Ja, a e doni ju Tevratin?"
E kontrolluan Tevratin dhe panë se aty shkruhej: “Mos vrit”... “Jo, nuk e pranojmë, thanë ata, ne jemi njerëz që luftojmë vazhdimisht”.
Pastaj Zoti ua kishte ofruar Moabitëve, Amonitëve, bijve të Lotit: ata shikuan Tevratin dhe kuptuan se ai "e ndalonte kurvërinë"; ata kishin një jetë mjaft të korruptuar dhe thanë:
"Jo, ne nuk e duam atë."
Zoti ishte kthyer te ismaelitët, ata beduinët e shkretëtirës... e panë që thoshte: "mos vidh" dhe thonë:
"Ne jemi sulmues të shkretëtirës, ne nuk e duam atë".
Të gjithë thanë jo!
Izraelitët, nga ana tjetër, janë njerëzit që i thanë po Perëndisë, në kapitullin 5 të Ligjit të Përtërirë është përgjigja e tyre ndaj Zotit:
"Të gjitha ato që ka thënë Zoti, ne do t’i bëjmë dhe do t’i dëgjojmë".
Ata thanë po, kjo është çështja!
Gjendja e tyre nuk është e ndryshme nga ajo e shumë të krishterëve të sotëm, sepse farisenjtë e kohës së Jezusit tashmë kanë vdekur, por shëmbëlltyra është ruajtur në Ungjill për ne të krishterët sot, në mënyrë që të mendojmë për vlerën e marrëdhënieve tona me Zotin dhe për mënyrën me të cilën e dëgjojmë Fjalën e tij... pse? Për shkak se ekziston rreziku që edhe një besimatar i krishterë të mbetet i mbyllur në një lloj sigurie për të cilën ndihet i drejtë me Zotin, por pastaj zemërohet nëse ka ndonjë ftesë për të rishikuar jetën e tij që të bëhet më e përshtatshme me mesazhin ungjillor i cili shpesh herë është shumë i ndryshëm nga ajo që u bë gjithmonë dhe që u mendua gjithmonë.
Është pikërisht për të ndihmuar këta njerëz që e gjejnë veten në një gjendje të rrezikshme - dhe po u flas të krishterëve - në këtë moment, sepse është për ne që kjo shëmbëlltyrë e Jezusit është ruajtur.
Zoti dëshiron të hapë zemrat e këtyre të krishterëve refraktarë për të rishikuar pozicionin e tyre fetar dhe shëmbëlltyra paraqitet me një pyetje:
"Çfarë mendoni?"
Është pikërisht një ftesë për të rimenduar marrëdhënien tonë me Perëndinë, për ta rishikuar atë. Le të dëgjojmë shëmbëlltyrën:
28” Çfarë mendoni? Një burrë kishte dy djem. Ai u kthye nga i pari dhe tha: "Bir, shko të punosh sot në vresht". 29 Dhe ai u përgjigj: "Nuk dua". Por pastaj u pendua dhe shkoi atje. 30 Ai u kthye nga i dyti dhe tha të njëjtën gjë. Dhe ai u përgjigj: "Po, zotëri". Por ai nuk shkoi. 31 Cili nga të dy e përmbushi vullnetin e babait?”. Ata u përgjigjën: "I pari".
Shëmbëlltyra paraqet personazhe të tjerë, i pari është një baba dhe kur rabinët filluan një shëmbëlltyrë duke thënë: "Ishte një baba", kjo tregonte menjëherë Zotin edhe sepse ky baba, Zoti, kishte një djalë, Izraelin; Profeti Ozea e thotë këtë në kapitullin 11:
"1 Kur Izraeli ende ishte djalë unë e doja e prej Egjiptit e thirra birin tim.
2 Por, sa më shumë i thirrja, aq më tepër largoheshin prej meje; baalëve fli u flijonin, idhujve u digjnin kem”.
Dhe kur Zoti i flet Faraonit ai i thotë: "22 ‘Kështu thotë Zoti: Izraeli është i parëlinduri biri im’. 23 Unë po të them: Ma lejo birin tim të më shërbejë. Po nëse nuk do të ma lejosh të shkojë, unë do ta vras të parëlindurin tënd” (Dal. 4,2-23).
Në shëmbëlltyrë shfaqet një djalë i dytë dhe autoritetet fetare nuk e prisnin këtë sepse Zoti ka vetëm një djalë, popullin e Izraelit!
Ata duhet të kenë pyetur veten: "Ndoshta Jezusi fillon t'i referohet Ismaelit, djalit që Abrahami pati nga skllava Hagar?".
Tashmë kemi një mesazh në këtë hyrje të shëmbëlltyrës: ne jemi të krishterë, ndoshta jemi të bindur se jemi fëmijët e vetëm të Zotit, me pagëzimin bëhemi fëmijë të Zotit, dhe pyesim veten:
"A nuk janë njerëz të tjerë fëmijë të të njëjtit At?"
Çdo njeri ka një gjurmë të pashlyeshme të imazhit dhe ngjashmërisë së Atit tonë qiellor, ne duhet ta kujtojmë gjithmonë këtë të vërtetë sepse na bën të ndihemi si vëllezër për të gjithë.
Pali e thotë këtë në letrën drejtuar Galatasve, 3, 26-29:
" 26 Prandaj, të gjithë jeni bijtë e Hyjit në fuqi të fesë në Jezu Krishtin,
27 sepse, gjithsa jeni pagëzuar në Krishtin ‑ me Krishtin jeni veshur.
28 Nuk ka më: hebre ‑ grek!
Nuk ka më: skllav ‑ i lirë!
Nuk ka më: mashkull ‑ femër!
Të gjithë ju jeni NJË në Krishtin Jezus!
29 Nëse jeni të Krishtit, jeni pasardhësit e Abrahamit, trashëgimtarë në fuqi të premtimit. Nuk ka as hebre, as grek, as burrë, as grua, as skllav, as i lirë"
Duhet mbajtur mend gjithashtu se ne nuk jemi fëmijë nga meritat e fituara: askush nuk bëhet bir sepse ka merita, dhurata e birësisë natyrore është falas, por ajo e Atit në qiell është e lirë dhe është për të gjithë njerëzit, prandaj të gjithë janë fëmijët e të njëjtit At... edhe ata të pamaturit. Gabimet që bëjmë, na shpërfytyrojnë imazhin e Atit në ne, por nuk e fshijnë identitetin tonë si fëmijë: ne do të mbetemi fëmijë të Zotit përgjithmonë
Këtë nuk duhet ta harrojmë, sidomos kur gjykojmë ata që janë të ndryshëm nga ne, si nga pikëpamja kulturore, por edhe nga ajo fetare: jemi të gjithë vëllezër, bij të një Ati!
Tani vijmë tek sjellja e dy fëmijëve. Në secilin prej të dyve ka një mesazh për ne sepse ne i respektojmë të dy këta fëmijë, herë sillemi si fëmija i parë, herë si fëmija i dytë.
Do të shohim se nënkuptohet edhe një bir i tretë, për të cilin Jezusi nuk flet, por na lë të kuptojmë qartë se edhe ne, ndonjëherë, jemi si djali i tretë.
Le të fillojmë me të parën.
Babai “iu drejtua të parit... këtu ka rëndësi folja e përdorur, nuk është: “iu drejtua të parit” por “u afrua tek i pari”, “proselfon”...afrohet.
Kjo është shëmbëlltyra e Zotit që nuk urdhëron nga lart, nuk jep urdhra të të cilëve nuk kuptohet kuptimi, pas të cilëve duhet të ulet koka, me bindje se përndryshe nuk do ta marret shpërblimi, por ndëshkimi... mjaft me këtë imazh të Zotit tone që kalon kohë duke dhëne shpërblim ose ndëshkim!
Del nga kjo shëmbëlltyrë një imazh i Atit që na afrohet, që na merr për krahun sepse dëshiron të na tregojë se ajo që na sugjeron të bëjmë, vjen nga dashuria e tij.
Në fakt ai e quan bir, por nuk e quan bir në greqisht me fjalët "pais ose yiós": ai e quan "tecnon" që vjen nga folja "tíkto", folia që përdoret kur një grua shtatëzënë lind një fëmijë". Pra mbi këtë bir ka edhe dashuria, butësia, ëmbëlsia amtare e këtij babai që i vë krahët mbi supe të birit për t'i thënë:
"Shiko, ke diçka të bukur për të bërë sot!"
“Çfarë?” i thotë ai.
"Shko dhe puno në vresht sot"
Ti i përket një familjeje dhe tani do të të tregoj se si ta kalosh ditën tënd të bukur dhe kuptimplotë për të gjithë familjen: me sjelljen tënde duhet të sigurosh që sot të ketë gëzim në shtëpi.
Ai përfaqëson qartë sugjerimin që Zoti na jep për t'i dhënë kuptim jetës tonë, të sotmes tonë në këtë botë; ti i përket një familjeje dhe për këtë je thirrur të punosh në këtë vresht.
Fjala “vreshti” tregon se çfarë duhet prodhuar që kjo familje të jetë e lumtur; vera është simboli i gëzimit: ajo që Zoti dëshiron të mbretërojë në shtëpinë e tij është vetëm gëzim dhe vetëm ata që prodhojnë gëzim po përmbushin vullnetin e Atit.
Përgjigja e këtij djali:
"Nuk dua!"
Një reagim negativ shumë i ashpër!
Zgjedhja me të cilën ai përballet është: “A dëshiron ta kalosh ditën kotë, duke mos bërë asgjë, duke ecur sa andej këndej, duke ia dalë mbanë, duke jetuar si të jetohet apo dëshiron të angazhohesh për të bërë diçka të bukur dhe kuptimplotë në jetën tënde?”
Ky propozim na bëhet neve të përfaqësojmë këtë bir që tha jo.
Çfarë i thotë babai?
"Shko dhe puno në vresht sot"
Ky propozim na bëhet neve që përfaqësojmë këtë bir që tha jo.
Çfarë do të thotë kjo jo?
Është shenjë e refuzimit të natyrës sonë njerëzore, sepse propozimi që na bën Ati, kërkon angazhim nga ana jonë dhe natyra jonë njerëzore, e shënuar nga ajo që dikur e quanim mëkati origjinal, reagon sepse duhet të bëjë një zgjedhje dashurie që nuk na vjen spontane nga jeta jonë biologjike, por vjen vetëm nga Shpirti, nga jeta hyjnore që na është dhënë.
Nëse dikush përgjigjet menjëherë po, do të thotë se nuk e ka kuptuar se çfarë po i kërkohet atij, sepse Jezusi, si lexojmë në një pjesë tjetër të Ungjillit, thotë: "Duhet ta harrosh veten, moho vetveten"...
Të mendosh vetëm për dashurinë, për t'u bërë të lumtur të tjerët me veprat e tua të mira (sepse kjo është e neveritshme për natyrën tonë), nëse thua po, do të thotë se nuk e ke kuptuar se çfarë kërkohet prej teje.
Le të kujtojmë Pjetrin, kur nuk kuptonte thoshte po, kur kuptonte thoshte jo.
Por dalëngadalë mund ta lëmë veten të futemi në logjikën që është ajo e dashurisë, ajo e Zotit!
Por më pas, duke e parë prapa, ky fëmijë i parë ishte zhdukur.
Si e ndryshoi mendjen?
Është një rrugë që jemi thirrur ta ndjekim, sepse nëse kuptojmë se çfarë kërkohet prej nesh në përkim, me natyrën tone njerëzore, duhet të themi jo, duhet të ndjejmë jo-në, zmbrapsjen e natyrës sonë të shënuar nga mëkati!
Por ka një rrugë tjetër, ka rruga që duhet ndjekur për të ndryshuar mendjen, për të ndryshuar pozicionin tonë... është reflektimi mbi imazhin e Atit.
Ky bir ka filluar të kuptojë, Ati nuk është mjeshtër, ai është dikush që më merr për krahun dhe më tregon se si të jem i lumtur, si t'i jap kuptim ekzistencës sime në këtë familje të cilës e kam kuptuar se i përkas.
Është ndryshimi i imazhit të Atit që nuk shihet më siç sugjeroi gjarpri...Pra me këtë ndryshimi Ati nuk është dikush që nuk më do të lumtur, që më jep urdhëra të pakuptimta... me të vërtetë shpesh herë ne kuptojmë dhe mendojmë mjerisht së ai është një Zot i ashpër që komandon dhe imponon urdhërime kryerja e të cilëve ka nevojë, kërkon shumë sakrifica nga ana jonë. Por tani fillojmë të kuptojmë që nuk është kështu: Ati na drejton vetëm fjalët të bukura dhe inkurajuese në mënyrë që të jemi të lumtur dhe të bëjmë të lumtur të gjithë rreth nesh.
Një gabim që ne ndonjëherë bëjmë në katekizëm është të paraqesim urdhërimet që duhet të respektohen... ky ishte qëndrimi i farisenjve që duheshin të përkuleshin para Zotit dhe t'i bindeshin, për të merituar pëlqimin e tij.
Në katekezë duhet para së gjithash të prezantojmë se kush po na thotë këto fjalë, sepse nëse Hyji është një Atë që më do, atëherë e kuptoj që duhet të kapërcej instinktin tim natyror dhe t'i përmbahem propozimit të tij të jetës.
Ky është fëmija i parë që ka këtë mesazh për ne, sepse herë jemi si fëmija i parë, herë si fëmija i dytë.
Babai i afrohet këtij djali të dytë dhe i thotë të njëjtën gjë, e ky bir i përgjigjet: "Po Zot" në greqisht. “Ego kūrye”,… por më pas nuk shkoi.
Ky reagim pozitiv i ekzagjeruar do të thotë se ai nuk ka kuptuar, nuk e ka kuptuar atë që Ati kërkon prej tij.
Ai thotë se po, do të bëjë atë që ka në mendje, atë që mendon se dëshiron Ati, por a e ka kuptuar se ku dëshiron Ati ta vendosë atë që të jetë i lumtur?
Si përgjigjet, nuk thotë: “Po baba”, thotë: “Ego kyrie”!
Ai thotë: "Po, Zot", për të Zoti nuk është Atë, ai është një mjeshtër që jep urdhër dhe pastaj të paguan në fund të ditës; ai je një person që pret një shpërblim, një rrogë, nuk ndihet sikur i përket një familjeje vëllezërish dhe nuk e ndjen Zotin si një Atë që e do.
Kë përfaqëson? Ata që ishin përballë Jezusit në Tempull, farisenjtë, përfaqësonin këtë grup, këtë sekt që kishte edukuar shpirtërisht të gjithë njerëzit për t'iu bindur traditave.
Ata thanë po, duke mos kuptuar se çfarë donte Zoti, por atë që kishin në mendje: në fakt institucioni farise i kishte shpikur të gjitha ritet, praktikat fetare, shfaqjet e patëmetë të pastrimit, por ishte ajo që mendonin vetë, sepse ata kurrë nuk e kishin pyetur veten:
"A është vërtet kjo, ajo që dëshiron Zoti?"
Ai kërkon dashuri dhe drejtësi: Në Psalmin 50 Zoti thotë:
“Ju ofroni olokauste dhe flijime të përsosura, nuk kam çfarë të them, por kush ju kërkoi për to? Unë dua vetëm një gjë, që ky vresht të prodhojë rrush, verë, gëzim, nuk dua asgjë tjetër”.
Në fakt, profeti Isaia në kapitullin 29 thotë:
“13 …ky popull më afrohet vetëm me fjalë,
e më nderon vetëm me buzë,
kurse zemra e tyre është larg meje,
frika e tij ndaj meje nuk është tjetër,
veç një rregullore njerëzish, e mësuar,
14 këndej, pra, unë do të vazhdoj
të sillem çuditshëm me këtë popull,
në mënyrë të çuditshme e të sterçuditshme:
do të zhduket urtia e të urtëve të tij,
do të errësohet mençuria e të mençurve të tij.”
Kjo është arsyeja pse Jezusi është shumë i shqetësuar: edhe midis dishepujve të tij, mbretëron ky imazh i një djali që thotë që është gati të kryejë vullnmetin e Atit, por më pas nuk kryen atë që dëshiron Zoti, por atë që ai ka shpikur vetë.
Tani ka një ftesë për reflektim, për të rimenduar, të cilën Jezusi ua drejton atyre që janë përballë tij, por na drejtohet edhe neve:
“Cili nga të dy bëri vullnetin e Atit?
Përgjigja është: "I pari"
Prandaj, Jezusi na thotë edhe neve të krishterëve të sotme:
“Kini kujdes, jini të vëmendshme, rimendoni jetën tuaj në dritën e Fjalës sime, sepse nuk është ai që thotë; “Zot, Zot”, domethënë thotë po pa e kuptuar se çfarë do. Të kërkoj të harrosh egoizmin tënd dhe të hapesh zemrën tënde për t'i dhënë jetën vëllait tënd".
Dy djem, ne përfaqësojmë herë të parën, herë të dytin, por ka një djalë të tretë për të cilin Jezusi nuk flet por na lë të hamendësojmë... është Ai, është djali që thotë po dhe jep jetën.
Unë do të thosha se edhe ne jemi këta tre fëmijë, sepse herë themi jo sepse na kushton të hyjmë në vresht për të dhënë jetën, herë themi po dhe pastaj bëjmë atë që kemi në mendje, por ndonjëherë jemi edhe si djali i tretë, edhe ne i japim me gëzim jetën tonë, dashurinë tonë vëllait tonë.
Tani Jezui u drejtohet drejtpërdrejt udhëheqësve fetarë të popullit të tij dhe e zbaton shëmbëlltyrën. Le të dëgjojmë:
Dhe Jezusi u tha atyre: “Përnjëmend po ju them: ‑ vazhdoi Jezusi ‑ tagrambledhësit e laviret para jush hyjnë në Mbretërinë e Hyjit. Sepse, erdhi Gjoni ndër ju udhës së drejtësisë e ju nuk i besuat, tagrambledhësit e laviret i besuan, ndërsa ju, edhe pasi i patë këto, nuk u penduat për t’i besuar” (21,31-32).
Le të përpiqemi të mos keqinterpretojmë thënien e Jezusit sepse ekziston rreziku të thuhet se taksambledhësit dhe prostitutat janë të mira dhe të krishterët janë të këqij, ata që shkojnë në kishë janë më të keqij se të tjerët...
Nuk eshte e vertete!
Tagrambledhësit dhe prostitutat nuk bëjnë vullnetin e Zotit, ata janë mëkatarë dhe ne nuk duhet të sillemi si ata, megjithatë, të paktën ata e dinë se po bëjnë gabime; nuk e lehtësojnë dot ndërgjegjen, të gjithë ua vënë në dukje se janë jashtërrugë, janë objekt i fajit universal.
Jezusi u kishte bërë një pyetje autoriteteve fetare, kishte pyetur se nga kush vinte autoriteti i Gjon Pagëzuesit... nga Zoti apo nga njerëzit?
Dhe ata nuk u përgjigjën.
Tani Jezusi përgjigjet:
"Autoriteti i Gjon Pagëzuesit erdhi nga Perëndia".
Dikush e pranoi predikimin e tij dhe u konvertua, por ju nuk e ndryshuat jetën tuaj, nuk e lejuat veten të konvertoheshit sepse u fshehët pas letrave tuaja me vlerë, atë fe që kishit shpikur për veten tuaj dhe kur, nëpërmjet Gjon Pagëzuesit, erdhi thirrja në konvertimin e vullnetit të vërtetë të Perëndisë, ju thatë jo.
Përpara kishit thënë po, duke dhënë përshtypje që ishit gati të kryeni vullnetin e Zotit, për atë që mendonit se ishte vullneti i Zotit. Por pastaj keni thënë: “jo”.
Këta njerëz të përbuzur, mëkatarët pranuan predikimin e Gjon Pagëzuesit dhe u kthyen në besim. Ishin si fëmija i parë që e dinte se ishte larg Zotit, por ai nuk e mashtroi vetëm për të kryer vullnetin e vet: ai ishte i vetëdijshëm se kishte thënë jo.
Këta mëkatarë as nuk u përpoqën të mashtrojnë veten duke përmbushur porositë e shpikura nga njerëzit, ata nuk e qetësuan ndërgjegjen e tyre me praktika që nuk kanë asgjë të përbashkët me fenë e vërtetë, ata ishin të vetëdijshëm se ishin të varfër, të dobët, të brishtë dhe kjo i predispozonte të ishin të parët që e mirëpritën lajmin që erdhi nëpërmjet Gjon Pagëzuesit dhe ata ndryshuan jetën e tyre.
Mesazhi për ne sot si të krishterë.
Duke qenë të krishterë të pagëzuar, ne i kemi thënë po Zotit, por është koha të bëhemi të vetëdijshëm se ndoshta pas këtij po nuk ka një aderim i ndërgjegjshëm i dikujt që e ka kuptuar se çfarë do të thotë angazhimet e pagëzimit; ndoshta ne kenaqemi, fshihemi akoma pas ndonjë praktike fdetare dhe Zoti sot, nëpërmjet kësaj shëmbëlltyre, na thërret të hapim zemrat tona ndaj asaj që Ai pret me të vërtetë prej nesh.
Krijoni Kontakt