PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA E 4 E PASHKËS VITI A
MË 30-4-2023.
UNGJILLI: Gj. 10, 1-10.
1 “Për të vërtetë, për të vërtetë, po ju them: ai që në vathë të deleve nuk hyn nëpër derë, por tjetërkah kërcen brenda, ai është vjedhës dhe cub. 2 Ai që hyn nëpër derë, ai është bariu i deleve. 3 Atij derëtari i çel derën e delet e dëgjojnë zërin e tij. Ai i thërret delet e veta me emër dhe u prin përjashta. 4 E kur i qet përjashta të gjitha delet e veta, u prin dhe delet i shkojnë pas, sepse e njohin zërin e tij. 5 Pas të huajit nuk do të shkojnë me siguri, por do të ikin, sepse nuk e njohin zërin e të huajit”. 6 Jezusi u tregoi këtë shëmbëlltyrë, por ata nuk e morën vesh ç’deshi t’u thotë me të.
7 Prandaj Jezusi u tha përsëri: “Përnjëmend, përnjëmend po ju them: unë jam dera e deleve. 8 Të gjithë ata që erdhën (para meje) janë vjedhës dhe cuba; porse delet nuk i dëgjuan. 9 Unë jam dera: kush hyn nëpër mua, do të shëlbohet: do të hyjë e do të dale dhe do të gjejë kullosë.
10 Vjedhësi s’vjen për tjetër, por për të vjedhur, për të prerë e për të bërë dëm. Unë erdha që delet ta kenë jetën e ta kenë me plotësi.
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE
Veçanërisht bie në sy koherenca e teksteve të kësaj të diele! Psalmi, pastaj leximi i dytë dhe tani ungjilli na çojnë në një vathë delesh. Psalmi e krahasoi marrëdhënien e Perëndisë me Izraelin me shqetësimin e një bariu për kopenë e tij; tha: "Zoti është bariu im, nuk më mungon asgjë; në livadhe me bar të freskët, më bën të pushoj”. Në leximin e dytë, Shën Pjetri i krahasoi njerëzit që nuk kanë besim në Jezu Krishtin me delet e humbura: “Ju endet si dele të humbur; por tani jeni kthyer te bariu që ka kujdes për ju dhe ju ruan”. Dhe këtu, në Ungjillin e Gjonit, Jezusi zhvillon fjalimin e tij të gjatë mbi bariun e mirë.
Një vathë delesh nuk është një pamje e zakonshme për shumë prej nesh, duhet thënë. Prandaj ne duhet të bëjmë përpjekje për të imagjinuar peizazhin e Lindjes së Afërt, tufën e mbledhur për natën në një rrethim të ruajtur mirë; në mëngjes bariu vjen për t'i marrë delet dhe i çon në kullotë.
Nëse duhet të zgjerojmë imagjinatën, nga ana tjetër, ky lloj reflektimi ishte shumë i njohur për dëgjuesit e Jezusit: sepse, para së gjithash, kishte shumë tufa në Izrael dhe më pas sepse profetët e Besëlidhjes së Vjetër ishin bërë të mësuar me këtë lloj krahasimi. Ne kemi rilexuar disa pasazhe rreth psalmit. Më kujtohet vetëm një fjali nga profeti Isaia, i cili këmbëngul në përkujdesjen e Zotit ndaj popullit të tij:
“Do të kullotin afër udhëve, kullota e tyre mbi çdo kodër të shogët.
S’do të sprovojnë uri as etje, s’do t’i mundojë vapa as dielli, pse do t’u prijë Ai që ka mëshirë për ta dhe do t’i mrizojë ndër gurra të freskëta” (Is. 49,9-10).
Ai që është plot butësi për ta do t'i udhëheqë dhe drejt burimeve të ujit do t'i çojë ata të freskohen.
Më në fund, për Mesinë e ardhshëm thuhej me gjithë qejf se ai do të ishte një bari për Izraelin.
Në të njëjtën kohë, profetët folën vazhdimisht kundër barinjve të këqij që paraqesin një rrezik real për delet. Është padyshim një çështje jete a vdekjeje për tufën. Jezusi, nga ana tjetër, vazhdon duke këmbëngulur në të njëjtën mësim, në të njëjtin regjistër: ai flet si për shqetësimin e bariut për delet e tij, ashtu edhe për rrezikun që barinjtë e rremë përfaqësojnë për to.
Ai i rimerr këto tema të njohura në Ungjillin e kësaj të diele, në formën e dy krahasimeve të vogla të njëpasnjëshme: atë të bariut, dhe atë të derës. Jezusi i prezanton të dy me formulën solemne: "Amen, amen, po ju them". Tani kjo shprehje sjell gjithmonë diçka të re; por, pikërisht, tema e bariut ishte e njohur, pra ku është risia? Nga ana tjetër, Gjoni saktëson se këto dy shëmbëlltyra u drejtohen farisenjve: Jezusi ua tha të parën, por, na thotë Gjoni, “ata nuk e kuptuan atë që Jezusi donte t'u thoshte”. Kështu Jezusi vazhdoi me shëmbëlltyrën e derës.
Pse farisenjtë nuk e kuptuan të parën? Ndoshta thjesht sepse, padyshim, Jezusi sugjeron se ai vetë është ky bari i mirë i aftë për t'i sjellë lumturi popullit të tij; dhe menjëherë papritmas skriblt, farisenjtë, kryepriftërinjtë…reduktohen në rangun e barinjve të këqij. Pra, ata e kanë kuptuar plotësisht atë që do të thotë Jezusi, por nuk mund ta pranojnë atë. Do të ishte të pranonim se ky Galileas është Mesia, i Dërguari i Zotit, por ai nuk i ngjan idesë që ata kishin për të. Ndoshta kjo është arsyeja pse Jezusi ishte i kujdesshëm të thoshte “Amen, amen, po ju them”; sa herë që ai prezanton një fjalim me këtë hyrje, duhet të jemi veçanërisht të vëmendshëm; është ekuivalenti i disa frazave që gjenden shpesh te profetët e Besëlidjes së Vjetër: kur atyre Shipirti i Hyjit u pëshpërit fjalë që janë të vështira për t'u kuptuar ose për t'u pranuar, ata gjithmonë kujdesen shumë për të filluar dhe ndonjëherë për të përfunduar predikimin e tyre me formula të tilla si “orakull i Zotit” ose “Kështu thotë Zoti”. E këtu, edhe pse Jezusi i kishte paralajmëruar me këto fjalë solemne, farisenjtë nuk e kuptuan ose nuk donin të kuptonin atë që Jezusi donte t'u thoshte atyre.
Por ai këmbëngul; Gjoni na thotë:
“Prandaj Jezusi u tha përsëri: “Përnjëmend, përnjëmend po ju them” (v. 7).
Prandaj Jezusi foli përsëri; ne mund të hamendësojmë durimin e Jezusit që e frymëzon atë me këtë përpjekje të re për të bindur auditorin e tij:
“Unë jam dera (e deleve): kush hyn nëpër mua, do të shëlbohet” (v.9)
Kjo është një mënyrë tjetër për të thënë se ai është Mesia, Shpëtimtari: nëpërmjet tij, tufa arrin jetën e vërtetë.
“Unë erdha që delet ta kenë jetën e ta kenë me plotësi” (v. 10).
Është pothuajse diçka që miqësisht dhe në mirëbesim na thotë: Jezusi na tregon pse erdhi.
Si përfundim, do të mbaja me kënaqësi një mësim nga ky Ungjill: Jezusi na thotë se delet ndjekin bariun sepse e njohin zërin e tij: pas këtij imazhi baritor, ne mund të lexojmë një realitet të jetës së besimit; bashkëkohësit tanë nuk do të ndjekin Krishtin, nuk do të jenë dishepujt e tij nëse “barinjtë” e sotëm dhe besimtarët të gjithë nuk bëjnë që zëri I Krishtit të kumbojë, nëse nuk e bëjmë të njohur Fjalën e Perëndisë. Duket se Jezusi të na sugjëron, na nxit, me këtë Ungjill, edhe një herë që ta pranojnë thirrjen për të bërë që të dëgjohet gjithsesi “tingulli i zërit të tij”
Disa herë në Ungjillin e Gjonit, Jezusi e zbulon misionin e tij në terma mjaft të qartë; ndonjëherë ai këmbëngul në faktin se është dërguar nga Ati: një ditë, për shembull, në Jeruzalem, ai tha: "Unë kam ardhur në emër të Atit tim" (Gj. 5,43); nganjëherë ai tregon përmbajtjen e misionit të tij: në pretoriumin e Pilatit, Jezusi pohon: “Kam lindur dhe kam ardhur në botë për të dëshmuar të vërtetën” (Gj. 18,37); diku tjetër flet për shpëtimin e botës: “Unë nuk erdha të gjykoj botën, erdha të shpëtoj botën (Gj. 12,47). Ose përsëri: “Unë, drita, kam ardhur në botë, që kushdo që beson në mua të mos mbetet në errësirë (Gj. 12,46).
Ruaj Lidhjet