Close
Faqja 91 prej 93 FillimFillim ... 41818990919293 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 901 deri 910 prej 927
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË

FESTGA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT. VITI C.

MË 22 – 6 – 2025.

UNGJILLI: Lk. 9, 11-17.

11 Por, kur e mori vesh populli, iu vu mbrapa. Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi.
    12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë.”
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai. Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet: “Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!”
    15 Bënë ashtu: i ulën të gjithë. 16 Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara.
    17 Hëngrën të gjithë e u nginë. Prej çka u teproi çuan dymbëdhjetë shporta me copa.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Për festën e Trupit dhe Gjakut të Krishtit, ne lexojmë historinë e një mrekullie dhe më saktë të mrekullisë së shumëzimit të bukëve: kjo zgjedhje mund të na habisë; duke dëgjuar këtë shprehje "Trupi dhe Gjaku i Krishtit", menjëherë në mendojmë për Eukaristinë... dhe, në shikim të parë, çfarë lidhje ka midis Eukaristisë dhe një mrekullie të shumëzimit të bukëve? Vetë Shën Luka, megjithatë, me siguri donte ta shënonte këtë lidhje, sepse ai përshkruan gjestet e Jezusit me vetë termat e liturgjisë eukaristike: "Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara" (v. 16).
    Le të kthehemi te teksti, thjesht duke e ndjekur atë: fjalia e parë, së pari, "Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi"(v.11). Ai shpalli mbretërimin e Zotit me fjalët dhe me veprat e tij. Shumëzimi i bukëve vjen menjëherë pas: prandaj është shkruar në këtë kontekst: shumëzimi i bukëve, gjithashtu, është mbretërimi i Perëndisë me vepra; të ushqesh të uriturin do të thotë të sjellësh mbretërinë e Perëndisë. (Ne e dimë se sa shumë i pëlqen Lukës të insistojë me koherencën e nevojshme midis fjalëve dhe veprimeve, midis besimit dhe jetës).
    “Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi”: dishepujt janë të shqetësuar për këta njerëz që do ta lënë veten jashtë, në atë fushë gjatë natës; me shumë mençuri ata sugjerojnë zgjidhjen: kjo turmë duhet të shpërndahet, të gjithë duhet të largohen; të jenë në gjendje të zgjidhin problemin e tyre të strehimit dhe të ushqimit; të gjejnë atë që u nevojitet atyre në zonë... me sa duket, sipas tekstit të Lukës, kjo gjë ishte e mundur.
    Por Jezusit nuk i pëlqen kjo zgjidhje e shpërndarjes: dikush mund të pyesë pse? Ndoshta Mbretërimi i Perëndisë që ai shpall, nuk përputhet me zgjidhjet e shpërndarjes? Mbretëria e Perëndisë është një mister me qellim dhe fuqi për të bashkuar njerëzit: dihet se ai nuk ishte dakord me një urti vetëm njerëzore të shprehur me fjalët “çdo njeri për vete”.
    Dhe Jezusi propozoi zgjidhjen e tij: "Jepuni ju të hanë!”; dishepujt duhet të kenë qenë pak të befasuar! Zgjidhja e tij ishte e lehtë për t'u thënë, por si ta bëjmë atë? Ata janë realistë: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”. Kjo mund të jetë mirë për një familje, ndoshta, por për pesë mijë burra, është qesharake. Kanë të drejtë, njëqind herë të drejtë... në aspektin njerëzor. Megjithatë, nëse Jezusi u tha atyre këtë frazë mjaft befasuese, kjo nuk ishte për t'i vënë në siklet; Jezusi kurrë nuk kërkon të turpërojë askënd: ata e dinë mirë; nëse ai u thotë që ta ushqejnë vetë turmën, kjo është sepse ata kanë mjetet për ta bërë këtë.
    Kështu ata nxorën idenë e një zgjidhjeje të dytë: ne mund të "shkojmë të blejmë ushqim për të gjithë vetë". Tashmë është shumë më mirë; nuk është një zgjidhje shpërndarëse; dishepujt janë gati të veprojnë si kujdestarë, për të vënë veten në shërbim të kësaj turme. Por me sa duket kjo nuk i përshtatet ende: Jezusi nuk i lë të shkojnë në pazar. Natyrisht, ai ka një zgjidhje tjetër; ai nuk i qorton, ai thjesht u thotë: “Lërini të ulen në grupe prej pesëdhjetë”. Prandaj ai zgjedh zgjidhjen e mbledhjes; megjithatë, mund të vërejmë se nëse mbretërimi i Perëndisë është një tubim, nuk është një turmë e paqartë, është një tubim i organizuar; një bashkësi komunitetesh, një mbledhje e komuniteteve të veçanta, nëse preferohet.
    Ai “bekon” bukët: nuk është një rit magjik mbi bukë; është të njihet buka si dhuratë nga Zoti dhe t'i kërkohet Atij që dishepujt të dinë ta përdorë atë për shërbimin e të uriturve. Njohja e bukës si dhuratë nga Zoti është një program shumë i mirë; pikërisht ky është kuptimi i procesit të përgatitjes së dhuratave për meshën: ajo që më parë quhej oferta; nëse Reforma Liturgjike e nisur në Koncilin e Dytë të Vatikanit e zëvendësoi fjalën "ofertë" me këtë shprehje: "Përgatitja e dhuratave", kjo është për të na ndihmuar të kuptojmë më mirë se çfarë përfshin: nuk jemi ne që japim diçka. Në formulën "Përgatitja e dhuratave", duhet të kuptojmë "Përgatitja e dhuratave të Zotit". Kur sjellim bukë dhe verë në altar, bukë dhe verë që janë simbole të gjithë kozmosit dhe të gjithë punës së njerëzimit, ne e kuptojmë se gjithçka është një dhuratë nga Zoti: në e kuptojmë që nuk zotërojmë gjithçka që na ka dhënë (qoftë gjëra materiale, ose pasuria jonë e të gjitha llojeve, fizike, intelektuale, shpirtërore...); ne nuk jemi pronarë të këtyre gjërave, ne jemi vetëm kujdestarë të tyre: dhe ky gjest i përsëritur në çdo Eukaristi do të na transformojë gradualisht dhe do të na bëjë vërtet kujdestarë të pasurisë sonë për të mirën e të gjithëve. Është ndoshta në këtë gjest të shpronësimit që ne mund të tërheqim guximin e mrekullive: duke u thënë dishepujve të tij: "Ju jepni diçka për të ngrënë", Jezusi donte që ata të zbulonin se kishin burime të padyshimta ... por me kusht që të njihnin çdo gjë si dhuratë nga Zoti.
    Edhe një herë, kur Jezusi thotë: "Jepuni atyre diçka të hanë vetë", nuk është për t'i vënë në siklet: ata janë të aftë për këtë, por nuk e dinë ose nuk guxojnë të besojnë. Nëse ky tekst na propozohet sot, nga ana jonë, është sepse Jezusi, përpara njerëzve të uritur të mbarë botës, na thotë sot: “Ju jepni atyre diçka për të ngrënë”. Dhe ne gjithashtu, si dishepujt, kemi burime për të cilat nuk jemi në dijeni. Me kusht që ta njohim pasurinë tonë të të gjitha llojeve si dhuratë nga Zoti dhe ta konsiderojmë veten si kujdestarë të thjeshtë. Duhet të kujtojmë ende një gjë, e pamë pak më lart: duke refuzuar zgjidhjen e shpërndarjes së turmës së imagjinuar nga dishepujt, Jezusi na tregon se Mbretëria e Perëndisë nuk i përshtatet fjalisë "secili për vete".
    Atëherë lidhja ndërmjet këtij shumëzimi të bukëve dhe festës së trupit dhe gjakut të Krishtit bëhet e qartë; është Ungjilli i Gjonit ai që na jep çelësin: ndërsa të tre ungjijtë sinoptikë raportojnë institucionin e Eukaristisë në mbrëmjen e të Enjtes së Madhe, në Lluka, me urdhrin e Zotit: "Ju do ta bëni këtë në kujtimin tim". Shën Gjoni rrëfen larjen e këmbëve dhe rekomandimin e Jezusit: “Atë që kam bërë për ju, bëjeni edhe ju. Që do të thotë se ka dy mënyra të pandashme për të kremtuar përkujtimin e Jezu Krishtit: jo vetëm të ndajmë Eukaristinë, por edhe të vëmë veten në shërbim të të tjerëve (shërbim i simbolizuar nga larja e këmbëve), domethënë, shumë. konkretisht, për të shumëfishuar pasuritë e botës për t'i ndarë ato me të gjithë njerëzit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. JAVA. FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRiSHTIT.

VITI C. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT VITI C.

MË 22 – 6- 2025.

Corpus Christi: Të ftuar në Banketin e Fjalës dhe të Bukës.

Jezusi nuk na la një statujë të vetes, një fotografi të vetes apo një relike të vetes. Ai donte të vazhdonte të ishte i pranishëm midis dishepujve të tij si ushqim.
    Ushqimi nuk vihet në tryezë për t'u soditur, por për t'u konsumuar.
    Të krishterët që shkojnë në Meshë, por nuk marrin kungimin, duhet të kuptojnë se nuk po marrin pjesë plotësisht në kremtimin eukaristik.
    Ushqimi bëhet pjesë e jona. Duke ngrënë trupin dhe duke pirë gjakun e Krishtit, ne e pranojmë ftesën e tij për t'u identifikuar me të. I themi Zotit dhe bashkësisë se kemi ndërmend të formojmë një trup të vetëm me Krishtin, duam të asimilojmë gjestin e tij të dashurisë dhe kemi ndërmend t'ua japim jetën tonë vëllezërve tanë, siç bëri ai.
    Ne nuk e bëjmë këtë zgjedhje të vështirë vetëm, por së bashku me një bashkësi të tërë. Eukaristia nuk është ushqim që duhet konsumuar vetëm: është bukë e thyer dhe e ndarë midis vëllezërve.
    Është e pakonceptueshme që, nga njëra anë, të vendoset gjesti që tregon unitet, ndarje, barazi, dhënie të ndërsjellë dhe nga ana tjetër të tolerohet vazhdimi i konflikteve, urrejtjes, xhelozisë, grumbullimit të pasurisë, shtypjes. Një bashkësi që kremton ritin e “thyerjes së bukës” në këto kushte të padenja ha dhe pi – siç kujton Pali – dënimin e vet” (1 Kor. 11,28-29). Është një bashkësi që e shndërron sakramentin në gënjeshtër. Është si një vajzë që, duke buzëqeshur, pranon unazën nga i fejuari i saj, simbol i një lidhjeje të pazgjidhshme dashurie dhe, në të njëjtën kohë, e tradhton atë me të dashuruar të tjerë.
    Për ta përvetësuar mesazhin, do të përsërisim:
    “Eukaristia më bën të vëmendshëm ndaj të gjitha formave të urisë tek vëllezërit e mi: uria për bukë, uria për dashuri, uria për mirëkuptim, uria për falje dhe mbi të gjitha uria për Zotin”.

LEXIMI I PARË: Zn. 14,18-20.

18 Ndërkaq Melkizedeku, mbreti i Salemit, prifti i Hyjit tejet të Lartë ‑ i solli bukë e verë,
    19 e bekoi dhe tha:
    “Qoftë bekuar Abrami prej Hyjit tejet të Lartë,
    që krijoi qiellin e tokën!
    20 Qoftë bekuar Hyji tejet i Lartë
    që i lëshoi armiqtë e tu në duar të tua”!
    Abrami i dha të dhjetën e të gjithave”.

LECTIO DIVINA – MEDITIM = LUTJE

Në ato ditë, 18 Melkisedeku, mbreti i Salemit, solli bukë dhe verë; ai ishte prift i Perëndisë Shumë të Lartë.
    19 Ai e bekoi Abramin me këto fjalë:
    “Qoftë bekuar Abrami prej Hyjit tejet të Lartë,
    që krijoi qiellin e tokën!
    20 Qoftë bekuar Hyji tejet i Lartë
    që i lëshoi armiqtë e tu në duar të tua”!
    Abrami i dha të dhjetën e të gjithave” (V. 19-20).

Kapitulli i katërmbëdhjetë i librit të Zanafillës nga i cili është marrë leximi ynë, është mjaft i veçantë: ai e paraqet Abramin në rolin e pazakontë të një luftëtari trim.
    Patriarku është në Lisat e Mamresë, pranë Hebronit, dhe mëson se disa mbretër nga Lindja kanë kapur nipin e tij Lotin. Ai menjëherë organizon njerëzit e tij që janë ekspertë në armë, ndjek rrëmbyesit deri në Dan, në veriun e largët të Palestinës, i sulmon ata, i mposht, rimerr të gjitha plaçkat dhe gjithashtu Lotin, pasuritë e tij, gratë e tij dhe popullin e tij.
    Në rrugën e kthimit ai kalon pranë qytetit të Salemit (Jerusalemit) ku mbretëron Melkisedeku. Ky njeri – që është mbret dhe prift i Perëndisë më të lartë – kur mëson se Abrahami po afrohet, del nga qyteti dhe i ofron bukë dhe verë, pastaj e bekon duke thirrur emrin e Perëndisë së tij.
    Për të kuptuar mesazhin e fragmentit, duhet të mbahet mend se, në kohën e Abrahamit, Jerusalemi ishte një qytet i banuar nga një popull pagan dhe mbeti i tillë për qindra vjet, derisa, rreth vitit 1000 para Krishtit, Davidi e pushtoi atë dhe e bëri kryeqytetin e mbretërisë së tij.
    Në historinë e veprës heroike të kryer nga Abrahami, skena e takimit me Melkisedekun, mbretin e Salemit, është futur për arsye të ndryshme.
    Në kohën kur u shkrua kjo histori (më shumë se një mijë vjet pas fakteve), izraelitët nuk e shikonin me sy të mirë Jerusalemin, as mbretin e tij, as oborrin e tij, dhe ngurronin të paguanin taksat. Me aftësi (dhe me mirësjellje), autori i fragmentit përpiqet më pas, duke përmendur shembullin e Abrahamit (v. 20), t'i bindë ata t'i nënshtrohen mbretit të Jerusalemit dhe t'i paguajnë të dhjetat (pa u ankuar shumë!). E kam theksuar këtë strategji të zgjuar të shkruesit për të treguar se si, ndonjëherë, Perëndia përdor edhe motivimet më pak fisnike të njerëzve për të futur në Bibël një histori që është e çmuar, sepse është plot me simbolikë fetare.
    Nuk ishte vetëm për të bindur izraelitët të paguanin taksat që autori i shenjtë kujtoi sjelljen e përulur dhe të përkushtuar të Abrahamit ndaj mbretit të Salemit. Mbi të gjitha, ai donte të mësonte se nuk duhet t'i shohësh më të huajt në një mënyrë armiqësore. Perëndia ka treguar se nuk ua zbulon veten vetëm izraelitëve, por edhe njerëzve të tjerë.
    Melkisedeku ishte një Kanane, një pagan, megjithatë ai tashmë adhuronte Perëndinë Më të Lartë, krijuesin e qiellit dhe të tokës, dhe para tij vetë patriarku Abraham bëri një gjest të habitshëm: ai u përkul dhe mori bekimin e tij. Në asnjë faqe tjetër të Besëlidhjes së Vjetër nuk shihet se një shërbyes i një kulti pagan nderohet me kaq respekt dhe simpati.
    Ky fragment nga libri i Zanafillës u zgjodh si leximi i parë sepse ka referenca të qarta për festën e sotme.
    Para së gjithash, Melkisedeku është konsideruar gjithmonë nga të krishterët si një figurë e Krishtit dhe e priftërinjve të Besëlidhjes së re që ofrojnë bukë dhe verë në altar.
    Ka edhe elementë të tjerë që e lidhin gjestin e bërë nga ky mbret-prift me Eukaristinë. Ai ndau bukën dhe verën e tij me ata që ishin të uritur dhe sjellja e tij bujare është një kujtesë për të ndarë të mirat personale me vëllezërit.
    Së fundmi, është domethënëse që buka dhe vera e Melkisedekut konsumohen së bashku nga dy popuj: populli pagan i Salemit dhe populli i zgjedhur i Abrahamit. Është sikur këta dy popuj - megjithëse kaq të largët nga një pikëpamje politike, kulturore dhe fetare - të ishin takuar rreth një tryeze të vetme. Është imazhi i asaj që ndodh në bashkësinë e krishterë që mblidhet për të thyer bukën eukaristike: kemi takimin, mirëseardhjen, ndarjen dhe shkëmbimin e ndërsjellë të bekimeve.

LEXIMI I DYTË: 1 Kor. 11,23-26.

23 Vërtet atë mësim që mora prej Zotit, atë edhe juve jua mësova, domethënë se Zoti Jezus, atë natë që po tradhtohej, mori bukën, 24 falënderoi, e theu dhe tha: “Ky është Trupi im ‑ për ju. Bëjeni këtë në përkujtimin tim!” 25 Po ashtu, pasi u krye darka, mori edhe kelkun e tha: “Ky Kelk është Besëlidhja e re në Gjakun tim. Bëjeni këtë, gjithsaherë që të pini, në përkujtimin tim!” 26 Për të vërtetë, kurdo të hani këtë bukë e ta pini këtë kelk, lajmëroni vdekjen e Zotit, derisa Ai të vijë.

Për ta kuptuar këtë pasazh të rëndësishëm, është e nevojshme të sqarohet arsyeja pse Pali e prezanton temën e institucionit të Eukaristisë në letrën e tij. Pastaj do të përpiqemi të interpretojmë kuptimin e gjestit të Jezusit.
    Në Korint ka probleme shumë serioze: shthurje seksuale, çrregullime, zili, dehje dhe - çfarë është më keq - mosmarrëveshje midis vëllezërve. Janë lindur parti, askush nuk bie dakord për zgjedhjet morale, ndarja në klasa pranohet si normale: ajo e të pasurve dhe ajo e të varfërve, ajo e fisnikëve dhe ajo e njerëzve të thjeshtë.
    Ndarjet janë gjithmonë të dëmshme, por kur ato shfaqen pikërisht ndërsa kremtohet Eukaristia, ato bëhen skandaloze.
    Në Korint, të krishterët janë mësuar të hanë së bashku, si vëllezër të vërtetë, para Darkës së Shenjtë. Ata e dinë mirë se, për të ndarë denjësisht bukën eukaristike, është e nevojshme të ndahet më parë buka materiale.
    Darka e Shenjtë kremtohet jo në kisha, siç ndodh në vendin tonë, por në shtëpi private, të vëna në dispozicion nga ndonjë anëtar i pasur i komunitetit.
    Tani ndodh që grupi i të pasurve, i zotërinjve, i fisnikëve - të cilët nuk punojnë, por bëjnë që të punojnë shërbëtorët e tyre - takohen më herët, menjëherë pasdite. Ata takohen në vilën e njërit prej tyre, shëtisin në kopsht, flasin me gëzim, shtrihen në divane dhe fillojnë të festojnë. Pastaj, në mbrëmje, kur mbërrijnë vëllezërit e tyre në besim, të rraskapitur nga lodhja, që i përkasin klasave më të përulura (fermerët, punëtorët, punëtorët e portit) - të pasurit i presin me tallje dhe shaka pa respekt. Pastaj, pa e kuptuar situatën e dhimbshme që është krijuar, ata fillojnë të kremtojnë Eukaristinë.
    Për të treguar absurditetin e një sjelljeje të tillë, Pali u kujton korintasve se si Jezusi e themeloi Eukaristinë.
    Përvojat më të thella, mesazhet më domethënëse janë të vështira për t'u përkthyer në fjalë. Për t'i komunikuar ato përdorim gjeste: me një shikim të ëmbël shprehim butësi, me një shtrëngim duarsh të zgjatur nënvizojmë marrëveshjen tonë të plotë me një mik, me një përqafim pajtohemi me vëllain tonë, me një gjest të keq shfryjmë zemërimin tonë të pakontrollueshëm.
    A është e mundur të përmblidhet në një gjest të vetëm e gjithë jeta, e gjithë vepra, e gjithë personi i Jezusit? Po, është e mundur dhe gjesti u zgjodh dhe u krye prej tij, në prag të mundimeve të tij. Gjatë Darkës së Fundit ai mori bukën, e theu dhe tha: Ky është trupi im i thyer; pastaj mori verën dhe tha: ky është gjaku im i derdhur. Dishepujve të tij Jezusi donte t'u thoshte: e gjithë ekzistenca ime ka qenë një dhuratë për njerëzit; për veten time nuk kam kursyer asnjë çast të jetës sime, as një qelizë të trupit tim, as një pikë të gjakut tim. E kam ofruar veten tërësisht, e kam dhënë veten tërësisht.
    Sa herë që bashkësia e krishterë, me ftesë të Zotit, e thyen bukën eukaristike, Jezusi përfaqësohet ndërsa jep jetën e tij për dashuri.
    Si mund ta përsërisin korintasit - pyet Pali - këtë gjest që tregon sakrificë dhe dhuratë jete, bashkim me Krishtin dhe vëllezërit dhe pastaj, në realitet, të nxisin përçarje, të kultivojnë mosmarrëveshje, të përjetësojnë pabarazitë?
    Duke pasur parasysh jetën jo gjithmonë koherente të bashkësive tona të krishtera, ndoshta e kemi pyetur veten se si në situata të caktuara mund të vazhdojmë të kremtojmë Eukaristinë. Është një dyshim i ligjshëm. Megjithatë, nuk duhet harruar se buka eukaristike është një dhuratë, jo një shpërblim i merituar i rezervuar për të mirët. Është ushqim që u ofrohet mëkatarëve, jo të drejtëve (sepse askush nuk është i drejtë). Edhe nëse e kuptojmë se jemi të padenjë, vazhdojmë t'i afrohemi banketit eukaristik. Na kujton gjendjen tonë si mëkatarë dhe na inkurajon të bëhemi ajo që nuk jemi ende: bukë e thyer dhe verë e derdhur për vëllezërit tanë.

UNGJILLI: Lk. 9,11b-17.

11 Por, kur e mori vesh populli, iu vu mbrapa. Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi.
    12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë”.
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai.
    Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet: “Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!”
    15 Bënë ashtu: i ulën të gjithë. 16 Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara.
    17 Hëngrën të gjithë e u nginë. Prej çka u teproi çuan dymbëdhjetë shporta me copa.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

Ka shumë mënyra për të shpjeguar se çfarë është Eukaristia. Pali zgjedh një: ai rrëfen - siç e kemi parë - themelimin e saj, gjatë Darkës së Fundit. Luka zgjedh një tjetër: ai merr një episod nga jeta e Jezusit - atë të shumëzimit të bukëve - dhe e rilexon atë nga një perspektivë eukaristike. Domethënë, ai e përdor atë për të ndihmuar të krishterët e komuniteteve të tij të kuptojnë se çfarë do të thotë gjesti i thyerjes së bukës, të cilin ata e përsërisin rregullisht, çdo javë, në ditën e Zotit.
    Nëse fragmenti i Ungjillit të sotëm lexohet si një kronikë besnike e një fakti, hasim një sërë vështirësish: nuk e kuptojmë se çfarë shkuan të bënin pesë mijë burra në një vend të shkretë (v. 12), dhe as nuk e dimë se nga mund të kenë ardhur kaq shumë njerëz (v. 14). Është e çuditshme që edhe peshqit janë të thyer (v. 16) dhe do të na duhej të shpjegonim se nga vijnë dymbëdhjetë shportat për mbetjet (v. 17); a i kishin sjellë njerëzit me vete bosh? Pastaj është vonë në mbrëmje (v. 12) kur fillon vakti; Si i organizuan të dymbëdhjetët, në errësirë, kaq shumë njerëz dhe shpërndanë bukët dhe peshqit? ...
    Padyshim që nuk përballemi me një reportazh dhe nuk ka kuptim të pyesim se si u zhvilluan saktësisht ngjarjet, sepse është e vështirë të përcaktohet.
    Mbi një ngjarje në jetën e Jezusit, ungjilltari ka ndërtuar një reflektim teologjik dhe ne, më shumë sesa të rindërtojmë atë që ndodhi, jemi të interesuar të kuptojmë se çfarë mesazhi dëshiron të përcjellë ai.
    Çelësi i parë i interpretimit që futim është ai i Besëlidhjes së Vjetër.
    Të krishterët e komuniteteve të Lukës ishin mësuar me gjuhën biblike dhe menjëherë i kuptuan aludimet - të cilat mund të na shpëtojnë - për faktet, tekstet, shprehjet, personazhet e Besëlidhjes së Vjetër.
    Historia e shpërndarjes së bukëve u kujtoi atyre:
    - historinë e manës, ushqimin e dhënë mrekullisht nga Perëndia popullit të tij në shkretëtirë (Dal. 16; Nr. 11). Edhe buka e dhënë nga Jezusi vjen nga qielli;
    – profecia e bërë nga Moisiu: “Zoti, Perëndia yt, do të nxjerrë për ty, nga mesi yt, nga vëllezërit e tu, një profet si unë” (Dt. 18,15). Jezusi, i cili përsërit një nga shenjat e bëra nga Moisiu, është pra profeti i pritur;
    – fjalët e Isaisë: “1 O ju të gjithë që jeni të etshëm, ejani tek ujët,
    le të vijnë gjithashtu edhe ata që s’kanë para!
    Bleni drithë e hani;
    ejani e bleni pa para e pa pagesë verë e qumësht!
    2 Pse t’i shpenzoni paratë në atë që s’është bukë
    dhe mëditjen tuaj në gjëra që nuk ngijnë?
    Nëse më dëgjoni mua do të hani çka është e mirë,
    e do të shijoni ushqime të shijshme!...
    Kërkojeni Zotin deri sa mund të gjendet,
    thirreni në ndihmë deri sa është afër!” (Is. 55,1-2.6);
    – së fundmi, kujton shumëzimin e bukëve të kryera nga Eliseu: 42 Erdhi një njeri prej Baalsalisës dhe i solli njeriut të Hyjit bukë të fryteve të para: njëzet bukë elbi dhe grurë të ri në duqet e veta. Elizeu tha: “Ndaju njerëzve të hanë”! 43 Shërbëtori iu përgjigj: “Si t’ua vë para këto njëqind njerëzve”? Por ai i tha sërish: “Jepi popullit të hajë! Sepse kështu thotë Zoti: ‘Do të hanë dhe to t’u teprojë’!” 44 Ua shtroi, pra, dhe ata hëngrën dhe u teproi sipas fjalës së Zotit. (2 Mbr. 4,42-44).
    Mrekullia e kryer nga Jezusi duket të jetë një fotokopje e zmadhuar e saj.
    Këto referenca ndaj Besëlidhjes së Vjetër duhen mbajtur mend sepse Luka synon t’i aludon ato, por ai i referohet edhe kremtimit të Eukaristisë, siç ndodh në komunitetet e tij.
    Le të fillojmë me vargun e parë (v. 11) i cili, për fat të keq, nuk raportohet i plotë në leximarin tonë. Le të marrim edhe pjesën që mungon: "Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi”.
    Vetëm Luka thotë se, kur turmat mbërrijnë në Betsaidë, Jezusi i mirëpret dhe u flet atyre për mbretërinë e Perëndisë. Ai është tërhequr mënjanë me dishepujt, ndoshta duke kërkuar një moment qetësie; por njerëzit, që kanë nevojë për fjalën dhe ndihmën e tij, i afrohen dhe ai i mirëpret, shpall lajmin e mirë të mbretërisë së Perëndisë dhe shëron të sëmurët. Të mirëpriturit do të thotë t'i kushtosh vëmendje, të lejosh veten të përfshihesh në nevojat e të tjerëve, të tregosh interes për nevojat e tyre shpirtërore dhe materiale.
    Në këtë varg të parë, referenca për kremtimin eukaristik është e qartë: liturgjia e ditës së Zotit fillon gjithmonë me gjestin e kremtuesit i cili mirëpret bashkësinë, u jep atyre mirëseardhje, u uron paqe dhe shpall mbretërinë e Perëndisë. Ashtu si Jezusi, edhe ai i mirëpret të gjithë. Të mirëpritur janë të mirët dhe të mirëpritur janë mëkatarët, të mirëpritur janë të varfrit, të sëmurët, të dobëtit, të përjashtuarit, ata që kërkojnë një fjalë shprese dhe faljeje; askush nuk refuzohet.
    Edhe Pali, duke përfunduar kapitullin mbi Eukaristinë nga i cili është marrë fragmenti i leximit të dytë të sotëm, u rekomandon këtë mirëseardhje të krishterëve të Korintit:
    "Prandaj, vëllezërit e mi, kur të bashkoheni në Darkë, priteni njëri‑tjetrin”(1 Kor. 11,33).
    Në vargun 12 theksohet ora në të cilën Jezusi shpërndan bukën e tij: "dita po mbaronte". Vura re më sipër vështirësinë e të kuptuarit të kësaj të dhëne si informacion (krejtësisht të tepërt, ndër të tjera).
    Dita po mbaronte është përkundrazi një tregues i çmuar dhe gjithashtu prekës. E gjejmë edhe në historinë e dishepujve të Emausit. I thonë të dy shokut të tyre të udhëtimit:
    “Rri me ne se u bë natë e dita po shkon në të sosur!” (Lk. 24,29).
    Ky detaj na tregon për kohën, të shtunën në mbrëmje, kur Darka e Shenjtë u kremtua në bashkësitë e Lukës.
    Vendi i shkretë (v. 12) ka edhe një kuptim teologjik: ai kujton udhëtimin e popullit të Izraelit, i cili, pasi la tokën e skllavërisë, u nis në një udhëtim drejt lirisë dhe u ushqye me manë.
    Bashkësia që kremton Eukaristinë përbëhet nga udhëtarë që po bëjnë një eksod. Ata patën guximin të braktisnin shtëpitë e tyre, fshatrat e tyre, miqtë e tyre, llojin e jetës që bënin dhe u nisën për të dëgjuar Mjeshtrin dhe për t'u shëruar prej tij. Ashtu si Izraeli, ata hynë në shkretëtirë dhe u nisën drejt lirisë. Të tjerët - që gjithashtu dëgjuan zërin e Zotit - preferuan të qëndronin aty ku ishin, nuk donin të merrnin rreziqe. Fatkeqësisht për ta, duke vepruar kështu, ata e privuan veten nga ushqimi që Jezusi u jep atyre që e ndjekin.
    Jezusi i urdhëron të dymbëdhjetët të ushqejnë turmat:
    “12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë”
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai. Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet: “Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!” (v. 12-14).
    Reagimi i parë i të dymbëdhjetëve është habia, ndjenja e të qenit të thirrur për një sipërmarrje të madhe, absurde, të pamundur. Prandaj, ata paraqesin një propozim që bie ndesh me mikpritjen e zbatuar nga Mjeshtri: ata sugjerojnë dërgimin e njerëzve në shtëpi, largimin e tyre, shpërndarjen e tyre. Secili duhet të mendojë për zgjidhjen e problemeve të veta, sa më mirë që të mundet.
    Dishepujt nuk e kuptojnë dhuratën që Jezusi është gati t'u japë në duar: bukën e Fjalës dhe bukën eukaristike. Ata nuk e kuptojnë se bekimi i tij do ta shumëfishojë pafundësisht këtë ushqim që kënaq çdo uri: urinë për lumturi, për dashuri, për drejtësi, për paqe, nevojën për t'i dhënë kuptim jetës, ankthin për një botë të re.
    Këto janë nevoja kaq urgjente dhe të pandalshme saqë ndonjëherë na shtyjnë të hamë atë që nuk na ngop, atë që madje mund të përkeqësojë urinë ose të shkaktojë të përziera. Kjo është arsyeja pse Mjeshtri këmbëngul: është nga ju që bota pret ushqim, jepeni vetë për ta ngrënë.
    Fjala e Tij është një bukë që shumëfishohet në mënyrë të mrekullueshme: ata që e mirëpresin Ungjillin dhe ushqejnë jetën e tyre me të, ata që asimilojnë personin e Krishtit duke u ushqyer me bukën eukaristike, nga ana tjetër ndiejnë nevojën për të ndarë me të tjerët zbulimin dhe gëzimin e tyre dhe fillojnë t'u shpërndajnë edhe atyre bukën që ka shuar urinë e tyre. Kështu, një proces i pandalshëm ndarjeje nxitet dhe dymbëdhjetë shportat me mbetje mbeten gjithmonë të plota dhe gati për të filluar përsëri shpërndarjen. Sa më shumë shtohen ata që ushqehen me bukën e Fjalës së Krishtit dhe të Eukaristisë, aq më shumë shumëfishohet buka e shpërndarë për të uriturit.
    V. 14 tregon një detaj kurioz: Jezusi nuk dëshiron që ushqimi i tij të konsumohet vetëm, secili më vete, siç bëhet në një restorant me vetëshërbim. Megjithatë, edhe grupet shumë të mëdha nuk janë të mira sepse në to njerëzit nuk e njohin njëri-tjetrin, nuk flasin, nuk mund të krijojnë marrëdhënie miqësie, ndihme të ndërsjellë, vëllazërie.
    Në kohën e Lukës, pesëdhjetë ishte ndoshta numri ideal i anëtarëve të një bashkësie. Le të kujtojmë se, në shekujt e parë, Eukaristia nuk kremtohej në kisha, por në salla të mëdha (Vap. 2,46), kështu që numri i pjesëmarrësve ishte domosdoshmërisht i kufizuar. Mund të jetë që një nga arsyet për përtacinë, ftohtësinë, mungesën e iniciativës së disa prej bashkësive të sotme varet pikërisht nga numri i madh i pjesëmarrësve.
    Në të gjithë Besëlidhjen e Re, vetëm Luka përdor, pesë herë, foljen greke kataklinein, "të shtrihesh në tryezë" (v. 15). Kjo tregon pozicionin që merrnin njerëzit e lirë kur merrnin pjesë në një banket solemn. Izraelitët shtriheshin kështu gjatë vaktit të Pashkës. Është e papërshtatshme të përdoret kjo folje në një situatë si ajo e përshkruar në fragmentin e Ungjillit të sotëm, domethënë t'u referohet njerëzve që janë në shkretëtirë, në ajër të hapur dhe që janë mësuar të ulen përtokë me këmbët e kryqëzuara.
    Nëse Luka e përdor këtë shprehje, ai e bën këtë për një arsye teologjike: për të aluduar në një vakt tjetër, atë të bashkësisë së krishterë që ulet rreth tryezës eukaristike, darkës së Pashkës së re, të konsumuar nga njerëz të lirë.
    Formula me të cilën përshkruhet shumimi i bukëve është e njohur për ne: "Ai mori bukët (dhe peshqit) dhe, duke ngritur sytë nga qielli, i bekoi, i theu dhe ua dha..." (v. 16). Këto janë gjestet e kryera nga kremtuesi në kremtimin e Eukaristisë (Krh Lk. 22,19).
    Duket sikur Luka po i përdhos pak fjalët e aktit sakramental, duke i ngatërruar gjërat e tokës me ato të qiellit, nevojat materiale me ato të shpirtit.
    Kjo "përzierje" e materies dhe shpirtit nuk është e rrezikshme për besimin. E kundërta është e rrezikshme: ta ndash Eukaristinë nga jeta e njerëzve, ta çosh atë në re.
    Eukaristitë që nuk festojnë gjithashtu angazhimin konkret të të gjithë bashkësisë për të shumëfishuar bukën materiale, në mënyrë që të ketë mjaftueshëm për të gjithë dhe të mbetet diçka, janë një gënjeshtër.
    Bashkësia e të mirave përshkruhet, në kremtimin eukaristik, nga oferta. Ky është momenti në të cilin secili anëtar i bashkësisë paraqet dhuratën e tij bujare në mënyrë që ajo të mund t'u shpërndahet atyre që kanë nevojë.
    Shpesh pyesim veten se çfarë ndodhi me peshqit; e gjithë vëmendja duket se është përqendruar te bukët. Në realitet, edhe peshqit, çuditërisht, "thyhen" dhe shpërndahen së bashku me bukën (v. 16). Në bashkësitë e kohës së Lukës, peshku ishte bërë simbol i Krishtit. Shkronjat që përbëjnë termin grek ichthys (peshk) ishin bërë tashmë akrostiku për Jezusin, Krishtin, Birin e Perëndisë, Shpëtimtarin. Prandaj, peshku është vetë Jezusi i bërë ushqim në Eukaristi.

Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 18-06-2025 më 09:26

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

F.A. FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT VITI C.UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË

FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT VITI C.

MË 22-6-2025.

UNGJILLI: Lk. 9,11-17.

12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë.”
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai.
    Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”

Ungjilli që do të dëgjojmë sot, është një nga më të njohurit: flet për të ashtuquajturin shumëzim të bukëve dhe peshqve. Të gjithë e dinë, madje edhe jobesimtarët kanë dëgjuar për të.
    E gjejmë gjashtë herë në Ungjij; Mateu dhe Marku e tregojnë dy herë. Kjo na tregon se për ungjilltarët përmban një mesazh shumë të rëndësishëm. Çfarë është? Përgjigja më e menjëhershme dhe spontane është se do të ishte prova që Jezusi jep për të qenë Zot, sepse vetëm Zoti mund të krijojë diçka nga asgjëja.
    Në universin tonë asgjë nuk krijohet dhe asgjë nuk shkatërrohet. Nëse diçka krijohet nga asgjëja, kjo do të thotë se ka një ndërhyrje të Zotit. Epo, gjëja e parë që duhet bërë, nëse duam të kuptojmë atë që ungjilltarët duan të na thonë, është të fshijmë titullin që gjejmë praktikisht në të gjitha Biblat tona: "mrekullia e shumëzimit të bukëve dhe peshqve".
    Nëse e shqyrtojmë historinë nga kjo perspektivë, jemi shumë larg dhe nuk e kuptojmë atë që ungjilltarët duan të na thonë. Në tekst nuk përmenden mrekulli apo shumëzime: thjesht thuhet se Jezusi mori bukët dhe peshqit që iu dhanë, i shpërndau dhe tregoi se ushqimi jo vetëm që ishte i mjaftueshëm, por ishte edhe i tepërt.
    Për më tepër, nëse e konsiderojmë historinë si një fakt material, atëherë lindin probleme që janë shumë të vështira për t'u përgjigjur. Para së gjithash, duhet të jetë rreth gjashtë shumëzime të bukëve dhe peshqve, sepse nuk ka dy histori që përputhen dhe që përmbajnë të njëjtat detaje. Numrat janë të ndryshëm: 5,000, 4,000 ata që hëngrën; mbetjet: 12 shporta, 7 çanta; 5 bukë, jo, janë 7 bukë.
    Epo, vendet janë gjithashtu të ndryshme: një ungjilltar e vendos atë në shkretëtirë, një tjetër pranë liqenit ku ka fusha pjellore. Dhe nga ana tjetër, nëse e marrim këtë histori si kronikën e një fakti material, lindin detaje që menjëherë i konsiderojmë të pamundura. Le të përpiqemi të imagjinojmë vështirësinë e dishepujve në zbatimin e urdhrit të dhënë nga Jezusi: ndani ata 5,000 burra në grupe prej 50 vetash, domethënë, duhet të bëni 100 grupe prej 50 vetash në errësirë, sepse është mbrëmje, dhe pastaj të filloni të shpërndani bukët dhe peshqit në atë rrëmujë.
    Si një fakt real nuk do të kishte shumë për të na thënë përveçse të na vinte përpara pyetjeve të pazgjidhshme. Nëse në vend të kësaj e marrim si një shëmbëlltyrë, atëherë ka shumë për të na thënë sepse kërkon një ndryshim rrënjësor në mënyrën tonë të lidhjes me realitetet e kësaj bote, mënyrën tonë të menaxhimit të të mirave që na nevojiten për jetën. Në botën e lashtë, ajo që Jezusi erdhi të përmbyste, marrëdhënia me të mirat - do ta shohim - është ajo e shpikur nga mençuria, nga dinakëria e njerëzve.
    Jezusi na ofron një mënyrë të re, dhe ky mesazh shumë provokues që do të përpiqemi ta kuptojmë është i lidhur me kremtimin autentik të Eukaristisë, që është festa që kremtojmë sot. Sepse ata që e mirëpresin - duke ditur se çfarë po bëjnë - e mirëpresin Krishtin në jetën e tyre duke ngrënë atë bukë që është Ai: kjo zgjedhje që bëjnë për ta pranuar Krishtin në jetën e tyre dhe propozimi i tij për një botë të re përfshin një ndryshim rrënjësor në mënyrën e menaxhimit të të mirave të kësaj bote, në mënyrë që për të gjithë të ketë jo vetëm ushqim të mjaftueshëm, por edhe të bollshëm. Le të dëgjojmë tani se si fillon versioni i historisë që na la Ungjillori Luka.

11“Por, kur e mori vesh populli, iu vu mbrapa. Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi. 12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë.” 13 “Jepuni ju të hanë!”
    Luka vendos shenjën e shpërndarjes së bukëve dhe peshqve në zonën përreth Betsaidës. E shihni se ku ndodhej ky qytet që na dha pesë apostuj: rreth dy kilometra e gjysmë nga bregu verior i Liqenit të Galilesë. Dhe një detaj shumë realist vihet re në histori: se në rrethinat kishte fshatra dhe fshatra. Në kohën e Jezusit, brigjet e Liqenit të Galilesë ishin shumë më të populluara se sot, kishte fshatra kudo.
    Megjithatë, më pak realist është një detaj tjetër që vihet re: ai i shkretëtirës. Atje nuk ka shkretëtirë, dhe pastaj fillojmë të kuptojmë se Ungjilltari na fton ta lexojmë historinë duke kapur simbolikën biblike të imazheve që ai prezanton. Duke na folur për shkretëtirën, ai dëshiron të na kujtojë Eksodin.
    Është një Eksod që Jezusi na propozon tani: të lëmë një botë të vjetër - një botë në të cilën të mirat e kësaj bote që na nevojiten, menaxhohen sipas kritereve të njerëzve që janë egoizmi, lakmia, grumbullimi - dhe të hyjmë në një tokë lirie ku të njëjtat të mira menaxhohen sipas kritereve të Zotit. Ai do të bëjë propozimin e tij dhe, pikërisht në Eukaristi, ne do t'i japim bashkimin tonë kësaj bote të re dhe propozimit të tij. Ekziston një tregues i çmuar me të cilin fillon historia, një tregues i kohës: dita po fillonte të errësohej. Është imazhi i përfundimit të ditës së Jezusit. Dita e tij përbëhej nga kjo: shpallja e Ungjillit dhe, si rezultat, mrekullitë. Kur i japim bashkimin tonë propozimit të tij për jetën, ndodhin gjithmonë ngjarje të jashtëzakonshme, të mrekullueshme. Dhe në fund të kësaj dite Jezusi jep zgjidhjen e tij për një problem që njerëzit e kanë ndjerë gjithmonë dhe që e ndiejmë edhe ne sot: atë të ushqimit, atë të strehimit, një shtëpie për të jetuar. Dhe ndoshta mendojmë se ky është një problem që nuk ka të bëjë me Ungjillin, sepse shumë sot mendojnë se feja, jeta shpirtërore, nuk ka të bëjë fare me këto probleme materiale. E gjejmë këtë koncept pikërisht në gojën e dishepujve, të cilët i drejtohen Jezusit dhe i thonë: "Sot e dëgjuam fjalën tënde, kjo turmë të ka dëgjuar, tani lëri të shkojnë, lëri të shkojnë në fshatrat aty pranë, në fshatrat përreth dhe të gjejnë strehim dhe ushqim". Një arsyetim që pasqyron atë që shumë të krishterë ende mendojnë sot: të dielën kemi qenë në kishë, jemi lutur, kemi dëgjuar Ungjillin, tani le të dalim, të gjithë duhet të kënaqen me gjëra konkrete dhe materiale. Për ta, ashtu si për dishepujt, Ungjilli është një gjë, jeta konkrete është një tjetër; katekeza mëson se si të shkosh në parajsë dhe të gjithë duhet ta zgjidhin pjesën tjetër vetë.
    Jeta shpirtërore nuk ka të bëjë fare me materialen. Jezusi nuk mendon kështu. Pra, ekzistojnë këto dy probleme që përmend Luka: ushqimi dhe strehimi.
    Dhe kur flasim për ushqimin, për ushqimin, nuk i referohemi vetëm ushqimit material, bukës që mbush stomakun, por gjithçkaje që i nevojitet njeriut. Të mirat e kësaj bote janë ato që ushqejnë tërë jetën tonë, dhe një jetë e plotë njerëzore është ajo që përfshin gjithashtu dashuri, miqësi, respekt, komunikim, jetë shoqërore, shëndet, një shtëpi për të jetuar. Ka shumë nevoja që duhet të plotësohen që një jetë të jetë plotësisht njerëzore.
    Këtu, Ungjilli ka të bëjë me përgjigjen e të gjitha këtyre nevojave. Ne e dimë se një stomak i plotë e kënaq kafshën, por për njeriun nuk është e mjaftueshme. Njeriu ka nevojë që kjo ngopje të ndodhë në kontekstin e dashurisë, të mirëseardhjes së vëllezërve të tij.
    Pra, për të kënaqur të gjitha këto forma të urisë, çfarë përgjigjeje japin dishepujt? E kemi dëgjuar: "Secili duhet të kujdeset për veten e tij, secili duhet të shkojë të blejë atë që i nevojitet, të shkojë tek ata që shesin". E shihni se në gojën e dishepujve gjejmë logjikën tonë, atë të botës sonë: logjikën e tregut.
    Sistemi i shkëmbimit është i nevojshëm, sepse nëse secili prej nesh do të mbante vetëm atë që është i aftë të prodhojë me aftësinë tonë, të gjithë do të vdisnim. Zoti na ka bërë mirë: na bëri jo të vetëmjaftueshëm. Ne kemi mallra, ato nuk do të jenë kurrë të mjaftueshme për ne, por jemi të detyruar t'i shkëmbejmë këto mallra.
    Ky shkëmbim mund të ndodhë në një marrëdhënie tregtare në të cilën unë shqyrtoj nevojat e tjetrit, dhe në bazë të këtyre nevojave që unë i bekoj - sepse sa më shumë rriten, aq më shumë mund të rritem unë me çmimin -, ose në një shkëmbim bujarie, vëmendjeje ndaj nevojave të vëllait: nëse mund ta shuaj urinë e tij, jam i gatshëm t'i jap atë që kam në duar. Çfarë përgjigjeje jep Jezusi? Ai refuzon propozimin e dishepujve.
    "Secili duhet të kujdeset për veten e tij, le të vrapojë atje ku shet atë që i nevojitet". Le të përpiqemi të reflektojmë: çfarë ndodh në propozimin e dishepujve? Ata që kanë para mund të blejnë, ata që nuk i kanë mbeten të uritur. Ata që kanë këmbë të mira mund të shkojnë atje ku ka nga ata që shesin, dhe ata që janë të sëmurë nuk mund të shkojnë atje.
    Pastaj ka nga ata që vrapojnë më shpejt se të tjerët, mbërrijnë të parët, blejnë gjithçka sepse janë lakmitarë, dhe ata që mbërrijnë të fundit nuk gjejnë asgjë të mbetur. Ata që kanë njohuri dinë ku të shkojnë, ata që nuk kanë njohuri humbasin. Nuk është çudi, pra, që në këtë botë të vjetër të menaxhuar nga kjo logjikë tregu, lindin luftëra, dhunë, abuzime, padrejtësi, ku ata që janë të aftë grumbullohen, ata që janë të pasur bëhen më të pasur dhe ata që janë të varfër mbeten gjithnjë e më të varfër. Është realiteti i botës sonë i cili, për të ruajtur këtë logjikë, ka nevojë për forcë, dhunë, kërcënime, armë. Çfarë u thotë Jezusi dishepujve? Dhe na thotë neve: "Duhet t'u jepni diçka për të ngrënë".
    Para së gjithash, Jezusi e hedh poshtë logjikën që e ndan jetën në dy sektorë: atë shpirtëror dhe atë material. Kjo duhet t'u lihet gnostikëve, manikeanëve. Fjala e Zotit, Ungjilli, kërkon një botë krejtësisht të re, një mënyrë të re të menaxhimit të mallrave, dhe fjala e Zotit na tregon para së gjithash se mallrat nuk janë tonat, ato nuk mund të tregtohen sipas kritereve të tregut, sepse mallrat janë të Zotit.
    Ne jemi vetëm administratorë të Zotit: "Toka dhe gjithçka që përmban ajo" - letra e parë drejtuar Timoteut thotë mirë në kapitullin 6 - "Nuk kemi sjellë asgjë në këtë botë dhe nuk mund të marrim asgjë", gjithçka konfiskohet në doganë. Lakmia për para, dëshira për të grumbulluar mallra është çmenduri dhe është rrënja e çdo të keqeje, thotë kjo letër drejtuar Timoteut. A e kanë kuptuar dishepujt se ku dëshiron t'i çojë Jezusi në këtë eksod? Tek ndarja e mallrave, tek shkëmbimi i mallrave të diktuar jo nga lakmia dhe egoizmi, por nga dashuria, nga vëmendja ndaj nevojave të vëllezërve tanë.
    Por ata menjëherë ngrenë një kundërshtim që është i yni. Le ta dëgjojmë.
    “ 13 Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet:“Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!”
    15 Bënë ashtu: i ulën të gjithë”.
    Kundërshtimi i dishepujve është i yni, ai që dëgjojmë gjatë gjithë kohës: nuk ka ushqim të mjaftueshëm për të gjithë, ushqimi është i pakët dhe turma është e madhe. Nëse lejojmë veten të na mposhtin dyshimet nëse do të ketë mjaftueshëm për të gjithë, atëherë fillon konkurrenca.
    A nuk ka krijuar Perëndia një botë në të cilën fëmijët e Tij janë të kënaqur, kanë bollëk nga ajo që u nevojitet? Jo, është një lloj lugine lotësh, dhe kështu është e kuptueshme që të gjithë përpiqen të kapin sa më shumë që të jetë e mundur për të pasur mjaftueshëm për veten e tyre, familjen dhe miqtë e tyre, dhe të tjerët përpiqen të ia dalin mbanë. Është tundimi që kishin hebrenjtë në shkretëtirë me manën: dikush grumbulloi më shumë seç duhej, më shumë se buka e tyre e përditshme, por pastaj gjatë natës u mbushën me krimba. Kundërshtimi, pra: Propozimi i Jezusit është i bukur, ai i vënies së gjithçkaje të përbashkët, por nuk jep rezultate. Dhe pastaj dishepujt bëjnë një propozim tjetër: "Le të vazhdojmë të jetojmë sipas ligjit të tregut, që është ai i botës së vjetër, dhe le të shkojmë të blejmë ushqim për të gjithë këta njerëz, 5,000 burra, kjo turmë". Është propozimi i mirëqenies: ata që kanë diçka më shumë le t'ua japin lëmoshën atyre që kanë nevojë. Jezusi nuk e pranon këtë propozim. Pse? Sepse është gjithmonë ai që nuk ofron zgjidhjen përfundimtare, nuk krijon një botë të re, mirëmban botën e vjetër - atë të ligjeve të tregut - dhe pastaj ekziston kjo alternativë që nuk është e keqe, që të paktën ata që kanë më shumë le të u bjerë diçka atyre që kanë nevojë. Nuk është bota e re që dëshiron Zoti. Çfarë propozon Jezusi tani? Ai u jep një urdhër dishepujve: "le të shtrihen", kataklìnete, "le të shtrihen". Është qëndrimi i zotërinjve, i njerëzve të lirë që shërbehen. Dhe tani ai i fton dishepujt t’i konsiderojnë të gjithë nevojtarët si mësuesit e tyre, të cilëve dishepulli i vërtetë është i gatshëm t’u shërbejë. Dhe thotë: “Ndajini në grupe me nga pesëdhjetë”. Në librin e Eksodit, ky numër tregon një popull të organizuar, domethënë, kjo shpërndarje e të mirave që Perëndia ka vënë në dispozicion për jetën e fëmijëve të Tij duhet të menaxhohet sipas kritereve të rregullta, në mënyrë që ushqimi të jetë i mjaftueshëm dhe i bollshëm për të gjithë.
    Dhe tani le të dëgjojmë se çfarë ndodh kur të mirat që Perëndia ka përgatitur për fëmijët e Tij, menaxhohen sipas Ungjillit. Le të dëgjojmë.
    “16 Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara.
    17 Hëngrën të gjithë e u nginë. Prej çka u teproi çuan dymbëdhjetë shporta me copa”.
    Jezusi mori pesë bukët dhe dy peshqit, ngriti sytë nga qielli, recitoi bekimin mbi to, i theu dhe ua dha dishepujve për t’ia shpërndarë turmës. Të gjithë hëngrën dhe u ngopën dhe copat që mbetën u morën: dymbëdhjetë shporta.
    Ne kemi dëgjuar listën e pesë gjesteve të kryera nga Jezusi. Ungjilltari Luka na i paraqiti ato me shumë saktësi sepse ato përmbajnë propozimin e ri për menaxhimin e të mirave të kësaj bote të bërë nga Jezusi: jo më logjika e vjetër, por një logjikë e re. Dhe ne do t'i shqyrtojmë këto gjeste me kujdes sepse ato na mësojnë të kryejmë një mrekulli: që në botë çdo uri e njeriut të shuhet, që të mirat që çdo njeri ka në dispozicion të jenë jo vetëm të mjaftueshme, por edhe të bollshme, që çdo formë dhune, lufte, padrejtësie, mjerimi të zhduket. Nëse kjo do të ndodhte, do të thoshim: është një mrekulli. Zoti nuk e kryen këtë mrekulli, ai na mëson ne ta kryejmë. Nëse nuk ndodh, kjo është sepse ne nuk u kushtojmë vëmendje gjesteve me të cilat Jezusi na mëson të kryejmë këtë mrekulli. I pari nga këto gjeste: Jezusi merr pesë bukët dhe dy peshqit. 5 plus 2 është 7: tregon tërësinë e të mirave që njerëzimi i përfaqësuar nga 5,000 i ofron logjikës së re që është ajo e Ungjillit, jo ajo e ligjeve të tregut, por ajo e ligjit të dashurisë, e logjikës së dhuratës.
    Gjesti i dytë: Jezusi ngre sytë drejt qiellit dhe i fton të njohin se nga vijnë të gjitha të mirat që janë në botë dhe që janë në dispozicionin tonë.
    Ato nuk janë tonat, janë të Zotit. Edhe jeta nuk është e jona, është një dhuratë dhe ne nuk mund ta mohojmë këtë: askush nuk mund t'i japë vetes jetë. Ata mund të më kërkojnë gjithçka, të shkoj në Everest, por jo që unë t'i jap vetes jetë: jeta është një dhuratë. Këtu, shikimi i ngritur do të thotë të pranosh se gjithçka është e Zotit. Kjo është e vërteta; të ndihesh si pronar është gënjeshtër; mbajtja e pasurive për vete, grumbullimi i tyre, rrëmbimi i tyre është vjedhje.
    Ja shikimi drejt qiellit që është i nevojshëm për ne për të kryer këtë mrekulli, që është se të gjithë kanë të mira, jo vetëm mjaftueshëm, por me bollëk. Epoka e vdekjes së Zotit, epoka në të cilën mendohej se për të qenë njeri ishte e nevojshme të eliminohej Zoti, ka kaluar. Por le të pyesim veten: nëse e eliminojmë këtë vështrim drejt qiellit, domethënë të pranojmë se nuk jemi zotërinj, por mysafirë, kush mund të më ndalojë të ndjek logjikën e botës së vjetër, e cila është pikërisht ajo që për fat të keq ende e shohim të mbizotërojë në botën tonë sot, dhe nga kjo logjikë e vjetër lindin të gjitha problemet.
    Gjesti i tretë - le të përpiqemi të mos anashkalojmë asnjë hap përndryshe mrekullia nuk do të ndodhë -: recitoni bekimin. Bekimi do të thotë të njohësh se nga vjen jeta. Nga ky vështrim drejt qiellit presim bekimin: gjithçka që vjen nga Zoti është për jetën, dhe për këtë arsye ky bekim do të thotë refuzimi për ta përdorur këtë botë për atë që Zoti nuk e do, domethënë për vdekjen, sepse vetëm jeta vjen nga Zoti, dhe të gjitha të mirat e kësaj bote nuk mund të përdoren përveçse për jetën. Prandaj ato nuk mund të përdoren për armë, për helme, për shkatërrim. Ky është një mallkim. Ja hapi i tretë: mos i përdorni kurrë të mirat që nuk janë tonat, por të Zotit, për atë që nuk është jetë.
    Hapi i katërt: Jezusi i thyen ato. Thyerja është pikërisht për të ndarë, dhe ai ua jep ato dishepujve, atyre që janë të thirrur për të ndërtuar këtë botë të re në të cilën ndiqet logjika e dashurisë. Dhe ja rezultati: të gjithë hanë deri në ngopje dhe marrin dymbëdhjetë shporta, domethënë, ushqimi është tepër i bollshëm.
    Ja mrekullia. Nëse kjo mrekulli nuk ndodh, faji është se nuk kemi besim në këtë propozim që ai bën. Mund të biem pak dakord, por pastaj vazhdojmë me logjikën e vjetër, duke shpresuar të zgjidhim me logjikën e vjetër problemet që krijojmë pikërisht sepse nuk i besojmë Ungjillit.
    Një mesazh përfundimtar është ajo që na jepet nga mbledhja e këtyre mbetjeve: tepër bollëk, jo shpërdorim. Të mirat e Zotit nuk mund të shpërdorohen, ato nuk janë tonat, dhe ne e dimë sa i madh është ky mëkat i shpërdorimit.
    Sa ushqim i prodhuar është i papërdorur, ose produkte krejtësisht të padobishme, të imponuara nga moda, nuk janë nevoja reale, parësore, por nevoja të induktuara. Pra, ne shpërdorojmë ushqim, ujë, energji, burime që mund të përdoren për diçka shumë më serioze, shumë më urgjente, shumë më të rëndësishme. Ne jetojmë në një model ekonomik ku e tepërta është bërë e domosdoshme, ne jemi jashtë planit të pronarit që është Zoti.
    Eukaristia, çfarë lidhje ka me të gjitha këto? Në Darkën e Fundit Jezusi, i cili e di se ka arritur në fund të jetës së tij, dëshiron t'u lërë dishepujve shenjën e historisë së tij, të personit të tij. Ai merr pak bukë dhe thotë: "Ky jam unë", e gjithë jeta ime ka qenë të bëj bukë për veten time, domethënë, nuk kam kursyer asgjë, as edhe një moment të jetës sime që nuk është dhënë për jetën, për dashurinë. Dhe pastaj u thotë dishepujve: "Merrni, hani, më asimilo, asimilo historinë time".
    Unë besoj se duke paraqitur këto gjeste të Jezusit dhe për këtë arsye me ftesën për të kryer këtë mrekulli - sepse është e mundur ta kryejmë - menduam: Jezusi është një ëndërrimtar, kjo nuk do të ndodhë kurrë. E pra, duke na ftuar të hamë atë bukë, Jezusi na thotë: nëse e asimilon historinë time të dashurisë, kjo botë e re do të ndërtohet. Ëndrra e Jezusit nuk është një ëndërr: ata që mendojnë se është një ëndërr do të dorëzohen dhe do të mbeten në margjinat e historisë që Zoti dëshiron të ndërtojë. Por kushdo që i afrohet Eukaristisë në mënyrë autentike, kushdo që e përvetëson jetën, shpirti i Jezusit të Nazaretit bëhet ndërtuesi i kësaj bote në të cilën jeta midis njerëzve është jetë vëllezërish, bijsh të të njëjtit Atë, që ndajnë me dashuri, që u përgjigjen me dashuri nevojave të jetës së vëllait të tyre.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

FESTA E SHENJTËVE PJETRI E PALI

MË 29- 6- 2025.

LEXIMI I PARË: Vap. 12, 1 – 11
    .

1 Në ato ditë Herodi mbret filloi të salvojë disa anëtarë të Kishës.
    2 Me shpatë e preu Jakobin, të vëllanë e Gjonit.
    3 E kur hetoi se kjo gjë po u pëlqente judenjve, mendoi të burgosë edhe Pjetrin (ishin ditët e Bukëve të pabrume). 4 E pasi e kapi, e futi në burg dhe ua dha ta ruajnë katër skuadra, secila e përbërë nga katër ushtarë, me qëllim që pas pashkëve ta qesë para popullit. 5 Kështu pra, Pjetri ruhej në burg, por lutja e përzemërt e Kishës ngritej vazhdimisht para Hyjit për të.
    6 Atë natë, para ditës që Herodi kishte caktuar ta nxirrte para popullit, Pjetri flinte mes dy ushtarëve, i lidhur në dy palë hekura e para derës rojtarët ruanin burgun. 7 Dhe ja, engjëlli i Zotit u duk dhe një dritë e ndriçoi dhomën. Engjëlli i ra Pjetrit në ijë, e zgjoi dhe i tha: “Çohu shpejt!” Prej duarve i ranë hekurat. 8 Engjëlli i tha: “Ngjeshu dhe lidhi sandalet!” Ai bëri ashtu. Përsëri i tha engjëlli: “Vishe petkun tënd dhe eja pas meje!” 9 Pjetri doli dhe po i shkonte pas. Nuk ishte i vetëdijshëm se çka po ndodhte me anë të engjëllit ishte e vërtetë, por ai kujtonte se kishte një vegim. 10 Kaluan rojën e parë edhe të dytën edhe arritën te dera e hekurt që shpie në qytet. Kjo u hap vetvetiu. Ata dolën, kaluan një rrugë e atëherë papritmas engjëlli u nda prej tij.
    11 Atëherë Pjetri erdhi në vete e tha: “Tani me të vërtetë po e di se Zoti e paska dërguar engjëllin e vet e më shpëtoi nga dora e Herodit dhe prej gjithçka që priste populli i judenjve”.

Natyra e mrekullueshme e çlirimit të Pjetrit nuk duhet të na bëjë të harrojmë atmosferën në të cilën jetonte Kisha shumë e re e krishterë: Jezusi u ekzekutua ndoshta më 30 prill. Në fillim, dishepujt e tij ishin shumë të paktë në numër dhe nuk shqetësonin askënd; gjërat shkuan keq për ta kur ata kryen disa shërime tepër spektakolare; kështu, Pjetri është burgosur tashmë dy herë nga autoritetet fetare; hera e parë, me Gjonin, përfundoi me një paraqitje në gjykatë dhe kërcënime; herën e dytë, ai ishte me apostuj të tjerë që Luka nuk i përmend, dhe ata ishin liruar tashmë në mënyrë të mrekullueshme:
    "17 Atëherë u ngrit kryeprifti dhe mbarë ata të partisë së tij ‑ sekti i saducenjve. Plot smirë 18 vunë dorë në apostuj dhe i hodhën në burg të përgjithshëm. 19 Natën engjëlli i Zotit hapi dyert e burgut, i nxori përjashta dhe u tha: 20 “Shkoni në Tempull dhe vazhdoni t’ia kumtoni popullit të gjitha fjalët e kësaj Jete” (Vap. 5,17-20).
    Pastaj, disa muaj ose vite më vonë, të njëjtat autoritete fetare ndërhynë përsëri kundër të krishterëve, ekzekutuan Stefanin dhe nisën një përndjekje të vërtetë që i shtyu më të kërcënuarit midis tyre (ata që quheshin "helenistë") të largoheshin nga Jerusalemi për në Samari dhe bregdetin e Mesdheut. Jakobi, Pjetri dhe Gjoni (si të gjithë të dymbëdhjetët) mbetën në Jerusalem.
    Në episodin e rrëfyer këtu, është pushteti politik që i sulmon ata; kjo ndodh nën Herod Agripën, i cili mbretëroi vetëm nga viti 41 deri në vitin 44 pas Krishtit. Burgosja e Pjetrit, pra, daton nga vitet 41 deri në vitin 44. (Për një herë, ne mund të vendosim historikisht një Episod i Besëlidhjes së Re me saktësi relative).
    Herod Agripa është nipi i Herodit të Madh, i cili mbretëroi në kohën e lindjes së Jezusit. Ai është i etur t'i mbajë të dyja palët të lumtura, domethënë, pushtetin romak nga njëra anë dhe hebrenjtë nga ana tjetër, deri në atë pikë që thuhet se është romak në Cezare dhe hebre në Jerusalem. Sidoqoftë, pavarësisht nëse kërkon t'u pëlqejë hebrenjve apo romakëve, ai mund të jetë vetëm armik i të krishterëve. Është në këtë kontekst që, për t'u bërë i lumtur hebrenjve, ai ekzekuton Jakobin (birin e Zebedeut) dhe burgos Pjetrin.
    Edhe një herë, Pjetri shpëton mrekullisht. Por ajo që i intereson Lukës këtu, shumë më tepër sesa fati personal i Pjetrit, është misioni i ungjillëzimit; ky ishte me të vërtetë kuptimi i fjalëve të Engjëllit herën e parë:
    "20 “Shkoni në Tempull dhe vazhdoni t’ia kumtoni popullit të gjitha fjalët e kësaj Jete”. 21 Ata dëgjuan dhe, në agim, hynë në Tempull dhe mësonin”. Nëse Apostujt lirohen, kjo është sepse bota ka nevojë për ta. Në këtë detyrë, Zoti nuk do t'i braktisë, ai nuk do të lejojë që dominimi i verbër të pengojë shpalljen e fjalës së Jetës.
    Një histori e vjetër: çdo vit, gjatë kremtimit të Pashkës, populli hebre përkujton çlirimin e tij nga Egjipti; hebrenjtë, të skllavëruar dhe të kërcënuar nga një gjenocid i vërtetë, u çliruan në mënyrë të mrekullueshme. Duke rilexuar historinë e tyre, shekull pas shekulli, vit pas viti, ata pohojnë dhe i shpallin botës se ky çlirim është vepër e Zotit.
    Fatkeqësisht, përmes një kthese misterioze, mund të ndodhë që ata që janë të ngarkuar t’ i shpallin botës dhe vetvetes kryerjen, në shërbim të njerëzimit, të veprës çliruese të Zotit të tyre, nga ana tjetër bëhen bashkëpunëtorë në një formë të re dominimi. Asnjë Kishë nuk është imune ndaj këtij kurthi.
    Jezusi vdiq nga ky perversion i pushtetit fetar të kohës së tij. Dhe Luka, në rrëfimin e tij për vdekjen dhe Ringjalljen e Krishtit, e theksoi mirë këtë paradoks: ishte brenda kornizës së Pashkës hebraike, një përkujtim i Zotit çlirues, që vetë Biri i Zotit u vra nga mbrojtësit e Zotit. Por ishte dashuria dhe falja e Zotit "të butë dhe të përulur në zemër" që kishte fjalën e fundit: Jezusi u ringjall.
    Këtu, nga ana tjetër, ishte Kisha e re që përballej me dominimin e verbër të fuqive fetare dhe politike, ashtu siç kishte bërë Jezusi rreth dhjetë ose pesëmbëdhjetë vjet më parë; dhe këtë herë përsëri, ishte brenda kuadrit të Pashkës Hebraike, në Jerusalem. (Festa e Pashkës Hebraike zgjat një javë, duke filluar me vaktin e Pashkës dhe duke vazhduar me Javën e Bukës së Ndorme; ishte gjatë kësaj jave që Pjetri u arrestua). Engjëlli i thotë vetëm disa fjalë Pjetrit, por ato çuditërisht ngjajnë me urdhrat e dhëna popullit natën e Eksodit të tyre nga Egjipti:
    "Dhe hajeni kështu: me ijë të ngjeshura, me sandale në këmbë dhe shkop në dorë: hajeni me shpejti, sepse, janë Pashkët /d. m. th. kalimi i/ e Zotit!" (Dal. 12,11). Pjetrit i thuhet: “Ngjeshu dhe lidhi sandalet!” Ai bëri ashtu. Përsëri i tha engjëlli: “Vishe petkun tënd dhe eja pas meje!” (v.8).
    Luka me siguri dëshiron që lexuesit e tij të kuptojnë se Perëndia po vazhdon veprën e tij të çlirimit. Pastaj, i gjithë rrëfimi i çlirimit të mrekullueshëm të Pjetrit është shkruar mbi modelin dhe me fjalorin e Pasionit dhe Ringjalljes së Krishtit. Skenat janë të ngjashme, padyshim: është natë, burgu, ushtarët, "rul me avull", siç tha dikur një i burgosur politik. Pjetri është në gjumë, ai është pasiv; Jezusi, nga ana tjetër, fle në gjumin e vdekjes. Për të dy, drita lind natën; është Zoti që vepron.
    Jezusi ia kishte thënë mirë Pjetrit: “Forcat e vdekjes, domethënë urrejtja, nuk do të mbizotërojnë".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

FESTA E SHENJTËRVE PJETRI DHE PALI VITI C.

MË 29-6-2025.

PSALMI: 34, 2 – 9.

2 Përherë do ta bekoj Zotin, në gojën time përherë lavdi i tij. 3 Shpirti im mburret në Zotin: le të dëgjojnë të përvuajturit e le të gëzohen.
    4 Bashkë me mua jepni lavdi Zotit, le ta lartësojmë së bashku Emrin e tij. 5 E kërkova Zotin e ai më dëgjoi edhe më çliroi nga çdo frikë që pata.
    6 Shikojeni atë e do të ndriçoheni fytyra juaj nuk do të turpërohet. 7 Ja, ky skamnor e thirri në ndihmë e Zoti e dëgjoi dhe e shpëtoi nga të gjitha vuajtjet e tija.
    8 Engjëlli i Zotit ngreh llogore rreth atyre që e kanë frikë dhe i shpëton. 9 Sprovoni e shihni sa i mirë është Zoti! I lumi ai që shpreson në të!

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE

"8 Engjëlli i Zotit ngreh llogore rreth atyre
    që e kanë frikë dhe i shpëton!” (v.8).
    Natyrisht, nuk është çudi të këndosh këtë psalm pasi të kesh dëgjuar historinë e çlirimit të mrekullueshëm të Pjetrit nga burgu në Jerusalem. Libri i Veprave na tregon se të gjithë përreth Pjetrit, e gjithë Kisha e re, po luteshin:
    "Kështu pra, Pjetri ruhej në burg, por lutja e përzemërt e Kishës ngritej vazhdimisht para Hyjit për të” (v. 5).
    “7 Ja, ky skamnor e thirri në ndihmë e Zoti e dëgjoi
    dhe e shpëtoi nga të gjitha vuajtjet e tija” (v.7).
    Kjo është ajo që është besimi: të guxosh t'i bërtasësh Perëndisë dhe të dish në të gjitha rrethanat se Ai e dëgjon britmën tonë. Zoti me siguri e dëgjoi britmën e komunitetit dhe Pjetri u çlirua.
    Por, pa qenë keqdashës, duhet të pranojmë se Jezusi në kryq nuk i shpëtoi vdekjes dhe se vetë Pjetri do të burgosej në Romë dhe do të ekzekutohej disa vjet më vonë. Pra, a nuk po dëgjonte më Zoti?
    Kjo është një pyetje që shpesh na del në jetën tonë: ku është Perëndia kur vuajmë? Cili është qëllimi i lutjes? Nëse nuk na përgjigjen siç do të donim, a është sepse jemi lutur dobët? Apo jo mjaftueshëm? Dhe për fat të keq, gjithmonë ka fqinjë që na thonë se nëse lutemi mirë, gjithçka do të shkojë mirë... Por duhet ta pranojmë se nuk është gjithmonë kështu. Sa besimtarë janë lutur, kanë bërë novena ose kanë bërë pelegrinazhe për të marrë shërim, për shembull, dhe shërimi nuk ka ardhur.
    Më duket se përgjigjja e pyetjeve tona në lidhje me lutjen mund të përmblidhet në tre pika: së pari, po, Zoti i dëgjon britmat tona; së dyti, ai na përgjigjet duke na dhënë Shpirtin e tij; së treti, ai ngre vëllezër dhe motra midis nesh.
    Së pari, Zoti i dëgjon britmat tona: kujtoni episodin e shkurres që digjej në kapitullin 3 të librit të Eksodit: “Zoti i tha Moisiut: Po, me të vërtetë, e kam parë mjerimin e popullit tim në Egjipt dhe e kam dëgjuar të bërtasë nën goditjet e rojeve të burgut. Po, i njoh vuajtjet e tyre”. Besimtari është pikërisht ai që e di në çdo moment se Zoti është pranë nesh, në vuajtjet tona, se ai është “në anën tonë”: kjo është ajo që thotë Psalmi ynë 34 në mënyrën e vet: “Unë kërkoj ZOTIN, ai më përgjigjet… ai më çliron. Ai dëgjon, ai shpëton, engjëlli i tij fushon përreth, ai çliron ata që e kanë frikë, ai është një strehë”.
    Së dyti, Zoti na përgjigjet duke na dhënë Shpirtin e tij: ky është kuptimi i fragmentit të famshëm nga Shën Luka: “Trokitni dhe do t’ju hapet.” Ne nuk e lexojmë gjithmonë deri në fund dhe tundohemi të arrijmë në përfundimin se gjithçka duhet të jetë mirë nëse lutemi siç duhet; por kjo nuk është ajo që premton Jezusi:
    “9 Edhe unë po ju them: lypni e do t’ju jepet, kërkoni e do të gjeni, trokitni e do t’ju çelet. 10 Sepse, kushdo lyp, merr; kush kërkon, gjen; atij që troket, i hapet dera. 11 Dhe, cili prej jush që është babë, po i lypi djali peshk, në vend të peshkut do t’i japë gjarpër? 12 Ose, nëse i lyp vezë, do t’i japë akrep? 13 Nëse, pra, ju, edhe pse të këqij, dini fëmijëve tuaj t’u jepni dhurata të mira, sa më tepër Ati qiellor do t’u japë Shpirtin Shenjt atyre që ia kërkojnë!” (Lk. 11,9-13).
    Kur lutemi, na thotë Luka, Zoti nuk i zhduk të gjitha shqetësimet sikur me një shkop magjik, por përkundrazi na mbush me Shpirtin e tij, dhe pastaj, me Shpirtin e Zotit, mund të përballemi me sprovat e jetës sonë. Çdo lutje na hap ndaj veprimit transformues të Shpirtit; përgjigjja e Zotit ndaj britmës sonë është të na frymëzojë forcën e nevojshme për të ndryshuar situatën, për të na ndihmuar ta kalojmë atë. Nuk jemi më vetëm, dhe jemi vërtet të çliruar nga ankthet tona.
    "Ja, ky skamnor e thirri në ndihmë e Zoti e dëgjoi
    dhe e shpëtoi nga të gjitha vuajtjet e tija… (v.7)
    E kërkova Zotin e ai më dëgjoi
    edhe më çliroi nga çdo frikë që pata...(v.5).
    “Sprovoni e shihni sa i mirë është Zoti!” (v.9).
    Cilado qofshin goditjet, besimtari e di se Zoti e dëgjon britmën e tij... dhe ankthi i tij mund të zhduket.

Së treti, Zoti ngre vëllezër dhe motra midis nesh. Ky është mësimi i dytë i shkurres që digjet: kur Zoti i thotë Moisiut: "Me të vërtetë, e kam parë mjerimin e popullit tim në Egjipt, dhe i kam dëgjuar të bërtasin nën goditjet... Po, unë e di vuajtjen e tyre...", ai njëkohësisht frymëzon te Moisiu shtysën e nevojshme për të ndërmarrë çlirimin e popullit.

"Dhe tani, meqenëse britma e bijve të Izraelit më ka arritur, meqenëse e kam parë barrën që egjiptianët po u vënë atyre, shko tani; unë po të dërgoj te Faraoni; nxirr popullin tim, bijtë e Izraelit, nga Egjipti" (Dal.3,9-10).
    Populli i Izraelit - dhe janë ata, para së gjithash, si gjithmonë, që flasin në këtë psalm - e kanë jetuar këtë përvojë shumë herë: vuajtjesh, britmash, lutjesh; dhe çdo herë, ata mund të dëshmojnë, Perëndia ngriti profetët, udhëheqësit që u nevojiteshin për të marrë fatin e tyre në duart e tyre. Dhe me të vërtetë është përvoja historike e Izraelit për të cilën flitet këtu.
    Besimi shfaqet atëherë si një britmë e dyfishtë e njeriut: njeriu ia bërtet shqetësimin e tij Perëndisë, si Jobi... Perëndia e dëgjon atë, e çliron nga ankthi i tij... dhe njeriu flet përsëri, këtë herë për të falënderuar. Thirrja e Izraelit, gjatë shekujve, ka qenë ta bëjë këtë britmë të jehojë, këtë polifoni, mund të thuhet, të përzier me vuajtje, lavdërim dhe shpresë. Gjatë gjithë ndryshimeve të historisë së tij, asgjë nuk ka mundur ta shuajë shpresën e Izraelit. Kjo është pikërisht ajo që e karakterizon besimtarin.
    "2 Përherë do ta bekoj Zotin, në gojën time përherë lavdi i tij. 3 Shpirti im mburret në Zotin: le të dëgjojnë të përvuajturit e le të gëzohen.
    4 Bashkë me mua jepni lavdi Zotit, le ta lartësojmë së bashku Emrin e tij. 5 E kërkova Zotin e ai më dëgjoi edhe më çliroi nga çdo frikë që pata”.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

FESTA E SHENJTËRVE PJETRI DHE PALI.

MË 29-6- 2025.

LEXIMI I DYTË: 2 Tm. 4, 6 – 8 . 17 – 18.

6 Sa për mua – gjaku im tashmë po derdhet në nder të Hyjit dhe koha të nisem për atë jetë arriti! 7 Luftën e mirë e luftova, vrapimin e kreva, fenë e ruajta. 8 Që tani më pret gati kurora e drejtësisë, që atë Ditë do të ma japë Zoti, Gjykatësi i drejtë; dhe jo vetëm mua, por të gjithë atyre që do ta presin me dashuri Ardhjen e tij.
    16 Në mbrojen time të parën në gjyq askush nuk qe me mua: të gjithë më lanë në baltë: mos iu marrtë askujt për të keq! 17 Por Zoti qe me mua. Ai më dha fuqi që predikimi i Ungjillit të kumtohej plotësisht dhe ta dëgjonin të gjithë paganët. Hyji më shpëtoi nga goja e luanëve. 18 Vetë Zoti do të më shpëtojë nga çdo vepër e keqe dhe do të më shëlbojë për Mbretërinë e vet qiellore. Lavdi Atij në shekuj të shekujve! Amen!

Ju e dini që nuk është plotësisht e sigurt nëse letrat drejtuar Timoteut janë në të vërtetë të Palit, por ndoshta të një dishepulli disa vite më vonë; nga ana tjetër, rreshtat që lexojmë sot njihen universalisht si të tijat, dhe madje si testamenti i Palit, lamtumira e tij e fundit me Timoteun.
    Pali është në burgun e tij në Romë; ai tani e di, me gjithë siguri, se do të largohet vetëm për t'u ekzekutuar; momenti i largimit të madh ka mbërritur; këtë largim, ai e shpreh me fjalën (ανάλυσις) që përdoret në greqisht për të nënkuptuar që dikush hedh spirancën, që dikush ngre spirancën.
    Ai e di se është gati të paraqitet para Zotit dhe bën një bilanc: duke parë prapa (në filma, duket sikur po përjeton një rikthim në të kaluarën), ai përdor një krahasim që e përdor shpesh, atë të sportit: imagjinoni një vrapues distancash të gjata në momentin që kalon i pari vijën e fundit: ai është mbajtur deri në fund të garës, nuk është dorëzuar, e tëra çfarë duhet të bëjë është të marrë kupën ose medaljen. Pali e sheh jetën e tij dhe atë të të gjithë apostujve si një garë me distancë të gjatë; edhe ai, pasi më në fund arriti në vijën e fundit, po pret vetëm shpërblimin e tij:
    "6 Sa për mua – gjaku im tashmë po derdhet në nder të Hyjit dhe koha të nisem për atë jetë arriti! 7 Luftën e mirë e luftova, vrapimin e kreva, fenë e ruajta. 8 Që tani më pret gati kurora e drejtësisë, që atë Ditë do të ma japë Zoti, Gjykatësi i drejtë; dhe jo vetëm mua, por të gjithë atyre që do ta presin me dashuri Ardhjen e tij” (v. 6-8).
    Ka ardhur koha që unë të nisem. Luftova shumë, e mbajta deri në fund garën, qëndrova besnik. E tëra çfarë duhet të bëj tani është të marr kurorën e fituesit... (në Romë, në kohën e Palit, shpërblimi i fituesit nuk ishte një kupë, por një kurorë dafine). Kur Pali thotë: "E tëra çfarë mbetet është që unë të marr kurorën e fituesit...", mos mendoni se ai po mburret, sikur ta mendonte veten më të mirë se të gjithë të tjerët. Sepse raca e apostujve është mjaft e veçantë: në atë garë, të gjithë vrapuesit, domethënë të gjithë apostujt, kanë të drejtën e kurorës. Ai specifikon: "Në drejtësinë e tij, Zoti, gjykatësi i paanshëm, do të ma japë kurorën atë ditë, si të gjithë atyre që e kanë dashur shfaqjen e tij në lavdi". Gjykatësi i paanshëm, ai që di të shohë prirjet e zemrës, e di se Pali dhe shumë të tjerë e donin ardhjen e Krishtit. Të gjithë do të marrin kurorën e lavdisë. Pra, kjo nuk është pretendim nga ana e Palit; është thjesht një besim i palëkundur në mirësinë e Perëndisë. Ai nuk e sheh pse duhet të mburret, sepse nuk gjeti forcën për të vrapuar brenda vetes; ishte Krishti që ia dha atë: "Zoti më ka fuqizuar të predikoj Ungjillin deri në fund dhe ta bëj të dëgjohet midis të gjitha kombeve johebreje".
    Në fund të fundit, duket se mjafton të presim gjithçka nga Perëndia: është Ai që jep forcën për të vrapuar (për të përdorur imazhin e Palit), dhe është gjithashtu Ai që i shpërblen të gjithë vrapuesit në fund të garës; sepse kjo garë nuk është një garë; secili në vendin e vet, me ritmin e vet, mjafton që ne të dëshirojmë me dashuri ardhjen e Krishtit. Në letrën e tij drejtuar Titit, Pali i përcaktoi të krishterët kështu: "Në sajë të mëshirës sate… po presim shpresën e lume: ardhjen e Shjëlbuesit tonë Jezu Krishtit". Ju keni njohur këtë frazë frazë dhe e përsërisim në çdo Meshë!
    Kalimthi, lexojmë, edhe një herë nga pena e Palit, fjalën "manifestim" i Krishtit; është një fjalë që ai e përdor shpesh: manifestimi i plotë dhe përfundimtar i Krishtit ishte me të vërtetë horizonti mbi të cilin ai gjithmonë i fiksonte sytë, drejt të cilit ai e drejtoi gjithë jetën e tij.
    Prandaj, Pali priste gjithçka nga Perëndia, dhe me sa duket, ai nuk mund të priste më shumë nga njerëzit: lexojmë këtu: "Të gjithë më kanë braktisur", por vargu nuk është i plotë; ja ku është në tërësinë e tij:
    " Në mbrojen time të parën në gjyq askush nuk qe me mua: të gjithë më lanë në baltë: mos iu marrtë askujt për të keq! 17 Por Zoti qe me mua. Ai më dha fuqi që predikimi i Ungjillit të kumtohej plotësisht dhe ta dëgjonin të gjithë paganët. Hyji më shpëtoi nga goja e luanëve. 18 Vetë Zoti do të më shpëtojë nga çdo vepër e keqe dhe do të më shëlbojë për Mbretërinë e vet qiellore. Lavdi Atij në shekuj të shekujve! Amen!" (2 Tm. 4,16-18). Ashtu si Krishti në kryq, si Stefani gjatë ekzekutimit të tij, të cilin ai e dëshmoi, Pali fal. Por është në këtë braktisje, nga njerëzit, që ai përjetoi praninë, forcën e Zotit të tij.

Dy fjalitë e fundit të tekstit janë të habitshme: është e qartë se Pali nuk ka iluzione për fatin e tij.Ai e di se largimi i madh po afron... e megjithatë ai thotë
    "Hyji më shpëtoi nga goja e luanëve. 18 Vetë Zoti do të më shpëtojë nga çdo vepër e keqe dhe do të më shëlbojë për Mbretërinë e vet qiellore. Lavdi Atij në shekuj të shekujve! Amen!” (2 Tm. 4, 17-18)Prandaj, sigurisht që nuk është vdekja fizike për të cilën ai po flet, pasi ai pret ekzekutimin e tij çdo ditë tani. Ai e di shumë mirë se nuk do t'i shpëtojë asaj; ai flet për një rrezik tjetër, shumë më serioz në sytë e tij, atë nga i cili ai falënderon Zotin që e ka ruajtur: "Luftova shumë, rezistova deri në fund, qëndrova besnik"... dhe përsëri: "Zoti më ka mbushur me forcë në mënyrë që të mund ta shpall Ungjillin deri në fund dhe ta bëj të dëgjohet në të gjitha kombet pagane". Të hiqte dorë, të braktiste racën, ishte rreziku më i madh, dhe këtu përsëri, ai nuk sheh arsye për t'u mburrur, pasi ai ia detyrohet besnikërisë së tij jo forcës së tij, por forcës që Zoti i ka dhënë.
    Ai e di se çfarë e pret, po, por mund të mos jetë ajo që mendojmë ne: ai do të vdesë, kjo është e sigurt, por ai e di se kjo vdekje është vetëm biologjike; është vetëm një kalim për të hyrë në lavdi. "Ai do të më shpëtojë dhe do të më çojë në qiell, në Mbretërinë e tij"... dhe tashmë, Pali këndon këngën e lavdisë që do të këndojë kur të lindë në jetën e vërtetë: "Atij i qoftë lavdia përjetë. Amen".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

MË 29-6-2025.

UNGJILLI: Mt. 16, 13 – 19.

13 “Kur Jezusi arriti në krahinën e Cezaresë së Filipit, i pyeti nxënësit e vet:
    “Ç’thonë njerëzit, kush është Biri i njeriut?”
    14 Ata u përgjigjën:
    “Disa thonë se është Gjon Pagëzuesi; disa të tjerë Elia; do të tjerë Jeremia ose një ndër profetët.”
    15 “Po ju ‑ u tha atyre ‑ ç’thoni: kush jam unë?”
    16 Iu përgjigj Simon Pjetri:
    “Ti je Mesia ‑ Biri i Hyjit të gjallë!”
    17 Atëherë Jezusi i tha:
    “I lumi ti, o Simon, biri i Jonës, sepse këtë nuk ta zbuloi mishi e gjaku, por Ati im që është në qiell! 18 Edhe unë po të them: Ti je Pjetër‑Shkëmb dhe mbi këtë shkëmb unë do ta ndërtoj Kishën time dhe dyert e ferrit s’do të ngadhënjejnë kundër saj!
    19 Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell”.

Me siguri, në sytë e Mateut, ky episod në Cezare përbën një pikë kthese në jetën e Jezusit; sepse pikërisht pas këtij rrëfimi ai shton:
    "21 Që atëherë Jezusi filloi t’u dëftojë nxënësve të vet se i duhej të shkonte në Jerusalem, të vuante shumë prej anës së pleqve, të kryepriftërinjve e të skribëve, se do ta vrisnin e të tretën ditë do të ngjallej". Shprehja "Që nga ajo kohë" do të thotë qartë se është ndërmarrë një hap i ri.
    Një hap i ri është ndërmarrë sigurisht, por në të njëjtën kohë - dhe kjo është ajo që është më e habitshme në këtë fragment - nuk thuhet asgjë e re! Jezusi ia atribuon vetes titullin Bir i Njeriut, diçka që e ka bërë tashmë nëntë herë në Ungjillin e Mateut; dhe Pjetri ia atribuon atij titullin Bir i Perëndisë, dhe as ai nuk është i pari që e bën këtë!
    Titulli i parë, "Biri i Njeriut": një shprehje e marrë direkt nga libri i Danielit, kapitulli 7, 13-14:
    “ 13 Unë po shikoja kështu në vegimin e natës:
    dhe ja, në retë e qiellit,
    po vinte dikush si Biri i njeriut!
    Arriti deri tek i Tejetlashti i motit
    dhe qe paraqitur para tij.
    14 Ai i dha pushtetin, nderin e mbretërinë.
    Të gjithë popujt, fiset e gjuhët
    u shtruan nën shërbimin e tij:
    pushteti i tij pushtet i amshuar
    që kurrë s’do të merret,
    mbretëria e tij
    kurrë nuk do të prishet”.(Dn. 7,13-14).
    Disa vargje më vonë, Danieli sqaron se ky Bir i Njeriut nuk është një individ i vetëm, por një popull: “17 “Këto katër egërsira të mëdha, janë katër mbretër që do të ngriten mbi tokë; 18 do ta marrin veç prej tyre mbretërinë dhe do ta mbajnë për shekuj të shekujve shenjtërit e Hyjit të Tejetlartë” Shenjtërit e Shumë të Lartit do të marrin mbretërinë dhe do ta zotërojnë mbretërinë përgjithmonë e përgjithmonë… 27 Mbretëri e pushtet e madhëria e mbretërive do t’i jepen popullit të Shenjtërve të të Tejetlartit, mbretëria e të cilit është mbretëri e amshueshme dhe të gjithë mbretërit atij do t’i shërbejnë, atë do të dëgjojnë’” (Dn. 7,18, 27). Kur Jezusi ia aplikon vetes këtë titull Bir i Njeriut, ai e paraqet veten si ai që merr kokën e popullit të Perëndisë.
    Titulli i dytë që i jepet këtu është ai i "Bir i Perëndisë". As kjo nuk është hera e parë. Që nga fillimi i Ungjillit, për shembull, në kapitullin 4, është djalli ai që e tundon Jezusin në shkretëtirë, duke përdorur titullin "Nëse je Biri i Perëndisë". Ai ka të drejtë ta përdorë titullin, por gabon për përmbajtjen e tij. Ai mund të imagjinojë vetëm një Bir të fuqishëm dhe të paprekshëm të Perëndisë, duke shfrytëzuar fuqinë e tij për përfitimin e tij. Për Jezusin, të qenit Biri i Perëndisë do të thotë t'i besojë plotësisht Atit të tij dhe të ushqehet me Fjalën e tij.
    Një herë tjetër, pasi e panë Jezusin duke ecur mbi ujë, dishepujt u përkulën para Jezusit ndërsa ai hipi përsëri në barkë dhe i thanë: "Vërtet, ti je Biri i Perëndisë". Ishte fuqia e Jezusit në det që i kishte impresionuar. Kishte ende një fazë të tërë për të kaluar para se të zbulonin se kush është në të vërtetë Jezusi.
    Në Cezare, ajo që është e re është se Pjetri nuk e thotë këtë përballë një demonstrimi të fuqisë së Jezusit. Kjo do të thotë se është bërë një hap: nuk ka më asnjë paqartësi rreth titullit Bir i Perëndisë. Pjetri është në rrugën e besimit. "I lumtur je ti, Simon, bir i Jonas, mish e gjak nuk ta ka zbuluar këtë, por Ati im që është në qiell".
    Ajo që është gjithashtu e re në Cezare nuk është përdorimi i njërit ose tjetrit prej dy titujve të Jezusit, por lidhja e tyre. "Kush është Biri i Njeriut?" pyet Jezusi, dhe Pjetri përgjigjet, "Ai është Biri i Perëndisë". Jezusi bën të njëjtën lidhje gjatë marrjes në pyetje nga Kryeprifti: ky i fundit e pyet, "Unë të përbetohem për Perëndinë e gjallë, na thuaj nëse je ti Mesia, Biri i Perëndisë". Jezusi përgjigjet, "Ti e thua". Vetëm unë po ju them, që tani e tutje do ta shihni Birin e Njeriut të ulur në të djathtën e të Plotfuqishmit dhe duke ardhur mbi retë e qiellit". (Mt. 26,63). Edhe këtu, sigurisht, nuk mund të ketë gabim: Perëndia e zbulon veten jo si një Perëndi fuqie dhe madhështie, por si dashuri e dorëzuar në duart e njerëzve.
    Sapo Pjetri zbuloi se kush ishte Jezusi, Jezusi e dërgoi menjëherë në Kishë: "Ti je Pjetri, dhe mbi këtë shkëmb unë do të ndërtoj Kishën time". Siç e pamë më parë, Biri i Njeriut nuk është një individ i izoluar; ai është një popull. Dhe mbi çfarë e ndërton Krishti Kishën e tij? Mbi personin e një njeriu, virtyti i të cilit është të ketë dëgjuar atë që Ati i zbuloi. Kjo do të thotë qartë se shtylla e vetme e Kishës është besimi në Jezu Krishtin. Dhe Jezusi shton: "Çfarëdo që të lidhni mbi tokë, do të jetë e lidhur në qiell, dhe çfarëdo që të zgjidhni mbi tokë, do të jetë e zgjidhur në qiell". Kjo nuk do të thotë që Pjetri dhe pasardhësit e tij tani janë të gjithëpushtetshëm! Do të thotë që Perëndia premton t'u përkushtohet atyre. Për ne, është e nevojshme dhe e mjaftueshme që të jemi në bashkësi me Kishën tonë për të qenë në bashkësi me Perëndinë.
    Një arsye e fundit për të na siguruar: Jezusi thotë: "Unë do të ndërtoj Kishën time": është ai, Jezusi, që ndërton Kishën e tij. Ne nuk jemi përgjegjës për ndërtimin e Kishës së tij, por thjesht për të dëgjuar atë që Perëndia i gjallë dëshiron të na zbulojë. Dhe meqenëse është Krishti i ringjallur, Biri i Perëndisë së gjallë, ai që ndërton, mund të jemi të sigurt: "Pushteti i vdekjes nuk do të mbizotërojë".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

F. A. FESTA E SHENJTËRVE PJETRI DHE PALI VITI C.

LEXIMI. I PARË DHE I DYTË.

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 29-6- 2025.

KOMENTI: Vap. 12,1-11, 2 Tm 4,6-8.17-18.

Në Veprat e Apostujve, Luka e përmbledh jetën e bashkësisë së parë të krishterë në Jerusalem me këto fjalë: "Ata kishin një zemër dhe një shpirt të vetëm, ndanin pasuritë e tyre, kishin gjithçka të përbashkët, asnjëri prej tyre nuk ishte i varfër, së bashku merrnin pjesë me besnikëri në katekezën e Apostujve, së bashku thyenin bukën, së bashku i ngrinin lutjet e tyre Perëndisë". Shkurt, ata jetonin në një bashkësi të përsosur qëllimesh, mendimesh, ndjenjash dhe për këtë ngjallnin habi dhe admirim dhe ishin të nderuar, dhe të lavdëruar nga të gjithë njerëzit.
    Jemi të mahnitur nga kjo paraqitje e bashkësisë së parë të krishterë dhe menjëherë pyesim veten: a ishte vërtet e vërtetë? A ishte e mundur që midis tyre të mos kishte kurrë mosmarrëveshje, konflikte, mendime të ndryshme? Le të jemi të kujdesshëm: le të mos e identifikojmë unitetin me uniformitetin. Uniteti nuk është kundër diversitetit në mënyrën e të menduarit, të pranimit dhe të jetuarit të mesazhit të Mjeshtrit. Uniteti është harmoni në diversitet.
    Në fakt, nëse shikojmë se çfarë po ndodhte vërtet në bashkësitë e para të krishtera, shohim kontraste dhe tensione që ishin shumë më të forta se ato që përjetojmë në Kishë sot. Nga vinin kontrastet? Çfarë po debatohej? Respektimi i traditave të të lashtëve, pikërisht të atyre për të cilat flisnin skribët dhe farisenjtë. A ishte e nevojshme të vazhdohej të respektoheshin këto praktika fetare të të lashtëve? Dhe kishte të krishterë me origjinë hebraike që ishin tradicionalistë dhe mbronin me kokëfortësi zakonet fetare të popullit të tyre dhe kërkonin që ato të respektoheshin me përpikëri nga të gjithë, dhe gjithashtu donin t'ua impononin paganëve kur të bëheshin të krishterë.
    Kishte të krishterë të tjerë me një mendje më të hapur që e kishin kuptuar menjëherë se traditat e të lashtëve kishin kaluar kohën e tyre, ato duhej të respektoheshin, por i përkisnin kulturës së Izraelit, ato nuk mund t'u imponoheshin paganëve që donin t'i përmbaheshin Krishtit dhe Ungjillit, dhe kaq ishte! Çfarë kuptimi mund të kishin për ta rrethprerja, pastrimet para vakteve, mosngrënia e mishit të derrit?
    Pse më kujtua kjo debat i nxehtë brenda bashkësive të para të krishtera? Sepse sot festojmë dy vëllezër, Pjetrin dhe Palin, të bashkuar në të njëjtin besim, të frymëzuar nga e njëjta dashuri për Krishtin dhe për Ungjillin, por që e gjetën veten në pozicione të ndryshme pikërisht në lidhje me problemin shumë të debatuar të respektimit të traditave të të lashtëve. Pjetri ishte mjaft konservator - jo fanatik, por konservator - për shkak të edukimit që kishte marrë, dhe më pas, duke u njohur nga të gjithë si ai që duhej ta mbante Kishën të bashkuar, ai u përpoq të ndërmjetësonte midis dy shpirtrave të komunitetit, ai donte të shmangte shpërthimin e konflikteve të papajtueshme midis inovatorëve dhe skajeve ekstremiste të tradicionalistëve.
    Kështu Pjetri përfundoi duke krijuar përçarje dhe duke i bërë të gjithë pak të pakënaqur. Pali - ai ishte një fanatik, një tradicionalist - ishte një farise i lidhur me qëndrimet më të ngurta të traditës hebraike. Ai e kujton këtë kur u shkruan Filipianëve dhe thotë: "Sa i përket zellit, unë isha një përndjekës i Kishës".
    Do të jetë një keqardhje që Pali do ta mbajë me vete gjatë gjithë jetës së tij: "Kur vranë Stefanin, unë isha i pranishëm dhe miratova vrasjen e tij me gurë". Pastaj ai u ndriçua nga Krishti dhe më pas bëri një ndarje rrënjësore me të kaluarën, dhe për fat të keq ai u bë intolerant me ata që nuk kishin guximin të shkëputeshin nga e kaluara, të bënin një zgjedhje vendimtare për Ungjillin dhe vetëm për Ungjillin.
    Pikërisht për këtë çështje dy Shenjtërit që festojmë sot u përballën me njëri-tjetrin në një mënyrë të ashpër. Pali nuk mundi t'i duronte hezitimet dhe lëkundjet e Pjetrit. Duke u shkruar Galatasve, ai thotë se një ditë në Antioki u përplas me të ballë për ballë sepse ai kishte gabim, dhe shkoi aq larg sa e fyeu atë para të gjithë komunitetit. Prandaj, midis Pjetrit dhe Palit kishte një ndryshim mendimesh, mosmarrëveshje mbi zgjedhjet baritore, por bashkim të plotë. Të dy vazhduan gjatë gjithë jetës së tyre të bashkuar në një besim të vetëm. Ata u takuan përsëri në Romë dhe atje forcuan marrëdhënien e tyre të miqësisë dhe respektit.
    Ndërkohë, Pjetri u hap ndaj dritës së Shpirtit dhe u distancua nga praktikat e traditës hebraike, dhe Pali nga ana e tij zbuti skajet e ashpra të karakterit të tij të papajtueshëm dhe mori qëndrime më të buta ndaj konservatorëve. Në fakt, Pjetri, në letrën e tij të dytë, flet për Palin dhe e quan atë "vëllai ynë më i dashur". Të dy do të japin jetën e tyre së bashku për Krishtin gjatë persekutimit të Neronit.
    Kisha jonë e bukur ka qenë e bashkuar që nga fillimi jo në uniformitet, por në unitet në diversitet. Kisha jonë është e bukur, ku vëllezërit kultivojnë mendime të ndryshme, debatojnë me gjallëri dhe vazhdojnë ta duan njëri-tjetrin.
    Sot nuk do të komentojmë fragmentin e Ungjillit siç bëjmë zakonisht, sepse ky fragment që flet për rrëfimin e besimit të Pjetrit kur i thotë Jezusit "ti je Krishti", ky Ungjill komentohet të Dielën e njëzet e një të vitit A. Ata që duan ta gjejnë e kanë videon.

Sot do të komentojmë dy leximet, njëra kushtuar Pjetrit, tjetra Palit.

Le të dëgjojmë të parin: Vap. 12,1-11.

1 Në ato ditë Herodi mbret filloi të salvojë disa anëtarë të Kishës. 2 Me shpatë e preu Jakobin, të vëllanë e Gjonit. 3 E kur hetoi se kjo gjë po u pëlqente judenjve, mendoi të burgosë edhe Pjetrin (ishin ditët e Bukëve të pabrume).
    4 E pasi e kapi, e futi në burg dhe ua dha ta ruajnë katër skuadra, secila e përbërë nga katër ushtarë, me qëllim që pas pashkëve ta qesë para popullit.
    5 Kështu pra, Pjetri ruhej në burg, por lutja e përzemërt e Kishës ngritej vazhdimisht para Hyjit për të.
    6 Atë natë, para ditës që Herodi kishte caktuar ta nxirrte para popullit, Pjetri flinte mes dy ushtarëve, i lidhur në dy palë hekura e para derës rojtarët ruanin burgun. 7 Dhe ja, engjëlli i Zotit u duk dhe një dritë e ndriçoi dhomën. Engjëlli i ra Pjetrit në ijë, e zgjoi dhe i tha: “Çohu shpejt!” Prej duarve i ranë hekurat. 8 Engjëlli i tha: “Ngjeshu dhe lidhi sandalet!” Ai bëri ashtu. Përsëri i tha engjëlli: “Vishe petkun tënd dhe eja pas meje!” 9 Pjetri doli dhe po i shkonte pas. Nuk ishte i vetëdijshëm se çka po ndodhte me anë të engjëllit ishte e vërtetë, por ai kujtonte se kishte një vegim. 10 Kaluan rojën e parë edhe të dytën edhe arritën te dera e hekurt që shpie në qytet. Kjo u hap vetvetiu. Ata dolën, kaluan një rrugë e atëherë papritmas engjëlli u nda prej tij.
    11 Atëherë Pjetri erdhi në vete e tha: “Tani me të vërtetë po e di se Zoti e paska dërguar engjëllin e vet e më shpëtoi nga dora e Herodit dhe prej gjithçka që priste populli i judenjve”.

Pasi reflektoi, ai shkoi në shtëpinë e Marisë, nënës së Gjonit të quajtur edhe Mark, ku kishte një numër të mirë njerëzish të mbledhur në lutje. Kush ishte Herodi për të cilin dëgjuam në fillim të leximit që dëgjuam? Ai ishte Herod Agripa I, nipi i Herodit të Madh, vëllai i Herodiadës së famshme. Gjyshi i tij e kishte dërguar në Romë në oborrin e perandorit dhe atje ai ishte bërë mik i Tiberit dhe shoqërues në festat e Kaligulës, dhe vetë Kaligula, pasi u bë perandor, i kishte dhënë atij të gjithë mbretërinë që i kishte përkitur gjyshit të tij, Herodit të Madh; prandaj ai ishte bërë një nga princat më të mëdhenj të Lindjes. Ai ishte shumë i aftë. Një demagog që kishte fituar simpatinë e popullit hebre duke u mburrur me një respektim të përpiktë të ligjit dhe traditave, dhe pastaj për të kënaqur skajet më ekstremiste, ai kishte filluar të persekutonte të krishterët që po fillonin të mos u pëlqenin nga populli sepse ata po distancoheshin gjithnjë e më shumë nga praktika fetare hebraike. Për këtë arsye, Herod Agripa kishte vrarë tashmë Jakovin e Zebedeut, vëllain e Gjonit, dhe kishte arrestuar Pjetrin. Ai kishte planifikuar ta ekzekutonte para popullit sapo të kalonte festa e Pashkëve, kur Jerusalemi ishte ende plot me pelegrinë. I mbyllur në burg, Pjetri po flinte. Ky gjumë mund të interpretohet si një shprehje e qetësisë së brendshme të Pjetrit: ai është në paqe me veten, është në paqe me Zotin, nuk ka nevojë për ilaçe psikotrope për të rënë në gjumë. Ai është i qetë si psalmisti në Psalmin 4 i cili e përfundon lutjen e tij të mbrëmjes duke thënë: "Në paqe do të shtrihem dhe menjëherë do të fle, sepse Zoti është me mua". Mund të pyesim veten pse ndonjëherë nuk mund të flemë në mbrëmje.
    Ndoshta është sepse nuk jemi plotësisht në paqe me veten, me Zotin dhe me vëllezërit tanë, dhe pastaj ndoshta duhet të përdorim ilaçe psikotrope. Pjetri është i qetë, është në paqe me veten, por gjumi i tij mund të jetë gjithashtu një shenjë dorëzimi përballë fuqisë dërrmuese të së keqes. Është sikur Pjetri të ketë bërë paqe me zemrën e tij: ai nuk mund të bëjë më asgjë.
    Çfarë mund të bëjë ai përballë Herod Agripës i cili mendon se është Zot? Rastësisht, disa ditë pas Pashkëve, Herod Agripa ishte në teatrin e Cezaresë, po mbante një fjalim dhe njerëzit bërtitën: "Këto janë fjalë të një Zoti, jo të një njeriu!", dhe historiani Jozef Flavi thotë se e goditi një dhimbje shumë e fortë në gjoks, ra përtokë, e ngritën dhe e çuan në pallat, ai vdiq pesë ditë më vonë. Veprat e Apostujve, të cilat raportojnë të njëjtin episod, thonë se ishte një engjëll i Zotit që e goditi sepse nuk i dha lavdi Zotit. Epo, ky është interpretimi që të krishterët i japin vdekjes së këtij njeriu që i kishte bërë kaq shumë dëm komunitetit të krishterë.
    Çfarë mund të bëjmë kur ndihemi të pafuqishëm përballë së keqes, padrejtësisë, abuzimit? Pjetri na e thotë këtë me gjumin e tij. Kur të kesh bërë gjithçka që mundesh për t'iu kundërvënë së keqes, ndalo, mos dëgjo sugjerimet që vijnë nga logjika e kësaj bote, të cilat gjithashtu mund të të thonë: "Drejtoju dhunës, bëj padrejtësi vetë, pajtohu me ndërgjegjen tënde". Mos e bëj. Pjetri pati përvojën e dëgjimit të logjikës së kësaj bote kur mori shpatën për të rivendosur drejtësinë.
    Ne e dimë se si përfundoi. Pjetri na thotë: "Edhe ju mbani mend çfarë bëj unë. 'Duajini armiqtë tuaj', tha Mësuesi, 'bëjuni mirë atyre që ju urrejnë, atij që ju godet në faqe, ofrojini edhe tjetrën, atij që ju heq mantelin, mos ia kurseni as tunikën tuaj'".
    Kur e gjeni veten përballë fuqisë dërrmuese të së keqes, mos reagoni me logjikën e botës, reagoni duke dëgjuar atë që sugjeron Mësuesi: duajeni armikun tuaj. Ky është mesazhi i parë që mbledhim nga gjumi i Pjetrit.
    Mesazhi i dytë i fragmentit rrjedh nga sjellja e bashkësisë së krishterë të Jerusalemit dhe nga mënyra se si ata e jetojnë atë moment persekutimi. Ata janë ende të traumatizuar nga vdekja e Jakobit dhe tani kanë frikë për fatin e Pjetrit.
    Çfarë bëjnë ata? Ata mblidhen së bashku dhe i ngrenë Perëndisë një lutje të pandërprerë dhe intensive, një lutje për vëllain e tij që është i burgosur. Ato dy mbiemra që e karakterizojnë lutjen e tij janë të bukura: është e vazhdueshme - është mënyra me të cilën kjo bashkësi dëshiron ta bëjë Pjetrin të ndiejë se të gjithë vëllezërit janë në krah të tij, janë në solidaritet me të, po shoqërojnë ngjarjet - dhe është një lutje intensive, domethënë e bërë nga zemra.
    Çfarë i kërkojnë Zotit? Sigurisht që Pjetri të lirohet në një farë mënyre, por jo vetëm kaq. Në atë moment, të gjithë e kujtojnë atë që tha Jezusi, atë që ai parashikoi: "Do të vënë duart mbi ju, do t'ju përndjekin, do t'ju fusin në burg, do t'ju zvarrisin para mbretërve, guvernatorëve për shkak të emrit tim. Në atë kohë do të keni mundësinë të jepni dëshmi".
    Kjo është ajo që Zoti pret nga dishepulli i tij kur përndiqet: që ai të dijë të japë dëshmi. Çfarë dëshmie? Të jetë në gjendje të dojë edhe ata që e lëndojnë.
    Pjetri është i thirrur të japë këtë dëshmi heroike dashurie; kjo është arsyeja pse ai duhet të mbështetet nga lutjet e vëllezërve të tij.
    Mesazhi i tretë që mbledhim nga ndërhyrja e engjëllit. Është natë, të gjitha shpresat njerëzore janë zhdukur, kur papritmas zinxhirët thyhen, një engjëll zbret nga qielli dhe e liron Apostullin, dyert e hekurta hapen me hapa të shpejtë.
    Ne pyesim veten: çfarë po na thotë Luka? A jemi përballë një raporti të një fakti material apo një përralle? Duket shumë e mirë për të qenë e vërtetë. Po, Zoti ndërhyri në këtë mënyrë për të ndihmuar besimtarët e tij në vështirësi, duke dërguar engjëj? Nëse kjo do të ishte e vërtetë, besoj se të gjithë do të bëheshin besimtarë.
    Si duhet ta interpretojmë këtë histori? Para së gjithash, pse e përfshiu Luka atë në Veprat e Apostujve? Arsyeja është se komunitetet e Azisë së Vogël, komunitetet e tij, po kalonin një kohë të vështirë, po vuanin padrejtësi, abuzime, diskriminime dhe kishin nevojë të mbështeteshin dhe të inkurajoheshin; shumë në fakt, nga frika, dobësia, filluan të distancoheshin nga komuniteti dhe u kthyen në jetën pagane. Prandaj nevoja për të mbjellë guxim dhe shpresë tek këta dishepuj të persekutuar.
    Për këtë arsye Luka donte t'u kujtonte atyre sprovat ndaj të cilave iu nënshtruan Apostujt dhe të krishterët e komunitetit të parë të Jerusalemit dhe se si Zoti ishte pranë tyre, nuk i braktisi në duart e persekutorëve. Dhe për të paraqitur këtë mesazh, Luka tregoi një episod që ndodhi në Jerusalem rreth dyzet vjet më parë. Ai thotë se Pjetri ishte burgosur dhe kur të gjithë ishin dorëzuar me më të keqen, Pjetri ishte shpëtuar papritur.
    Çfarë ndodhi materialisht, si arriti Pjetri të shpëtonte veten nga burgu, nuk do ta dimë kurrë. Ajo që Luka dëshiron të nxjerrë në pah është se Zoti ndërhyri në emër të Apostullit të tij. Për të komunikuar këtë të vërtetë, ai futi detaje të mrekullueshme në historinë që mori nga historitë e Besëlidhjes së Vjetër: imazhet qendrore, atë të engjëllit që verbonte me dritë.
    Kur Bibla flet për engjëjt, nuk duhet të mendojmë menjëherë për krijesa qiellore që marrin pamje njerëzore me krahë. Në Bibël, "engjëlli i Zotit" nganjëherë tregon drejtpërdrejt Zotin, por më shpesh tregon një ndërmjetës njerëzor. Kushdo që ndërmjetëson veprën e shpëtimit të Zotit në botë quhet engjëll.
    Moisiu, i cili udhëhoqi Izraelin në shkretëtirë, quhet mal'ak në Bibël. Profetët, Gjon Pagëzuesi, ata të dërguar nga Gjoni te Jezusi - sepse Gjoni dëshiron të dijë nëse është ai që duhet të vijë apo nëse duhet të presë një tjetër - ata lajmëtarë që Jezusi dërgon përpara tij në Samari, janë të gjithë njerëz të vërtetë dhe quhen engjëj. Në fragmentin tonë, engjëlli është gjuha biblike që Luka përdori për të nxjerrë në pah një fakt real dhe konkret.
    Kishte ndërhyrjen e dikujt që ishte ndërmjetës i çlirimit që kërkohej nga Zoti. Çelësi për të kuptuar të gjithë fragmentin është fraza që shqipton Pjetri kur kupton se çfarë ka ndodhur. Ai thotë: "Tani jam vërtet i sigurt se ishte Zoti që më çliroi nga dora e Herodit".
    Ai e kuptoi se shpëtimi i marrë nëpërmjet një ndërmjetësi njerëzor ishte vepër e Zotit. Mesazhi është shumë i kohëpaskohshëm edhe për ne, ne e dimë këtë. Shumë motra dhe vëllezër sot vuajnë nga persekutimi dhe shumë prej tyre rrezikojnë jetën e tyre për shkak të besimit të tyre në Krishtin.
    Lutja jonë ndoshta nuk do të sjellë çlirimin e tyre nga zinxhirët materialë, ndoshta asnjë engjëll nuk do të ndërhyjë në emër të tyre. Në Romë gjatë persekutimit të Neronit, asnjë engjëll nuk ndërhyri për të çliruar Pjetrin dhe Palin nga zinxhirët e tyre; ata u ndanë nga njëri-tjetri dhe u çuan në trekëmbësh nga rojet. Megjithatë, për ta Zoti kreu një mrekulli edhe më të jashtëzakonshme: ai i çliroi ata nga frika e dhënies së jetës së tyre për Krishtin.

Dhe tani le të dëgjojmë testamentin që Pali na la në letrën e dytë drejtuar Timoteut:

2 Tm. 4, 6-8.17-18. Le të dëgjojmë:

6 Sa për mua – gjaku im tashmë po derdhet në nder të Hyjit dhe koha të nisem për atë jetë arriti! 7 Luftën e mirë e luftova, vrapimin e kreva, fenë e ruajta. 8 Që tani më pret gati kurora e drejtësisë, që atë Ditë do të ma japë Zoti, Gjykatësi i drejtë; dhe jo vetëm mua, por të gjithë atyre që do ta presin me dashuri Ardhjen e tij... 16 Në mbrojen time të parën në gjyq askush nuk qe me mua: të gjithë më lanë në baltë: mos iu marrtë askujt për të keq! 17 Por Zoti qe me mua. Ai më dha fuqi që predikimi i Ungjillit të kumtohej plotësisht dhe ta dëgjonin të gjithë paganët. Hyji më shpëtoi nga goja e luanëve. 18 Vetë Zoti do të më shpëtojë nga çdo vepër e keqe dhe do të më shëlbojë për Mbretërinë e vet qiellore. Lavdi Atij në shekuj të shekujve! Amen!

Letra drejtuar Timoteut, nga e cila është marrë fragmenti që sapo dëgjuam, nuk është shkruar nga Pali, por nga një prej dishepujve të tij besnikë, i cili e shkroi rreth njëzet vjet pas vdekjes së Apostullit, në një kohë të vështirë për komunitetet e krishtera, sepse ato po vuanin persekutim dhe shumë prej tyre tundoheshin të dekurajoheshin. Me këtë letër autori kishte për qëllim t'u paraqiste të gjithë të krishterëve figurën e Palit si model të një dishepulli të vërtetë, të dashuruar me Krishtin, i cili nuk dorëzohet përballë vështirësive dhe persekutimit.
    Në pjesën e fundit të letrës, autori i vë në buzë Palit fjalimin prekës të lamtumirës që kemi dëgjuar dhe mbi të cilin duam të reflektojmë.
    Apostulli paraqitet në burg në Romë dhe në pritje të ekzekutimit me vdekje, tani të afërt, dhe për të përshkruar momentin dramatik që po përjeton, autori i letrës përdor imazhin e pijeve alkoolike; ai i vë në buzë Palit këto fjalë: "Gjaku im është gati të derdhet si pije alkoolike".
    Midis të gjithë popujve të pellgut të Mesdheut dhe Lindjes së Mesme të Lashtë ekzistonte ky ritual i pijeve alkoolike, që përgjithësisht përbëhej nga derdhja e verës në altar si një ofertë për perënditë, dhe Pali thotë se edhe ai është gati të bëhet një pije alkoolike, ai është gati t'i ofrojë Zotit jo verë, por gjakun e tij, domethënë tërë jetën e tij, atë jetë që e ka vënë plotësisht në dispozicion të Ungjillit.
    Pastaj ai kalon në një imazh të dytë që merr nga bota e lundrimit: Ai thotë: "Ka ardhur koha që unë të hap velat". Kur i hap velat marinari? Kur është gati të largohet nga porti. Bukur. Pali është gati të ekzekutohet, por ai nuk flet për vdekjen - sepse ai e di se çfarë tha kapiteni: "Kushdo që beson në mua nuk vdes" - ai flet për nisjen për një udhëtim që ka një destinacion shumë specifik, një destinacion që Pali ka dëshiruar ta arrijë; ai hap velat për t'u larguar nga bregu dhe për t'u drejtuar drejt portit ku pritet.
    Për Palin porti është atdheu qiellor ku Krishti ka zbarkuar tashmë. Duke u shkruar Filipianëve, ai kishte shprehur tashmë të njëjtën dëshirë, ai tha: "Për mua, të jetoj është Krishti dhe të vdes është fitim, ajo që dëshiroj është të çlirohem nga ky trup material për t'u bashkuar përgjithmonë me Krishtin".
    Pastaj, si të gjithë personazhet e mëdhenj të Biblës, edhe Pali në këtë fjalim testamentar bën një bilanc të të gjithë jetës së tij dhe e bën këtë me imazhe të tjera.
    Ai fillon me atë ushtarak, ai thotë: "Unë kam luftuar luftën e mirë". Ai nuk mburret se ka fituar, se ka triumfuar - do ta shohim fitoren në fund - ndërkohë ai thotë: "Jam i sigurt se kam mbajtur anën e duhur, kam luftuar për të mos pushtuar lavdinë e kësaj bote që është një lavdi e përkohshme, ia kam përkushtuar veten Mbretërisë së Perëndisë, asaj Mbretërie që do të mbetet përgjithmonë, që nuk do të zbehet kurrë".
    Dhe pastaj ai i drejtohet një imazhi tjetër dhe këtë herë e merr atë nga garat në stadiume, ai thotë: "E kam përfunduar garën time". Ai është i kënaqur, ai e di se ka garuar mirë, se ka qenë një atlet i mirë. Ai përdori disa herë në letrat e tij metaforën e atletëve që janë të gatshëm të bëjnë çdo sakrificë për të fituar. Duke u shkruar Korintasve, ai thotë se "në garat e stadiumit të gjithë vrapojnë, por vetëm njëri fiton çmimin". Këtu, Pali pohon: "E sakrifikova veten pa rezerva, iu nënshtrova çdo lloj heqjeje dorë, ashtu si atletët që duan të fitojnë një garë, dhe gjatë garës nuk u shmanga, ndoqa rregullat dhe tani jam gati të arrij në pikën e mbërritjes, e kam ruajtur besimin". Dhe tani çfarë pret ai? Pali është i moshuar, është i lodhur nga puna e bërë, udhëtimet e rrezikshme dhe të lodhshme për të qenë në gjendje të arrijë komunitetet ku mund të shpallë Ungjillin e tij, ai është përballur me shumë vështirësi, shumë kundërshtime; tani ai ia beson veten "Zotit, gjykatësit të drejtë", i cili nuk do t'i japë një kurorë ulliri të përkohshme, siç ndodhi në Olimpia, ose një kurorë pishe siç Pali me siguri pa të bëhej në ceremoninë e ndarjes së çmimeve të garave Istmike në Korint.
    Ai pret një "kurorë drejtësie" të lavdishme, të cilën Zoti do t'ia ofrojë jo vetëm atij, por të gjithë atyre që, ndërsa presin të takojnë Zotin, kanë jetuar një jetë në përputhje me Ungjillin.
    Në pjesën e dytë të fragmentit, autori i letrës e përfundon prezantimin e figurës së Palit duke u frymëzuar nga Psalmet ku shpesh haset personi i pafajshëm, i persekutuar i pambrojtur që ia beson veten Zotit. Këtu, Pali e ka bërë të vetën këtë përvojë të dhimbshme të shumë psalmistëve; e dëgjuam kur thotë: "Në mbrojtjen time të parë në gjyq, askush nuk më mbrojti, të gjithë më braktisën". Ai u la vetëm nga miqtë e tij, por ai i fali të gjithë ata që e lënduan dhe ia besoi veten Zotit, ashtu siç mësoi të bënte duke u lutur Psalmet.
    "Në të gjitha vështirësitë", thotë ai, "Zoti ka qenë pranë meje, ai gjithmonë më ka dhënë forcën për të përfunduar misionin që më kishte besuar, atë të shpalljes së Ungjillit të tij të gjithë popujve".
    Në këto pak vargje na është paraqitur figura e Palit, me një jetë që ai e ka vënë plotësisht në dispozicion të Krishtit. Dashuria e tij për Ungjillin, guximi i tij, janë edhe për ne një nxitje për të jetuar, siç bëri ai, një jetë në përputhje me fenë që rrëfejmë.

Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 25-06-2025 më 05:45

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

F.A. FESTA E PJETRIT DHE PALIT. VITI C.UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË

FESTA E PJETRIT DHE PALIT, VITI C.

MË 29-6-2025.

UNGJILLI: MT. 16, 13-20.

13 “Kur Jezusi arriti në krahinën e Cezaresë së Filipit, i pyeti nxënësit e vet:
    14 Ata u përgjigjën:
    “Disa thonë se është Gjon Pagëzuesi; disa të tjerë Elia; do të tjerë Jeremia ose një ndër profetët.”
    17 Atëherë Jezusi i tha:
    “I lumi ti, o Simon, biri i Jonës, sepse këtë nuk ta zbuloi mishi e gjaku, por Ati im që është në qiell!
    18 Edhe unë po të them: Ti je Pjetër‑Shkëmb dhe mbi këtë shkëmb unë do ta ndërtoj Kishën time dhe dyert e ferrit s’do të ngadhënjejnë kundër saj! 19 Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell.”
    20 Atëherë i urdhëroi nxënësit që të mos i tregojnë askujt se është ai Mesia.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

Dialogu midis Jezusit dhe dishepujve që do të dëgjojmë në Ungjillin e sotëm ndodhet në Cezarenë e Filipit, një qytet i vendosur në veriun ekstrem të Izraelit, rrëzë malit Hermon, ku janë burimet e lumit Jordan.
    Pse Jezusi i udhëhoqi dishepujt e tij atje dhe donte ta kishte atë dialog pikërisht në atë vend? Jezusi ishte larguar nga toka e Izraelit dhe kishte shkuar në rajonin e Tiros dhe të Sidonit dhe atje, në tokën pagane, ai kishte takuar atë grua kananease që u kishte dhënë dishepujve të saj një mësim të mirë për besimin.
    Jezusi pastaj u kthye me dishepujt e tij në Izrael, por në të vërtetë ai vend ishte një vend pagan, sepse hebrenjtë që jetonin atje adhuronin idhujt, ndërtonin tempuj për idhujt dhe bënin një jetë pagane.
    Pse quhet Cezarea e Filipit ai qytet? Cezarea sepse Filipi që e themeloi e quajti me emrin e të Perandorit Romak të momentit, që ishte Tiberius, por duke qenë se në Izrael kishte tashmë një qytet me këtë emër përgjatë brigjeve të Mesdheut, ky quhej Cezarea e Filipit.
    Filipi ishte një nga djemtë e preferuar të Herodit dhe pak para vdekjes së tij, babai i tij i kishte caktuar pjesën veriore të mbretërisë së tij, tokën e Basanit, Golanin actual.
    Në Bibël kjo tokë e Basanit është e njohur për pjellorinë e saj, për kullotat e harlisura, për pjellorinë e tufave dhe të kopeve për kafshë të medha shtëpiake. Atëherë i gjithë rajoni ka ujë me bollëk dhe fusha ujitet nga përrenj të panumërt, kështu që ekziston një bimësi e tërë e harlisur, një parajsë e vërtetë tokësore, dhe pikërisht në këtë vend Filipi themeloi kryeqytetin e tij, në këtë vend të mrekullueshëm: Aleksandri i Madhi kur mbërriti këtu disa shëkuj më parë, kishte thirrur: "Po ky është padyshim vendbanimi i perëndisë Pan dhe i Nimfave" dhe në fakt quhej "Panias", prej nga vjen emri aktual i Banyas.
    Prandaj apostujt janë padyshim të magjepsur nga ky peizazh dhe nga jeta komode e banorëve dhe ata mendojnë, me siguri mbi të gjitha, për jetën argëtuese që mund të kalojë Filipi, në dy pallatet e tij nga ku ka një pamje magjepsëse të të gjithë luginës.
    Ekziston edhe një detaj i fundit margjinal, por që duhet të ketë qenë objekt i disa komenteve mes apostujve. Gruaja e Filipit është Salomè shtatëmbëdhjetë vjeçare, kërcimtarja e famshme që kishte kërkuar kokën e Gjon Pagëzuesit. Është sigurisht ajo që gjallëron mbrëmjet dhe gostitë në triklinet e pallateve të Filipit.
    13 “Kur Jezusi arriti në krahinën e Cezaresë së Filipit, i pyeti nxënësit e vet: “Ç’thonë njerëzit, kush është Biri i njeriut?”
    14 Ata u përgjigjën: “Disa thonë se është Gjon Pagëzuesi; disa të tjerë Elia; do të tjerë Jeremia ose një ndër profetët.”

Në këtë vend të këndshëm, Jezusi u bën dishepujve të tij pyetjen e parë: “Ç’thonë njerëzit, kush është Biri i njeriut?”, “bir i njeriut” është një shprehje hebraike që do të thotë thjesht njeri, e përkthyer në gjuhë të thjeshtë.
    Pra, pyetja që ai bën është kjo: “Çfarë lloj njeriu jam unë për njerëzit?
    Apostujt kanë para tyre shumë njerëz që kanë arritur pozita prestigjoza, burra që të gjithë i admirojnë dhe i kanë zili, burra të cilëve vetë dishepujt duan t'u ngjajnë.
    Pra pyetja është: "Kush jam unë për njerëzit, cili është tipi i njeriut që mishëroj, a u thotë ai njerëzve diçka të bukur apo të gjithë mendojnë se Filipi është një njeri më i bukur, më i suksesshëm?"
    Dhe dishepujt gjithashtu e kanë në mendje këtë ideal të njeriut dhe ne gjithashtu e kemi parasysh, sepse edhe ne do të donim të ishim njerëz të suksesshëm, dhe ndoshta edhe të pasur.
    Dishepujt përgjigjen se çfarë mendojnë njerëzit për Jezusin dhe thonë:
    "Disa thonë se je Gjon Pagëzuesi, të tjerë Elia, të tjerë Jeremia ose një nga profetët".
    Tashmë është një gjë e mirë që askush nuk ka parë tek Jezusi ndonjë ngjashmëri të vogël me të mëdhenjtë e kësaj bote. Jo, ata kanë kapur ngjashmëri me Baptistin dhe sigurisht sepse Jezusi është një me shpinë të drejtë, siç kishte qenë Pagëzuesi. Jezusi nuk përkulet si kallamishtet e rrahur nga era, pastaj ai duket si Jeremia sepse Jezusi kundërshtoi tempullin, fenë e përbërë nga rite me të cilat nuk korrespondon respektimi i Zotit me zemër dhe më pas ai duket si Elia, ai i cili shpalli besimin në një Zot dhe refuzoi çdo kompromis me idhujt.
    Ne jemi pikërisht këtu në vendin ku adhurohen idhujt, dhe çfarë u japin idhujt këtyre njerëzve? Gjithçka: Të gjithë njerëzit janë të mirë dhe të pasur dhe dishepujt sigurisht e kthyen shikimin drejt këtyre pasurive dhe duhet të kenë menduar se idhujt janë bujarë ndaj adhuruesve të tyre. Dhe ata mendojnë mbi të gjitha për njerëzit e pasur, të cilët mund t'i plotësojnë të gjitha kënaqësitë. Dhe edhe ne mendojmë, dëshirojmë e përjetojmë këtë. Edhe ne i adhurojmë idhujt, që japin kaq shumë gjëra. Nëse e adhuron paran, ai të jep gjithçka, por duhet t’i nënshtrohesh, t’i bindesh dhe të bësh atë që të thotë. Prandaj nëse ai të thotë të shfrytëzosh, të gënjesh apo edhe të vrasësh dhe nuk e bën, ai nuk të jap më asgjë.
    Në këtë kontekst le të shohim se çfarë ofrojnë idhujt. Çfarë u ofron Jezusi atyre që ndjekin propozimet e tij? Këtu është pyetja drejt së cilës Jezusi dëshiron t'i udhëheqë dishepujt e tij.
    Filipi dhuron pasuri, pozita prestigoza, pushtet, i bën miqtë e tij të marrin pjesë në gëzimet dhe jetën luksoze të oborrit, pëor Jezusi, çfarë ofron Jezusi?
    Por përpara se t'i përgjigjet kësaj pyetjeje, Jezusi dëshiron të dijë nëse ata e kanë kuptuar saktë se kush është ai dhe çfarë po propozon.

17 Atëherë Jezusi i tha:
    “I lumi ti, o Simon, biri i Jonës, sepse këtë nuk ta zbuloi mishi e gjaku, por Ati im që është në qiell!”
    Kemi dëgjuar se çfarë mendojnë njerëzit për Jezusin, por Jezusi është në ankth të dijë se çfarë mendojnë ata për të, ndaj shtron pyetjen: "Kush thoni se jam unë", domethënë: "Kush jam unë për ju? sa rëndësi kam unë në jetën tuaj?”. Është pyetja që i dashuri i bën të dashurës së tij.
    Ne duam të ndërtojmë një jetë së bashku, po, por mbi çfarë baze e dini se kush jam unë? Mendoni se të jeni me mua do të thotë: “Nëse më ndjek pak, do të bëhesh pak më i mire”? Apo je i vendosur të lejosh që të përfshihesh plotësisht si njeri në projektin tim të jetës?
    Me fjalë të tjera: "A doni të jeni njerëz si Herod Filipi apo si unë?"
    E kuptuat që ne propozojmë një imazh shumë të ndryshëm të njeriut? Me ke je i dashuruar?
    Kjo është pyetja që Jezusi na bën edhe sot: Shumë herë ne e reduktojmë aderimin tonë ndaj Krishtit në disa praktika devotshmërie, por problemi themelor i besimit është të besosh dhe të besosh do të thotë: të kuptosh se kush është Ai dhe të bashkosh jetën tënde me jetën e tij?

E sepse pyetja mbi besimi është personale:
    “Po ti kush thua se jam unë?” 16 Simon Pjetri iu përgjigj: “Ti je Krishti, Biri i Perëndisë të gjallë”.
    Pjetri i përgjigjet me vendosmëri: "Ti je Krishti, biri i Perëndisë së jetës, ti je i prituri, Mesia!”.
    Ai tha gjënë e duhur, por ende nuk e ka kuptuar kush është Jezusi, çfarë është Mesia Jezusi. Pjetri ka ende në mendje Mesihët e kësaj bote, ata që janë të mëdhenj; sipas traditës së popullit të tij, biri i Davidit, ai që do të pushtojë botën.
    Megjithatë, të paktën ai e kuptoi se Jezusi është Mesia dhe Jezusi i thotë: “I lumi ti, o Simon, biri i Jonës, sepse këtë nuk ta zbuloi mishi e gjaku, por Ati im që është në qiell!”.
    Disa gjëra, për shëmbull dashuria e caktuar me Jezusin, nuk vijnë me arsyetimin njerëzor, sepse arsyetimi njerëzor të bën të biesh në dashuri me dikë që është shumë i ndryshëm nga Jezusi, do më thotë bën që të biesh në dashuri me dike i cili i ngjan Herodit Filipit.
    Jezusi i thotë Pjetrit: "I lumi Ti, ti je një njeri me zemër të pastër, të hapur ndaj zbulesës së madhështisë, që është ajo e Perëndisë. Nuk ishte mishi dhe gjaku që të zbuluan këto të vërteta, nuk ishin sugjerimet që të erdhën nga ëndrrat e tua, nga pasionet e tua, nga dëshirat e tua. Jo, vetëm nga Zoti mund të të vinte kjo zbulesë që të bën të biesh në dashuri me një njeri, siç jam unë”.
    Pjetri e njohu identitetin e Jezusit, tani Jezusi deklaron identitetin e Simonit, birit të Jonës. Le të degjojmë:
    Atëherë Jezusi i tha: “I lumi ti, o Simon, biri i Jonës, sepse këtë nuk ta zbuloi mishi e gjaku, por Ati im që është në qiell! Edhe unë po të them: Ti je Pjetër‑Shkëmb dhe mbi këtë shkëmb unë do ta ndërtoj Kishën time dhe dyert e ferrit s’do të ngadhënjejnë kundër saj!” (v. 17-18).
    Jezusi e ndryshon emrin Simon dhe e quan Pjetër, dhe shton mbi këtë Shkëmb-gur unë do të ndërtoj Kishën time. Mbi cilin gur e ka ndërtuar Jezusi Kishën e tij?
    Duket se është Pjetri shkëmbi i forte; duket se përparësia e Pjetrit është Shkëmbi mbi të cilin është ndërtuar Kisha.
    Keqkuptimi lindi nga fakti që në italisht “Pietro-Pjeter” dhe “Roccia-guri” janë dy fjalë në gjini mashkullor fjala e parë dhe femëror fjala e dytë dhe të dy fjalë u referohen të njëjtit emri; në tekstin origjinal në greqisht nuk është kështu: "pètros" është një gjë, "pètra" një gjë tjetër; "pètros" është guri, tulla, "pètra" është shkëmbi i fortë, mbi të cilin mund të ndërtohet një ndërtesë që nuk shembet. Pjetri nuk është shkëmb. Në Besëlidhjen e Vjetër dhe të Re, shkëmbi është gjithmonë dhe vetëm Zoti ose Krishti.
    Kush është atëherë Pjetri? Ai është “pètros”, është një tullë e këtij ndërtimi, por shkëmbi është Krishti, “pètra”. E gjejmë në letrën e Efesianëve, kur autori u thotë paganëve që janë kthyer në besim: “19 Prandaj, nuk jeni më të huaj e mërgimtarë, por jeni bashkëqytetarë të shenjtërve dhe anëtarë të familjes së Hyjit, 20 të ndërtuar mbi themelin e vërtetë që janë apostujt e profetët, ku guri i këndit që mban gjithçka, është vetë Jezusi Mesi. 21 Në Të mbarë ndërtesa është e lidhur dhe rritet në tempull të shenjtë në Zotin. 22 Në të edhe ju jeni bërë pjesë e ndërtesës së përbashkët që të bëheni në Shpirtin Shenjt banesë e Hyjit.Tani nuk jeni më të huaj, mysafirë, jeni pjesë e një ndërtese, që është tempulli i Zotit, nga i cili ngrihen flijimet në qielli i pëlqyeshëm për të, të cilat janë vepra dashurie” (Ef.2,19-22).
    Dhe ky tempull është ndërtuar mbi gurin e qoshes, të cilit Pjetri i referohet në letrën e tij, kur u drejtohet, në atë predikim emocionues për neofitët, të cilët u pagëzuan natën e Pashkëve, duke thënë: "4 Afrohuni Atij - Gurit të gjallë, njëmend të përbuzur prej njerëzve, por të zgjedhur dhe të çmueshëm para Hyjit, 5 që edhe ju, si gurë të gjallë, të ndërtoheni Shtëpi shpirtërore, për të qenë meshtari e shenjtë për të kushtuar fli shpirtërore, që i pëlqejnë Hyjit nëpër Jezu Krishtin” (1Pt. 2,4-5). Mos u shkëputni kurrë nga Krishti, sepse ai është guri i gjallë. Njerëzit e kanë refuzuar, por është e çmuar para Zotit dhe tani jeni gurë të gjallë të këtij ndërtimi, të kësaj ngrehine shpirtërore dhe jeni bashkuar me gurin e themelit që u vendos nga Zoti në Pashkë “dhe që është Krishti.
    Dhe Pali gjithashtu në 1 Kor. 3,11 thotë: "11 Sepse, askush nuk mund të vërë tjetër themel, përveç atij që është vënë, e ai është Jezu Krishti”.
    Kush është atëherë Pjetri? Ai është "pètros" ai është tulla e parë e këtij komuniteti të atyre që do të deklarojnë besimin e tyre në Mesinë e Zotit që është Jezusi i Nazaretit, i atyre që do të ndërtojnë jetën e tyre mbi shkëmb dhe asnjë tërmet nuk do ta shkatërrojë këtë jetë.
    Le të kujtojmë gjithashtu se si në fund të Predikimit në Mal, Jezusi na fton të reflektojmë mbi çfarë themeli është më mire të ndërtohet jeta dhe thotë se jeta mund të ndërtohet mbi rërë, domethënë mbi vlerat e kësaj bote që më pas shkërmoqet - çfarë ka mbetur nga ato pallate që të gjithë e admirojnë? Përfundimisht ato shkërmoqen: nëse dëshirojmë që të durojnë duhet të ndërtohet në shkëmb të fortë.
    Dhe i vetmi shkëmb i fortë është besimi në Jezusin, në Fjalën e tij, në Ungjillin e tij. Ata që ndërtojnë jetën e tyre mbi këtë shkëmb, mund të jenë të sigurt se as vdekja nuk do ta shkatërrojë atë jetë.
    Dhe më pas ai shton se edhe dyert e ferrit nuk do të mbizotërojnë kundër kësaj kishe.
    Çfarë kuptoni me këtë imazh të dyerve?
    Portat e një muri të qytetit ishin pjesa më e vështirë për t'u mbrojtur, sepse ato duheshin të mbylleshin, por edhe të hapeshin mirë, ndaj vendosën të gjitha intrigat e mundshme për t'i bërë të pakalueshme.
    Jezusi thotë: bota e nëndheshme, që është mbretëria e të vdekurve, Sheòl, që është simboli i të gjitha mbretërive të vdekjes që ekzistojnë në këtë botë, i kanë dyert për të mbrojtur veten e tyre, që të mos sulmohen nga Kisha, nga Ungjilli i Krishtit dhe këto dyer janë shumë të forta.
    Ne bëjmë eksperiencën për këtë në botën tonë sot, në këtë mbretëri të të vdekurve, mbretëri të korrupsionit, të gënjeshtrës, të dhunës, të sjelljeve çnjerëzore, të luftërave të marra.
    Është një mbretëri që ndoshta edhe ne mendojmë se është e paprekshme, e pathyeshme, sepse mbron veten në një mijë mënyra, përdor të gjitha intrigat për të mos u thyer dhe ne e dimë atë, kushdo që sulmon këtë mbretëri të vdekjes merr gjithmonë më të keqen.
    Le të mendojmë nëse sulmojmë sferën e vdekjes së prodhuesve të armëve. Si mund të arrimë të fitojmë? Është një ndërmarrje shumë e fuqishme! Kush do t'i ndryshojë ligjet mizore të tregut ndërkombëtar që bën të vdesin nga uria shumë miliona njerëzish çdo vit? Si do të sulmojmë sferën e gënjeshtrave që përhapen nga mjetet e informimit masiv dhe që shkatërrojnë vlerat morale, dhe e shkatërrojnë familjen?”. Kush do ta eliminojë sferën e korrupsionit politik? Politikanët janë shumë të forte: vendosin edhe çmimin e bukës!
    Ne gjithashtu mendojmë se askush nuk do t'i thyejë kurrë këto dyert dhe është e vërtetë, nëse përpiqemi t'i thyejmë këto dyer me armët e tyre, me të vërtetë do të humbasim. Por nëse përballemi me këtë mbretërim të së keqes, duke besuar vetëm në atë dobësi njerëzore që është fjala e Ungjillit, ato dyer - thotë Jezusi - nuk do të rezistojnë. Këtu është ftesa për të besuar në fuqinë e Ungjillit të shpallur, përndryshe mbretëritë e vdekjes do të vazhdojnë të triumfojnë.
    Ne kemi në dorë forcën që na ka dhënë Jezusi, e cila është Fjala e tij, nëse besojmë në premtimin e tij, ne do ta shpallim me guxim dhe besim Ungjillin.Tani le të dëgjojmë premtimet e Jezusit drejtuar Pjetrit:
    “18 Edhe unë po të them: Ti je Pjetër‑Shkëmb dhe mbi këtë shkëmb unë do ta ndërtoj Kishën time dhe dyert e ferrit s’do të ngadhënjejnë kundër saj!
    19 Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell”.
    20 Atëherë i urdhëroi nxënësit që të mos i tregojnë askujt se është ai Mesia”.

Jezusi i bën dy premtime Pjetrit duke përdorur dy imazhe rabinike.
    E para, ajo e çelësave.
    Çfarë do të thotë: “Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit”, ty, Pjetgrit, unë i dorëzoj çelësat e një kryeshërbëtori? Do të thoshte t'i jepte atij fuqinë për të menaxhuar jetën e pallatit dhe gjithashtu për të vendosur se kush kishte drejtë të hyjë brenda dhe kush duhej të qëndronte jashtë.
    Tani Pjetri merr çelësat. Çfarë do të thotë? Që është bërë portieri i qiellit?
    Ka një kuptim tjetër, që i referohet imazhit rabinik. Rabinët thanë se zotëronin çelësat e Tevratit, sepse ata i dinin shkrimet, ishin ata që i interpretonin ata, dhe për këtë arsye të gjithë vareshin nga gjykimet e tyre. Ata deklaruan se kush ishte i drejtë dhe kush ishte i padrejtë, kush ishte i shenjtë dhe kush ishte mëkatar. Jezusi i kritikon ashpër, sepse thotë: “52 Vaj për ju, mësues të Ligjit! Ju e morët çelësin e dijes: vetë nuk hytë e, ata që deshën të hyjnë, i penguat!” (Lk.11,52). Kuptimi: Ju keni marrë në dorë çelësat e urtësisë së Tevratit dhe nuk ia hapni askujt dyert e shpëtimit dhe nuk hyni as nga kjo derë, e cila është urtësia e Fjalës së Zotit.
    Epo, Jezusi tani i jap çelësat Pjetrit, në hebraisht çelësi quhet "Mafteach", që vjen nga folja "Patach" që nuk do të thotë të mbyllësh, por të hapësh gjerë, të hapësh.
    Çfarë duhet të bëjë Pjetri me çelësin që i dha Jezusi?
    Ai duhet t'i japë të gjithëve mundësinë të hyjnë në zbulimin e misterit të Krishtit, në njohjen e Ungjillit të tij, mbi të gjitha për të mësuar nga personi i tij, si mund të behemi njerëz që i përgjajnë Krishtit e që me jetën e tyre sillen duke e bërë veten modelët të një Ungjilli të mishëruar. Kjo është mënyra për të hapur dyert drejt shpëtimit për të gjithë. Është e nevojshme të kalohet nga kjo derë e hapur nga Pjetri dhe që është shpallja e besimit në Mesinë e Hyjit, që është Krishti, një profesion që ai bëri.
    Imazhi i dytë: “Gjithçka të lidhësh…e gjithçka të zgjidhësh…”. Ky është gjithashtu një imazh rabinik, do të thotë të shqiptosh gjykime për atë që është e drejtë dhe për atë që është e gabuar, të dallosh se çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe. Është detyrë e Pjetrit, që së pari ka përvetësuar urtësinë e Ungjillit, e si pasojat pastaj mund të shqiptojë gjykimet e duhura për atë që është e mirë dhe përatëëqëështë e keqë.
    Dhe duhet të theksohet gjithashtu se kjo detyrë e lidhjes dhe zgjidhjes nuk iu besua vetëm Pjetrit. Në fakt, menjëherë pas kësaj, Jezusi do t'u thotë të gjithë dishepujve të tij: "Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell” (v. 19). Dhe në Ungjillin e Gjonit 10,22-23 lexojmë:
    “22 Si foli kështu, hukati mbi ta dhe u tha: “Merrni Shpirtin Shenjt! 23 Atyre që jua falni mëkatet, u falen, e atyre që nuk jua falni, nuk u falen”. Çfarë të lidhni në tokë do të lidhet edhe në qiell, çfarë të zgjidhni në tokë do të zgjidhet edhe në qiell" që do të thotë: "Fjalitë që vendosni për atë që është e drejtë dhe për atë që është e gabuar, aftësia juaj dalluese do të korrespondojë me mendimin e Zotit, me kusht që të keni përvetësuar urtësinë e Ungjillit”.
    Është problemi i zgjedhjeve të jetës sonë, ai i dallimit midis asaj që është e mirë dhe çfarë është e keqe, dhe çfarë është e drejtë nga ajo që është e gabuar, çfarë është jeta dhe çfarë është vdekja dhe Jezusi ia besoi këtë detyrë Kishës.
    Nëse ajo është besnike ndaj besimit të shpallur nga Pjetri, nëse i përmbahet propozimit të Krishtit, Kisha do të jetë një udhërrëfyes i sigurt për të gjithë botën në zgjedhjet e jetës.
    Është një arsye për reflektim për ne, sepse ajo që Krishti na ka besuar është një detyrë e madhe dhe shumë delicate.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,876
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA. FESTA E PJETRIT DHE E PALIT VITI C. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

FESTA E PJETRIT DHE E PALIT VITI C.

MË 29 – 6 – 2025.

Me rrugë të ndryshme,

ata arritën në të njëjtin destinacion të njohur mirë nga ne.

"Ata ishin me një zemër dhe një shpirt" - Luka përmbledh marrëveshjen e plotë që ekzistonte në komunitetin primitiv: “32 Në bashkësinë e besimtarëve mbretëronte një përkim i plotë. Askush nuk e quante të vetën çkado që kishte, por ndër ta gjithçka ishte e përbashkët. 33 Apostujt me fuqi të madhe jepnin dëshmi mbi ngjalljen e Zotërisë Jezus e të gjithë gëzonin nderim të madh. 34 Gjithashtu askush prej tyre nuk ishte skamnor, sepse ata që kishin ara e shtëpi i shitnin e çmimin e shitjes e binin 35 dhe e vinin te këmbët e apostujve. Atëherë secilit i jepej aq sa kishte nevojë” (Vap. 4,32-35).
    E megjithatë, në historinë e Kishës, rrallë ka pasur tensione dhe kontraste aq të forta sa ato që ndodhën në dekadat e para. Të krishterët me origjinë hebraike - mbrojtës xhelozë të zakoneve fetare të popullit të tyre - kërkuan që urdhërat e ligjit të vazhdonin të respektoheshin, si një shenjë besnikërie ndaj Zotit.
    Shpirtrat më mendjehapur, në vend të kësaj, ishin bërë të vetëdijshëm se "traditat e pleqve" kishin përmbushur detyrën e tyre, për të çuar te Krishti. Vazhdimi i imponimit të tyre përbënte një pengesë serioze për paganët që donin t'i përmbaheshin ungjillit.
    Pjetri - një konservator, nga arsimi i marrë, edhe nëse jo fanatik - u përpoq të ndërmjetësonte midis dy s komuniteteve, por ai i pakënaqte të gjithë pak.
    Pali – një tradicionalist fanatik vetë – kishte filluar nga pozicionet më të ngurta të fesë hebraike, pastaj kishte arritur një ndarje rrënjësore me të kaluarën, deri në atë pikë sa u bë intolerant me ata – si Pjetri – që nuk kishin guximin të bënin zgjedhje rrënjësore. Një ditë, në Antioki të Sirisë, ai e fyeu publikisht duke e quajtur hipokrit: “11 Tani, o vëllezër, po ju vë në dijeni: Ungjilli që ju kam predikuar, nuk është vepër njerëzish; 12 sepse atë as nuk e mora, as nuk e mësova prej ndonjë njeriu, por ma zbuloi Jezu Krishti. 13 Keni dëgjuar sigurisht për sjelljen time të dikurshme në judaizëm: si e salvoja mbi çdo masë Kishën e Hyjit dhe mundohesha ta shkretoja atë 14 e, ngaqë isha tepër i dhënë pas traditave të të parëve të mi, i tejkalova në judaizëm shumicën e moshatarëve në kombin tim” (Gal. 1,11-14).
    Më vonë, marrëdhënia midis dy apostujve u rivendos dhe në njërën nga letrat e tij Pjetri e quan Palin “vëllai ynë më i dashur” (2 Pt. 3,15). Së bashku dhanë jetën e tyre për Krishtin dhe së bashku sot i festojmë. Përmes rrugëve të ndryshme – dhe shumë ngadalë – ata arritën të njohin në Jezusin Mesinë e Perëndisë.
    Pjetri takoi për herë të parë atë që do të bëhej Mësuesi i tij përgjatë Detit të Galilesë. Në fillim ai e identifikoi atë si zdrukthëtarin që vinte nga Nazareti; pastaj e kuptoi se ishte një profet i madh; më vonë, në Cezare të Filipit, ai më në fund zbuloi identitetin e tij të vërtetë. Ai deklaroi: “Ti je Krishti, Biri i Perëndisë së gjallë” (Mk. 8,27).
    Ai shpalli një formulë të përsosur besimi. Megjithatë, të besosh në Krishtin nuk do të thotë t’i përmbahesh një pakete të vërtetash, por të ndash zgjedhjet e jetës që ai propozon. Ëndrrat që kultivoi Pjetri nuk ishin ato të Zotit: “Ti nuk mendon sipas Perëndisë”, i tha Jezusi, “por sipas njerëzve” (Mk. 8,33).
    Vetëm në dritën e Pashkëve ai filloi të kuptonte dhe, me droje, erdhi të rrëfente besimin e tij të brishtë: “Zot, ti i di të gjitha; ti e di se unë të dua” (Gj. 21,17).
    Pali ndoqi një rrugë tjetër. Ai fillimisht e konsideroi Jezusin si një kundërshtar për t’u luftuar, një shkatërrues të shpresave mesianike të Izraelit, një blasfemues që predikonte një Perëndi të ndryshëm nga ai i udhërrëfyesve shpirtërorë të popullit të tij.
    Ai e kishte njohur atë “sipas mishit” (2 Kor. 5,16), sipas kritereve fetare, politike dhe shoqërore të kësaj bote. Sipas këtyre parametrave, ai mund ta gjykonte Jezusin vetëm si kriminel, përmbysës të rendit të vendosur, heretik.
    Në rrugën për në Damask ai mori dritë nga lart dhe kuptoi: Jezusi, i kryqëzuari, është Mesia i Zotit. Që nga ai moment, gjithçka që për të ishte një thesar i çmuar, u shndërrua në mbeturina:
    “7 Por të gjitha këto që i mbaja si përparësi, tani i çmoj si një bjerrje për shkak të Krishtit. 8 Madje unë çmoj gjithçka si dëm në krahasim me më të madhen të mirë: me njohjen e Jezu Krishtit, Zotit tim. Për të kam bjerrë çdo gjë dhe të gjitha i çmoj si llom, me qëllim që të fitoj Krishtin 9 dhe të gjendem në Të ‑ jo me drejtësinë time ‑ me atë që vjen nga Ligji, por me atë që vjen nga feja në Krishtin, me drejtësinë që vjen nga Hyji, e themeluar në fe (Fil. 3,7-9).
    Nëse përvoja jonë e besimit është më pak e dhimbshme se ajo e dy apostujve që festojmë sot, ndoshta nuk është aq autentike.
    Për ta përvetësuar mesazhin, sot do të përsërisim:
    Rrugët janë të ndryshme, por të gjitha të çojnë te Zoti.

LEXIMI I PARË: Vap. 12,1-11.

1 Në ato ditë Herodi mbret filloi të salvojë disa anëtarë të Kishës. 2 Me shpatë e preu Jakobin, të vëllanë e Gjonit. 3 E kur hetoi se kjo gjë po u pëlqente judenjve, mendoi të burgosë edhe Pjetrin (ishin ditët e Bukëve të pabrume).
    4 E pasi e kapi, e futi në burg dhe ua dha ta ruajnë katër skuadra, secila e përbërë nga katër ushtarë, me qëllim që pas pashkëve ta qesë para popullit.
    5 Kështu pra, Pjetri ruhej në burg, por lutja e përzemërt e Kishës ngritej vazhdimisht para Hyjit për të.
    12 Posa u mendua pakëz, u nis drejt shtëpisë së Marisë, nënës së Gjonit që quhet Mark, ku shumë ishin bashkuar në lutje.

Shoku i Kaligulës në ahengje, Herod Agripa i kishte marrë mikut të tij, i cili ishte bërë perandor, mbretërinë e gjyshit të tij, Herodit të Madh. Ai ishte uzurpator, por, si një demagog i aftë, dinte si të fitonte simpatinë e popullit hebre, duke u mburrur me një respektim të përpiktë të ligjit dhe traditave. Për t'i pëlqyer skajeve më ekstremiste, ai filloi gjithashtu të persekutonte të krishterët, të cilët nuk u pëlqenin nga populli sepse devijonin nga praktika fetare e të lashtëve dhe nuk kishin asnjë ndrojtje për t'u ulur në tryezë me paganët. Ai vrau Jakobin e Zebedeut dhe arrestoi Pjetrin me qëllim që ta ekzekutonin para popullit në javën pas Pashkëve, kur Jerusalemi ishte ende plot me pelegrinë.
    I mbyllur në burg, Pjetri fjeti. Gjumi i tij mund të interpretohet si një shprehje e qetësisë së brendshme, por edhe si një shenjë dorëzimi përballë fuqisë së tepruar të së keqes.
    Në solidaritet me të, komuniteti i mbledhur ngriti lutjen e tij "të pandërprerë dhe intensive" drejtuar Zotit. Ishte natë dhe, kur të gjitha shpresat njerëzore dukeshin sikur ishin zhdukur, zinxhirët u thyen, dera e hekurt u hap menjëherë, një engjëll zbriti nga qielli dhe e liroi apostullin.
    Raportim i një fakti apo i një përralle?
    Shumë e mirë për të qenë e vërtetë! – mund të thotë dikush – Nuk do të ishte e vështirë të besosh në një Zot që i ndihmon besimtarët e tij në këtë mënyrë dhe që, kur i sheh në vështirësi, dërgon engjëjt e tij për t'i liruar. Libri i Veprave u shkrua në kohën e Domicianit, despotit të çmendur që kërkonte që ai të adhurohej si zot dhe që i nënshtronte ngacmimeve të krishterët që nuk iu nënshtruan dispozitave të tij delirante.
    Për t'u dhënë guxim dhe shpresë këtyre dishepujve të persekutuar, Luka u kujton atyre sprovat ndaj të cilave iu nënshtruan apostujt, që nga fillimi, dhe se si ata mbetën besnikë edhe me koston e jetës së tyre.
    Ekziston një mesazh i dytë që ai synon të komunikojë: Zoti nuk i braktis kurrë ata që rrezikojnë jetën e tyre për ungjillin.
    Ai nuk e thotë me fjalë, por e ilustron me një episod që kishte ndodhur në Jerusalem rreth dyzet vjet më parë: Pjetri ishte burgosur dhe, kur të gjithë ishin dorëzuar me më të keqen, ai ishte shpëtuar papritur.
    Rrethanat në të cilat kishte ndodhur ky çlirim janë të vështira për t'u përcaktuar dhe nuk e interesonin Lukën. Ajo që e shqetësonte ishte të tregonte se Zoti kishte ndërhyrë në emër të apostullit të tij dhe, për t'i dhënë një ton të freskët historisë, për ta mbajtur gjallë vëmendjen e lexuesit dhe për ta përgatitur atë për të kuptuar mesazhin, ai futi detaje të mrekullueshme të marra nga Besëlidhja e Vjetër në histori.
    Imazhi qendror është engjëlli misterioz i Zotit i cili, i shndritshëm nga drita, iu paraqit Pjetrit.
    Kur Bibla flet për engjëj, nuk duhet të mendojmë menjëherë për krijesa eterike me krahë, flokë të gjatë dhe tipare të buta. Shprehja "engjëll i Zotit" përdoret në Bibël për të përcaktuar veprimin e Zotit në botë, duke përshkruar ndërhyrjen e tij efektive në histori (Zn. 16,7-13; 21,17-19; 22,11.16 e tutje; Dal. 3,1-5; Gjyq. 2,1-5; 2 Mbr. 1,3.15; Vap. 8,26.29).
    Ndonjëherë "engjëlli i Zotit" tregon drejtpërdrejt Zotin, por më shpesh tregon një ndërmjetës njerëzor. Për shembull, kur Zoti i thotë popullit të tij:
    "20 “Ja, po e dërgoj engjëllin që të prijë e të të ruajë gjatë udhëtimit e të të shtjerë në vendin që kam përgatitur. 21 Ki nderim për të dhe dëgjoje. Mos i kundërshto, sepse nuk do të falë në qoftë se mëkatoni, sepse në të është Emri im. 22 Nëse do ta dëgjosh zërin e tij e nëse do të bësh gjithçka them, unë do të jem armiku i armiqve të tu dhe kundërshtari i kundërshtarëve të tu. 23 Engjëlli im do të prijë e do të shtjerë në dheun e Amorreut, të Heteut, të Ferezeut, të Kananeut, të Heveut e Jebuseut. Unë këta do t’i asgjësoj. 24 Ruaju se i adhuron hyjnitë e tyre e ruaj se u shërben. Mos bëj si bëjnë ata, por rrënoji hyjnitë e copëtoji gurngulët e tyre. Ja, unë po dërgoj një engjëll para jush, për t'ju ruajtur gjatë rrugës dhe për t'ju çuar në vendin që kam përgatitur... Engjëlli im do të shkojë para jush" (Dal. 23,20-24), ai nuk po i referohet një fryme, por një njeriu të vërtetë, Moisiut. Ai është "engjëlli" i ngarkuar me çlirimin e Izraelit.
    Ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm në interpretimin e këtyre "shfaqjeve".
    Vizionet, zërat nga qielli, ndërhyrja e personazheve mbinatyrore shpesh nuk janë gjë tjetër veçse gjuhë njerëzore, e përdorur për të nxjerrë në pah një fakt real dhe konkret, por të patreguar: providencën, ndihmën e Zotit, dritën e brendshme që ai u jep besimtarëve të tij. Autorët biblikë shpesh i anashkalojnë në heshtje shkaqet dytësore, ndërmjetësit, rrethanat dhe menjëherë tregojnë autorin kryesor, Zotin që udhëhoqi ngjarjen.

Çelësi për të kuptuar të gjithë fragmentin është fraza që shqipton Pjetri kur kupton se çfarë i ka ndodhur: Tani - shton ai - jam vërtet i sigurt se ishte Zoti që më çliroi nga dora e Herodit (v. 11). Ai e kuptoi se shpëtimi nuk ishte për shkak të iniciativës së tij, por ishte vepër e Zotit.
    Në Romë, gjatë persekutimit të Neronit, Pjetri dhe Pali nuk u kursyen nga vdekja. Askush nuk i mbrojti, në fakt – siç shkruan Klementi i Romës në letrën e tij drejtuar të krishterëve të Korintit – “Apostujt e mirë Pjetër dhe Pal, shtyllat më të mëdha dhe më të virtytshme të Kishës”, ranë viktimë e “zellit dhe zilisë xheloze”, ndoshta të vëllezërve të tyre në besim (1 Klem. 5,2-7).
    Megjithatë, atje “engjëlli i Zotit” kreu një mrekulli edhe më të jashtëzakonshme: ai i çliroi dy apostujt jo nga zinxhirët, por nga frika e ofrimit të jetës së tyre për Krishtin.
    Kjo është mrekullia që Zoti dëshiron të kryejë edhe sot në çdo dishepull autentik: ta çlirojë atë nga zinxhirët që e mbajnë të burgosur dhe e pengojnë të vrapojë shpejt në rrugën e trasuar nga Jezusi.

LEXIMI I DYTË: 2 Tm. 4,6-8.17-18.

6 Sa për mua – gjaku im tashmë po derdhet në nder të Hyjit dhe koha të nisem për atë jetë arriti! 7 Luftën e mirë e luftova, vrapimin e kreva, fenë e ruajta. 8 Që tani më pret gati kurora e drejtësisë, që atë Ditë do të ma japë Zoti, Gjykatësi i drejtë; dhe jo vetëm mua, por të gjithë atyre që do ta presin me dashuri Ardhjen e tij...
    16 Në mbrojen time të parën në gjyq askush nuk qe me mua: të gjithë më lanë në baltë: mos iu marrtë askujt për të keq! 17 Por Zoti qe me mua. Ai më dha fuqi që predikimi i Ungjillit të kumtohej plotësisht dhe ta dëgjonin të gjithë paganët. Hyji më shpëtoi nga goja e luanëve. 18 Vetë Zoti do të më shpëtojë nga çdo vepër e keqe dhe do të më shëlbojë për Mbretërinë e vet qiellore. Lavdi Atij në shekuj të shekujve! Amen!

Letra nga e cila është marrë ky fragment, nuk është shkruar nga Pali, por nga një prej dishepujve të tij besnik, i cili, për t'u dhënë guxim të krishterëve të persekutuar të komuniteteve të tij, i bën ata të sodisin, në figurën e apostullit të johebrenjve, prototipin e dishepullit, idealin e martirit të guximshëm.
    Në pjesën e fundit të letrës, ai i lë Palit një fjalim lamtumire prekëse.
    Apostulli është në burg në Romë dhe pret ekzekutimin me vdekje, tani të afërt: “Sa për mua – gjaku im tashmë po derdhet në nder të Hyjit dhe koha të nisem për atë jetë arriti!" (v. 6).
    Ai nuk flet për vdekjen, por për nisjen drejt një destinacioni të shumëpritur.
    Me një imazh detar, ai thotë se po hap velat për t'u larguar nga kjo breg dhe për të arritur në portin e sigurt, atdheun qiellor ku Krishti zbarkoi.
    Duke u shkruar filipianëve, ai kishte shprehur tashmë të njëjtën dëshirë:
    "21 Vërtet, për mua Krishti është jetë dhe vdekja fitesë! 23 Jam ndërdyshas: dëshiroj të shkoj e të jem me Krishtin, [sepse] kjo është gjë shumë, shumë më e mirë. Për mua, të jetoj është Krishti dhe të vdes është fitim... Dëshiroj të çlirohem dhe të jem me Krishtin" (Fil. 1:21.23).
    Ashtu siç kishte bërë në Milet, duke përshëndetur pleqtë e Efesit (Vap. 20,27-38), edhe këtu, duke përdorur imazhe, ai bën një vlerësim të të gjithë jetës së tij.
    Ai është sjellë si një ushtar besnik, për të cilin është i sigurt se Zoti i tij do ta përgëzojë për përkushtimin dhe guximin që ka treguar.
    Ai ka garuar si një atlet serioz: ai është sakrifikuar pa rezerva, i është nënshtruar çdo lloj heqjeje dorë për të fituar garën. Gjatë garës ai nuk është shmangur kurrë, ai ka ndjekur rregullat dhe tani ka kaluar vijën e mbërritjes: “Luftën e mirë e luftova, vrapimin e kreva, fenë e ruajta (v. 7).

Ai është i vjetër dhe i lodhur nga puna që ka bërë dhe nga vështirësitë që ka përballuar. Ai ia beson veten Zotit, një gjykatësi të drejtë që nuk do t'i japë një kurorë dafine të përkohshme, por një "kurorë drejtësie" të lavdishme, të cilën Perëndia do t'ia ofrojë jo vetëm atij, por "të gjithë atyre që mezi presin shfaqjen e tij" (v. 8), atyre që, ndërsa presin të takojnë Zotin, kanë jetuar një jetë në përputhje me ungjillin.
    Në pjesën e dytë të fragmentit (v. 16-18), autori i letrës i jep prekjet e fundit figurës së idealizuar të mjeshtrit.
    I frymëzuar nga Psalmet – që shpesh paraqesin figurën e të pafajshmit të persekutuar dhe të pambrojtur – tregon të realizuar te Pali imazhin biblik të njeriut të drejtë të braktisur nga miqtë dhe fqinjët, por të aftë për të falur ata që e kanë lënduar dhe për t’ia besuar fatin e tij Zotit.
    Këta vargje përmbledhin në një mënyrë të mrekullueshme jetën e Apostullit. Aderimi i tij shembullor ndaj Ungjillit na propozohet sot për të na inkurajuar të jetojmë një jetë më në përputhje me besimin që shpallim.

UNGJILLI: Mt 16,13-19.

14 Ata u përgjigjën: “Disa thonë se është Gjon Pagëzuesi; disa të tjerë Elia; do të tjerë Jeremia ose një ndër profetët.”
    16 Iu përgjigj Simon Pjetri: “Ti je Mesia ‑ Biri i Hyjit të gjallë!”
    17 Atëherë Jezusi i tha: “I lumi ti, o Simon, biri i Jonës, sepse këtë nuk ta zbuloi mishi e gjaku, por Ati im që është në qiell! 18 Edhe unë po të them: Ti je Pjetër‑Shkëmb dhe mbi këtë shkëmb unë do ta ndërtoj Kishën time dhe dyert e ferrit s’do të ngadhënjejnë kundër saj! 19 Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell”.

Filipit – njërit prej bijve të preferuar – Herodi i Madh, disa ditë para se të vdiste, i kishte caktuar pjesën veriore të mbretërisë së tij, atë tokë të Bashanit – Golanin e sotëm – e cila në Bibël çmohet dhe vlerësohet për pjellorinë e tokës së saj, kullotat e saj të harlisura dhe pjellorinë e kopeve dhe tufave të saj. Në pikën më magjepsëse të këtij rajoni, ku burojnë ujërat e freskëta dhe të bollshme të lumit Jordan dhe aroma e bimësisë së harlisur ngrihet nga fusha, e ujitur nga përrenj të panumërt, Filipi kishte ndërtuar kryeqytetin e tij të cilin, për nder të njeriut të fuqishëm të kohës, perandorit Tiberi, e kishte quajtur Cezare.
    Më parë, vendi quhej Panias sepse besohej se, në këtë cep të parajsës, Pani dhe Nimfat kishin vendosur shtëpinë e tyre.
    Është në këtë mjedis të këndshëm që ungjilltari vendos dy pyetjet që Jezusi u bën dishepujve të tij: “Kush është biri i njeriut për popullin?”; “Po ju, kush thoni se jam unë?”.
    Konteksti gjeografik në të cilin zhvillohet episodi u jep dy pyetjeve një ngarkesë të veçantë.
    Dishepujt janë të magjepsur nga peizazhi, nga jeta e rehatshme e banorëve të rajonit dhe nga madhështia e dy pallateve të tetrarkut.
    Është përpara këtij spektakli që Jezusi dëshiron që ata të bëhen të vetëdijshëm për zgjedhjen që u imponohet atyre që duan ta ndjekin.
    Çfarë presin njerëzit prej tij dhe, mbi të gjitha, çfarë presin ata, dishepujt?
    Pani dhe Nimfat tregojnë se dinë t'i mbushin besimtarët e tyre me të mira tokësore; çfarë është në gjendje të ofrojë Jezusi? Filipi u jep pasuri, pozicione prestigji dhe pushtet miqve të tij, ai i lejon ata të marrin pjesë në gëzimet e jetës së shndritshme të oborrit. A u siguron Jezusi diçka më të mirë?
    Çfarë thuhet për të?
    Përgjigja për këtë pyetje të parë është e thjeshtë: njerëzit e krahasojnë atë me figura të shquara, me Gjon Pagëzuesin, me Elijan, me Jeremian, me profetët e lashtë (v. 13-14).
    Admirimi i njerëzve të të gjitha kohërave për Jezusin është i pamohueshëm, megjithatë vlerësimi dhe nderimi për të nuk janë të mjaftueshme për t'u konsideruar dishepuj të tij.
    Nuk mjafton që ai të konsiderohet personifikimi i vlerave të shkëlqyera, të ndjekura përgjithësisht nga të gjithë njerëzit me vullnet të mirë; ai nuk dëshiron të konsiderohet një nga shumë ata që janë dalluar për ndershmëri dhe besnikëri, për dashurinë ndaj të varfërve, për përkushtimin e tyre ndaj drejtësisë, paqes dhe mosdhunës.
    Ai dëshiron të dijë se çfarë mendojnë dishepujt për të: "Kush jam unë për ju?".
    Gjithashtu në emër të të tjerëve, Pjetri përgjigjet: "Ti je Krishti", Mesia, shpëtimtari i shpallur nga profetët dhe i pritur nga populli ynë (v. 16).
    Deklarata e besimit që ai ka shqiptuar, është e përsosur, por a e ka kuptuar ai se çfarë nënkupton ajo?

Pjesa tjetër e historisë (e pa raportuar në fragmentin e Ungjillit të sotëm) tregon qartë se Pjetri, në realitet, nuk ka kuptuar asgjë për Krishtin. Ai ende mendon për Mesinë i cili - më shumë se perëndia Pan - do të jetë në gjendje të nxisë mirëqenien tokësore. Ai beson se do t'u japë lavdi dhe pushtet ithtarëve të tij - ashtu siç bën Augusti hyjnor, në nder të të cilit Herodi i Madh ndërtoi një tempull të shkëlqyer në burimin e Jordanit.
    Në pjesën e dytë të fragmentit (v. 17-20) ungjilltari raporton përgjigjen e Jezusit ndaj Simonit:
    "18 Ti je Pjetër‑Shkëmb dhe mbi këtë shkëmb unë do ta ndërtoj Kishën time dhe dyert e ferrit s’do të ngadhënjejnë kundër saj! 19Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell. 20 Atëherë i urdhëroi nxënësit që të mos i tregojnë askujt se është ai Mesia. Ti je Pjetri dhe mbi këtë shkëmb unë do të ndërtoj kishën time..." (v. 18-20).
    Interpretimi i kësaj deklarate nga Mjeshtri nuk është i thjeshtë. Për çfarë arsyeje dhe në çfarë kuptimi quhet Simoni "shkëmbi" mbi të cilin është ndërtuar kisha? Një pohim i thjeshtë i parësisë së papës? Jo, shumë më tepër.
    Le të fillojmë duke bërë dy vëzhgime që na ndihmojnë ta kuptojmë më mirë këtë tekst të rëndësishëm.
    Para së gjithash, vërejmë se "shkëmbi" i vendosur në themel të kishës, është folur edhe herë të tjera në Besëlidhjen e Re dhe ky "shkëmb", i fortë, i palëvizshëm, është gjithmonë dhe vetëm Krishti.
    “Askush”, deklaron Pali, “nuk mund të vendosë themel tjetër përveç atij që është hedhur, i cili është Jezu Krishti” (1 Kor.3,11).
    Ai u kujton të krishterëve të komuniteteve të Azisë së Vogël gjendjen e tyre të lavdishme: “19 Prandaj, nuk jeni më të huaj e mërgimtarë, por jeni bashkëqytetarë të shenjtërve dhe anëtarë të familjes së Hyjit, 20 të ndërtuar mbi themelin e vërtetë që janë apostujt e profetët, ku guri i këndit që mban gjithçka, është vetë Jezusi Mesi. 21 Në Të mbarë ndërtesa është e lidhur dhe rritet në tempull të shenjtë në Zotin. 22 Në të edhe ju jeni bërë pjesë e ndërtesës së përbashkët që të bëheni në Shpirtin Shenjt banesë e Hyjit” (Ef.2, 19-22).
    Pjetri është edhe më i qartë kur, në letrën e tij të parë, i fton të sapopagëzuarit të mos ndahen kurrë nga Krishti, sepse ai është “guri i gjallë, i hedhur poshtë nga njerëzit, por i zgjedhur dhe i çmuar në sytë e Perëndisë”. Pastaj ai zhvillon imazhin dhe, duke iu drejtuar të krishterëve, thotë: “4 Afrohuni Atij - Gurit të gjallë, njëmend të përbuzur prej njerëzve, por të zgjedhur dhe të çmueshëm para Hyjit, 5 që edhe ju, si gurë të gjallë, të ndërtoheni Shtëpi shpirtërore, për të qenë meshtari e shenjtë për të kushtuar fli shpirtërore, që i pëlqejnë Hyjit nëpër Jezu Krishtin. 6 Këndej thuhet në Shkrimin e shenjtë: “Ja, po vë në Sion një gur këndi, të zgjedhur, të çmueshëm: kush beson në Të, jo, nuk do të mbetet i turpëruar!” Edhe ju po përdoreni si gurë të gjallë për ndërtimin e një shtëpie shpirtërore”, të bashkuar siç jeni me “gurin e themelit, të zgjedhur, të çmuar” të vendosur nga Perëndia, ditën e Pashkëve, si themeli i të gjithë ndërtimit (1 Pj 2,4-6).
    Vëzhgimi i dytë është se emri i dhënë Simonit - Kefa-Pjetër - në gjuhën aramaike (gjuha e folur nga Jezusi) nuk do të thotë shkëmb, por thjesht gur ndërtimi.

Guri për të cilin flet Jezusi është besimi i shpallur nga Pjetri.
    Është ky besim që përbën themelin e kishës, që e mban të bashkuar me Krishtin-shkëmb, që e bën të patundur dhe lejon që ajo të mos mposhtet kurrë nga forcat e së keqes. Të gjithë ata që, si Pjetri dhe me Pjetrin, e shpallin këtë besim, futen, si gurë të gjallë, në ndërtesën shpirtërore të projektuar nga Zoti.
    Shprehja portat e ferrit nuk duhet të materializohen. Këto dyer përfaqësojnë fuqinë e së keqes, ato tregojnë gjithçka që kundërshton jetën dhe të mirën e njeriut. Asgjë - siguron Jezusi - nuk do të jetë kurrë në gjendje ta pengojë kishën të përfundojë veprën e saj të shpëtimit, me kusht që të mbetet e bashkuar ngushtë me të, birin e Zotit të gjallë.
    Pjetri gjithashtu merr çelësat dhe fuqinë për të lidhur dhe zgjidhur.
    Këto janë dy imazhe që përdoren shpesh nga rabinët.
    Dorëzimi i çelësave është i barabartë me besimin e detyrës së menaxhimit të jetës që zhvillohet brenda një pallati; kjo do të thotë dhënien e pushtetit për të sjellë njerëz në shtëpi ose për të mohuar hyrjen.
    Rabinët ishin të bindur se zotëronin "çelësat e Torës" sepse i njihnin Shkrimet e shenjta; ata besonin se të gjithë duhej të mbështeteshin në vendimet e tyre doktrinare, në gjykimet e tyre; ata pretendonin të drejtën për të dalluar midis të drejtëve dhe të padrejtëve, midis shenjtërve dhe mëkatarëve.
    Jezusi e përdor përsëri këtë imazh në akuzën e tij të ashpër kundër skribëve:
    "52 Vaj për ju, mësues të Ligjit! Ju e morët çelësin e dijes: vetë nuk hytë e, ata që deshën të hyjnë, i penguat!” (Lk. 11,52). Në vend që ta hapnin derën e shpëtimit, ata e bllokuan atë, duke mos u zbuluar njerëzve fytyrën e vërtetë të Zotit dhe vullnetin e tij.
    Jezusi ua mori atyre çelësin që ata e kishin përvetësuar në mënyrë abuzive; tani është vetëm i tiji.
    Duke marrë përsipër profecinë e Isaisë për Eliakimin:
    “ 2 Mbi shpatullën e tij do të vë
    çelësin e shtëpisë së Davidit;
    ai do të çelë e askush s’do të mbyllë,
    ai do të mbyllë e askush s’do të çelë (Is. 22,22), shikuesi i Apokalipsit deklaron se është Krishti, dhe askush tjetër, që hap dhe askush nuk mbyll, që mbyll dhe askush nuk hap:
    "7 Edhe engjëllit në Kishën e Filadelfisë shkruaji:
    Kështu thotë Shenjti, i Vërteti.
    Ai që ka çelësin e Davidit,
    Kur ai çel askush s’mund të mbyllë,
    kur ai mbyll askush s’mund të çelë:
    8 I di veprat e tua!
    Ja, e hapa para teje derën që akush s’mund ta mbyllë.
    Njëmend pak fuqi ke dhe megjithatë e ruajte fjalën time dhe nuk i re mohit Emrit tim. (Zb. 3,7-8).

Ndërtesa shpirtërore për të cilën Jezusi i referohet është "mbretëria e qiejve", kushti i ri në të cilin hyjnë ata që bëhen dishepuj të tij, dhe çelësi që lejon hyrjen, është besimi i shpallur nga Pjetri.
    Duke ia dorëzuar çelësat Pjetrit, Jezusi nuk e ngarkon atë të jetë portieri i qiellit, aq më pak të "zotërojë" njerëzit që i janë besuar, por ai e urdhëron atë të "bëhet model për kopenë" (1 Pt. 5,3), ai i beson atij detyrën e hapjes së gjerë për të gjithë hyrjen në njohurinë e Krishtit dhe ungjillin e tij. Kushdo që kalon nëpër derën e hapur nga Pjetri me shpalljen e tij të besimit (kjo është "dera e shenjtë") ka qasje në shpëtim; kushdo që refuzon mbetet i përjashtuar.
    Imazhi i lidhjes dhe zgjidhjes i referohet vendimeve në lidhje me zgjedhjet morale. Lidhja kishte për qëllim të ndalonte, lirimi kishte për qëllim të shpallte të lejueshme. Gjithashtu tregonte fuqinë për të shqiptuar gjykime miratimi ose dënimi të sjelljes së njerëzve dhe për këtë arsye për t'i pranuar ose përjashtuar ata nga bashkësia.
    Nga fragmenti i sotëm i Ungjillit, si dhe nga shumë tekste të tjera të Besëlidhjes së Re (Mt. 10,2; Lk. 22,32; Gj. 21,15-17), është e qartë se Pjetrit i është besuar një detyrë e veçantë në kishë: ai është ai që shfaqet gjithmonë i pari, që është i thirrur për të ushqyer qengjat dhe delet dhe që duhet të mbështesë vëllezërit e tij në besim.
    Keqkuptimet dhe mosmarrëveshjet nuk lindën nga kjo e vërtetë, por nga mënyra se si kryhej ky shërbim. Gjatë shekujve ai shpesh ka degjeneruar dhe nga një shenjë dashurie dhe uniteti është bërë një shprehje pushteti.
    Në çdo kohë, ushtrimi i këtij shërbimi duhet të krahasohet me Ungjillin, në mënyrë që peshkopi i Romës të jetë vërtet dhe për të gjithë - sipas përkufizimit të mrekullueshëm të Ireneut të Lionit (shekulli i 2-të) - "ai që kryeson bamirësinë".
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 26-06-2025 më 09:54

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •