F. A. RRËSHAJËT VITI C. UNGJILLI.
PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA E RRËSHAJËVE VITI C.
MË 8-6-2025.
UNGJILLI: Gj. 14,15-16.23-26.
Në atë kojë Jezusi u tha dishepujve të vet:
15 “Nëse më doni, do t’i mbani urdhërimet e mia.
16 Edhe unë do t’i lutem Atit
dhe Ai do t’ju japë një Mbrojtës tjetër,
që të jetë me ju përgjithmonë...
23“Nëse ndokush më do,
ai do të ma mbajë fjalën,
Ati im do ta dojë,
tek ai do të vijmë
dhe tek ai do të banojmë.
24 Kush nuk më do,
nuk i mban fjalët e mia.
E fjala që po dëgjoni, nuk është imja,
por është e Atij, që më dërgoi, ‑ e Atit.
25 Këto fjalë jua thashë
ndërsa banova me ju.
26 E Shpirti Shenjt ‑ Mbrojtës,
të cilin do t’jua dërgojë Ati në Emër tim,
Ai do t’jua mësojë të gjitha
dhe do t’ju përkujtojë gjithçka [unë] ju thashë.
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE
Sot liturgjia na bën të dëgjojmë përsëri një fragment Ungjillor mbi të cilin kemi reflektuar dy të diela më parë. Na propozohet përsëri sepse përmban premtimin që Jezusi bëri gjatë Darkës së Fundit.
Ai tha se do të kishte dhënë Shpirtin e tij. Jezusi foli për këtë disa herë, por duket se dishepujt nuk e kuptuan: ishte sikur kjo temë të mos i prekte shumë nga afër. Në fakt, Pjetri, Thomai, Filipi, Juda i Tadeut i bënë pyetje Jezusit, por asnjëri prej tyre nuk kërkoi sqarime mbi trashëgiminë që ai do të linte: Shpirtin e Tij.
Ata nuk kishin ide se çfarë do të prodhonte ardhja e Shpirtit tek ata dhe në botë. Kremtimi i sotëm synon të na bëjë të vetëdijshëm për trashëgiminë që kemi marrë.
Ne e dimë sot kuptimi i fjalisë “të marrësh një trashëgim”. Por paraja mbetet në bankë nëse ai që e ka marr si trashgim, nuk e di se e ka në dispozicion: është sikur ta mos kishte marrë. Ne duam ta kuptojmë mirë atëherë se çfarë na la Jezusi. Ai erdhi në botë pikërisht për të na sjellë Shpirtin e tij. Dhe kur arrin Shpirti i tij, duhet të jemi të vetëdishëm për çfarë ndodh.
Le të dëgjojmë së pari se çfarë premtimi na bëri.
“Nëse më doni, do t'i mbani urdhërimet e mia; dhe unë do t'i lutem Atit dhe ai do t'ju japë një Paraklet tjetër që të jetë me ju përgjithmonë” (v. 15-16).
Për çfarë arsye erdhi Jezusi në botë? Për të na treguar fytyrën e vërtetë të Zotit, fytyrën e bukur të Zotit. Njerëzit kishin krijuar imazhe të shëmtuara të Zotit. Le të mendojmë për perënditë e asirianëve, babilonasve, faraonëve egjiptianë.
Ata ishin perëndi që donin një popull, dhe që i urrenin të tjerët, ishin perëndi që i nxisnin njerëzit e tyre të bënin luftëra, që mbronin ata që u ofronin oferta dhe flijime të djegura dheqë dërgonin plagë dhe fatkeqësi kundër armiqve të tyre. Këta ishin imazhe të shëmtuara të Zotit që njerëzit i kishin krijuar për veten e tyre. Kjo është arsyeja pse Zoti u shfaq në Jezusin e Nazaretit dhe në fytyrën e Jezusit të gjithë ne pamë, të gjithë njerëzit panë bukurinë e Zotit.
Pse? Zoti që shohim në Jezusin e Nazaretit është kaq i bukur, një Zot që do pa kushte, pa bërë dallime midis të mirëve dhe të keqinjve, që i do të gjithë, që bën vetëm gjëra të mira. Zoti që shohim në Jezusin e Nazaretit është kaq i bukur, sepse jeta e tij është shpirti, dashuria. Ari nga i cili është bërë Zoti, është dashuria. Këtu buron bukuria e Zotit që shohim te Jezusi i Nazaretit.
Por te Jezusi nuk shohim vetëm imazhin e bukur dhe të vërtetë të Zotit, por shohim edhe njeriun e bukur, njeriun e vërtetë.
Le të imagjinojmë një fshat ku të gjithë janë të shëmtuar. Ata nuk mund të dinë që të gjithë janë të shëmtuar, sepse nuk kanë një person vërtet i bukur me të cilin mund të krahasohen vetë dhe të tjerët. Le të mendojmë për historinë para se Jezusi i Nazaretit të mbërrinte në botë: atëherë njerëzit shtyheshin nga dëshira për të dominuar njëri-tjetrin, për të mbizotëruar, për t'u shërbyer, për të pasur sa më shumë skllevër të ishte e mundur. Ata nuk e dinin se ishin të shëmtuar: në fakt, nëse mendojmë për ata që ishin njerëzit më të suksesshëm në atë kohë në shoqëritë e tyre, me të vërtetë duhet të pranojmë që ata ishin kriminelët më të mëdhenj, ata ishin më të shëmtuarit nga të tjerët. Dhe të habitur mund të konstatojmë se të gjithë dëshironin të ishin si ata. Në këtë fshat më në fund mbërrin një burrë i bukur; vetëm atëherë ata e kuptojnë se nuk ishin njerëz, por kriminele që si bisha hanin njëri-tjetrin.
Nga vjen bukuria e këtij njeriu që është Jezusi i Nazaretit? E pohoj përsëri: nga shpirti, nga jeta hyjnore që është dashuri dhe vetëm dashuri. Atëherë e kuptojmë pse Jezusi është i bukur, pse është i aftë të dojë pa kushte, ai e do edhe armikun, madje edhe ata që i marrin jetën. Por të jesh i bukur si ai nuk është e lehtë, nuk është e lehtë sepse nuk është e natyrshme të duash armikun tënd, të falësh dikë që të bën padrejtësi, të kthesh faqen tjetër, të heqësh dorë, të punosh lirisht për të ndihmuar dikë që të ka lënduar. Përpara një lebrozi nuk është e natyrshme ta përqafosh siç bëri Françesku; spontanisht të bën të duash të largohesh me shpejtësi.
Çfarë na bën të bukur? Është e mundur që ne të bëhemi të bukur si Jezusi!
Ai na thotë: nëse më doni, mbani urdhërimet e mia. Në realitet, ai foli vetëm për një urdhërim, atë të jetës hyjnore, atë të dashurisë pa kushte. Por ai flet edhe për urdhërimet e tjerë sepse kjo dashuri manifestohet në shumë situata konkrete që janë të ndryshme nga njëra-tjetra: dhe urdhërimet janë një ndihmë që Zoti na jep, për të përballuar me dinjitet çdo situatë. Por me të vërtetë ka vetëm një urdhërim, urdhërimi i dashurisë që i përmbledh të gjitha.
Por të duam siç na deshi Jezusi, është vërtet e vështirë: si mund të bëhemi të bukur si ai? Ja mënyra: duke mirëpritur trashëgiminë e tij, vetë jetën e tij, shpirtin e tij. “E, ngaqë vërtet jeni bij:
Hyji e dërgoi në zemrat tona Shpirtin e Birit të vet,
i cili gërthet: Abba ‑ o Atë!” (Gal. 4,6).
“Ne nëpër Shpirtin Shenjt e presim me anë të fesë drejtësinë që e shpresojmë” (Gal. 5, 5).
Është ky premtimi i madh që na bëri: nëse e mirëpresim jetën e tij, mund të bëhemi të bukur si ai. Dhe sot ne festojmë përmbushjen e këtij premtimi që ai na bëri gjatë Darkës së Fundit. Le të dëgjojmë imazhet me të cilat autori i librit të Veprave të Apostujve paraqet këtë dhuratë të Shpirtit.
“ 1 Kur erdhi dita e Rrëshajëve, të gjithë ishin së bashku në të njëjtin vend. 2 Dhe, ja, papritmas, u ndie një ushtimë nga qielli si shungullimë e erës së fortë dhe e mbushi të gjithë shtëpinë, ku ata ishin. 3 Atyre atëherë iu dukën gjuhë, si të ishin prej zjarri. Këto u ndanë e zunë vend nga një mbi secilin prej tyre. 4 Të gjithë u mbushën me Shpirtin Shenjt dhe filluan të flasin në gjuhë të ndryshme, ashtu si Shpirti Shenjt i shndriste të shpreheshin” (Vap.2,1-4).
Ne të gjithë e mbajmë mend historinë që Ungjilltari Gjon tregon për shfaqjen e Krishtit të ringjallur te dishepujt në mbrëmjen e ditës së Pashkëve. Ai thotë se ata ishin mbledhur atje në cenakul, kishin mbyllur dyert sepse kishin frikë nga Judenjtë, dhe Zoti qëndroi midis tyre dhe tha: “Paqe me ju”. Pastaj ai fryu mbi ta dhe tha: “Merrni Shpirtin Shenjt”.
Gjoni është shumë i qartë: Shpirti u dha nga i ringjalluri ditën e Pashkëve.
Jo vetëm kaq, por Gjoni thotë se në Kalvar, kur Jezusi dha Shpirtin e tij të fundit, në greqisht “paredōken to pneuma”, ai dorëzoi Shpirtin e tij.
Gjoni lexon në atë Shpirt të fundit të Jezusit që largohet nga kjo botë pasi e ka kryer misionin e tij, se ai Shpirt i fundit, ishte Shpirti me të cilin ai ia dha Shpirtin e tij botës. Ishte sigurisht ai momenti në të cilin Jezusi, duke lënë këtë botë, na dorëzoi trashëgiminë e tij, Shpirtin e tij.
Pse atëherë autori i Veprave të Apostujve tha se Shpirti u dha pesëdhjetë ditë më vonë, në ditën e Rrëshajëve?
Luka dhe Gjoni nuk po na japin një informacion kronologjik: ata po na tregojnë se çfarë ndodh në botë dhe në një bashkësi të krishterë kur mbërrin Shpirti. Dhe ata na e tregojnë këtë duke përdorur imazhe biblike që do të përpiqemi t'i kuptojmë. Për këtë arsye, para së gjithash, le të përpiqemi të kuptojmë pse zbritja e Shpirtit u vendos në ditën e Rrëshajëve. Kjo festë, përpara se të ishte një festë e krishterë, ishte një festë hebraike. Në kohën e Jezusit, në ditën e Rrëshajëve kremtohej dhurata e Tevratit, e Ligjit. Izraeli ishte shumë krenar që kishte marrë këtë dhuratë nga Zoti.
Në fakt, Moisiu na ndihmon të kuptojmë këtë në kapitullin 4, 5-8 të Librit të Ligjit të Përtërirë. Ai i thotë këtij populli: “Ja, po ju mësoj urdhërimet e rregulloret, si më urdhëroi Zoti, Hyji im, që t’i zbatoni në tokën që do ta merrni pronë, që t’i mbani e t’i vini në zbatim. Kjo do t’ju bëjë të dijshëm e të urtë në sytë e popujve. Kur t’i kenë dëgjuar të gjitha këto urdhërime, do të thonë:’Ja, një popull i dijshëm e i kuptueshëm! Ky qenka popull madhor!’ E njëmend, ku gjendet një popull tjetër aq i madhërueshem, që t’i ketë hyjnitë e veta kaq afër vetes, siç është pranë nesh në të gjitha kërkesat tona Zoti, Hyji ynë?! Dhe, ku ka një popull tjetër kaq të përmendur që të ketë urdhërime e rregullore të drejta, siç është i tërë ky Ligj, që unë sot po e shtroj para syve tuaj?!”
Po, kuptohet se dhurata e Ligjit qe një dhuratë e madhe!. Por cili ishte cak i tij, pika e dobët të tij? Ishte shkruar në gur, në pergamenë, jepte udhëzime të bukura, tregonte se cilat ishin shtigjet e gabuara që nuk duheshin ndjekur: mos bëni kurorëshkeljen, mos vidhni, mos jepni dëshmi të rreme... të gjitha ishin gjëra që nuk duhet të bëhen sepse çojnë drejtë vdekjes.
E cili ishte caku, pika e dobët? Shenjat që gjejmë në rrugë: shenjat tregojnë se cila është rruga që duhet të ndjekësh dhe cilat janë shtigjet e gabuara, por nuk të japin forcën për të ecur, për të arritur qëllimin. Izraeli, në fakt, kishte pasur përvojën tragjike të këtij caku të Tevratit: vërtet Ligji ishte shumë i mirë, shumë i çmuar, por nuk kishte forcën për ta praktikuar atë dhe populli përfundoi skllav në Babiloni. Profeti Jeremia e thotë në librin e tij, në kapitullin 31, 31-34:
“31 Ja, po vijnë ditët ‑ është fjala e Zotit ‑ kur do të lidh me shtëpinë e Izraelit e me shtëpinë e Judës një Besëlidhje të re. 32 Jo si Besëlidhja që e pata bërë me etërit e tyre, atë ditë kur i mora për dore, për t’i nxjerrë nga toka e Egjiptit. Këtë Besëlidhje qenë ata që e thyen. Atëherë unë u dëftova se jam zotëria i tyre ‑ është fjala e Zotit. 33 Por ja Besëlidhja që unë do ta lidh pas këtyre ditëve me shtëpinë e Izraelit ‑ është fjala e Zotit ‑ : Në shpirtin e tyre do ta fus Ligjin tim, do ta shkruaj në zemrën e tyre. Atëherë do të jem Hyji i tyre e ata do të jenë populli im. 34 Dhe atëherë s’do të kenë nevojë ta mësojë njëri‑tjetrin e vëllai vëllanë: ‘Njihe Zotin!’, sepse të gjithë do të më njohin, prej më të voglit e deri në më të madhin ‑ thotë Zoti ‑ sepse do ta fal fajësinë e tyre e s’do ta kujtoj më mëkatin e tyre”.
Një ditë Zoti do të bëjë një aleancë të re me popullin e tij, jo një aleancë që Izraeli atëherë nuk kishte forcën ta respektonte sepse ishte vetëm treguesi i një shenje të jashtme. Një ditë Zoti do ta vendosë Tevratin jo në një libër, por në zemrat e izraelitëve dhe atëherë zemra do të tregojë rrugën që duhet ndjekur, por gjithashtu do t'u japë forcën për ta praktikuar. Le të marrim një shembull për të sqaruar se çfarë do të thotë profeti Jeremia. Një vajzë që nuk është nënë, po përgatitet të bëhet nënë: lexon libra mbi psikologjinë, mbi pedagogjinë që i tregojnë asaj si duhet të sillet kur fëmijët e saj nervozohen, nuk duan të studiojnë, dhe bëjnë shumë gabime.
Këta libra ia japin këshilla të mençur për të, por janë të jashtëm për të. Ditën që ajo bëhet nënë, natyra e saj ndryshon dhe pastaj treguesit nuk vijnë më nga librat, ato vijnë nga natyra e saj
të re si nënë. Është kjo natyra e saj të re që i dikton asaj në çdo moment se çfarë është e thirrur të bëjë dhe për këtë arsye i thotë gjithashtu se duhet të japë jetën e saj, nëse është e nevojshme, për të birin. Kështu, Shpirti i dhënë nga Jezusi, është natyra e re e fëmijëve të Zotit, një natyrë që në çdo moment na sugjeron se si sillet biri i Zotit.
Dhe tani, nëpërmjet imazheve, Luka paraqet atë që ndodh në botë dhe në bashkësinë e krishterë kur mbërrin shpirti.
Imazhi i parë, një tërmet, një trazirë: ai thotë se erdhi papritur nga qielli, pra është një dhuratë hyjnore, një gjëmim, një tërmet si një erë që godet me vrull dhe mbush të gjithë shtëpinë ku ndodheshin. Është e vështirë të imagjinohet një shtëpi e mbushur nga bubullima, nga një erë; çfarë është kjo shtëpi ku mbërrin shpirti, le t'i tresim këto imazhe.
Shtëpia “në hebraisht bayit” ka shumë kuptime: është vendi ku jeton dikush sigurisht, por mund të jetë dinastia “Bet David”, shtëpia e Davidit, mund të jetë tempulli që quhet shtëpi. Por në këtë rast, si në shumë pasazhe të tjera të Besëlidhjes së Re, shtëpia është bashkësia e krishterë; është aty që hyn kjo erë e vrullshme, e cila në fakt hap të gjitha dyert dhe dishepujt, që më parë ishin të frikësuar, largohen nga kjo shtëpi për t'u shpallur të gjithëve mesazhin e botës së re që u soll nga Jezusi i Nazaretit. Më parë kishin frikë, e dyert ishin mbyllur, por kjo erë e vrullshme hap të gjitha dyert dhe ua jep zemër dishepujve që të shkojnë dhe të shpallin mesazhin e Mjeshtrit.
Dhe kjo Shpirt është një forcë e papërmbajtshme: ja tërmeti që ndodh në botën, ku mbërrin shpirti: ai i kthen gjithçka përmbys. Strukturat e mëkatit që duken të pamundura për t'u ndryshuar, tronditen nga një tërmet, dukeshin të patundura, në vend të kësaj ato shemben. Fuqi të forta, ato të financave, ligjet mizore të tregut, fabrikat e armëve, logjika e fitimit që çon në pasurimin dhe varfërimin gjithnjë e më të varfërve.
Ne mendojmë se kjo botë e lashtë, e qeverisur nga këto ligje që janë ato të egoizmit, nuk do të ndryshojë kurrë, jo, ajo tronditet nga një tërmet kur mbërrin shpirti i Krishtit. Dhe madje edhe në Kishë disa struktura që nuk janë shumë ungjillore dhe janë të sklerotizuara nga një traditë e tërë që ka vazhduar me shekuj, jo, ato shemben kur mbërrin shpirti. Ne e patëm përvojën e kësaj gjatë Koncilit, sa shumë gjëra u hodhën në ajër, pamë një tërmet të vërtetë kur shpirti mbërriti në Koncil.
Imazhi i dytë, zjarri: gjuhë prej zjarri që u ndanë dhe u ndalën mbi secilin prej tyre dhe ata u mbushën nga Shpirti Shenjt. Çfarë është ky zjarr? Ne e dimë, sigurisht që nuk është një zjarr material. Ne e njohim mirë këtë imazh apokaliptik, këtë zjarr që vjen nga qielli, është ai që djeg ligësinë e botës. Gjon Pagëzuesi foli për të, Jezusi foli për të.
Pagëzuesi thotë se po vjen zjarri që do të djegë të gjithë bykun dhe do të lërë vetëm kokrrën e mirë. Nuk është zjarri i ndëshkimeve të Zotit, është zjarri i Shpirtit që djeg ligësinë që është në botë. Dhe në fakt, edhe Jezusi foli për këtë kur tha se kam ardhur të sjell zjarr në tokë, kështu dëshiroj që të ndizet.
Nuk është zjarri i ferrit që Ai solli në këtë botë: i vetmi zjarr që Zoti njeh, është zjarri i dashurisë së Tij të pakushtëzuar dhe plotësisht të lirë. Ky zjarr është ADN-ja e Zotit, është shpirti i Tij, është ky zjarr që krijon botën e re.
Imazhi i tretë, gjuhët e reja që fliten: gjuha përdoret për të komunikuar.
Në botë përdorej një gjuhë e vjetër, e cila ishte gjuha që nuk është ajo e diktuar nga Shpirti, është ajo e kërcënimit, e fyerjes, e frikësimit të atyre që duan të imponojnë prestigjin e tyre, forcën e tyre mbi më të dobëtit. Kjo është gjuha aq e vjetër sa mbretëria shtazore në të cilën ata konkurrojnë për gjithçka, për territor, për ushqim, përdoret kjo gjuhë e vjetër. Kur mbërrin Shpirti, një gjuhë e re përdoret në botë, ajo e vëllazërisë, gjuha e dashurisë, e cila është e vetmja gjuhë që Zoti e di, gjithçka tjetër është gjuhë para-njerëzore.
Le të kthehemi tani te fragmenti i Ungjillit në të cilin Jezusi, gjatë Darkës së Fundit, u shpjegon dishepujve jetën e re që do të shfaqet tek ata kur ata të frymëzohen nga ky Shpirt, thotë ai, ata do të jetojnë si fëmijë të Perëndisë. Le të dëgjojmë.
“23. “Nëse ndokush më do,
ai do të ma mbajë fjalën,
Ati im do ta dojë,
tek ai do të vijmë
dhe tek ai do të banojmë.
24. Kush nuk më do,
nuk i mban fjalët e mia.
E fjala që po dëgjoni, nuk është imja,
por është e Atij, që më dërgoi, ‑ e Atit.
25. Këto fjalë jua thashë
ndërsa banova me ju.
26. E Shpirti Shenjt ‑ Mbrojtës,
të cilin do t’jua dërgojë Ati në Emër tim,
Ai do t’jua mësojë të gjitha
dhe do t’ju përkujtojë gjithçka [unë] ju thashë” (v.23-26).
Ati i Qiellit tregoi fytyrën e tij, ai bëri që gjithë bukuria e tij të shkëlqejë në Jezusin e Nazaretit. Në Jezusin, mund të soditet Ati i Qiellit. Tani që Jezusi e ka përfunduar misionin e tij, që e ka lënë këtë botë, si mund të vazhdojë Ati në Qiell ta tregojë fytyrën e tij? Si mund të jetë ende i pranishëm Jezusi në botë për të treguar fytyrën e Atit në Qiell? Ai na e tha këtë gjatë Darkës së Fundit.
Ati në Qiell dhe Ai do të banojnë në dishepujt. Nëpërmjet dishepujve, në botë, njerëzit do të jenë në gjendje të sodisin fytyrën e Zotit dhe fytyrën e Jezusit. Me çfarë kushti? Që ata të përfshihen në dashurinë e tyre, domethënë, që ata gjithmonë të lëvizin nga natyra e fëmijëve të Zotit që na është dhënë.
Dhe ai thotë se Shpirti, q[ është jeta hyjnore, do të na mësojë gjithçka. Çfarë na mëson ai? Të ngasim një makinë. Ai na mëson se si një fëmijë i Zotit ngas një makinë.
Nëse më parë kishe nevojë për të garuar, për të treguar se je më i fortë, më i shpejtë se të tjerët, dhe për këtë arsye rrezikoje edhe aksidente, u përgjigjeshe keq atyre që të ofendonin, tani e nget makinën sipas sugjerimeve të natyrës tënde të re që është ajo e birit të Zotit. Shpirti do të të mësojë gjithçka, të hash dhe të pish, po, do të të mësojë të hash si bir i Zotit dhe për këtë arsye nuk do të shpërdorosh, prandaj nuk do të ngopesh, prandaj nuk do të grumbullosh bukë për nesër, kur të tjerët kanë uri sot, dhe për këtë arsye do t'i ndash mallrat e tua me vëllezërit e tu. Do të të mësojë si të punosh, po, si të jesh politikan, do të të mësojë si të luash sporte, sepse do t'i bësh të gjitha këto gjëra si bir i Zotit dhe për këtë arsye gjithmonë do të motivohesh nga dashuria.
Do të të mësojë të jesh student, po, do të të mësojë si të studiosh. Nëse më parë studioje për të garuar, për të tejkaluar të tjerët, për të poshtëruar të tjerët më pak të talentuar se ti, tani do të studiosh si bir i Zotit, prandaj do t'i ndihmosh ata që kanë më shumë vështirësi në të nxënë. Ai do t'ju mësojë si të zgjidhni miqtë, si të silleni edhe me njerëzit e paedukatë që do të takoni në mënyrë të pashmangshme në rrugën tuaj.
Ai do t'ju mësojë gjithçka, por mësimi i tij nuk do të jetë vetëm t'ju tregojë se çfarë duhet të bëni, por do t'ju japë edhe forcë, do të jetë një dinamizëm i brendshëm që do t'ju çojë të jetoni si fëmijë i Perëndisë dhe për këtë arsye të zbuloni fytyrën e Krishtit dhe atë të Atit në Qiell. Dhe pastaj ky Frymë do t'ju kujtojë gjithçka që tha Jezusi. Sugjerimet e jetës hyjnore që është brenda jush do të jenë gjithmonë në harmoni të përsosur me atë që tha Jezusi i Nazaretit.
Dhe kur duhet të bëni zgjedhje dhe të dëgjoni zërin e Jezusit që keni mësuar në Ungjill sepse e dini se si mendon Jezusi, Shpirti, jeta hyjnore brenda jush do t'ju tregojë se Jezusi ka të drejtë, ndiqni atë që tha Ai. Kjo është dëshmia e zërit të Shpirtit.
Krijoni Kontakt